Gemeente Wommelgem

 

Notulen RMW van 27 03 2025

 

 

Aanwezig:

Frank Gys, burgemeester;

Ann Theys, Lise Poelemans, Alex Helsen, Kelly Joris, Vera Govaerts, Schepenen;

Jasper Torfs, An Heylen, Ann Gillis, Jonas Celis, Stephanie Luyckx, Bert Peeters, Frieda Beyens, Ian Wilkinson, Ludo Neyens, Eline Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Jan Herthogs, Nathalja Huygen, Koen Baert, Raadsleden;

Peter Wouters, voorzitter;

Marijke Deroover, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

Heidi De Vrij, raadslid;

 

 

 

 

Overzicht punten

Notulen RMW van 27 03 2025

 

Notulen vorige zitting: Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het ontwerp van notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 13 februari 2025.

 

Argumentatie

Voor de gedane tussenkomsten en vragen over de geagendeerde punten wordt verwezen naar het audioverslag dat terug te vinden is op de gemeentelijke website.

 

Er worden geen opmerkingen geformuleerd over het ontwerp van notulen.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Notulen vorige zitting: Goedkeuring
22 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Lise Poelemans, Alex Helsen, Kelly Joris, Vera Govaerts, Jasper Torfs, An Heylen, Ann Gillis, Jonas Celis, Stephanie Luyckx, Bert Peeters, Frieda Beyens, Ian Wilkinson, Ludo Neyens, Eline Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Jan Herthogs, Nathalja Huygen, Koen Baert en Peter Wouters.
Enig artikel

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 13 februari 2025 worden zonder opmerkingen goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Notulen RMW van 27 03 2025

 

Intercommunales: Algemene vergadering - Cipal - 31 maart 2025 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De oproeping tot de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 31 maart 2025 met de volgende agendapunten:

 

  1. Benoeming van de leden van de raad van bestuur
  2. Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde
  3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

De raadszitting van 16 januari 2025 waarbij:

Ann Theys, schepen, als vertegenwoordiger

werd aangeduid voor de hele legislatuur.

&

Lise Poelemans, schepen, als plaatsvervanger

werd aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking.

Deel 3, titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en meer bepaald art. 445 dat bepaalt dat er, in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden, binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering moet worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan.

Art. 30 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten dat de voorwaarden m.b.t. de toepassing van de in-house-uitzondering bepaalt.

De statuten van Cipal

 

Argumentatie

De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze bijzondere algemene vergadering.

Het is belangrijk dat de deelnemers van Cipal ook tijdens deze legislatuur beroep kunnen doen op de in-house-uitzondering en derhalve opdrachten kunnen toevertrouwen aan Cipal/C-smart (bv. inzake GAS- en informatieveiligheidsdienstverlening) zonder dat de formele aanbestedingsprocedure moet worden gevoerd. De in-house-uitzondering houdt in dat er sprake moet zijn van een ‘gezamenlijke controle’, hetgeen concreet betekent dat de besluitvormingsorganen van Cipal moeten worden samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers waarbij individuele vertegenwoordigers verscheidene of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen.

 

Het volgende voorstel van gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders (*

        Brughmans Bart, schepen Brasschaat

        Iacopucci Pietro, schepen Waregem

        Mannaert Dieter, schepen Dendermonde

        Meynen Dymfna, schepen Hasselt

        Nies Peter, wnd. burgemeester Kinrooi

        Paredis Tine, schepen Vilvoorde

        Pletincx Sven, schepen Halle

        Sauwens Johan, gemeenteraadslid Bilzen-Hoeselt

        Slootmans Ronny, burgemeester Sint-Katelijne-Waver

        Vancraeyenest Lawrence, schepen Edegem

        Vandeweerd Sofie, burgemeester Dilsen-Stokkem

        Vandromme Jeroen, burgemeester Houthulst

        Van Goubergen Inge, schepen Vosselaar

        Verheyen Kelly, schepen Turnhout

        Wijckmans Dieter, gemeenteraadslid Rumst

 

Deze gezamenlijke voordrachtlijst kwam tot stand na een uitgebreide consultatie- en overlegronde door de uittredende voorzitter van Cipal.

Bij de opmaak van deze gezamenlijke voordrachtlijst o.m. werd rekening gehouden met de decretale en statutaire bepalingen, geografische verdeling, bevolkingscijfers

(inwonersaantallen van de aangesloten gemeenten), politieke verdeling (systeem D’Hondt), genderratio, continuïteit/vernieuwing binnen de raad van bestuur.

De benoeming van de kandidaat-bestuurder gebeurt met een geheime stemming (artikel 34 van het decreet lokaal bestuur).

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Intercommunales: Algemene vergadering - Cipal - 31 maart 2025 - Agendapunten - Goedkeuring
18 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Lise Poelemans, Alex Helsen, Kelly Joris, Vera Govaerts, Jasper Torfs, An Heylen, Ann Gillis, Jonas Celis, Stephanie Luyckx, Bert Peeters, Frieda Beyens, Ian Wilkinson, Ludo Neyens, Eline Govaerts, Koen Baert en Peter Wouters.
4 onthoudingen: Yve Staes, Ludo van der Velden, Jan Herthogs en Nathalja Huygen.
 

 

Aanduiden kandidaat-bestuurder: Lawrence Vancraeyenest
aangenomen na geheime stemming: 18 stemmen voor; 4 onthoudingen;
Artikel 1

De voormelde gezamenlijke voordrachtslijst van 15 kandidaat-bestuurders (met inbegrip van de twee "reservekandidaten") wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2

Uit de lijst van 15 kandidaat-bestuurders wordt volgende individuele vertegenwoordiger aangeduid: Vancraeyenest Lawrence, schepen Edegem.

 

Artikel 3

De vertegenwoordiger van het OCMW in de algemene vergadering wordt gemandateerd om op de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 31 maart 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda

 

Artikel 4

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Notulen RMW van 27 03 2025

 

Personeel: Collectieve hospitalisatieverzekering 2026-2029 - Toetreding - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 2 maart 2021 bevestigde het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau:
 

        De aansluiting bij de kaderovereenkomst voor de periode 2022-2025.

        Toe te treden tot de collectieve hospitalisatieverzekering die de FPD zal afsluiten.
De toetreding in te laten gaan op 1 januari 2022.

        Het bestuur neemt de premie van deze verzekering volledig ten laste in de basisformule volgens de bepalingen voorzien in de rechtspositieregeling voor het statutair en contractueel personeel van het lokaal bestuur.

        Een exemplaar van het besluit over te maken aan de FDP.

 

Op 4 oktober 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau om:

        De opdracht "Hospitalisatieverzekering - Raamovereenkomst FDP - Personeel Wommelgem en OCMW - 2022-2025" te gunnen aan Ethias verzekeringen, Prins Bisschopsingel 73 te 3500 Hasselt, tegen de prijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver, via de raamovereenkomst die de Federale pensioendienst sloot op basis van het bijzonder bestek "Hospitalisatieverzekering" via een opdrachtencentrale van 1 januari 2022 tot 31 december 2025 met Europese bekendmaking".

        De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met ref SFPD/S2100/2100/01 "Hospitalisatieverzekering".

        De personeelsdienst de opdracht te geven om de lijst van de huidige verzekerden te bezorgen aan Ethias verzekeringen en al de personeelsleden op de hoogte te brengen van de verandering van verzekeraar en van de zaken die veranderen in 2022.

 

De federale GSD heeft beslist dat de Vlaamse lokale en provinciale besturen niet meer kunnen intekenen op de overheidsopdracht die zij zullen uitschrijven.
GSD-V heeft het initiatief genomen om zelf een overheidsopdracht uit te schrijven, ten gunste van de GSD-V aangesloten besturen en instellingen.

 

De opdracht "Collectieve hospitalisatieverzekering" wordt via een mededingingsprocedure met onderhandeling tot stand gebracht en zal ingaan op 1 januari 2026 voor de periode van 4 jaar met de mogelijkheid tot een verlenging van 2 x 1 jaar

 

Juridische gronden

De omzendbrief BA 2000/14 van 22 december 2000 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden betreffende de verplichte toekenning van een hospitalisatieverzekering aan het personeel van de lokale besturen.

 

Het sectoraal akkoord 1999-2001 voor het personeel van de lokale overheden van de Vlaamse Gemeenschap, meegedeeld bij omzendbrief nummer BA 2001-03 van 27 april 2001.

 

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, vooral art. 56 § 3,5°, waarbij wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.

 

Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 januari 2019 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden al opdracht van dagelijks bestuur.

De wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdracht, vooral artikel 38, § 1,1° f) (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van € 214.000,00 niet), en vooral artikelen 2,6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale en artikel 43.

 

De omzendbrief BA 2000/14 van 22 december 2000 van de Vlaamse miniser van Binnenlandse Aangelegenheden betreffende de verplichte toekenning van een hospitalisatieverzekering aan het personeel van de lokale besturen.

 

De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 oktober 2024 houdende goedkeuring van de rechtspositieregeling waarbij onder andere vastgelegd werd dat er voor al het personeel van het lokaal bestuur een hospitalisatieverzekering zal afgesloten worden.

 

Argumentatie

GSD-V verzoekt de besturen om hun aansluiting bij de kaderovereenkomst voor de periode 2026 -2031 te bevestigen voor 31 maart 2025.  Lokale en provinciale besturen die aan dit contract deelnemen engageren zich gedurende de volledig looptijd van het contract.

 

Deze kwalitatieve hospitalisatieverzekering biedt voordelen aan de personeelsleden van het OCMW Wommelgem.

De dekking is grotendeels gelijklopend aan ons huidige collectieve hospitalisatieverzekering.

Er werden enkele wijzigingen in aangebracht, rekening houdend met de evolutie van de wetgeving en de verzekeringsmarkten, evenals de impact van deze aanpassingen op het bedrag van de premies.

 

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt voorgesteld om voor de opdracht "Raamovereenkomst: Collectieve hospitalisatieverzekering - Personeel gemeente en OCMW Wommelgem - 2026-2029" het OCMW te laten aansluiten bij de kaderovereenkomst voor de periode 2026-2031, toe te treden tot de collectieve hospitalisatieverzekering die de GSD-V zal afsluiten en die zal ingaan op 1 januari 2026, waarvan het OCMW de premie van deze verzekering volledig ten laste neemt in de basisformule, volgens de bepalingen voorzien in de rechtspositieregeling voor het statutair en contractueel personeel van het lokaal bestuur.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget (GE + OC):

Omschrijving

Raming (incl. BTW)

Raming 6 jaar (incl. BTW)

Hospitalisatieverzekering 2026-2031 via GSD-V:

 

 

Gemeente

€ 12.000,00

€ 72.000,00

OCMW

€ 7.000,00

€ 42.000,00

Totaal

€ 19.000,00

€ 114.000,00

 

Deze uitgave is voorzien op:

budget:

2026

 

algemene rekening:

62211000

Hospitalisatieverzekering statutairen

 

62214000

Hospitalisatieverzekering contractuelen

beleidsitem:

019000

Overig algemeen bestuur

actie:

5/1/5/1

Beheren van de personeelsuitgaven van de gemeentelijke diensten

voorzien:

€ 19.000,00

 

beschikbaar:

€ 19.000,00

 

 

Besluit

Personeel: Collectieve hospitalisatieverzekering 2026-2029 - Toetreding - Goedkeuring
22 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Lise Poelemans, Alex Helsen, Kelly Joris, Vera Govaerts, Jasper Torfs, An Heylen, Ann Gillis, Jonas Celis, Stephanie Luyckx, Bert Peeters, Frieda Beyens, Ian Wilkinson, Ludo Neyens, Eline Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Jan Herthogs, Nathalja Huygen, Koen Baert en Peter Wouters.
Artikel 1

Voor de opdracht "Raamovereenkomst: Collectieve hospitalisatieverzekering - Personeel gemeente en OCMW Wommelgem - 2026-2029" aan te sluiten bij de kaderovereenkomst voor de periode 2026-2031.

 

Artikel 2

Toe te treden tot de collectieve hospitalisatieverzekering die de GSD-V zal afsluiten.  De toetreding zal ingaan op 1 januari 2026.

 

Artikel 3

Het OCMW neemt de premie van deze verzekering volledig ten laste in de basisformule volgens de bepalingen voorzien in de rechtspositieregeling voor het statutair en contractueel personeel van het lokaal bestuur.

 

Artikel 3

Een exemplaar van de besluit wordt aan de GSD-V overgemaakt.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Notulen RMW van 27 03 2025

 

Sociale dienst: Voortzetting REMI - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De goedkeuring van de gewijzigde lokale steunnorm door de raad voor maatschappelijk welzijn d.d. 28 oktober 2021.

 

De beslissing van het Vast Bureau d.d. 16 februari 2023 om deel te nemen aan het project “Het ter beschikking stellen van het REMI-systeem aan de OCMW’s" van de POD Maatschappelijke Integratie.

 

De beslissing van het Vast Bureau d.d. 20 november 2023 om het lokaal afspraken- en beslissingskader voor het gebruik van de REMI-tool in het kader van het federaal pilootproject goed te keuren.

 

Het federaal pilootproject liep van 1 maart 2023 tot en met 31 december 2024. De sociale dienst heeft het gebruik van de REMI-tool geëvalueerd en legt het voorstel voor om het systeem verder te gebruiken als kader om aanvullende financiële steun toe te kennen.

 

Juridische gronden

Artikels 77 en 78 van het decreet lokaal bestuur

Het ministerieel besluit van 18 april 2023 ter uitvoering van artikel 2 van het koninklijk besluit van 22 januari 2023 houdende een toelage voor het gebruik van de REMI-tool om aanvullende financiële steun te verlenen aan OCMW-begunstigden.

 

Adviezen

Gunstig advies van het bijzonder comité sociale dienst d.d. 20.01.2025

De financieel directeur verleende op 29 januari 2025 een voorwaardelijk visum met nummer 2025/20 VW.

 

Argumentatie

Met het pilootproject dat liep van 1/3/2023 t.e.m. 31/12/2024 wenste de federale regering de OCMW’s te stimuleren om op basis van het REMI-systeem, ontwikkeld door het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (CEBUD), op een uniforme manier aanvullende financiële steun te voorzien voor huishoudens die over een ontoereikend inkomen beschikken.

 

Via het pilootproject konden de deelnemende OCMW's het REMI-systeem gratis gebruiken in 2023-2024 en ontvingen ze een toelage om de aanvullende financiële steun die voortvloeide uit het gebruik van de REMI-tool te verlenen aan OCMW-begunstigden. Voor OCMW Wommelgem ging het om een steunbedrag van 26.998,34 euro voor de periode 2023-2024.

 

Nu de pilootperiode afgelopen is, dient er een beslissing genomen te worden over de wijze waarop het OCMW in de toekomst zal omgaan met de toekenning van aanvullende financiële steun. Het uitreiken van aanvullende financiële steun is immers niet nieuw binnen de werking van het OCMW. Het kader dat hiervoor gehanteerd werd voor de opstart van REMI was weergegeven in de lokale steunnorm.

 

Lokale steunnorm?

Op 28 oktober 2021 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn de gewijzigde lokale steunnorm goed.

 

Dit kader bepaalt op welke domeinen en binnen welke voorwaarden het lokaal bestuur (met eigen middelen) bijkomende (financiële) steun geeft aan cliënten van het OCMW.

Daarbij worden diverse steuntypes gehanteerd om zo gericht mogelijk in te spelen op de noden van de cliënten. Een levensminimum wordt toegekend indien er een structureel tekort, los van een specifiek steuntype, wordt vastgesteld, dat niet te wijten is aan één specifiek levensdomein. Dit is dus een (maandelijkse) aanvullende financiële steun.

Daarnaast is omschreven met welke inkomsten en uitgaven rekening wordt gehouden om het tekort in het gezinsbudget te bepalen.

 

REMI of de referentiebudgetten voor een menswaardig inkomen?

REMI is een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde richtnorm die aangeeft hoeveel een gezin minimaal nodig heeft om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving.

 

Het doel van deze tool is om de OCMW's te ondersteunen bij:

        Het bepalen van de aanvullende financiële steun die nodig is om te kunnen leven op een manier die een volledige deelname aan de samenleving mogelijk maakt

        Een analyse te maken van de individuele situatie van de begunstigde rekening houdend met de werkelijke inkomsten en uitgaven gebaseerd op gezins- en territoriale parameters (bv. kosten voor onderwijs, voeding, kleding, huurbedragen, vervoerskosten,...)

        Deze analyse te objectiveren en de toekenning van de aanvullende financiële steun binnen het OCMW te harmoniseren

 

Bij de start van het proefproject, werd een lokaal afsprakenkader opgemaakt binnen Wommelgem over de wijze waarop we REMI hanteren om zo een uniform gebruik van de tool te garanderen. Dit werd goedgekeurd op het Vast Bureau van 20 november 2023.

Binnen dit kader werden volgende zaken gedefinieerd:

        Doelgroep

        In aanmerking te nemen inkomsten (waaronder spaargelden)

        In aanmerking te nemen uitgaven (waaronder schulden)

        Voorwaarden die we koppelen aan het verkrijgen van een steun

 

Wat leren de cijfers ons vanuit het gebruik van REMI in de periode 2023-2024:

 

Over de doelgroep?

 

- De meerderheid van de tussenkomsten gaan naar alleenstaande cliënten (40%) en eenoudergezinnen (40%). We kunnen dus stellen dat de gezinssamenstelling (en daarmee samenhangend het beschikbare gezinsinkomen) een belangrijke invloed heeft op deze problematiek.

- Personen die huren op de private huurmarkt (80%) zijn veruit het sterkst vertegenwoordigd. Dit is logisch gezien de huurprijzen voor een doorgangswoning of sociale woning gevoelig lager liggen en de druk op de private huurmarkt steeds groter wordt. De hoge huurkosten/onaangepaste woningen in combinatie met lage inkomens en jaarlijkse indexeringen maakt dat er vaak tekorten zijn in het gezinsbudget.

- Er is een sterke stijging van het aantal cliënten met een (bijpassing) leefloon in 2024 in vergelijking met 2023 (van 24% naar 44%). Dit is grotendeels te verklaren door de sterke stijging van het aantal cliënten met een (eq.) leefloon in 2024 ten opzicht van 2023 (stijging met 30% van gemiddeld 60 cliënten op maandbasis naar 80 cliënten op maandbasis).

- Een aanzienlijk deel van de doelgroep is niet in staat om de eigen inkomsten op korte termijn te vergroten (bijv. cliënten met een loon (17%), pensioen (12%) of ziekte-uitkering (15%)).

 

Over de uitgereikte steun?

 

- Omdat we eerst specifiek op de levensdomeinen steun zullen toekennen en dan pas een structureel tekort financieren zijn er meer éénmalige tegemoetkomingen in specifieke kosten of facturen dan structurele steunen.

- De berekende tekorten op basis van REMI zijn nooit volledig opgevangen op structurele basis.

- De belangrijkste tussenkomsten die worden toegekend zijn: tussenkomst in de huishuur, nutsvoorzieningen, medische kosten, schoolfacturen en kosten voor vrije tijd van kinderen. Er zijn ook cliënten die enkel een tussenkomst ontvingen in het kader van hun opleiding/studies.

- In ongeveer de helft van de dossiers wordt de steun gekoppeld aan voorwaarden (activeringstraject GPMI strikt opvolgen, actieve deelname aan begeleiding budgetbeheer, inschrijving sociale woning,...). Wanneer de cliënt vrijgesteld wordt van voorwaarden is dat voornamelijk omdat er geen mogelijkheid is om inkomsten te verhogen (bijv. door ziekte, pensioen, zorg voor een ziek familielid,...) en er reeds kostenbesparend gewerkt is. Daarnaast wordt bij de tenlastename  van een specifieke factuur niet altijd een voorwaarde opgelegd.

 

Evaluatie van het gebruik van REMI door de sociale dienst?

 

- De collega’s van de sociale dienst ervaren de toepassing van REMI als positief. Ze geven aan dat het instrument gebruiksvriendelijk en tijdsbesparend is. Met beperkte info verkrijgen ze een wetenschappelijk onderbouwd resultaat en op basis van deze info kunnen ze de behoeftigheid vaststellen. Bovendien worden de bedragen van de referentiebudgetten door CEBUD jaarlijks aangepast aan de werkelijke levensduurte.

- De tool kan bovendien gehanteerd worden als educatief sensibiliseringsinstrument t.a.v. de cliënten.

- De tool zorgt ervoor dat de behoeftigheid van de gezinnen op een uniforme manier berekend wordt. We stellen vandaag tegelijk vast dat een duidelijk afsprakenkader niet garandeert dat de REMI-tool effectief door de maatschappelijk werkers uniform wordt toegepast. Dit vergt nog een betere opvolging binnen het team van de sociale dienst.

- Het is ook aangewezen bij een voortzetting van het gebruik om de eigen lokale steunnorm volledig te integreren in het gebruik van de REMI-tool.

- Tenslotte brengt de tool en de steun die uitgereikt wordt, wel een intensievere begeleiding van de betrokken cliënten met zich mee wat het naleven van de opgelegd voorwaarden betreft.

 

Financiële impact?

 

STEUN

RR 2022

RR 2023*

RR  2024*

B2025

Uitgaven

  74.836

  72.230

   84.313

  71.250

Inkomsten

  11.743

  28.400

   42.578

  25.500

Energiefonds

    3.550

     6.947

   14.099

  14.000

SCP

    4.960

     4.638

     6.762

    4.500

Min. levering

    3.233

     6.877

     4.657

    4.500

REMI

           -  

     9.938

   17.060

           -  

Fonds uithuisz.

           -  

           -  

            -  

    2.500

Eigen aandeel

  63.093

  43.830

   41.735

  45.500

 

 

* De tijdelijke inkomsten en uitgaven voor de internettoelage (100% gefinancierd met Vlaamse middelen) zijn niet opgenomen in het overzicht van 2023-2024.

 

- Wanneer we de uitgaven 2023 vergelijken met de resultatenrekening van 2022, stellen we vast dat deze niet gestegen zijn door het gebruik van de REMI-tool.

- De stijging van de toegekend aanvullende financiële steun in 2024 (+16%) volgt gedeeltelijk de stijging van het aantal leefloondossiers in de periode 2023-2024 (+ 30%).

- De daling van het eigen aandeel in de kosten voor het OCMW in 2023 en 2024 is rechtstreeks te linken aan de bijkomende federale REMI-projectmiddelen (9.938 euro in 2023 versus 17.060 euro in 2024).

 

Voorstel sociale dienst?

 

- Vanuit de sociale dienst wordt voorgesteld om de REMI-tool verder te hanteren om aanvullende financiële steun toe te kennen, mits inachtname van de geformuleerde inhoudelijke aandachtspunten over het uniform gebruik ervan binnen het team en de integratie van de lokale steunnorm in het afsprakenkader.

- Een aanpassing van het meerjarenplan 2025 om de te verwachte uitgaven in lijn te brengen met de resultatenrekening 2024 (budget verhogen met 13.000 euro tot 84.000 euro) is hiervoor noodzakelijk.

- Vanuit de sociale dienst zal er maandelijks een budgetopvolging gebeuren. Indien de kosten de (aangepaste) raming overstijgen, wordt dit op het Vast Bureau geagendeerd zodat er gepaste beslissingen kunnen genomen worden.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget:

Omschrijving

Raming (incl. BTW)

Uitgaven:

 

Jaarlijkse licentiekost REMI-tool

€ 1.650,00

Aanvullende financiële steun

 

Jaarlijks reeds voorzien

€ 71.250,00

Jaarlijks extra te voorzien

€ 12.750,00

Totaal jaarlijkse uitgaven

€ 85.650,00

Ontvangsten:

 

Aanvullende financiële steun

 

Jaarlijks reeds voorzien

€ 25.500,00

Totaal jaarlijkse ontvangsten

€ 25.500,00

Netto jaarlijkse uitgaven

€ 60.150,00

Waarvan jaarlijks reeds voorzien

€ 47.400,00

 

De uitgave voor de licentie REMI-tool is voorzien op:

budget:

2025

 

algemene rekening:

61420000

Beheers- en werkingskosten van de informatica

beleidsitem:

090000

Sociale bijstand

actie:

6/1/1/13

Uitwerken van het REMI-project: REferentiebudgetten voor een Menswaardig Inkomen

voorzien:

€ 1.750,00

 

beschikbaar:

€ 1.750,00

 

 

 

 

De uitgaven voor de aanvullende steun zijn gedeeltelijk voorzien op:

budget:

2025

 

algemene rekening:

648-rekeningen

Verschillende algemene rekeningen voor steun

beleidsitem:

090000

Sociale bijstand

actie:

6/1/1/1

Evalueren van de steunnorm en aanpassing i.f.v. de noden en beschikbare middelen

voorzien:

€ 71.250,00

 

beschikbaar:

€ 71.250,00

 

 

 

 

De ontvangsten zullen ingeboekt worden op:

budget:

2025

 

algemene rekening:

74-rekening

Verschillende algemene rekeningen voor recuperatie van steun

beleidsitem:

090000

Sociale bijstand

actie:

6/1/1/1

6/1/1/1 - Evalueren van de steunnorm en aanpassing i.f.v. de noden en beschikbare middelen

 

Besluit

Sociale dienst: Voortzetting REMI - Goedkeuring
22 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Lise Poelemans, Alex Helsen, Kelly Joris, Vera Govaerts, Jasper Torfs, An Heylen, Ann Gillis, Jonas Celis, Stephanie Luyckx, Bert Peeters, Frieda Beyens, Ian Wilkinson, Ludo Neyens, Eline Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Jan Herthogs, Nathalja Huygen, Koen Baert en Peter Wouters.
Artikel 1

De voortzetting van het gebruik van de REMI-tool als kader om aanvullende financiële steun toe te kennen, goed te keuren.

 

Artikel 2

Het hoofd van de sociale dienst opdracht te geven om de lokale steunnorm zoals laatst aangepast op 28 oktober 2021 te integreren in het lokale afsprakenkader van REMI dat goedgekeurd werd op 20 november 2023.

 

Artikel 3

Het hoofd van de sociale dienst opdracht te geven de uitgaven in het kader van de aanvullende financiële steun maandelijks te monitoren en bij een overschrijding van de geraamde uitgaven hiervan verslag uit te brengen aan het Vast Bureau.

 

Artikel 4

De nodige budgetten te voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Notulen RMW van 27 03 2025

 

Sociale poets: Wijziging afsprakennota - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Omwille van een aantal evoluties binnen de werking van de dienstencheques, dient de afsprakennota tussen het OCMW en de gebruikers van de sociale poetsdienst, te worden geactualiseerd.

 

Juridische gronden

Besluit van de Vlaamse Regering van 31 mei 2024 tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 december 2001 betreffende de dienstencheques, wat betreft de informatieverplichting ten aanzien van de nieuwe gebruikers

 

Artikel 77 en 78 van het decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

De afspraken tussen de gebruiker en de sociale poetsdienst van het OCMW worden vastgelegd in een afsprakennota.

 

Om ervoor te zorgen dat werknemers van erkende dienstencheque-ondernemingen onder goede arbeidsomstandigheden kunnen werken en om de blootstelling aan bepaalde risico’s en onveilige situaties te beperken, heeft de Vlaamse regering op 31 mei 2024 beslist om het koninklijk besluit van 12 december 2001 betreffende de dienstencheques te wijzigen. Deze wijzigingen zijn specifiek gericht op het beter informeren van nieuwe gebruikers van dienstencheques.

De belangrijkste punten waarover de dienstencheque-ondernemingen nieuwe gebruikers moeten informeren zijn:

- de toegelaten activiteiten die toegelaten zijn binnen de dienst

- de minimumduur van de dienstverlening d.w.z. dat een dienst pas één dienstencheque mag vragen na minimaal één uur prestaties

- een toelichting van de omkaderingsvergoeding

- de overhandiging van de dienstencheques na de uitgevoerde dienst

- het verbod op werken bij verwanten of bij iemand met dezelfde verblijfplaats

- het veilig gebruik van producten en materialen

- aandacht voor veiligheid en risico’s

 

Als gevolg van deze informatieplicht en een aantal andere evoluties (zoals stopzetting fiscale aftrek, digitalisering van de dienstencheques en de invoering van smartphones voor de huishoudhulpen) en de noodzaak om het afwezigheidsbeleid te verduidelijken, dient de afsprakennota die voor de sociale poetsdienst gehanteerd wordt, te worden geactualiseerd.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

Geen

 

Besluit

Sociale poets: Wijziging afsprakennota - Goedkeuring
22 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Lise Poelemans, Alex Helsen, Kelly Joris, Vera Govaerts, Jasper Torfs, An Heylen, Ann Gillis, Jonas Celis, Stephanie Luyckx, Bert Peeters, Frieda Beyens, Ian Wilkinson, Ludo Neyens, Eline Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Jan Herthogs, Nathalja Huygen, Koen Baert en Peter Wouters.
Enig artikel

De aanpassing van de afsprakennota tussen de sociale poetsdienst en de gebruikers goed te keuren als volgt:

 

"Sociale POETSDIENST - Afsprakenblad

  

Dienstenonderneming 01929

Datum: …………………………….

 

De sociale poetsdienst is een dienstenonderneming van het OCMW van Wommelgem, gevestigd te 2160 Wommelgem, Handboogstraat 36 en vertegenwoordigd door Frank Gys, burgemeester en Marijke Deroover, algemeen directeur.

 

1. Cliëntgegevens

Naam:

Adres:       2160 WOMMELGEM

Tel:

Rijksregisternummer:

 

2. Doelgroep

De sociale poetsdienst richt zich tot inwoners uit Wommelgem vanaf de leeftijd van 70 jaar.

Uitzonderingen kunnen worden toegestaan door het Bijzonder Comité Sociale Dienst op basis van een gemotiveerd verslag van de dienstverantwoordelijke.

 

3. Taakomschrijving

De poetshulpen zorgen voor het gewone en dagelijks onderhoud van de bewoonde en gebruikte delen van de woning. Boodschappen doen en strijken behoren niet tot het takenpakket van de poetshulp. Hiervoor kan je beroep doen op de dienst gezinszorg van het OCMW.

 

In geen geval mag de poetshulp gevaarlijke, ongezonde of onaangepaste taken uitvoeren zoals:

        Buitenpoetswerk bij regen, sneeuw en/ of koude weersomstandigheden of bij te hoge temperaturen

        Werken op hoogten boven 2,5 meter (= trapladder van ca. 3 treden hoog)

        Afwassen en uitkuisen van dakgoten

        Afwassen plafonds

 

Volgende taken zijn eveneens niet toegelaten:

        Schoonmaken van gedeelde inkomhall of gang (bijv. in een appartementsgebouw)

        Onderhoud van kelder en zolder

        Inoliën, schilderen en/ of behangen van wanden of muren

        Optillen en verschuiven van zwaar meubilair en tapijten (tenzij er hulp is)

        Uitkuisen van dierenhokken, kattenbakken of voederbakken

        Afmaaien van gras en andere klusjes in de tuin

        Wassen van de wagen

 

In geval van twijfel of een activiteit toegelaten is, dient dit voorgelegd te worden aan de verantwoordelijke van de dienst.

 

4. Werkregeling

Wij trachten zoveel mogelijk een vaste regeling uit te werken. Alle wijzigingen en/of afwijkingen worden vooraf besproken met de dienstverantwoordelijke. Wanneer een vaste regeling wijzigt, wordt je in elk geval verwittigd. Let wel dat in bepaalde omstandigheden zoals ziekte of verlof de hulp tijdelijk kan verminderd of opgeschort worden. Het OCMW is enkel gebonden aan een inspanningsverbintenis.

 

Voor een gebruiker met tweewekelijkse hulp wordt de poetshulp op een vast tijdstip gehouden (even of oneven week) en wordt het uurrooster niet verschoven ingeval van ziekte of verlof van de poetshulp. Gebruikers die door deze maatregel langdurig zonder poetshulp blijven, krijgen voorrang om vervanging te krijgen of extra hulp tussendoor zodra er personeel hiertoe beschikbaar is.

 

Wijzigingen in het uurrooster en vermindering van het aantal uren poetshulp ten gevolge van teamvergaderingen, vormingen, medisch onderzoek en functionerings- en evaluatiegesprekken worden je tijdig meegedeeld.

 

Je betaalt enkel voor de effectief geleverde prestaties.

 

5. Materiaal en schoonmaakproducten

Je zorgt als  gebruiker zelf voor voldoende en veilig poetsgerief.

Zorg er ook voor dat microvezeldoeken, dweilen enz. na elke poetsbeurt gereinigd worden.

 

Een overzicht van het poetsmateriaal dat nodig is, is als bijlage 2 aan deze afsprakennota toegevoegd.

 

De benodigde poetsproducten koop je best in samenspraak met je poetshulp. Het is verboden volgende gevaarlijke of chemische producten te gebruiken. Een overzicht van de toegelaten en verboden producten, is eveneens in bijlage 2 toegevoegd.

 

De poetshulp moet kunnen beschikken over warm water.

 

6. Veiligheid en hygiëne

Het poetsen moet op een veilige en hygiënische manier gebeuren. Bij herhaaldelijke onhygiënische situaties kan de hulp worden stopgezet.

De gebruiker geeft op vraag van de dienstverantwoordelijke een aantal inlichtingen die noodzakelijk zijn voor een gezonde en hygiënische werkomgeving bijv. over de aanwezigheid van huisdieren.

In geval van besmettelijke ziektes, o.a. meningitis of covid-19, moet je de verantwoordelijke verwittigen.

De poetshulp dient steeds in veilige omstandigheden te worden tewerkgesteld. Onze poetshulpen mogen niet hoger werken dan een hoogte van 2,5 meter (= trapladder van ca. 3 treden hoog).

In geval van onveilige situaties kan de poetshulp je vragen sommige problemen te verhelpen (bijv. loszittend stopcontact, stekker waarvan de bedrading bloot is,…).

Als gebruiker ben je ervoor verantwoordelijk dat elke werkplek op ieder tijdstip volkomen veilig is voor de poetshulp. In geval van bepaalde gebreken of bouwwerkzaamheden zorg je ervoor dat de ruimte is afgesloten.

De gebruiker moet de dienstverantwoordelijke in staat stellen om bij eventuele klachten een rondgang te doen om de werkomstandigheden te evalueren.

Indien de gebruiker de arbeidsomstandigheden, de veiligheid en de gezondheid voor de poetshulp niet kan waarborgen, behoudt het OCMW zich het recht om de hulp te weigeren of stop te zetten.

 

Als gebruiker zorg je ervoor dat er steeds EHBO materialen ter beschikking zijn: pleisters, verband, ontsmettingsmiddel, Flamigel, … enz.

Wij vragen om de kamertemperatuur aan te passen aan de fysieke arbeid van de poetshulp.

 

 

7 Rookbeleid

De poetshulp mag niet roken in huis.

Voor een eventuele korte rookpauze moet de poetshulp op het terras of in de tuin gaan.

Aan de  gebruiker vragen wij om niet te roken in aanwezigheid van de poetshulp.

 

8. Beroepshouding/ privacy

De poetshulp is gebonden aan discretieplicht. Onze poetshulp zal zich te allen tijde professioneel gedragen en bijgevolg een scheiding tussen werk en privé garanderen. De poetshulp maakt geen onderscheid op basis van je huidskleur, gender, fysieke kenmerken of politieke, filosofische of godsdienstige overtuiging.

 

Wij zouden het ten zeerste appreciëren om dezelfde houding tegenover de poetshulp te tonen.

 

Wij vragen je om de relatie met de poetshulp professioneel te houden. Om het werk en privé goed te kunnen scheiden, is het niet toegelaten dat jij of je gezinsleden buiten de werkuren afspreken met de poetshulp. Het is ook niet toegelaten dat je geschenken of fooien geeft. De poetshulp mag geen taken uitvoeren buiten de afgesproken momenten.

 

9 Camera’s

Wij vragen je ons op de hoogte te brengen als er camerabewaking aanwezig is op plaatsen waar de poetshulp taken moet uitoefenen. Deze melding kan zowel mondeling als schriftelijk gebeuren.

 

Wij verzoeken je om de camera uit te schakelen voor de periode dat de poetshulp ter plaatse werkzaamheden verricht, ter bescherming van zijn/haar privacy, of dat je toestemming geeft dat de poetshulp de camera afdekt tijdens het werk.

 

10. Wapens in huis

Indien er wapens aanwezig zijn in huis, dien je deze op te bergen achter slot en grendel, en dit ongeladen en apart van de munitie.

 

We vragen in openheid en vertrouwen het gebruik van camera’s en/of bezit van wapens goed toe te lichten, zodat dit onze zorg en ondersteuning niet in het gedrang hoeft te brengen.

 

11. Werkuren en pauze

De poetshulp blijft 4 uren aansluitend bij je thuis. Zij heeft tijdens deze periode recht op een kwartier pauze. Zij mag het werk niet vroeger verlaten of overuren doen zonder de toestemming van de dienstverantwoordelijke.

 

De poetshulp dient zich stipt aan te melden op het afgesproken uur en moet ook op het afgesproken einduur stipt de werkpost kunnen verlaten. Het uitspoelen en opruimen van het poetsmateriaal en het invullen van de nodige documenten gebeurt binnen de afgesproken werktijden.

De  gebruiker dient de dienstverantwoordelijke te verwittigen als de poetshulp zich niet aan deze afspraken houdt.

 

 

12. Kostprijs en wijze van betaling

Je betaalt met dienstencheques. Eén gewerkt uur komt overeen met 1 dienstencheque.

 

Jouw poetshulp geeft de prestaties door via een app op haar werkgsm. Het gebruik van gsm voor professionele doeleinden is tijdens de werkuren toegestaan.

 

Je kunt OCMW Wommelgem volmacht geven om alle administratieve verplichtingen met Pluxee (bestellen elektronische dienstencheques, opvolgen elektronisch dossier, … ) te regelen. Je ontvangt in dat geval facturen voor de gepresteerde uren van de poetshulp. Voor de aansluiting bij Pluxee kan je geholpen worden door de dienstverantwoordelijke van de thuisdiensten. Je dient hiervoor een apart volmachtformulier te ondertekenen.

 

Na iedere poetsbeurt wordt een controleblad ondertekend.

 

12b. Omkaderingsvergoeding

Je betaalt een jaarlijkse omkaderingskost van € 80. Deze vergoeding dient om volgende bijkomende kosten te financieren: administratieve kosten, verplaatsingskosten van de medewerkers, een degelijke opleiding, persoonlijke coaching en ondersteuning, enz.

 

Gebruikers die genieten van de verhoogde tegemoetkoming in de ziektekosten krijgen vrijstelling van betaling. Om te onderzoeken of je hiervoor in aanmerking komt, vraagt de dienstverantwoordelijke de nodige gegevens op via de kruispuntbank sociale zekerheid.

 

Bij eventuele stopzetting van de overeenkomst wordt deze kost terugbetaald onder aftrek van € 20 per begonnen kwartaal.

 

13. Afwezigheid

In principe mag de poetshulp geen hulp verlenen bij afwezigheid van de  gebruiker. Eventuele uitzonderingen worden steeds vooraf besproken met de dienstverantwoordelijke. Geef de poetshulp nooit een sleutel van de woning.

 

De  gebruiker dient zich te houden aan de gemaakte afspraken.

 

Bij afwezigheid dient de dienstverantwoordelijke minimaal 1 week op voorhand verwittigd te worden, zo niet worden de prestaties aangerekend.

 

Indien je meerdere opeenvolgende hulpbeurten (bijv. door vakantie) wenst te annuleren, vragen wij je dat 2 weken op voorhand te laten weten. Als je wenst vakantie te nemen gedurende langere tijd (vanaf 6 opeenvolgende weken), dan zetten wij het contract stop. Je bent dan vrij om je na deze periode terug aan te melden, maar wij kunnen niet garanderen dat wij dezelfde poetshulp ter beschikking hebben en/of er een poetshulp onmiddellijk kan vrijgemaakt worden.

 

Je kan de poetshulp kosteloos 7 x per jaar annuleren in geval van wekelijkse hulp en max. 4 x per jaar in geval van tweewekelijkse hulp. Indien je meer of laattijdig annuleert, zal de poetshulp aangerekend worden.

 

14. Verzekering

Onze medewerkers zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid. Bij gebeurlijke ongevallen wordt de dienst binnen de 24 uur verwittigd. Je poetshulp beschikt over de nodige documenten om aangifte te doen. Dit kan schriftelijk of telefonisch gebeuren aan de dienstverantwoordelijke.

Er wordt een franchisebedrag van € 50 gehanteerd.

 

15. Relatie tussen poetshulp en gebruiker

De poetshulp mag geen bloedverwant of aanverwant tot de tweede graad zijn van de gebruiker of gezinslid van de gebruiker, en mag niet dezelfde woonplaats hebben als de gebruiker.

De poetshulp mag dus niet werken:

        Bij zijn/haar ouders, grootouders, schoonouders, aangetrouwde grootouders

        Bij zijn/haar kinderen of kleinkinderen

        Bij zijn/haar broers en zussen, schoonbroers en schoonzussen

        Bij elke persoon, al dan niet familie, met wie hij op hetzelfde adres samenwoont.

De poetshulp mag geen enkele activiteit uitoefenen waarvan hijzelf of zijn partner ( al dan niet gehuwd) begunstigde is. Eigen huishoudelijk werk verrichten in het kader van het systeem van de dienstencheques kan dus in geen geval.

 

16. Klachtenprocedure

De mogelijkheid wordt voorzien om klachten te uiten. Daartoe wordt een meldingsformulier gegeven. De klachten worden geregistreerd en onderzocht. Mondelinge of telefonische klachten dienen schriftelijk binnen de week na de mondelinge melding bevestigd worden. Pas na schriftelijke en omstandig gedocumenteerde bevestiging wordt het dossier behandeld.

 

Je kan steeds telefonisch contact opnemen met het OCMW en met de dienstverantwoordelijke op 03 355 50 50 of op afspraak.

 

17. Duur van de overeenkomst

Deze overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde duur en gaat in op datum van de ondertekening. Elke partij kan de overeenkomst beëindigen mits een opzegtermijn van

2 weken.

 

18. Concrete afspraken

        frequentie: □ wekelijks □ 2-wekelijks

        startdatum:

        naam poetshulp:

        ………………….…..dag  VM / NM

        werkuren: van ……………………………..tot………………………..

 De praktische afspraken worden later schriftelijk meegedeeld

 

De gebruiker verklaart één exemplaar te hebben ontvangen van:

        het afsprakenblad

        meldingsformulier suggesties/klachten

 

De ondergetekende geeft hierbij het OCMW Wommelgem de toestemming om voor het sociaal en financieel onderzoek gegevens op te vragen via de kruispuntbank sociale zekerheid.

Het OCMW engageert zich de verkregen gegevens vertrouwelijk te behandelen (art. 6 van het KB § 1,4).

 

Voor kennisname ,

 

De gebruiker (naam)      De dienstverantwoordelijke

 

 

       Wendy Cloostermans

       Tel: 03 – 355 50 50

       Mail: thuisdiensten@wommelgem.be"

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.