Gemeente Wommelgem

 

Notulen GR van 24 06 2021

 

 

Aanwezig:

Hilde Berckmans, voorzitter;

Frank Gys, burgemeester;

Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, schepenen;

Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, raadsleden;

Marijke Deroover, algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Annemie Dierckx, raadslid;

Afwezig:

Bert Peeters, Mariyam Safi, raadsleden;

 

Vanaf punt 9 vervoegt Dirk Somers, raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

Notulen GR van 24 06 2021

 

Burgemeestersbesluit aangaande de organisatie en de modaliteiten van de gemeenteraad: Bekrachtiging

 

Motivering

Feiten en context

Het besluit van de burgemeester van 14 juni 2021 aangaande de organisatie en de modaliteiten van de gemeenteraad luidend als volgt:

"Motivering

Feiten en context

Via ministerieel besluit van 13 maart 2020 is de federale fase van het nationaal noodplan betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19 afgekondigd.

De federale fase is een uitzonderlijke situatie en is nog altijd van toepassing.

De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur gaf in de commissievergadering Binnenlands bestuur van 2 juni 2020 aan dat er een kader komt voor vergaderingen van lokale bestuursorganen vanaf september 2020. Dat vertaalt zich concreet in de richtlijnen die gelden vanaf september 2020.

Deze zijn te vinden op

https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/vergaderingen-van-lokalebestuursorganen-tijdenscoronacrisis

De zittingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen voortaan zowel fysiek of digitaal plaatsvinden mits naleving van bepaalde voorwaarden.

Juridische gronden

Nieuwe Gemeentewet, artikel 134, § 1:

In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)], met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)] Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

Nieuwe Gemeentewet 135, § 2, tweede lid, 5°:

De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

...

5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

...

Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 63, eerste lid:

Naast zijn bevoegdheden voor de uitvoering van de politiewetten, politiedecreten, politieverordeningen, politiereglementen en politiebesluiten, voor de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente en voor dringende politieverordeningen is de burgemeester bevoegd voor de uitvoering van de wetten, de decreten en de uitvoeringsbesluiten van de federale overheid, het gewest of de gemeenschap tenzij die bevoegdheid uitdrukkelijk aan een ander orgaan van de gemeente is opgedragen.

Argumentatie

In de huidige alarmfase Covid-19 is het niet aangewezen om fysiek te vergaderen.

Financiële weerslag

Geen

Besluit

Artikel 1

De volgende gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn die voorzien zijn voor 24 juni 2021 digitaal te laten plaatsvinden.

Artikel 2

De vergaderingen zullen via live-streaming te volgen zijn door pers en publiek. De link wordt voorafgaandelijk bekendgemaakt via de gemeentelijke website.

Artikel 3

De stemmingen zullen plaatsvinden per e-mail.

Artikel 4

De algemeen directeur te gelasten met de praktische organisatie.

Artikel 5

Dit besluit zal worden bekendgemaakt zoals beschreven in artikel 285 §1 en 287 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Artikel 6

Dit besluit ter bekrachtiging voor te leggen aan de gemeenteraad en aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

19 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Enig artikel

Het besluit van de burgemeester van 14 juni 2021 aangaande de organisatie en de modaliteiten van de gemeenteraad te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 17/09/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 24 06 2021

 

Burgmeesterbesluit met betrekking tot de mondmaskerplicht: Bekrachtiging

 

Motivering

Feiten en context

Het besluit van de burgemeester van 14 juni 2021 aangaande de mondmaskerplicht luidend als volgt:

motivering

Feiten en context

De politieverordering ivm de mondmaskerplicht in de Provincie Antwerpen werd ingetrokken. Op basis van het Ministrieel Besluit van 28 oktober 2020, blijft het mondmasker verplicht:

 op het openbaar vervoer vanaf het betreden van de luchthaven, het station, op het

 perron of een halte in de bus, de (pre)metro, de tram, de trein of elk ander vervoersmiddel dat door een openbare overheid wordt georganiseerd. Het rijdend personeel van de openbare vervoersmaatschappijen is niet verplicht om de mond en de neus te bedekken, voor zover enerzijds de bestuurder goed geïsoleerd is in een cabine en anderzijds een affiche en/of zelfklever aan de gebruikers de reden aangeeft waarom de bestuurder geen masker draagt;

 de inrichtingen en plaatsen waar horeca-activiteiten toegelaten zijn, zowel voor de

 klanten als voor het personeel, tenzij gedurende het eten, drinken, of aan tafel zitten;

 in winkels en winkelcentra;

 In winkelstraten, op markten, en op elke private- of publiek druk bezochte plaats,

 dewelke worden bepaald door de bevoegde lokale overheid en afgebakend met een aanplakking die de tijdstippen preciseert waarop de verplichting van toepassing is;

 in conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en bezinningsplaatsen;

 in bibliotheken, spelotheken en mediatheken;

 in musea;

 in gebouwen der erediensten en de gebouwen bestemd voor de openbare

 uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening;

 bij verplaatsingen in de publieke en niet-publieke delen van de gerechtsgebouwen

, alsook in de zittingszalen bij elke verplaatsing en, in de andere gevallen overeenkomstig de richtlijnen van de Kamervoorzitter;

 tijdens evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en

 sporttrainingen en congressen;

 tijdens de handelsbeurzen, met inbegrip van de salons;

 op markten, jaarmarkten, braderijen, brocante- en rommelmarkten, en kermissen,

 zowel voor de markt- en kermiskramers en hun personeel tijdens het uitbaten van hun kraam of attractie;

 in voor het publiek toegankelijke ruimtes van inrichtingen die behoren tot de culturele,

feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector.

Juridische gronden

De wet van 31 december 1963 betreffende de civiele bescherming.

De wet van 5 augustus 1992 op het politieambt.

De wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

Artikel 133 van de Nieuwe Gemeentewet stelt dat de burgemeester de verantwoordelijke overheid is inzake de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente.

Artikel 135 § 2, 5° van de Nieuwe Gemeentewet bepaalt dat onder meer de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd:

“…5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;…”

Artikel 134 van de Nieuwe Gemeentewet:“In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

Het Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Het Ministerieel besluit van 4 juni 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Argumentatie

Het coronavirus COVID-19 zorgt nog steeds voor een urgentie en risico voor de volksgezondheid.

Wanneer een ernstig en potentieel risico met een zekere mate van waarschijnlijkheid wordt vastgesteld, dient de overheid dringende en voorlopige beschermingsmaatregelen te nemen op het meest geschikte niveau (voorzorgbeginsel). Sinds de uitbraak van het Covid 19 virus hebben de verschillende overheidsniveau’s de nodige maatregelen genomen om de verspreiding ervan tegen te gaan.  De maatregelen die gericht zijn op het verminderen van de risico's van de verspreiding van het coronavirus, dienen het evenredigheidsbeginsel te respecteren en moeten worden aangepast aan de lokale realiteit.  Het ministerieel besluit van 8 juni 2020 biedt de lokale besturen deze mogelijkheid.

Er zijn nog steeds besmettingen in onze gemeente en nog niet elke inwoner is volledig gevaccineerd.

Op basis van artikel 27 van het MB van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, kan de burgemeester in overleg met de gouverneur en de bevoegde overheden van de gefedereerde entiteiten aanvullende preventieve maatregelen nemen ten opzichte van deze voorzien in voormeld besluit.

De beslissing wordt verder genomen op grond van :

- De wet van 31 december 1963 betreffende de civiele bescherming.

- Artikels 11 en 42 van de wet van 5 augustus 1992 op het politieambt.

- Artikels 181, 183 en 187 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

Financiële weerslag

Geen

Besluit

Artikel 1

Aanvullend op de bepalingen uit artikel 25 van het Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, gewijzigd door het Ministerieel besluit van 28 november 2020 en recent opnieuw gewijzigd door het Ministerieel Besluit van 4 juni 2021, is iedereen vanaf de leeftijd van 13 jaar verplicht om een masker dat de mond  en de neus bedekt (mond-neusmasker) of elk ander alternatief in stof te dragen, onverminderd de uitzonderingen voorzien in de artikelen 2 en 3, bij het bezoeken van de gemeentelijke publieke gebouwen (gemeente en OCMW).

Artikel 2

De verplichting tot het dragen van een mond-neusmasker conform artikel 1 geldt niet tijdens het nuttigen van eten en/of drinken.

Artikel 3

Wanneer het dragen van een mond-neusmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is om medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.  De personen die in de onmogelijkheid zijn een mond-neusmasker, een alternatief in stof of een gelaatsscherm te dragen omwille van een beperking, gestaafd door middel van een medisch attest, moeten niet voldoen aan de bepalingen van dit besluit die in deze verplichting voorzien.

Artikel 4

Deze politieverordening is onmiddellijk uitvoerbaar en treedt vanaf de dag van bekendmaking ervan in werking en dit tot en met 31 augustus 2021.

Artikel 5

Dit besluit wordt bekend gemaakt via aanplakking aan Handboogstraat 36 en gemeentelijke

website en blijft gepubliceerd zo lang deze geldig is.

Artikel 6

Dit besluit wordt voorgelegd aan de eerstvolgende gemeenteraad die ze dient te bekrachtigen.

Artikel 7

Overeenkomstig artikelen 14 en 19, 2e lid van de gecoördineerde wetten op de Raad van

State kan tegen deze beslissing een beroep tot opschorting en nietigverklaring worden

ingesteld bij de Raad van State, wegens overtreding van hetzij substantiële, hetzij op straffen

van nietigheid voorgeschreven vormen, overschrijding of afwending van macht, binnen zestig

dagen vanaf de kennisgeving of bekendmaking. Dit beroep kan ingesteld worden door

middel van een aangetekend verzoekschrift dat is ondertekend door de partij of door een

advocaat die is ingeschreven op de tabel van de Orde van Advocaten.

 

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

19 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Enig Artikel

Het besluit van de burgemeester van 14 juni 2021 met betrekking tot de mondmaskerplicht bij het bezoeken van de gemeentelijke publieke gebouwen te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 17/09/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 24 06 2021

 

Notulen vorige zitting: Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het ontwerp van notulen van de gemeenteraad van 27 mei 2021

 

Argumentatie

Voor de gedane tussenkomsten en vragen over de geagendeerde punten wordt verwezen naar het audioverslag dat terug te vinden is op de gemeentelijke website.

 

Er worden geen opmerkingen geformuleerd over het ontwerp van notulen.

 

Besluit

19 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Enig artikel

De notulen van de gemeenteraad van 27 mei 2021 worden zonder opmerkingen goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 24 06 2021

 

Organisatiebeheersing: Rapportage - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De gemeenteraad van 24 juni 2014 en de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 maart  

2011 keurden het kader voor het interne controle systeem goed. Er werd een interne audit

uitgevoerd op basis waarvan een aantal acties werden opgezet. Er werd over deze acties

gerapporteerd aan respectievelijk de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn

op 27 juni 2019.

Op 27 juni 2019 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn een

nieuw gezamenlijk kader goed, met name "Leidraad Organisatiebeheersing" van Audit

Vlaanderen.

Op 16 april 2020 namen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kennis

van het auditrapport van Audit Vlaanderen.

Op 25 juni 2020 keurde de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn een uitbreiding van het algemeen kader van organisatiebeheersing goed en namen ze kennis van de rapportage over het organisatiebeheersingssyteem. 

 

Juridische gronden

Artikel 219 van het decreet over het lokaal bestuur

 

Adviezen

De stuurgroep Organisatiebeheersing gaf op 17 mei 2021 en het managementteam op 3 juni 2021 een positief advies over de rapportering van de gerealiseerde acties in het kader van organisatiebeheersing in de periode juni 2020-juni 2021.

 

Argumentatie

De rapportering en planning gebeurt vanuit een overkoepelend strategisch standpunt dat het volledige bestuur bevat, zowel gemeente, als OCMW.

Audit Vlaanderen en VVSG hebben vastgelegd uit welke elementen de jaarlijkse rapportering minstens moet bestaan.

De geplande acties in het kader van organisatiebeheersing voor de periode juni 2020-2021 werden grotendeels gerealiseerd.  Een aantal acties werden bijgestuurd op basis van (interne) evoluties en noden.  Een beperkt aantal acties werden nog niet gerealiseerd wegens o.m. de coronacrisis maar worden opgenomen in de planning juni 2021-juni 2022.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

16 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
3 onthoudingen: Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Enig artikel

Het rapport inzake organisatiebeheersing voor de periode juni 2020-juni 2021 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 17/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 24 06 2021

 

Aanvullend verkeersreglement - Maalveld - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 19 januari 2016 besliste het college van burgemeester en schepenen om 7 mindervalide parkeerplaatsen te voorzien van onderbord "neem je mijn plaats, neem dan ook mijn handicap" op volgende locaties:

          Maalveld (bibliotheek)

          Brieleke (Ternesse)

          Brieleke (voetbalbond)

          OCMW parking

          Dasstraat (parking rond punt)

          Begraafplaats centrum parking

          Gemeentehuis parking

 

Het Maalveld werd reeds ingericht als woonerf.

In een woonerf mogen de voetgangers de ganse breedte van de openbare weg gebruiken. De bestuurders mogen de voetgangers niet in gevaar brengen en ze niet hinderen, zo nodig moeten zij stoppen. Zij moeten bovendien dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen. De voetgangers mogen het verkeer niet nodeloos belemmeren. De snelheid is beperkt tot 20 km per uur. Het parkeren is verboden, behalve op de plaatsen die afgebakend zijn door markeringen waar de letter P aangebracht is of op plaatsen waar een verkeersbord het toelaat. De stilstaande of geparkeerde voertuigen mogen rechts of links ten opzichte van hun rijrichting opgesteld worden.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

Tijdens de gemeenteraadscommissies mobiliteit van 5 november 2019, 9 maart 2020, 11 mei 2020 en 23 november 2020 werden de snelheidszones en fietsstraten op grondgebied Wommelgem besproken. De commissie geeft positief advies voor het inrichten van een woonerf in het Maalveld en aansluitend in de Wiekenstraat tussen huisnummer 28 en het kruispunt met de Herentalsebaan.

 

Op 8 juni 2021 adviseerde de dienst Verkeer en Mobiliteit van de politiezone Minos

positief op het voorstel van het aanvullende reglement voor het Maalveld, en om het Maalveld, samen met de Wiekenstraat tussen huisnummer 28 en het kruispunt met de Herentalsebaan, in te richten als woonerf.

 

Argumentatie

Er werd een aangepast voorstel met fietsstraten, snelheidszones en woonerven uitgewerkt door de gemeenteraadscommissie mobiliteit. Het Maalveld is reeds ingericht als woonerf, en sluit aan op het in te richten woonerf in de Wiekenstraat, tussen huisnummer 28 en het kruispunt met de Herentalsebaan, zoals geadviseerd door de gemeenteraadscommissie mobiliteit. Dit zal de veiligheid van alle weggebruikers vergroten, doorgaand verkeer ontmoedigen en de woonkwaliteit voor de bewoners verbeteren.

 

Er wordt voorgesteld het aanvullend verkeersreglement voor het Maalveld en de inrichting ervan als woonerf goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

19 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Het Maalveld is ingericht als woonerf.

Dit wordt aan het begin en einde gesignaleerd door: verkeersborden F12a en F12b.

 

Artikel 2

In het Maalveld ter hoogte van het kruispunt met de Welkomstraat geldt:

de bestuurders moeten voorrang verlenen; de plaats waar de bestuurders zo nodig moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

          verkeersbord B1

          wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken overeenkomstig art.76.2 van de wegcode

 

Artikel 3

In het Maalveld ter hoogte van de bibliotheek geldt:

het parkeren is toegelaten; het begin van de parkeerreglementering wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door: verkeersborden E9a, aangevuld met x-borden Xa

 

Artikel 4

In het Maalveld wordt op de laatste parkeerplaats naast de bibliotheek het parkeren uitsluitend toegelaten voor voertuigen die gebruikt worden door mindervaliden.

Dit wordt gesignaleerd door: verkeersbord E9a aangevuld met het pictogram “rolstoel”.

 

Artikel 5

In het Maalveld ter hoogte van huisnummer 11 wordt een doodlopende weg aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door: verkeersbord F45.

 

Artikel 6

In het Maalveld ter hoogte van voor het kruispunt met de Welkomstraat geldt:

de bestuurders moeten het verkeersplateau dubbel voorzichtig en met matige snelheid

naderen, zodat zij erover rijden met een snelheid die niet meer bedraagt dan 30 km per uur.

 

Artikel 7

In het Maalveld ter hoogte van huisnummer 8 geldt:

de bestuurders moeten de verkeersdrempel dubbel voorzichtig en met matige snelheid

naderen, zodat zij erover rijden met een snelheid die niet meer bedraagt dan 20 km per uur.

 

Artikel 8

In het Maalveld ter hoogte van huisnummer 43 geldt:

de bestuurders moeten de verkeersdrempel dubbel voorzichtig en met matige snelheid

naderen, zodat zij erover rijden met een snelheid die niet meer bedraagt dan 20 km per uur.

 

Artikel 9

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Publicatiedatum: 17/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 24 06 2021

 

Aanvullend verkeersreglement - Wiekenstraat - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 5 mei 1987 keurde de gemeenteraad het aanvullend verkeersreglement goed om de Wiekenstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Molenbaan, af te sluiten met een wegafsluiting bestaande uit twee betonnen katoogpalen, zodat het doorgaand verkeer enkel mogelijk blijft voor fietsen en bromfietsen. Op de aansluiting met de Herentalsebaan en de Sint-Damiaanstraat zullen in de Wiekenstraat de aanwijzingsborden F45 met uitgezonderd “fietsen en bromfietsen” aangebracht worden.

 

Op 7 november 2006 keurde de gemeenteraad het aanvullend verkeersreglement goed om de Wiekenstraat, tussen Herentalsebaan en Maalveld, met een overwegende verblijfsfunctie, in te richten als een zone met een snelheidsbeperking tot 30 km per uur.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

Tijdens de gemeenteraadscommissies mobiliteit van 5 november 2019, 9 maart 2020, 11 mei 2020 en 23 november 2020 werden de snelheidszones en fietsstraten op grondgebied Wommelgem besproken. De commissie geeft positief advies voor het inrichten van een woonerf in de Wiekenstraat tussen huisnummer 28 en het kruispunt met de Herentalsebaan, aansluitend op het woonerf in het Maalveld.

 

Op 8 juni 2021 adviseerde de dienst Verkeer en Mobiliteit van de politiezone Minos

positief op het voorstel van het aanvullende reglement voor de Wiekenstraat, en om het Maalveld en de Wiekenstraat tussen huisnummer 28 en het kruispunt met de Herentalsebaan, in te richten als woonerf.

 

Argumentatie

Er werd een aangepast voorstel met fietsstraten, snelheidszones en woonerven uitgewerkt door de gemeenteraadscommissie mobiliteit. De Wiekenstraat tussen huisnummer 28 en het kruispunt met de Herentalsebaan ook inrichten als woonerf, aansluitend op het woonerf in het Maalveld, zoals geadviseerd door de gemeenteraadscommissie mobiliteit, zal de veiligheid van alle weggebruikers vergroten, doorgaand verkeer ontmoedigen en de woonkwaliteit voor de bewoners verbeteren.

 

Er wordt voorgesteld het aanvullend verkeersreglement voor de Wiekenstraat te wijzigen en voor de Wiekenstraat, tussen huisnummer 28 en het kruispunt met de Herentalsebaan, de inrichting als woonerf goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

19 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Het aanvullend verkeersreglement voor de Wiekenstraat goedgekeurd door de gemeenteraad op 5 mei 1987 en op 7 november 2006 op te heffen.

 

Artikel 2

De Wiekenstraat tussen huisnummer 28 en het kruispunt met de Herentalsebaan is ingericht als woonerf.

Dit wordt aan het begin en einde gesignaleerd door: verkeersborden F12a en F12b.

 

Artikel 3

In de Wiekenstraat ter hoogte van het kruispunt met de Herentalsebaan geldt:

de bestuurders moeten voorrang verlenen;

de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

          verkeersbord B1

          wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken overeenkomstig art.76.2 van de wegcode.

 

Artikel 4

In de Wiekenstraat in het steegje van huisnummer 24 tot het kruispunt met de Molenbaan in beide richtingen, geldt:

de toegang is verboden voor iedere bestuurder, uitgezonderd fietsers en bromfietsers.

Dit wordt gesignaleerd door: verkeersborden C3 + M3.

 

In de Wiekenstraat in het steegje, ter hoogte van huisnummer 24, geldt bijkomend: uitgezonderd plaatselijk verkeer.

De wordt gesignaleerd door: onderbord type IV "uitgezonderd plaatselijk verkeer".

 

Artikel 5

In de Wiekenstraat ter hoogte van het kruispunt met de Sint-Damiaanstraat wordt een doodlopende weg aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door: verkeersbord F45b.

 

In de Wiekenstraat ter hoogte van huisnummer 28 is de weg afgesloten met een wegafsluiting bestaande uit paaltjes, zodat het doorgaand verkeer enkel mogelijk blijft voor voor de bestuurders van fietsen, speedpedelecs en bromfietsen.

 

Artikel 6

In de Wiekenstraat ter hoogte van het kruispunt met de Herentalsebaan geldt:

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

Dit wordt gesignaleerd door: wegmarkeringen in de vorm van witte banden evenwijdig met de as van de rijbaan overeenkomstig art.76.3 van de wegcode.

 

Artikel 7

In de Wiekenstraat ter hoogte van het kruispunt met de Sint-Damiaanstraat geldt:

de bestuurders moeten het verkeersplateau dubbel voorzichtig en met matige snelheid

naderen, zodat zij erover rijden met een snelheid die niet meer bedraagt dan 30 km per uur.

Dit wordt gesignaleerd door: verkeersbord A14.

 

Artikel 8

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Publicatiedatum: 17/09/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 24 06 2021

 

Kaakstraat 2: Implementatie politiekantoor - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

Motivering

Feiten en context

Het bestek nr. 2021/3P/1146 "Kaakstraat 2 - Implementatie politiekantoor" en raming werd opgemaakt door de dienst patrimonium.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen volgens de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Op 15 juni 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om na goedkeuring van de lastvoorwaarden de plaatsingsprocedure op te starten en de uitnodigingen tot offerte op 30 april 2021 te verzenden naar volgende ondernemers, mits goedkeuring van de gemeenteraad:

•Anywood bv, Oude Vaartstraat 43 te 2520 Ranst

•Thuismakers, Turnhoutsebaan 100 te 2970 Schilde

•De Hert bvba, Herentalsebaan 416 te 2160 Wommelgem

•De Prins, Zeyperstraat 38 te 1910 Kampenhout.

 

Op 30 maart 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om de gunningsprocedure te starten en volgende firma’s uit te nodigen om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, mits goedkeuring van de gemeenteraad:

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, vooral artikel 56, over de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

 

De wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, vooral artikels 326 tot en met 341 over het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 over de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, vooral artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).

 

Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het KB van 18 april 2017 over plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, vooral artikel 90, 1°.

 

Adviezen

De betrokken preventieadviseurs van Igean, Milieu en veiligheid, Doornaardstraat 60 te Wommelgem, voor gemeente en de Politie Zone Minos hebben het ontwerpproces mee opgevolgd.

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld aan de gemeenteraad het bestek nr. 2021/3P/1146 "Kaakstraat 2 - Implementatie politiekantoor" en raming ten bedrage van € 82.590,50 excl btw of

€ 99.934,51 incl. btw, opgemaakt door de dienst patrimonium goed te keuren en deze opdracht te gunnen volgens de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Na goedkeuring hiervan, de plaatsingsprocedure op te starten en de uitnodigingen tot offerte

op 25 juni 2021 te verzenden naar volgende ondernemers:

• Horeno bvba, Van Asschestraat 67 te 2160 Wommelgem;

• Thuismakers, Turnhoutsebaan 100 te 2970 Schilde;

• Dimitri Paepen Algemene bouwonderneming, Vispluk 8a te 2290 Vorselaar.

• S-Construct bvba, Overheide 98 te 2870 Puurs, Sint-Amands.

 

Financiële weerslag

Investeringsbudget

omschrijving

raming (incl.btw)

Implementatie wijkkantoor politie

€ 99.934,51

Deze uitgave is voorzien op:

budget:  2021

investeringsproject: INVESTERING Dummy project

algemene rekening: 22199500  Andere gebouwen - Gemeenschapsgoederen :

uitrusting en BOH

beleidsitem:  040021  Infrastructuur politie

actie:   1/1/2/1   Buitengewoon herstellen en onderhouden van

het patrimonium binnen de budgettaire mogelijkheden

voorzien:  € 100.000,00

beschikbaar:  € 100.000,00

 

Deze uitgave zal ingeboekt worden op:

budget:  2021

investeringsproject: PATRIMONIUM BOH Patrimonium

algemene rekening: 22199500  Andere gebouwen - Gemeenschapsgoederen :

uitrusting en BOH

beleidsitem:  040021  Infrastructuur politie

actie:   1/1/2/1   Buitengewoon herstellen en onderhouden van

het patrimonium binnen de budgettaire mogelijkheden

 

Besluit

19 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Het bestek nr. 2021/3P/1146 "Kaakstraat 2 - Implementatie politiekantoor" en bijhorende raming ten bedrage van € 82.590,50 excl btw of € 99.934,51 incl. btw, opgemaakt door de dienst patrimonium goed te keuren.

 

Artikel 2

De onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking op te starten.

 

Artikel 3

De nodige budgetten te zullen verschuiven in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 17/09/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 24 06 2021

 

Fort 2: Beheerplan - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

In 2009 startte Provinciebestuur Antwerpen vanuit de dienst Gebiedsgericht Beleid met het project 'Fortengordels rond Antwerpen', dat erkend is als strategisch project in het kader van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en onderdeel van het Europees Interreg-project "Forten en linies in grensbreed perspectief".

 

Op 20 januari 2015 keurde het college van burgemeester en schepenen het kaderplan, "Fortengordels rond Antwerpen", versie 17 november 2014, goed.

 

Het gemeente-eigendom Fort 2, gekadastreerd als sectie A 246 S3 en 246 L3, is een beschermd monument en opgenomen in het Natura-2000-Netwerk. Hiervoor dient een geïntegreerd beheerplan te worden opgemaakt.

 

Op 20 oktober 2015 stapte de gemeente, samen met 8 andere gemeenten, mee in het plan van Regionaal Landschap de Voorkempen (RLVD) om een aanvraagdossier op te maken voor de oprichting van een Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) tegen 15 januari 2016.

 

Op 16 maart 2016 erkende Geert Bourgeois, minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed, IOED Voorkempen als intergemeentelijke erfgoeddienst.

 

Op 24 mei 2018 besliste de gemeenteraad om het gemeente-eigendom Fort 2 in het kader van het Lifeproject ELCN (European Land Conservation Network) mee op te nemen in het gezamenlijk en geïntegreerd beheerplan en hiervoor de overeenkomst "Wommelgem Fort 2: Overeenkomst Opstellen Gezamenlijk en Geïntegreerd Beheerplan", zoals werd opgemaakt door Natuurpunt Beheer vzw, goed te keuren en te ondertekenen.

De raming voor het opmaken van een beheerplan, deel erfgoedluik Fort 2 Wommelgem, bedraagt € 27.000,00 (excl. btw). Deze kost wordt gedragen door Natuurpunt vzw.

Alle subsidies en de onderzoekspremie aangaande het opstellen van het beheerplan en regulier beheer worden aangevraagd door en zijn voor rekening van Natuurpunt vzw.

 

Op 26 maart 2019 bevestigde het Agentschap Onroerend Erfgoed (AOED) aan Natuurpunt vzw dat een onderzoekspremie van € 16.528,80 wordt toegekend voor het opmaken van het beheerplan voor Fort 2.

 

Op 8 augustus 2019 informeerde IOED Voorkempen tijdens een overleg dat zij project- ondersteuning bieden voor de opmaak van een masterplan en beheerplan, deel erfgoedluik binnen het gezamenlijk en geïntegreerd beheerplan voor Fort 2. Zij stellen voor om hiervoor een participatietraject te volgen. Deze ondersteuning zit inbegrepen in de lopende overeen- komst, behoudens werkingskosten à rato van 2%.

 

Een verhoogde erfgoedpremie van 80% voor werken aan het beschermde onroerende goed, kan enkel nog verkregen worden mits een goedgekeurd beheerplan. Bovendien worden werken die opgesomd zijn in het beheerplan vergunningsvrij.

 

Op 3 september 2019 ging Natuurpunt vzw akkoord met de projectondersteuning van IOED Voorkempen bij de opmaak van een masterplan en beheerplan, deel erfgoedluik voor Fort 2, binnen hun Gezamenlijk en Geïntegreerd Beheerplan.

 

Op 26 september 2019 besliste de gemeenteraad om, als lokaal bestuur, mee in te stappen in het plan van Regionaal Landschap de Voorkempen (RLDV) om een aanvraagdossier op te maken voor de oprichting van een Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) tegen 15 januari 2020.

Dit geldt voor de beleidsperiode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2026.

 

Op 8 november 2019 werd een aanvraag voor onderzoekspremie aangevraagd voor het opmaken van een bestemmingsplan voor Fort 2.

 

Op 19 november 2019 werd het opmaken van een bestemmingsplan Fort 2 gegund aan Omgeving/BVVR, Uitbreidingsstraat 390, 2600 Antwerpen tegen het nagerekende offerte- bedrag van € 31.000,00 (excl. btw) of € 37.510,00 onder voorbehoud van het bekomen van de onderzoekspremie.

 

Op 24 december 2019 werd de onderzoekspremie voor het bestemmingsplan Fort 2 goedgekeurd door het Agentschap Onroerend erfgoed.

 

Op 13 december 2019, 10 januari 2020 en 14 februari 2020 werden overlegmomenten ingepland waarbij Omgeving/BVVR, Natuurpunt Beheer vzw, Agentschap Natuur en Bos (ANB), Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE) en de gemeente Wommelgem aanwezig waren.

 

Op 25 juni 2020 keurde de gemeenteraad het gezamenlijk en geïntegreerd beheerplan Fort 2 goed, opgesteld door Natuurpunt Beheer vzw. Dat beheerplan vormt de basis voor het onderhoud op Fort 2 gedurende 20 jaar. Het beheerplan zal ter goedkeuring verder doorgegeven worden aan het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en het Agentschap Onroerend Erfgoed (AOED).

 

Op 2 juli 2020 werd er een workshop ingepland met de verenigingen van Fort 2 en andere geïnteresseerden.

 

Op 2 september 2020 werd een vierde stuurgroepvergadering georganiseerd waarin de vragen, bemerkingen van afgelopen workshop besproken werden.

 

Op 27 september 2020 werd het geïntegreerd beheerplan en het bestemmingsplan tijdens een infomoment voorgesteld aan geïnteresseerde burgers, omwonenden en verenigingen.

 

Op 22 september 2020 werd een mail ontvangen van Kris Boers, Natuurpunt vzw, waarin het pré-advies van ANB werd opgelijst en bijgevoegd. Hierbij wordt aangegeven dat het beheer- plan onvoldoende gedetailleerd werd opgemaakt aangezien het beheerplan als een "contract" wordt beschouwd.

 

Op 4 oktober 2020 werd een mail ontvangen van Kris Boers, Natuurpunt vzw, waarin het pré-advies van AOED werd opgelijst. Hierbij wordt aangegeven dat het beheerplan onvoldoende gedetailleerd werd opgemaakt. De opsomming van alle mogelijkheden in bestemming maken dat het beheerplan zeer moeizaam door te nemen is.

 

Op 23 november 2020, 14 december 2020 en 12 februari 2021 werden stuurgroep- vergaderingen georganiseerd. Tijdens deze vergaderingen werden de suggesties van Natuurpunt vzw en omgeving/BVVR op vragen van ANB en AOED voorgelegd, besproken en verder uitgewerkt.

 

Op 30 maart 2021 werd het gezamenlijk en geïntegreerd beheerplan voorgesteld aan het college van burgemeester en schepenen. Het college verzoekt om een derde, onafhankelijke partij bij de onderhandelingen met ANB en AOED te betrekken.

 

Op 7 april 2021 werd de laatste versie van het gezamenlijk en geïntegreerd beheerplan besproken met de betrokken stakeholders; Fortgidsen en -vrienden.

 

Op 27 april 2021 werd een interne vergadering gehouden waarin de terugkoppeling van Fortgidsen en -vrienden en het advies van Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum besproken werd.

 

Op 21 mei 2021 werd het advies van Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum intern verder besproken en doorgegeven aan Natuurpunt vzw en Omgeving/BVVR.

 

Op 7 juni 2021 werd een laatste aangepaste versie van het gezamenlijk en geïntegreerd beheerplan per mail ontvangen van Natuurpunt vzw.

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, met in het bijzonder artikel 56, § 3, 5°, waarin bepaald wordt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 24 januari 2019 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.

 

De wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, met in het bijzonder de artikelen 326 tot en met 341 over het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 over de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, met in het bijzonder artikel 92 (de geraamde waarde excl. btw bereikt de drempel van € 30.000,00 niet).

 

Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het KB van 18 april 2017 over plaatsing van overheidsopdrachten in klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

In het beheerplan werden nu voldoende nuanceringen opgenomen, met name voor het reduit en de verlichting. Ook wordt er duidelijk melding gemaakt van het feit dat het een visiedocument is waarnaar gestreefd wordt, maar waar gebruik, natuur en erfgoed steeds hand in hand kunnen blijven gaan. Dat mag blijken uit onderstaande aanvullingen en wijzigingen.  Deze lijst is niet limitatief.

 

Op pag. 31 werd toegevoegd:

“Het beheerplan is een visiedocument waarbij meest gewenste eindbeeld (streefbeeld) wordt

uitgelegd. De volgende 24 jaar worde stappen gezet richting dit streefbeeld; hiervoor kunnen

subsidies worden verkregen van de Vlaamse overheid.”

 

Op p. 278 werd toegevoegd:

Fort 2 als culturele ontmoetingsplek: “Acties zullen in de eerste plaats worden uitgevoerd wanneer zich opportuniteiten voordoen; de visie dient als kader om te zien wat de doelstellingen zijn op welke plek. Plekken voor sociaal gebruik niet worden gehypothekeerd, erfgoedwaarden worden altijd met respect behandeld en zones geschikt voor vleermuizen worden steeds geschikter gemaakt; er gebeuren geen ingrepen die de visie hypothekeren. Belangrijk blijft dat bij elke investering / ontwikkeling / uitvoering van een maatregel de afweging gebeurt tussen de drie: natuur, erfgoed en menselijk gebruik.”

 

Op p. 308 werd toegevoegd:

Verlichtingspalen:

“Zolang de overkapping en een deel van de contrescarpe in gebruik is, moet een minimum aan verlichting zorgen voor de nodige veiligheid. Ingrepen die het huidige gebruik niet onmogelijk maken maar die wel compatibel zijn met de visie om de contrescarpe (en dus ook de droge gracht) beter in te richten voor de vleermuizen, zijn voorzien.

 

In een optimale situatie verdwijnt de verlichting in de contrescarpe helemaal (met uitzondering van de zone tussen beide toegangen, zie plan). Dit kan enkel wanneer huidige verenigingen in de toekomst hier geen gebruik meer van (willen) maken. Zolang deze zones enig sociaal gebruik bevat, zal de verlichting niet kunnen verdwijnen. Dit betekent uiteraard niet dat andere ingrepen die gunstig zijn voor de vleermuizen niet op korte termijn kunnen worden gerealiseerd, zoals het verbod op gemotoriseerd verkeer in de droge gracht en gedeeltelijke aanpassing van de verlichting. Anderzijds mogen er zich in de droge gracht en in de contrescarpe geen nieuwe investeringen of ontwikkelingen voordoen die de vleermuizen verstoren.

 

De aanpassing van de verlichting gebeurt in functie van het verdwijnen van het menselijk

gebruik. Uiteindelijk is het streefdoel dat de hele op kaart aangeduide zone donker is en

geschikt is als zwermplaats voor vleermuizen.”

 

Op p. 326 werd toegevoegd:

3.4.3.2.6 Contrescarpegalerij en reduit-ingang, bij Erfgoed:

“Met oog op de erfgoedwaarden is de overkapping/overdekking een storend element. Dit betekent in een ideaal toekomstbeeld dat deze overkapping ooit verdwijnt en de historische structuur van de droge gracht en de contrescarpe wordt hersteld. Deze ingreep is enkel mogelijk wanneer de overkapping niet meer wordt gebruikt en/of wanneer de verenigingen verhuizen naar een betere locatie. Zolang de overkapping in gebruik is, blijft die behouden en is een minimaal onderhoud vereist.”

 

Op p. 327 werd toegevoegd:

3.4.3.2.6 Contrescarpegalerij en reduit-ingang, bij Natuur:

“Het reduit zal altijd worden gebruikt door verenigingen en/of voor andere gemeenschapsfuncties. De droge gracht verleent toegang tot het reduit. De overkapping wordt vandaag gebruikt als feestzaal en door verenigingen.

Om de contrescarpe optimaal te kunnen inzetten voor de vleermuizen, betekent dit een

minimum aan licht- en geluidhinder en aangepaste klimaatcondities. De overkapping zorgt voor een toegang aan de zijkant van het reduit, extra activiteiten in de droge gracht en creëert te schommelde klimaatcondities in de contrescarpe door de zaalverwarming. Bijkomend is het aantal invliegmogelijkheden in de contrescarpe beperkt. Om deze redenen is de overkapping storend voor de vleermuizen.

 

Zolang de overkapping in gebruik is, moeten kleinschalige ingrepen gebeuren om de contrescarpe meer vleermuisvriendelijk te maken, ingrepen die het huidige gebruik niet onmogelijk maken maar die wel compatibel zijn met de visie om de contrescarpe (en dus ook de droge gracht) beter in te richten voor de vleermuizen.

 

In een optimale situatie verdwijnt de overkapping. Dit kan enkel wanneer huidige verenigingen in de toekomst hier geen gebruik meer van (willen) maken. Zolang de overkapping enig sociaal gebruik bevat, zal die niet kunnen verdwijnen. Dit betekent uiteraard niet dat andere ingrepen die gunstig zijn voor de vleermuizen niet op korte termijn kunnen worden gerealiseerd, zoals het verbod op gemotoriseerd verkeer in de droge gracht en de aanpassing van de verlichting. Anderzijds mogen er zich in de droge gracht en in de contrescarpe geen nieuwe investeringen of ontwikkelingen voordoen die de vleermuizen verstoren.”

 

Op p. 328, bij ‘eenmalige maatregelen, alinea: “Voorzien van toegangen voor vleermuizen voor elke lokalencluster van de reduitingang zodat de dieren overal geraken. Hiervoor worden schietopeningen of ramen vrij gemaakt. In de contrescarpe worden tien toegangen voor vleermuizen voorzien / behouden. Deze worden voorzien door het open maken van delen van de ramen boven de deuren of het open houden van de horizontale openingen in de lokalen. Alle openingen hebben een minimale vrije doorgang van 40 x 7 cm, maar zijn zo gemaakt dat mensen niet binnen kunnen.”

Wordt hieraan toegevoegd:

“Dit gebeurt in functie van het verdwijnen van het menselijk gebruik. Uiteindelijk is het streefdoel dat de hele contrescarpe toegankelijk is voor en geschikt is als overwinteringsplaats voor vleermuizen.”

 

Op p. 329 wordt toegevoegd:

“Wanneer buitenverlichting in de toekomst nood heeft aan een vervanging, gebeurt dit conform het lichtplan. Wanneer bepaalde zones van de contrescarpe en / of feestzaal en / of droge gracht buiten gebruik zijn, wordt de verlichting voor deze zones reeds aangepast aan het lichtplan. Restlicht in / naar de droge gracht wordt maximaal afgeschermd (bv. door vegetatie op de wallen boven de contrescarpegallerij en door afscherming van de verlichting van de lokalen van het reduit). Autoverkeer is niet meer toegestaan in de droge gracht, behalve voor hulpdiensten, minder mobielen en tussen zonsopgang en zonsondergang voor

laden en lossen.”

 

Er wordt voorgesteld om het gezamenlijk en geïntegreerd beheerplan Fort 2 in het kader van het Lifeproject ELCN (European Land Conservation Network), opgesteld door Natuurpunt Beheer vzw, als dusdanig goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

19 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Het gezamenlijk en geïntegreerd beheerplan Fort 2 in het kader van het Lifeproject ELCN (European Land Conservation Network), opgesteld door Natuurpunt Beheer vzw, goed te keuren en te ondertekenen mits goedgekeurd advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Agentschap Natuur en Bos.

 

Artikel 2

Natuurpunt Beheer vzw reeds toestemming te geven om het gezamenlijk en geïntegreerd beheerplan in te dienen en de nodige adviezen op te vragen aan het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Agentschap Natuur en Bos.

 

Artikel 3

Akkoord te gaan om het gezamenlijk en geïntegreerd beheerplan Fort 2 mee te nemen in het lopende bestemmingsonderzoek van Fort 2.

 

Publicatiedatum: 17/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 24 06 2021

 

Herwerking uniform politiereglement - Wijziging deel B - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Deel A van het uniform gemeentelijk politiereglement bestaat uit het intergemeentelijke deel dat geldig is binnen de ganse politiezone MINOS: Mortsel, Boechout, Borsbeek, Wijnegem en Wommelgem.

 

Brandweer Zone Rand herwerkte het reglement brandveiligheid in publiek toegankelijke inrichtingen (PTI) en vraagt om dit goed te laten keuren door de gemeenteraden van de ganse zone zodat dit vanaf 1 september 2021 in werking kan treden.

 

Brandweer Zone Rand bestaat uit 21 gemeenten: Boechout, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Edegem, Essen, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint, Malle, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Stabroek, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel. Omdat de gemeente Wijnegem tot een andere brandweerzone behoort is het noodzakelijk om dit reglement in deel B op te nemen.

 

Juridische gronden

Politieverordening betreffende inrichtingen waarvoor een exploitatietoelating vereist is, deel A, goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 november 2008 en aangevuld en gewijzigd op 24 oktober 2019 en 28 november 2019.

 

Politieverordening betreffende de exploitatie van nachtwinkels, private bureaus voor telecommunicatie en club vzw’s, deel B, goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 oktober 2015 en aangevuld en gewijzigd op 24 maart 2016.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 56, en latere wijzigingen.

 

Uniform politiereglement zone MINOS, goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 mei 2020, en in werking getreden op 1 juli 2020.

 

Argumentatie

Deel B.VI brandveiligheid in publiek toegankelijke inrichtingen wordt toegevoegd aan deel B van het gemeentelijke politiereglement.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

20 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Artikel 1

De aanpassing van deel B van het uniform intergemeentelijke politiereglement op de gemeentelijke administratieve sancties goed te keuren.

 

Artikel 2

Onderhavig politiereglement in werking te laten treden op 1 september 2021.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de verdere praktische uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 17/09/2021
Punt bijlagen/links GP PZ Minos_Wommelgem_deel B.pdf Download
Overzicht punten

Notulen GR van 24 06 2021

 

Vrije tijd: Besteding middelen coronanoodfonds in 2021 - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De Vlaamse regering stelde 87,3 miljoen euro ter beschikking uit het Vlaams noodfonds om de lokale besturen te helpen om de sectoren cultuur, jeugd en sport bij te staan die door de coronacrisis getroffen werden. Wommelgem ontvangt € 94.462,28 uit dit noodfonds. De uitgaven kunnen zowel in 2020 als in 2021 gebeuren. Op 22 oktober 2020 keurde de gemeenteraad hiertoe een herstelplan goed. Voor 2021 dient nagegaan te worden hoe de resterende middelen uit dit fonds optimaal besteed kunnen worden binnen het pakket aan steunmaatregelen. Voor 2021 is nog een budget van € 48.149,13 beschikbaar.

 

Juridische gronden

Het decreet van 19 juni 2020 tot het nemen van dringende maatregelen met betrekking tot de noodfondsen voor cultuur, jeugd, sport, media en de lokale besturen, en met betrekking tot de armoedebestrijding naar aanleiding van de COVID-19-pandemie.

 

Adviezen

De adviezen van de jeugd-, sport- en cultuurraad, uitgebracht in zitting van 5 oktober 2020.

 

Argumentatie

Ook 2021 blijft een moeilijk jaar voor de vrijetijdssector. Momenteel zijn er vooruitzichten voor een heropstart van de verenigingen in september.

 

Er wordt voorgesteld om 50% van de subsidiebedragen uit te keren die begin 2021 werden uitbetaald om de heropstart van de vrijetijdssector te stimuleren. Deze bedragen zijn gelimiteerd tot maximaal € 1.000 per vereniging. Het betreft hier zowel werkingssubsidies als nominatieve subsidies aan een totaalbedrag van € 18.614,22.

 

Het resterende bedrag van € 29.534,92 wordt enerzijds aangewend voor een toelage aan Chiro Woka en Scouts en Gidsen voor de aankoop van materiaal voor de zomerkampen in het kader van de corona-epidemie en anderzijds geïnvesteerd in vrijetijdsinfrastructuur voor de individuele Wommelgemnaar.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

Omschrijving

Bedrag

Extra subsidies uit het Coronafonds voor de vrijetijdssector 2021

€ 18.614,22

Deze uitgave is niet voorzien op:

budget:  2021

algemene rekening: 64920300 Subsidies aan instellingen ten dienste van gezinnen

beleidsitem:  049000 Overige elementen van openbare orde en veiligheid

actie:   2/2/2/8  Bestrijding van het COVID 19-/Corona-virus

voorzien:  € 0,00

beschikbaar:  € 0,00

 

De subsidie-ontvangst vanuit het Vlaams Coronanoodfonds werd ingeboekt op:

budget:  2020

algemene rekening: 74018000 Vlaams noodfonds voor cultuur, jeugd, sport en media

beleidsitem:  001000 Algemene overdrachten tussen de verschillende

bestuurlijke niveaus

actie:   2/2/2/8  Bestrijding van het COVID 19-/Corona-virus

 

Besluit

16 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
4 onthoudingen: Bart Van Scharen, Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

De resterende middelen van het coronanoodfonds voor de vrijetijdssector als volgt te verdelen:

          50% van de subsidiebedragen die begin 2021 werden uitgekeerd om de heropstart van de vrijetijdssector te stimuleren. Deze bedragen zijn gelimiteerd tot maximaal € 1.000 per vereniging. Het betreft hier zowel werkingssubsidies als nominatieve subsidies aan een totaalbedrag van € 18.614,22.

          Het resterende bedrag van € 28.034,92 wordt enerzijds aangewend voor een toelage van €1.500 aan  Chiro Woka en een toelage van €1.500 aan Scouts en Gidsen voor de aankoop van materialen voor de zomerkampen in het kader van de corona-epedemie en anderzijds om te investeren in vrijetijdsinfrastructuur voor de individuele Wommelgemnaar.

 

Artikel 2

De nodige budgetten te voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 17/09/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 24 06 2021

 

Vrije tijd: Afsprakennota jeugdontmoetingscentum (JOC) - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De afsprakennota tussen lokaal bestuur Wommelgem en de werkgroep van het jeugd- ontmoetingscentrum (JOC) heeft als doelstelling afspraken en verplichtingen vast te leggen voor de organisatie van de dagelijkse werking van het JOC.

 

Het lokaal bestuur heeft met het JOC als voornaamste doelstellingen ontmoeting, vrije tijd, ontspanning en experimenteerruimte te bieden aan jongeren uit Wommelgem en omgeving voor een doorgaans breed publiek met verschillende interesses, zonder onderscheid in geslacht, herkomst, ideologische of politieke overtuiging.

 

Het bestuur van het JOC staat zelf in voor de planning en invulling van de werking. Het bestuur van het JOC waakt er echter over dat alle medewerkers vrijwilligers zijn en dat deze achter de jeugdhuismethodiek staan. Er wordt gestreefd naar een aangename werksfeer waarin elke vrijwilliger ideeën en suggesties kan voorstellen.

 

Het lokaal bestuur geeft de opdracht aan het dagelijks bestuur om het JOC ‘als een goede huisvader’ te beheren. Bij wanbeheer of grote disputen behoudt het lokaal bestuur zich het recht voor tussen te komen en de orde te herstellen. De concrete doelstellingen en acties die hieruit voortvloeien en die de gemeente tot doel stelt, worden in de afsprakennota beschre- ven.

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Het advies van jeugdfunctionaris Bart Bergen uit Mortsel, verleend op 19 januari 2017 bij het opstellen van een afsprakennota.

Het advies van Formaat dd. 3 maart 2021 betreffende de afsprakennota.

Het advies van de jeugdraad dd. 3 mei 2021 over de afsprakennota van het JOC.

 

Financiële weerslag

Investeringsbudget

Omschrijving

Raming (incl. btw)

Eerste inrichting JOC

€ 30.000,00

 

Overzicht project tot SC 17/05/2021:

omschrijving

bedrag (incl. btw)

Ontwerper

€ 806.943,55

Bijkomende studies

€ 144.229,13

Bouwwerken

€ 8.192.320,33

Verrekeningen bouwwerken (1 tot 90)

€ 466.390,78

Bijkomende werken

€ 28.097,68

Inrichting

€ 244.192,65

Theatertechnieken

€ 456.957,88

Verrekeningen theatertechnieken

€ 1.458,70

Buitenaanleg

€ 83.792,83

Totale kost werken

€ 10.424.383,53

Reeds geboekt in 2015-16-17-18-19-20

€ 8.713.656,11

Budget 2021

€ 2.022.768,45

Beschikbaar in 2021

€ 312.041,03

Deze uitgave voor het vrijetijdscentrum is voorzien op:

budget:  2021

investeringsproject: PVC  Polyvalent centrum

algemene rekening: 22101007 Administratieve gebouwen - Gemeenschapsgoederen

uitvoering

beleidsitem:  070520 Infrastructuur - Polyvalent Centrum Brieleke

actie:   1/10/2/2 Finaliseren en inrichten van de polyvalente zaal

voorzien:  € 2.022.768,45

beschikbaar:  € 312.041,03

 

Exploitatiebudget

omschrijving

bedrag (incl. btw)

Nominatieve toelage aan het JOC

€ 1.000,00

De nominatieve toelage is niet voorzien op:

budget:  2021

algemene rekening: 64920300 Subsidies aan instellingen ten dienste van gezinnen

beleidsitem:  075105 JeugdOntmoetingsCentrum

actie:   5/1/3/43 Toelage aan JOC

voorzien:  € 0,00

beschikbaar:  € 0,00

 

Besluit

20 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Artikel 1

De afsprakennota tussen het lokaal bestuur Wommelgem en de werkgroep van het JOC goed te keuren.

 

Artikel 2

De nodige budgetten te zullen voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 17/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 24 06 2021

 

Vaststelling verkoopprijzen: Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 22 oktober 2020 keurde de gemeenteraad voor de budgetjaren 2020 tot en met 2025 een eerste wijziging van de ‘Vaststelling van de verkoopprijzen voor diverse manifestaties’ goed.

 

Op 15 juni 2021 werd door het schepencollege goedkeuring gegeven voor het inrichten van Multimove-lessen als er een deelnamekost van 2,00 € per les wordt doorgerekend.

 

Juridische gronden

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur over de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

Om de deelnamekost van 2,00 € per Multimove-les te kunnen doorrekenen is het noodzakelijk een tweede wijziging van de ‘Vaststelling van de verkoopprijzen voor diverse manifestaties’ te laten vaststellen.

 

Financiële weerslag

De ontvangsten zullen in voorkomend geval op een 7-rekening van de betreffende actie ingeboekt worden.

 

Besluit

16 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
4 onthoudingen: Bart Van Scharen, Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Het besluit betreffende de vaststelling van de verkoopprijzen voor diverse manifestaties, zoals goedgekeurd in zitting van 22 oktober 2020.

 

Artikel 2

De verkoopprijzen voor volgende manifestaties als volgt vast te stellen:

JEUGD en SPORT

 

Twaalfbeurtenkaart zwembad Wijnegem (-18j, + 60j., mindervaliden)

€ 24,00

Twaalfbeurtenkaart zwembad Wijnegem (18j-60j.)

€ 31,00

Lessenreeks per sportseizoen (incl.1 gratis proefles)

€ 30,00 / seizoen sept.-juni

Schaatsinitiatie

€ 4,00/ per initiatiemoment

Wandelgids

€ 4,00 / stuk

Beweeg mee-dag

€ 10,00 / dag

Afzonderlijke les sport en jeugd (o.a. Multimove)

€ 2,00 / les

 

 

BIBLIOTHEEK

 

Koffie/Thee

€ 1,00

 

 

SENIOREN

 

Cursus

€ 5,00 / lesuur

Daguitstap

€ 40,00 / uitstap

 

 

CULTUUR en FEESTELIJKHEDEN

 

Seniorenfeest

€ 13,00 / inkom

Kerstconcert

€ 8,00 / inkom

 

 

DRANKEN en VERSNAPERINGEN

 

Water

€ 1,00

Frisdrank, warme drank en bier

€ 2,00

Wijn en sterk bier

€ 3,00

Versnaperingen

€ 1,00

 

Artikel 3

De nieuwe vaststelling van de verkoopprijzen in werking te laten treden vanaf 1 juli 2021.

 

Publicatiedatum: 17/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 24 06 2021

 

Jaarrekening 2020: deel gemeente - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Positief advies van het MAT op 3 juni 2021.

 

Goedkeuring van de jaarrekening 2020, deel gemeente, door het college van burgemeester en schepenen op 8 juni 2021.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018

Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 26 juni 2018

 

Argumentatie

De gemeenteraad stelt de jaarrekening van 2020 vast.

 

Financiële weerslag

OCMW

Exploitatiesaldo 2020:    -   999.865 euro

Investeringssaldo 2020:     -     13.636 euro

Financieringssaldo 2020:          0 euro

 

Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar:      511.217 euro

Beschikbaar budgettair resultaat:    -   502.285 euro

 

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge 2020:  -   999.865 euro

 

GEMEENTE

Exploitatiesaldo 2020:      4.214.372 euro

Investeringssaldo 2020:              -   5.617.896 euro

Financieringssaldo 2020:              -        90.353 euro

 

Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar:    6.428.726 euro

Beschikbaar budgettair resultaat:      4.934.849 euro

 

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge 2020:    4.205.600 euro

 

GECONSOLIDEERD

Exploitatiesaldo 2020:      3.214.507 euro

Investeringssaldo 2020:              -   5.631.532 euro

Financieringssaldo 2020:              -        90.353 euro

 

Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar:    6.939.943 euro

Beschikbaar budgettair resultaat:      4.432.565 euro

 

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge 2020:    3.205.734 euro

 

Besluit

16 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
4 onthoudingen: Bart Van Scharen, Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Enig artikel

De jaarrekening 2020, deel gemeente, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 17/09/2021
Punt bijlagen/links Jaarrekening_2020_deel_1_Beleidsevaluatie_Jnl._46800.pdf Download
Jaarrekening_2020_deel_2_Financiele_nota_Jnl._46800.pdf Download
Jaarrekening_2020_deel_3_Toelichtingen_Jnl._46800.pdf Download
Jaarrekening_2020_deel_4_Bijlagen_Jnl._46800.pdf Download
Jaarrekening_2020_deel_5_Documentatie_Jnl._46800.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 24 06 2021

 

Jaarrekening 2020: geconsolideerd - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Positief advies van het MAT op 3 juni 2021.

 

Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening 2020 door het college van burgemeester en schepenen op 8 juni 2021.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018

Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 26 juni 2018

 

Argumentatie

De gemeenteraad stelt de geconsolideerde jaarrekening van 2020 vast.

 

Financiële weerslag

OCMW

Exploitatiesaldo 2020:    -   999.865 euro

Investeringssaldo 2020:     -     13.636 euro

Financieringssaldo 2020:          0 euro

 

Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar:      511.217 euro

Beschikbaar budgettair resultaat:    -   502.285 euro

 

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge 2020:  -   999.865 euro

 

GEMEENTE

Exploitatiesaldo 2020:      4.214.372 euro

Investeringssaldo 2020:              -   5.617.896 euro

Financieringssaldo 2020:              -        90.353 euro

 

Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar:    6.428.726 euro

Beschikbaar budgettair resultaat:      4.934.849 euro

 

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge 2020:    4.205.600 euro

 

GECONSOLIDEERD

Exploitatiesaldo 2020:      3.214.507 euro

Investeringssaldo 2020:              -   5.631.532 euro

Financieringssaldo 2020:              -        90.353 euro

 

Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar:    6.939.943 euro

Beschikbaar budgettair resultaat:      4.432.565 euro

 

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge 2020:    3.205.734 euro

 

Besluit

16 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Siggy Leenaards, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
4 onthoudingen: Bart Van Scharen, Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Enig artikel

De geconsolideerde jaarrekening 2020 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 17/09/2021
Punt bijlagen/links Jaarrekening_2020_deel_2_Financiele_nota_Jnl._46800.pdf Download
Jaarrekening_2020_deel_3_Toelichtingen_Jnl._46800.pdf Download
Jaarrekening_2020_deel_4_Bijlagen_Jnl._46800.pdf Download
Jaarrekening_2020_deel_5_Documentatie_Jnl._46800.pdf Download
Jaarrekening_2020_deel_1_Beleidsevaluatie_Jnl._46800.pdf Download