Gemeente Wommelgem

 

Notulen GR van 27 05 2021

 

 

Aanwezig:

Hilde Berckmans, voorzitter;

Frank Gys, burgemeester;

Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, schepenen;

Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, raadsleden;

Marijke Deroover, algemeen directeur;

Afwezig:

Bert Peeters, Bart Van Scharen, Mariyam Safi, raadsleden;

 

Vanaf punt 16 verlaat Ann Theys, schepen de zitting.

Vanaf punt 16 verlaat Alex Helsen, schepen de zitting omwille van een belangenconflict.

Vanaf punt 17 vervoegt Ann Theys, schepen de zitting.

Vanaf punt 17 vervoegt Alex Helsen, schepen de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

Notulen GR van 27 05 2021

 

Burgemeestersbesluit aangaande de organisatie en de modaliteiten van de gemeenteraad: Bekrachtiging

 

Motivering

Feiten en context

Het besluit van de burgemeester van 10 mei 2021 aangaande de organisatie en de modaliteiten van de gemeenteraad luidend als volgt:

"Motivering

Feiten en context

Via ministerieel besluit van 13 maart 2020 is de federale fase van het nationaal noodplan betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19 afgekondigd.

De federale fase is een uitzonderlijke situatie en is nog altijd van toepassing.

De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur gaf in de commissievergadering Binnenlands bestuur van 2 juni 2020 aan dat er een kader komt voor vergaderingen van lokale bestuursorganen vanaf september 2020. Dat vertaalt zich concreet in de richtlijnen die gelden vanaf september 2020.

Deze zijn te vinden op

https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/vergaderingen-van-lokalebestuursorganen-tijdenscoronacrisis

De zittingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen voortaan zowel fysiek of digitaal plaatsvinden mits naleving van bepaalde voorwaarden.

Juridische gronden

Nieuwe Gemeentewet, artikel 134, § 1:

In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)], met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)] Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

Nieuwe Gemeentewet 135, § 2, tweede lid, 5°:

De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

...

5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

...

Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 63, eerste lid:

Naast zijn bevoegdheden voor de uitvoering van de politiewetten, politiedecreten, politieverordeningen, politiereglementen en politiebesluiten, voor de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente en voor dringende politieverordeningen is de burgemeester bevoegd voor de uitvoering van de wetten, de decreten en de uitvoeringsbesluiten van de federale overheid, het gewest of de gemeenschap tenzij die bevoegdheid uitdrukkelijk aan een ander orgaan van de gemeente is opgedragen.

Argumentatie

In de huidige alarmfase Covid-19 is het niet aangewezen om fysiek te vergaderen.

Financiële weerslag

Geen

Besluit

Artikel 1

De volgende gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn die voorzien zijn voor 27 mei 2021 digitaal te laten plaatsvinden.

Artikel 2

De vergaderingen zullen via live-streaming te volgen zijn door pers en publiek. De link wordt voorafgaandelijk bekendgemaakt via de gemeentelijke website.

Artikel 3

De stemmingen zullen plaatsvinden per e-mail.

Artikel 4

De algemeen directeur te gelasten met de praktische organisatie.

Artikel 5

Dit besluit zal worden bekendgemaakt zoals beschreven in artikel 285 §1 en 287 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Artikel 6

Dit besluit ter bekrachtiging voor te leggen aan de gemeenteraad en aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Burgemeesterbesluit - Bekrachtiging
16 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
2 stemmen tegen: Jef Vervaele-Breugelmans en Yve Staes.
2 onthoudingen: Jan Herthogs en Ludo van der Velden.
Enig artikel

Het besluit van de burgemeester van 10 mei 2021 aangaande de organisatie en de modaliteiten van de gemeenteraad te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 27 05 2021

 

Notulen vorige zitting: Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het ontwerp van notulen van de gemeenteraad van 29 april 2021.

 

Argumentatie

Voor de gedane tussenkomsten en vragen over de geagendeerde punten wordt verwezen naar het audioverslag dat terug te vinden is op de gemeentelijke website.

 

Er worden geen opmerkingen geformuleerd over het ontwerp van notulen.

 

Besluit

20 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Enig artikel

De notulen van de gemeenteraad van 29 april 2021 worden zonder opmerkingen goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 27 05 2021

 

Verwerven van eigendommen: Kosteloze grondafstand verkaveling Van Batenburg - Vissers - Van Scharen - Schransweg - Aanpassing ontwerp van akte - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De verkavelingsvergunning afgegeven door het gemeentebestuur van Wommelgem op datum van 2 juni 2020 waarbij het eigendom, gelegen te Wommelgem langsheen de Schransweg, kadastraal gekend, sectie C nrs. 518t en 518m3 verkaveld werd in 2 loten en waarbij het gedeelte gelegen voor de rooilijn met een oppervlakte volgens meting van 301m2 kosteloos dient overgedragen te worden naar de gemeente.

Het opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Glenn Bertels op 8 juli 2020.

De gemeenteraad van 25 maart 2021 aanvaardde de kosteloze grondafstand van een perceel grond, gelegen voor de rooilijn van de Schransweg, kadastraal gekend sectie C, deel van nrs. 518t en 518m3 met een oppervlakte volgens meting van 301m2 en keurde het ontwerp van akte, opgemaakt door notariaat Van Kerkhoven, goed.

Op 10 mei 2021 stelt notariaat Van Kerkhoven een aanpassing aan het ontwerp van akte voor.

 

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie

In het ontwerp van akte zijn geen bepalingen opgenomen die de belangen van de gemeente kunnen schaden.

De overdracht geschiedt voor openbaar nut, met name het afgestane grondgedeelte wordt ingelijfd bij de openbare wegenis.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

17 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
3 onthoudingen: Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

De aanpassing van het ontwerp van akte, in het kader van de kosteloze grondafstand van een perceel grond, gelegen voor de rooilijn van de Schransweg, kadastraal gekend sectie C, deel van nrs. 518t en 518m3 met een oppervlakte volgens meting van 301m2, goed te keuren.

 

Artikel 2

De burgemeester en de algemeen directeur af te vaardigen om namens de gemeente de

akte van kosteloze grondafstand te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 27 05 2021

 

Intercommunale: Algemene vergadering - IKA - 15 juni 2021 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De gemeente is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA;

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 26 maart 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IKA die op 15 juni 2021 plaatsheeft in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee;

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente/stad per brief van 26 maart 2021 overgemaakt;

 

We worden heden geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze Algemene Vergadering zal kunnen plaatsvinden;

 

De huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken;

 

De Raad van Bestuur van IKA heeft besloten over te gaan tot een kapitaalverhoging ter dekking van de 100% van het kapitaal Storm Retie;

 

De kapitaalverhoging wordt georganiseerd om de namens de gemeenten aangehouden financieel vaste activa ook in de gemeentelijke boekhouding te kunnen opvolgen;

 

Deze kapitaalverhoging kan gefinancierd worden met middelen beschikbaar in de schoot van IKA;

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering;

 

De gemeenteraad neemt kennis van de balans, resultatenrekening en winstverdeling;

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Alex Helsen, schepen, als vertegenwoordiger

en

Frank Gys, burgemeester, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

omschrijving

bedrag

Eénmalig dividend IKA (Opvragen R/C IKA)

€ 6.500,00

 

Deze ontvangst zal ingeboekt worden op:

budget:2021

algemene rekening:75002000Dividenden uit deelnemingen in intercommunale

verenigingen

beleidsitem:009000Overige algemene financiering

actie:5/1/1/3Opvolgen van allerlei dividenden/deelnemingen

 

Besluit

15 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
5 onthoudingen: Jan Herthogs, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring te hechten aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA van 15 juni 2021;

 

1.Kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.

2.Goedkeuring van de jaarrekening van afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3.Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4.Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2020.

5.Kapitaalverhoging aandelen kengetal 9d (Storm Retie)

6.Statutaire benoemingen en mededelingen

1.Actualiseren van het register van de deelnemers

 

Artikel 2

Niet in te tekenen op de kapitaalverhoging aandelen kengetal 9d (STORM Retie) van IKA en de gelden van rekening R/C op te vragen.

 

Artikel 3

De vertegenwoordiger van de gemeente/stad die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 15 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 4

Het College van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres lieven.ex@fluvius.be

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 27 05 2021

 

Intercommunale: Algemene vergadering -  TMVS - 15 juni 2021 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De oproepingsbrief voor de algemene vergadering van TMVS dv. die plaats heeft op 15 juni 2021 met de agenda en bijlagen.

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Peter Wouters, raadslid, als vertegenwoordiger

en

Frank Gys, burgemeester, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

De statuten van TMVS dv.

De bepalingen van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

15 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
5 onthoudingen: Jan Herthogs, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de algemene vergadering TMVS dv van 15 juni 2021 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :

1.Toetreding van deelnemers en overdracht van deelnemers

2.Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge de toetreding van deelnemers en de overdracht van een deelnemer

3.Verslag van de raad van bestuur over boekjaar 2020

4.Verslag van de commissaris

5.a.Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2020 afgesloten per 31 december 2020

b.Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over boekjaar 2020

6.Kwijting aan de bestuurders en de commissaris

7.Aanpassing huishoudelijk reglement

8.Statutaire benoemingen - raad van bestuur

Varia en mededelingen

 

Artikel 2

De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 15 juni 2021, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

Artikel 3

Een afschrift van dit besluit zal :

hetzij per post t.a.v. TMVS dv, p/a TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent,

hetzij per elektronische post, 20210615AVTMVS@farys.be,

gestuurd worden

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 27 05 2021

 

Intercommunale: Algemene vergadering – Pidpa -18 juni 2021 – Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Op vrijdag 18 juni 2021 om 11.30 u organiseert Pidpa een algemene vergadering op afstand.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt :

1.Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020

3.Verslag van de commissaris over het jaar 2020

4.Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2020

5.Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6.Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

7.Benoemingen

8.Varia

a)Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering

b)Vragen van vennoten

9.Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

 

Historiek

Brief van Pidpa van 26 april 2021 met agenda en bijlagen :

-verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020 en het duurzaamheidsverslag 2020

-de jaarrekening over het boekjaar 2020

-het verslag van de commissaris over 2020

-Toelichting toetredingen/uitbreidingen

-Toelichting benoemingen

-model als raadsbeslissing

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Frank Gys, burgemeester, als vertegenwoordiger

en

Alex Helsen, schepen, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2020. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

15 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
5 onthoudingen: Jan Herthogs, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020, de jaarrekening over het boekjaar 2020 en het verslag van de commissaris worden goedgekeurd.

 

Artikel 2

Het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2020, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3

Goedkeuring wordt verleend aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.

 

Artikel 4

Goedkeuring wordt verleend aan de benoemingen.

 

Artikel 5

Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 18 juni 2021, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Artikel 6

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 27 05 2021

 

Intercommunale: Algemene vergadering - Fluvius - 23 juni 2021 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen;

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 23 maart 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Antwerpen die op 23 juni 2021 plaatsheeft in het ‘Kasteel van Brasschaat’, Hemelhoevedreef 1 te 2930 Brasschaat;

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 23 maart 2021 overgemaakt;

 

We worden heden geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze Algemene Vergadering zal kunnen plaatsvinden;

 

De huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken;

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Alex Helsen, schepen, als vertegenwoordiger

en

Siggy Leenaards, raadslid, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

15 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
5 onthoudingen: Jan Herthogs, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen d.d. 23 juni 2021:

1.Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.

2.Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3.Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4.Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2020.

5.Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6.Statutaire benoemingen.

7.Statutaire mededelingen:

7.1Actualisering van het register van de deelnemers

7.2Definitieve creatie aandelen Apt n.a.v. kapitaalverhoging Publi-T.

 

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 23 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 27 05 2021

 

Intercommunale: Algemene vergadering - Cipal dv - 24 juni 2021 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2021 met de volgende agendapunten:

1)      Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

3)      Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

4)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

5)      Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

6)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2020

7)      Vaststelling van wijziging van vaste vertegenwoordiger commissaris

8)      Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering;

De voorstellen van de raad van bestuur van Cipal,

Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren;

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Ann Theys, schepen, als vertegenwoordiger

en

Hilde Berckmans, voorzitter gemeenteraad, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake

de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking.

De statuten van Cipal.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

15 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
5 onthoudingen: Jan Herthogs, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2021 goedgekeurd.

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2021 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 27 05 2021

 

Intercommunale: Algemene vergadering - Pontes - 24 juni 2021 -

Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De intergemeentelijke vereniging PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor een algemene vergadering op 24 juni 2021. Aangezien de gemeente aandeelhouder is in deze vereniging, moet een gemeentelijk vertegenwoordiger worden aangeduid en moet tevens het mandaat van deze vertegenwoordiger worden vastgesteld.

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Ann Theys, schepen, als vertegenwoordiger

en

Alex Helsen, schepen, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9°, artikel 432 en artikel 454 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het eerste semester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die de jaarrekening vaststelt en kwijting verleent aan de bestuurders en de revisor.

 

Argumentatie

De gemeente Wommelgem is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor de algemene vergadering met opgave van de agenda. Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

15 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
5 onthoudingen: Jan Herthogs, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Er wordt kennis genomen van de agenda van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 24 juni 2021, die er als volgt uit ziet:

1.Algemene vergadering: verslag 17 december 2020 - goedkeuring

2.Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2020 - goedkeuring

3.Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2020 - aktename

4.Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2020 - goedkeuring

5.Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

6.Varia en rondvraag

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van PONTES op 24 juni 2021 wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 27 05 2021

 

Intercommunale: Algemene vergadering - IGEAN D - 25 juni 2021 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Algemeen

Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.

Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de algemene vergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25.01.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Statutenwijziging

Om ook na de coronacrisis het digitaal vergaderen mogelijk te maken, roept het Agentschap Binnenlands Bestuur op om deze vergaderwijze te verankeren in de statuten, zoals art. 426, 6° van het decreet lokaal bestuur voorschrijft.

De ervaring die intussen opgedaan werd m.b.t. het digitaal vergaderen en de tools die hiervoor ontwikkeld werden, bieden voldoende garantie op een democratisch verloop van de vergadering.

Bovendien blijkt uit de aanwezigheden op de verschillende vergaderingen dat de deelnamegraad bijzonder hoog is en gemiddeld zelfs hoger dan bij een fysieke bijeenkomst.

Met voorliggend ontwerp van statutenwijziging wordt de mogelijkheid om digitaal of op een hybride wijze te vergaderen uitdrukkelijk voorzien, zij het minstens voor een aantal vergaderingen.

Hierbij wordt zowel gedacht aan de raden van bestuur als aan de algemene vergaderingen, maar ook aan de bijeenkomsten van de adviescomités en het algemeen comité.

 

IGEAN maakt van deze gelegenheid eveneens gebruik om de voorzitter van de vereniging van rechtswege deel te laten uitmaken van de adviescomités en het algemeen comité.

 

In een aparte nota van 17.03.2021 wordt toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN dienstverlening dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 25.06.2021. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:

1.Voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming

2.Toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging

3.Verdere timing en werkwijze.

In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.

 

De raad van bestuur van 17.03.2021 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden volgende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet:

1.een uittreksel uit de beslissing van de 450ste raad van bestuur van 17.03.2021,

2.het ontwerp statutenwijziging met bijhorende nota.

Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 19.03.2021 werden alle deelnemers hierover geïnformeerd.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

 

De raad van bestuur van 5.05.2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2020 evenals aan de jaarrekening 2020. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Bedrijfsrevisor

Artikel 31 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de bedrijfsrevisor benoemd wordt door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Zij zijn onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen.

De duur van het mandaat bedraagt maximum drie (3) jaar.

 

Aangezien het mandaat van de huidige bedrijfsrevisor ten einde loopt, heeft de raad van bestuur van 5.05.2021 kennis genomen van het voorstel om HLB Dodémont - Van Impe uit Berchem, vertegenwoordigd door Guy Cox, bedrijfsrevisor, voor de periode 2021-2023 aan te stellen als bedrijfsrevisor voor IGEAN dienstverlening voor een forfaitair bedrag van 4.798,30 euro per jaar en dit voorstel ter goedkeuring voor te leggen aan de algemene vergadering van 25.06.2021.

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 17.03.2021 heeft beslist om de jaarvergadering van 25.06.2021 om 19.00 uur te organiseren op een digitale wijze gelet op uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1.Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2.Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3.Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5.Goedkeuren van de statutenwijziging

6.Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7.Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8.Zelfstandige groepering – kennisname inwendig reglement.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 19.03.2021 werden de deelnemers geïnformeerd over de statutenwijziging.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 6.05.2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 25.06.2021 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1.uittreksels uit de beslissingen van de 451ste raad van bestuur van 28.04.2021 en van de 452ste raad van bestuur van 5.05.2021

2.het jaarverslag 2020 met de jaarrekening 2020

3.zelfstandige groepering – inwendig reglement.

 

Het voorstel om alle agendapunten samen te behandelen op de gemeenteraad van mei – juni 2021.

 

Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Lode Stevens, raadslid, als vertegenwoordiger

en

Dirk Somers, raadslid, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

Statuten van IGEAN dienstverlening.

 

Voorafgaande bespreking en adviezen

Toelichting en bespreking bij het ontwerp statutenwijziging op de raad van bestuur van 17.03.2021.

Goedkeuring van het inwendig reglement in het kader van de zelfstandige groepering op de raad van bestuur van 28.04.2021.

Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2020 en de jaarrekening 2020 en kennisname van de aanstelling van de bedrijfsrevisor op de raad van bestuur van 5.05.2021.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

17 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
3 onthoudingen: Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal gehouden worden gelet op de uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het Coronavirus COVID-19 op 25.06.2021 om 19.00 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1.Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2.Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3.Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5.Goedkeuren van de statutenwijziging

6.Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7.Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8.Zelfstandige groepering – kennisname inwendig reglement.

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 25.06.2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 3

Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 27 05 2021

 

Intercommunale: Algemene vergadering - IGEAN MV - 25 juni 2021 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Statutenwijziging

Om ook na de coronacrisis het digitaal vergaderen mogelijk te maken, roept het Agentschap Binnenlands Bestuur op om deze vergaderwijze te verankeren in de statuten, zoals art. 426, 6° van het decreet lokaal bestuur voorschrijft.

De ervaring die intussen opgedaan werd m.b.t. het digitaal vergaderen en de tools die hiervoor ontwikkeld werden, bieden voldoende garantie op een democratisch verloop van de vergadering.

Bovendien blijkt uit de aanwezigheden op de verschillende vergaderingen dat de deelnamegraad bijzonder hoog is en gemiddeld zelfs hoger dan bij een fysieke bijeenkomst.

Met voorliggend ontwerp van statutenwijziging wordt de mogelijkheid om digitaal of op een hybride wijze te vergaderen uitdrukkelijk voorzien, zij het minstens voor een aantal vergaderingen.

Hierbij wordt zowel gedacht aan de raden van bestuur als aan de algemene vergaderingen, maar ook aan de bijeenkomsten van de adviescomités en het algemeen comité.

 

IGEAN maakt van deze gelegenheid eveneens gebruik om de voorzitter van de vereniging van rechtswege deel te laten uitmaken van de adviescomités en het algemeen comité.

 

In een aparte nota van 17.03.2021 wordt toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 25.06.2021. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:

1.Voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming

2.Toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging

3.Verdere timing en werkwijze.

In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.

 

De raad van bestuur van 17.03.2021 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden volgende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet:

1.een uittreksel uit de beslissing van de 153ste raad van bestuur van 17.03.2021,

2.het ontwerp statutenwijziging met bijhorende nota.

Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 19.03.2021 werden alle deelnemers hierover geïnformeerd.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 36 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

 

De raad van bestuur van 5.05.2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2020 evenals aan de jaarrekening 2020. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Bedrijfsrevisor

Artikel 32 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de bedrijfsrevisor benoemd wordt door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Zij zijn onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen.

De duur van het mandaat bedraagt maximum drie (3) jaar.

 

Aangezien het mandaat van de huidige bedrijfsrevisor ten einde loopt, heeft de raad van bestuur van 5.05.2021 kennis genomen van het voorstel om HLB Dodémont - Van Impe uit Berchem, vertegenwoordigd door Guy Cox, bedrijfsrevisor, voor de periode 2021-2023 aan te stellen als bedrijfsrevisor voor IGEAN milieu & veiligheid voor een forfaitair bedrag van 5.864,58 euro per jaar en dit voorstel ter goedkeuring voor te leggen aan de algemene vergadering van 25.06.2021.

 

Benoemen bestuurder met raadgevende stem - raad van bestuur

Artikel 431 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat IGEAN milieu & veiligheid naast een algemene vergadering over een raad van bestuur beschikt. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur stelt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

Overeenkomstig artikel 440 van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur eveneens worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem.

 

De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, en die in dalende volgorde de volgende zijn:

1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur

2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad

3. de jongste kandidaat.

Alle door de gemeenten voorgedragen kandidaat-bestuurders met raadgevende stem worden op basis van voormelde criteria per regio gerangschikt. In uitvoering van artikel 16§2 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid heeft de buitengewone algemene vergadering van 20.03.2019 akte genomen van de per regio best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem en deze effectief aangeduid.

 

Intussen heeft Lisa Buysse, gemeente Brasschaat – regio noord, ontslag genomen als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem. In dat geval wordt de initiële rangschikking voor deze regio hernomen op basis waarvan Guy Van den Broek, gemeente Essen, de best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem is.

De raad van bestuur heeft in zitting van 28.04.2021 beslist de aanduiding van Guy Van den Broek, gemeente Essen – regio noord, als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem voor te leggen aan de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 25.06.2021.

 

Benoemen leden adviescomités

Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.

Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

Gelet op de toetreding van de politiezone Hekla wordt de benoeming van de aangestelde vertegenwoordigers voorgelegd aan de algemene vergadering.

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 17.03.2021 heeft beslist om de jaarvergadering van 25.06.2021 om 19.00 uur te organiseren op een digitale wijze gelet op uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1.Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2.Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3.Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5.Goedkeuren van de statutenwijziging

6.Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7.Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8.Benoemen van een bestuurder en leden adviescomités.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 19.03.2021 werden de deelnemers geïnformeerd over de statutenwijziging.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 6.05.2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 25.06.2021 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1.uittreksels uit de beslissingen van de 154ste raad van bestuur van 28.04.2021 en van de 155ste raad van bestuur van 5.05.2021

2.het jaarverslag 2020 met de jaarrekening 2020.

 

Gelet op het voorstel om alle agendapunten samen te behandelen op de gemeenteraad van mei – juni 2021.

 

Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Dirk Somers, raadslid, als vertegenwoordiger

en

Kelly Joris, schepen, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid

 

Voorafgaande bespreking en adviezen

Toelichting en bespreking bij het ontwerp statutenwijziging op de raad van bestuur van 17.03.2021.

Goedkeuring van het voorstel tot aanduiden van een bestuurder met raadgevende stem op de raad van bestuur van 28.04.2021.

Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2020 en de jaarrekening 2020 en kennisname van de aanstelling van de bedrijfsrevisor op de raad van bestuur van 5.05.2021.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

17 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
3 onthoudingen: Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal gehouden worden gelet op de uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het Coronavirus COVID-19 op 25.06.2021 om 19.00 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1.Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2.Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3.Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5.Goedkeuren van de statutenwijziging

6.Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7.Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8.Benoemen van een bestuurder en leden adviescomités.

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 25.06.2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 3

Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 27 05 2021

 

Aanvullend verkeersreglement: Zone fietsstraat zuid - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 20 september 2018 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed

inzake fietsstraten. Op volgende locaties werd een fietsstraat ingevoerd:

          Moffenhoeven

          Rooseweg

          Rollebeekstraat (vanaf de kruising met de Schranshoevebaan)

          Van Asschestraat

          Immerseelstraat

 

Op 28 januari 2021 keurde de gemeenteraad het aanvullende verkeersreglement goed om de Selsaetenstraat tussen de Keerbaan en het kruispunt met de Kasteelstraat/Verbrandelei, de Selsaetentuinwijk, de Diepenbeekstraat en de Heyaardstraat in te richten als één zone fietsstraat.

 

Op 25 maart 2021 keurde de gemeenteraad het aanvullende verkeersreglement goed om de de Rollebeekstraat vanaf de Hoevenstraat, de Moffenhoeve, de Rooseweg en de Schranshoevebaan in te richten als één zone fietsstraat. Het aanvullend verkeersreglement van 20 september 2018 werd opgeheven. De Immerseelstraat werd opnieuw ingericht als fietsstraat.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

Tijdens de gemeenteraadscommissies mobiliteit van 5 november 2019, 9 maart 2020, 11 mei 2020 en 23 november 2020 werden de snelheidszones en fietsstraten op grondgebied Wommelgem besproken. De commissie geeft positief advies voor het inrichten van een fietsstraat in de:

          Immerseelstraat

          Selsaetenstraat tussen Keerbaan en Verbrandelei/Kasteelstraat

          Rollebeekstraat (volledig)

          Moffenhoeve

          Rooseweg

          Schranshoevebaan

          Netelaarstraat

          Gulkenrodestraat tussen Netelaarstraat en ’t Serclaesdreef

          ’t Serclaesdreef tussen Gulkenrodestraat en Hulgenrodestraat

          Stommehoevenstraat tussen Netelaarstraat en Pietingbaan

          Pietingbaan tussen Stommehoevenstraat en grens met Boechout

          Populierenlaan

 

Op 8 maart 2021 adviseerde de dienst Verkeer en Mobiliteit van de politiezone Minos

positief op het voorstel van het aanvullende reglement om de Netelaarstraat, de Gulkenrodestraat tussen de Netelaarstraat en ’t Serclaesdreef, ’t Serclaesdreef tussen de Gulkenrodestraat en de Hulgenrodestraat, de Stommehoevenstraat tussen de Netelaarstraat en de Pietingbaan, de Pietingbaan tussen de Stommehoevenstraat en de grens met Boechout, de Leliebaan en de Populierenlaan in te richten als één zone fietsstraat.

 

 

 

Argumentatie

Er werd een aangepast voorstel met fietsstraten en snelheidszone uitgewerkt door de gemeenteraadscommissie mobiliteit. De vernoemde straten inrichten als fietsstraat, zoals geadviseerd door de gemeenteraadscommissie mobiliteit, zal de veiligheid van alle weggebruikers vergroten.

 

Op 5 januari 2021 vond er een intern overleg plaats over de uitrol van de snelheidszones en

de fietsstraten, zoals hierboven geadviseerd door gemeenteraadscommissie mobiliteit. Door de zone fietsstraten aan de Pietingbaan uit te breiden met de Leliebaan wordt een aaneenschakeling van fietsstraten bekomen die één zone fietsstraten vormen.

Om de zichtbaarheid van het regime zone fietsstraat te benadrukken bij de weggebruikers

worden bijkomende markeringen zoals logo's voorzien, en borden met "fietsers op nummer één".

 

Er wordt voorgesteld het aanvullend verkeersreglement goed te keuren om de Netelaarstraat, de Gulkenrodestraat tussen de Netelaarstraat en ’t Serclaesdreef, ’t Serclaesdreef tussen de Gulkenrodestraat en de Hulgenrodestraat, de Stommehoevenstraat tussen de Netelaarstraat en de Pietingbaan, de Pietingbaan tussen de Stommehoevenstraat en de Broederlozestraat (grens met Boechout), de Leliebaan en de Populierenlaan in te richten als één zone fietsstraat.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

omschrijving

bedrag ( incl. btw)

aankoop signalisatie

€ 2 700,00

 

€ 2 700,00

Deze uitgave is voorzien op:

          budget: 2021

          algemene rekening: 61240500 - Benodigdheden voor wegen en waterlopen

          beleidsitem: 020000 - Wegen

          actie: 2/1/5/1 - Onderhouden en vervangen van verkeersborden

          voorzien:€ 12.120,00

          beschikbaar: € 4.540,91

 

omschrijving

bedrag (incl. btw)

wegmarkeringen

€ 909,00

De uitgave voor de wegmarkeringen is niet voorzien op:

budget:2021

algemene rekening:61404000Prestaties wegen en waterlopen

beleidsitem:020000Wegen

actie:2/1/5/3Aanbrengen van wegmarkeringen

voorzien:€ 0,00

beschikbaar:€ 0,00

 

 

Besluit

20 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Artikel 1

De Netelaarstraat, de Gulkenrodestraat tussen de Netelaarstraat en ’t Serclaesdreef, ’t Serclaesdreef tussen de Gulkenrodestraat en de Hulgenrodestraat, de Stommehoevenstraat tussen de Netelaarstraat en de Pietingbaan, de Pietingbaan tussen de Stommehoevenstraat en de Broederlozestraat (grens met Boechout), de Leliebaan en de Populierenlaan in te richtten als één zone fietsstraat.

De zone fietsstraat begint en eindigt:

          in de Netelaarstraat aan het kruispunt met de Herantalsebaan

          in de Netelaarstraat aan het kruispunt met de Stommehoevenstraat, richting Stommehoevenstraat

          in de Netelaarstraat ter hoogte van huisnummer 12

          in de Gulkenrodestraat aan het T-kruispunt met de ’t Serclaesdreef, voorbij huisnummer 46

          in de ’t Serclaesdreef aan het T-kruispunt, voorbij huisnummer 20

          in de ’t Serclaesdreef aan het kruispunt met de Hulgenrodestraat, ter hoogte van huisnummer 50

          in de Stommehoeventraat aan het kruispunt met de Pietingbaan, richting Netelaarstraat

          in de Pietingbaan aan het kruispunt met de Stommehoevenstraat richting Leliebaan

          in de Leliebaan ter hoogte van huisnummer 24

          in de Populierenlaan aan het kruispunt met de Stommehoevenstraat

          in de Pietingbaan aan het kruispunt met de Broederlozenstraat (aan de grens met Boechout)

Dit wordt gesignaleerd door: verkeersborden ZF111 en ZF113.

 

Artikel 2

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Artikel 3

De nodige budgetten te zullen voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 27 05 2021

 

Addendum bron- en contactopsporing - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Goedkeuring door de gemeenteraad op 28 januari 2021 van de

samenwerkingsovereenkomst en de daarbij horende bijlagen tussen het Agentschap Zorg en Gezondheid en het lokaal bestuur Wommelgem tot toekenning van een subsidie om de

contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

Goedkeuring door de gemeenteraad op 29 april 2021 van het addendum aan de

samenwerkingsovereenkomst tussen het Agentschap Zorg en Gezondheid en het lokaal bestuur Wommelgem tot toekenning van een subsidie om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

Wijzigingsbesluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 voor de lokale preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantaine coaching en contactonderzoek.

 

Dit besluit verlengt de subsidieperiode voor optie 1 en optie 2 tot 31 augustus 2021 (in plaats van tot 30 juni 2021).

Er dient bijgevolg een nieuw addendum te worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing

(voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie

te versterken.

 

Argumentatie

In de fase van de COVID-19-crisis waarin we ons momenteel bevinden, is nog steeds een

cruciale rol weggelegd voor contactonderzoek en bronopsporing. Wommelgem heeft als lokaal bestuur daartoe een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

 

Op de gemeenteraad van 29 april 2021 werd een addendum aan de overeenkomst goedgekeurd waardoor de subsidieperiode voor de rol die we als lokaal bestuur opnemen verlengd werd tot 30 juni 2021.

 

Het wijzigingsbesluit van 7 mei 2021 verlengt de subsidieperiode voor optie 1 (lokale bronopsporing) met twee maanden tot 31 augustus 2021. Er dient daarom een vervangend addendum aan de originele samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid opgemaakt te worden en voor 31 mei 2021 aan de Vlaamse overheid bezorgd te worden.

 

Inhoudelijk en financieel zijn er geen wijzigingen.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

omschrijving

bedrag (incl.btw)

Personeels- en werkingskosten

€ 8.085,00

Vlaamse subsidie Zorg en Gezondheid

-€ 8.085,00

Saldo

€        0,00

 

De personeels- en bijhorende werkingsuitgaven worden in de algemene werkingsuitgaven ingeboekt.

 

Deze ontvangst zal ingeboekt worden op:

budget:2021

algemene rekening:74059900Andere subsidies van de hogere overheden

beleidsitem:049000Overige elementen van openbare orde en veiligheid

actie:2/2/2/8Bestrijding van het COVID 19-/Corona-virus

 

Besluit

20 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Het ontwerp van addendum bij de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.

 

Artikel 2

De burgemeester en algemeen directeur te machtigen om het addendum bij de

samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

 

Artikel 3

De nodige budgetten te zullen voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 27 05 2021

 

Samenwerkingsovereenkomst Vaccovid - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Ter bestrijding van de COVID-19 pandemie is bovenlokaal een vaccinatiestrategie uitgerold, met als doel het bereiken van een maximale vaccinatiegraad met het oog op het bekomen van groepsimmuniteit.

 

De lokale besturen Antwerpen, Borsbeek, Schoten, Stabroek en Wommelgem en de Eerstelijnszones (ELZ) Antwerpen-Centrum, -Oost, -Noord en -Zuid hebben beslist om een gezamenlijk vaccinatiecentrum te organiseren op Spoor Oost in Antwerpen. Ze doen voor de praktische organisatie een beroep op de expertise van ZNA.

 

Er dient een samenwerkingsovereenkomst afgesloten te worden om de verschillende verantwoordelijkheden en taken van de verschillende partners te bepalen en om de door de Vlaamse overheid voorziene subsidies onderling te verdelen.

 

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

 

Het Koninklijk besluit van 22 mei 2019 betreffende de lokale noodplanning;

 

Het juridische kader voor de oprichting van vaccinatiecentra zoals opgesteld door het

Agentschap Binnenlands Bestuur d.d. 9 februari 2021;

 

Adviezen

De financieel directeur verleende op 11 mei 2021 een voorwaardelijk visum met nummer 2021/55 VW.

 

Argumentatie

De lokale besturen Antwerpen, Borsbeek, Schoten, Stabroek en Wommelgem en de Eerstelijnszones (ELZ) Antwerpen-Centrum, -Oost, -Noord en -Zuid hebben beslist om een gecentraliseerd vaccinatiecentrum te organiseren op Spoor Oost in Antwerpen ("VacCovid Antwerpen"). Daarnaast wordt er voor specifieke doelgroepen en in specifieke fases van de vaccinatiestrategie tevens gewerkt via mobiele teams en/of installaties van  decentrale locaties van gecentraliseerde vaccinatiecentrum en/of thuisvaccinatie (de “Alternatieve Structuren”).

 

De lokale besturen en de ELZ doen voor de organisatie van VacCovid Antwerpen en de Alternatieve Structuren een beroep op de expertise van ZNA.

 

Er dient een samenwerkingsovereenkomst afgesloten te worden om de verschillende verantwoordelijkheden en taken van de verschillende partners te bepalen en om de door de Vlaamse overheid voorziene subsidies onderling te verdelen.

 

In de overeenkomst zijn de afspraken opgenomen over de rol- en taakverdeling tussen de verschillende betrokken partijen, de wijze waarop de subsidies aangewend en

verdeeld zullen worden, de wijze waarop het overleg en de besluitvorming is georganiseerd, de inzet van medewerkers, de verwerkingsverantwoordelijkheid voor de verwerking van persoonsgegevens,...

 

Wat betekent dit voor het lokaal bestuur Wommelgem?

          Wommelgem is als lokaal bestuur verantwoordelijk voor het inrichten van een fysieke helpdesk ten behoeve van haar inwoners, het tezamen met stad Antwerpen bepalen van een mobiliteitsplan en –opties alsook het ondersteunen van een decentrale vaccinatiestrategie.

          Lokaal bestuur Wommelgem verbindt zich ertoe om, in de mate dat de Vlaamse overheid geen verdere subsidies verstrekt en een tekort aan middelen zich opdringt, pro rata financiële middelen in te zetten. Hiervoor wordt als verdeelsleutel het aantal effectief gevaccineerde inwoners per lokaal bestuur op het totaal aantal gevaccineerde inwoners van alle lokale besturen gehanteerd.

          In de mate dat na uitkering van de respectievelijke subsidies een restsaldo zou overblijven en in de mate dat dit door de toepasselijke regelgeving wordt toegelaten, wordt dit restsaldo volgens dezelfde verdeelsleutel pro rata verdeeld over de lokale besturen.

          Lokaal bestuur Wommelgem is vertegenwoordigd in het overlegcomité dat verantwoordelijk is voor het nazicht van de door partijen bestede middelen en de uitkering van de te besteden middelen, zoals uiteengezet in artikel 9 van de overeenkomst die ter goedkeuring voorligt.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

Momenteel kan een eventueel tekort of overschot niet ingeschat worden.

 

Eventuele tekorten zijn niet voorzien en zullen, pro rata het aantal ingeënte Wommelgemnaren, ingeboekt worden op:

budget:2021

algemene rekening:64310000Diverse werkingskosten VACCOVID vaccinatiecentrum

beleidsitem: 098500Gezondheidspromotie en ziektepreventie

actie:2/2/2/8Bestrijding van het COVID 19-/Corona-virus

 

Eventuele overschotten zijn niet voorzien en zullen, pro rata het aantal ingeënte

Wommelgemnaren, ingeboekt worden op:

budget:2021

algemene rekening:74070991Vlaamse CORONA-toelagen voor het uitbaten van een

vaccinatiecentrum

beleidsitem: 098500Gezondheidspromotie en ziektepreventie

actie:2/2/2/8Bestrijding van het COVID 19-/Corona-virus

 

Besluit

20 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Artikel 1

De samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot de verdeling van subsidies en het vastleggen van verantwoordelijkheden naar aanleiding van het opzetten en beheren van het gecentraliseerd vaccinatiecentrum VacCovid Antwerpen en alternatieve structuren  te Antwerpen en de betrokken gemeenten ter bestrijding van COVID-19, goed te keuren.

 

Artikel 2

De nodige budgetten te zullen voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 27 05 2021

 

Kempens Landschap stichting van openbaar nut - herbevestiging Samenwerkingsprincipes - Samenwerkingsovereenkomst - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 21 november 1997 werd Kempens Landschap vzw opgericht te Turnhout.

 

Op 7 februari 2005 besluit het college van burgemeester en schepenen aan te sluiten bij de Stichting Kempens Landschap vzw, gevestigd langs de Lichtaartsebaan 73 te 2460 Kasterlee en het reglement betreffende de betoelaging van natuurverenigingen bij de aankoop van gronden dd. 19 december 1994 in het kader van het lidmaatschap aan te passen.

 

Op 26 juni 2020 werd Stichting Kempens Landschap erkend als stichting van openbaar nut.

 

Op 16 april 2021 vraagt Stichting Kempens Landschap om de samenwerkingsprincipes met de deelnemende openbare besturen te herbevestigen door de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met Kempisch Landschap waarin de nieuwe rechtsvorm als stichting van openbaar nut is opgenomen en de voormalige werkingsprincipes werden hernomen.

 

Juridische gronden

het decreet lokaal bestuur van 22 december 2021, vooral artikels 40 en 41.

 

Argumentatie

De activiteiten van Kempens Landschap vzw worden verdergezet onder de (nieuwe) rechtsvorm van een stichting van openbaar nut, opgericht onder de naam "Stichting Kempens Landschap", met als (nieuw) ondernemingsnummer 0749.895.122.

 

Stichting Kempens Landschap levert in het algemeen belang een wezenlijke bijdrage tot het bewaren en publiek toegankelijk maken van landschappen en erfgoed, en dit door middel van verwerving, opwaardering en advisering.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

omschrijving

bedrag (incl.btw)

Jaarlijkse bijdrage Stichting Kempens Landschap (€ 0,20/inwoner)

€ 2.600,00

Deze uitgave is voorzien op:

budget:2021

algemene rekening:61012100Bijdragen en lidgelden

beleidsitem:034900Overige bescherming van biodiversiteit, klimaat en                                                                                     energie

actie:1/2/2/4Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen via                                                                                     deelname aan vakorganisaties en het lezen van                                                                                                   publicaties

voorzien:€ 2.600,00

beschikbaar:€ 2.600,00

 

Besluit

20 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Enig artikel

Goedkeuring te verlenen aan de samenwerkingsovereenkomst met Stichting Kempens Landschap.

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 27 05 2021

 

Overname van GBS 't Laar en het Oogappeltje door scholengroep GO! Fluxus - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De bespreking van de intentie en voorwaarden tot overdracht van het gemeentelijk onderwijs aan het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap met de vakorganisaties op 18 mei 2020.

De bespreking van de intentie en voorwaarden tot overdracht van het gemeentelijk onderwijs aan het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap met het gesubsidieerd en niet-gesubsidieerd personeel van de gemeentelijke basisscholen Het Oogappeltje en ’t Laar op 18 mei 2020.

De bespreking van de intentie en voorwaarden tot overdracht van het gemeentelijk onderwijs aan het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap met de schoolraad op 18 mei 2020.

Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 mei 2020 houdende principiële goedkeuring van het protocol tot overname van de gemeentelijke basisscholen, Het Oogappeltje en ’t Laar.

De bespreking van de intentie en voorwaarden tot overdracht van het gemeentelijk onderwijs aan het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap op de gemeenteraadscommissie bestuurlijke aangelegenheden van 19 mei 2020.

Schriftelijke kennisgeving op 19 mei 2020 aan alle ouders van leerlingen in het gemeentelijk onderwijs van de intentie en voorwaarden tot overdracht van het gemeentelijk onderwijs aan het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap.

De petitie tegen de overname van de gemeentelijke basisscholen door GO! onderwijs overhandigd door raadslid Van Scharen aan de voorzitter van de gemeenteraad tijdens de beraadslaging van het punt in zitting van de gemeenteraad van 28 mei 2020.

Gemeenteraadsbesluit van 28 mei 2020 ter goedkeuring van de overdracht van het gemeentelijke onderwijs aan het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap, met name de scholengroep GO! Fluxus en waarbij eveneens het overnameprotocol werd goedgekeurd.

Kennisneming door het college van burgemeester en schepenen op 9 juni 2020 van een klacht ingediend bij de commissie zorgvuldig bestuur met betrekking tot het participatiedecreet bij de overname van de gemeentelijke basisscholen.

Aanstelling van een raadsman door het college van burgemeester en schepenen op 9 juni 2020 om het bestuur bij te staan bij eventuele klachten ingediend tegen de overname van de gemeentelijke basisscholen door GO!.

Kennisneming door de gemeenteraad op 25 juni 2020 van de 2 klachten bij de toezichthoudende overheid tegen de beslissing van de gemeenteraad van 28 mei 2020 met betrekking tot de overname van de gemeentelijke basisscholen door GO! onderwijs.

Beslissing van de Commissie Zorgvuldig Bestuur op 16 juni 2020, toegekomen bij ons bestuur op 3 juli 2020 waarbij de ingediende klacht gegrond wordt bevonden en waarbij wordt geoordeeld dat het informatierecht van de schoolraad werd miskend en dat geen voorafgaandelijk overleg werd gevoerd in de zin van  de artikelen 21-22 van het Participatiedecreet.

Besluit van de gouverneur van 16 juli 2020 tot vernietiging van het besluit van de gemeenteraad van Wommelgem van 28 mei 2020 waarbij werd beslist om de gemeentelijke basisscholen vanaf het schooljaar 2020-2021 over te dragen aan het GO! wegens schending van artikel 20 van het Decreet Lokaal Bestuur en van de regelgeving inzake het syndicaal statuut.

Vraag om overleg in de zin van  de artikelen 21-22 van het Participatiedecreet aan de schoolraad op 17 juli 2020 in het kader van overname van de gemeentelijke basisscholen ’t Laar en het Oogappeltje door scholengroep GO! Fluxus met ingang van 1 september 2020. 

Overleg met de vakorganisaties op 29 juli, 5 augustus, 17 augustus en 24 augustus 2020 m.b.t. de intentie en voorwaarden tot overdracht van het gemeentelijk onderwijs aan het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap. 

Besluit van het college van Burgemeester en schepenen van 13 oktober 2020 tot gunning van het inspraaktraject m.b.t. de overname van de gemeentelijke basisscholen ’t Laar en het Oogappeltje in Wommelgem door GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap aan domo de refontiro.

Toelichting van domo de refontiro op de gemeenteraad van 22 oktober 2020 omtrent het inspraaktraject.

In het kader van het inspraaktraject werden volgende stappen door domo de refontirio genomen:

          Op 19 november 2020 was er een interview met elke schooldirecteur afzonderlijk;

          Op 16 december 2020 was er een focusgroep met de vakorganisaties;

          Op 6 januari 2021 was er een focusgroep met de leerkrachten van ’t Laar en een focusgroep met de leerkrachten van het Oogappeltje;

          Op 21 januari 2021 was er een digitale hoorzitting met de (groot-)ouders;

          Op 28 januari 2021 was er een overleg met een vertegenwoordiging van de leerkrachten en de schoolraad;

          Op 2 februari 2021 was er een digitale hoorzitting met burgers;

          Op 3 maart 2021 werd er een terugkoppelingsmoment georganiseerd met respectievelijk de leerkrachten van ’t Laar, de leerkrachten van het Oogappeltje en met de (groot-)ouders.

Overleg met de schoolraad op 1 februari, 8 februari, 15 februari en 22 februari 2021.

De onderhandelingen met de vakorganisaties werden opgestart op 23 februari 2021.  Er was een aanvullend overleg op 4 maart en 25 maart 2021.  Op 26 maart 2021 werd het ontwerpprotocol opgemaakt.  Op 19 april 2021 werd de definitieve tekst van het protocol opgemaakt. 

Op 29 maart 2021 werd de intentie en voorwaarden tot overdracht van het gemeentelijk onderwijs aan het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap besproken op de gemeenteraadscommissie algemene bestuurlijke aangelegenheden.

Overleg met een vertegenwoordiging van het schoolteam van Het Oogappeltje op 22 april 2021 en 5 mei 20201.

Overleg met een vertegenwoordiging van het schoolteam van 't Laar op 21 april 2021 en 7 mei 2021.

 

Juridische gronden

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, artikel 40.

Decreet betreffende de rechtspositieregeling van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding van 27 maart 1991 en de latere wijzigingen van dit decreet.

Decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en de latere wijzigingen van dit decreet.

Besluit van de Vlaamse regering van 17 juni 1997 betreffende de personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs en de latere wijzigingen van dit besluit.

 

Adviezen

Het advies van de schoolraad van het GBS Het Oogappeltje en ‘t Laar van 4 maart 2021 omtrent de overname van het gemeentelijk onderwijs aan het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap.

Dit advies werd uitgebracht na afronding van het overleg met de schoolraad dat plaatsvond op 1 februari, 8 februari, 15 februari en 22 februari 2021. Van elk overleg werd een verslag opgemaakt waarin de standpunten werden opgenomen.

Verslag houdende de tussentijdse conclusies van de onderhandelingen die gevoerd werden in de gemeenschappelijke vergadering van het bijzonder basisoverlegcomité van de gemeentelijke basisscholen ’t Laar en het Oogappeltje in de gemeente Wommelgem en het tussencomité van de scholengroep GO! Fluxus omtrent een overname van de gemeentelijke basisscholen ’t Laar en het Oogappeltje in Wommelgem door GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap van 24 augustus 2020.

Protocol houdende de conclusies van de onderhandelingen die gevoerd werden in het basisoverlegcomité van de gemeentelijke basisscholen ’t Laar en het Oogappeltje in de gemeente Wommelgem van 19 april 2021 over de overname van de gemeentelijke basisscholen ’t Laar en het Oogappeltje in Wommelgem door GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.  Dit protocol kwam tot stand na de onderhandelingen die werden opgestart op 23 februari 2021.  Er was een aanvullend overleg op 4 maart en 25 maart 2021.  Op 26 maart 2021 werd het ontwerpprotocol opgemaakt.  Op 19 april 2021 werd de definitieve tekst van het protocol opgemaakt. 

De financieel directeur verleende op 11 mei 2021 een visum met nummer 2021/56.

 

Argumentatie

Het lokaal bestuur heeft de voorbije jaren sterk geïnvesteerd in het gemeentelijk onderwijs.  Door de scholen te laten opnemen in een sterke scholengroep kunnen de scholen versterkt worden en kan kwalitatief onderwijs blijven gegarandeerd worden in Wommelgem.

Het veranderende onderwijslandschap en de komende uitdagingen zullen binnen enkele jaren immers het gemeentelijk beleidsniveau overstijgen. De beslissing om nu actie te nemen en garanties te verschaffen voor de toekomst, maakt dan ook deel uit van een weloverwogen langetermijnvisie.  Het onderwijslandschap wordt immers steeds complexer waardoor het gemeentebestuur (inrichtende macht) niet meer actief de nodige knowhow en expertise kan opbouwen om de scholen inhoudelijk te besturen en te ondersteunen.  In concreto gaat dit over uitdagingen zoals ‘toenemende diversiteit in instroom’, ‘taalbeleid’, ‘digitale transformatie specifiek van onderwijs’, ‘kwaliteitsvolle digitale didactiek’, ‘onderwijsinnovatie’, ‘vernieuwde schoolorganisatie’, ‘21st century skills’, ‘vernieuwd personeelsbeleid voor onderwijsmedewerkers’, ‘teacher teams’, ‘referentiekader onderwijskwaliteit’,…   Het is belangrijk om als schoolbestuur zijn verantwoordelijkheid op te nemen naar de toekomst toe. 

De keuze tot overdracht werd, mede tijdens het overleg met de schoolraad, afgewogen t.o.v. het zelf aantrekken van een onderwijsexpert die de schooldirecteurs kan ondersteunen en het schoolbestuur kan adviseren bij het uitbouwen van een onderwijsstrategie en pedagogische richting om deze uitdagingen het hoofd te bieden.  Niet alleen heeft de aanwerving van een onderwijsexpert een aanzienlijke impact op het budget, maar bovendien kan één expert niet dezelfde expertise bieden als een scholengroep.  Met één expert kan de gemeente bijvoorbeeld niet op dezelfde kwaliteitsvolle manier de scholen voorbereiden op de digisprong, de digitale versnelling die vanuit de Vlaamse Overheid wordt opgelegd, als de scholengroep Fluxus.  De pedagogische begeleidingsdienst van het OVSG kan als partner van het gemeentelijk onderwijs zeker ook ondersteuning bieden, maar het OVSG is geen schoolbestuur met eindverantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid.  De implementatie en opvolging zal steeds van het schoolbestuur zelf moeten komen.

Na onderhandeling met de verantwoordelijken van het schoolbestuur Fluxus over de mogelijkheden en voorwaarden tot overname van het gemeentelijk onderwijs kwam een aanvaardbaar voorstel tot stand, waarbij vooral de aandacht toegespitst werd op het behoud van alle verworven rechten van alle personeelsleden en het verstrekken van een identiek onderwijsaanbod.  Het schoolbestuur biedt de school, haar personeel, leerlingen en ouders de ruime ondersteuning en het netwerk die nodig is om kwaliteitsvol en toekomstgericht onderwijs te realiseren. Fluxus beschikt over een uitgebreide ondersteuningsdienst die een garantie biedt om onze medewerkers van de scholen kwaliteitsvol te ondersteunen in hun onderwijskundige kernpraktijk.  Hierdoor kunnen de directies en leerkrachten zich concentreren op hun kerntaak: onderwijs organiseren.  De organisatie werkt daarbij in belangrijke mate ‘evidence-based’ en is betrokken bij meerdere wetenschappelijk onderzoeksprojecten om op die manier goede onderwijspraktijken ook vanuit de wetenschap te onderbouwen.

Tijdens het overleg met de schoolraad en tijdens de verschillende inspraakactiviteiten werden een aantal bezorgdheden geuit, waarbij de scholengroep Fluxus een afdoende antwoord biedt:

          De schooldirecteurs krijgen een grote(re) autonomie in het pedagogisch beleid, in het personeelsbeleid en het aankoopbeleid.

          Alle rechten van de leerkrachten worden bij een overname gegarandeerd.  Ze krijgen duidelijke garanties, volgens hun statuut, dat ze in hun school kunnen blijven na de overname en dit met behoud van hun anciënniteit.  De scholengemeenschap verandert bovendien niet bij een overname, waardoor dit geen invloed heeft op het feit of het team al/niet kan behouden blijven

          De lestijden en de zorguren zijn onafhankelijk van het onderwijsnet en worden volledig aan een school toegewezen.  Deze blijven dan ook hetzelfde voor ’t Laar of het Oogappeltje, onafhankelijk van het schoolbestuur.

          De stimulusuren worden toegekend ter ondersteuning van de scholengemeenschap.  Het schoolbestuur zal deze dan ook aanwenden waarvoor deze worden toegekend.

          De subsidies voor de scholen worden bij een overname op dezelfde wijze berekend en toegekend.  Deze middelen worden voor dezelfde doeleinden aangewend, zowel voor de werking, de uitrusting en het groot onderhoud van de school, voor het werken aan rationeel energieverbruik en voor de kosteloze verstrekking van leerboeken en schoolbehoeften van de leerlingen.  Net zoals tot op heden binnen de gemeentelijke scholen, wordt binnen het schoolbestuur Fluxus een deel van deze middelen gereserveerd voor het onderhoud en het energieverbruik.  Er moeten echter geen middelen afgestaan worden aan het schoolbestuur Fluxus of aan de koepel. 

          De voor- en naschoolse opvang van de 2 scholen is met de huidige tarieven op dit moment kostendekkend.  De keuze om de tarieven te verhogen, zal een keuze zijn van de directie van de school.  Het vastleggen van de kostprijs van de opvang valt binnen de GO! scholengroep Fluxus immers onder de autonomie van de directie van de school.  Zowel voor deze opvang, als voor middagtoezicht kan er nog steeds beroep worden gedaan op wijkwerkers waardoor de kostprijs relatief laag blijft.

          Het genereren van inkomsten bij activiteiten door het oudercomité kan, in beide schoolbesturen, een leuke extra betekenen voor de kinderen, maar is in beide schoolbesturen niet noodzakelijk om de werking te garanderen.  Als scholen binnen het schoolbestuur Fluxus extra middelen op deze manier realiseren, worden deze niet gebruikt om het onderhoud van het gebouw te bekostigen.

          In het kader van ‘brede scholen’ stimuleert het schoolbestuur Fluxus de schooldirecties om open te staan voor lokale initiatieven t.a.v. kinderen, jongeren, volwassenen en verenigingen uit de buurt of de wijk. 

          Er werd bewust gekozen voor een erfpacht waarbij de gemeente eigenaar blijft van de gronden.  Het schoolbestuur kan gedurende 66 jaar de gebouwen gebruiken, maar mag deze wel enkel gebruiken om kleuter- en lager onderwijs te organiseren.  Daarmee is het basisonderwijs in Wommelgem gegarandeerd.  Voor deze erfpacht betaalt het GO! een eenmalige canon van 1.400.000 euro.  Dit bedrag werd bepaald op basis van de middelen die vanuit het gemeentebestuur, aanvullend op de subsidies, gefinancierd werden in het nieuwe schoolgebouw van het Oogappeltje.  Het schoolbestuur Fluxus bevestigt bovendien dat ook de Boomgaard autonoom kan blijven bestaan. 

De drie vakorganisaties staan positief tegenover de modaliteiten t.a.v. het personeel die in de overeenkomst worden opgenomen.

Er zal bovendien alles in het werk worden gesteld om een vlotte overgang te realiseren.  Het garanderen van kwalitatief onderwijs op het grondgebied van Wommelgem blijft dan ook een absolute prioriteit.  Er wordt in de toekomst verder ingezet op een meer ondersteunende rol voor alle Wommelgemse leerlingen, onafhankelijk naar welke school ze gaan.  Via flankerend onderwijsbeleid kunnen de scholen verder ondersteund blijven, zowel financieel, als inhoudelijk.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

omschrijving

bedrag

Voor Het Oogappeltje

 

Extra lestijden (12/24) voor het schooljaar 2021-2022 (raming)

€21 227,00

Extra middelen voor éénmalige bijkomende kosten t.g.v. de overgang naar scholengroep Fluxus

€7 000,00

Voor 't Laar

 

Extra middelen voor het inrichtingen van de speelplaatsen van de kleuterschool en de lagere school

€60 000,00

Extra middelen voor éénmalige bijkomende kosten t.g.v. de overgang naar scholengroep Fluxus

€7 000,00

Totaal

€95 227,00

 

Deze uitgaven zijn niet voorzien en zullen ingeboekt worden op:

budget:2021

algemene rekening:64500000Diverse doorstartkosten

beleidsitem:080099Gewoon basisonderwijs - Andere kosten GBS'en

actie:3/3/3/1Overgang gemeentescholen naar scholengroep Fluxus

 

Investeringsbudget

omschrijving

bedrag

Erfpachtvergoeding

€ 1.400.000,00

 

De erfpachtvergoeding zal ingeboekt worden op:

budget:p2021

algemene rekening:22300000Overige zakelijke rechten op onr. goed. - gemeensch.

beleidsitem:086921Schoolinfrastructuur - GBS Het Oogappeltje

actie:5/1/1/6Verkopen van gronden en gebouwen

voorzien€ 0,00

beschikbaar€ 0,00

 

Beraadslaging

Raadslid Herthogs is van oordeel dat met betrekking tot het voorziene flankerend onderwijsbeleid dat het bestuur wenst te voeren er een meer uitgebreide omschrijving dient opgenomen te worden en dat een terugkoppeling naar de gemeenteraad dient te gebeuren met betrekking tot het gevoerde beleid.

 

Hij stelt voor om artikel 6 als volgt aan te passen:

Art.6.

Het flankerend onderwijsbeleid te versterken, waarbij naast financiële ondersteuning, ook inhoudelijke ondersteuning wordt voorzien t.a.v. de directie, leerkrachten en leerlingen en op vlak van gelijke kansen en armoedebestrijding.  In een werkgroep waarin de 4 Wommelgemse scholen vertegenwoordigd zijn, zullen de prioriteiten en acties worden bepaald. De werkgroep rapporteert halfjaarlijks aan de gemeenteraad.

 

Besluit

Het voorstel van raadslid Herthogs
17 stemmen voor: Frank Gys, Ludo Neyens, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
1 stem tegen: Rudy Roodhooft.
 

Het voorliggend voorstel met amendement
12 stemmen voor: Frank Gys, Ludo Neyens, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
5 stemmen tegen: Jan Herthogs, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
1 onthouding: Rudy Roodhooft.
Artikel 1

De GBS Het Oogappeltje en de GBS ‘t Laar met ingang van 1 september 2021 over te dragen aan GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap en te laten ressorteren onder de scholengroep Fluxus van GO!

 

Artikel 2

De voorwaarden en overgangsbepalingen opgenomen in het bijgevoegd protocol en de bijlagen tot overname van de GBS Het Oogappeltje en de GBS ‘t Laar door het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap goed te keuren.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de verdere uitwerking en uitvoering van dit protocol.

 

Artikel 4

De burgemeester en de algemeen directeur te machtigen om het protocol en de notariële aktes te ondertekenen.

 

Artikel 5

Om het GBS Het Oogappeltje en GBS ’t Laar een goede doorstart te geven nog infrastructuurwerken en aankopen, die werden afgesproken met de schoolteams, te realiseren voor 31 augustus 2021.

 

Artikel 6

Het flankerend onderwijsbeleid te versterken, waarbij naast financiële ondersteuning, ook inhoudelijke ondersteuning wordt voorzien t.a.v. de directie, leerkrachten en leerlingen en op vlak van gelijke kansen en armoedebestrijding.  In een werkgroep waarin de 4 Wommelgemse scholen vertegenwoordigd zijn, zullen de prioriteiten en acties worden bepaald. De werkgroep rapporteert halfjaarlijks aan de gemeenteraad.

 

Artikel 7

De nodige budgetten met betrekking tot de overname te zullen voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 25/06/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.