Gemeente Wommelgem

 

Notulen RMW van 28 01 2021

 

 

Aanwezig:

Hilde Berckmans, voorzitter;

Frank Gys, burgemeester;

Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, schepenen;

Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, raadsleden;

Marijke Deroover, algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Ludo van der Velden, raadslid;

Afwezig:

Bert Peeters, Mariyam Safi, raadsleden;

 

Vanaf punt 6 vervoegt Siggy Leenaards, raadslid de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

Notulen RMW van 28 01 2021

 

Burgemeestersbesluit aangaande de organisatie en de modaliteiten van de raad voor maatschappelijk welzijn: Bekrachtiging

 

Motivering

Feiten en context

Het besluit van de burgemeester van 18 januari 2021 aangaande de organisatie en de modaliteiten van de raad voor maatschappelijk welzijn luidend als volgt:

"Motivering

Feiten en context

Via ministerieel besluit van 13 maart 2020 is de federale fase van het nationaal noodplan betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19 afgekondigd.

De federale fase is een uitzonderlijke situatie en is nog altijd van toepassing.

De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur gaf in de commissievergadering Binnenlands bestuur van 2 juni 2020 aan dat er een kader komt voor vergaderingen van lokale bestuursorganen vanaf september 2020. Dat vertaalt zich concreet in de richtlijnen die gelden vanaf september 2020.

Deze zijn te vinden op

https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/vergaderingen-van-lokalebestuursorganen-tijdenscoronacrisis

De zittingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen voortaan zowel fysiek of digitaal plaatsvinden mits naleving van bepaalde voorwaarden.

Juridische gronden

Nieuwe Gemeentewet, artikel 134, § 1:

In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)], met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)] Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

Nieuwe Gemeentewet 135, § 2, tweede lid, 5°:

De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

...

5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

...

Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 63, eerste lid:

Naast zijn bevoegdheden voor de uitvoering van de politiewetten, politiedecreten, politieverordeningen, politiereglementen en politiebesluiten, voor de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente en voor dringende politieverordeningen is de burgemeester bevoegd voor de uitvoering van de wetten, de decreten en de uitvoeringsbesluiten van de federale overheid, het gewest of de gemeenschap tenzij die bevoegdheid uitdrukkelijk aan een ander orgaan van de gemeente is opgedragen.

Argumentatie

In de huidige alarmfase Covid-19 is het niet aangewezen om fysiek te vergaderen.

Financiële weerslag

Geen

Besluit

Artikel 1

De volgende gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn die voorzien zijn voor 28 januari 2021 digitaal te laten plaatsvinden.

Artikel 2

De vergaderingen zullen via live-streaming te volgen zijn door pers en publiek. De link wordt voorafgaandelijk bekendgemaakt via de gemeentelijke website.

Artikel 3

De stemmingen zullen plaatsvinden per e-mail.

Artikel 4

De algemeen directeur te gelasten met de praktische organisatie.

Artikel 5

Dit besluit zal worden bekendgemaakt zoals beschreven in artikel 285 §1 en 287 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Artikel 6

Dit besluit ter bekrachtiging voor te leggen aan de gemeenteraad en aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Burgemeesterbesluit - Bekrachtiging
19 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
Enig artikel

Het besluit van de burgemeester van 18 januari 2021 aangaande de organisatie en de modaliteiten van de raad voor maatschappelijk welzijn te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

Notulen RMW van 28 01 2021

 

Notulen vorige zitting: Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De ontwerp van notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 december 2020

 

Argumentatie

Er worden geen opmerkingen geformuleerd over het ontwerp van notulen.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Goedkeuring notulen
18 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
1 onthouding: Bart Van Scharen.
Enig artikel

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 december 2020 worden zonder opmerkingen goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

Notulen RMW van 28 01 2021

 

Engagementsverklaring "1, 2, 3 euro" met Colruyt - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

"Aan Tafel in 1, 2, 3 euro" is ontstaan in 2016 uit een samenwerking tussen OCMW Kortrijk en Colruyt. Het doel van het project is om deelnemers die het (financieel) moeilijker hebben te inspireren via budgetvriendelijke recepten om zelf een lekkere, evenwichtige en betaalbare maaltijd klaar te maken. Het project bestaat uit een 2-wekelijks boekje (“Aan tafel in 1-2-3 euro”) met 6 recepten die max. 1, 2 of 3 euro per persoon kosten op basis van 3 porties.

 

Om aan dit project te kunnen deelnemen dient het OCMW een engagementsverklaring te ondertekenen.

 

 

Juridische gronden

Artikel 1 van de organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

 

Argumentatie

Tussen kansarmoede en het gebrek aan gezonde voeding is een duidelijke relatie. Nu het lokaal bestuur tijdelijk extra voedselhulp kan bieden via de federale covid-19 subsidie, is het belangrijk om naast de financiële steun ook in te zetten op het sensibiliseren van OCMW-gebruikers inzake gezonde voeding.

 

Het project "Aan Tafel in 1, 2, 3 euro" bestaat uit een 2-wekelijks boekje (“Aan tafel in 1-2-3 euro”) met 6 recepten die max. 1, 2 of 3 euro per persoon kosten op basis van 3 porties. Colruyt engageert zich dat dit zich aan de kassa vertaalt in een maximale prijsgarantie van 3, 6 tot 9 euro (afhankelijk van het aantal porties). Hiervoor ontvangen de deelnemers aan het project een prijsgarantie-Xtra kaart.

Het project richt zich in hoofdzaak naar gezinnen met kinderen.

 

Het OCMW engageert zich via ondertekening van de verklaring om:

- mensen die aan het profiel beantwoorden te informeren over het receptenboekje “Aan tafel in 1-2-3 euro” en over eventuele bijkomende activiteiten;

- mensen de vrije keuze te laten om zich al dan niet in of weer uit te schrijven voor het boekje, en de vrije keuze te laten i.v.m. het deelnemen aan activiteiten,

- het receptenboekje, binnen de eigen mogelijkheden, te ondersteunen via extra activiteiten naar keuze (o.a. kookworkshops, winkelbezoeken…).

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Engagementsverklaring 1, 2, 3 euro
19 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
Enig artikel

De engagementsverklaring "Aan tafel in 1, 2, 3 euro" met Etn. Franz Colruyt NV goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

Notulen RMW van 28 01 2021

 

Protocol voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens van het Agentschap Zorg en Gezondheid naar de gemeente Wommelgem en het OCMW Wommelgem - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Door de sterke stijging van het aantal indexpatiënten, nam de Vlaamse Regering op 16 oktober 2020 de beslissing om het contactonderzoek en de bronopsporing bijkomend te ondersteunen door de mobilisering van de lokale besturen om complementair en aanvullend aan het centrale contactcenter en de werking van de COVID-19-teams binnen de zorgraden, engagementen op te nemen ter bestrijding van de coronapandemie.

 

Voor de invulling ervan kunnen de lokale besturen kiezen tussen 2 opties :

▪ Optie 1 : complementaire inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing, quarantaine-coaching, analyse van clusters en zorg voor kwetsbare personen of groepen;

▪ Optie 2 : alle voorgaande opdrachten, aangevuld met de aanvullende inzet in contactonderzoek.

 

In overleg met de Zorgraad van de Eerstelijnszone Antwerpen Oost wordt gekozen voor optie 1.

 

Om dit mogelijk te maken dient er door het gemeentebestuur een samenwerkings- overeenkomst afgesloten te worden met de Vlaamse overheid. Eén van de verplichte bijlagen aan deze overeenkomst is het protocol dat de elektronische mededeling van persoonsgegevens van het agentschap zorg en gezondheid naar de gemeente én het OCMW Wommelgem regelt.

 

Juridische gronden

Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken.

 

Adviezen

Positief advies DPO op 11 januari 2021

 

Argumentatie

Om te kunnen starten met het project lokale bronopsporing is de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met bijlagen vereist.  Op basis daarvan ontvangt de gemeente de nodige accounts voor de verschillende platformen.

 

Eén van de bijlagen is het protocol dat de elektronische mededeling van persoonsgegevens van het agentschap zorg en gezondheid naar de gemeente én het OCMW Wommelgem regelt.

 

De reden waarom ook OCMW Wommelgem expliciet als rechtspersoon opgenomen is in het protocol, is dat de gegevens die verkregen zullen worden van het Agentschap Zorg en Gezondheid vergeleken zullen worden met de databank Neptunus/Sociale dienst en Thuisdiensten van het OCMW om kwetsbare personen op te sporen. Dit dient in het protocol vastgelegd te worden.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Protocol bronopsporing
19 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
Artikel 1

Kennis te nemen van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

Artikel 2

Het ontwerp van protocol goed te keuren.

 

Artikel 3

De burgemeester en algemeen directeur te machtigen om het protocol te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

Notulen RMW van 28 01 2021

 

Rapportering financieel directeur: Verlenen voorafgaand visum - Dienstjaar 2019

 

Kennisneming

Van het rapport 2019 opgemaakt door de financieel directeur met betrekking tot het verlenen van een voorafgaand visum.

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

Notulen RMW van 28 01 2021

 

Rapportering financieel directeur: Debiteurenbeheer - Dienstjaar 2019 - Kennisneming

 

Kennisneming

Van het rapport 2019 opgemaakt door de financieel directeur met betrekking tot het debiteurenbeheer.

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

Notulen RMW van 28 01 2021

 

Vaststellen van de bepalingen met betrekking tot het voorafgaand visum van de financieel directeur: Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Vooraleer enige financiële verbintenis kan worden aangegaan, moeten bepaalde beslissingen met budgettaire en financiële impact op het lokaal bestuur onderworpen worden aan een voorafgaand visum.

Het betreft een voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van de beslissing door de financieel directeur.

De bepalingen betreffende het voorafgaand visum werden door de gemeenteraad goedgekeurd in de zitting van 9 september 2008.

De bepalingen betreffende het voorafgaand visum werden door raad voor maatschappelijk welzijn goedgekeurd in de zitting van 23 juni 2009.

Met de inwerkingtreding van het Decreet over het lokaal bestuur wijzigde het wetgevend kader met betrekking tot de visumverplichting.

Sinds 1 januari 2019 werden de meest strikte bepalingen, die goedgekeurd werden in de gemeenteraad in de zitting van 9 september 2008, toegepast voor het gehele lokaal bestuur.

De financieel directeur zal minstens éénmaal per jaar rapporteren over de visumverplichting aan gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn.

De financieel directeur verduidelijkte de verschillende termen in een nota van 30 december 2020.

De geactualiseerde bepalingen betreffende het voorafgaand visum werden door het vastbureau vastgesteld in de zitting van 19 januari 2021.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018.

 

Adviezen

In het management team van 2 september 2020 werden, de bepalingen goedgekeurd op de gemeenteraad van 9 september 2008, gunstig geëvalueerd. Er werd geadviseerd dat deze zonder aanpassingen behouden kunnen blijven.

De financieel directeur verleende positief advies.

 

Argumentatie

Momenteel beschikt het lokaal bestuur nog niet over een uniforme beslissing die voor zowel gemeente als OCMW van toepassing is.

Daarenboven wijzigde het wetgevend kader. Zo kan er een voorwaardelijke visum toegekend worden. Er dient ook een termijn te worden vastgesteld, waarbinnen de financieel directeur een voorafgaand visum verleent.

Het is daarom aangewezen om een geactualiseerde en uniforme beslissing voor te bereiden, en ter goedkeuring voor te leggen aan zowel gemeenteraad als raad voor maatschappelijk welzijn. 

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

modaliteiten voorafgaand visum
20 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
Artikel 1

Volgende bepalingen met betrekking tot de voorafgaande visumverplichting gelden:

- voor alle financiële verbintenissen van het exploitatiebudget kleiner dan of gelijk aan 5.500 euro (excl. btw) zal de financieel directeur géén voorafgaand visum dienen toekennen.

- voor alle financiële verbintenissen van het investerings- en financieringsbudget zal de financieel directeur steeds om een voorafgaand visum gevraagd worden.

- om te bepalen of een financiële verbintenis al dan niet uitgesloten is van de voorafgaande visumverplichting zal de financieel directeur rekening houden met de volledige looptijd van de verbintenis. Voor verbintenissen van onbepaalde duur zal de financieel directeur rekening houden met een looptijd van 1 jaar.

 

Artikel 2

De financieel directeur kan, mits motivering, een voorwaardelijk visum toekennen als er géén of onvoldoende krediet beschikbaar is en aan volgende voorwaarden voldaan wordt:

- er is een gegronde reden om de beslissing nu reeds te nemen.

- het kredietprobleem kan niet opgelost worden met een kredietverschuiving binnen de dienst.

- de totale financiële gevolgen van het dossier zijn gekend en er is een engagement om de nodige kredieten te voorzien in een volgende budgetherziening.

- het eerste transactiemoment (betaling) kan pas plaatsvinden als er voldaan werd aan de voorwaarden die door de financieel directeur werden opgelegd.

 

Artikel 3

De financieel directeur dient binnen een termijn van 10 werkdagen, na datum ontvangst van het volledige dossier, de vraag om een voorafgaand (voorwaardelijk) visum te verlenen, te behandelen.

 

Artikel 4

Deze beslissing is vanaf heden van toepassing.

 

Publicatiedatum: 26/02/2021