Feiten en context

De Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) dient te beschikken over een huishoudelijk reglement dat de interne werking ervan regelt.

 

Juridische gronden

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, art. 1.3.3.

 

Besluit van de Vlaamse regering van 19 mei 2000 en wijzigingen tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale, intergemeentelijke en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening.

 

Argumentatie

Op 30 november 2020 heeft de GECORO het huishoudelijk reglement opgesteld.

Het huishoudelijk reglement wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Huishoudelijk reglement Gecoro
17 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
3 onthoudingen: Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
 

Het huishoudelijk reglement van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening als volgt goed te keuren:

 

Enig Artikel

 

TITEL 1 DOELSTELLING

 

De Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO) voert haar taken door de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening (VCRO) opgedragen naar behoren uit. Naast deze opdrachten, kan ze advies geven, opmerkingen maken of voorstellen doen over alle aangelegenheden met betrekking tot de gemeentelijke ruimtelijke ordening, op eigen initiatief of op verzoek van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad.

 

De GECORO beoogt het behoud, de verbetering en de uitwerking van een goede ruimtelijke ordening binnen de gemeente. De adviezen van de GECORO hebben steeds tot doel de kwaliteit van de ruimtelijke ontwikkeling binnen de gemeente te versterken. De GECORO adviseert vanuit een gefundeerd ruimtelijk analytisch standpunt.

 

De GECORO kan optreden als organisator of als medeorganisator van activiteiten. Indien de organisatie of medeorganisatie financiële gevolgen heeft voor het lokaal bestuur dient vooraf het akkoord gevraagd te worden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

TITEL 2 TAKEN

 

De GECORO functioneert uitgaande van haar decretale taken. De opdracht van de GECORO wordt uitgevoerd door het verlenen van de adviezen die haar op basis van het decreet worden gevraagd, of die zij uit zichzelf toevoegt.

Advisering van de volgende zaken op gemeentelijk vlak:

− De herziening(en) van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan of de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan.

− de ruimtelijke uitvoeringsplannen in opmaak.

− gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen en reglementen.

− alle ruimtelijke projecten, voorontwerpen en deelstudies die een ruimtelijke impact hebben op het grondgebied van de gemeente en daarbuiten en waarvan de voorzitter van de GECORO in samenspraak met de secretaris oordeelt dat deze dossiers moeten worden voorgelegd aan de GECORO.

 

TITEL 3 SAMENSTELLING

 

1) Voorzitter en ondervoorzitter

De voorzitter, of als de voorzitter verhinderd is, de ondervoorzitter, organiseert alle activiteiten van de GECORO.

De taken van de voorzitter en/of ondervoorzitter zijn:

- voorbereiden, samenroepen en leiden, sluiten van de vergaderingen, alsook voor ieder agendapunt en onderscheiden van delen zoals de toelichting, de bespreking, de beraadslaging en de stemming;

- voorbereiden, samenroepen en leiden van eventuele werkgroepen;

- samenstellen van de agenda (incl. korte toelichting) en desgewenst in samenspraak met de ondervoorzitter en de secretaris;

- vragen van sprekers, deskundigen of adviseurs;

- inrichten van activiteiten;

- verzorgen van de contacten met het lokaal bestuur en de gemeentelijke administratie.

 

2) Effectieve en plaatsvervangende leden

Voor elk effectief lid, behoudens voor de voorzitter, wordt een plaatsvervangend lid van dezelfde categorie, namelijk een deskundige of een identieke maatschappelijke geleding, aangesteld.

Van de leden wordt verwacht dat zij niet enkel aanwezig zijn op de vergaderingen, maar ook actief deelnemen aan de vergaderingen, beraadslagingen en het formuleren en motiveren van het uiteindelijke advies.

 

De aldus aangestelde effectieve leden worden geacht op de vergadering waartoe zij overeenkomstig dit reglement zijn opgeroepen, aanwezig te zijn. Ingeval van verhindering neemt het effectieve lid zonder verwijl contact op met de plaatsvervanger die daartoe werd aangesteld, met het verzoek aan de plaatsvervanger op de aangeduide vergadering aanwezig te zijn.

 

De plaatsvervangers nemen aan de vergadering deel telkens het effectief lid, waarvoor zij als plaatsvervanger zijn aangesteld, niet kan aanwezig zijn, en dit zolang de afwezigheid van het effectief lid voortduurt. De plaatsvervanger heeft in dit geval stemrecht.

 

Zowel effectieve leden als plaatsvervangende leden worden op de vergaderingen uitgenodigd.

Indien het effectief lid op de zitting aanwezig is kan het plaatsvervangende lid deelnemen aan de toelichting en bespreking, maar mag het de beraadslaging en de stemming niet bijwonen.

Het lid (effectief en plaatsvervangend) dat aanwezig is tekent bij de aanvang van de vergadering de aanwezigheidslijst. Deze lijst wordt in de notulen opgenomen.

 

De plaatsvervangende leden krijgen dezelfde informatie als de effectieve leden. Zij ontvangen zowel de agenda als de bijhorende stukken, evenals de verslagen van de vergadering.

Zowel de leden als de plaatsvervangende leden dienen in de eerste plaats voldoende rekening te houden met de sectoren waarvoor zij afgevaardigd zijn om in functie van die belangen te kunnen adviseren.

 

3) Secretaris en plaatsvervangend secretaris

De secretaris of als de secretaris verhinderd is, de plaatsvervangend secretaris, adviseert de voorzitter en/of de ondervoorzitter bij de voorbereiding van de vergaderingen en activiteiten van de GECORO en van de eventuele werkgroepen. De secretaris verzamelt alle stukken die nodig zijn voor een optimale agenda, oproeping en vergadering.

 

De secretaris kan toelichtingen geven bij de agendapunten, deelnemen aan de besprekingen en de beraadslagingen, maar niet aan de stemmingen. De secretaris is wel aanwezig bij de stemmingen.

 

De secretaris kan zich laten bijstaan door een personeelslid van de gemeentelijke administratie.

 

De secretaris stelt het verslag van de vergaderingen op en draagt zorg voor het bijhouden ervan.

 

In het geval dat de secretaris de vergadering of de werkgroepen niet bijwoont, kan het personeelslid van de gemeentelijke administratie dat de secretaris bijstaat als waarnemend secretaris optreden.

 

4) De fracties uit de gemeenteraad

De GECORO verzoekt alle politieke fracties in de gemeenteraad een afgevaardigde aan te duiden en zijn/haar naam mee te delen. Deze vertegenwoordiger wordt op elke vergadering uitgenodigd .

De afgevaardigden kunnen bij de toelichting en bespreking aanwezig zijn, maar hebben echter geen spreekrecht. Zij mogen de beraadslaging en de stemming niet bijwonen.

 

5) Externe genodigden en deskundigen

De commissie kan voor de behandeling van een onderwerp of een advies al de nodige instanties of personen uitnodigen die op nuttige wijze toelichting kunnen verstrekken over het betreffende onderwerp. De personen die hiertoe worden opgeroepen worden omwille van hun specifieke kennis van het onderwerp als externe deskundige tot de commissie uitgenodigd. Als externe deskundigen kunnen onder meer worden uitgenodigd: de schepen voor ruimtelijke ordening, de gemeentelijke omgevingsambtenaar, opdrachthouder van studiebureaus en/of personen die over een specifieke kennis van het onderwerp beschikken en daardoor op nuttige wijze informatie kunnen verstrekken.

Externe genodigden en deskundigen kunnen aan toelichtingen en de bespreking deelnemen maar mogen de stemming en beraadslaging niet bijwonen, tenzij de vergadering er anders over beslist.

 

De bevoegde schepen en gemeentelijke omgevingsambtenaar worden als externe deskundige standaard uitgenodigd. Zij kunnen deelnemen aan de toelichting en bespreking. Zij kunnen de beraadslaging en stemming bijwonen, hebben echter geen spreekrecht.

 

6) Toetreding

De leden van de GECORO worden benoemd voor zes jaar. Hun benoeming is hernieuwbaar. Na de installatie van een nieuwe gemeenteraad wordt overgegaan tot de benoeming van een nieuwe GECORO. De nieuwe GECORO treedt pas aan nadat de gemeenteraad alle leden ervan benoemd heeft en nadat de wettelijke toezichtstermijn is verstreken. De vorige GECORO blijft zolang in functie.

 

7) Beëindiging

Het lid dat voortijdig zijn mandaat stopzet, wordt vervangen door zijn plaatsvervanger tot een nieuw lid is benoemd.

 

Elk effectief lid van de GECORO dat zonder kennisgeving driemaal achtereenvolgens afwezig is, is ambtshalve ontslagnemend. De secretaris brengt de betrokkene daarvan op de hoogte.

 

Van het einde van het lidmaatschap wordt door het college van burgemeester en schepenen kennis genomen en wordt door de voorzitter melding gemaakt op de eerstvolgende vergadering.

 

8) Samenvattende tabel

 

Toelichting

Bespreking

Beraadslaging

Stemming

Effectieve leden

Deelnemen

Deelnemen

Deelnemen

Deelnemen

Plaatsvervangende

leden

Deelnemen

Deelnemen

Deelnemen

Niet bijwonen

Afvaardiging fracties

Bijwonen, geen spreekrecht

Bijwonen, geen spreekrecht

Niet bijwonen

Niet bijwonen

Experten

Deelnemen

Deelnemen

Niet bijwonen, tenzij uitdrukkelijk toegelaten

Niet bijwonen

De bevoegde schepen en gemeentelijk omgevingsamtenaar

Deelnemen

Deelnemen

Bijwonen, geen spreekrecht

Bijwonen

Secretaris

Deelnemen

Deelnemen

Deelnemen

Bijwonen

 

TITEL 4 WERKING

 

1) Algemeen

De GECORO vergadert minstens tweemaal per jaar of wanneer het uitoefenen van zijn bevoegdheden dit vereist of op vraag van 1/3 van de stemgerechtigde leden. De agendapunten dienen voldoende duidelijk omschreven te zijn.

 

2) A Oproeping

De GECORO wordt bijeengeroepen door de voorzitter, indien deze verhinderd is door de ondervoorzitter.

 

De uitnodiging tot een vergadering geschiedt digitaal, ten minste 7 kalenderdagen voor de zitting.

 

De uitnodiging van de effectieve en plaatsvervangende leden verloopt digitaal en bevat:

- plaats, datum en uur van de vergadering;

- de agenda, inclusief toelichtingen;

- per punt van de agenda, het volledige bundel. Er worden geen analoge versies van digitale dossiers ter beschikking gesteld;

- de eventuele verslagen van relevante werkgroepen;

- het ontwerp van verslag van de vorige vergadering.

 

De uitnodiging wordt eveneens digitaal verzonden  aan,  de voorzitters van de politieke fracties of zijn aangeduide vertegenwoordigers, en aan de eventueel uitgenodigde deskundigen en bevat:

- plaats, datum en uur van de vergadering;

- de agenda, inclusief toelichtingen.

 

Het college van burgemeester en schepenen ontvangt een afschrift van de uitnodiging.

Het afschrift omvat:

- plaats, datum en uur van de vergadering;

- de agenda, inclusief toelichtingen;

- het laatst goedgekeurde verslag.

 

De leden hebben recht op informatie van die stukken en documenten die verband houden met de bevoegdheid van de GECORO, voor zover dit niet door andere wetgeving wordt verhinderd. Er worden geen analoge versies van digitale dossiers ter beschikking gesteld.

 

De leden, de plaatsvervangende leden, de vertegenwoordigers uit elke politieke fractie in de gemeenteraad en de uitgenodigde deskundigen zijn gehouden door de plicht tot discretie voor die punten die besproken werden in gesloten vergadering.

 

2) B Oproeping bij hoogdringendheid

De voorzitter kan beslissen een spoedeisende vergadering op kortere termijn bijeen te roepen.

 

Indien op het moment van de vergadering minimum twee derde van de leden aanwezig is, en indien bij meerderheid de hoogdringendheid wordt bevestigd, dan kan geldig worden vergaderd en gestemd. Het is voldoende dat dergelijke oproeping door de voorzitter ondertekend is. Deze vermeldt de hoogdringendheid en de reden ervan.

 

3) Agenda

De voorzitter stelt de agenda vast in samenspraak met de secretaris (en desgewenst de ondervoorzitter).

 

De agenda omvat:

• De goedkeuring van het verslag van de vorige vergadering.

• Bespreking van het antwoord van het college of de gemeenteraad op de vorige GECORO-adviezen (indien van toepassing).

• Agendapunten.

• Rapportering van de interne werkgroep(en) indien van toepassing.

 

Indien een effectief lid of plaatsvervangend lid,  een punt op de agenda wenst te plaatsen, dan dient dit in de grootst mogelijke mate te gebeuren vóór de oproeping tot de vergadering.

 

Indien een effectief lid echter, na een oproeping te hebben ontvangen, toch nog bij hoogdringendheid een punt besproken wenst te zien in de aangekondigde vergadering, dan dient hij/zij dit op schriftelijk gemotiveerde basis kenbaar te maken aan de voorzitter, uiterlijk drie werkdagen voor de dag van de zitting.

 

4) Openbaarheid van de vergadering

De vergaderingen van de GECORO hebben plaats volgens de aanwijzingen vermeld in de oproeping.

 

De vergaderingen van de GECORO zijn in principe niet openbaar. De GECORO kan echter externe deskundigen uitnodigen die een dossier toelichten. Zij kunnen de beraadslaging en de stemming echter niet bijwonen.

 

De vergaderingen kunnen openbaar worden gehouden, indien tijdens de zitting over één of meer punten daartoe beslist wordt met een twee derde meerderheid van de leden die ter zitting aanwezig zijn.

 

5) Aan- en afwezigheid

Alvorens aan de vergadering deel te nemen tekenen de leden van de GECORO de aanwezigheidslijst. Hun namen worden vermeld in de notulen.

 

Leden die verhinderd zijn om de vergadering bij te wonen, moeten de voorzitter (of bij afwezigheid de ondervoorzitter) of de secretaris (of bij afwezigheid de plaatsvervangend secretaris) hiervan vooraf in kennis stellen. Zij worden als verontschuldigd in de notulen opgenomen. De leden waarschuwen zelf hun plaatsvervanger.

 

Het effectief lid en zijn/haar plaatsvervangend lid vormen samen als het ware een tandem. Ze brengen aan elkaar verslag uit en houden elkaar op de hoogte wanneer één van beiden niet aanwezig kan zijn op een vergadering.

 

Elk lid dat verhinderd is om een vergadering van de GECORO bij te wonen, deelt dit uiterlijk vijf kalenderdagen voor de geplande vergadering mee aan zijn/haar plaatsvervanger en aan het secretariaat. Hierbij wordt tevens meegedeeld of het plaatsvervangend lid aanwezig zal zijn. De namen van de verontschuldigde leden worden in het verslag opgenomen. Om niet als afwezig beschouwd te worden, dient deze melding vóór de aanvang van de vergadering te gebeuren.

 

Indien een effectief lid driemaal achtereenvolgens zonder verantwoording afwezig is op de vergaderingen, wordt het ambtshalve ontslagen. De voorzitter brengt de betrokkene daarvan op de hoogte. De plaatsvervanger wordt dan als effectief lid voorgedragen aan de gemeenteraad. Er zal voor hem/haar een plaatsvervanger voorgedragen worden.

 

Indien de voorzitter niet aanwezig kan zijn op de vergadering van de GECORO wordt hij/zij vervangen door de ondervoorzitter.

 

Indien de secretaris niet aanwezig kan zijn op de vergadering van de GECORO wordt hij/zij vervangen door de waarnemend secretaris.

 

Een lid kan zelf ontslag nemen bij wijze van mededeling aan het secretariaat.

Van het einde van een lidmaatschap, hetzij door ontslagneming hetzij door ontslaggeving, wordt door de voorzitter melding gemaakt. De maatschappelijke geleding die het lid vertegenwoordigt, kan een nieuwe kandidaat aanwijzen.

 

De GECORO kan geen besluit nemen, indien niet de meerderheid van de leden aanwezig is. Indien een kwartier na het vastgestelde uur nog steeds niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan. De secretaris maakt hiervan melding op de aanwezigheidslijst. De GECORO kan, indien ze éénmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden is opgekomen, na een tweede oproeping die minimaal 24 uur na de eerste oproeping plaatsvindt, ongeacht het aantal aanwezige leden op geldige wijze beraadslagen en besluiten over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

 

6) Vergadering

De vergadering bestaat uit vier delen: de toelichting, de bespreking, de beraadslaging en de stemming;

 

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur, en van zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend. Deze leidt de vergadering in, waarna de behandeling aanvangt van de punten die vermeld staan op de agenda.

 

Als eerste punt worden de notulen van de vorige vergadering bij stemming goedgekeurd. Elk stemgerechtigd lid heeft het recht om over het ontwerp van de notulen opmerkingen te formuleren tegen de redactie ervan, indien hij/zij zelf in die vergadering aanwezig was. Worden de bezwaren gegrond bevonden, dan dient de secretaris deze, staande de vergadering of uiterlijk in de eerstvolgende vergadering, op te nemen in de notulen. Een opmerking wordt als gegrond beschouwd wanneer het betrekking heeft op essentiële en fundamentele elementen van de bespreking die aan de beslissing voorafgaat, of betrekking heeft op de beslissing zelf.

 

De notulen worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Na de goedkeuring van de notulen worden de agendapunten afgewerkt in de door de voorzitter aangegeven volgorde. De voorzitter behoudt zich het recht om de volgorde van de beraadslagingen aan te passen.

 

De agendapunten worden in volgende stappen behandeld:

• De toelichting en bespreking: alle facetten van de agendapunten worden toegelicht met de mogelijkheid inhoudelijke vragen te stellen ter verduidelijking van de toelichting. De voorzitter bepaalt of de inhoudelijke vragen objectief zijn en of ze enkel handelen over inhoudelijke kwesties. De toelichting gebeurt door de secretaris, de verantwoordelijke schepen(en), de ontwerper en gebeurlijk door de voorzitter zelf.

• De beraadslaging: de GECORO beraadslaagt over de agendapunten in het kader van het te leveren advies.  De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen.

• De stemming over het advies: elk stemgerechtigd lid brengt zijn stem uit over het voorgelegde advies. Het advies wordt bij voorkeur met consensus aanvaard.

 

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij/zij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping van de orde. Wanneer een lid aan wie het woord is verleend, afdwaalt van het onderwerp kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Ieder lid zorgt voor een bondige bespreking van het onderwerp/standpunt zodat andere sprekers eveneens het woord kunnen nemen. Dit vermijdt lang uitlopende vergaderingen.

De voorzitter kan de vergadering tijdelijk schorsen of sluiten indien hij dit nodig acht. Hij heeft het recht om een lid dat de orde verstoort uit de vergadering te sluiten. Van de uitsluiting van een lid, de schorsing of sluiting van de vergadering wordt melding gemaakt in de notulen.

 

7) Werkgroep

Voor de voorbereiding van complexe dossiers kunnen werkgroepen worden opgericht. Daartoe dient de GECORO te beslissen.

 

De GECORO beslist welke leden worden aangesteld. Alle leden hebben het recht deel te nemen aan een werkgroep.

 

De oproeping, aanwezigheid, besprekingen en eventuele beraadslagingen en stemmingen gebeuren zoals in de GECORO zelf.

 

Van iedere werkgroep vergadering wordt verslag opgemaakt door de secretaris. Dit verslag wordt bij de agenda van de volgende vergadering gevoegd.

 

8) Wijze van beraadslaging

Nadat alle leden voldoende aan het woord zijn geweest, wordt het informatief gedeelte van de behandeling van een agendapunt afgesloten en wordt het volgende punt aangevat.

Wanneer alle agendapunten informatief behandeld zijn, wordt het eerste gedeelte van de vergadering afgesloten. Iedereen , behalve de voorzitter, de secretaris, de effectieve leden en de plaatsvervangende leden die hen vervangen en de toegelaten experten verlaat de vergadering. Hiervan wordt akte genomen in het verslag.

Vervolgens vangt de, zo nodig geheime, beraadslaging aan over de diverse agendapunten.

 

9) Stemming

Vóór elke stemming omschrijft de voorzitter het voorstel van beslissing waarover de vergadering zich moet uitspreken.

 

De stemming gebeurt bij gewone meerderheid. De leden stemmen mondeling met “ja”, “neen” of “onthouding” uit te spreken. De volgorde van de stemming wordt bepaald door de voorzitter. De voorzitter van de vergadering stemt het laatst en bij staking van stemmen is zijn stem beslissend. De stemmen worden opgenomen door de secretaris. De uitslag van de stemming wordt door de voorzitter afgekondigd.

 

Stemmingen over personen in voorkomend geval, gebeuren steeds bij geheime stemming.

Bij geheime stemming stemmen de commissieleden met “ja”, “neen” of “onthouding”. De stemmen worden opgenomen door de secretaris. De uitslag van de stemming wordt door de voorzitter afgekondigd.

 

De GECORO streeft bij haar advies steeds een consensus na. Indien geen consensus mogelijk is, is een gewone meerderheid vereist.

 

10) Notulen

De secretaris stelt de notulen van de vergadering op.

De notulen bevatten minstens :

- De aanwezige leden, met vermelding of het gaat om een effectief lid of plaatsvervanger.

- De leden die verontschuldigd zijn.

- De personen die de politieke fracties vertegenwoordigen.

- Een overzicht van het verloop van diverse agendapunten, met waar relevant een onderscheid tussen de toelichting, bespreking, beraadslaging en stemming van een agendapunt.

- Indien een advies wordt verstrekt wordt dit advies opgenomen.

 

Het verslag wordt op de eerstvolgende vergadering ter goedkeuring aan de leden voorgelegd met uitsluiting van de formeel verleende adviezen die ter stemming zijn geweest.

 

Nadat de notulen goedkeuring verkregen, worden ze door de voorzitter en door de secretaris ondertekend en zijn ze definitief. Ze worden door het secretariaat bewaard en op de gemeentelijke website gepubliceerd.

 

TITEL 5 ADVIESOPBOUW

 

Het lokaal bestuur dient de GECORO te betrekken bij de voorbereiding en de uitvoering van het gemeentelijk ruimtelijk beleid. Het lokaal bestuur zal aan de voorzitter van de GECORO per e-mail adviesvragen richten, die minimaal volgende elementen bevatten:

- een bondige omschrijving van de problematiek;

- de afdeling/dienst waar het dossier beschikbaar is;

- de uiterste datum voor het indienen van het advies, rekening houdend met de bepalingen van de VCRO en het omgevingsdecreet aangaande het doorlopen van de volledige planningsprocedure.

 

De leden van de GECORO hebben inzage in alle dossiers, waarover advies wordt gevraagd.

Voor uitwisseling van informatie dient steeds vooraf een afspraak gemaakt te worden.

 

De GECORO streeft een advisering bij consensus na. Indien dit niet mogelijk is, wordt gestemd. De opname van een minderheidsstandpunt is daarbij mogelijk.

 

Het advies zal steeds volgende bepalingen vermelden:

- de samenstelling van de GECORO en de leden die aan de stemming deelgenomen hebben;

- de verwijzing naar de vraag van het lokaal bestuur of van derden;

- het gemotiveerd besluit dat de meerderheid van de stemmen heeft bekomen.

 

Alle overwegingen die aanleiding gegeven hebben tot het nemen van het besluit, ook de minderheidsstandpunten worden opgenomen in de notulen en maken geen integraal deel uit van het formeel advies.

 

Indien er op een vraag geen advies is uitgebracht binnen de adviestermijn, kan het dossier verder afgewerkt worden door de administratie.

 

De GECORO richt haar uitgebrachte adviezen, ondertekend door de voorzitter en de secretaris; per e-mail aan het lokaal bestuur via omgeving@wommelgem.be. De uitgebrachte adviezen zijn steeds bij de dossiers te voegen, die aan het college van burgemeester en schepenen of aan de gemeenteraad ter beslissing worden voorgelegd.

 

TITEL 6 DEONTOLOGISCHE CODE

 

De GECORO adviseert onafhankelijk en met het oog op het algemeen belang.

 

Het is voor een lid van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening verboden deel te nemen aan de bespreking, beraadslaging en de stemming over aangelegenheden waarin hij een rechtstreeks belang heeft, hetzij persoonlijk, hetzij als gelastigde, of waarbij de echtgenoot, of bloed- of aanverwanten tot en met de tweede graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. De personen die wettelijk samenwonen worden met echtgenoten gelijkgesteld.

 

De leden van de GECORO voeren de uitoefening van hun mandaat, overeenkomstig VCRO artikel 1.3.4, uit volgens de deontologische code bepaald bij besluit van de Vlaamse Regering. Deze bevat de beginselen, gedragsregels en richtlijnen voor de leden en hun plaatsvervangers van de gemeentelijke GECORO’s en dient als leidraad bij de uitoefening van hun mandaat.

 

De voorzitter ziet toe op de goede naleving van de deontologische code en vervult terzake een voorbeeldfunctie.

 

TITEL 7 FINANCIELE MIDDELEN

 

De gemeenteraad kan in de begroting een bedrag inschrijven voor de werking van de GECORO.

 

Een boekjaar loopt van januari tot en met 31 december van dat jaar.

 

De financiële middelen, die ter beschikking gesteld worden door het lokaal bestuur, dienen aangewend te worden voor de dagelijkse werking van de GECORO, volgens de werkwijze van de gemeentelijke administratie.

 

TITEL 8 PUBLICATIE

 

Een exemplaar van onderhavig reglement wordt digitaal ter beschikking gesteld van alle leden van de GECORO en de secretaris.

Het huishoudelijk reglement wordt, na goedkeuring door de gemeenteraad, gepubliceerd op de gemeentelijke website.