Gemeente Wommelgem

 

Notulen GR van 16 11 2023

 

 

Aanwezig:

Peter Wouters, voorzitter;

Frank Gys, burgemeester;

Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, schepenen;

Bert Peeters, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Steven Goorden, raadsleden;

Marijke Deroover, algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Ann Theys, schepen;

Afwezig:

Bart Van Scharen, raadslid;

 

Vanaf punt 3 vervoegt Ludo Neyens, schepen de zitting.

Vanaf punt 8 vervoegt Bert Peeters, raadslid de zitting.

Vanaf punt 8 vervoegt Jan Herthogs, raadslid de zitting.

Vanaf punt 10 verlaat Lise Poelemans, schepen de zitting omwille van een belangenconflict.

Vanaf punt 11 vervoegt Lise Poelemans, schepen de zitting.

 

 

Overzicht punten

Notulen GR van 16 11 2023

 

Notulen vorige zitting: Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het ontwerp van notulen van de gemeenteraad van 19 oktober 2023.

 

Argumentatie

Voor de gedane tussenkomsten en vragen over de geagendeerde punten wordt verwezen naar het audioverslag dat terug te vinden is op de gemeentelijke website.

 

Er worden geen opmerkingen geformuleerd over het ontwerp van notulen.

 

Besluit

Notulen vorige zitting: Goedkeuring
18 stemmen voor: Frank Gys, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Steven Goorden en Peter Wouters.
Enig artikel

De notulen van de gemeenteraad van 19 oktober 2023 worden zonder opmerkingen goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 11/01/2024
Overzicht punten

Notulen GR van 16 11 2023

 

Regiovorming: Samenwerkingsovereenkomst naburige gemeente - Kennisneming

 

Kennisneming

De gemeenteraad keurde in zitting van 19 oktober 2023 het kader voor een samenwerkingsovereenkomst met naburige gemeente(n) binnen de regio goed, met als doel de bestuurskracht te vergroten. Het schepencollege werd daarbij gemachtigd om binnen dit kader een samenwerking met naburige gemeente(n) binnen de regio af te sluiten. Het schepencollege zal hierover rapporteren aan de gemeenteraad.

 

De voorbije maanden vonden gesprekken plaats met de gemeenten Wijnegem en Ranst. Wijnegem betoont momenteel geen interesse omdat deze gemeente zijn eigen bestuurskrachtanalyse wil afwachten. Met de algemeen directeur van de gemeente Ranst waren de voorbereidende gesprekken alvast gunstig. De gemeenteraad van Ranst keurde intussen hetzelfde kader goed in zitting van 16 oktober 2023.

 

Op 6 november 2023 besloot het schepencollege om een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Ranst af te sluiten. De schepencolleges van Ranst en Wommelgem zullen minstens 2 keer per jaar gezamenlijk vergaderen over de samenwerkingsmogelijkheden waarbij er feedback gegeven wordt naar de betrokken gemeenteraden via de organisatie van aparte of gezamenlijke commissievergaderingen over de samenwerking in het algemeen of over specifieke materies waarvoor samenwerking mogelijk of wenselijk is.

 

Beide managementteams komen periodiek bijeen om beleidsvoorstellen rond samenwerkingsmogelijkheden voor te bereiden, in het bijzijn van de burgemeester.

 

Publicatiedatum: 11/01/2024
Overzicht punten

Notulen GR van 16 11 2023

 

Intercommunales: Algemene vergadering - Cipal - 14 december 2023 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 met de volgende agendapunten:

 

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers
  2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2024
  3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

De voorstellen van de Raad van Bestuur van Cipal

 

Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Ann Theys, schepen, als vertegenwoordiger

werd aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (“DLB”), in het bijzonder art. 40 inzake de

bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking.

De statuten van Cipal.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Intercommunales: Algemene vergadering - Cipal - 14 december 2023 - Agendapunten - Goedkeuring
14 stemmen voor: Frank Gys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Rudy Roodhooft, Steven Goorden en Peter Wouters.
5 onthoudingen: Lindsey Kees, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets en Koen Roskams.
Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van

 de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 goedgekeurd.

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 11/01/2024
Overzicht punten

Notulen GR van 16 11 2023

 

Intercommunales: Buitengewone algemene vergadering - Pontes - 14 december 2023 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De intergemeentelijke vereniging PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor een buitengewone algemene vergadering op 14 december 2023. Het betreft een buitengewone algemene vergadering waarop de goedkeuring van de beleidsnota en het budget voor 2024 staan geagendeerd.

 

Aangezien de gemeente aandeelhouder is in deze vereniging, moet een gemeentelijk vertegenwoordiger worden aangeduid en moet tevens het mandaat van deze vertegenwoordiger worden vastgesteld.

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Ann Theys, schepen, als vertegenwoordiger

en

Alex Helsen, schepen, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur

 

Juridische gronden

Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9° en artikel 432 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het laatste trimester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die beraadslaagt over de strategie en de begroting voor het volgende werkingsjaar.

 

Argumentatie

PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor de buitenalgemene vergadering met opgave van de agenda. Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Intercommunales: BAV - Pontes - 14 december 2023 - Agendapunten - Goedkeuring
15 stemmen voor: Frank Gys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Steven Goorden en Peter Wouters.
4 onthoudingen: Lindsey Kees, Yve Staes, Eva Pierets en Koen Roskams.
Artikel 1

De agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 14 december 2023 goed. Deze agenda ziet er als volgt uit ziet:

 

1. Algemene vergadering: verslag 15 juni 2023 – goedkeuring

2. Beleid: beleidsnota 2024 – goedkeuring

3. Financiën: budget 2024 – goedkeuring

4. Algemeen: actuele dossiers – toelichting

5. Varia en rondvraag

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 14 december 2023 wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Publicatiedatum: 11/01/2024
Overzicht punten

Notulen GR van 16 11 2023

 

Intercommunales: Algemene vergadering - Pidpa - 15 december 2023 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Voorafgaandelijk

Pidpa en water-link zijn opdrachthoudende verenigingen in de zin van het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur. Als opdrachthoudende verenigingen hebben zij beide van verschillende gemeenten uit de Provincie Antwerpen (met inbegrip van de gemeente Wommelgem opdrachten gekregen inzake watervoorziening en watersanering op het grondgebied van de aangesloten gemeenten en voeren zij meer in het algemeen taken uit die kaderen in het integraal waterbeleid.

Op 16 juni 2023 resp. 5 september 2023 hebben de algemene vergaderingen van Pidpa resp. water-link hun principiële goedkeuring gegeven aan een Transactie bestaande uit de inkanteling van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa in het huidige water-link en de watersaneringsactiviteit van beide entiteiten in het huidige Pidpa. Daarnaast hebben zij de voor de Transactie vereiste besluiten, die behoren tot hun respectievelijke bevoegdheden, goedgekeurd. In het kader daarvan werd ook een nieuwe tekst van de statuten aangenomen.

Met het oog op de deelname aan deze algemene vergaderingen en de Transactie heeft ook de gemeenteraad de principes van de Transactie, met inbegrip van de verschillende afzonderlijke tussenstappen, goedgekeurd.

 

Naamswijziging

In aanloop naar de definitieve inwerkingtreding van de fusie, stelt de raad van bestuur nog een beperkte wijziging aan de statuten van Pidpa voor.

Het gaat met name om de wijziging van de juridische benaming van “Pidpa” naar “Adelta.Rio”. De raad van bestuur van Pidpa heeft besloten om de juridische benaming meteen mee aan te passen aan de nieuwe commerciële benaming. Op die manier kan de rioleringstak van het nieuwe fusiebedrijf ook echt van start onder haar nieuwe identiteit.

De betrokken wijziging vereist een wijziging van de statuten van de vereniging, aangezien de juridische benaming een decretaal verplichte melding betreft.

 

Beschikbaar maken van balansposten voor uitkering

Daarnaast wordt voorgesteld aan de algemene vergadering van Pidpa om nog bepaalde balansposten beschikbaar te maken voor uitkering.

In het kader van de voorgenomen transactie zal de inkanteling van de watervoorzieningsactiviteiten van Pidpa in water-link in eerste instantie door Pidpa zelf gebeuren. Pidpa zal aandelen in water-link ontvangen. Vervolgens zal Pidpa deze aandelen in natura uitkeren aan haar deelnemers, zodat zij rechtstreeks participeren in water-link.

De uitkering van deze aandelen veronderstelt dat de onderliggende eigenvermogensposten uitkeerbaar zijn. Bij de voorbereiding van deze transactiestappen werd vastgesteld dat bepaalde van de aan de watervoorzieningsactiviteit gerelateerde eigenvermogensposten op heden ‘onbeschikbaar’ zijn en aldus niet voor uitkering vatbaar zijn. Bijgevolg zullen nog een aantal posten van het eigen vermogen ‘beschikbaar’ moeten gemaakt voor uitkering om de uitkering van de aandelen water-link aan de Pidpa-deelnemers mogelijk te maken.

Meer concreet zullen aan de buitengewone algemene vergadering de volgende overboekingen ter goedkeuring worden voorgelegd:

        Overboeking van de in het verleden gedane inbrengen in kapitaal m.b.t. het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van EUR 99.997,50 naar een beschikbare eigenvermogensrekening;

        Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves m.b.t. het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van EUR 9.999,75 naar een beschikbare eigenvermogensrekening;

        Overboeking van de in het verleden aangelegde overige onbeschikbare reserves m.b.t. het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van EUR 204.479.962,47 naar een beschikbare eigenvermogensrekening.

Elk van deze overboekingen heeft slechts betrekking op de eigenvermogensposten van de watervoorzieningsactiviteit en niet op die van de rioleringsactiviteit.

 

Ontslag en benoeming van bestuurders

In de huidige vooropgestelde timing zouden de verschillende tussenstappen van de fusie Pidpa – water-link in de loop van 31 december 2023 in werking treden. Dat geldt ook voor de statutenwijzigingen waartoe de algemene vergaderingen van de beide verenigingen eerder hebben besloten, en in het bijzonder de bepalingen die de samenstelling van de raad van bestuur (incl. de bindende voordrachtrechten) regelen.

Als gevolg van de inwerkingtreding van de fusie Pidpa – water-link zullen de raden van bestuur van Pidpa en water-link niet meer zijn samengesteld conform de bepalingen van de nieuw goedgekeurde statuten.

Bijgevolg zal aan de respectievelijke algemene vergaderingen van beide verenigingen (de kennisname van) het ontslag van alle huidige bestuurders van de verenigingen worden voorgelegd. Tevens zullen de buitengewone algemene vergaderingen moeten overgaan tot benoeming van de nieuwe bestuurders conform de voordrachtregelingen voorzien in de op 16 juni 2023 resp. 5 september 2023 goedgekeurde statutenwijzigingen. Deze besluiten dienen in werking te treden onmiddellijk volgend op de inwerkingtreding van de fusie tussen Pidpa en water-link.

Met het oog op de benoeming van de nieuwe bestuurders zullen de gemeentelijke deelnemers die met ingang van de fusie zullen participeren in Pidpa/Adelta.Rio, voorafgaand aan de algemene vergadering de nodige voordrachten moeten doen overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 15 van de statuten van Pidpa/Adelta.Rio.

Ook het bestuursorgaan van water-link/Adelta dient als gevolg van de Transactie opnieuw te worden samengesteld. Daarbij dienen dezelfde principes te worden gehanteerd. Als [toekomstig] deelnemer van water-link/Adelta, is de gemeente eveneens gerechtigd om een voordracht te doen voor een bestuursmandaat overeenkomstig hetgeen voorzien in de nieuwe statuten zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van water-link.

 

Begroting 2024

Overeenkomstig artikel 432, laatste lid van het Decreet Lokaal Bestuur dienen opdrachthoudende verenigingen ten minste één buitengewone algemene vergadering te beleggen. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van die vergadering.

Naast de agendapunten die betrekking hebben op de fusie tussen Pidpa en water-link, zal eveneens de begroting voor 2024 van Pidpa worden besproken.

 

Op 14 september 2023 heeft Pidpa aan de gemeente een schrijven bezorgd van de voorgestelde statutenwijziging en het beschikbaar maken van bepaalde balansposten, samen met een toelichting bij deze wijzigingen.

Samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van Pidpa, ontving de gemeente eveneens een kopie van de begroting voor 2024 en een toelichtende nota in dat verband. Het besluit moet daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen worden.

 

Brief van Pidpa van 20 oktober 2023 met agenda en bijlagen:

        Begroting 2024

        model als raadsbeslissing

 

Op vrijdag 15 december 2023 om 11.30 u organiseert Pidpa een algemene vergadering in de kantoren van Pidpa, gelegen aan de Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt :

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  2. Algemene toelichting stand van zaken transactie
  3. Wijziging van de benaming naar “Adelta.Rio”
  4. Beschikbaar maken van de statutair onbeschikbare eigenvermogenspost die overeenstemt met het voormalige vaste gedeelte van het kapitaal verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 99.997,50 EUR
  5. Beschikbaar maken van de statutair onbeschikbare reservepost die overeenstemt met de voormalige wettelijke reserve verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 9.999,75 EUR
  6. Beschikbaar maken van de onbeschikbare reserve die betrekking heeft op de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 204.479.962,47 EUR
  7. Kennisname van het ontslag van alle bestuurders met ingang van 1 januari 2024
  8. Benoeming van nieuwe bestuurders met ingang van 1 januari 2024
  9. Begroting 2024
  10. Varia
  11. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Frank Gys, burgemeester, als vertegenwoordiger

en

Alex Helsen, schepen, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, met name artikels 41, 427 en 432.

 

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de geplande activiteiten en de begroting voor 2023. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Intercommunales: Algemene vergadering - Pidpa - 15 december 2023 - Agendapunten - Goedkeuring
14 stemmen voor: Frank Gys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Rudy Roodhooft, Steven Goorden en Peter Wouters.
5 onthoudingen: Lindsey Kees, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets en Koen Roskams.
Artikel 1

De tijdige ontvangst te bevestigen van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 met bijhorende agenda en stukken.

 

Artikel 2

Kennis te nemen van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.

 

Artikel 3

De gemeenteraad besluit zich aan te sluiten bij de gezamenlijke voordracht van alle bestuurders van hun arrondissement.

De gemeenteraad besluit zich aan te sluiten bij de gezamenlijke voordracht van alle bestuurders van hun arrondissement.

 

Artikel 4

Goedkeuring te verlenen aan de statutenwijziging van Pidpa zoals zij werd voorgelegd.

 

Artikel 5

Goedkeuring te verlenen aan alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.

 

Artikel 6

Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van 15 december 2023, alle punten van de agenda goed te keuren.

 

Artikel 7

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

Artikel 8

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit

en breng deze ter kennis aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 11/01/2024
Overzicht punten

Notulen GR van 16 11 2023

 

Intercommunales: Algemene vergadering - Igean D - 20 december 2023 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Algemeen

Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.

Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de jaarvergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de jaarvergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, in het kader van de oprichting van een zelfstandige groepering. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 25.01.2021.

Op de jaarvergadering van 25.06.2021 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23.11.2021.

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 35 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

De raad van bestuur van 18.10.2023 heeft haar goedkeuring gehecht aan nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024 evenals aan de begroting 2024. De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.

 

Benoemen bestuurder - raad van bestuur

Artikel 431 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat IGEAN dienstverlening naast een algemene vergadering over een raad van bestuur beschikt. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur stelt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

 

Koen Volckaerts, burgemeester Hove, heeft ontslag genomen als schepen en als gemeenteraadslid waardoor hij ook geen lid meer is van de raad van bestuur.

De gemeenteraad van Hove heeft in zitting van 26.09.2023 Lenn De Cleene voorgedragen als kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening.

De benoeming van deze bestuurder wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering van 20.12.2023.

 

Aanvaarden toetreding IVEBICA

Met het besluit van de raad van bestuur van 6.09.2023 drukt IVEBICA de wens uit om toe te treden tot IGEAN dienstverlening.

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door IVEBICA. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan IVEBICA 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro.

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden.

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 18.10.2023 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 20.12.2023 om 19 u met volgende dagorde:

  1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024
  2. goedkeuren van de begroting 2024
  3. benoemen bestuurder
  4. aanvaarden van toetreding IVEBICA.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 20.10.2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 20.12.2023 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

  1. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal
  2. de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 18.10.2023
  3. de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2024.

 

Vertegenwoordiger en mandaat buitengewone algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid.

Artikel 432 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Lode Stevens, raadslid, als vertegenwoordiger

en

Dirk Somers, raadslid, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Statuten van IGEAN dienstverlening.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Intercommunales: Algemene vergadering - Igean D - 20 december 2023 - Agendapunten - Goedkeuring
16 stemmen voor: Frank Gys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Rudy Roodhooft, Eva Pierets, Koen Roskams, Steven Goorden en Peter Wouters.
3 onthoudingen: Lindsey Kees, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 20.12.2023 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

  1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024
  2. goedkeuren van de begroting 2024
  3. benoemen bestuurder
  4. aanvaarden van toetreding IVEBICA.

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 20.12.2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 3

Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 11/01/2024
Overzicht punten

Notulen GR van 16 11 2023

 

Intercommunales: Algemene vergadering - Igean M&V - 20 december 2023 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de jaarvergadering van 25.06.2021 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23.11.2021.

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 36 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

 

De raad van bestuur van 18.10.2023 heeft haar goedkeuring gehecht aan nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024 evenals aan de begroting 2024. De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.

 

Nota innovatiefonds – bepalen bijdrage

Artikel 14 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt het principe om een innovatiefonds op te richten. Dit innovatiefonds moet de vereniging in staat stellen innovatieve activiteiten, taken en projecten voor de deelnemers te onderzoeken, voor te bereiden, uit te werken en op te starten.

Op voorstel van de raad van bestuur vraagt de algemene vergadering aan de deelnemers een bijdrage in het innovatiefonds.

Om de continuïteit van de innovatieve projecten te garanderen, wordt voorgesteld om in 2024 opnieuw een bijdrage te vragen aan alle deelnemers en deze net zoals in de voorgaande jaren te koppelen aan de omzet met een bijdrage van 0,5%.

Een korte nota over de activiteiten 2023 in het kader van het innovatiefonds is als bijlage gevoegd.

De buitengewone algemene vergadering keurt het voorstel van de raad van bestuur goed.

 

Benoemen bestuurder met raadgevende stem

Artikel 431 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat IGEAN milieu & veiligheid naast een algemene vergadering over een raad van bestuur beschikt. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur stelt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

Overeenkomstig artikel 440 van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur eveneens worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem.

De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, en die in dalende volgorde de volgende zijn:

1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur

2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad

3. de jongste kandidaat.

Alle door de gemeenten voorgedragen kandidaat-bestuurders met raadgevende stem worden op basis van voormelde criteria per regio gerangschikt. In uitvoering van artikel 16§2 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid heeft de buitengewone algemene vergadering van 20.03.2019 akte genomen van de per regio best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem en deze effectief aangeduid, zoals aangepast door de algemene vergadering van 25.06.2021.

 

Met het overlijden van Guy Van den Broek, bestuurder met raadgevende stem regio noord, wordt de initiële rangschikking voor deze regio hernomen op basis waarvan Ludwig Anthonissen, gemeente Brecht, de best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem is.

De raad van bestuur heeft in zitting van 13.09.2023 beslist de aanduiding van Ludwig Anthonissen, gemeente Brecht – regio noord, als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem voor te leggen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 20.12.2023.

 

Aanvaarden toetreding IVEBICA

Met het besluit van de raad van bestuur van 6.09.2023 drukt IVEBICA de wens uit om toe te treden tot IGEAN dienstverlening.

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door IVEBICA. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan IVEBICA 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro. 

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden

 

Benoemen van een lid van het adviescomité

Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.

Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

Met de beslissing van 8.06.2023 stelt het OCMW Boom mevrouw Inge De Ridder voor als lid voor het adviescomité veiligheid.

Met de beslissing van 6.09.2023 stelt de raad van bestuur van IVEBICA de heer Eddy Soetwey voor als lid voor het adviescomité veiligheid.

De benoeming van deze leden wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.

 

Uitnodiging buitengewone algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 18.10.2023 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 20.12.2023 om 19 u met volgende dagorde:

  1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024
  2. goedkeuren van de begroting 2024
  3. innovatiefonds – bepalen bijdrage 2024
  4. aanduiden bestuurder met raadgevende stem
  5. toetreding aanvaarden van IVEBICA
  6. benoemen leden adviescomités.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 20.10.2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 20.12.2023 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

  1. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal
  2. de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 18.10.2023
  3. de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2024
  4. de nota over het innovatiefonds.

 

Vertegenwoordiger en mandaat buitengewone algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid.

Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Dirk Somers, raadslid, als vertegenwoordiger

en

Kelly Joris, schepen, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Intercommunales: Algemene vergadering - Igean M&V - 20 december 2023 - Agendapunten - Goedkeuring
16 stemmen voor: Frank Gys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Rudy Roodhooft, Eva Pierets, Koen Roskams, Steven Goorden en Peter Wouters.
3 onthoudingen: Lindsey Kees, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 20.12.2023 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

  1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024
  2. goedkeuren van de begroting 2024
  3. innovatiefonds – bepalen bijdrage 2024
  4. aanduiden bestuurder met raadgevende stem
  5. toetreding aanvaarden van IVEBICA
  6. benoemen leden adviescomités.

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 20.12.2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 3

Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 11/01/2024
Overzicht punten

Notulen GR van 16 11 2023

 

Wegenwerken: Herinrichting rijbaan Kaakstraat/Kerkplaats (deel) in functie van fietsvriendelijkheid - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

Motivering

Feiten en context

In het kader van fietsvriendelijkheid is het aangewezen om in de Kaakstraat een gedeelte van de bestaande verharding, vanaf de drempel van het rond punt (kasseien) tot in de Torenstraat, deels te vervangen door asfalt en deels door betonstroken. Er wordt eveneens een oversteekplaats voorzien in beton ter hoogte van het Kallement.

 

Op 3 juli 2023 gunde het college van Burgemeester en schepenen via aanvaarde factuur de opdracht 2023/3P/1302 "Wegenwerken: Herinrichting rijbaan Kaakstraat/Kerkplaats (deel) in functie van fietsvriendelijkheid - Aanstellen ontwerper - Ereloonvoorwaarden” aan de firma met de enige offerte (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde Gowaco BVBA, Sint Gummarusstraat 7 te 2520 Emblem tegen een coëfficiënt van 1,49 KVIV.

Het ereloon wordt bepaald overeenkomstig de KVIV-voorwaarden, barema I (infrastructuur), klasse 1. Voor tussenliggende waarden van de kostprijs der werken wordt dit percentage lineair geïnterpoleerd en afgerond tot op 2 cijfers na de decimalen.

 

Op 25 september 2023 ging het college van burgemeester en schepenen akkoord met het voorontwerp van de opdracht "Wegenwerken: Herinrichting rijbaan Kaakstraat/Kerkplaats (deel) in functie van fietsvriendelijkheid - Aanstellen ontwerper - Ereloonvoorwaarden", opgemaakt door Gowaco BVBA, Sint Gummarusstraat 7 te 2590 Emblem.

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, vooral artikels 40 en 41, over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, vooral artikelen 326 tot en met 341 over het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 over de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, vooral artikel 36.

Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het KB van 18 april 2017 over plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Fasering

Voorontwerp          25 september 2023

Goedkeuring bestek      GR    16 november 2023

Publicatie bestek         20 november 2023

Omgevingsvergunning     CBS    4 december 2023

Opening offertes         17 januari 2023

Gunning aannemer      CBS    februari 2024

Start Uitvoering         april / mei 2024

 

Argumentatie

Op 31 oktober 2023 het bestek nr. GOW/WOM/33-23 "Wegenwerken: Herinrichting rijbaan Kaakstraat/Kerkplaats (deel) in functie van fietsvriendelijkheid" en bijhorende raming opgemaakt door de ontwerper Gowaco BVBA, Sint Gummarusstraat 7 te 2590 Emblem ontvangen.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen volgens de openbare procedure.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het bestek nr. GOW/WOM/33-23  "Wegenwerken: Herinrichting rijbaan Kaakstraat/Kerkplaats (deel) in functie van fietsvriendelijkheid" en bijhorende raming ten bedrage van € 140.356,30 excl btw of € 169.831,12 incl btw opgemaakt door de ontwerper, goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Investeringsbudget

Omschrijving

Raming (incl. BTW)

Wegenwerken rijbaan Kaakstraat / Kerkplaats

Ereloon ontwerper

€ 20 000,00

Sloopopvolgingsplan

€ 1 815,00

Wegenwerken 

€ 169 835,00

Totaal

€ 191 650,00

 

Deze uitgaven zijn gedeeltelijk voorzien op:

budget:

2023-2024-2025

 

investeringsproject:

WEGEN

BOH Wegen

algemene rekening:

22401007

Grondwerken en verhardingen van de rijweg

beleidsitem:

020000

Wegen

actie:

2/1/2/11

Heraanleg Kaakstraat/Kerkplaats

voorzien:

€ 121 815,00

 

beschikbaar:

€ 99 914,82

 

 

En op:

budget:

2023

 

investeringsproject:

WEGEN

BOH Wegen

algemene rekening:

22401007

Grondwerken en verhardingen van de rijweg

beleidsitem:

020000

Wegen

actie:

2/1/1/1

Lokaal herstellen van wegen, fietspaden en voetpaden op basis van bemerkingen en vaststellingen binnen de budgettaire mogelijkheden, in eigen beheer of via beperkte opdrachten (variabel)

voorzien:

€ 169 377,10

 

beschikbaar:

€ 136 898,45

 

 

Besluit

Wegenwerken: Herinrichting rijbaan Kaakstraat/Kerkplaats (deel) - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze
17 stemmen voor: Frank Gys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Yve Staes, Eva Pierets, Koen Roskams, Steven Goorden en Peter Wouters.
2 stemmen tegen: Bert Peeters en Rudy Roodhooft.
2 onthoudingen: Lindsey Kees en Ludo van der Velden.
Aan de gemeenteraad voor te stellen:

 

Artikel 1

Akkoord te gaan met het opgemaakte bestek en bijhorende raming voor de opdracht Wegenwerken: Herinrichting rijbaan Kaakstraat/Kerkplaats (deel) in functie van fietsvriendelijkheid”, ten bedrage van €169.831,12 incl. btw opgesteld door Gowaco BVBA, Sint Gummarusstraat 7 te 2520 Emblem goed te keuren en een openbare procedure op te starten.

 

Artikel 2

De nodige budgetten te verschuiven in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 11/01/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 16 11 2023

 

Aanvullend verkeersreglement: Herentalsebaan (gemeenteweg) - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De dienst mobiliteit ontving doorheen de jaren regelmatig klachten over afgereden autospiegels en overlast door verkeersdrukte in de Herentalsebaan vanaf het kruispunt met de Vremdesteenweg.

 

Op 16 oktober 2019 werd een mail ontvangen van de eerste inspecteur van de dienst Verkeer en Mobiliteit van politiezone Minos. Politie krijgt regelmatig meldingen over overlast door verkeersdrukte en zwaar vervoer in de Herentalsebaan vanaf de Vremdesteenweg. Er werd gervaagd een stuk éénrichtingsverkeer in te voeren.

 

In april 2021 begonnen de nutswerken in de Kempenlaan en Kromstraat (Ranst) (N116) en aansluitend in januari 2022 de wegenwerken. Om overlast te vermijden werd enkel in de richting Ranst de omleiding voorzien via de Herentalsebaan (tussen Kempenlaan en Stenenkruis) en Stenenkruis. Hiervoor werd éénrichtingsverkeer ingevoerd op de Herentalsebaan (tussen Vremdesteenweg en Driemastenbaan) en Stenenkruis.

 

Op 9 november 2022 vond er een intern overleg plaats met de mobiliteitsambtenaar van Ranst in het kader van het terug open stellen van de Kempenlaan en Kromstraat (Ranst) (N116) in de week van 19 december 2022.

 

Op 12 december 2022 ging het college van burgemeester en schepenen akkoord met een proefopstelling met éénrichtingsverkeer in de Herentalsebaan van de Vremdesteenweg naar het Stenenkruis.

 

In april 2023 werd er een enquête gehouden om de proefopstelling in de Herentalsebaan te evalueren. De bewoners van volgende straten kregen een brief met de vraag om hun bevindingen de verwoorden:

        Vremdesteenweg 2 - 123

        Herentalsebaan 743 - 894

        Hooiland (volledig)

        Driemastenbaan (volledig)

        Stenenkruis (volledig)

        Recognitiestraat

        Schawijck

 

Op 19 juni 2023 besprak de gemeenteraadscommissie mobiliteit de resultaten van de enquête en adviseerde om de enkelrichting in de Herentalsebaan vanaf de Vremdesteenweg, richting Ranst te beperken tot Hooiland, en dit voor te leggen binnen de fracties en aansluitend terug te koppelen aan de dienst mobiliteit.

Er dient bij implementatie aandacht te zijn voor een goede signalisatie van de gewijzigde verkeerssituatie.

 

Op 25 september 2023 adviseerde de gemeenteraadscommissie mobiliteit negatief over het voorstel om de enkelrichting in de Herentalsebaan vanaf de Vremdesteenweg, richting Ranst te beperken tot Hooiland. De commissie adviseerde om de volledig proefopstelling op te heffen en tussen de huisnummers 743 en 771 het parkeren te organiseren, deels door het parkeren op het voetpad met twee wielen toe te staan en voldoende uitwijkmogelijkheid te voorzien door het opheffen van twee tot drie parkeerplaatsen.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

Op 2 november 2023 adviseerde Hoofdinspecteur Eefje Omloop van de Dienst Nabijheidspolitie van de Wijk Wommelgem, mondeling positief op het voorstel om het parkeren te regelen in de Herentalsebaan (gemeenteweg) tussen de Vremdesteenweg en Hooiland.

 

Op 6 november 2023 deelde Eerste hoofdinspecteur Thierry De Bilde van de Dienst Verkeer en mobiliteit van politie Minos mee dat hij verkiest om het parkeren niet gedeeltelijke toe te laten en om van huisnummer 751 tot 771 in de Herentalsebaan een parkeerverbod in te stellen door middel van het aanbrengen van een doorlopende witte streep volgens artikel 72.2 van de wegcode, en ter hoogte van de garages en opritten een onderbroken witte streep volgens artikel 72.3 van de wegcode.

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld het aanvullend reglement voor de Herentalsebaan (gemeenteweg) goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

omschrijving

bedrag ( incl. btw)

Signalisatie Herentalsebaan (gemeenteweg)

€ 900,00

 

Deze uitgave is niet voorzien op:

        budget:   2023

        algemene rekening:  61035010 - Onderhoudsbenodigdheden voor wegen en

       waterlopen

        beleidsitem:   020000 - Wegen

        actie:    2/1/5/1 - Plaatsen en vervangen van verkeersborden

        voorzien:  € 12 370,00

        beschikbaar:   € 0,00

 

Beraadslaging

Er werd een amendement ingediend door Alex Helsen.

Het advies is onvolledig opgenomen en slecht deels verwerkt in het aanvullende reglement.

Het advies wordt aangevuld met: "Hij adviseerde eveneens om op het dubbelrichtingsfietspad onder de borden D7 een onderbord M5 te voorzien. Ter hoogte van de kruispunten adviseerde hij om op het fietspad de voorrangsborden B1 en daarbij horende wegmarkeringen te verwijderen."

Alex Helsen vraagt dan ook om artikel 3 aan te passen, met name Hooiland en de Driemastenbaan te schrappen in de opsomming.

 

Dit amendement werd goedgekeurd.

 

Besluit

Amendement
21 stemmen voor: Frank Gys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, Bert Peeters, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Steven Goorden en Peter Wouters.
 

 

Aanvullend verkeersreglement: Herentalsebaan (gemeenteweg) - Goedkeuring
21 stemmen voor: Frank Gys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, Bert Peeters, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Steven Goorden en Peter Wouters.
Artikel 1

Het aanvullend verkeersreglement voor de Herentalsebaan (gemeenteweg) als volgt vast te stellen, met ingang van 3 januari 2024:

 

Artikel 2

Op de Herentalsebaan ter hoogte van het deel dat doodloopt op de N116 geldt:

        de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden;

        de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord B1;

        wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken,

  haaks op de rand van de rijbaan, overeenkomstig artikel 76.2 van de wegcode.

 

Artikel 3

Op de Herentalsebaan vanop het fietspad ter hoogte van de kruispunten met

- de Vremdesteenweg (in beide richtingen);

- het Stenenkruis (in beide richtingen)

geldt:

        de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden;

        de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden B1;

        wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken,

  haaks op de rand van de rijbaan, overeenkomstig artikel 76.2 van de wegcode.

 

Artikel 4

Op de Herentalsebaan, vanaf het kruispunt met de Kempenlaan (N116) tot het kruispunt met de Schawijcklstraat, in beide richtingen, geldt:

        de bestuurders hebben voorrang.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden B15a, B15c en B15f.

 

Artikel 5

Op de Herentalsebaan aan het fietspad ter hoogte van het kruispunt

- van het gedeelte dat doodloopt en de Kempenlaan (N116) ;

- met de Vremdesteenweg richting centrum;

- met het Stenenkruis richting centrum

geldt:

        de toegang is verboden voor bestuurders van rijwielen.

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord C11

 

Artikel 6

Op de Herentalsebaan tussen de Kempenlaan en de Vremdesteenweg geldt:

        fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het enkelrichtingsfietspad volgen, voor zover het in de door hen gevolgde rijrichting is gesignaleerd.

 

Op de Herentlasebaan tussen de Vremdesteenweg en de Schawijckstraat geldt:

        fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het dubbelrichtingsfietspad volgen, voor zover het in de door hen gevolgde rijrichting is gesignaleerd.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden D7;

        op het dubbelrichtingsfietspad aangevuld door onderborden M5.

 

Artikel 7

Op de Herentalsebaan ter hoogte van huisnummer 745 tot 751 geldt:

        het is verplicht te parkeren deels op de berm of op het trottoir;

        de parkeerreglementering geldt over een afstand van 16 meter.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord E9f,

        aangevuld met onderbord GXc "16m".

 

Artikel 8

Op de Herentalsebaan ter hoogte van huisnummer 757 tot 761 geldt:

        het is verplicht te parkeren op de rijbaan;

        de parkeerreglementering geldt over een afstand van 16 meter.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord E9g,

        aangevuld met onderbord GXc "16m".

 

Artikel 9

Op de Herentalsebaan ter hoogte van

- huisnummer 751 tot 757 en

- huisnummer 761 tot 765

geldt:

        het parkeren is verboden;

        het begin van de parkeerreglementering wordt aangeduid;

        het einde van de parkeerreglementering wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden E1,

        aangevuld met onderborden GXa en GXb

 

Artikel 10

Op de Herentalsebaan ter hoogte van de bocht richting Kempenlaan voor de verhoogde verkeersgeleider geldt:

        het is iedere bestuurder verboden de doorlopende streep te overschrijden, alsook links van de streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van een doorlopende witte streep overeenkomstig artikel 72.2 van de wegcode.

 

Artikel 11

Op de Herentalsebaan ter hoogte van de bocht richting Kempenlaan voor de verhoogde verkeersgeleider geldt:

        het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep die de rijbaan in rijstroken verdeelt te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van een onderbroken witte streep overeenkomstig artikel 72.3 van de wegcode.

 

Artikel 12

Op de Herentlasebaan

- voor het kruispunt met de Vremdesteenweg;

- voor het kruispunt met de Recognitiestraat;

- na het kruispunt met het Stenenkruis

geldt:

        voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van witte banden evenwijdig met de as van de rijbaan, overeenkomstig art.76.3 van de wegcode.

 

Artikel 13

Op de Herentalsebaan ter hoogte van de verhoogde verkeersgeleider voor het kruispunt met de Kempenlaan, geldt:

        bestuurders mogen niet rijden, stilstaan of parkeren op de markeringen van de verkeersgeleider of het verdrijvingsvlak.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van witte evenwijdige schuine strepen overeenkomstig artikel 77.4 van de wegcode.

 

Artikel 14

Op de Herentalsebaan ter hoogte van

- het benzinestation (Kempenlaan 10);

- huisnummers 745 tot 751;

- huisnummers 757 tot 761

geldt:

        voertuigen moeten parkeren binnen de afgebakende plaatsen.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

 

        witte wegmarkeringen die plaatsen afbakenen waar de voertuigen moeten staan volgens artikel 77.5 van de wegcode;

        verkeersbord E9b ter hoogte van de dwarse parkeerplaatsen aan het benzinestation.

 

Artikel 15

Op de Herentalsebaan ter hoogte van

- het kruispunt met de Vremdesteenweg;

- het kruispunt met Hooiland;

- het kruispunt met de Recognitiestraat, Driemastenbaan en Stenenkruis

geldt:

de bestuurders moeten het verkeersplateau dubbel voorzichtig en met matige snelheid

naderen, zodat zij erover rijden met een snelheid die niet meer bedraagt dan 30 km per uur.

 

Artikel 16

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Artikel 17

De nodige budgetten te voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 11/01/2024
Overzicht punten

Notulen GR van 16 11 2023

 

Fort 2: Samenstelling beheerraad - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 15 juni 2023 keurde de gemeenteraad het reglement goed voor de ‘beheerraad Fort 2’, een orgaan met als opdracht het gemeentebestuur te ondersteunen bij de uitvoering van het beheer- en herbestemmingsplan van Fort 2.

 

De beheerraad van Fort 2 bestaat uit 14 leden waarvan 7 vertegenwoordigers uit de politieke partijen en 7 afgevaardigde gebruikers en belanghebbenden waaronder:

        1 afgevaardigde van Vriendenkring Gemeentelijk Domein Fort 2 vzw;

        1 afgevaardigde van de Werkgroep Gidsen Fort 2;

        1 afgevaardigde van Natuurpunt vzw;

        1 afgevaardigde van Regionaal Landschap de Voorkempen vzw;

        3 afgevaardigden van verschillende verenigingen, buurtbewoners en/of eventorganisatoren van Fort 2.

 

Kandidaturen konden ingediend worden tot en met 15 september 2023. Er waren 14 kandidaturen vanuit de groep gebruikers / belanghebbenden, vanuit de politieke partijen in de gemeenteraad zijn er 7 kandidaten. De leden van de beheerraad moeten worden benoemd door de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

Wet van 16 juli 1973 die de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen waarborgt (Cultuurpactwet).

 

Het Vlaamse decreet van 28 januari 1974 betref­fende het Cultuurpact.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, laatst gewijzigd op 17 februari 2023, meer bepaald de artikelen 40 § 3, 41 °13, 56 § 1 en 304 § 3.

 

Het reglement voor de beheerraad van Fort 2, goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad op 15 juni 2023.

 

Argumentatie

De kandidaten vanuit de gebruikersgroep en belanghebbenden werden geselecteerd op basis van volgende criteria:

        inhoud motivatiebrief;

        inwoner van Wommelgem;

        verplichte verhouding man/vrouw (ten hoogste twee derde mag van hetzelfde geslacht zijn);

        lid van een erkende Wommelgemse vereniging;

        bereik via vereniging (bijv. lid van meerdere verenigingen);

        mix tussen verenigingen op binnen- en buitenfort;

        frequentie van activiteiten op het fort.

Een voorzitter en ondervoorzitter worden pas gekozen nadat de gemeenteraad de leden heeft goedgekeurd.

 

De beheerraad bestaat uit 14 leden, maar beantwoordt niet aan artikel 5 van het reglement van de beheerraad wat de genderverhouding betreft: “Ten hoogste twee derde van de leden mag van hetzelfde geslacht zijn, anders kan er niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.” Momenteel worden 11 mannen en 3 vrouwen voorgedragen. Omdat slechts 3 vrouwen zich kandidaat stelden, werden zij ook alle drie geselecteerd.

 

Open VLD en Gemeentebelangen schuiven ook plaatsvervangers naar voren, maar dat is niet voorzien in het reglement van de beheerraad. Volgens artikel 5 wordt de beheerraad immers samengesteld volgens formule 9B van de wet van 16 juli 1973 dat de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen waarborgt. Dat betekent dat het beheersorgaan bestaat uit een politiek luik, zijnde leden aangeduid door politieke strek­kingen, en een gebruikersluik, namelijk verte­genwoordigers van de gebruikers en het verenigingsleven. De 7 vertegenwoordigers van de politieke strekkingen in de gemeenteraad, worden aangeduid volgens het beginsel van de evenredige vertegenwoordiging (systeem D’Hondt).

 

De schepen van Fort 2 en de verantwoordelijk ambtenaar zijn adviserende, niet

stemgerechtigde leden van de beheerraad.

 

Natuurpunt vzw en Regionaal Landschap de Voorkempen vzw hebben elk ook een vertegenwoordiger, die echter kan wijzigen naargelang het te bespreken thema. Deze personen worden beschouwd als deskundigen en hebben slechts een raadgevende stem.

 

De aanstelling van de vertegenwoordigers in de beheerraad Fort 2 gebeurt met een geheime stemming (artikel 34 van het decreet lokaal bestuur).

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Beheerraad Fort 2: kandidaat Niko Van Kerckhoven
aangenomen na geheime stemming: 20 stemmen voor;
 

 

Beheerraad Fort 2: kandidaat Willy Jacobs
aangenomen na geheime stemming: 18 stemmen voor; 2 niet gestemd;
 

 

Beheerraad Fort 2: kandidaat Ilse Van Bortel
aangenomen na geheime stemming: 18 stemmen voor; 2 niet gestemd;
 

 

Beheerraad Fort 2: kandidaat Hans Haagdorens
aangenomen na geheime stemming: 18 stemmen voor; 2 niet gestemd;
 

 

Beheerraad Fort 2: kandidaat Eric Herbosch
aangenomen na geheime stemming: 16 stemmen voor; 1 stem tegen; 1 onthouding; 2 niet gestemd;
 

 

Beheerraad Fort 2: Deskundige Natuurpunt VZW
aangenomen na geheime stemming: 18 stemmen voor; 2 niet gestemd;
 

 

Beheerraad Fort 2: Deskundige Regionaal Landschap de Voorkempen VZW
aangenomen na geheime stemming: 18 stemmen voor; 2 niet gestemd;
Enig artikel

De samenstelling van de beheerraad Fort 2 goed te keuren als volgt:

 

Aantal

Voornaam en naam

Hoedanigheid

1

Niko Van Kerckhoven

Vriendenkring Gemeentelijk Domein Fort 2 vzw

2

Willy Jacobs

Voorzitter Werkgroep Gidsen Fort 2

3

Ilse Van Bortel

Bestuurslid Wommelgem Atletiek Vereniging (WAV)

4

Hans Haagdorens

Gebruiker en buurtbewoner

5

Eric Herbosch

Lid verschillende fortverenigingen

6

Deskundige

Natuurpunt vzw

7

Deskundige

Regionaal Landschap de Voorkempen vzw

 

De gemeenteraad neemt tevens kennis van volgende vertegenwoordigers uit de politieke partijen:

 

Aantal

Partij

Naam en voornaam

1

N-VA

Martine Lambrechts

2

N-VA

Jonas Celis

3

N-VA

Peter Poelemans

4

Open VLD

Luc Vermeir

5

Gemeentebelangen

Hans Roofthooft

6

Groen

Eddy De Keyser

7

Vlaams Belang

Rudy Roodhooft

 

Publicatiedatum: 11/01/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 16 11 2023

 

Vrije tijd: Subsidiereglement jubilerende Wommelgemse verenigingen - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het lokaal bestuur wil Wommelgemse verenigingen, die reeds lang actief zijn ondersteunen met een subsidiereglement. Dat moet hen in staat stellen een jubileumjaar gepast te vieren. Wommelgemse verenigingen worden zo aangemoedigd om hun succesvolle werking nog vele jaren verder te zetten.

 

Juridische gronden

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending

van sommige toelagen.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus

(BVR BBC).

 

Adviezen

Het gunstig advies van de seniorenraad met opmerkingen, uitgebracht in zitting van 8 mei 2023.

Het gunstig advies van de jeugdraad, uitgebracht in zitting van 15 mei 2023.

Het gunstig advies van de sportraad, uitgebracht in zitting van 1 juni 2023.

Het gunstig advies van de cultuurraad met opmerkingen, uitgebracht in zitting van 12 juni 2023.

 

Argumentatie

De ondersteuning van jubilerende Wommelgemse verenigingen door het lokaal bestuur is reeds langer van toepassing. Met de werking van vrijetijdscentrum Brieleke is echter meer geschikte infrastructuur aanwezig om een receptie te houden voor de verenigingen. Ook het budget per persoon heeft een realistische aanpassing nodig naar de huidige kostprijzen.

 

Na zitting van de seniorenraad werd in voorliggend reglement nog volgende wijziging aangebracht:

Artikel 2: Bekijken of het stuk: ‘levensbeschouwelijke verenigingen en verenigingen rond religieuze thema's eventueel geschrapt kan worden.

 

Na zitting van de cultuurraad werd in voorliggend reglement nog volgende wijziging aangebracht:

Artikel 5: Het woord offerte moet geschrapt worden. Een offerte laat nog te veel ruimte voor onduidelijkheid rond de financiële middelen.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

Omschrijving

Raming

Organiseren of ondersteunen van een receptie voor jubilerende Wommelgemse verenigingen

€ 1.500,00

 

Indien de vereniging kiest voor een ontvangst in het vrijetijdscentrum Brieleke, dan zullen de uitgaven ingeboekt worden op:

budget:

2023

 

algemene rekening:

61599000

Overige exploitatiekosten

beleidsitem:

071900

Overige evenementen

actie:

4/6/2/4

Organiseren/ondersteunen van recepties voor jubilerende Wommelgemse verenigingen

voorzien:

€ 0,00

 

beschikbaar:

€ 0,00

 

 

 

 

Indien de vereniging kiest voor een ontvangst op een zelf gekozen locatie, dan zal de toelage ingeboekt worden op:

budget:

2023

 

algemene rekening:

64930100

Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (volgens subsidiereglement)

beleidsitem:

071900

Overige evenementen

actie:

4/6/2/4

Organiseren/ondersteunen van recepties voor jubilerende Wommelgemse verenigingen

voorzien:

€ 0,00

 

beschikbaar:

€ 0,00

 

 

Besluit

Vrije tijd: Subsidiereglement jubilerende Wommelgemse verenigingen - Goedkeuring
21 stemmen voor: Frank Gys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, Bert Peeters, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Steven Goorden en Peter Wouters.
Artikel 1

Dit subsidiereglement ter ondersteuning van jubilerende Wommelgemse verenigingen treedt in voege vanaf 1 december 2023.

 

Subsidiereglement ter ondersteuning van jubilerende Wommelgemse verenigingen

 

Artikel 1

Dit reglement heeft de ondersteuning tot doel van Wommelgemse verenigingen die een jubileum van 25 jaar of een veelvoud daarvan vieren.

 

Artikel 2

Voorwaarden om als jubilerende Wommelgemse vereniging in aanmerking te komen voor de ondersteuning zoals voorzien in dit reglement:

De vereniging is structureel en duurzaam opgericht zonder beroepsdoeleinden, winst- of handelsoogmerk.

De vereniging is een erkende Wommelgemse vereniging of seniorenverenigingen

De vereniging heeft sedert ten minste 25 jaar een actieve en aantoonbare werking in en voor Wommelgem.

De vereniging kan aantonen dat zij 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaat zonder dat de werking binnen deze periode op eigen initiatief van de vereniging werd stopgezet.

 

Artikel 3: Vormen van ondersteuning

3.1. Ontvangst door het gemeentebestuur

Verenigingen die 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaan, kunnen in het jubileumjaar ontvangen worden door het gemeentebestuur.

 

Het college van burgemeester en schepenen ontvangt daarbij de leden van de vereniging in vrijetijdscentrum Brieleke.
 

De jubilerende vereniging krijgt bij ontvangst een receptie aangeboden voor maximaal 150 personen.

 

Verenigingen kunnen er ook voor kiezen om de ontvangst te laten plaatsvinden op een zelf gekozen locatie, zoals bijvoorbeeld een eigen clublokaal. In dat geval staat de vereniging zelf in voor de volledige organisatie van de receptie. Hiervoor krijgt de vereniging een tegemoetkoming van 25 euro per aanwezige persoon, met een maximum van 3 750 euro.

 

3.2. Gebruik materialen uitleendienst

Verenigingen die 25 jaar of een hoger veelvoud van 25 jaar bestaan, kunnen tijdens het jubileumjaar voor de organisatie van een feestelijke leden- of publieksactiviteit ter gelegenheid van het betreffende jubileum, gratis gebruik maken van materialen van de uitleendienst, voor zover dat: 

deze materialen beschikbaar zijn op het moment van de activiteit;

deze materialen behoren tot een uitleencategorie waarvoor de vereniging volgens het retributiereglement ook in normale omstandigheden in aanmerking komt en de voorwaarden en modaliteiten van het retributiereglement van de uitleendienst worden gevolgd, met uitzondering van de retributietarieven die in dit geval niet worden aangerekend.

 

Indien tijdens het jubileumjaar meerdere feestelijke leden- of publieksactiviteiten ter gelegenheid van het betreffende jubileum worden georganiseerd, wordt het gratis gebruik van materialen van de uitleendienst zoals hierboven omschreven, beperkt tot 1 activiteit van maximaal 3 opeenvolgende kalenderdagen.

 

Artikel 4: Aanvraagprocedure

De aanvraagformulieren voor gemeentelijke ondersteuning van jubilerende verenigingen dienen ingediend te worden via het digitaal loket, minstens 2 maanden voor de jubileumviering plaatsvindt. In samenspraak met de vereniging en vrijetijdscentrum Brieleke zal een datum worden vastgelegd in functie van beschikbaarheid van de zaal.

 

Bij de aanvraag wordt vermeld van welke vorm of vormen van ondersteuning, zoals opgelijst in artikel 3 van dit reglement, de vereniging gebruik wenst te maken.

 

Bij het aanvraagformulier dient een bewijs van de oprichtingsdatum van de vereniging toegevoegd te worden, waaruit blijkt dat de vereniging 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaat, zonder dat de werking binnen deze periode op eigen initiatief van de vereniging werd stopgezet.

 

Laattijdige aanvragen worden niet behandeld.

 

Artikel 5: Toekenning ondersteuning

De gevraagde ondersteuning wordt toegekend bij goedkeuring van de aanvraag door het college van burgemeester en schepenen en dit voor zover aan alle voorwaarden werd voldaan.

 

De tegemoetkoming voor de organisatie van een receptie op een zelf gekozen locatie wordt op basis van de factuur uitbetaald en dit na goedkeuring van de aanvraag door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 6: Controle

Op elk moment kan het gemeentebestuur bijkomende informatie opvragen of controles uitvoeren. Op eenvoudig verzoek van het gemeentebestuur moet de aanvrager de gevraagde informatie meedelen en/of, indien nodig, daarover verantwoording afleggen. Indien zou blijken dat de jubilerende vereniging bewust valse gegevens heeft verstrekt, kan het college van burgemeester en schepenen de via dit reglement verkeerdelijk toegekende ondersteuning of tegemoetkoming terugvorderen.

 

Artikel 7: Betwistingen

Betwistingen in verband met de uitvoering van dit reglement worden in eerste instantie voorgelegd aan en beslist door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 8: Geldigheid

Dit reglement treedt in werking op 1 december 2023.

 

Artikel 2

De nodige budgetten te zullen voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 11/01/2024
Punt bijlagen/links Subsidiereglement_ondersteuning_jubilerende_Wommelgemse_verenigingen[1].pdf Download
Overzicht punten

Notulen GR van 16 11 2023

 

Eredienst: Kerkfabriek HH. Petrus en Paulus - Budgetwijziging 2023 - Kennisneming

 

Kennisneming

Feiten en context

Op 26 september 2019 werd het meerjarenplan 2020-2025 van HH. Petrus en Paulus door de gemeenteraad goedgekeurd.

 

Op 6 maart 2023 schorste het college van burgemeester en schepenen de notulen van de kerkraden van HH. Petrus en Paulus van 24 oktober en 13 december 2022 omdat er aan de gemeente geen advies/goedkeuring gevraagd werd met betrekking tot de budgetwijziging 2022 en het budget 2023.

 

Op 20 april 2023 werd het budget 2023 door de gemeenteraad aangepast zodanig dat het terug paste in het initiële meerjarenplan 2020-2025. Daarenboven werd er beslist dat het college van burgemeester en schepenen in dialoog ging gaan met de kerkfabriek om een meerjarenplanwijziging voor te bereiden.

 

Op 13 oktober 2023 ontving de gemeente, via het digitaal portaal van 'Religiopoint', de budgetwijziging 2023 die door de kerkraad van HH. Petrus en Paulus op 27 juni 2023 werd goedgekeurd.

 

De ingediende budgetwijziging 2023 geeft volgende resultaten:

 

J: Exploitatie eigen financieel boekjaar

- 909,00 EUR

L: Overschot exploitatie (voor toelage)

59.531,27 EUR

N: Overschot exploitatie (na toelage)

59.531,27 EUR

 

 

X: Investeringen eigen financieel boekjaar

0,00 EUR

Z: Tekort investeringen

0,00 EUR

 

Enkel als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, moet de gemeenteraad, binnen de door het decreet vastgestelde termijn van 50 dagen, het (de) budget(wijziging) goedkeuren of aanpassen aan het meerjarenplan.

 

Juridische gronden

Het Decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004 en latere wijzigingen.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Het Decreet tot regeling van de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen, de verplichtingen van de besturen van de eredienst en het toezicht daarop van 22 oktober 2021 en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

De gemeentelijke toelage voor 2023, die nul was, verandert door deze budgetwijziging 2023 niet.

 

De budgetwijziging 2023 past daarenboven binnen het meerjarenplan 2020-2025 van HH. Petrus en Paulus, goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 september 2019.

 

Aldus dient de gemeenteraad geen formele beslissing te nemen en dient hiervan enkel in kennis te worden gesteld.

 

Publicatiedatum: 11/01/2024
Overzicht punten

Notulen GR van 16 11 2023

 

Eredienst: Kerkfabriek OLV Boodschap - Budget 2024 - Kennisneming

 

Kennisneming

Feiten en context

Op 26 september 2019 werd het meerjarenplan 2020-2025 van OLV Boodschap door de gemeenteraad goedgekeurd.

 

In 2022 ontving de gemeente geen budget 2023 van de kerkfabriek van OLV Boodschap.

 

Op 24 oktober 2023 ontving de gemeente, via het digitaal portaal van 'Religiopoint', het budget 2024 dat door de kerkfabriek van HH. Petrus en Paulus op 18 september 2023 werd goedgekeurd.

 

Het ingediende budget 2024 geeft volgende resultaten:

 

J: Exploitatie eigen financieel boekjaar

5.654,00 EUR

L: Overschot exploitatie (voor toelage)

23.592,70 EUR

N: Overschot exploitatie (na toelage)

23.592,70 EUR

 

 

X: Investeringen eigen financieel boekjaar

-140.000,00 EUR

Z: Tekort investeringen

-46.099,50 EUR

 

Enkel als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, moet de gemeenteraad, binnen de door het decreet vastgestelde termijn van 50 dagen, het (de) budget(wijziging) goedkeuren of aanpassen aan het meerjarenplan.

 

Juridische gronden

Het Decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004 en latere wijzigingen.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Het Decreet tot regeling van de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen, de verplichtingen van de besturen van de eredienst en het toezicht daarop van 22 oktober 2021 en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

De gemeentelijke toelage voor 2024, die nul was, verandert door het budget 2024 niet.

 

Het budget 2024 past daarenboven binnen het meerjarenplan 2020-2025 van OLV Boodschap, goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 september 2019.

 

Aldus dient de gemeenteraad geen formele beslissing te nemen en dient hiervan enkel in kennis te worden gesteld.

 

Publicatiedatum: 11/01/2024
Overzicht punten

Notulen GR van 16 11 2023

 

Eredienst: Kerkfabriek HH. Petrus en Paulus - Aanpassing Meerjarenplan - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 26 september 2019 werd het meerjarenplan 2020-2025 van HH. Petrus en Paulus door de gemeenteraad goedgekeurd.

 

Op 6 maart 2023 schorste het college van burgemeester en schepenen de notulen van de kerkraden van HH. Petrus en Paulus van 24 oktober en 13 december 2022 omdat er aan de gemeente geen advies/goedkeuring gevraagd werd met betrekking tot de budgetwijziging 2022 en het budget 2023.

 

Op 20 april 2023 werd het budget 2023 door de gemeenteraad aangepast zodanig dat het terug paste in het initiële meerjarenplan 2020-2025.

 

Op 13 oktober 2023 ontving de gemeente, via het digitaal portaal van 'Religiopoint', budgetwijziging 2023, met de verwerkte aanpassingen die door de kerkraad van HH. Petrus en Paulus op 27 juni 2022 werden goedgekeurd.

 

Midden oktober 2023 werd in een overleg de meerjarenplanwijziging besproken.

 

Op 20 oktober 2023 ontving de gemeente, via het digitaal portaal van 'Religiopoint', een meerjarenplanwijziging 2020-2025 die door de kerkraad van HH. Petrus en Paulus op 17 oktober 2023 goedgekeurd werd.

 

Deze dient, binnen de door het decreet vastgestelde termijn van 100 dagen, aan de gemeenteraad te worden voorgelegd.

 

Juridische gronden

Het Decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004 en latere wijzigingen.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Het Decreet tot regeling van de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen, de verplichtingen van de besturen van de eredienst en het toezicht daarop van 22 oktober 2021 en latere wijzigingen.

 

Adviezen

De financieel directeur verleende op 3 november 2023 een voorwaardelijk visum met nummer 2023/125 VW.

 

Argumentatie

Aangezien er in de periode 2020-2025 enkele onvoorziene investeringen opdoken, was de kerkfabriek HH. Petrus en Paulus genoodzaakt het initieel meerjarenplan 2020-2025 aan te passen.

 

Meer specifiek betreft het de noodzakelijke vervanging van de verwarmingsketel in de kerk en het herstellen van de dakleien van de kerk (incl. de dakleien van de kerktoren).

 

Om deze werken te kunnen uitvoeren wordt een tussenkomst van de gemeente gevraagd.

 

Voor de budgetjaren 2023 en 2024 wordt een investeringstoelage gevraagd van respectievelijk 31.000,00 euro en 25.000,00 euro.

 

Deze budgetten staan momenteel niet in het meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur en zouden aldus in een volgende budgetherziening nog extra moeten ingeschreven worden.

 

In de op 27 juni 2023, door de kerkfabriek HH. Petrus en Paulus, opgestelde budgetwijziging 2023 kon de investeringstoelage van 31.000,00 euro nog niet ingeschreven worden.

 

Daarenboven kan er voor het budgetjaar 2023 geen bijkomende budgetwijziging meer opgemaakt worden door de kerkfabriek HH. Petrus en Paulus.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelde, op 16 november 2023, voor om deze meerjarenplanwijziging 2020-2025 van kerkfabriek HH. Petrus en Paulus goed te keuren. Daarenboven stelde zij voor om uitzonderlijk voor het budgetjaar 2023 een investeringstoelage, ten bedrage van 31.000,00 euro, toe te kennen.

 

Financiële weerslag

Investeringsbudget

Omschrijving

Bedrag

Gemeentelijke investeringstoelage kerkfabriek HH. Petrus en Paulus

 

2023

€ 31.000,00

2024

€ 25.000,00

Totale investeringsuitgaven

€ 56.000,00

 

Deze uitgave is niet voorzien en zal ingeboekt worden op:

budget:  2023-2024

investeringsproject: TOELAGEN Investeringstoelagen

algemene rekening: 66414480 Investeringstoelagen aan kerkfabrieken (erediensten)

beleidsitem:  079001 Bijdragen aan de  eredienst - Kerkfabriek HH. Petrus en

     Paulus

actie:   5/1/2/4  Toekennen van een toelage aan de erkende

      kerkfabrieken

 

Besluit

Eredienst: Kerkfabriek HH. Petrus en Paulus - Aanpassing Meerjarenplan - Goedkeuring
19 stemmen voor: Frank Gys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Steven Goorden en Peter Wouters.
2 onthoudingen: Bert Peeters en Rudy Roodhooft.
Artikel 1

De meerjarenplanwijziging 2020-2025 van de kerkfabriek HH. Petrus en Paulus van Wommelgem goed te keuren.

 

Artikel 2

Een investeringstoelage, ten bedrage van 31.000,00 euro, uit te keren aan de kerkfabriek HH. Petrus en Paulus voor het budgetjaar 2023.

 

Artikel 3

De nodige budgetten te voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 11/01/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 16 11 2023

 

Eredienst: Kerkfabriek HH. Petrus en Paulus - Budget 2024 - Schorsing

 

Motivering

Feiten en context

Op 26 september 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van HH. Petrus en Paulus goed.

 

Op 20 oktober 2023 ontving de gemeente, via het digitaal portaal van ‘Religiopoint’, een meerjarenplanwijziging 2020-2025 die door de kerkfabriek van HH. Petrus en Paulus op 17 oktober 2023 werd goedgekeurd.

 

Op 24 oktober 2023 ontving de gemeente, via het digitaal portaal van ‘Religiopoint’, het budget 2024 dat door de kerkfabriek van HH. Petrus en Paulus op 27 juni 2023 werd goedgekeurd.

 

Het ingediende budget 2024 geeft volgende resultaten:

 

J: Exploitatie eigen financieel boekjaar

- 1.711,00 EUR

L: Overschot exploitatie (voor toelage)

51.778,93 EUR

N: Overschot exploitatie (na toelage)

51.778,93 EUR

 

 

X: Investeringen eigen financieel boekjaar

0,00 EUR

Z: Tekort investeringen

-28.633,05 EUR

 

Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, dient de gemeenteraad, binnen de door het decreet vastgestelde termijn van 50 dagen, het budget aan het meerjarenplan aanpassen.

 

Juridische gronden

Het Decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004 en latere wijzigingen.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Het Decreet tot regeling van de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen, de verplichtingen van de besturen van de eredienst en het toezicht daarop van 22 oktober 2021 en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

Vooreerst moeten we vaststellen dat er in het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van HH. Petrus en Paulus geen investeringsuitgaven, alsook geen gemeentelijke toelage, werden ingeschreven.

 

Daarenboven hebben de, in het budget 2024, ingeschreven investeringsuitgaven en de daardoor fel gestegen gemeentelijke investeringstoelage een belangrijke impact op het meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur Wommelgem.

 

Uiteindelijk blijkt uit de notulen van de kerkraden van 24 oktober 2022, 13 december 2022, 21 februari 2023, 18 april 2023, 7 september 2023 en 23 oktober 2023, of enige andere communicatie ook niet dat deze investeringsuitgaven noodzakelijk zijn door dwingende of onvoorziene omstandigheden of omdat het geringste uitstel ervan onbetwistbare schade zou veroorzaken.

 

Als het budget niet past binnen het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad beslissen om het budget aan het meerjarenplan aan te passen, behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelde, op de zitting van 6 november 2023, voor om het budget 2024 als volgt aan te passen:

 

De voorziene investeringsuitgaven op MAR 4100, voor een bedrag van 40.000,00 euro moeten worden verminderd tot het investeringsbedrag, zijnde 25.000 euro, dat werd ingeschreven in de nog goed te keuren meerjarenplanwijziging 2020-2025.

 

Dit wil zeggen dat de herstelling van de dakleien van de kerk, incl. de dakleien van de kerktoren, (geschatte kost van 25.000 euro) voorzien blijven en dat de schilderwerken in de kerk (geschatte kost van 15.000 euro) geschrapt moeten worden.
Hierdoor kan ook de gemeentelijke investeringstoelage, ingeschreven op MAR 3100, worden verminderd tot 25.000 euro, wat werd ingeschreven in de nog goed te keuren meerjarenplanwijziging 2020-2025.

 

Financiële weerslag

Investeringsbudget

Omschrijving

Bedrag

Gemeentelijke investeringstoelage 2024 kerkfabriek HH. Petrus en Paulus

€ 25.000,00

 

Deze uitgave is niet voorzien en zal ingeboekt worden op:

budget:  2024

investeringsproject: TOELAGEN Investeringstoelagen

algemene rekening: 66414480 Investeringstoelagen aan kerkfabrieken (erediensten)

beleidsitem:  079001 Bijdragen aan de eredienst - Kerkfabriek HH. Petrus en

     Paulus

actie:   5/1/2/4  Toekennen van een toelage aan de erkende

      kerkfabrieken

 

Besluit

Eredienst: Kerkfabriek HH. Petrus en Paulus - Budget 2024 - Schorsing
16 stemmen voor: Frank Gys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Eva Pierets, Koen Roskams, Steven Goorden en Peter Wouters.
5 onthoudingen: Bert Peeters, Lindsey Kees, Yve Staes, Rudy Roodhooft en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Het budget 2024 van de kerkfabriek HH. Petrus en Paulus te schorsen (niet goed te keuren) en aan te passen, zodanig dat dit past binnen de, nog goed te keuren, meerjarenplanwijziging 2020-2025 van de kerkfabriek van HH. Petrus en Paulus.

 

En dit als volgt:

        de investeringsbudgetten, voorzien op MAR 4101, ten bedrage van 15.000,00 euro, worden geschrapt;

        de gemeentelijke investeringstoelage, voorzien op MAR 3100, wordt teruggebracht van 40.000 euro naar 25.000 euro.

 

Artikel 2

De nodige budgetten te voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 11/01/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.