Gemeente Wommelgem

 

Notulen GR van 13 10 2022

 

 

Aanwezig:

Hilde Berckmans, voorzitter;

Frank Gys, burgemeester;

Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, schepenen;

Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, raadsleden;

Marijke Deroover, algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Ann Gillis, Peter Wouters, raadsleden;

Afwezig:

Bert Peeters, Bart Van Scharen, raadsleden;

 

Vanaf punt 4 vervoegt Jonas Celis, raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

Notulen GR van 13 10 2022

 

Notulen vorige zitting: Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het ontwerp van notulen van de gemeenteraad van 15 september 2022.

 

Argumentatie

Het audioverslag werd uitzonderlijk niet opgenomen door een technisch defect.

 

Er worden geen opmerkingen geformuleerd over het ontwerp van notulen.

 

Besluit

Notulen vorige zitting: Goedkeuring
18 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Vera Govaerts, Eric Willems, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Hilde Berckmans.
Enig artikel

De notulen van de gemeenteraad van 15 september 2022 worden zonder opmerkingen goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

Notulen GR van 13 10 2022

 

Mandatarissen: Ontslag Sieglinde Leenaards als gemeenteraadslid - Kennisneming

 

Kennisneming

Het schrijven van 28 september 2022, uitgaande van Sieglinde Leenaards, gemeenteraadslid, waarbij zij haar ontslag indient als gemeenteraadslid.

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

Notulen GR van 13 10 2022

 

Mandatarissen: Nazicht van de geloofsbrieven van het opvolgend gemeenteraadslid Jonas Celis ter vervanging van Sieglinde Leenaards - Eedaflegging

 

Motivering

Feiten en context

In zitting van heden werd kennis genomen van het ontslag als gemeenteraadslid van Sieglinde Leenaards, ingevolge het schrijven van 28 september 2022.

 

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 14.

 

Argumentatie

Er dient in haar vervanging voorzien te worden.

 

Het is nodig over te gaan tot het nazicht van de geloofsbrieven van het plaatsvervangend raadslid dat op de geschikte plaats komt op lijst 2 van de op 14 oktober 2018 verkozen kandidaten.

 

De eerste in aanmerking komende plaatsvervanger van voornoemde lijst, Jonas Celis heeft niet opgehouden de bij de wet voorgeschreven verkiesbaarheidsvoorwaarden te vervullen.

 

De voorzitter geeft uiteenzetting in openbare vergadering.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Mandatarissen Eedaflegging Jonas Celis
18 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Vera Govaerts, Eric Willems, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Hilde Berckmans.
Artikel 1

De geloofsbrieven voor de hoedanigheid van gemeenteraadslid van Jonas Celis, geboren te Lier op 19 juni 1993, wonende te Wommelgem, Sint-Damiaanstraat 223, goed te keuren.

 

Artikel 2

De heer Jonas Celis, voornoemd, gaat vervolgens over tot het afleggen van de eed in openbare zitting van de raad, in handen van de voorzitter, in volgende bewoordingen:

“Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen”.

 

Artikel 3

Daarna verklaart de voorzitter de heer Jonas Celis aangesteld als titelvoerend lid van de gemeenteraad van Wommelgem, ter vervanging van mevrouw Sieglinde Leenaards, ontslagnemend.

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

Notulen GR van 13 10 2022

 

Politieraad: Aanstelling opvolger - Kennisneming

 

Motivering

Feiten en context

Tijdens de gemeenteraad van 7 januari 2019 is Sieglinde Leenaards verkozen als effectief lid van de politieraad van de politiezone Minos.

Het schrijven van Sieglinde Leenaards van 28 september 2022 waarbij zij haar ontslag aanbiedt als gemeenteraadslid.

In de overdrachtakte wordt Dirk Somers aangeduid als opvolger van raadslid Sieglinde Leenaards.

 

Juridische gronden

De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst,

gestructureerd op twee niveaus.

Het koninklijk besluit van 20 december 2000 betreffende de verkiezing in elke gemeenteraad

van de leden van de politieraad.

De beslissing van de gemeenteraad van 7 januari 2019 tot verkiezing van de

politieraadsleden.

 

 

Argumentatie

Aangezien Sieglinde Leenaards haar ontslag heeft ingediend als gemeenteraadslid en zij ook zetelt in de politieraad, is zij van rechtswege ontslagnemend in de politieraad, aangezien een politieraadslid ook gemeenteraadslid moet zijn. Dirk Somers, aangeduid als opvolger, zal de taak als raadslid overnemen.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Artikel 1

De raad neemt kennis van het ontslag dd 28 september 2022 van mevrouw Sieglinde Leenaards als effectief lid van de politieraad van de politiezone Minos door haar ontslag als gemeenteraadslid.

 

Artikel 2

Meneer Dirk Somers, wonend Kempenlaan 33, wordt op grond van de ontvankelijke voordrachtakte van 7 januari 2019 en aangezien hij zich niet in een geval van onverenigbaarheid bevindt, verkozen verklaard als politieraadslid van de politiezone Minos om het mandaat verder te zetten van mevrouw Sieglinde Leenaards, ontslagnemend gemeente- en politieraadslid.

 

Artikel 4

Een afschrift van dit besluit wordt naar de politiezone Minos en naar de betrokkene gestuurd.

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

Notulen GR van 13 10 2022

 

Intercommunales: Algemene vergadering - Fluvius Antwerpen - 14 december 2022 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 14 september 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Antwerpen die op 14 december 2022 plaats heeft in het Radisson Blu Astrid Hotel, Koningin Astridplein 7 te 2018 Antwerpen.

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt per brief van 14 september 2022.

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Alex Helsen, schepen, als vertegenwoordiger

werd aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Intercommunales: Alg. verg. - Fluvius Antwerpen - 14 dec 22 - Agendapunten - Goedkeuring
13 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Rudy Roodhooft, Kelly Joris en Hilde Berckmans.
6 onthoudingen: Jan Herthogs, Lindsey Kees, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets en Koen Roskams.
 

Artikel 1

Goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen d.d. 14 december 2022:

 

  1. Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana).Zie de toelichtingsnota bij dit agendapunt alsook het agendapunt 2. Statutenwijzigingen, in het bijzonder de onderdelen 2.a, 2.b, 2.e, 2.f, 2.g, 2.i en 2.j ervan.
  2. Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:
    1. Wijziging van het voorwerp;
    2. Aanpassingen ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo BV en HoldCo BV van de bestaande artikelen 2bis, 3, 8, 9, 17, 25, 30 en 32 en de bijlagen 1, 1bis en 3 en toevoeging van een artikel 37ter en een nieuwe bijlage 2;
    3. Aanpassingen ingevolge de structuurwijzigingen (partiële splitsingen door overneming) van de bestaande artikelen 2bis, 3, 8, 9, 11, 17, 25, 26, 30, 35 en 37 en de bijlagen 1, 1bis en 3 en schrapping van de bestaande bijlage 4;
    4. Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties van de bestaande artikelen 2, 2bis, 3, 5 (wijziging zetel), 7, 8, 9, 10, 11, 17, 27, 30, 33 en 40 en de bijlagen 1bis en 3;
    5. Bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV);
    6. Bijzonder verslag van de Commissaris opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid WVV;
    7. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de definitieve benaming van NetCo BV en HoldCo BV in de statuten in te schrijven;
    8. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren;
    9. Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen;
    10. Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 2 vast te stellen.
  3. Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2023 van (i) bijkomende aandelen Ae binnen de activiteit elektriciteit die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in aandelen Aek binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel en (ii) aandelen Ak’ binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel.
  4. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas met betrekking tot de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Vaststelling van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen A’e door de aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit.
    3. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Antwerpen kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    4. Goedkeuring van:
      1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas met betrekking tot de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
      2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
      3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    5. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteit aardgas van de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout vanaf 1 januari 2025.
    6. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
      1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 4.a vast te stellen;
      2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
      3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
      4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
      5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
      6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  5. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeente Zelzate over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Vaststelling van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen A’e door de aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit.
    3. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Antwerpen kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    4. Goedkeuring van:
      1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeente Zelzate, en haar aandeel Ak’, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
      2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
      3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    5. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) van de gemeente Zelzate vanaf 1 januari 2025.
    6. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
      1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 5.a vast te stellen;
      2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
      3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
      4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
      5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
      6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Vaststelling van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen A’e door aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit.
    3. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Antwerpen kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    4. Goedkeuring van:
      1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeente Essen, en haar aandeel Aek, en met betrekking tot de gemeente Merksplas, en haar aandeel Ak’, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
      2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
      3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    5. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) van de gemeenten Essen en Merksplas vanaf 1 januari 2025.
    6. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
      1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 6.a vast te stellen;
      2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
      3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
      4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
      5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
      6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  7. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten aardgas en warmte van de gemeente Laakdal over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Goedkeuring van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen A’e naar aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit.
    3. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Antwerpen kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    4. Goedkeuring van:
      1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten aardgas en warmte van de gemeente Laakdal over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
      2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
      3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    5. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteiten aardgas en warmte van de gemeente Laakdal vanaf 1 januari 2025.
    6. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
      1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 7.a vast te stellen;
      2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
      3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
      4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
      5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
      6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  8. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025  van de bestaande aandelen Ae, A’e, Ag, Apt en Apg op basis van de eigen vermogenswaarde per aandeel van 25 euro voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas).
    3. Vaststelling van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen A’e door de aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit.
    4. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Antwerpen kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    5. Goedkeuring van:
      1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Iveka (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk, en haar aandeel Ak, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
      2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen
      3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    6. Aanvaarding van de toetreding voor de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk vanaf 1 januari 2025.
    7. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
      1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 8.a vast te stellen;
      2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
      3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
      4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
      5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
      6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  9. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11, 12 en 13 bij authentieke akte te doen vaststellen.
  10. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.
  11. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.
  12. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap
  13. Statutaire benoemingen.
  14. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

Dossier Tramontana

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Antwerpen aangaande het dossier Tramontana, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, wat impliceert dat de stad/gemeente geacht wordt aangesloten te zijn bij Fluvius Antwerpen voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken. Door deze goedkeuring verricht de stad/gemeente haar beheersoverdracht met betrekking tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (het aanleggen, exploiteren en het beschikbaar stellen van openbare elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken in het kader van het voorwerp van de Opdrachthoudende vereniging) alsook de hiermee gepaard gaande inbreng overeenkomstig artikel 9 van de statuten.

Deze uitbreiding van de aansluiting van de stad/gemeente tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken bij de Opdrachthoudende verenging Fluvius Antwerpen zal ter aanvaarding worden voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering. De stad/gemeente zal na aanvaarding door de buitengewone algemene vergadering worden uitgenodigd om één aandeel Ak’ te onderschrijven ter waarde van 25 euro.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van het dossier Tramontana met het operationeel zijn van HoldCo en NetCo (cf. het inbrengverslag) en voor wat het synthetisch dividend betreft tevens onder de opschortende voorwaarde van gunstige beslissing van de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken (Ruling) van de FOD Financiën m.b.t. de oorsprong van het synthetisch dividend, nl. door verkoop van aandelen aan Telenet.

 

Artikel 3

Dossier Tramontana

Ingevolge de beslissing genomen in de artikelen 1 en 2 wordt de activiteit zoals omschreven in 3.A.2 van de statuten toevertrouwd aan de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen die – door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv – hiervoor een beroep zal doen op haar dochtervennootschap NetCo, wat mogelijk is overeenkomstig artikel 3.B van de statuten. 

 

Artikel 4

Structuurwijzigingen

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Antwerpen met betrekking tot de structuurwijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp.  De stad/gemeente beslist tevens om vooralsnog niet aan te sluiten voor de nieuw toegevoegde activiteit waterdistributie.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van alle hiermee verband houdende partiële splitsingen.

 

Artikel 5

Overige wijzigingen

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Antwerpen met betrekking tot de overige wijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp en de wijziging van de zetel. 

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2022 met uitzondering van de wijziging van de zetel in artikel 5 die van toepassing blijft tot en met 31 december 2022 en de voorgestelde aanpassingen met betrekking tot de nevenactiviteiten Fluvius GIS en Fluvius Center die van toepassing blijven tot en met 15 juni 2022 (zijnde de datum van de voorbije algemene vergadering waarop de intrekking van de beheersoverdracht werd aanvaard).

 

Artikel 6

Partiële splitsing door overneming van Fluvius Antwerpen naar IVERLEK voor de activiteit gas van de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout.

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Iverlek door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Iverlek van de activiteit gas verbonden aan de uittredende gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de uittreding van de gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel te willen aanvaarden.

 

Artikel 7

Partiële splitsing door overneming van Fluvius Antwerpen naar IMEWO voor alle activiteiten van de gemeente Zelzate.

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Imewo door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Imewo van alle activiteiten verbonden aan de uittredende gemeente Zelzate.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de uittreding van de gemeente Zelzate te willen aanvaarden.

 

Artikel 8

Partiële splitsing door overneming van Fluvius Antwerpen naar IVEKA voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties van de gemeenten Essen en Merksplas.

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Iveka door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Iveka van de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties verbonden aan de gemeenten Essen en Merkplas.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de uittreding van de gemeenten Essen en Merksplas voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties van de gemeente Essen en van de uittredende gemeente Merksplas te willen aanvaarden.

 

Artikel 9

Partiële splitsing door overneming van Fluvius Antwerpen naar Fluvius Limburg voor de activiteiten gas en warmte van de gemeente Laakdal.

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Fluvius Limburg door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Fluvius Limburg van de activiteiten gas en warmte verbonden aan de uittredende gemeente Laakdal.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de uittreding van de gemeente Laakdal te willen aanvaarden.

 

Artikel 10

Partiële splitsing door overneming van IVEKA naar Fluvius Antwerpen voor de activiteinte elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk.

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Iveka / Fluvius Antwerpen door overneming inzake de overgang van Iveka naar Fluvius Antwerpen van de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting verbonden aan de toetredende gemeente Grobbendonk.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de uitbreiding van de aansluiting voor de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk te willen aanvaarden.

 

 

Artikel 11

De betrokken Opdrachthoudende verenigingen te verzoeken om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Artikel 12

De vertegenwoordiger van de stad/gemeente die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 14 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 t.e.m. 11 van onderhavige gemeenteraadsbeslissing

 

Artikel 13

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

Notulen GR van 13 10 2022

 

Intercommunales: Algemene vergadering TMVS - 13 december 2022 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv op 14 december 2021, waarin de agenda werd meegedeeld;

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Peter Wouters, raadslid, als vertegenwoordiger

en

Frank Gys, burgemeester, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

De statuten van TMVS dv

De bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Intercommunales: Alg. verg. TMVS - 13 dec 22 - Agendapunten - Goedkeuring
13 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Rudy Roodhooft, Kelly Joris en Hilde Berckmans.
6 onthoudingen: Jan Herthogs, Lindsey Kees, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets en Koen Roskams.
Artikel 1

Goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering TMVS dv van 13 december 2022 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

  1. Toetreding van deelnemers
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen
  3. Evaluatie 2022, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2023 (cfr. artikel 432 DLB)
  4. Begroting 2023 (cfr. artikel 432 DLB)
  5. Actualisering presentievergoeding
  6. Statutaire benoemingen
  7. Varia

 

Artikel 2

De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 13 december 2022, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de (gemeente)raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

Artikel 3

Een afschrift van dit besluit zal:

        hetzij per post t.a.v. FARYS I TMVW Stropstraat 1 te 9000 Gent,

        hetzij per elektronische post, 20211214BAVTMVS@farys.be,

gestuurd worden.

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

Notulen GR van 13 10 2022

 

IGEAN Dienstverlening: Aanduiden vertegenwoordiger in de raad van bestuur - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 21 april 2021 keurde de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening het intern reglement voor de zelfstandige groepering goed.

Hier gaat hierbij over volgende activiteiten:

  1. Intergemeentelijke handhaving ruimtelijke ordening
  2. Intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid
  3. Intergemeentelijke werking EnergieK huis (energie en klimaat)
  4. Intergemeentelijke werking aanwijzend schatter

De aangesloten besturen kozen daarna voor welke activiteiten ze beroep willen doen op IGEAN zonder dat de wetgeving overheidsopdrachten dient toegepast te worden en met vrijstelling van btw op de geleverde prestaties.

Om van deze beide voordelen te kunnen genieten, moet IGEAN als intergemeentelijk samenwerkingsverband voldoen aan de voorwaarden van artikel 30, §3 wet Overheidsopdrachten.

 

Belangrijk hierbij is de toezichtsvereiste, die onder meer bepaalt dat de besluitvormingsorganen van de gecontroleerde rechtspersoon zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemende aanbestedende overheden. Voor IGEAN betekent dit concreet dat de raad van bestuur moet samengesteld zijn uit vertegenwoordigers van alle aangesloten besturen.

 

In toepassing van artikel 434 Decreet Lokaal Bestuur is de raad van bestuur evenwel samengesteld uit maximaal 15 bestuurders. Dat sluit niet uit dat voldaan kan worden aan voormelde toezichtsvereiste, aangezien uitdrukkelijk bepaald wordt door de Wet Overheidsopdrachten dat een individuele vertegenwoordiger verscheidende of zelfs alle deelnemende aanbestedende overheden kan vertegenwoordigen.

 

In dit kader verzocht IGEAN ons bestuur in het begin van deze legislatuur om een lid van de raad van bestuur aan te duiden om het bestuur te vertegenwoordigen, ook wanneer het bestuur zelf geen eigen bestuurder heeft. Deze "aanduiding" is niet enkel van belang voor de gemeenten, maar ook voor alle andere deelnemers.

 

Burgemeester Frank Gys werd reeds aangeduid voor de gemeente als lid RvB IGEAN milieu & veiligheid.

 

Voor IGEAN dienstverlening moet een persoon uit de volgende lijst van bestuurders aangeduid worden :

Gemeente Aartselaar - Eddy Vermoesen

Gemeente Boom - Jeroen Baert

Gemeente Brasschaat - Goele Fonteyn

Gemeente Hemiksem - Jenne Meyvis

Gemeente Hove - Koen Volckaerts

Gemeente Kontich - Cindy Verbaeden

Gemeente Malle - Sanne Van Looy

Gemeente Niel - Steven Mattheus

Gemeente Ranst - Johan De Ryck

Gemeente Schelle - Vera Goris

Gemeente Schilde - Dirk Bauwens

Gemeente Schoten - Walter Brat

Gemeente Stabroek - Rik Frans

Gemeente Wuustwezel - Dieter Wouters

Gemeente Zwijndrecht - Ann Van Damme

 

Juridische gronden

Artikel 434 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de raad van bestuur samengesteld wordt uit maximaal 15 bestuurders.

 

Argumentatie

Voorgesteld wordt om Johan De Ryck van de gemeente Ranst aan te duiden voor de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening.

Deze stemming is geheim en dit conform artikel 34 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

IGEAN Dienstverlening: Aanduiden vertegenwoordiger in de raad van bestuur - Goedkeuring
aangenomen na geheime stemming: 16 stemmen voor; 3 stemmen tegen;
Enig artikel

Johan De Ryck van de gemeente Ranst aan te duiden voor de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening.

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 13 10 2022

 

Retributie voor de huis-aan-huisinzameling en verwerking van huishoudelijke en daarmee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen: Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Door de financiële toestand is de gemeente genoodzaakt om retributies en belastingen te heffen.

 

Op 25 november 2021 keurde de gemeenteraad voor de aanslagjaren 2022 tot en met 2025 een retributie geheven voor huis-aan-huis inzamelen en verwerken van huishoudelijke en daarmee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen goed.

 

Op 7 september 2022 wordt het voorstel ter kennisname voorgelegd aan de milieuraad.

 

Juridische gronden

Het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet) en latere wijzigingen.

 

Het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen, VLAREMA van 17 februari 2012, bevat o.a. voorschriften voor de selectieve inzameling van afvalstoffen. Artikel 5.1.1 van het VLAREMA bepaalt dat de gemeenten het principe "de vervuiler betaalt" moeten toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moet worden betaald.

 

Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

De gemeente is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft een uitbreiding van de beheersoverdracht gedaan op 5 september 2022 voor selectieve inzameling van grof huisvuil op afroep.

 

Fasering

Einde contract met de Kringwinkel (grof huisvuil)                                             31 december 2022

Uitbreiding overeenkomst IGEAN (grof huisvuil (Niet-AEEA))                                   1 januari 2023

Aangepaste overeenkomst met Kringwinkel Antwerpen VZW (herbruikbare goederen (Niet- AEEA en AEEA) en niet-herbruikbare goederen (AEEA))                                         1 januari 2023

Retributie grof huisvuil (Niet-AEEA)                                                                           1 januari 2023

Aanpassen politiereglement (Onder voorbehoud)                                                     1 januari 2023

 

Argumentatie

Het Materialendecreet bepaalt dat gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval op de afvalproducenten dienen te verhalen.

 

Door de aanpassing van de samenwerkingsovereenkomst met de Kringwinkel Antwerpen VZW en uitbreiding van de beheersovereenkomst IGEAN milieu & veiligheid, wordt voorgesteld om de retributie voor grof huisvuil ophaling op afroep aan te passen.

 

Indien mensen gebruik maken van de ophaling op afroep van grof huisvuil en er worden fracties (AEEA) meegegeven, dewelke normaliter gratis af te leveren op het containerpark zijn, of dewelke via de Kringwinkel met een transportvergoeding gebufferd worden, zullen deze (via IGEAN) aangerekend worden door IGEAN als grof huisvuil.

 

Indien er zich problemen voordoen bij het ledigen van de container, zowel GFT als huisvuil, zijn burgers genoodzaakt om hun container met afval terug binnen te nemen tot de volgende ophaling (twee weken later) en benodigde stappen te ondernemen zodat een lediging correct kan verlopen. Gezien dit overlast (geurhinder, maden in GFT, ...) kan veroorzaken voor de producent van het afval, wensen we een alternatief te kunnen aanbieden. Dit alternatief bestaat erin de burger de mogelijkheid te geven om zijn afval een week later, tijdens een niet-reguliere afvalophalingsronde, aan te bieden aan de ophaaldienst. Deze extra dienst kan geleverd worden mits een retributie per adres, per ophaling en per fractie (niet-reguliere ophaalronde) van 15 € wordt betaald.

 

Er wordt voorgesteld om op basis van het principe 'de vervuiler betaalt', een retributie voor huis-aan-huisinzameling en verwerking van huishoudelijke en daarmee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen vast te leggen op basis van het gewicht van de aangeboden fractie en de lediging.

 

Er wordt voorgesteld om de retributie voor ophaling op afroep van grof huisvuil (Niet- AEEA) aan te passen, naar een gewichtstarief van 0,25 €/kg en een vaste kost van 15 € per adres per ophaling en per fractie, met ingang op 1 januari 2023 en deze wordt aangerekend via de diftarrekening van de inwoner.

 

Er wordt voorgesteld om de ophaling van huisvuil en GFT in de niet-reguliere ophaalrondes mogelijk te maken, mits een retributie van 15 € per adres, per ophaling en per fractie ten laste van de aanvrager, met ingang op 1 januari 2023 en deze wordt aangerekend via de diftarrekening van de inwoner.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

Omschrijving

Raming jaarbedrag

Huishoudelijk afval:

 

Ledigen huisvuilcontainers rest- en GFTafval

€ 500.000,00

Ophaling tijdens niet-reguliere ophaalronde (50 per jaar)

€ 750,00

PMD zakken

€ 10.000,00

Ophalen grof huisvuil (60 adressen per jaar à 100 kg)

€ 2.400,00

Kantelsloten:

€ 700,00

Totaal

€ 513.850,00

 

Deze ontvangsten zullen ingeboekt worden op:

budget:

2023-2025

 

algemene rekening:

70210000

Rechtstreekse prestaties

 

70010100

Verkopen van goederen betreffende de functie

beleidsitem:

030000

Ophalen van huisvuil

actie:

2/6/1/4

Organiseren van de gemeentelijke ophaling van restafval

 

2/6/1/7

Organiseren van de gemeentelijke ophaling van grof vuil

 

2/6/1/13

Organiseren van de gemeentelijke ophaling van PMD

 

Besluit

Retributie: HaH afval - Goedkeuring
16 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Rudy Roodhooft, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Hilde Berckmans.
3 stemmen tegen: Lindsey Kees, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Het gemeenteraadsbesluit van 15 november 2021 met betrekking tot een retributie geheven voor huis-aan-huis inzamelen en verwerken van huishoudelijke en daarmee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen, voor de aanslagjaren 2022 tot en met 2025 wordt met ingang van 1 januari 2023 opgeheven.

 

Artikel 2

Er wordt voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025 een retributie geheven voor het huis-aan-huis inzamelen en verwerken van huishoudelijke en daarmee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen.

 

Artikel 3

Het gebruik van de grijze restafvalcontainers, groene GFTafvalcontainers en PMD zakken is verplicht voor iedereen die van de gemeentelijke huis-aan-huisinzamelingen gebruik wenst te maken en dit overeenkomstig de bepalingen in het uniform politiereglement op de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Artikel 4

De retributie is verschuldigd als men

        één of meer afvalcontainer(s) voor lediging aanbiedt aan de door de gemeente georganiseerde ophaling.

        één of meer PMD zakken aanbiedt voor de huis-aan-huis inzameling van PMD

        beroep doet op de inzameling (op afroep) van het groot huisvuil

 

Artikel 5

De retributie is afhankelijk van de fractie, de inhoud van de container of zak en eventueel van het gewicht en bedraagt voor:

 

A. De inzameling en verwijdering van het restafval:

De retributie voor restafval bedraagt € 0,15 per kg

en

Containerinhoud

Type

Retributie

40 liter

R1

€ 1,00 per lediging

140 liter

R5

€ 3,50 per lediging

240 liter

R6

€ 6,00 per lediging

 

B. De inzameling en verwijdering van het GFTafval:

De retributie voor GFTafval bedraagt € 0,09 per kg

en

Containerinhoud

Type

Retributie

40 liter

G1

€ 1,00 per lediging

120 liter

G4

€ 3,00 per lediging

240 liter

G6

€ 6,00 per lediging

 

C. De inzameling van het groot huisvuil:

De retributie voor de inzameling (op afroep) van het groot huisvuil bedraagt € 0,25 per kg en € 15 per ophaling en per adres.

 

D. De inzameling van het papier & karton:

De huis-aan-huisinzameling van het oud papier & karton is gratis.

 

E. De inzameling van PMD:

De retributie voor PMD bedraagt:

        zak 60 liter: € 0,1250/zak of € 2,50/rol van 20 zakken

        zak 30 liter: € 0,0625/zak of € 1,25/rol van 20 zakken

 

Artikel 6

De retributie voor het leveren en plaatsen van een kantelslot bedraagt € 35,00.

 

Artikel 7

De retributie voor een bijkomende aangevraagde ophaling van huisvuil of GFT afwijkend van de reguliere ophaalronde (vastgelegd in zone A of B) en op respectievelijke dagen van de fractie bedraagt € 15,00 per ophaling, per adres en per fractie.

 

Artikel 8

De retributie zal gefactureerd worden volgens de modaliteiten bepaald door het schepencollege.

 

Artikel 9

Bij uitzonderlijke klimatologische omstandigheden, indien deze aangetoond worden door de metingen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut, Dienst Klimatologie, kan het schepencollege voor restafval en GFT vrijstelling van betaling verlenen voor een bepaalde ophaaldag.

 

Artikel 10

Artikel 177 van het Decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen.

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

Notulen GR van 13 10 2022

 

Dierenwelzijn: Samenwerking Zwerfkat Wommelgem vzw - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

In 2017 ontstond Zwerfkat Wommelgem als feitelijke vereniging, voortvloeiend uit de nood aan het ondersteunen van zwerfkatten op het grondgebied van Wommelgem.

 

Voor de gemeentelijke zwerfkattenwerking werden door de gemeente middelen ter beschikking gesteld en informele afspraken gemaakt met vrijwilligers.

 

Eind 2018 werd Zwerfkat Wommelgem vzw werd opgericht. De afspraken met de gemeente Wommelgem en met de partnerorganisaties bleven solide.

 

Eind 2019 werd Zwerfkat Wommelgem vzw erkend als asiel. Als erkend asiel staat de vzw onder voortdurend toezicht van de contractdierenarts en de dierenarts-inspecteur van de Vlaamse Overheid.

 

Zwerfkat Wommelgem vzw doet beroep op een 100-tal vrijwilligers en gastgezinnen ter ondersteuning.

 

Zwerfkat Wommelgem vzw en haar dierenartsen voeren een no-kill-beleid, in die mate dat het welzijn voor het dier zelf gegarandeerd blijft. Zolang een kat een leefbare toekomst tegemoet kan gaan, streven ze ernaar ze alle kansen te geven, ongeacht de kost. Tegelijk behoeden ze er zich voor om therapeutisch hardnekkig te zijn, de levenskwaliteit staat steeds voorop.

 

Zwerfkat Wommelgem vzw werkt reeds duurzaam samen met de lokale besturen Wommelgem, Borsbeek, Hove, Ranst, Zandhoven en Mortsel.

 

Op 2 mei 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen de tarieven voor de zwerfkattenwerking vastgelegd. De dierenartskosten worden rechtstreeks gefactureerd aan het lokaal bestuur.

 

Juridische gronden

Wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren, artikel 7, vervangen bij de programmawet van 22 december 2003 en gewijzigd bij de programmawet van 27 december 2012

 

Besluiten van de Vlaamse Regering van 5 februari 2016 en 23 februari 2018, betreffende de identificatie, registratie en sterilisatie van katten.

 

Argumentatie

In het kader van de uitvoering van het lokaal zwerfkattenbeleid is de samenwerking met een dierenasiel of andere organisatie noodzakelijk.

 

Enkel een dierenasiel mag niet geïdentificeerde en niet geregistreerde katten opvangen.

Voor katten die vanaf het grondgebied door het lokaal bestuur of door derden worden aangeboden aan een asiel, is bijgevolg voldaan aan de meldingsplicht zoals wettelijk bepaald.

 

Er wordt voorgesteld om Zwerfkat Wommelgem vzw aan te wijzen als dierenasiel.

 

Bovendien dient het lokaal bestuur het vangen, voederen, huisvesten, identificeren en steriliseren door een dierenarts te voorzien. Hiervoor kan een derde partij worden aangesteld.

 

Er wordt voorgesteld om Zwerfkat Wommelgem vzw aan te wijzen om de nodige taken hiervoor op te nemen.

 

Het lokaal bestuur is verplicht tot de bestrijding van overlast door zwerfkatten.

Om uitvoering te geven aan het lokaal zwerfkattenplan, kan het lokaal bestuur een overeenkomst afsluiten met een asiel of een andere organisatie.

 

Er wordt voorgesteld om een overeenkomst af te sluiten met Zwerfkat Wommelgem vzw waarbij de verbintenissen en engagementen worden vastgelegd.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

Omschrijving

Bedrag

Jaarbijdrage aan asielwerking Zwerfkat Wommelgem

(2022, jaarlijks indexeerbaar volgens consumptie index op basis van index november)

€ 422,06

 

Deze uitgave is voorzien op:

 

budget:

2022

 

algemene rekening:

61320300

Erelonen en vergoedingen aan artsen en paramedici

 

61700012

Onkostenvergoeding vrijwilligers

beleidsitem:

047000

Dierenbescherming

actie:

2/2/2/4

De samenwerking met de vrijwilligers van Zwerfkat Wommelgem verderzetten om zwerfkatten te vangen, te steriliseren en terug te plaatsen of te laten adopteren

voorzien:

€ 4 345,00

 

beschikbaar:

€ 425,00

 

 

 

 

Deze uitgave zal ingeboekt worden op:

budget:

2022

 

algemene rekening:

61500300

Lidmaatschappen

beleidsitem:

047000

Dierenbescherming

actie:

2/2/2/4

De samenwerking met de vrijwilligers van Zwerfkat Wommelgem verderzetten om zwerfkatten te vangen, te steriliseren en terug te plaatsen of te laten adopteren

 

 

Omschrijving

Bedrag

Jaarlijkse nominatieve toelage aan Zwerfkat Wommelgem

(2022, jaarlijks indexeerbaar volgens consumptie index, op basis van index november)

€ 250,00

 

Deze uitgave is voorzien op:

 

budget:

2022

 

algemene rekening:

64920300

Subsidies aan instellingen ten dienste van gezinnen

beleidsitem:

047000

Dierenbescherming

actie:

5/1/3/36

Toelage aan Zwerfkat Wommelgem

voorzien:

€ 250,00

 

beschikbaar:

€ 250,00

 

 

Besluit

Dierenwelzijn: Samenwerking Zwerfkat Wommelgem vzw - Goedkeuring
19 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Hilde Berckmans.
Artikel 1

Zwerfkat Wommelgem vzw aan te wijzen als dierenasiel zoals bepaald in art 9§1 van de wet betreffende de bescherming en het welzijn der dieren.

 

Artikel 2

Zwerfkat Wommelgem vzw aan te wijzen als partner om te zorgen voor de uitvoering van  art 20/11 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2016 betreffende de identificatie en sterilisatie van katten. Hierbij wordt Zwerfkat Wommelgem aangewezen om:

        de digitale meldingen vanuit het gemeente te verwerken;

        indien nodig ter plaatse de dieren te vangen en te controleren op een chip;

        wilde dieren op te nemen, de nodige zorg te geven en terug uit te zetten;

        tamme of socialiseerbare zwerfkatten en -kittens op te nemen;

        wilde zwangere poezen op te nemen;

        geïdentificeerde maar niet geregistreerde dieren op te nemen;

        geïdentificeerde en geregistreerde dieren op te nemen die niet binnen het territorium van hun verblijfplaats worden gevonden en waarvan de verantwoordelijke onbereikbaar is;

        opname van in beslag genomen dieren.

 

Artikel 3

Zwerfkat Wommelgem vzw verbindt zich tot administratieve, materiële en operationele hulp bij de uitvoering van het lokaal zwerfkattenbeleid, wanneer de middelen van het lokaal bestuur en/of hun daartoe aangestelde partner ontoereikend zouden zijn, inzonderheid:

        7/7 bereikbaar;

        ter plaatse ophalen en checken van zwervende, verloren of achtergelaten dieren;

        actief zoeken naar eventuele eigenaars van geïdentificeerde dieren;

        het ter beschikking houden van de dieren gedurende de wettelijk bepaalde termijnen;

        verzorging van zieke of gewonde dieren in het asiel;

        huisvesten en plaatsen van sociale of socialiseerbare katten (adoptieprocedure);

        regelmatige feedback over wat op het grondgebied gevangen werd;

        ondersteuning van het communicatiebeleid;

        het ter beschikking stellen van voedsel aan derden met een voederpas ten belope van de verstrekte toelage;

        melden van vermoeden van onvoldoende derden voor het voederen van uitgezette katten;

        het geven van de nodige zorg;

        Bij overstijgen van de capaciteit van het asiel kan Zwerfkat Wommelgem vzw samenwerken met andere asielen om de doelstelling te behalen.

 

Artikel 4

Het lokaal bestuur verbindt zich tot:

        in elke communicatie betreffende zwerfkatten wordt "Zwerfkat Wommelgem vzw" mee vermeld en wordt expliciet aangegeven dat dit het aangewezen asiel is voor het grondgebied;

        één aanspreekpunt binnen het lokaal bestuur te voorzien waarnaar de vzw zich kan richten;

        het actief communiceren over het gemeentelijk zwerfkattenbeleid via alle daartoe geschikte kanalen;

        het opnemen van de vrijwilligers van Zwerfkat Wommelgem vzw in de verzekeringspolis van de gemeente wanneer zij ten bate van de gemeente actief zijn;

        het voorzien van voldoende budget in de planning om aan de financiële gevolgen te kunnen voldoen;

        Het oprichten van een digitaal meldloket waarbij een melding automatisch en onmiddellijk wordt doorgestuurd naar info@zwerfkatwommelgem.be, volgende items moeten worden ingevuld door de melder:

        naam, telefoonnummer en e-mail melder

        locatie kat(ten): straat/nummer of herkenningspunt

        aantal dieren

        checkbox voor drachtige dieren of kittens

        vrij veld

        Vrijstelling van betalend parkeren voor de interveniërende voertuigen op het grondgebieden;

        Grote vangacties te coördineren met Zwerfkat Wommelgem vzw, in functie van het vrijmaken van capaciteit.

 

Artikel 5

De volgende kosten ten laste te nemen:

        De behandeling van dieren op het grondgebied gevangen:

        test op aids en leukemie (FIV-FELV)

        sterilisatie

        aanbrengen van uitwendig kenteken (oorknip)

        antiparasitaire behandeling

        eventuele euthanasie en afvoer kadaver

De facturatie gebeurt rechtstreeks door de dierenartsen of Zwerfkat Wommelgem vzw volgens de tarieven bepaald door het college van burgemeester en schepenen.

Zwerfkat Wommelgem vzw rekent geen individuele verblijfskosten door aan de aangesloten lokale besturen, noch medische behandelingen buiten de hierboven opgesomde behandelingen.

        Een jaarlijkse tussenkomst (gebruiksrecht) in de asielwerking van € 422,06 (2022 - jaarlijks indexeerbaar) voor:

        huisvesting van de dieren vanuit het grondgebied

        gebruik van de infrastructuur (hokken, verzorgingsruimte, ...)

        onderhoud van de infrastructuur

        voeding en verzorging in het asiel

        afvalverwerking

        interventiematerialen zoals chiplezers, vangkooien, lokvoedsel, ...

        Een jaarlijkse tussenkomst aan Zwerfkat Wommelgem vzw van € 250,00 (2022 - jaarlijks ïndexeerbaar), die tot doel heeft in voedsel te voorzien voor de zwerfkatten. Zwerfkat Wommelgem koopt voeding aan en stelt deze ter beschikking aan derden met een voederpas om de zwerfkatten op het grondgebied te voederen.

 

Artikel 6

De overeenkomst met Zwerfkat Wommelgem vzw loopt tot 31 december van 2023. De overeenkomst wordt stilzwijgend verlengd, tenzij één der partijen uiterlijk 3 maanden voor het einde van het lopende jaar hetzij schriftelijk, hetzij per mail, de overeenkomst stopzet.

 

Artikel 7

De nodige budgetten te zullen verschuiven in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

Notulen GR van 13 10 2022

 

Jeugd: Samenwerkingsovereenkomst jeugd- en sportkampen Wospo vzw - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Sinds 2012 organiseert Wospo vzw sport- en creakampen voor kinderen tijdens de schoolvakanties, met een korting van € 15,00 per week voor Wommelgemse kinderen. Het lokaal bestuur stelde sindsdien de gemeentelijke (sport)infrastructuur gratis ter beschikking en financierde het busvervoer voor de wekelijkse zwemuitstap.

 

Sinds 2014 kreeg Wospo vzw een bijkomend budget van € 1.000,00 om sportmateriaal aan te kopen (eigendom van het lokaal bestuur).

 

In 2014, 2015 en 2016 werd een extra financiële tegemoetkoming voorzien van € 1.250,00 om de extra opvangkosten te compenseren omdat deze kampen op verschillende locaties plaatsvonden.

 

In 2017, 2018 en 2019 bestond de samenwerking uit het aanbieden van gratis gemeentelijke infrastructuur, het financieren van wekelijks busvervoer en een bijkomend budget van
€ 2.000,00 om sportmateriaal aan te kopen.

 

In 2020 werd de financiële steun nog verder uitgebreid met extra busvervoer om het 'adventurekamp' voor tieners op poten te zetten.

 

Deze afspraken bleven de jaren daarna gelden en werden jaarlijks verlengd door het college van burgemeester en schepenen.

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 56 en latere wijzigingen.

 

Adviezen

De financieel directeur verleende op 14 september 2022 een visum met nummer 2022/96.

 

Argumentatie

Wospo vzw is momenteel de enige Wommelgemse aanbieder met een uitgebreid aanbod aan kwalitatieve (omni)sport-, kleuter- en creakampen. Die worden telkens op weekbasis aangeboden tijdens de schoolvakanties, met een korting van € 15,00 per week voor Wommelgemse inwoners.

 

De organisatie is reeds enkele jaren vragende partij voor een structurele samenwerking op langere termijn zodat ze duurzaam in hun werking kunnen investeren. Er wordt een samenwerkingsovereenkomst opgesteld voor een duurtijd van 4 jaar met jaarlijkse evaluatie.

 

Er wordt jaarlijks een budget van € 3.000,00 voorzien in lokale ondersteuning van de sportkampen. Vanwege de stijgende prijzen voor busvervoer en inkomgelden voor het zwembad is deze uitgave in de toekomst moeilijk te verantwoorden en wordt deze uitstap geschrapt. Het budget wordt in onderling overleg ingezet voor aankoop van sportmateriaal (eigendom van het lokaal bestuur), uitwerking van nieuwe kampen (bijv. theater- of musicalkamp) en/of andere duurzame investeringen.

 

Een gelijkaardige samenwerkingsovereenkomst (gratis gebruik infrastructuur, korting voor Wommelgemse kinderen maar zonder financiële ondersteuning) wordt voorgesteld aan andere verenigingen die op minder frequente basis jeugd- en sportkampen willen aanbieden.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

Omschrijving

Jaarbedrag (incl. btw)

Totaalbedrag (incl. btw)

Ondersteuning sportweken WOSPO in 2023-2027

€ 3.000,00

€ 15.000,00

 

Deze uitgave is voorzien op:

 

budget:

2023

 

algemene rekening:

61599000

Overige exploitatiekosten

beleidsitem:

074000

Sportsector- en verenigingsondersteuning

actie:

4/1/2/3

Ondersteunen van WOSPO vzw voor de organisatie van sportweken in de gemeente Wommelgem

voorzien:

€ 3.000,00

 

beschikbaar:

€ 3.000,00

 

 

Besluit

Jeugd: Samenwerkingsovereenkomst jeugd- en sportkampen Wospo vzw - Goedkeuring
19 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Hilde Berckmans.
Artikel 1

De samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot de organisatie van jeugd- en vakantiekampen met Wospo vzw goed te keuren.

 

Artikel 2

De burgemeester, Frank Gys, en de algemeen directeur, Marijke Deroover, te gelasten deze samenwerkingsovereenkomst met Wopso vzw te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

Notulen GR van 13 10 2022

 

COC Brieleke: Nieuwe drankprijzen concessionaris - Kennisneming

 

Kennisneming

Tijdens het college van burgemeester en schepenen van 3 oktober 2022 werden de nieuwe drankprijzen af te nemen bij de concessionaris in COC Brieleke goedgekeurd.

 

Ten gevolge sterk stijgende grondstofprijzen hebben ze te maken met hoge algemene prijsstijgingen en is louter een indexaanpassing van de drankprijzen niet voldoende. 

Uiteraard blijft de doelstelling de aankoopprijzen zo laag mogelijk te houden voor het verenigingsleven in Wommelgem.

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

Notulen GR van 13 10 2022

 

Aanleg van regenboogzebrapaden: Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Mail van Jan Herthogs op 8 oktober 2022 om een punt toe te voegen aan de gemeenteraad aangaande de aanleg van regenboogzebrapaden.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

Wommelgem is een gemeente waar iedereen welkom is. Deze boodschap werd al verschillende keren uitgesproken door het bestuur in allerlei toelichtingen, publicaties en persartikels. Ook tijdens de herdenkingen van Wapenstilstand de laatste jaren werd er steevast een boodschap van vrede gebracht. Toch vinden wij met Groen Wommelgem dat we als gemeente dit nog meer expliciet kunnen tonen aan onze burgers. Zo zouden we als gemeente op 17 mei (Internationale Dag tegen homo- en transfobie) en 21 september (Internationale Dag van de Vrede) de regenboogvlag kunnen uithangen als symbool van verdraagzaamheid.

Een nog veel sterker signaal zou de aanleg zijn van één of meerdere regenboogzebrapaden in Wommelgem op een zichtbare plaats waar veel mensen langskomen. Een regenboogzebrapad is immers een symbool van een open, verdraagzame en vredevolle gemeente; een gemeente waar iedereen zich thuis kan voelen, ongeacht de seksuele voorkeur. En ook een gemeente die de herinnering aan vrede / nooit meer oorlog belangrijk acht. Vele gemeenten hebben al zo’n zebrapad aangelegd en ook AWV en minister Peeters steunen lokale besturen in de aanleg van dit type zebrapaden. Ook bepaalde de minister begin dit jaar de wettelijke voorwaarden voor de aanleg van een regenboogzebrapad (zie vr-antw Vlaams Parlement in bijlage).

 

Financiële weerslag

Nog te bepalen.

 

Beraadslaging

Vera Govaerts dient een amendement in.  Frank Gys laat een document uitdelen om dit amendement te duiden:

 

GELET OP: de publicatie van Ivan Bruggeman, specialist in de verkeersreglementering, in de Verkeersspecialist nr 272 van december 2020

 

Problematiek inzake de conformiteit:

In artikel 5 van de Wegcode wordt bepaald dat de weggebruikers de wegmarkeringen in acht moeten nemen wanneer deze regelmatig zijn naar de vorm, voldoende zichtbaar zijn en overeenkomstig de voorschriften van de Wegcode zijn aangebracht.

Indien geoordeeld zou worden dat de regenboogzebrapaden niet overeenkomstig de voorschriften van de Wegcode zijn aangebracht, dan zou dit een invloed hebben op een aantal verkeersregels.

Zo mag bijvoorbeeld de bestuurder op plaatsen waar het verkeer niet geregeld wordt door een bevoegd persoon of door verkeerslichten, een oversteekplaats voor voetgangers slechts met matige snelheid naderen. Hij moet voorrang verlenen aan de voetgangers die er zich op bevinden of op het punt staan zich erop te begeven. Indien een regenboogzebrapad door de rechtbank niet als ‘overeenkomstig de bepalingen van de Wegcode’ zou worden beschouwd, dan vervalt deze regel en moeten voetgangers voorrang verlenen aan bestuurders wanneer zij zich op de rijbaan begeven om ze over te steken.

Naast voornoemde voorrangsregels die van toepassing zijn op oversteekplaatsen voor voetgangers, zijn er nog tal van andere verkeersregels van toepassing. Zo moeten bijv. de voetgangers de oversteekplaats volgen wanneer er op minder dan ongeveer 20 meter afstand een oversteekplaats voor voetgangers is.

Ook is het bijv. verboden een voertuig te laten stilstaan of te laten parkeren op de oversteekplaatsen voor voetgangers en op de rijbaan op minder dan 5 meter voor deze oversteekplaatsen. Daarnaast geldt ook een verbod om een gespan, van een tweewielig motorvoertuig of van een voertuig met meer dan twee wielen langs links in te halen wanneer de in te halen bestuurder stopt voor een oversteekplaats voor voetgangers of deze oversteekplaats nadert op plaatsen waar het verkeer niet geregeld wordt door een bevoegd persoon of door verkeerslichten.

 

Problematiek inzake de zichtbaarheid:

Naast de problematiek inzake de conformiteit is er nog de problematiek inzake de zichtbaarheid. Zijn de witte vlakken nog wel voldoende herkenbaar op een achtergrond met een regenboog aan kleuren?

 

NEGATIEF ADVIES VAN AWV

De Commissie Verkeer en Mobiliteit (CVM) van het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV), vroeger onderdeel van de Adviesraad voor Verkeersveiligheid op Vlaamse Gewestwegen (AVVG), heeft in maart 2018 een algemeen negatief advies gegeven voor het aanleggen van regenboogzebrapaden op gewestwegen. Dat was naar aanleiding van een specifieke vraag van verschillende lokale besturen. Om dit negatief advies te staven wordt verwezen naar voornoemde bepalingen van de Wegcode en het internationaal verdrag inzake de verkeerstekens.

Daarnaast oordeelt AWV dat niet alleen de tekstuele bepaling van artikel 76.3 van de Wegcode van belang is, maar ook de tekening die erbij hoort. De achtergrond op deze tekening heeft, zoals alle andere markeringen, telkens een neutrale, eenkleurige en sobere achtergrond: het zwarte of grijze wegdek met daarop de witte strepen.

Volgens het agentschap zou de markering bovendien in strijd zijn met de artikelen 1.1 en 1.2 van het reglement van de wegbeheerder, omdat die bepalingen verbieden om verkeerstekens te gebruiken voor andere doeleinden dan aanwijzingen aan de weggebruikers te geven waarvoor zij bedoeld zijn. Ook is het verboden vermeldingen of boodschappen op een verkeersteken aan te brengen die niets met het doel van dat verkeersteken te maken hebben. Door regenboogkleuren te schilderen tussen de witte vlakken gebruikt men het verkeersteken om een boodschap mee te geven aan de weggebruiker, zo stelt men, die duidelijk niet verkeersgerelateerd is en die dus, wat AWV betreft, niet zou mogen.

Verder stelt het advies ook dat de herkenbaarheid van het zebrapad in het gedrang zou kunnen komen door de bijkomende kleuren, omdat ze ervoor zouden kunnen zorgen dat voetgangers afgeleid raken. AWV verwijst daarvoor opnieuw naar het internationaal verdrag inzake verkeerstekens, dat bepaalt dat het verboden is om aanduidingen aan te brengen op verkeerstekens die de verkeerstekens minder goed zichtbaar of minder doeltreffend zouden maken of die de aandacht zouden kunnen afleiden op een wijze die de verkeersveiligheid in gevaar brengt.

Een laatste argument van het advies van AWV betreft motorrijders. Een wegmarkering over de volledige breedte van de weg zou immers een gevaar kunnen inhouden voor motorrijders. Er is een verschil in stroefheid tussen het wegoppervlak en de wegmarkeringen, waardoor wegmarkeringen gladder zijn, zeker bij regenweer. Voor motorrijders is zo’n wegmarkering over de volledige breedte van de weg niet aangewezen. Voor hen moet er steeds een doorgangsbreedte, zonder markering, van minstens een halve meter zijn, zoals bij een klassiek zebrapad.14

 

ANDERE BELANGENGROEPEN

Initiatieven om in het straatbeeld aandacht te vragen voor bepaalde issues in onze samenleving zijn zeker nodig. Maar is het wel verstandig om daarvoor in te grijpen op verkeerstekens?

Wat als elke belangengroep met eigen voorstellen afkomt? De verkeersreglementering is voor de doorsneeburger al complex genoeg. De verkeerstekens moeten duidelijk zijn zodat de weggebruikers zich niet moeten afvragen of het al dan niet om een echt verkeersteken gaat.

 

RECHTSONZEKERHEID

Bij gebrek aan een duidelijke reglementering en rechtspraak inzake de regenboogzebrapaden, ontstaat er rechtsonzekerheid. Hoe zullen de rechtbanken reageren op het ogenblik dat een kind wordt aangereden op een regenboogzebrapad? Kan de gemeentelijke overheid aansprakelijk worden gesteld voor het aanbrengen van wegmarkeringen die tot verwarring kunnen leiden? Het zijn allemaal vragen die kunnen worden vermeden

 

GELET OP:

Het negatieve advies van de dienst verkeer van de politiezone Minos:

Wij, de dienst verkeer en mobiliteit, geven negatief advies voor het implementeren van een regenboogzebrapad.

Wij zijn van mening dat door deze implementatie onderstaande artikels niet worden nageleefd:

Art 76.3 KB 01/12/1975

Art 18.3 MB 11/10/1976

Die artikels stellen dat de oversteekplaatsen voor voetgangers immers uitgevoerd worden in witte kleur en voldoen aan de wettelijke voorziene afmetingen.

Wij zijn ook van mening dat de wegcode niet spreekt over welke kleur de achtergrond moet hebben waarop de witte banden zijn aangebracht. Maar door het toevoegen van kleuren is de oversteekplaats niet louter afgebakend door witte banden wat voor verwarring kan zorgen.Verwarring dienen we te allen tijde te vermijden in het verkeer.

Dat staat ook beschreven in Art 1.1 en 1.2 in het ministerieel besluit van 11 oktober 1976.

De boodschap dat desbetreffend zebrapad wil meegeven aan de weggebruiker is niet verkeersgerelateerd en daardoor ook niet toegestaan.

De herkenbaarheid van de oversteekplaats voor voetgangers kan daarnaast in het gedrang komen door het implementeren van een regenboogachtergrond.

Volgens Art. 5 van het KB 01/12/1975 moeten de weggebruikers wegmarkeringen in acht nemen wanneer deze regelmatig zijn naar de vorm, voldoende zichtbaar zijn en overeenkomstig de voorschriften van dit reglement zijn aangebracht.

Een regenboogachtergrond is naar onze mening voer voor de rechtspraak maar die zal er pas komen wanneer er zich effectief een incident voordoet.  Wij geven daarom negatief advies zodat wij incidenten voorkomen.

 

GELET OP:

De mondelinge vraag nr. 1964 van Orry Van de Wauwer aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, behandeld in de Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken op 30 april 2020, Vlaams parlement.

 

GELET OP:

Dat wij het als fractie belangrijk vinden dat er niet gediscrimineerd wordt, niet louter op vlak van seksuele geaardheid maar ook op tal van andere gebieden.

 

Gelet op het voorgaande dienen wij vanuit de N-VA fractie volgend amendement in:

Om een regenboogzebrapad aan te vragen bij AWV, en dit agentschap de verantwoordelijkheid, alsook de kosten voor aanleg en onderhoud op zich te laten nemen.

Dit zebrapad in te richten op grondgebied Wommelgem, bij de oversteekplaats van de Herentalsebaan aan het kruispunt met de Autolei zodat het zebrapad goed zichtbaar is vanop de twee gewestwegen.

Wij vragen hierover de stemming.

 

Besluit

Amendement
8 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Alex Helsen, Lise Poelemans, Dirk Somers, Jonas Celis, Vera Govaerts en Hilde Berckmans.
7 stemmen tegen: Jan Herthogs, Lindsey Kees, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets en Koen Roskams.
4 onthoudingen: Ludo Neyens, Lode Stevens, Eric Willems en Kelly Joris.
 

 

Aanleg van regenboogzebrapaden: Goedkeuring
10 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eva Pierets, Koen Roskams en Hilde Berckmans.
9 stemmen tegen: Ludo Neyens, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Eric Willems, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden en Kelly Joris.
Enig artikel

Akkoord te gaan om een regenboogzebrapad aan te vragen bij AWV, en dit agentschap de kosten voor aanleg en onderhoud op zich te laten nemen.  Dit zebrapad in te richten op grondgebied Wommelgem, bij de oversteekplaats van de Herentalsebaan aan het kruispunt met de Autolei zodat het zebrapad goed zichtbaar is vanop de twee gewestwegen.

 

Publicatiedatum: 29/11/2022