Gemeente Wommelgem

 

Notulen GR van 16 02 2023

 

 

Aanwezig:

Frank Gys, wnd. voorzitter;

Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, schepenen;

Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, raadsleden;

Marijke Deroover, algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Hilde Berckmans, voorzitter;

Afwezig:

Bert Peeters, Bart Van Scharen, raadsleden;

 

 

Overzicht punten

Notulen GR van 16 02 2023

 

Notulen vorige zitting: Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het ontwerp van notulen van de gemeenteraad van 19 januari 2023.

 

Argumentatie

Voor de gedane tussenkomsten en vragen over de geagendeerde punten wordt verwezen naar het audioverslag dat terug te vinden is op de gemeentelijke website.

 

Er worden geen opmerkingen geformuleerd over het ontwerp van notulen.

 

Besluit

Notulen vorige zitting: Goedkeuring
20 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Enig artikel

De notulen van de gemeenteraad van 19 januari 2023 worden zonder opmerkingen goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 04/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 16 02 2023

 

Gezondheidshuis Dahlia: Engagementsverklaring - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het Ministerieel Besluit van 14 januari 2022 m.b.t. de toekenning van een subsidie aan de gemeente Wommelgem voor het pilootproject voor de oprichting van een brede eerstelijnspraktijk in Wommelgem voor een totaalbedrag van € 170.000,00.

 

De gunning van het schepencollege d.d. 25 juli 2022 van de opdracht “Marktbevraging: Brede eerstelijnspraktijk - Kandidaten Huisartsen(Praktijken)”

 

De goedkeuring  van de huurovereenkomst m.b.t. de huisartsenkabinetten in de brede eerstelijnspraktijk ("Gezondheidshuis Dahlia") d.d. 23 januari 2023.

 

In het gezondheidshuis werken verschillende eerstelijnszorgverstrekkers samen onder een gemeenschappelijk en gedeeld zorgbeleid.

 

Het is aangewezen om de engagementen die de verschillende partners zullen opnemen in het gezondheidshuis te vertalen in een gedeelde engagementsverklaring.

 

Juridische gronden

Decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

We werken in Wommelgem momenteel, met financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid, aan de uitbouw van een brede eerstelijnspraktijk: gezondheidshuis Dahlia. Het is de bedoeling dat in dit gezondheidshuis verschillende eerstelijnszorgverstrekkers, waaronder één huisartsenassociatie, samenwerken onder een gemeenschappelijk en gedeeld zorgbeleid.

 

Het is aangewezen om het voornemen van de verschillende partners om dit gezondheidshuis samen te realiseren, te vertalen in een engagementsverklaring waarin de gezamenlijke en specifieke engagementen van elke partner benoemd worden.

 

We stellen voor om de blauwdruk van deze engagementsverklaring ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad. De engagementsverklaring die vervolgens met elke partner afgesloten wordt, en waarin de specifieke engagementen van de partner in kwestie opgenomen zullen worden, zal vervolgens telkens ter kennisgeving worden voorgelegd aan het schepencollege.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Gezondheidshuis Dahlia: Engagementsverklaring - Goedkeuring
20 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Enig artikel

het ontwerp van engagementsverklaring met betrekking tot de uitbouw van het Gezondheidshuis Dahlia goed te keuren als volgt:

 

"Engagementsverklaring Gezondheidshuis Dahlia - Wommelgem 

Partner: [naam organisatie]

 

[naam organisatie]wenst in samenwerking met het lokaal bestuur van Wommelgem een brede eerstelijnspraktijk (“gezondheidshuis Dahlia”) te realiseren waarin een concreet en kwaliteitsvol zorgaanbod met maximale toegankelijkheid voor de inwoners van Wommelgem wordt gecreëerd.

 

In het gezondheidshuis werken verschillende eerstelijnszorgverstrekkers samen onder een gemeenschappelijk en gedeeld zorgbeleid.

 

De partners engageren zich om dit gezondheidshuis uit te bouwen met volgende aandachtspunten:

        In het gezondheidshuis wordt multidisciplinair samengewerkt met als doel geïntegreerde zorg te bieden. We betrekken daarbij ook partners die inzetten op welzijn, preventie en gezondheidsbevordering.

 

        Er is er informatie-uitwisseling, afstemming en samenwerking met andere eerstelijnszorgverstrekkers en met organisaties uit het brede zorg- en welzijnsveld met het oog op een betere zorg- en dienstverlening op maat van de Wommelgemnaar.

 

        De partners van het gezondheidshuis hebben oog voor kwetsbare doelgroepen in Wommelgem en kunnen daarbij rekenen op de ondersteuning van de diensten van het OCMW. We zetten in op de uitbouw van een laagdrempelige en toegankelijke dienstverlening.

 

        Alle  partners nemen actief deel aan het kernteam dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling, uitvoering, evaluatie en eventuele bijsturing van het projectplan “Uitbouw van een brede eerstelijnspraktijk (gezondheidshuis) in Wommelgem” dat door de gemeente wordt getrokken.

 

Specifieke engagementen lokaal bestuur Wommelgem:

 

        Het lokaal bestuur neemt het voortouw in de uitbouw van het gezondheidshuis:

        Organisatie van overleg en afstemming met de partners van het gezondheidshuis en andere zorgverleners en welzijnsactoren in Wommelgem en binnen de Eerstelijnszone Antwerpen-Oost,

        Actieve zoektocht naar andere zorg- en dienstverlening die in het gezondheidshuis zinvol ingezet kan worden,

        In het kader van het Vlaams pilootproject brede eerstelijnspraktijken: onderzoek of het beheer van het gezondheidshuis verzelfstandigd dient te worden in een aparte vzw-structuur.

 

        De gemeente Wommelgem stelt de gelijkvloerse verdieping van het voormalig gemeentehuis gelegen aan de Kaakstraat 2 te 2160 Wommelgem gedeeltelijk ter beschikking van de verschillende partners die deel uitmaken van het gezondheidshuis.

 

Specifieke engagementen van de partner [naam organisatie]

 

        [In te vullen in overleg met de partner]

 

 

Opgemaakt te Wommelgem op [datum ondertekening]

 

 

Namens de gemeenteraad van Wommelgem,

 

Marijke Deroover,     Hilde Berckmans,

 

Algemeen directeur     Voorzitter

 

 

Namens [naam organisatie],

 

[naam + titel vertegenwoordiger invullen]

 

Publicatiedatum: 04/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 16 02 2023

 

LEKP rapportering 2022: Kennisneming

 

Kennisneming

Feiten en context

Sinds 2014 ondersteunt IGEAN de lokale besturen bij de opmaak van klimaatplannen in uitvoering van het Burgemeestersconvenant.

 

Op 22 oktober 2020 ging de gemeenteraad akkoord om het Burgemeestersconvenant 2030 aangaande duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te ondertekenen.

 

In het kader van de intergemeentelijke werking van het EnergieK huis met de EnergieKe loketten, waar alle gemeenten het samenwerkingsgebied van IGEAN deel van uitmaken, worden verschillende acties (groepsaankopen isolatie, infomomenten, EnergieKe krant, zonnedelen, …) aangeboden die uitvoering geven aan de doelstellingen van deze klimaatplannen.

 

Op 4 juni 2021 werd het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) gelanceerd. Hiermee wil de Vlaamse regering steden en gemeenten ondersteunen om de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. In het Lokaal Energie- en Klimaatpact ligt de focus op 4 werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater.

 

Op 28 oktober 2021 ondertekende de gemeenteraad het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

Deze ondertekening geeft recht op subsidies voor 2022, die uiterlijk op 30 april 2022 zullen

uitbetaald worden. Deze subsidies moeten ingezet worden voor lokale klimaatacties.

 

Het aanbod van bijkomende acties vanuit IGEAN voor 2022 ter ondersteuning van lokale besturen bij het behalen van de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact, waarbij het schepencollege op 13 december 2021 besloot om deel te nemen aan volgende bijkomende acties: 'de aanleg van geveltuintjes', 'Energiek Renoveren' en 'ontharden van opritten en voortuinen'.

 

Op 24 januari 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om niet deel te nemen aan de actie 'het EnergieK loket komt naar je toe - wijkloket'.

 

Op 24 november 2022 ondertekende de gemeenteraad het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0. Deze ondertekening geeft recht op subsidies voor 2023, en voor subsidies voor de volgende jaren. Deze subsidies moeten ingezet worden voor lokale klimaatacties.

 

Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voorgang opgemaakt worden dat na voorleggen aan en kennisneming door de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden.

 

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.

 

Juridische gronden

Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Het Besluit (EU) 2016/590 van de Raad van 11 april 2016 betreffende de ondertekening namens de Europese Unie van de Overeenkomst van Parijs.

 

Het Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030

 

Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024.

 

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030.

 

Het burgemeestersconvenant 2030

 

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van 4 juni 2021

 

Argumentatie

Op 6 februari 2023 werd via het Pactportaal de laatste versie gedownload van de rapportering van het LEKP. Deze rapportering bevat de ontvangen cijfers van Wommelgem

voor de voorgelegde doelstellingen binnen het LEKP 1.0.

 

Bij opmaak van de meest recente rapportering van het LEKP ontbreken nog een aantal gegevens die bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen.

 

Zo is er bijvoorbeeld nog geen monitoring voor de doelstelling rond fietspaden.

Een overzicht van de verwezenlijkingen sinds 2021:

Trage weg Van Tichelenlei - Immerseelstraat

200 lopende meter

Doornaardbrug (fietsbrug)

400 lopende meter

Pietingbaan (fietsstraat)

900 lopende meter

Selsaetenstraat (fietsstraat)

1200 lopende meter

 

 

Daarnaast stellen we vast dat het portaal Groenblauwpeil.be onvoldoende gekend is bij burgers. Via deze weg kunnen burgers, bedrijven en verenigingen ook (nieuwe) bomen en beplantingen op privédomein aangeven, welke bijdragen tot het bereiken van de doelstelling. Ook ontharding en opvang van hemelwater op privédomein kan de burger zelf aangeven via dit portaal.

 

De oorzaak van de toename van het primair energieverbruik (uitbreiding patrimonium? post corona tijd?) zal verder worden onderzocht en uitgebreide cijfers worden nog opgevraagd zodat we kunnen evolueren naar energiebesparing.

 

Er is nog geen afbakening van het begrip ‘lokaal sloopbeleidsplan’ en dus ook geen monitoring. Dat is nog in overleg maar hoeft dus niet in rekening gebracht worden voor 2022.

De monitoring rond collectieve renovaties is nog onvolledig. Ten eerste wordt momenteel enkel de burenpremie van Fluvius als databron genomen (dit wordt in de toekomst nog uitgebreid). Ten tweede is er slechts een jaarlijkse update, en die gebeurt in mei. De cijfers opgenomen in de rapportage zijn heel partieel voor 2022.

Het cijfer bij de doelstelling rond coöperatieve/participatieve hernieuwbare energieprojecten houdt nog geen rekening met de grootte van het project. 1 groot project is uiteraard evenwaardig aan vele kleintjes. Daarnaast worden momenteel nog alle projecten die in de energiekaart van VEKA opgenomen zijn meegeteld in plaats van de projecten sinds 2021 (start LEKP). Dit cijfer is dus nog niet betrouwbaar. 

De cijfers rond de verledding zijn nog niet actueel. De cijfers dateren van 31/08/2022, terwijl de meest recente update 31/12/2022 zou moeten zijn. Er wordt momenteel gekeken hoe dat zo snel mogelijk actueel te krijgen. 

 

Financiële weerslag

Geen

 

Kennisneming

Artikel 1

Kennis te nemen van de rapportering 2022 in het kader van LEKP (Lokaal Energie- en Klimaatpact) 1.0.

 

Artikel 2

De gemeenteraadsbeslissing en de rapportering na kennisname op te laden via het digitaal loket voor lokale besturen.

 

Publicatiedatum: 04/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 16 02 2023

 

Advies: Ontwerp Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Aan de gemeente wordt advies gevraagd over het ontwerp van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen (PBRA), over de onderdelen uit het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan die niet langer geldig zijn en over het ontwerp-plan-MER. Het advies kan worden uitgebracht tot en met 15 maart 2023.

 

Over het ontwerp van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen (PBRA) en over de onderdelen uit het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan die niet langer geldig zijn, wordt het advies van de gemeenteraad gevraagd.

 

Het PBRA is opgebouwd uit een strategische visie, die vertaald is in drie beleidskaders. Aan de basis van de strategische visie liggen vier ruimtelijke principes: zuinig ruimtegebruik, veerkracht, nabijheid en bereikbaarheid en eigenheid. Er werden zeven strategieën geformuleerd: offensieve open ruimte, samenhangend ecologisch netwerk, van versnippering naar bundeling, ruimtelijke multimodale knopen, sluitend locatiebeleid voor (hoog)dynamische functies, levendige kernen en energietransitie.

 

De strategische visie werd uitgewerkt in drie beleidskaders, waarbij ook reeds bepaalde doelstellingen en acties worden voorgesteld. Het gaat over de volgende drie beleidskaders:

        Sterke netwerken: ruimte en mobiliteit

        Levendige kernen

        Verdichten en ontdichten van de ruimte

 

Daarnaast zal de strategische visie haar vertaling vinden in de keuze en de uitvoering van provinciale ruimtelijke plannen en projecten.

 

Juridische gronden

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, van 20 augustus 2009 (VCRO) en de bijbehorende uitvoeringsbesluiten.

 

Argumentatie

Ontwerp PBRA

In het algemeen kunnen de strategische visie en de drie beleidskaders, die hiervan de vertaling zijn, gunstig worden beoordeeld. De algemene principes liggen in lijn met de doelstellingen die op ruimtelijk vlak ook lokaal worden nagestreefd.

 

In de kerntypering, opgenomen in het beleidskader 'levendige kernen' wordt de dorpskern van Wommelgem een randstedelijke rol gegeven. Voor de volledige Antwerpse randstad wordt, zonder gewijzigd beleid, een toename van het aantal huishoudens verwacht met 21,8%. De provincie stelt echter vast dat, zonder bijsturing, naar verwachting bijna de helft van de bijkomende huishoudens zich situeren in de (kleine) dorpskernen, dorpskernen met potenties of buiten de kernen. Het is dan ook gewenst om hierin bij te sturen. De provincie werkt daarom een herverdeling van de bijkomende woningen uit die wel rekening houdt met de doelstelling om de bijkomende woningen te voorzien op de meest verantwoorde plekken: in de kernen met veel voorzieningen, gebruikers en een multimodale bereikbaarheid (de stedelijke kernen en strategische dorpskernen). Deze herverdeling gebeurt tussen en binnen de regionale woonmarkten. In het eindscenario wordt op die manier gekomen tot een toename van het aantal huishoudens in de periode 2021-2030 in de Antwerpse randstad van 7.629, tegenover 6.203 zonder bijsturing.

 

Voor de randstedelijke kernen wenst de provincie in te zetten op:

        Het behoud van het evenwicht tussen de belangrijke open ruimte en groenblauwe dooradering

        Mee de stedelijke verdichting te realiseren

 

Omdat de dichtheden in deze kernen vaak lager liggen dan die in de stedelijke kernen met metropolitane of regionale rol, liggen er in deze kernen mogelijkheden om kwalitatief te verdichten in combinatie met het realiseren van waardevolle openruimtegebieden.

 

Verder wordt in het beleidskader rond 'levendige kernen' ook ingezet op verweving van functies in de kernen en het kllimaatneutraal en -bestendig maken van de kernen.

 

In het beleidskader rond 'sterke netwerken: ruimte en mobiliteit' worden ruimtelijke multimodale knopen bepaald, zowel voor personen- als voor goederenvervoer. De provincie stelt zichzelf hiervoor als doel om de knoop- en plaatswaarde voor het grondgebied van de provincie Antwerpen in beeld te brengen.

 

In het beleidskader rond 'verdichten en ontdichten van de ruimte' wenst de provincie in te zetten op ontwikkelingen in bestaande, goed gelegen ruimte om zo ontwikkelingen op slecht gelegen greenfields minder interessant te maken. Hiervoor zal worden onderzocht hoe functies van hun minder geschikte plaats naar ruimtelijk meer verantwoorde locaties begeleid kunnen worden, wordt nagedacht over de toekomst voor leegstaande en vrijkomende (agrarische) sites, worden nieuwe economische invullingen in bestaande goed gelegen ruimte voorzien en wordt een kader geboden voor detailhandel langs steenwegen.

 

Onderdelen GRS die niet langer geldig zijn

Tijdens de opmaak van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte kan de provincieraad onderdelen van een Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan omschrijven of aanduiden die niet geldig zijn, rekening houdend met de elementen uit het Beleidsplan Ruimte. De provincieraad dient hiervoor vooraf het advies in te winnen van de gemeenteraad.

 

De onderdelen die de provincie voorstelt te schrappen uit het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan staan vermeld in de brief die als bijlage bij dit besluit is toegevoegd.

 

Bij de principes die aan de basis liggen van de schrappingen kan worden aangesloten, maar er wordt geoordeeld dat enkele schrappingen niet in lijn liggen met het ontwerp Beleidsplan Ruimte. Het gaat dan met name over de passages met betrekking tot het laten uitdoven en verplaatsen van bepaalde bedrijventerreinen, de ontwikkelingskansen rond bestaande ruimtelijke structuren en het regionaal en bovenlokaal aanbod handel, diensten naar R11 en Herentalsebaan.

 

Schrapping passages rond het laten uitdoven en verplaatsen van bepaalde bedrijventerreinen (passages 4, 11, 13, 15 en 16):

In het ontwerp Beleidsplan Ruimte staat dat herlocalisaties van slecht gelegen industriegebieden mogelijk moet zijn. Deze schrapping lijkt daarmee dan ook niet in overeenstemming te zijn. Met name de bedrijventerreinen aan de Wijnegemsteenweg en aan de Rollebeekstraat bevinden zich op de rand of te midden van groengebieden, op niet goed gelegen locaties wat betreft mobiliteit. Het laten uitdoven van bijvoorbeeld het industriegebied aan de Wijnegemsteenweg werd ook opgenomen in de AON van De Nieuwe Rand.

 

Het is in dit kader ook te vermelden dat herlocalisaties van dergelijk slecht gelegen bedrijventerreinen best ook intergemeentelijk, op provinciaal niveau, aangepakt worden.

 

Het bestendigen van zonevreemde bedrijventerreinen lijkt dan weer wél volledig in lijn te liggen met de principes uit het ontwerp Beleidsplan Ruimte. In die zin lijkt het dan ook logisch om de passages uit het GRS in verband met het opmaken van een nieuw RUP voor het zonevreemd bedrijf aan de Beemdkant te schrappen.

 

Schrapping passage ontwikkelingskansen rond bestaande ruimtelijke structuren (passage 3):

Er worden hierbij locaties geschrapt die logisch zijn om te schrappen en in lijn liggen met het ontwerp Beleidsplan Ruimte. Echter worden ook kernen geschrapt (bv. Het Laar), die thans in de kerntypering als de uitloper van de metropolitane kern van Deurne-Zuid worden beschouwd.

 

Schrapping passage regionaal en bovenlokaal aanbod handel, diensten naar R11 en Herentalsebaan (passage 5):

Gelet op de principes in het ontwerp Beleidsplan Ruimte en de detailhandelstudie die samen met de POM werd opgemaakt, lijkt deze passage uit het GRS beter volledig te worden geschrapt.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Advies: Ontwerp Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen - Goedkeuring
17 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Kelly Joris en Frank Gys.
3 onthoudingen: Jan Herthogs, Eva Pierets en Koen Roskams.
Enig artikel

Een gunstig advies te geven over het ontwerp van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen en een gunstig advies met opmerkingen te geven over de onderdelen uit het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan die niet langer geldig zijn:

        De schrapping van de passages 3, 4, 5, 11, 13, 15 en 16 te herbekijken, in het licht van de motivatie opgenomen bij de argumentatie van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 04/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 16 02 2023

 

Aanvullend verkeersreglement: Parkeerplaatsen voor elektrisch laden - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 7 november 2006 besliste de gemeenteraad in het centrum van Wommelgem een zone met beperkte parkeertijd (blauwe zone) in te stellen waar de parkeertijd beperkt wordt tot maximum 2 uur en de verplichting wordt opgelegd om de parkeerschijf te gebruiken op werkdagen van 9u tot 18u, uitgezonderd bewoners in het bezit van een bewonerskaart. De blauwe zone omvat de volgende straten :

        Kaakstraat;

        Sint-Damiaanstraat, tussen Handboogstraat en Wiekenstraat;

        Kerkplaats;

        Dasstraat, tussen Kerkplaats en rotonde Handboogstraat;

        Handboogstraat.

 

De Vlaamse regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische voertuigen aanmoedigen. Publieke laadpalen vormen een belangrijke aanvulling op thuisladen en laden op het werk.

 

De parkeerplaatsen ter hoogte van laadpalen voor het elektrisch laden van voertuigen worden aangeduid door verkeersborden E9a met onderbord met een pictogram van laden van elektrische voertuigen.

Op plaatsen voorzien van een publieke laadinfrastructuur, moeten de elektrische of hybride elektrische voertuigen geconnecteerd zijn met die laadinfrastructuur.

 

Voor de plaatsing van de signalisatie voor het parkeren van elektrische voertuigen is een aanvullend reglement vereist.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

Op 31 januari 2023 adviseerde de dienst Verkeer en Mobiliteit van de politiezone Minos positief op het voorstel van het aanvullende reglement voor de parkeerplaatsen voorbehouden voor het elektrisch laden van voertuigen in de gemeente Wommelgem.

 

Argumentatie

Naar aanleiding van het aanduiden van parkeervakken voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen wordt voorgesteld om een globaal aanvullend verkeersreglement voor de gemeente Wommelgem goed te keuren.

In de blauwe zone blijft de parkeertijd beperkt tot 2 uur met de verplichting om de parkeerschijf te gebruiken, uitgezonderd houders van een bewonerskaart.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Aanvullend verkeersreglement: Parkeerplaatsen voor elektrisch laden - Goedkeuring
20 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1

Op het grondgebied van Wommelgem geldt:

ter hoogte van de openbare palen voor het elektrisch laden van voertuigen worden één of twee parkeervakken voorbehouden voor het laden van elektrische of hybride elektrische voertuigen.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden E9a

        de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type VIId

 

Artikel 2

In het centrum van Wommelgem, in de zone met beperkte parkeertijd (blauwe zone), waar de parkeertijd beperkt wordt tot maximum 2 uur en de verplichting wordt opgelegd om de parkeerschijf te gebruiken op werkdagen van 9u tot 18u, uitgezonderd bewoners in het bezit van een bewonerskaart,

geldt:

ter hoogte van de openbare palen voor het elektrisch laden van voertuigen worden één of twee parkeervakken voorbehouden voor het laden van elektrische of hybride elektrische voertuigen;

in de blauwe zone blijft de parkeertijd beperkt tot 2 uur met de verplichting om de parkeerschijf te gebruiken, uitgezonderd houders van een bewonerskaart.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden E9a

        de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type VIId

        de verkeersborden worden aangevuld met het pictogram van de parkeerschijf (onderborden Type VIIb) met de vermelding "uitgezonderd bewoners"

 

Artikel 3

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Publicatiedatum: 04/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 16 02 2023

 

COC Brieleke: Aanpassing gebruikersreglement - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 7 december 2020 keurde de gemeenteraad het gebruikersreglement voor het cultureel ontmoetingscentrum goed.

Evaluatie van het gebruikersreglement COC Brieleke, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25 maart 2021 en 17 maart 2022.

Addendum concessieovereenkomst vrijetijdscentrum, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25 maart 2021.

 

De verworven ervaring tijdens afgelopen werkingsjaar van het COC Brieleke geeft aan dat opnieuw enkele aanpassingen nodig zijn. De meest geschikte datum hiervoor is bij ingang van het nieuwe programmatiejaar en dus vooraleer de nieuwe reservaties van start gaan.

 

Juridische gronden

Artikel 56 van het decreet lokaal bestuur over de bevoegdheden van het schepencollege

 

Adviezen

Het advies van de cultuurraad, uitgebracht in zitting van 16 januari 2023. De cultuurraad gaat akkoord met de voorgestelde aanpassingen met uitzondering van de wijziging in Art.2.1.2 Procedure en termijnen - Indieningstermijnen rond de aanvragen voor uitzonderlijke éénmalige events.

 

Argumentatie

Volgende artikelen dienen aangepast of toegevoegd te worden:

 

Bij 1.2 'Openingsuren en sluitingsdagen '

        Het sluitingsuur op zondag en een vooravond van een feestdag naar 01.00 uur.        

 

Bij 1.3 'Categorieën van gebruikers'

        Wommelgemse scholen passen we aan naar Wommelgemse basischolen om zo verwarring met muziekschool of andere te vermijden. Ook wordt er een toelichting bijgevoegd 'Beperkt tot schoolactiviteiten zoals een schoolfeest of een educatief project met en voor de leerlingen. Een activiteit om geld in te zamelen zoals een kwis of eetfestijn... vallen hier niet onder.'  

 

Bij 2.1.2 'Procedure en termijnen' -  Indieningstermijnen

        Vervroegen we de indieningstermijnen om zo wat tegemoet te komen aan een algemene vraag.

        Categorie B: vanaf 1 april van kalenderjaar X voor podiumactiviteiten

        Categorie B: vanaf 10 april van kalenderjaar X voor overige activiteiten

        Categorie C: vanaf 20 april van kalenderjaar X

        Categorie D: vanaf 1 mei van kalenderjaar X

 Aanvragen van deze categorieën voor het volgende seizoen zijn mogelijk voor

 activiteiten t.e.m 31 augustus van kalenderjaar X + 1. 

        Schrappen dat podiumactiviteiten steeds voorrang hebben op op andere activiteiten. Dit is in praktijk niet mogelijk. Je kan reeds toegekende reservaties niet annuleren omwille van een nieuwe aanvraag met podiumactiviteit voor eenzelfde datum.

 

Bij 2.1.2 Procedure en termijnen - Behandeltermijnen

        Men ontvangt extra informatie (o.m.handleidingen en technische fiches) indien gewenst.

 

Bij 2.2.1 Verantwoordelijkheden - Vóor het gebruik

        De volledige organisatie van een activiteit zoals het klaarzetten en weer opruimen van de zaal, in- en uitladen, opstellen en afbreken van de discobar... moet binnen de huurperiode gebeuren. Tenzij vooraf anders besproken met de dienst vrije tijd. Dit omdat de praktijk uitwijst dat het bij een fuif niet haalbaar is alles opgeruimd en in orde te hebben tegen het sluitingsuur van 03.00 uur.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

COC Brieleke: Aanpassing gebruikersreglement - Goedkeuring
17 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Kelly Joris en Frank Gys.
3 onthoudingen: Jan Herthogs, Eva Pierets en Koen Roskams.
Artikel 1

Het gemeenteraadsbesluit van 17 maart 2022 met betrekking tot het gebruikersreglement voor het cultureel ontmoetingscentrum wordt met ingang van 1 april 2023 opgeheven.

 

Artikel 2

Dit gebruikersreglement COC Brieleke treedt in voege vanaf 1 april 2023.

 

Artikel 3

Lokaal Bestuur Wommelgem verhuurt ruimten in het COC Brieleke, gelegen aan Brieleke 16. Dit reglement regelt het gebruik van deze infrastructuur voor de organisatie van activiteiten en evenementen.

 

1. Algemeen

1.1 Infrastructuur en indeling

De verhuurbare ruimten zijn:

        Theaterzaal met theatervloer en uitschuifbare tribune (313 m2, backstage en podium 230m2). Maximum bezettingscapaciteit: 200 zitplaatsen in tribuneopstelling, 750 pers bij een staand concert en bij gebruik volledige zaal (podium inclusief) max. 1.250 personen staand.

        foyer (215m2) met bar, maximum 215 personen staand, zittend aan tafel 120 personen.

        artiestenloge / vergaderzaal 1 of 2 (100 m2 volledig / 50 m2 met scheidingswand) met bezettingscapaciteit van 20 personen zittend en 40 personen staand per loge/vergaderzaal.

        keuken (47 m²).

De maximale bezetting van alle compartimenten samen bedraagt 1.500 personen.

 

De loges/vergaderzalen kunnen enkel gebruikt worden voor een vergadering, lezing, cursus.. of als artiestenloge. Er zijn geen recepties, koffietafels of feesten toegestaan.

Per loge staan er 8 tafels en 20 stoelen ter beschikking.

 

De foyer en/of theaterzaal kan niet gehuurd worden voor religieuze of levensbeschouwelijke diensten of uitvaarten.

Bij het huren van de foyer en/of theaterzaal staan er 90 tafels, 360 stoelen en 20 staantafels ter beschikking.

 

Bij het huren van de theaterzaal voor een voorstelling of publieke activiteit is het verplicht ook de foyer te huren voor het aanbieden van een drankje om zo het sportcafé niet te overbelasten. De dienst vrije tijd kan hierop een uitzondering toestaan.

 

1.2 Openingsuren en sluitingsdagen

        Het COC is, na aanvraag, beschikbaar voor gebruikers:

- tussen 08.30 uur ’s ochtends en 01.00 uur ‘s nachts van zondag tot en met donderdag of op een vooravond van een feestdag.

- tussen 08.30 uur ’s ochtends en 03.00 uur ’s nachts op vrijdag en zaterdag.

        Het lokaal bestuur legt jaarlijks de sluitingsdagen van het COC vast.

 

1.3 Categorieën van gebruikers

We hanteren verschillende categorieën van gebruikers.

A

Diensten van Lokaal Bestuur Wommelgem

Gemeentelijke adviesraden

Rode Kruis Borsbeek-Wommelgem voor de bloedinzamelingen

Wommelgemse basisscholen (1)

Kunstenaars voor inrichting van een tentoonstelling (2)

 

 

B

Erkende Wommelgemse verenigingen en seniorenverenigingen (feitelijke verenigingen of vzw’s)

Publieke en semi-publieke instellingen

 

 

C

Niet-erkende Wommelgemse verenigingen (feitelijke verenigingen of vzw’s)

Commerciële organisaties uit Wommelgem

Inwoners van Wommelgem

 

D

Verenigingen van buiten Wommelgem (feitelijke verenigingen of vzw’s)

Commerciële organisaties van buiten Wommelgem

Niet-inwoners

(1)Beperkt tot  schoolactiviteiten zoals een schoolfeest of een educatief project met / voor  de leerlingen. Een activiteit om geld in te zamelen zoals een kwis of eetfestijn... vallen hier niet onder.

(2)De modaliteiten worden vastgesteld door de dienst vrije tijd. Hierin worden alle praktische schikkingen opgenomen, waaronder ook de periode dat de kunstwerken gehangen mogen worden. Indien de kunstenaar of het kunstgezelschap een vernissage, openingsreceptie of finissage aanbiedt, dient een huurprijs te worden betaald volgens de prijscategorie die van toepassing is.

 

2. Gebruik

 

2.1 Aanvragen

2.1.1 Formele verplichtingen

        Aanvragen voor infrastructuur in het COC Brieleke zijn mogelijk:

- via het online reservatiesysteem,

- schriftelijk via het vrijetijdsloket .

        De reservatieaanvraag bevestigt de aanvaarding van dit gebruikersreglement, het bedrag van de huur en vergoedingen inbegrepen.

        De reservatieaanvraag gebeurt door een meerderjarige en dit namens een wel- bepaalde organisatie of in eigen naam. Bij een aanvraag voor een (erkende) vereniging dient de aanvrager lid en/of gevolmachtigde te zijn van deze vereniging.

 

2.1.2 Procedure en termijnen

Indieningstermijnen

        Het lokaal bestuur heeft het recht om de kalender van de ruimten in het COC bij voorrang te beheren voor de eigen programmatie en voor organisaties van het lokaal bestuur.

        Tot eind maart van kalenderjaar X blokkeert de dienst vrije tijd de kalender van deze ruimten voor de eigen seizoensprogrammatie (periode 1 september van kalenderjaar X t.e.m. 31 augustus van kalenderjaar X + 1) en voor organisaties van het lokaal bestuur. Vanaf 1 april van kalenderjaar X worden de ruimten vrijgegeven voor gebruik door derden:

- Categorie B: vanaf 1 april van kalenderjaar X voor podiumactiviteiten

- Categorie B: vanaf 10 april van kalenderjaar X voor overige activiteiten

- Categorie C: vanaf 20 april van kalenderjaar X

- Categorie D: vanaf 1 mei van kalenderjaar X

Aanvragen van deze categorieën voor het volgende seizoen zijn mogelijk voor activiteiten t.e.m. 31 augustus van kalenderjaar X + 1.

        Minimum 1 maand voor de geplande activiteit dient de aanvraag ingediend te zijn bij de dienst vrije tijd van Lokaal Bestuur Wommelgem. Eventuele latere aanvragen kunnen alsnog worden toegekend indien de ruimte nog vrij is en dit organisatorisch geen problemen oplevert.

 

Behandeltermijnen

        Aanvragen tot reservaties worden behandeld in volgorde van ontvangst.

        Binnen 14 kalenderdagen krijgt de aanvrager een antwoord op zijn aanvraag.

        Vanaf het moment dat de aanvrager de bevestiging ontvangen heeft, is de reservatie bindend en dient de betaling onmiddellijk in orde gebracht te worden.

        Dat betekent dat de gebruiker:

- zich akkoord verklaart met de bepalingen van dit reglement;

- verklaart dat alle ingevulde gegevens volledig en correct zijn. Indien blijkt dat de

  gegevens niet waarheidsgetrouw zijn, kan het lokaal bestuur afzien van de

  verhuring zonder recht op schadevergoeding voor de organisator;

- extra informatie ontvangt (o.m. handleidingen en technische fiches) indien gewenst.

 

2.2 Verantwoordelijkheden

2.2.1 Vóór het gebruik

        De gebruiker controleert het lokaal of de zaal bij het betreden. Tekortkomingen en/of schade worden onmiddellijk gemeld aan een medewerker van de dienst vrije tijd of aan de concessionaris indien de dienst vrije tijd niet beschikbaar is. Latere klachten worden niet meer aanvaard.

        De volledige organisatie van een activiteit zoals klaarzetten van de zaal, in- en uitladen, opstellen en afbreken van de discobar … moet binnen de huurperiode gebeuren. Tenzij vooraf anders afgesproken met de dienst vrije tijd.

 

2.2.2 Tijdens het gebruik

Voorkomen van schade en aansprakelijkheid

        De gebruiker neemt steeds de nodige maatregelen om beschadiging, inbraak en/of diefstal te voorkomen.

        Het is verboden ramen, deuren, panelen, muren, vloeren en plafond te voorzien van een hechtingsmiddel. Het aanbrengen van onder andere decoratie, informatie, inkleding dient zo te gebeuren dat er geen schade aan de infrastructuur wordt aangericht.

        Materiaal dat gebruikt wordt en niet eigen is aan de infrastructuur moet voldoen aan de wettelijke normen op vlak van technische keuringen en milieu-, veiligheids- en brandvoorschriften. Bij gebrek aan de vereiste attesten kan de overeenkomst opgezegd worden en/of de activiteit stilgelegd worden zonder recht op schade- vergoeding voor de gebruiker.

        De gebruiker mag geen herstellingen/wijzigingen aan de infrastructuur (laten) uitvoe- ren of gebruiksmateriaal vervangen.

        Het is verboden onrechtmatig te parkeren.

Veiligheid

        De maximumcapaciteit van de zaal of de lokalen mag niet overschreden worden.

        Alle toegangswegen moeten bereikbaar blijven voor de hulpdiensten en nooduitgangen moeten steeds vrij blijven van obstakels. De blustoestellen en de toegang tot de technische ruimte dienen steeds gevrijwaard te worden.

Geluidsnormen

De gebruiker waakt erover dat de regelgeving over geluidsnormen voor muziekactiviteiten nageleefd wordt. De muziek mag niet luider zijn dan 95 dB(A) LAeq,15min.

Algemene voorwaarden:

        Het geluidsniveau wordt gedurende de volledige activiteit (elektronisch versterkte muziek en andere geluiden in de inrichting) gemeten ter hoogte van de mengtafel of een andere representatieve meetplaats.

        Toetsen mag aan ofwel 102 dB(A) LAmax,slow ofwel 95 dB(A) LAeq,15min.

        Een duidelijke visuele indicatie van het geluidsniveau dient minstens zichtbaar te zijn voor de verantwoordelijke voor het geluidsniveau.

        De gebruiker dient gratis oordopjes ter beschikking te stellen.

Bijzondere voorwaarden:

        Ramen en deuren blijven gesloten om geluidsoverlast voor de buren te vermijden. De nachtrust van de buren moet gerespecteerd worden.

Specifieke bepalingen bij het organiseren van fuiven en feesten

        Voor het organiseren van een fuif dient er (minimum 2 maanden op voorhand) bijkomend een evenementen aanvraag ingediend te worden via het digitaal loket.

        Als de burgemeester het nodig acht, organiseert de dienst vrije tijd een veiligheids- overleg met de organisator van het evenement.

        Fuiven of dansmanifestaties met elektronisch versterkte muziek in het COC zijn beperkt tot maximum 12 per jaar. Het college van burgemeester en schepenen kan op verzoek van dit aantal afwijken.

        Bij fuiven en feesten is een toiletverantwoordelijke verplicht.

        Vanaf 200 personen is security verplicht.

Algemene gezondheidsbepalingen

        In alle lokalen en zalen geldt een algemeen rookverbod.

        Illegale drugs zijn ten strengste verboden. Het tolereren als inrichter kan leiden tot weigering bij een volgende activiteit.

        Er mogen geen alcoholische dranken geschonken worden aan jongeren onder de 16 jaar en aan ogenschijnlijk dronken personen. Tevens is het verboden om sterke dranken, inclusief alcoholpops, te schenken aan personen onder de 18 jaar.

        Wanneer iemand alcohol wil kopen of zich laten verstrekken, mag men een bewijs vragen dat deze persoon ouder is dan 16 of 18 jaar.

Herbruikbare bekers en cateringmateriaal

De gebruiker dient de voorschriften zoals opgenomen in de OVAM-wetgeving van de Vlaamse regering rond het gebruik van herbruikbare bekers en cateringmateriaal, in voege sinds 1 januari 2020, te respecteren.

Dieren

Dieren zijn niet toegelaten in de ruimten van het COC. Een uitzondering wordt gemaakt voor assistentiedieren en dieren die een wezenlijk onderdeel vormen van een activiteit of voor- stelling.

Openbare orde en goede zeden

        Haatdragende of opruiende activiteiten zijn niet toegelaten in het COC.

        Bij elke aanvraag dient men steeds aan te geven voor welke activiteit de infrastruc- tuur zal aangewend worden. Het college van burgemeester en schepen is steeds gemachtigd te beslissen of een bepaalde activiteit al dan niet mag plaatsvinden.

        Het lokaal bestuur is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de boodschappen die door de gebruiker in het centrum worden verspreid en distantieert zich hier bij voorbaat van.

        Organisatoren mogen op geen enkele wijze, noch in hun communicatie noch tijdens de activiteit, zelf de indruk wekken dat hun activiteit kadert binnen de officiële programmatie van het COC.

Bestemming en onderverhuring

        Het is niet toegelaten om in de infrastructuur een tijdelijke of vaste vestigingsplaats in te richten voor zuiver commerciële activiteiten.

        De gebruiker mag geen andere bestemming geven aan de gebruikte infrastructuur dan die waarvoor het gebruik werd toegestaan.

        Het onderverhuren aan derden is niet toegelaten.

Taksen en bijkomende vergoedingen

De gebruiker is als inrichter zelf verantwoordelijk voor het opvolgen van gemeentelijke, provinciale en hogere regelgeving (taksen op vertoningen, auteursrechten ...). Dat geldt niet voor de billijke vergoeding voor het gebruik van achtergrondmuziek waarvoor het lokaal bestuur een jaartarief betaalt. Al het overige dient steeds door de gebruiker zelf geregeld en betaald te worden.

Meer info op www.unisono.be

De gebruikers kunnen geenszins eventuele overtredingen verhalen op het lokaal bestuur.

De gebruiker is uiteraard gebonden zich te houden aan alle wettelijke voorschriften en reglementen en zorgt zelf voor alle nodige vergunningen.

 

2.2.3 Na het gebruik

Opruimen

De schoonmaak van de vloeren is na afloop van de activiteit in de prijs inbegrepen. De gebruiker dient er evenwel over te waken dat:

        de ruimte(n) opgeruimd  wordt en in originele opstelling achtergelaten;

        tafels en stoelen proper worden achtergelaten en volgens plan terug in de berging  geplaatst;

        de vloer borstelproper achter gelaten wordt;

        de toog in de foyer en/of de keuken netjes worden achtergelaten als daarvan gebruik gemaakt werd;

        materialen of voorwerpen die niet tot de infrastructuur behoren, verwijderd worden;

        de lichten gedoofd worden (uitgezonderd de veiligheidsverlichting);

        alle ramen en deuren gesloten worden.

De gebruiker sorteert het afval en gebruikt daarvoor de beschikbare containers (gft, pmd,  papier/karton, restafval). Bij sluikstorten wordt een boete aangerekend van € 150, inclusief btw.

Meldingsplicht bij gebreken, schade of verlies

Eventuele schade, diefstal en/of andere tekortkomingen dient de gebruiker onmiddellijk na de activiteit te melden aan de dienst vrije tijd of na de openingsuren aan de concessionaris .

 

2.3 Verzekeringen en aansprakelijkheid

        Het lokaal bestuur heeft volgende verzekeringen afgesloten:

- een algemene verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor het gebruik van de

  infrastructuur;

- een brandverzekering;

- een verzekering objectieve aansprakelijkheid, brand en ontploffing.

        Het lokaal bestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor:

- lichamelijke en stoffelijke schade aan derden naar aanleiding van het toegestane

  gebruik;

- voor verlies, beschadiging of diefstal van persoonlijke bezittingen van gebruikers en

  bezoekers.

 

2.4 Toegangssysteem

        Sleutels/buttons worden afgehaald en teruggebracht bij de dienst vrije tijd binnen de openingsuren. Buiten de openingsuren kan men hiervoor terecht bij de concessionaris.

        Sleutels/buttons worden op persoonsniveau overhandigd. Per gebruiker worden geen  bijkomende sleutels/buttons verstrekt. Indien een sleutel/button niet wordt ingeleverd of verloren gaat, zal € 25/sleutel of € 15/button aangerekend worden via factuur.

        De persoon die de sleutels/buttons komt halen, is verantwoordelijk voor het correcte gebruik hiervan.

 

2.5 Tickets en inkomkaarten

De organisator staat zelf in voor de ticketverkoop van zijn activiteit / evenement.

 

2.6 Horeca

        De gebruiker van het COC Brieleke kan ervoor kiezen om de toog in de foyer zelf uit te baten. Dranken zijn verplicht af te nemen bij de concessionaris. Hij staat in voor levering ervan en neemt het stockbeheer van deze leveringen op zich. De dranken worden aangeleverd tegen aankoopprijs. De prijslijst kan jaarlijks wijzigen.

De facturatie en concrete afspraken rond bestellingen, stocktellingen ter plaatse gebeuren rechtstreeks tussen de concessionaris en de gebruiker.

        De locatie is vrij van catering. De gebruiker kan dus zelf een cateraar kiezen.

        Indien men gebruik wenst te maken van een foodtruck dient men samen met de dienst vrije tijd te bekijken wat er mogelijk is. Het voorplein dient steeds toegankelijk te zijn voor alle gebruikers van het vrijetijdscentrum. 

 

2.7 Bijkomende diensten

Tijdens de kantooruren is de dienst vrije tijd verantwoordelijk voor het toezicht in het COC Brieleke. Tijdens de avonden en weekenddagen is de concessionaris verantwoordelijk voor het basistoezicht (aanwezig bij opstart en afsluiten van het evenement). Op uitdrukkelijke vraag van de gebruiker kan de concessionaris bepaalde diensten aan de gebruiker leveren. De tarieven voor deze bijkomende diensten en minimale afname is in de prijslijst terug te vinden.

 

2.8 Technische apparatuur en ondersteuning

De bediening van de geluids-, licht-, beeld- en andere theatertechnische apparatuur gebeurt enkel door de gemeentelijke theatertechnicus, desgevallend een extern professioneel technicus of door een technisch onderlegd persoon waarvoor gebruiksfiches voorhanden zijn.

 

2.9 Betwistingen en niet-voorziene gevallen

        Betwistingen met betrekking tot de toepassing van dit reglement moeten schriftelijk of per e-mail bezorgd worden, uiterlijk vijf werkdagen nadat de gebruiker over het betwiste feit in kennis is gesteld.

        Bij gebrek aan betaling in der minne zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden voor wat betreft het betwiste gedeelte. De invordering van het niet betwiste gedeelte zal door middel van een dwangbevel, voorzien in artikel 177 van het Decreet Lokaal Bestuur geschieden.

        Het college van burgemeester en schepenen neemt een beslissing over alle betwiste en in dit reglement niet-voorziene gevallen.

 

Publicatiedatum: 04/09/2023
Punt bijlagen/links Nieuw gebruikersreglement COC Brieleke .pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 16 02 2023

 

Retributie: Gebruik infrastructuur COC Brieleke - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Omwille van haar financiële toestand is de gemeente genoodzaakt om retributies en belastingen te heffen.

 

Op 17 maart 2022 keurde de gemeenteraad het retributiereglement, voor het gebruik van de infrastructuur in COC Brieleke, goed.

 

Juridische gronden

Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Het advies van de cultuurraad, uitgebracht in zitting van 16 januari 2023.

 

Argumentatie

Het is wenselijk ten aanzien van de personen, verenigingen en bedrijven die gebruik wensen te maken van deze accommodatie een redelijke retributie te vragen.

 

Volgende wijzigingen worden voorzien:

1. De Wommelgemse scholen worden voortaan als De Wommelgemse basisscholen genoteerd. Dit om misverstanden te vermijden naar andere scholen toe zoals een muziekschool.

2. Het gratis gebruik van de accommodatie door de Wommelgemse basisscholen wordt voortaan beperkt tot schoolactiviteiten zoals een schoolfeest of een educatief project met en voor de leerlingen. Een activiteit om geld in te zamelen zoals een kwis of een eetfestijn... vallen daar niet onder.

3. Het weektarief voor prijscategorie D wordt gehalveerd tegenover het weekendtarief. Dit was eerder ook al voor de overige prijscategorieën van toepassing.

4. Wanneer men een technicus wenst in te huren kan dit voor minimum 1 uur en zolang als nodig. Er wordt niet langer een maximum van 3 uur gehanteerd.

5. De prijscategorie, die op datum van de reservatieaanvraag van toepassing is, bepaalt de te betalen retributie.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

Omschrijving

Raming jaarbedrag

Zaalverhuur COC Brieleke

€ 30.000,00

 

Deze ontvangst zal ingeboekt worden op:

Budget:  2023-2025

Algemene rekening: 70111000 Verhuringen van onroerende goederen aan

ondernemingen en gezinnen

Beleidsitem:  070520              Infrastructuur - Vrijetijdscentrum Brieleke

Actie:                5/1/1/11              Opvolgen van allerlei inkomsten en uitgaven met

betrekking tot de verhuur van patrimonium

 

Besluit

Retributie: Gebruik infrastructuur COC Brieleke - Goedkeuring
17 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, Kelly Joris en Frank Gys.
3 onthoudingen: Jan Herthogs, Eva Pierets en Koen Roskams.
Artikel 1

Het gemeenteraadsbesluit van 17 maart 2022, met betrekking tot het retributiereglement voor het gebruik van de infrastructuur in COC Brieleke, wordt met ingang van 1 april 2023 opgeheven.

 

Artikel 2

Dit retributiereglement treedt in voege op 1 april 2023 waardoor er voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025 een retributie gevestigd wordt op het gebruik van de infrastructuur in COC Brieleke.

 

Artikel 3

De infrastructuur kan door iedereen gehuurd worden. We hanteren verschillende categorieën van gebruikers:

 

A

Diensten van Lokaal Bestuur Wommelgem

 

Gemeentelijke adviesraden

 

Rode Kruis Borsbeek-Wommelgem voor de bloedinzamelingen

 

Wommelgemse basisscholen (1)

 

Kunstenaars voor inrichting van een tentoonstelling (2)

 

B

Erkende Wommelgemse verenigingen en seniorenverenigingen  (feitelijke verenigingen of vzw's)

 

Publieke en semi-publieke instellingen

 

C

Niet-erkende Wommelgemse verenigingen (feitelijke verenigingen of vzw’s)

 

Commerciële organisaties uit Wommelgem

 

Inwoners van Wommelgem

 

D

Niet-erkende verenigingen van buiten Wommelgem (feitelijke verenigingen of vzw’s)

 

Commerciële organisaties van buiten Wommelgem

 

Niet-inwoners

 

(1) Beperkt tot schoolactiviteiten zoals een schoolfeest of een educatief project met en voor de leerlingen. Een activiteit om geld in te zamelen zoals een kwis of eetfestijn... vallen hier niet onder.

(2) De modaliteiten worden vastgesteld door de dienst vrije tijd. Hierin worden alle praktische schikkingen opgenomen, waaronder ook de periode dat de kunstwerken mogen gehangen worden. Indien de kunstenaar of het kunstgezelschap een vernissage, openingsreceptie of finissage aanbiedt, dient een huurprijs te worden betaald volgens de prijscategorie die van toepassing is.

 

Tijdens feestdagen en de sluitingsperiode van COC Brieleke kan de accomodatie niet gehuurd worden tenzij voor gemeentelijke activiteiten.

 

Artikel 4

Tarieven (in euro en inclusief btw)

- Gebruikers van categorie A zijn geen huurprijs verschuldigd.

- Onderstaande tarieven zijn dagtarieven

- De artiestenloge / vergaderzaal wordt verhuurd per uur. Deze ruimte kan volledig of voor de helft gehuurd worden.

- Voor het gebruik van de polyvalente zaal, de foyer en de keuken wordt een onderscheid gemaakt tussen week- en weekendtarieven. 

- Deze ruimten zijn combineerbaar. De wasstraat (11 m²) hoort standaard bij de keuken en wordt niet afzonderlijk verhuurd.

- De verwarmings- en elektriciteitskosten alsook standaard afvalverwerking en schoonmaak van de vloer na afloop van de activiteit zijn in de prijs inbegrepen.

Indien de lokalen en materialen niet netjes achtergelaten worden en er bijkomende schoonmaak nodig is, zal deze verrekend worden aan de gebruiker.

Weektarieven (maandag tot en met donderdag): prijs per dag

A

B

C

D

Polyvalente zaal

0

125

185

375

Optie 1 met repetitie- of voorbereidingstarief (opbouw / afbouw)

0

50

75

150

Optie 2 met technicus tijdens repetitie of voorstelling (min 1 uur) ( 1)

0

40 (per uur)

40 (per uur)

40 (per uur)

Foyer

0

60

100

200

Optie 1 met repetitie of voorbereidingstarief ( opbouw /afbouw)

0

30

50

100

Keuken (incl. wasstraat)

0

25

35

75

 

 

Weekendtarieven (vrijdag tot en met zondag): prijs per dag

A

B

C

D

Polyvalente zaal

0

250

370

750

Optie 1 met repetitie- of voorbereidingstarief (opbouw / afbouw)

0

100

150

300

Optie 2 met technicus tijdens repetitie of voorstelling (min. 1 uur) (1)

0

40 (per uur)

40 (per uur)

40 (per uur)

Foyer

0

120

200

400

Optie 1 met repetitie- of voorbereidingstarief (opbouw /afbouw)

0

60

100

200

Keuken (incl. wasstraat)

0

50

70

150

 

Week-  en weekenddagen: prijs per uur

A

B

C

D

Artiestenloge (of vergaderzaal) volledig (2)

0

3

6

12

Artiestenloge (of vergaderzaal) helft (2)

0

2

4

8

 

Opmerkingen bij de tabel:

(1) De gebruiker betaalt hiervoor supplementair € 40, inclusief btw, per begonnen uur en per persoon.

(2) Bij reservaties van de polyvalente zaal moet een combinatie met de artiestenloge steeds mogelijk blijven. Structurele verhuur van de loge (dagelijks of wekelijks voor een bepaalde periode) wordt slechts toegestaan voor zover het de beschikbaarheid van de polyvalente zaal niet in het gedrang brengt. Dergelijke verhuringen kunnen enkel per kwartaal en ten vroegste 3 maanden voor aanvangsdatum van de huurperiode, vastgelegd worden.

 

Artikel 5

Voor de modaliteiten en voorwaarden verwijzen we naar het gebruikersreglement van het cultureel ontmoetingscentrum.

 

Artikel 6

De retributie is verschuldigd door de aanvrager en dient betaald te zijn voordat de accommodatie in gebruik genomen kan worden. Betaling gebeurt onmiddellijk bij boeking via het online reservatiesysteem of desgevallend elektronisch aan het vrijetijdsloket. Contante betalingen worden niet aanvaard.

De prijscategorie die op datum van de reservatieaanvraag van toepassing is bepaalt de te betalen retributie.

 

Artikel 7  

Er worden geen waarborgsommen gevraagd.

 

Artikel 8

Bij annulatie door de aanvrager geeft dit volgende facturatie:

Tijdstip van annuleren

Annuleringsvergoeding

Minder dan 2 weken vooraf

100 %

Tussen 2 en 3 weken vooraf

75 %

Tussen 3 en 4 weken vooraf

50 %

Meer dan 4 weken vooraf

0 %

 

Artikel 9

De huurprijs wordt volledig terugbetaald indien de gebruiker, door overmacht bij het lokaal bestuur, geen gebruik kan maken van de gereserveerde ruimte(n) ondanks eerdere bevestiging van de aanvraag.

 

Artikel 10

De aanvrager is steeds verantwoordelijk voor alle schade die aan de infrastructuur, de inhoud of  het sanitair zou toegebracht worden uit hoofde van de terbeschikkingstelling ervan, zowel aan de binnenzijde alsook de buitenzijde.

De schade wordt vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen. Eventuele herstellingskosten zullen verrekend worden aan de aanvrager.

 

Artikel 11

Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij gebrek aan betaling in der minne, zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden voor wat betreft het betwiste gedeelte.

 

Artikel 12

Bij niet betaling van een openstaande retributie of schadevergoeding op de vervaldag van de aanmaning, wordt aan de betrokkenen automatisch de toegang tot de accommodatie ontzegd.

 

Publicatiedatum: 04/09/2023
Punt bijlagen/links Nieuw retributiereglement - COC Brieleke.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 16 02 2023

 

Jeugdbeleid: Reglement op speelstraten - Aanpassing - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

In gemeenteraadszitting van 23 april 2015 werd een reglement op de inrichting van speelstraten goedgekeurd.

 

Juridische gronden

        Koninklijk besluit van 1 december 1975 over het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, meer bepaald artikelen 2.36 en 22 septies, die de modaliteiten van speelstraten weergeeft, en latere wijzigingen (BS 09.12.1975).

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976, meer bepaald artikel 9.2bis, over de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens en latere wijzigingen (BS 14.10.1976).

        Het wettelijk kader van het koninklijk besluit van 9 oktober 1998 dat een speelstraat definieert.

        Het uniform politiereglement (UPR) van politiezone MINOS van 18 november 2008 en latere wijzigingen.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 56, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

        Het gunstig advies van de jeugdraad over het ontwerp van reglement op speelstraten, uitgebracht in vergadering van 30 januari 2023.

        Het gunstig advies van lokale politie MINOS over het ontwerp van reglement op speelstraten, ontvangen per e-mail op 7 februari 2023.

 

Argumentatie

Een speelstraat kan de vlotte doorstroming naar de omliggende straten belemmeren wat tot ergernis leidt bij de bewoners van deze straten. Bovendien worden de hekken niet altijd op correcte wijze opgeborgen. Om ervoor te zorgen dat de speelstraten effectief worden aangewend om een veilige speelomgeving te creëren zijn een aantal wijzigingen in het reglement noodzakelijk. Bovendien dateert het vorige reglement uit 2015 en zijn bepaalde elementen niet meer van toepassing.

 

Er wordt voorgesteld om onderstaande aanvullingen en wijzigingen op te nemen in het reglement op speelstraten (zie bijlage).

 

Artikel 5. Gemeentelijke voorwaarden

Punt 4, eerste opsomming: 'Ze zijn verantwoordelijk voor het plaatsen en het opbergen van de hekken.'

Wordt aangevuld met:

'Na gebruik worden de hekken zodanig verplaatst dat ze geen hinder meer vormen voor voetgangers, fietsers en andere weggebruikers. Een vlotte doorgang moet steeds gewaarborgd blijven.'

 

Punt 6: 'Een speelstraat kan geopend worden tussen 9 en 20 u.'

Wordt vervangen door:

'(...) tussen 10 en 16 u.'

 

Onder punt 6 wordt een extra punt toegevoegd:

'7. In elke speelstraat wordt een extra nadar geplaatst, voorzien van de banner ‘Plezierstraat’.'

 

Artikel 6: Procedure
Bij punten 1 tot en met 3 wordt 'jeugddienst' telkens vervangen door 'dienst vrije tijd'.

Bij punt 1 wordt 'via een aanvraagformulier' geschrapt en aangevuld met: 'Daarvoor dient een aanvraagformulier ingevuld te worden.' (...)

Bij punt 3 wordt 'secretaris' vervangen door 'algemeen directeur'.

 

Artikel 7: Verantwoordelijkheid

In punt 4 'Het gemeentebestuur verzekert de meters, peters als vrijwilligers (...)' wordt 'als' vervangen door 'en'.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Jeugdbeleid: Reglement op speelstraten - Aanpassing - Goedkeuring
14 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Kelly Joris en Frank Gys.
3 stemmen tegen: Jan Herthogs, Eva Pierets en Koen Roskams.
3 onthoudingen: Lindsey Kees, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Het gemeenteraadsbesluit van 23 april 2015 aangaande goedkeuring van het reglement op speelstraten wordt met onmiddellijke ingang opgeheven en vervangen door dit reglement.

 

Artikel 2

Het reglement op speelstraten als volgt vast te stellen:

 

Gemeentelijk reglement op speelstraten

Artikel 1: Definitie

Een speelstraat is een openbare weg (of een gedeelte ervan) waar tijdelijk en tijdens bepaalde uren nadarhekken worden geplaatst met het verkeersbord C3 (= verboden te rijden), voorzien van een onderbord met daarop de vermelding ‘speelstraat’.

 

Artikel 2: Wettelijke bepalingen

  1. In de speelstraat is de ganse breedte van de openbare weg voorbehouden voor het spelen, in hoofdzaak door kinderen. De personen die spelen worden gelijkgesteld met voetgangers.
  2. Hebben wel toegang tot speelstraten: 

-

bestuurders van motorvoertuigen, die in de straat wonen of waarvan de garage in de straat gelegen is,

-

prioritaire voertuigen, wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt, en voertuigen in het bezit van een vergunning afgeleverd door de beheerder van deze wegen,

-

gebruikers van rolschaatsen, steps, skaters en fietsers.

  1. De bestuurders die in de speelstraten rijden, moeten dat stapvoets doen. Ze moeten de doorgang vrijlaten voor de voetgangers die spelen, hen voorrang verlenen en er zo nodig voor stoppen. Fietsers moeten indien nodig afstappen. De bestuurders mogen de voetgangers die spelen niet in gevaar brengen en niet hinderen. Ze moeten bovendien dubbel voorzichtig zijn voor kinderen.

 

Artikel 3: Wettelijke voorwaarden

1.

De openbare weg die men als speelstraat wil inrichten moet op een plaats liggen waar de snelheid beperkt is tot maximum 50 km per uur.

2.

De speelstraat moet in een straat of wijk liggen met een overheersend woon- karakter, zonder (belangrijk) doorgaand verkeer en mag niet bediend worden door het openbaar vervoer.

3.

Tijdens de uren dat de openbare weg als speelstraat wordt ingericht, mag er speelinfrastructuur geplaatst worden mits de doorgang van toegelaten bestuurders en prioritaire voertuigen niet verhinderd wordt.

4.

De openbare weg die men als speelstraat wil inrichten moet tijdelijk afgesloten worden, telkens tijdens dezelfde uren.

5.

Er moeten voldoende nadarhekken geplaatst worden om de speelstraat duidelijk af te bakenen.

6.

Op de nadarhekken wordt een bord C3 en een onderbord ‘speelstraat’ vast bevestigd.

7.

De uren waarop de straat als speelstraat is ingericht, worden onder het bord van 'speelstraat' vermeld.

8.

De nadarhekken worden geplaatst onder de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemers van de speelstraten.

 

Artikel 4: Gemeentelijke bepalingen

1.

De bereikbaarheid van de omliggende straten mag niet in het gedrang komen. Er moet een normale doorstroming van het verkeer mogelijk zijn rond de speelstraat. Er mogen daarbij geen onveilige situaties worden gecreëerd. Omkeerbewegingen moeten vermeden worden.

2.

Het afval wordt gegroepeerd aangeboden op een centraal punt net buiten de speelstraatzone, makkelijk bereikbaar voor de ophaler. Elke bewoner gaat hiermee akkoord. Wordt hierover geen akkoord bereikt, dan kan op de ophalingsdag geen speelstraat worden ingericht.

3.

Occasioneel vervoer zoals thuisverplegers, koerier- en pakjesdiensten, taxi's, … kunnen worden toegelaten na akkoord van de meter(s) en/of peter(s) (zie artikel 5.4). Bij verhuis, werken aan de woning, … kan de speelstraat al dan niet tijdelijk worden opgeheven, steeds na akkoord van de meter(s) en/of peter(s). De opgesomde voorbeelden hierbij zijn niet limitatief.

4.

Ofwel wordt een volledige straat ingericht als speelstraat, ofwel slechts een deel ervan. Dat laatste wordt toegepast als het gaat om lange straten, of in straten met veel kruispunten.

5.

Straten of delen van straten waar zich handelszaken of publieke parkings bevinden, komen niet in aanmerking.

6.

Parkeren gebeurt op de eigen oprit, zodat de straat over de ganse breedte van de weg voorbehouden blijft voor de kinderen. Parkeren op het openbaar domein wordt enkel toegestaan buiten de speelstraatzone.

 

Artikel 5: Gemeentelijke voorwaarden

1.

Een speelstraat is een bewonersinitiatief: bewoners vragen zelf de speelstraat aan. Speelstraten worden niet door het gemeentebestuur aangeduid.

2.

Een speelstraat kan enkel worden ingericht indien meer dan de helft van de bewoners akkoord gaat. Dat aantal wordt vastgesteld aan de hand van een bewonersenquête, waarbij elk huisnummer in de straat één stem heeft. Voor appartementsgebouwen heeft elk brievenbusnummer één stem. Ligt een huis officieel in een andere straat maar komt de voordeur of garage uit op de speelstraat, dan heeft dit huisnummer ook één stem. Indien maar een gedeelte van de straat als speelstraat gebruikt wordt, dan dient ook slechts dat deel van de straat bevraagd te worden.

3.

De aanvraag voor een speelstraat moet vóór 15 mei ingediend worden.

4.

Voor elke speelstraat worden minstens twee meerderjarige buurtbewoners aangesteld als meter of peter:

 

         

Ze zijn verantwoordelijk voor het plaatsen en het opbergen van de hekken. Na

gebruik worden de hekken zodanig verplaatst dat ze geen hinder meer vormen voor voetgangers, fietsers en andere weggebruikers. Een vlotte doorgang moet steeds gewaarborgd blijven.

 

         

Ze houden officieus toezicht op het goede verloop van de speelstraat.

 

         

Ze zijn een aanspreekpunt voor de gemeente en de andere bewoners. Alle aanvragen voor toelatingen e.d. verlopen via hen.

 

         

Ze zijn niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen. De burgerlijke aansprakelijkheid blijft gelden, ouders blijven verantwoordelijk voor hun kinderen.

 

         

Ze ondertekenen het speelstraatcontract dat wordt afgesloten met het gemeentebestuur.

5.

Een speelstraat kan enkel worden ingericht tijdens de zomervakantie. De speelstraat kan worden ingericht voor één dag, gedurende een aaneensluitende periode van maximaal 14 dagen per maand, of één of meerdere vaste dagen per week met een maximum van 14 dagen per maand.

6.

Een speelstraat kan geopend worden tussen 10 en 16 u.

7.

In elke speelstraat wordt een extra nadar geplaatst, voorzien van de banner ‘Plezierstraat’.

 

Artikel 6: Procedure

1.

Een groep van bewoners doet een aanvraag tot het inrichten van een speelstraat bij de dienst vrije tijd. Daarvoor dient een aanvraagformulier ingevuld te worden. Enkel aanvragen van bewoners van de betreffende straat komen in aanmerking.

Elke aanvraag bevat de volgende elementen:

 

         

naam, adres en telefoonnummer van de meter(s) en/of peter(s);

 

         

plaats, datum en openingsuren van de speelstraat;

 

         

de bewonersenquête waaruit blijkt dat de meerderheid van de bewoners van de straat - of het deel van de straat - die/dat ingericht wordt als speelstraat, zich akkoord verklaart met de speelstraat;

 

         

een ingevuld en ondertekend speelstraatcontract.

 

Het aanvraagformulier, de bewonersenquête en het speelstraatcontract zijn te verkrijgen bij de dienst vrije tijd of op het e-loket van de gemeentelijke website.

2.

De dienst vrije tijd onderzoekt of voldaan werd aan de voorwaarden. Bij een gunstige beoordeling stuurt de dienst vrije tijd de aanvraag door naar de lokale politie om de wettelijke bepalingen en voorwaarden te toetsen. De politie geeft haar advies aan de dienst vrije tijd die vervolgens een advies formuleert aan het schepencollege.

3.

De dienst vrije tijd brengt de aanvragers op de hoogte van de beslissing van het schepencollege. Bij goedkeuring wordt het speelstraatcontract ondertekend door de burgemeester en de algemeen directeur. Het ondertekende speelstraatcontract wordt vervolgens opnieuw bezorgd aan de aanvragers.

 

Artikel 7: Verantwoordelijkheid

1.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 vermeldt in artikel 9.2. bis dat 'De hekken worden geplaatst onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder'. De wegbeheerder is in dit geval de gemeente Wommelgem. Wommelgem is verantwoordelijk voor het feit dat de hekken en signalisatie aan de wettelijke criteria voldoen.

2.

Bij schade aan derden, zowel materiële als lichamelijke, kan de gemeente niet verantwoordelijk gesteld worden. De bewoners blijven aansprakelijk voor eventueel toegebrachte schade door henzelf of hun kinderen aan derden. Het inrichten van een speelstraat ontslaat de ouders niet van het toezicht op hun kinderen.

3.

De meter(s) en/of peter(s) zijn niet verantwoordelijk voor de kinderen die op straat spelen. De ouders blijven zelf verantwoordelijk.

4.

Het gemeentebestuur verzekert de meters, peters en vrijwilligers van de speelstraat, zowel voor burgerlijke aansprakelijkheid als voor lichamelijke schade. De andere bewoners blijven aansprakelijk voor eventuele toegebrachte schade door henzelf of hun kinderen.

5.

Indien bewoners de bepalingen van het reglement niet naleven, kan de beslissing tot het inrichten van een speelstraat steeds ingetrokken worden. Wanneer de beslissing tot intrekking is genomen en de meter(s) en/of peter(s) hiervan schriftelijk op de hoogte zijn gebracht, kan door de betrokken bewoners geen speelstraat meer ingericht worden voor de toegestane periode.

 

Publicatiedatum: 04/09/2023
Punt bijlagen/links Nieuw reglement speelstraten 2023.pdf Download
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.