Mobiliteit: Aanvullend Verkeersreglement - Zorgparkeren – Goedkeuring Lise Poelemans Ludo van der Velden Marijke Deroover Jan Herthogs Jef Vervaele-Breugelmans Hilde Berckmans Rudy Roodhooft Kelly Joris Eva Pierets Ann Gillis Vera Govaerts Ludo Neyens Ann Theys Dirk Somers Bert Peeters Yve Staes Alex Helsen Koen Roskams Frank Gys Lode Stevens Lise Poelemans Ludo van der Velden Jan Herthogs Jef Vervaele-Breugelmans Hilde Berckmans Rudy Roodhooft Kelly Joris Eva Pierets Ann Gillis Vera Govaerts Ludo Neyens Ann Theys Dirk Somers Bert Peeters Yve Staes Alex Helsen Koen Roskams Frank Gys Lode Stevens Lode Stevens Rudy Roodhooft Hilde Berckmans Yve Staes Kelly Joris Ludo van der Velden Eva Pierets Jan Herthogs Bert Peeters Alex Helsen Ludo Neyens Jef Vervaele-Breugelmans Lise Poelemans Frank Gys Koen Roskams Vera Govaerts Ann Theys Ann Gillis Dirk Somers aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Classificatie: 8.11
Feiten en context
Zorgverstrekkers vinden niet altijd een parkeerplaats dichtbij de woning van hun patiënt waardoor tijd voor verzorging verloren gaat aan het zoeken van een parkeerplaats. Om hierop een antwoord te bieden, werd reeds in verschillende gemeenten het systeem van ‘zorgparkeren’ ingevoerd.
De mogelijkheid van zorgparkeren vergemakkelijkt het werk en de mobiliteit van zorgverstrekkers.
Juridische gronden
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 40, 41 en 56.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, vooral artikel 56, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.
Het besluit van de gemeenteraad van 24 januari 2019 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.
Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
De wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, vooral artikelen 326 tot en met 341 over het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 over de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, vooral artikel 92 (de geraamde waarde excl. btw bereikt de drempel van € 30.000,00 niet).
Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het KB van 18 april 2017 over plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Adviezen
Op 15 november 2021 adviseerde de gemeenteraadscommissie mobiliteit positief over het invoeren van zorgparkeren te Wommelgem.
Op 1 februari 2022 adviseerde de dienst Verkeer en Mobiliteit van de politiezone Minos
positief op het voorstel van het aanvullende verkeersreglement inzake zorgparkeren.
Argumentatie
Steeds meer mensen met een zorgnood wonen langer zelfstandig en doen daarbij beroep op zorgverstrekkers. Deze moeten vaak rondrijden en parkeren op grotere afstand, wat kan leiden tot tijdverlies. Via het invoeren van een systeem van zorgparkeren kunnen burgers kenbaar maken dat ze de ruimte voor hun inrit of garage ter beschikking willen stellen aan de zorgverstrekkers. Dit geeft de zorgverstrekkers de mogelijkheid om hier tijdens hun huisbezoeken, die meestal maar kort zijn, toch vlakbij te parkeren.
Bij zorgparkeren biedt de bewoner vrijwillig de beschikbare ruimte voor de garage of oprit aan, waardoor zorgverstrekkers deze kunnen gebruiken als parkeerplaats voor de uitvoering van de zorg, zonder dat deze op dezelfde locatie moet plaatsvinden. Deze vrijwillig aangeboden zorgparkeerplaats wordt door de bewoner aangeduid met een sticker "zorgparkeren" aan de garage of oprit.
Enkel zorgverstrekkers met een geldige parkeerkaart "zorgparkeren", met daarop het GSM nummer van de zorgverstrekker, kunnen gebruik maken van de zorgparking voor de duur van de verzorging met een maximum van één uur. Indien de wagen verplaatst moet worden, kan de bewoner de zorgverstrekker contacteren.
De opmaak van de zorgparkeerkaart en sticker wordt afgestemd op de eigen huisstijl.
Financiële weerslag
Exploitatiebudget
Omschrijving | Bedrag (incl. BTW) |
Parkeerkaarten zorgparkeren en stickers | € 250,00 |
De uitgaven zijn niet voorzien en zullen ingeboekt worden op: | ||
budget: | 2022 |
|
algemene rekening: | 61599000 | Overige exploitatiekosten |
beleidsitem: | 020900 | Mobiliteit |
actie: | 6/1/1/9 | Opzetten van zorgzame buurten i.s.m. partners |
Besluit
Mobiliteit: Aanvullend Verkeersreglement - Zorgparkeren – Goedkeuring
19 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Bert Peeters, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Vera Govaerts, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams en Kelly Joris.
Artikel 1 - Definities
Zorgparkeren: een initiatief van de gemeente Wommelgem waarbij een bewoner een plaats voor zijn inrit of garage ter beschikking stelt aan zorgverstrekkers tijdens de uitvoering van hun huisbezoeken. Deze huisbezoeken kunnen op een andere locatie plaatsvinden dan de locatie waar de inrit/garage zich bevindt.
De aanbieder: de persoon die het actueel, rechtmatig en exclusief gebruiksrecht uitoefent (vb eigenaar, huurder,…) op een garage of inrit en die toelaat dat de zorgverstrekker een voertuig gratis parkeert op een parkeerplaats voor de garage of inrit gedurende de duur van het huisbezoek met een maximum van één uur.
De zorgverstrekker: de persoon die een huisbezoek aflegt en die beschikt over een parkeerkaart van het project Zorgparkeren. De zorgverstrekker is in het bezit van een RIZIV-nummer of inschrijvingsbewijs van verzorgende uitgereikt door de Vlaamse Gemeenschap.
De plaats voor een inrit of garage: de parkeerplaats, al dan niet op het openbaar domein voor een inrit of garage die ter beschikking wordt gesteld aan de zorgverstrekker voor een periode van maximaal één uur.
De parkeerkaart “Zorgparkeren”: een parkeerkaart, kosteloos ter beschikking gesteld door de gemeente Wommelgem aan de zorgverstrekker. Deze parkeerkaart bevat het GSM nummer waarop de zorgverstrekker tijdens het gebruik van de plaats voor een inrit of garage bereikbaar is.
De sticker “Zorgparkeren”: de sticker wordt kosteloos ter beschikking gesteld door de gemeente Wommelgem aan de aanbieder. Door deze sticker aan te brengen aan de garage of inrit geeft de aanbieder de toestemming dat de parkeerplaats voor de garage of inrit door de zorgverstrekker kan aangewend worden als parkeerplaats voor het voertuig. Het betreft een uitzondering op het parkeerverbod voor de inrit van eigendommen op een specifieke locatie.
Artikel 2
Het reglement zorgparkeren treedt in werking vanaf 1 juni 2022.
Artikel 3 - De aanbieder
1. De aanbieder meldt een zorgparkeerplaats aan via de website en gaat vervolgens akkoord met het reglement.
2.De aanbieder mag geen plaats voor een oprit of garage op de website aanmelden of ter beschikking stellen, waarvan de garage bestemd is voor gemeenschappelijk gebruik en waarvan de aanbieder niet de enige rechtmatige gebruiker is.
3. De sticker wordt bezorgd per post of afgehaald aan de onthaalbalie van het lokaal bestuur.
4. De aanbieder brengt de sticker zorgparkeren duidelijk aan op de garagepoort of voor de inrit op een hoogte van +/- 1,5 m te rekenen vanaf de begane grond (= ongeveer de dakhoogte van een wagen) zodat deze duidelijk zichtbaar is voor de zorgverstrekker.
5. De aanbieder staat toe dat de gemeente Wommelgem de aangeboden plaats voor een garage of oprit via haar website kenbaar maakt.
6. De aanbieder staat toe dat de zorgverstrekker die de zorgparkeerkaart zichtbaar achter de voorruit van het voertuig aanbrengt, dit voertuig op de plaats voor de inrit of garage parkeert tijdens de duur van het huisbezoek met een maximum van één uur en dit 24u/24u en 7d/7d.
7. De aanbieder mag de plaats voor een inrit of garage niet reserveren of voorbehouden voor
voertuigen andere dan het voertuig van de aanbieder zelf, waarvan de nummerplaat aangebracht is op de garagepoort. Het aanmelden van een plaats voor een inrit of garage houdt in dat alle zorgverstrekkers rechtmatig gebruik kunnen maken van de plaats.
8. Het ter beschikking stellen van de plaats voor een inrit of garagepoort gebeurt kosteloos. In geen geval is een vergoeding verschuldigd voor het gebruik.
9. De aanbieder verwijdert de sticker zorgparkeren en meldt de plaats voor zijn inrit of garage af bij de gemeente Wommelgem, wanneer de plaats niet meer ter beschikking staat.
10. De aanbieder verwijdert de sticker zorgparkeren bij verhuis.
Artikel 4 - De zorgverstrekker
1. Op de parkeerkaart zorgparkeren moet een geldig GSM nummer vermeld zijn, waarop de zorgverstrekker tijdens het gebruik van de parkeerplaats bereikbaar is. Wanneer dit telefoonnummer wijzigt moet de zorgverstrekker dit onmiddellijk doorgeven aan de gemeente Wommelgem en een nieuwe parkeerkaart zorgparkeren aanvragen. Een parkeerkaart zorgparkeren zonder actueel telefoonnummer mag niet gebruikt worden voor het zorgparkeren.
2. De parkeerkaart wordt bezorgd per post of afgehaald aan de onthaalbalie van het lokaal bestuur.
3. De zorgverstrekker legt de zorgparkeerkaart zichtbaar in het voertuig achter de voorruit bij gebruik van een plaats voor een inrit of garage.
4. De zorgverstrekker leeft de verkeersregels na en het voertuig mag geen hinder veroorzaken voor fietsers en voetgangers.
5. De zorgverstrekker verplaatst het voertuig zo snel mogelijk op eenvoudig verzoek van de aanbieder.
6. Het is de zorgverstrekker niet toegelaten:
○ een plaats voor een inrit of garage op te eisen van een aanbieder, bijvoorbeeld wanneer er andere voertuigen geparkeerd staan. De zorgparkeerkaart biedt een parkeermogelijkheid, geen garantie;
○ de zorgparkeerkaart te gebruiken buiten het kader van dit project, bijvoorbeeld door te parkeren op een plaats voor een inrit of garage die niet aangeduid is met een sticker zorgparkeren;
○ misbruik te maken van de plaats voor een inrit of garage door deze te gebruiken indien men geen zorg verstrekt;
○ de plaats voor een inrit of garage te gebruiken indien er geen geldig GSM nummer op de zorgparkeerkaart staat vermeld;
○ op welke wijze ook een plaats voor een inrit of garage te reserveren of zich te laten voorbehouden;
○ een vergoeding te betalen aan de aanbieder van een plaats voor een inrit of garage;
○ de zorgparkeerkaart te laten gebruiken door derden;
○ een plaats voor een inrit of garage te gebruiken wanneer men de zorgparkeerkaart niet bij heeft;
○ de parkeertermijn van één uur te overschrijden.
7. De zorgverstrekker is verplicht zich af te melden bij de gemeente Wommelgem en de zorgparkeerkaart terug te bezorgen bij stopzetting van deelname aan het project zorgparkeren of niet langer voldoet aan de voorwaarden voor het gebruik van de parkeerkaart zorgparkeren.
Artikel 5
Slotbepaling
1. De gemeente Wommelgem is bij de uitvoering van het project “Zorgparkeren” op geen enkele wijze verantwoordelijk voor eventuele gevallen van schade aan de inrit of garage van welke aard of oorzaak ook.
2. Dit gebruikersreglement kan ten allen tijde door de gemeente Wommelgem worden aangepast of stopgezet, indien dit noodzakelijk blijkt voor de veiligheid of noodwendigheden van het 'zorgparkeren' project.
3. De persoonlijke gegevens van aanbieders en zorgverstrekkers worden niet doorgegeven aan derden en zijn niet zichtbaar op de website van gemeente Wommelgem. De locaties waar een sticker zorgparkeren is aangebracht worden wel kenbaar gemaakt.
4. De politie blijft bevoegd bij eventuele conflicten over het gebruik van de inrit. De politie kan indien nodig overgaan tot het vaststellen van een inbreuk.
5. Op dit reglement en alle betwistingen is het Belgisch recht van toepassing. Alleen de Belgische rechtbanken zijn desgevallend bevoegd.
6. De gemeente Wommelgem kan het project ten allen tijde stopzetten.
7. De gemeente Wommelgem behoudt zich het recht voor, bij het niet naleven van één of meerdere bepalingen van het gemeentelijk reglement zorgparkeren:
● door de zorgverstrekker: om de zorgparkeerkaart in te trekken. De zorgverstrekker wordt hiervan op de hoogte gesteld waarna de zorgverstrekker de parkeerkaart zorgparkeren dient in te leveren. Indien de zorgverstrekker de parkeerkaart zorgparkeren niet terug inlevert, worden de nodige juridische stappen ondernomen om deze terug te bekomen.
● door de aanbieder: om de plaats voor de garage of oprit te schrappen en van de website te halen.
Artikel 6
Het aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.