Mindermobielencentrale MiMoSa: Actualisatie reglement - Goedkeuring Alex Helsen Jan Herthogs Jonas Celis Lise Poelemans Ludo Neyens Dirk Somers Kelly Joris Yve Staes Koen Roskams Lode Stevens Ludo van der Velden Marijke Deroover Eva Pierets Ann Gillis Ann Theys Eric Willems Frank Gys Rudy Roodhooft Bert Peeters Lindsey Kees Alex Helsen Jan Herthogs Jonas Celis Lise Poelemans Ludo Neyens Dirk Somers Kelly Joris Yve Staes Koen Roskams Lode Stevens Ludo van der Velden Eva Pierets Ann Gillis Ann Theys Eric Willems Frank Gys Rudy Roodhooft Bert Peeters Lindsey Kees Dirk Somers Ann Theys Lindsey Kees Rudy Roodhooft Frank Gys Kelly Joris Jonas Celis Ludo Neyens Ann Gillis Lise Poelemans Eva Pierets Koen Roskams Ludo van der Velden Eric Willems Alex Helsen Yve Staes Lode Stevens Jan Herthogs Bert Peeters aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Feiten en context
De mindermobielencentrale MiMoSa is werkzaam voor de lokale besturen van Boechout, Borsbeek, Wijnegem en Wommelgem.
Het reglement waarin de praktische werking van de mindermobielencentrale is vastgelegd dient geactualiseerd te worden met een aantal recente werkafspraken.
Alle participerende besturen dienen hiervoor hun akkoord te geven.
Juridische gronden
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Argumentatie
Het reglement dat de praktische werking van de mindermobielencentrale MiMoSa vastlegt in een aantal concrete werkafspraken is niet meer geactualiseerd sinds december 2015.
We stellen daarom voor het reglement te actualiseren met een aantal werkafspraken die ondertussen reeds goedgekeurd zijn door de raad voor maatschappelijk welzijn zoals de automatische verhoging van de kilometervergoeding die wordt uitgereikt aan de vrijwillige chauffeurs van zodra het Vlaams plafond voor de kilometervergoeding gewijzigd wordt.
Daarnaast stellen we voor om drie bijkomende wijzigingen door te voeren:
● Het bepalen van een minimale kostprijs:
De vergoeding voor een rit (heen-en-terug) bedraagt minimaal 2,5 euro.
Dit is een gangbaar bedrag in andere MMC's.
● Het optrekken van de wachtvergoeding die gebruikers dienen te betalen aan de vrijwilligers:
Op dit moment betaalt een gebruiker 2,5 euro ongeacht de duur van de periode dat de vrijwilliger dient te wachten voor de terugrit. Voorgesteld wordt om dit bedrag aan te passen naar "2,5 euro per begonnen uur". Dit is een gangbaar bedrag voor de wachtvergoeding in andere MMC's.
● Afwijking van de inkomensvoorwaarden voor vrijwillige chauffeurs die tijdelijk mindermobiel zijn:
Op vraag van de vrijwillige chauffeurs stellen we voor dat chauffeurs die tijdelijk mindermobiel zijn, bijv. omwille van een fysieke ingreep, tijdelijk beroep kunnen doen op de MMC, mits het betalen van het verschuldigde lidgeld.
Financiële weerslag
Geen
Besluit
Mindermobielencentrale MiMoSa: Actualisatie reglement - Goedkeuring
19 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Bert Peeters, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Eric Willems, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Enig artikel
Het geactualiseerd reglement van de MMC MiMoSa goed te keuren als volgt:
Huishoudelijk reglement Mindermobielencentrale MiMoSa
(lokale besturen Boechout - Borsbeek - Wijnegem - Wommelgem)
● Geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer omwille van sociale, lichamelijke of geestelijke toestand. Ritten, voorzien door de mutualiteit, worden niet aanvaard.
● Over beperkte inkomsten beschikken.
Concreet wil dit zegen dat het inkomen lager ligt dan de som van tweemaal het leefloon. Afhankelijk van de gezinssituatie wordt rekening gehouden met het leefloon van een samenwonende of alleenstaande persoon, of een persoon die samenwoont met een gezin ten laste.
● Er wordt rekening gehouden met alle netto belastbare inkomsten en eventuele andere inkomsten, bijv. inkomsten uit verhuurde woningen, met uitzondering van kindergeld en andere uitkeringen zoals studietoelagen of onderhoudsgeld.
Sommige bijzondere inkomsten kunnen worden afgetrokken, zoals de verblijfskosten in een bejaardentehuis en remgelden voor medische verzorging.
Voor samenwonenden die geen koppel vormen mag het inkomen apart (categorie alleenstaande) beschouwd worden.
● Een vrijwillige chauffeur die tijdelijk minder mobiel is (bijv. omwille van een operatie) en waarvan het inkomen hoger ligt dan de inkomensgrenzen zoals ze hierboven vastgelegd zijn, kan tijdelijk lid worden van de MMC, na betaling van het lidgeld.
● Enkel inwoners van de gemeenten Boechout, Borsbeek, Wijnegem en Wommelgem kunnen beroep doen op de dienstverlening van MMC MiMoSa.
● Het onderzoek m.b.t. de voorwaarden verbonden aan het lidmaatschap gebeurt door de het OCMW waar de kandidaat-gebruiker woont:
OCMW Boechout: Gust Loverie
IJzerlei 25, 2530 Boechout, 03/460 18 48, welzijn@boechout.be
OCMW Borsbeek: Charlotte Kerstens
Lucien Hendrickxlei 17, 2150 Borsbeek, 03/366 48 01, ocmw@borsbeek.be
OCMW Wijnegem: dienst ouderenzorg en thuisdiensten
Koolsveldlaan 94, 2110 Wijnegem, 03 288 20 60, thuisdiensten@wijnegem.be
OCMW Wommelgem: Cindy Francken
Handboogstraat 36, 2160 Wommelgem, 03/355 50 50, thuisdiensten@wommelgem.be
● Het onderzoek of een kandidaat-gebruiker voldoet aan de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de MMC, kan op kantoor of via een huisbezoek gevoerd worden, afhankelijk van diens verplaatsingsmogelijkheden.
● Het lidgeld bedraagt 12 euro per jaar. Een koppel betaalt 18 euro per jaar. Vanaf 1 juli wordt de prijs voor het lidgeld van dat jaar beperkt tot respectievelijk 6 euro of 9 euro. Hierin is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid begrepen.
● Ritten kunnen elke weekdag met uitzondering van vrijdag tussen 9u en 11u aangevraagd worden bij de dispatch van de MMC via het nummer 03/355 50 55.
● Een rit dient minimaal 2 werkdagen op voorhand aangevraagd te worden.
● Er kunnen max. 2 ritten (heen en terug) aangevraagd worden per gebruiker per week.
● Ritten kunnen slechts aanvaard worden na betaling van het lidgeld.
● Een rit dient altijd via de dispatch aangevraagd te worden.
● De dispatcher tracht een chauffeur te vinden die dicht bij de gebruiker woont en beschikbaar is. Er kan echter nooit vervoersgarantie worden geboden.
● Ritten met meerdere bestemmingen worden niet aanvaard.
● Op het afgesproken tijdstip haalt de chauffeur de gebruiker op. Bij voorkeur wordt de kortste weg gereden.
● Na de rit wordt afgerekend:
○ De minimale vergoeding voor een rit (heen-en-terug), bedraagt 2,5 euro ongeacht de afstand die wordt afgelegd.
○ De gebruiker betaalt de kilometervergoeding die op dat moment gangbaar is binnen het Vlaams vrijwilligerswerk. (Voor het 1e kwartaal van 2023 bedroeg deze vergoeding 0,4259 euro/km).
○ De kilometers worden gerekend vanaf het thuisadres van de chauffeur tot het afhaaladres van de gebruiker en vervolgens tot het adres van de bestemming.
○ Wanneer de chauffeur de gebruiker vervolgens ook naar huis brengt, wordt dit bedrag verdubbeld.
● Zolang het wegbrengen en ophalen van een gebruiker door éénzelfde chauffeur gebeurt op dezelfde dag, wordt dit vervoer als één rit beschouwd. Wordt de gebruiker door de ene chauffeur gebracht en door de andere opgehaald, dient de gebruiker met elk van de chauffeurs apart af te rekenen.
Bij het doorgeven van een rit, zal door de dispatch steeds gevraagd worden het uur waarop de gebruiker terug opgehaald dient te worden door te geven.
De chauffeur is niet verplicht om te wachten. Indien de chauffeur wel wacht, mag hij/zij een wachtvergoeding aanrekenen van 2,5 euro per begonnen uur. Indien de chauffeur besluit niet te wachten, dienen de over-en-weer gereden kilometers vergoed te worden door de gebruiker.
Ook het parkeergeld dient door de gebruiker betaald te worden.
Indien nodig kan een begeleider de gebruiker vergezellen tijdens de rit. De begeleider dient geen lid te zijn van de MMC, maar is ook niet verzekerd door de MMC.
Als meerdere personen (leden) samen een rit rijden, worden de kosten van die rit gedeeld door het aantal gebruikers. Het autodelen wordt gemeld bij aanvraag van de rit waarbij elke gebruiker zijn rit moet aanvragen, zodat de dispatch de chauffeur op de hoogte kan brengen.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.