Aanvullend verkeersreglement: Koralenhoeve - Goedkeuring Koen Roskams Jan Herthogs Frank Gys Ludo van der Velden Marijke Deroover Peter Wouters Dirk Somers Lindsey Kees Eric Willems Ann Theys Ann Gillis Alex Helsen Steven Goorden Yve Staes Jonas Celis Lode Stevens Vera Govaerts Lise Poelemans Ludo Neyens Koen Roskams Jan Herthogs Frank Gys Ludo van der Velden Peter Wouters Dirk Somers Lindsey Kees Eric Willems Ann Theys Ann Gillis Alex Helsen Steven Goorden Yve Staes Jonas Celis Lode Stevens Vera Govaerts Lise Poelemans Ludo Neyens Jan Herthogs Jonas Celis Peter Wouters Vera Govaerts Lode Stevens Koen Roskams Ludo van der Velden Yve Staes Frank Gys Lindsey Kees Eric Willems Dirk Somers Ann Theys Steven Goorden Alex Helsen Ludo Neyens Ann Gillis Lise Poelemans aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Classificatie: 8.11
Feiten en context
Op 19 september 1995 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed voor de Koralenhoeve:
● bestuurders op de Koralenhoeve genieten voorrang op bestuurders komend uit alle daarop uitkomende wegen; verkeersborden B15 worden geplaatst;
● een verplicht fietspad wordt aangelegd op eigen bedding, in beide richtingen; verkeersborden D7 worden geplaatst;
Op 21 december 1999 besliste de gemeenteraad om bijkomend een snelheidsbeperking op te leggen van maximum 50 km per uur, en om de ganse rijbaan in rijstroken te verdelen.
Op 17 november 2016 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed om parkeerverbod in te voeren over een afstand van 20 meter ter hoogte van:
● Ternesselei 285-287
● Nijverheidsstraat 94 (tegenover Koralenhoeve)
● Koralenhoeve 35
Op 22 december 2022 keurde de gemeenteraad een snelheidsbeperking van maximum 50 km per uur goed in de hele zone Noord, waartoe ook de Koralenhoeve behoort. Het aanvullend verkeersreglement van 21 december 1999 werd opgeheven.
Juridische gronden
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.
Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.
Adviezen
Op 31 juli 2023 adviseerde de dienst Verkeer en Mobiliteit van politiezone MINOS positief op het voorstel van het aanvullende reglement voor de Koralenhoeve.
Argumentatie
Er wordt voorgesteld het aanvullend verkeersreglement voor de Koralenhoeve goed te keuren.
Financiële weerslag
Geen
Besluit
Aanvullend verkeersreglement: Koralenhoeve - Goedkeuring
18 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
Artikel 1
Het aanvullend verkeersreglement voor de Koralenhoeve, goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 september 1995, op te heffen.
Artikel 2
Op de Koralenhoeve ter hoogte van het kruispunt met de Wijnegemsteenweg geldt:
● de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden;
● de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.
Dit wordt gesignaleerd door:
● verkeersbord B1;
● wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken volgens artikel 76.2 van de wegcode.
Artikel 3
Op de Koralenhoeve ter hoogte van de kruispunten met
● de Antoon van der Pluymstyraat,
● de Kapelstraat,
● het Sint-Jansveld,
● het Krijtersveld,
● Nijverheidsstraat 106 (links)
geldt, in beide richtingen:
de bestuurders hebben voorrang.
Dit wordt gesignaleerd door:
● verkeersborden B15.
Artikel 4
Op de Koralenhoeve, in beide richtingen, geldt:
fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het enkelrichtingsfietspad volgen, voor zover het in de door hen gevolgde rijrichting is gesignaleerd.
Dit wordt gesignaleerd door:
● verkeersborden D7.
Artikel 5
Op de Koralenhoeve ter hoogte van huisnummer 35, in de richting van de Nijverheidsstraat, geldt:
● het parkeren is verboden;
● de parkeerreglementering geldt over een afstand van 20 m.
Dit wordt gesignaleerd door:
● verkeersbord E1, aangevuld met X-bord GXc.
Artikel 6
Op de Koralenhoeve geldt:
het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen.
Dit wordt gesignaleerd door:
● wegmarkeringen in de vorm van een overlangse onderbroken witte streep die de rijbaan in rijstroken verdeelt, volgens artikel 72.3 van de wegcode.
Artikel 7
Op de Koralenhoeve, in beide richtingen, geldt:
fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het fietspad volgen voor zover het rechts in hun rijrichting ligt.
Dit wordt gesignaleerd door:
● wegmarkeringen in de vorm van twee overlangse evenwijdige witte onderbroken strepen, niet breed genoeg voor autoverkeer, volgens artikel 74 van de wegcode.
Artikel 8
Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.