Classificatie: 7.1

 

Feiten en context

De huidige mandaten van de schoolraad van de gemeentelijke basisscholen Het Oogappeltje en 't Laar lopen in principe af op 31 maart 2021.

De schoolraad moet opnieuw worden samengesteld, hetzij door verkiezingen, hetzij door aanduiding vanuit de deelraden.

Er bestaat momenteel geen ouderraad binnen de gemeentelijke basisschool het Oogappeltje. Uiterlijk tot 31 januari 2021  is de mogelijkheid geboden aan de ouders om de oprichting van een ouderraad te vragen. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.

Bijgevolg moeten er verkiezingen worden georganiseerd om de geleding van de ouders in de schoolraad samen te stellen.

 

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40, §3

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, artikel 12

 

Advisering

De schoolraad werd over het ontwerp van verkiezingsreglement geraadpleegd op maandag 1 februari 2021 en keurde dit goed.

 

Argumentatie

Voor de aanduiding van de vertegenwoordiging van de ouders van Het Oogappeltje in de nieuwe schoolraad 2021-2025 dienen verkiezingen te worden georganiseerd.

 

Het schoolbestuur of zijn gemandateerde bepaalt de verdere uitwerking van de verkiezingsprocedure en waarborgt daarbij dat iedereen die verkiesbaar is zich kandidaat kan stellen en dat iedereen die stemgerechtigd is kan stemmen (art. 12 Participatiedecreet). Het huidige verkiezingsreglement is niet meer up-to-date. Bijgevolg moet het schoolbestuur een nieuw verkiezingsreglement vaststellen dat voldoet aan de voorwaarden van het participatiedecreet. OVSG heeft hiervoor een model van verkiezingsreglement ter beschikking gesteld.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Verkiezingsreglement ouders
21 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
 

Enig artikel

keurt het ontwerp van verkiezingsreglement voor de geleding van de ouders van gemeentelijke basisschool Het Oogappeltje voor de schoolraad 2021-2025 goed als volgt:

 

Hoofdstuk 1Voorwaarden om stemgerechtigd te zijn

 

Artikel 1

Iedereen die naar Belgisch recht in het bezit is van het ouderlijk gezag, of die de voogdij, pleegvoogdij of pleegzorg uitoefent over de regelmatig ingeschreven leerlingen van de onderwijsinstellingen die onder de schoolraad ressorteren, heeft per schoolraad één stem.

 

Artikel 2

Ingeval van pleegvoogdij hebben de natuurlijke ouders geen stemrecht.

 

Artikel 3

Ingeval van feitelijke of wettelijke scheiding hebben beide ouders stemrecht, ongeacht wie het exclusief ouderlijk gezag uitoefent.

 

Artikel 4

De ouders die uit het ouderlijk gezag ontzet zijn, hebben geen stemrecht.

 

 

Hoofdstuk 2:Voorwaarden om verkozen te worden

 

Artikel 5

Iedere stemgerechtigde kan zich kandidaat stellen en worden verkozen.

 

 

Hoofdstuk 3:Voorwaarden om te zetelen (onverenigbaarheden)

 

Artikel 6

Een verkozene kan niet tegelijkertijd lid zijn van het schoolbestuur, de schoolraad of de oudervereniging van een onderwijsinstelling van een ander net.

 

 

Artikel 7

Een verkozene kan niet tegelijkertijd lid zijn van het schoolbestuur van de school.

 

Artikel 8

Een verkozene kan niet tegelijkertijd personeelslid zijn van:

-de betrokken scholen die vallen onder de schoolraad;

-het begeleidend CLB van de school.

 

 

Hoofdstuk 4De organisatie van de verkiezingen

 

Het kiesbureau

 

Artikel 9

§1. Ten laatste op 1 maart 2021 stelt het college van burgemeester en schepenen een kiesbureau samen bestaande uit een afgevaardigde van het schoolbestuur en minstens twee afgevaardigden van de oudervereniging.

 

§2. Het kiesbureau duidt onder zijn leden een voorzitter aan.

 

Artikel 10

De leden van het kiesbureau mogen geen kandidaat zijn voor een mandaat in de schoolraad.

 

De kiezerslijst

 

Artikel 11

 

De kiezerslijst wordt opgemaakt door de directeur en omvat alle kiesgerechtigde personen, met vermelding van hun naam en adres.

De directeur moet waken over de correctheid en volledigheid van de lijst, zodat iedere ouder op rechtmatige wijze aan de verkiezingen kan deelnemen.

 

Artikel 12

Ten laatste op 1 maart 2021 wordt ad valvas aan de schoolingangen een bericht opgehangen door de directeur. Dit bericht maakt melding van het feit dat de kiezerslijst kan worden geraadpleegd op het schoolsecretariaat.

 

Artikel 13

Elke ouder, voogd of pleegvoogd krijgt tien werkdagen vanaf de bekendmaking het recht om foutieve gegevens in de kiezerslijst te corrigeren of om zich alsnog op de lijst te laten inschrijven. Na afloop van deze termijn wordt de lijst definitief afgesloten.

 

De kandidatuurstelling en oproeping

 

Artikel 14

Na het afsluiten van de kiezerslijsten maakt de directeur deze lijst over aan het kiesbureau.

 

Artikel 15

Onder verantwoordelijkheid van het kiesbureau gebeurt er een schriftelijke en/of elektronische oproep tot kandidaatstelling naar alle stemgerechtigden met vermelding van verkiesbaarheidsvoorwaarden en onverenigbaarheden, de wijze waarop en de termijn waarbinnen moet worden gekandideerd.

 

Artikel 16

Deze oproep tot kandidaatstelling wordt tegelijkertijd ad valvas bekendgemaakt aan de schoolingang(en).

 

Artikel 17

De kandidaturen worden binnen de tien werkdagen na het afsluiten van de kiezerslijst neergelegd bij de directeur, die ze op zijn beurt bekendmaakt door ad valvas de kandidaturenlijst aan de schoolingangen op te hangen.

 

 

Hoofdstuk 5:De verkiezingsprocedure

 

Algemeen

 

Artikel 18

De verkiezingen worden georganiseerd per vestigingsplaats. Er worden hierbij twee effectieve vertegenwoordigers verkozen voor de volledige school, namelijk diegenen met de meeste stemmen per vestigingsplaats.

 

Artikel 19

Indien bij gebrek aan voldoende kandidaten de geleding van de ouders niet volledig kan worden samengesteld, bestaat de schoolraad rechtsgeldig voor zover alle nodige decretaal vastgelegde stappen met het oog op de samenstelling van de schoolraad zijn ondernomen.

 

Verkiezing van rechtswege

 

Artikel 20

Indien er niet meer kandidaten zijn dan de op het niveau van de school effectief toe te wijzen mandaten, dan worden deze kandidaten van rechtswege als verkozen beschouwd.

 

Artikel 21

Het kiesbureau maakt een proces-verbaal op dat onmiddellijk wordt overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Een stemming is dan niet noodzakelijk.

 

 

Verkiezing na stemming

 

Artikel 22

Indien er meer kandidaten zijn dan de op het niveau van de school effectief te begeven zetels, moet er worden gestemd.

 

Artikel 23

De directeur brengt de kiesgerechtigden op de hoogte via een oproepingsbrief.

 

Artikel 24

De directeur organiseert een stemming. Een proces-verbaal wordt onmiddellijk opgemaakt en wordt overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 25

De kandidaten met het grootst aantal stemmen volgens het aantal te begeven mandaten zijn verkozen.

 

Artikel 26

Bij gelijk aantal stemmen wordt voorrang gegeven aan de jongste kandidaat.

 

 

Hoofdstuk 6:De verkiezingswerkzaamheden

 

De stemming

 

Artikel 27

Het kiesbureau legt in overleg met het college van burgemeester en schepenen de verkiezingsdatum en het stembiljet vast.

De afgevaardigde van het schoolbestuur is verantwoordelijk voor de ordehandhaving.

 

Artikel 28

Meldt men zich bij de stemming aan zonder oproepingsbrief, dan is stemmen toegestaan mits men voorkomt op de kiezerslijst en zijn identiteit kan bewijzen.

 

Het tellen van de stemmen

 

Artikel 29

Het tellen van de stemmen gebeurt onmiddellijk na de stemming. Er wordt voor het beëindigen van de vergadering een proces-verbaal gemaakt met de kiesuitslag, dat zal worden overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen ter bekrachtiging.