Gemeente Wommelgem

 

Notulen GR van 25 03 2021

 

 

Aanwezig:

Hilde Berckmans, voorzitter;

Frank Gys, burgemeester;

Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, schepenen;

Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Ludo van der Velden, raadsleden;

Marijke Deroover, algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Siggy Leenaards, raadslid;

Afwezig:

Bert Peeters, Mariyam Safi, raadsleden;

 

Vanaf punt 3 verlaat Bart Van Scharen, raadslid de zitting omwille van een belangenconflict.

Vanaf punt 4 vervoegt Bart Van Scharen, raadslid de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

Notulen GR van 25 03 2021

 

Burgemeestersbesluit aangaande de organisatie en de modaliteiten van de gemeenteraad: Bekrachtiging

 

Motivering

Feiten en context

Het besluit van de burgemeester van 15 maart 2021 aangaande de organisatie en de modaliteiten van de gemeenteraad luidend als volgt:

"Motivering

Feiten en context

Via ministerieel besluit van 13 maart 2020 is de federale fase van het nationaal noodplan betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19 afgekondigd.

De federale fase is een uitzonderlijke situatie en is nog altijd van toepassing.

De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur gaf in de commissievergadering Binnenlands bestuur van 2 juni 2020 aan dat er een kader komt voor vergaderingen van lokale bestuursorganen vanaf september 2020. Dat vertaalt zich concreet in de richtlijnen die gelden vanaf september 2020.

Deze zijn te vinden op

https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/vergaderingen-van-lokalebestuursorganen-tijdenscoronacrisis

De zittingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen voortaan zowel fysiek of digitaal plaatsvinden mits naleving van bepaalde voorwaarden.

Juridische gronden

Nieuwe Gemeentewet, artikel 134, § 1:

In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)], met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)] Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

Nieuwe Gemeentewet 135, § 2, tweede lid, 5°:

De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

...

5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

...

Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 63, eerste lid:

Naast zijn bevoegdheden voor de uitvoering van de politiewetten, politiedecreten, politieverordeningen, politiereglementen en politiebesluiten, voor de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente en voor dringende politieverordeningen is de burgemeester bevoegd voor de uitvoering van de wetten, de decreten en de uitvoeringsbesluiten van de federale overheid, het gewest of de gemeenschap tenzij die bevoegdheid uitdrukkelijk aan een ander orgaan van de gemeente is opgedragen.

Argumentatie

In de huidige alarmfase Covid-19 is het niet aangewezen om fysiek te vergaderen.

Financiële weerslag

Geen

Besluit

Artikel 1

De volgende gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn die voorzien zijn voor 25 maart 2021 digitaal te laten plaatsvinden.

Artikel 2

De vergaderingen zullen via live-streaming te volgen zijn door pers en publiek. De link wordt voorafgaandelijk bekendgemaakt via de gemeentelijke website.

Artikel 3

De stemmingen zullen plaatsvinden per e-mail.

Artikel 4

De algemeen directeur te gelasten met de praktische organisatie.

Artikel 5

Dit besluit zal worden bekendgemaakt zoals beschreven in artikel 285 §1 en 287 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Artikel 6

Dit besluit ter bekrachtiging voor te leggen aan de gemeenteraad en aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Burgemeesterbesluit - Bekrachtiging
20 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Enig artikel

Het besluit van de burgemeester van 15 maart 2021 aangaande de organisatie en de modaliteiten van de gemeenteraad te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 25 03 2021

 

Notulen vorige zitting: Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het ontwerp van notulen van de gemeenteraad van 25 februari 2021

 

Argumentatie

Er worden geen opmerkingen geformuleerd over het ontwerp van notulen.

 

Besluit

Goedkeuring notulen
20 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Enig artikel

De notulen van de gemeenteraad van 25 februari 2021 worden zonder opmerkingen goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 25 03 2021

 

Verwerven van eigendommen: Kosteloze grondafstand verkaveling Van Batenburg - Vissers - Van Scharen - Schransweg - Ontwerp van akte - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De verkavelingsvergunning afgegeven door het gemeentebestuur van Wommelgem op datum van 2 juni 2020 waarbij het eigendom, gelegen te Wommelgem langsheen de Schransweg, kadastraal gekend, sectie C nrs. 518t en 518m3 verkaveld werd in 2 loten en waarbij het gedeelte gelegen voor de rooilijn met een oppervlakte volgens meting van 301m2 kosteloos dient overgedragen te worden naar de gemeente.

 

Het opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Glenn Bertels op 8 juli 2020.

 

Het ontwerp van akte, opgemaakt door notariaat Van Kerkhoven

 

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie

In het ontwerp van akte zijn geen bepalingen opgenomen die de belangen van de gemeente kunnen schaden.

 

De overdracht geschiedt voor openbaar nut, met name het afgestane grondgedeelte wordt ingelijfd bij de openbare wegenis.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Kosteloze grondafstand
19 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Artikel 1

De kosteloze grondafstand van een perceel grond, gelegen voor de rooilijn van de Schransweg, kadastraal gekend sectie C, deel van nrs. 518t en 518m3 met een oppervlakte volgens meting van 301m2, te aanvaarden.

 

Artikel 2

De kosteloze grondafstand geschiedt voor openbaar nut, met name om ingelijfd te worden bij de openbare wegenis.

 

Artikel 3

Het ontwerp van akte goed te keuren.

 

Artikel 4

De burgemeester en de algemeen directeur af te vaardigen om namens de gemeente de akte van kosteloze grondafstand te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 25 03 2021

 

Aanvullend verkeersreglement: Sint-Damiaanstraat - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 25 januari 1990 voerde de gemeenteraad het gebruik van de parkeerschijf in voor een gedeelte van de Kerkplaats.

 

Op 15 april 2003 stelde de gemeenteraad  een zone in waar de parkeertijd beperkt werd tot maximum 2 uur, uitgezonderd bewoners, omvattende volgende straten:

•Kaakstraat,

•Sint-Damiaanstraat tussen Luit. Karel Caluwaertsstraat en Welkomstraat,

•Kerkplaats.

 

Op 7 november 2006 breidde de gemeenteraad de zone met beperkte parkeertijd (blauwe zone) uit. De parkeertijd werd beperkt tot 2 uur en het gebruik van de parkeerschijf werd verplicht op werkdagen van 9u tot 18u, uitgezonderd bewoners in het bezit van een bewonerskaart, in volgende straten:

•Kaakstraat;

•Sint-Damiaanstraat tussen Handboogstraat en Wiekenstraat;

•Dasstraat tussen Kerkplaats en rotonde Handboogstraat;

•Handboogstraat.

 

Op 17 april 2012 keurde de gemeenteraad de uitbreiding van de zone 30 goed voor volgende straten met een overwegende verblijfsfunctie:

•Sint-Damiaanstraat, tussen Wiekenstraat en Kaakstraat;

•Kaakstraat;

•Kerkplaats;

•Dasstraat, tussen Hoevenstraat en Kerkplaats;

•Torenstraat, tussen Beukenlaan en Kerkplaats;

•Beukenlaan;

•Godshuisweg;

•Sint-Johannastraat, tussen Godshuisweg en Torenstrtaat;

•Kallement;

•Jan Moonsstraat, vanaf Kapelstraat tot Kerkplaats.

 

Op 18 augustus 2020 werd op een intern overleg voorgesteld om in de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van huisnummers 6-10, de eerste twee parkeerplaatsen rechts, ook parkeerplaatsen voor 30 minuten parkeren in te richten, net zoals op de Kerkplaats en in de Luit. Karel Caluwaertsstraat.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

Op 18 augustus 2020 adviseerde hoofdinspecteur F. Lambrechts van de politiezone Minos tijdens een intern overleg positief over het voorstel om twee plaatsen voor 30 minuten parkeren in te richten in de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van huisnummers 6-10.

 

Op 8 maart 2020 adviseerde de dienst Verkeer en Mobiliteit van de politiezone Minos positief op het voorstel van het aanvullende reglement voor de Sint-Damiaanstraat.

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld het aanvullend verkeersreglement voor de Sint-Damiaainstraat goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

omschrijving

bedrag ( incl. btw)

aankoop signalisatie

€ 150,00

Deze uitgave is voorzien op:

budget:2021

algemene rekening:61240500Benodigdheden voor wegen en waterlopen

beleidsitem:020000Wegen

actie:2/1/5/1Plaatsen en vervangen van verkeersborden

voorzien:€ 12.120,00

beschikbaar:€ 6.699,72

 

Besluit

18 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
2 onthoudingen: Jan Herthogs en Annemie Dierckx.
Artikel 1

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van het kruispunt met de N116/Herentalsebaan geldt:

de bestuurders moeten de lichten van de driekleurige verkeerslichten opvolgen. Wanneer de bijkomende groene pijl naar rechts brandt, mogen bestuurders de pijl volgen, op voorwaarde dat ze voorrang verlenen aan bestuurders die op rechtmatige wijze uit andere richtingen komen, en ook aan voetgangers.

De plaats waar de bestuurders moeten stoppen ingevolge de verkeerslichten wordt aangeduid door een stopstreep.

Dit wordt gesignaleerd door:

•driekleurige verkeerslichten met bijkomende groene pijl overeenkomstig art. 61 van de wegcode

•wegmarkering in de vorm van een witte doorlopende streep, haaks op de rand van de rijbaan, overeenkomstig art.76.1 van de wegcode.

 

Artikel 2

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van het kruispunt met de N116/Herentalsebaan geldt:

de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen moeten de driekleurige verkeerslichten voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen opvolgen.

Dit wordt gesignaleerd door: driekleurige verkeerslichten met het silhouet van een fietser overeenkomstig art. 61 van de wegcode.

 

Artikel 3

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van het kruispunt met de N116/Herentalsebaan geldt:

de voetgangers moeten de lichten van de tweekleurige voetgangerslichten opvolgen.

Dit wordt gesignaleerd door: tweekleurige voetgangerslichten overeenkomstig art.63.1 van de wegcode.

 

Artikel 4

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van het kruispunt met de N116/Herentalsebaan geldt:

de bestuurders moeten voorrang verlenen. De plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

•verkeersborden B1

•wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken overeenkomstig art.76.2 van de wegcode

 

Artikel 5

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van het kruispunt met de Welkomstraat geldt:

de bestuurders moeten voorrang verlenen;

de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

•verkeersborden B1

•wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken overeenkomstig art.76.2 van de wegcode

 

Artikel 6

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van huisnummer 51, het paadje in de richting van de Vrijgezellenstraat geldt:

de toegang is verboden voor bestuurders van bromfietsen.

Dit wordt gesignaleerd door: verkeersbord C9.

 

Artikel 7

Op de Sint-Damiaanstraat vanaf huisnummer 68 tot aan het kruispunt met de N116/Herentalsebaan langs beide zijden van de weg geldt:

voetgangers, fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het deel van de openbare weg voor hen voorbehouden volgen. Voetgangers moeten daarbij het rechtse gedeelte volgen, fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A het linkse gedeelte.

Dit wordt gesignaleerd door: verkeersborden D9.

 

Artikel 8

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van de verkeersgeleider aan het kruispunt met de N116/Herentalsebaan geldt in beide richtingen:

de bestuurders zijn verplicht de hindernis langs rechts voorbij te rijden.

Dit wordt gesignaleerd door: verkeersborden D1d

 

Artikel 9

Op de Sint-Damiaanstraat van huisnummer 6 tot huisnummer 10 wordt volgende maatregel ingevoerd:

het parkeren is voorbehouden voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen;

de parkeerreglementering is beperkt tot een maximduur van 30 minuten;

de parkeerreglementering geldt over een afstand van 12 m.

Dit wordt gesignaleerd door:

•verkeersbord E9b

•het verkeersbord wordt aangevuld met onderborden Type VIIc met vermelding “30 min”

•het verkeersborden wordt aangevuld met x-borden Xc met vermelding “12 m”.

 

Artikel 10

Op de Sint-Damiaanstraat, op het verkeersplateau, ter hoogte van huisnummer 113, geldt:

het parkeren is voorbehouden voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen.

Dit wordt gesignaleerd door: verkeersbord E9b.

 

Artikel 11

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van huisnummer 134 geldt:

het parkeren is voorbehouden voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen;

het begin van de parkeerreglementering wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door: verkeersbord E9b, aangevuld met x-bord Xa.

 

Artikel 12

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van de dwarse parkeerplaatsen voor huisnummers 184-186 geldt:

het parkeren is toegelaten.

Dit wordt gesignaleerd door: verkeersborden E9a.

 

Artikel 13

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van huisnummer 229 geldt:

het parkeren is toegelaten;

het parkeren is voorbehouden voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap.

de parkeerreglementering geldt over een afstand van 6 m.

Dit wordt gesignaleerd door:

•verkeersbord E9a met het symbool dat aanduidt dat het parkeren voorbehouden is voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap

•het verkeersborden wordt aangevuld met x-borden Xc met vermelding “6 m”.

 

Artikel 14

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van het kruispunt met de N1165/Herentalsebaan geldt:

voorsorteringspijlen op de rijbaan worden aangekondigd. Bestuurders moeten een welbepaalde rijstrook kiezen;

voorsorteringsstroken worden afgebakend. Het is iedere bestuurder verboden de doorlopende streep te overschrijden, alsook links van de streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt;

het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep die het naderen van de doorlopende streep aankondigt te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen;

de bestuurders moeten de rijstrook volgen om in de door de pijlen aangewezen richting te rijden.

Dit wordt gesignaleerd door:

•wegmarkeringen in de vorm van een doorlopende witte streep overeenkomstig art.72.2 van de wegcode

•wegmarkeringen in de vorm van een onderbroken witte streep overeenkomstig art.72.3 van de wegcode

•wegmarkeringen in de vorm van witte voorsorteringspijlen overeenkomstig art.77.1 van de wegcode

 

Artikel 15

Op de Sint-Damiaanstraat van huisnummer 103 tot huisnummer 117 geldt:

het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep die het naderen van de doorlopende streep aankondigt te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen;

het is iedere bestuurder verboden de doorlopende streep te overschrijden, alsook links van de streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt.

•wegmarkeringen overeenkomstig art.72.3 van de wegcode

•wegmarkeringen overeenkomstig art.72.2 van de wegcode

 

Artikel 16

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van het kruispunt met de Welkomstraat geldt:

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

Dit wordt gesignaleerd door: wegmarkeringen in de vorm van witte banden evenwijdig met de as van de rijbaan overeenkomstig art.76.3 van de wegcode

 

Artikel 17

Op de Sint-Damiaanstraat straat ter hoogte van het kruispunt met de Luit. Karel Caluwaertsstraat geldt:

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

Dit wordt gesignaleerd door wegmarkeringen in de vorm van witte banden evenwijdig met de as van de rijbaan overeenkomstig art.76.3 van de wegcode.

 

Artikel 18

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van huisnummer 52 geldt:

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

Dit wordt gesignaleerd door wegmarkeringen in de vorm van witte banden evenwijdig met de as van de rijbaan overeenkomstig art.76.3 van de wegcode.

 

Artikel 19

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van het kruispunt met de N116/Herentalsebaan geldt:

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

Dit wordt gesignaleerd door wegmarkeringen in de vorm van witte banden evenwijdig met de as van de rijbaan overeenkomstig art.76.3 van de wegcode.

 

Artikel 20

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van huisnummer 4, na de rotonde, tot huisnummer 72, na het kruispunt met de Wiekenstraat, geldt:

de bestuurders moeten het verkeersplateau dubbel voorzichtig en met matige snelheid naderen, zodat zij erover rijden met een snelheid die niet meer bedraagt dan 30 km per uur.

Het verkeersplateau duidt het begin van de zone met snelheidsbeperking 30 km per uur aan.

 

Artikel 21

Op de Sint-Damiaanstraat ter hoogte van voor het kruispunt met de Vrijgezellenstraat tot na het kruispunt met De Notelaar geldt:

de bestuurders moeten het verkeersplateau dubbel voorzichtig en met matige snelheid naderen, zodat zij erover rijden met een snelheid die niet meer bedraagt dan 30 km per uur.

Dit wordt gesignaleerd voor: verkeersborden A14

 

Artikel 22

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 25 03 2021

 

Aanvullend verkeersreglement: Zone fietsstraat centrum - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 20 september 2018 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed

inzake fietsstraten. Op volgende locaties werd een fietsstraat ingevoerd:

• Moffenhoeven

• Rooseweg

• Rollebeekstraat (vanaf de kruising met de Schranshoevebaan)

• Van Asschestraat

• Immerseelstraat

 

Op 28 januari 2021 keurde de gemeenteraad het aanvullende verkeersreglement goed om de Selsaetenstraat tussen de Keerbaan en het kruispunt met de Kasteelstraat/Verbrandelei, de Selsaetentuinwijk, de Diepenbeekstraat en de Heyaardstraat in te richten als één zone fietsstraat.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

Tijdens de gemeenteraadscommissies mobiliteit van 5 november 2019, 9 maart 2020, 11 mei 2020 en 23 november 2020 werden de snelheidszones en fietsstraten op grondgebied Wommelgem besproken. De commissie geeft positief advies voor het inrichten van een fietsstraat in de:

• Immerseelstraat

• Selsaetenstraat tussen Keerbaan en Verbrandelei/Kasteelstraat

• Rollebeekstraat (volledig)

• Moffenhoeve

• Rooseweg

• Schranshoevebaan

• Netelaarstraat

• Gulkenrodestraat tussen Netelaarstraat en ’t Serclaesdreef

• ’t Serclaesdreef tussen Gulkenrodestraat en Hulgenrodestraat

• Stommehoevenstraat tussen Netelaarstraat en Pietingbaan

• Pietingbaan tussen Stommehoevenstraat en grens met Boechout

• Populierenlaan

 

Op 8 maart 2021 adviseerde de dienst Verkeer en Mobiliteit van de politiezone Minos

positief op het voorstel van het aanvullende reglement voor de Rollebeekstraat vanaf de Hoevenstraat, de Moffenhoeve, de Rooseweg en de Schranshoevebaan in te richten als één zone fietsstraat.

 

Argumentatie

Er werd een aangepast voorstel met fietsstraten en snelheidszone uitgewerkt door de gemeenteraadscommissie mobiliteit. De vernoemde straten inrichten als fietsstraat, zoals geadviseerd door de gemeenteraadscommissie mobiliteit, zal de veiligheid van alle weggebruikers vergroten.

 

Op 5 januari 2021 vond er een intern overleg plaats over de uitrol van de snelheidszones en

de fietsstraten, zoals hierboven geadviseerd door gemeenteraadscommissie mobiliteit. Om de zichtbaarheid van het regime zone fietsstraat te benadrukken bij de weggebruikers worden bijkomende markeringen zoals logo's voorzien, en borden met "fietsers op nummer één".

 

Er wordt voorgesteld het aanvullende reglement van 20 september 2018 inzake fietsstraten op volgende locaties :

• Moffenhoeven

• Rooseweg

• Rollebeekstraat (vanaf de kruising met de Schranshoevebaan)

• Van Asschestraat

• Immerseelstraat

op te heffen.

Er zal voor de Immerseelstraat, die buiten deze zone valt, een afzonderlijk aanvullend verkeersreglement worden opgesteld voor de inrichting van een fietsstraat.

 

Er wordt voorgesteld het aanvullend verkeersreglement goed te keuren om de Rollebeekstraat vanaf de Hoevenstraat, de Moffenhoeve, de Rooseweg en de Schranshoevebaan in te richten als één zone fietsstraat.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

omschrijving

bedrag ( incl. btw)

aankoop signalisatie

€ 1.500,00

Deze uitgave voor de signalisatie is voorzien op:

          budget: 2021

          algemene rekening: 61240500Benodigdheden voor wegen en waterlopen

          beleidsitem: 020000Wegen

          actie: 2/1/5/1Plaatsen en vervangen van verkeersborden

          voorzien:€ 12.120,00

          beschikbaar: € 6.549,72

 

omschrijving

bedrag ( incl. btw)

wegmarkeringen

€ 1.212,00

Deze uitgave voor de wegmarkeringen is niet voorzien op:

budget: 2021

algemene rekening: 61404000Prestaties wegen en waterlopen

beleidsitem: 020000Wegen

actie: 2/1/5/3Aanbrengen van wegmarkeringen

voorzien:€ 0,00

beschikbaar: € 0,00

 

Besluit

goedkeuring AVR
20 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Het aanvullend verkeersreglement inzake fietsstraten goedgekeurd door de gemeenteraad op 20 september 2018 op te heffen.

 

Artikel 2

De Rollebeekstraat vanaf de Hoevenstraat, de Moffenhoeve, de Rooseweg en de Schranshoevebaan in te richten als één zone fietsstraat.

De zone fietsstraat begint ten eindigt:

• in de Rollebeekstraat aan het kruispunt met de Hoevenstraat

• in de Rollebeekstraat aan het kruispunt met het paadje richting Fortbaan, tegenover huisnummer 38

• in de Rooseweg aan het kruispunt met de Fortbaan

• in de Moffenhoeven aan het kruispunt met de Van Asschestraat

• in de Moffenhoeve aan het kruispunt met het paadje de Langeweg

• in de Schranshoevebaan aan het kruispunt met de Langeweg

• in de Schranshoevebaan aan het kruispunt met het paadje de Langeweg

• in de Schranshoevebaan aan het kruispunt met het paadje richting centrum tegenover huisnummer 35

• in de Schranshoevebaan aan het kruispunt met de Herentalsebaan

Dit wordt gesignaleerd door: verkeersborden ZF111 en ZF113.

 

Artikel 3

Het aanvullend verkeersreglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Artikel 4

De nodige budgetten te zullen voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 25 03 2021

 

Aanvullend verkeersreglement: Immerseelstraat - Fietsstraat - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 22 juni 2017 vond een gemeenteraadscommissie mobiliteit plaats. Er werden maatregelen besproken om de veiligheid en het comfort van de fietser in Wommelgem te verhogen. Het inrichten van fietsstraten kan hiertoe bijdragen.

 

Op 20 september 2018 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed

inzake fietsstraten. Op volgende locaties werd een fietsstraat ingevoerd:

• Moffenhoeven

• Rooseweg

• Rollebeekstraat (vanaf de kruising met de Schranshoevebaan)

• Van Asschestraat

• Immerseelstraat

 

Op 16 maart 2021 wordt door het college van burgemeester en schepenen voorgesteld aan de gemeenteraad om het aanvullende reglement van 20 september 2018 inzake fietsstraten op te heffen op volgende locaties :

• Moffenhoeven

• Rooseweg

• Rollebeekstraat (vanaf de kruising met de Schranshoevebaan)

• Van Asschestraat

• Immerseelstraat

en om aanvullend reglement voor de Zone Fietstraat centrum goed te keuren op volgende locaties:

• Rollebeekstraat vanaf de Hoevenstraat

• Moffenhoeve

• Rooseweg

• Schranshoevebaan.

De Immerseelstraat valt buiten deze zone en hiervoor dient dus een afzonderlijk aanvullend verkeerreglement te worden opgesteld voor de inrichting van een fietsstraat.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, onder andere artikel 22 novies.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005.

 

Het tijdelijk reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

 

Op 2 maart 2018 verleende politiezone Minos mondeling positief advies voor een permanente inrichting van de fietsstraten mits extra signalisatie.

 

Tijdens de gemeenteraadscommissies mobiliteit van 5 november 2019, 9 maart 2020, 11 mei 2020 en 23 november 2020 werden de snelheidszones en fietsstraten op grondgebied Wommelgem besproken. De commissie geeft positief advies voor het inrichten van een fietsstraat in de:

•Immerseelstraat

•Selsaetenstraat tussen Keerbaan en Verbrandelei/Kasteelstraat

•Rollebeekstraat (volledig)

•Moffenhoeve

•Rooseweg

•Schranshoevebaan

•Netelaarstraat

•Gulkenrodestraat tussen Netelaarstraat en ’t Serclaesdreef

•’t Serclaesdreef tussen Gulkenrodestraat en Hulgenrodestraat

•Stommehoevenstraat tussen Netelaarstraat en Pietingbaan

•Pietingbaan tussen Stommehoevenstraat en grens met Boechout

•Populierenlaan

 

Argumentatie

Er werd een aangepast voorstel met fietsstraten en snelheidszone uitgewerkt door de gemeenteraadscommissie mobiliteit. De vernoemde straten inrichten als fietsstraat, zoals geadviseerd door de gemeenteraadscommissie mobiliteit, zal de veiligheid van alle weggebruikers vergroten.

 

Er wordt voorgesteld het aanvullend verkeersreglement voor de inrichting van de Immerseelstraat als fietsstraat goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

omschrijving

bedrag (incl. BTW)

Aankoop verkeersborden

€ 700,00

Deze uitgave is voorzien op:

budget:2021

algemene rekening:61240500Benodigdheden voor wegen en waterlopen

beleidsitem:020000Wegen

actie:2/1/5/1Plaatsen en vervangen van verkeersborden

voorzien:€ 12.120,00

beschikbaar:€ 5.049,72

 

Besluit

Goedkeuring AVR
20 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Op de Immerseelstraat van begin tot einde in beide richtingen geldt:

de fietsstraat wordt afgebakend. Het begin en het einde van de fietsstraat wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

          verkeersborden F111

          verkeersborden F113

 

Artikel 2

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 25 03 2021

 

Sport: Aanpassing gebruiksreglement gemeentelijke sportinfrastructuur - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het huishoudelijk reglement voor de turnzaal van de Sint-Johannaschool, goedgekeurd door

de gemeenteraad in zitting van 19 oktober 2010 en latere wijzigingen.

 

Het gebruiksreglement voor gemeentelijke sportinfrastructuur, goedgekeurd door de

gemeenteraad in zitting van 20 februari 2020 en latere wijzigingen.

 

In 2020 werd vastgesteld dat er 2 reglementen gelden voor de sportinfrastructuur van de Sint-Johannaschool. Deze werd mee opgenomen in het nieuwe gebruiksreglement voor gemeentelijke sportinfrastructuur. Het oude reglement werd niet beëindigd.

 

Op 16 oktober 2020 was er een overleg met Els Corluy en Mia Mahieu van de Sint-

Johannaschool om beide reglementen te bundelen en actualiseren met enkele aanpassingen.

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Het positief advies van de sportraad, ontvangen op 4 januari 2021.

Het positief advies van de schoolraad van de Sint-Johannaschool, ontvangen op 12 februari

2021.

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld om het reglement aan te passen omdat de gewenste aanpassingen ook van toepassing zijn op de andere gemeentelijke sportinfrastructuur.

 

Volgende artikelen dienen aangepast of toegevoegd te worden:

          Artikel 13: toe te voegen aan artikel: 'binnen de aangegeven markeringslijnen indien die aanwezig zijn.'

          Artikel 14: toe te voegen aan artikel: 'Er zijn ook geen derden toegelaten in de gangen of kleedkamers.'

          Artikel 15 toevoegen: 'Nooduitgangen moeten te allen tijde worden vrijgehouden en de evacuatieprocedure van de accommodatie moet gekend zijn.'

          Artikel 15 wordt artikel 16

          Artikel 16 wordt artikel 17

          Artikel 17 wordt artikel 18

          Artikel 18 wordt artikel 19

          Artikel 19 wordt artikel 20: toe te voegen aan artikel: 'voor een vals brandalarm'

          Artikel 20 wordt artikel 21: toe te voegen aan artikel: 'en/of technische storingen vaststellen, dienen de verantwoordelijke onmiddellijk in te lichten.'

          Artikel 21 wordt artikel 22

          Artikel 22 wordt artikel 23: toe te voegen aan artikel: 'voor het correct achterlaten van de accommodatie zoals het doven van de lichten' en 'Afval wordt gesorteerd in de daarvoor bestemde afvalbakken.'

          Artikel 23 wordt artikel 24

          Artikel 25 toevoegen: 'Gebruikers zijn verplicht bij een eventueel ongeval de nodige hulp te bieden. Indien er een EHBO-lokaal aanwezig is, mag dit slechts betreden worden door de bevoegde verzorgers en het slachtoffer. Een EHBO-koffer is enkel voorzien in het gemeentelijk sportcentrum Brieleke, op de andere locaties zijn gebruikers verplicht om hier zelf voor te zorgen.'

          Artikel 24 wordt artikel 26:

°         2: 'sportzalen' aan te passen in 'accommodatie'

°         7: toe te voegen: '(vbn: te zware materialen, versleten wieltjes,...)'

°         8: toe te voegen: 'aankondigingen/publiciteit' en 'Dit kan mits schriftelijke toelating van de dienst vrije tijd.'

°         9: toe te voegen: 'Skeelers, fietsen en andere vervoersmiddelen zijn verboden in de accommodatie.'

°         10: punt extra: 'Het is verboden voor het publiek om de sportvloer te betreden zonder bescherming. De gebruiker moet matten uitrollen of beschermhoezen rond de schoenen dragen.'

          Artikel 25 wordt artikel 27

          Artikel 26 wordt artikel 28

          Artikel 27 wordt artikel 29

          Artikel 28 wordt artikel 30

          Artikel 29 wordt artikel 31

          Artikel 30 wordt artikel 32

          Artikel 31 wordt artikel 33

          Artikel 32 wordt geschrapt.

          Artikel 33 wordt artikel 34: '2020' aan te passen in '2021'

          Artikel 34 wordt artikel 35

          Artikel 35 wordt geschrapt

 

Na de adviezen van sportraad en schoolraad bleek na de hevige sneeuwval dat er ook nog

een aanpassing moet gebeuren aan artikel 31: '(uitzondering voor extreme

weersomstandigheden voor de buitensportinfrastructuur)'.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Goedkeuring gebruiksreglement
20 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Het gebruiksreglement gemeentelijke sportinfrastructuur goed te keuren als volgt:

 

Artikel 1

Het besluit van de gemeenteraad van 19 oktober 2010 waarbij het huishoudelijk reglement voor de turnzaal van de Sint-Johannaschool werd goedgekeurd en latere wijzigingen, op te heffen met onmiddellijke ingang.

 

Artikel 2

Het gebruiksreglement voor gemeentelijke sportinfrastructuur van 20 februari 2020 aan te passen als volgt:

 

Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen

 

Artikel 1

Gemeentelijk sportcentrum Brieleke (Brieleke 16)

1.De sporthal

Afmeting:22m x 42m, 7m vrije hoogte

Ondergrond:sportvloer

Belijning en materiaal voor:3x volleybal, zaalvoetbal, 7x badminton, basketbal

Kleedkamers: kleedkamers met douches

2.De grote danszaal

Afmeting:14m x 23m

Ondergrond:parketvloer

Uitrusting:spiegelwand, podium en muziekinstallatie

Kleedkamers:kleedkamers met douches

3.De kleine danszaal

Afmeting:14m x 17m

Ondergrond:parketvloer

Uitrusting:spiegelwand, podium en muziekinstallatie

Kleedkamers:kleedkamers met douches

 

Gemeentelijke Basisschool Het Oogappeltje (Dasstraat 26)

1.Sportzaal

Afmeting:9,5m x 26,5m

Ondergrond:parketvloer

Belijning en materiaal voor:geen belijning (wel sportramen en touwenrail)

Kleedkamers:2 kleedkamers zonder douches

 

Gemeentelijke Basisschool ’t Laar (Maria Clarastraat 60)

1.Sportzaal

Afmeting:15,5m x 26m

Ondergrond:sportvloer

Belijning en materiaal voor:basketbal, volleybal, 3x badminton (sportramen en touwenrail)

Kleedkamers:2 kleedkamers met douches

 

Vrije Gesubsidieerde Basisschool Sint-Johanna (Torenstraat 30)

1.Sportgedeelte

Afmeting:16m x 25m

Ondergrond:sportvloer

Belijning en materiaal voor:basketbal (1 ring), volleybal

Kleedkamers:2 kleedkamers met telkens 4 douches en 2 zonder douches

2.Turngedeelte

Afmeting:10m x 16m

Kleedkamers:2 kleedkamers met telkens 4 douches en 2 zonder douches

 

Fort 2 (Fort II straat)

1.Atletiekpiste

Afmeting:400m

Ondergrond:fijne rode mijnsteen

Belijning en materiaal voor:lopen, kogelstoten, speerwerpen

Kleedkamers:2 kleedkamers met douches

2.Voetbalveld

Afmeting:45m x 90m

Ondergrond:natuurgras

Belijning en materiaal voor:voetbal

Kleedkamers:2 kleedkamers met douches

 

Het Scheersel (Scheersel)

1.Voetbalveld

Afmeting:45m x 90m

Ondergrond:2x natuurgras, 1x kunstgras

Belijning en materiaal voor:voetbal

Kleedkamers:10 kleedkamers met douches

 

Artikel 2

Wie kan huren voor welke doeleinden?

Personen, groepen, verenigingen of bedrijven voor de beoefening van sporten en het organiseren van sportevenementen.

 

Artikel 3

Het lokaal bestuur kan het gebruiksrecht van sportinfrastructuur intrekken indien het gebruiksreglement niet nageleefd wordt of indien de gebruiker niet de nodige maatregelen treft om herhaling te voorkomen. De vrijgekomen uren kunnen aan andere verenigingen toegewezen worden rekening houdend met de voorrangsregels die beschreven staan in artikel 7.             

 

Hoofdstuk 2: Gebruiksaanvragen en toekenning

 

Artikel 4

Aanvragen voor de sportinfrastructuur zijn mogelijk:

          via het online reservatiesysteem

          aan het loket van de dienst vrije tijd

 

Artikel 5

1) Jaarverhuur

Alle aanvragen tot jaarverhuur en dagmanifestaties moeten ten vroegste op 1 april en ten laatste op 30 april van het voorgaande sportseizoen toekomen op de dienst vrije tijd om meegenomen te worden in het jaar-gebruikersschema. Aanvragen die toekomen na deze datum, worden secundair behandeld en deze verenigingen moeten zich schikken naar het opgemaakte gebruikersschema. Gemeentelijke activiteiten moeten in de mate van het mogelijke ook voor 30 april ingepland worden.

2) Losse verhuur

Alle aanvragen tot losse verhuur moeten minimum 5 dagen voor de datum van de reservatie toekomen op de dienst vrije tijd. De aanvraag kan enkel betrekking hebben op het huidige sportjaar vanaf 1 augustus tot 31 juli. Betaling gebeurt vooraf online of aan het loket van de dienst vrije tijd.

 

Artikel 6

Het definitieve jaar-gebruikersschema van elke sportinfrastructuur zal goedgekeurd worden door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 7

Bij de opmaak van het jaar-gebruikersschema, wordt volgende voorrangsregeling toegepast:

1) Gemeentelijke activiteiten lokaal bestuur

2) Wommelgemse scholen tijdens de schooluren

3) Wekelijkse jeugdtrainingen (maximum 18 jaar) op weekdagen voor 20 u.

4) Verenigingen die de betreffende uren het voorbije jaar reserveerden

5) Erkende Wommelgemse sportverenigingen

 

Artikel 8

In geval van overmacht, gemeentelijke activiteiten of wanneer dringende onderhouds- of herstellingswerken nodig zijn, kan het lokaal bestuur steeds een reservatie intrekken.

 

Hoofdstuk 3: Gebruiksvoorwaarden

 

Artikel 9

Het gebruik van de sportinfrastructuur is enkel toegestaan mits schriftelijke toelating vanwege de dienst vrije tijd volgens een afgesproken huurtijd.

 

Artikel 10

Bij gebruik van andere of bijkomende sportinfrastructuur dan werd gereserveerd, zal de gebruikte sportaccommodatie aangerekend worden met een boete van 25,00 €.

 

Artikel 11

Bij jaarverhuur wordt een jaarovereenkomst, waarin de gebruiker oa. verklaart het gebruiksreglement te kennen en na te leven, in dubbel opgemaakt en ondertekend.

 

Artikel 12

Vaste gebruikers van de sportinfrastructuur ontvangen een eigen sleutel of badge en ondertekenen een in dubbel opgemaakt contract. Eenmalige gebruikers kunnen tijdens de openingsuren van de vrijetijdsdienst een sleutel of badge afhalen en terugbrengen.

 

Artikel 13

De huurtijd omvat ook het opstellen en wegbergen van het sportmateriaal. Dit dient met de grootste zorg te gebeuren binnen de aangegeven markeringslijnen indien die aanwezig zijn. De kleedkamers mogen maximaal een half uur voor de activiteit in gebruik genomen worden en moeten uiterlijk een half uur na het beëindigen van de sportactiviteit ontruimd zijn.

 

Artikel 14

De materiaalbergingen zijn niet toegankelijk voor het publiek en mogen niet gebruikt worden als speel- of oefenruimte. Er zijn ook geen derden toegelaten in de gangen of kleedkamers.

 

Artikel 15

Nooduitgangen moeten te allen tijde worden vrijgehouden en de evacuatieprocedure van de accommodatie moet gekend zijn.

 

Artikel 16

Alle verschuldigde belastingen, taksen, auteursrechten, billijke vergoeding, ... vallen ten laste van de gebruiker. Een uitzondering wordt gemaakt voor gebruikers die sporten in de danszalen van het gemeentelijk sportcentrum Brieleke. Hiervoor sluit de gemeente een jaarcontract af met Sabam en de billijke vergoeding.

 

Artikel 17

De leden van een vereniging staan onder het continue toezicht van een begeleider. De minimumleeftijd voor het gebruik van de sportinfrastructuur is 16 jaar. Huurders onder de 16 jaar dienen steeds vergezeld te zijn van een meerderjarige.

 

Artikel 18

Het lokaal bestuur staat in voor de inboedelverzekering en brandverzekering van de gemeentelijke sportinfrastructuur.

De gebruikers staan in voor de nodige keuring en verzekering van het eigen materiaal en voor verzekeringen lichamelijke ongevallen en burgerlijke en contractuele aansprakelijkheid.

 

Artikel 19

Het lokaal bestuur is niet verantwoordelijk voor verlies, beschadiging of diefstal van persoonlijke bezittingen.

 

Artikel 20

Het lokaal bestuur kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor een vals brandalarm of om het even welke schade van lichamelijke of stoffelijke aard naar aanleiding van de toegestane activiteiten of het gebruik van de sportinfrastructuur.

 

Artikel 21

Gebruikers die bij het betreden van de sportinfrastructuur vernielingen, beschadigingen en/of technische storingen vaststellen, dienen de verantwoordelijken onmiddellijk in te lichten. Deze brengen de dienst vrije tijd hiervan zo snel mogelijk schriftelijk op de hoogte. Indien dat niet gebeurt, zullen zij zelf verantwoordelijk gesteld worden voor vernielingen of beschadigingen die tijdens hun afwezigheid of na hun vertrek zouden vastgesteld worden.

 

Artikel 22

Bij balsporten in gemeentelijk sportcentrum Brieleke moeten de afschermnetten telkens uitgetrokken worden.

 

Artikel 23

De vereniging staat zelf in voor het correct achterlaten van de accommodatie zoals het doven van de lichten en het sluiten van de deuren van de kleedkamers. Een sleutel van de nodige kleedkamers wordt bekomen bij de dienst vrije tijd. Voor gemeentelijk sportcentrum Brieleke kan een button bekomen worden bij de uitbater van de cafetaria. De kleedkamers en douches dienen opgeruimd, proper en droog achtergelaten te worden. In elke kleedkamer is een aftrekker te vinden om telkens na gebruik de kleedkamer proper achter te laten. Afval wordt gesorteerd in de daarvoor bestemde afvalbakken.

 

Artikel 24

De opslag van eigen sportmateriaal is enkel mogelijk met schriftelijke toestemming van de dienst vrije tijd. Bij het definitief eindigen van het huurcontract moeten deze materialen onmiddellijk worden verwijderd. Indien een vereniging toch materiaal achterlaat zonder toestemming, heeft de vrijetijdsdienst het recht om het materiaal te verwijderen.

 

Artikel 25

Gebruikers zijn verplicht bij een eventueel ongeval de nodige hulp te bieden. Indien er een EHBO-lokaal aanwezig is, mag dit slechts betreden worden door de bevoegde verzorgers en het slachtoffer. Een EHBO-koffer is enkel voorzien in het gemeentelijk sportcentrum Brieleke, op de andere locaties zijn gebruikers verplicht om hier zelf voor te zorgen.

 

Artikel 26

Diverse verbodsbepalingen:

          Er geldt een volledig kauwgum- en rookverbod in elke sportinfrastructuur.

          Het is verboden te eten of drinken in de sportzalen tijdens sportactiviteiten. Uitzonderingen op deze regel zijn water en sportdranken in afsluitbare verpakking voor de sporters, op voorwaarde dat hiervan geen sporen of afval in de accommodatie achterblijven.

          In geen enkel geval mogen gebruikers de sportinfrastructuur doorgeven aan derden.

          In de sportinfrastructuur worden geen dieren toegelaten.

          Dronken personen of zij die zich ongepast gedragen worden de toegang tot de sportinfrastructuur ontzegd.

          De materialen in de sportzalen worden niet versleept, maar gedragen of verrold.

          Materialen die schade kunnen veroorzaken aan de sportinfrastructuur kunnen worden geweigerd (vbn: te zware materialen, versleten wieltjes, …).

          Het zelfstandig aanbrengen van aankondigingen/publiciteit op eender welke wijze is niet toegelaten. Dit kan mits schriftelijke goedkeuring van de dienst vrije tijd. Affiches voor aankondiging van activiteiten in gemeentelijk sportcentrum Brieleke kunnen door de dienst vrije tijd of de uitbater van de cafetaria opgehangen worden op de daarvoor voorziene borden of geplaatst worden in de voorziene flyerhouder. Het weghalen gebeurt onmiddellijk na het event door de organisator van het event. De bordjes op de deuren in het gemeentelijk sportcentrum Brieleke zijn voorbehouden voor communicatie van het lokaal bestuur. Enkel mits schriftelijke toelating van de dienst vrije tijd mogen deze door een vereniging gebruikt worden. Aankondigingen in de sportzaal Sint-Johanna mogen door de gebruikte vereniging aangebracht worden in het daarvoor voorziene aankondigingsbord.

          Tijdens sportactiviteiten mogen de sportzalen enkel betreden worden met aangepast schoeisel dat de vloer niet beschadigt noch besmeurt. Skeelers, fietsen en andere vervoersmiddelen zijn verboden in de accommodatie.

          Het is verboden voor het publiek om de sportvloer te betreden zonder bescherming. De gebruiker moet matten uitrollen of beschermhoezen rond de schoenen dragen.

          Het is verboden zich onnodig op te houden op de velden, in de zalen, de gangen of de kleedruimtes.

          Het is verboden de rust in de omgeving te verstoren.

 

Artikel 27

De aanwijzingen van het personeel ter plaatse dienen strikt opgevolgd te worden.

 

Hoofdstuk 4: Tarieven en sancties

 

Artikel 28

De tarieven voor het gebruik van de sportinfrastructuur worden vastgelegd in een retributiereglement.

 

Artikel 29

De gebruiker is verantwoordelijk voor alle schade aan het gebouw of terrein en de inrichting, aangebracht door de gebruiker zelf of de tegenstander. Voor elke beschadiging of abnormale besmeuring, aangebracht aan de sportaccommodatie of de installaties, zal het lokaal bestuur de herstellingskosten aan de gebruikers of hun verantwoordelijken factureren. Verdwenen materiaal zal door de gebruiker worden vergoed als nieuw materiaal. Bij opzettelijke beschadiging zal naast de herstellingskosten 50,00 € boete aangerekend worden aan de huurder van de sportaccommodatie, tenzij kan aangetoond worden dat de tegenstander hiervoor verantwoordelijk is.

 

Hoofdstuk 5: Facturatie

 

Artikel 30

Facturen dienen binnen de dertig dagen na facturatiedatum te worden betaald.

1) Jaarverhuur

Facturatie gebeurt halfjaarlijks.

2) Losse verhuur

Facturatie gebeurt op het moment van de aanvraag via het loket van de dienst vrije tijd.

 

Hoofdstuk 6: Annuleringsvoorwaarden

 

Artikel 31

Indien een activiteit geannuleerd wordt, moet dit minstens 3 werkdagen op voorhand via mail of via het digitaal loket van de dienst vrije tijd. Bij laattijdig annuleren, is de gebruiker toch verplicht om de voorziene gebruiksprijs te betalen (uitzondering voor extreme weersomstandigheden voor de buitensportinfrastructuur).

Procedure voor het annuleren binnen de 3 werkdagen:

1) De gebruiksprijs zal worden aangerekend.

2) Schriftelijk melden aan de dienst vrije tijd en bij gemeentelijk sportcentrum Brieleke moet dit ook telefonisch gemeld worden aan de uitbater van de cafetaria.

3) Indien is vastgesteld dat een vereniging niet is komen opdagen, zal de huurprijs dubbel aangerekend worden.

4) Bij jaarverhuur mag een vereniging tot en met 31 juli zonder gevolgen aangevraagde uren annuleren. Indien er vanaf 1 augustus nog meer van de uren worden geannuleerd, verliest de vereniging het voorrangsrecht op de geannuleerde uren.

 

Hoofdstuk 7: Slotbepalingen

 

Artikel 32

Enkel mits schriftelijke toestemming van het college van burgemeester en schepenen kan van de bepalingen in dit reglement worden afgeweken.

 

Artikel 33

Dit gebruiksreglement voor de gemeentelijke sportinfrastructuur is van toepassing vanaf 1 juli 2020.

 

Hoofdstuk 8: Overgangsbepalingen gemeentelijk sportcentrum Brieleke

 

Artikel 34

Na oplevering van de polyvalente zaal in 2021 is het niet meer mogelijk om de sportinfrastructuur te gebruiken voor horecagerelateerde activiteiten. Tot de oplevering kan de uitbater van de cafetaria de danszalen huren voor het inrichten van oa recepties, koffietafels, feestjes. Feesten en fuiven met discobar zijn niet toegestaan. Het jaar-gebruikersschema van verenigingen krijgt steeds voorrang, de vloer wordt bedekt met beschermingsmatten en de opkuis is voor de uitbater. Facturatie gebeurt halfjaarlijks.

Tot de oplevering kan het lokaal bestuur alle aanwezige sportinfrastructuur gebruiken voor niet sport-gerelateerde evenementen.

 

Artikel 35

Tot de oplevering van de polyvalente zaal stelt de uitbater van de cafetaria de dienst vrije tijd ten laatste 7 dagen op voorhand in kennis van elke activiteit in 1 van de danszalen. De aanvraag voor een horeca-gerelateerde activiteit kan maximum 3 maanden op voorhand gebeuren.

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 25 03 2021

 

Sport: Aanpassing retributiereglement gemeentelijke sportinfrastructuur - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het retributiereglement voor gemeentelijke sportinfrastructuur, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 20 februari 2020 en latere wijzigingen.

 

Het sportgedeelte van de turnzaal in de Sint-Johannaschool bestaat uit 2 delen die apart verhuurd kunnen worden. In het reglement wordt € 8 gevraagd om het sportgedeelte te huren. Er wordt echter niets vermeld over een opsplitsing in prijs als er maar 1 deel wordt gehuurd.

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40, en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld om het reglement aan te passen omdat de delen ook apart verhuurd worden. Zo is er meer duidelijkheid voor de huurders van de sportinfrastructuur. De gewenste aanpassing zorgt er ook voor dat dit in lijn ligt met de sporthal in het Brieleke.

 

Volgende artikelen dienen aangepast te worden:

Artikel 4

Vrije Gesubsidieerde Basisschool Sint-Johanna

1/2 sportgedeelte4,00 €/uur16,00 €/uur

2/2 sportgedeelte8,00 €/uur32,00 €/uur

Turngedeelte8,00 €/uur32,00 €/uur

Artikel 15 wordt geschrapt, want dit is niet meer van toepassing.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Goedkeuring retributiereglement
20 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Lode Stevens, Dirk Somers, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Ann Gillis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans, Kelly Joris en Ludo van der Velden.
Het retributiereglement van de gemeentelijke sportinfrastructuur goed te keuren als volgt:

 

Enig artikel

Het retributiereglement voor gemeentelijke sportinfrastructuur van 20 februari 2020 aan te passen als volgt:

 

Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen

 

Artikel 1

De aangerekende prijzen omvatten:

          eigenlijke huur

          gebruik kleedkamers, sanitair en verlichting (indien nodig)

 

Artikel 2

Er gelden gedifferentieerde tarieven.

Voordeeltarief: erkende Wommelgemse verenigingen, Wommelgemse scholen, individuele inwoners en activiteiten specifiek gericht op personen met een beperking

Basistarief: andere verenigingen, niet-Wommelgemse scholen, individuele niet-inwoners, ondernemingen (hieronder vallen ook zelfstandigen in bijberoep met ondernemingsnummer)

 

Artikel 3

Tarieven tijdens daluren:

Behalve voor ondernemingen is het voordeeltarief voor iedereen van toepassing op weekdagen van 9 tot 18 u. en op woensdag van 9 tot 12 u. Ondernemingen betalen steeds het gewone tarief (met uitzondering van de schoolinfrastructuur).

 

Hoofdstuk 2: Tarieven

 

Artikel 4

De vergoedingen voor het gebruik van de sportinfrastructuur bedragen:

SPORTINFRASTRUCTUURVOORDEELTARIEFBASISTARIEF

Gemeentelijk sportcentrum Brieleke

1/3 sporthal4,00 €/uur8,00 €/uur

2/3 sporthal8,00 €/uur16,00 €/uur

3/3 sporthal12,00 €/uur24,00 €/uur

3/3 sporthal (dagmanifestatie)250,00 €/dag500,00 €/dag

Kleine danszaal6,00 €/uur12,00 €/uur

Grote danszaal8,00 €/uur16,00 €/uur

Gemeentelijke Basisschool Het Oogappeltje

Sportzaal8,00 €/uur32,00 €/uur

Gemeentelijke Basisschool ’t Laar

Sportzaal8,00 €/uur32,00 €/uur

Vrije Gesubsidieerde Basisschool Sint-Johanna

1/2 sportgedeelte4,00 €/uur16,00 €/uur

2/2 sportgedeelte8,00 €/uur32,00 €/uur

Turngedeelte8,00 €/uur32,00 €/uur

Fort 2

Atletiekpiste3,00 €/uur12,00 €/uur

Voetbalvelden (Fort 2 + Scheersel)

Voetbalveld – training4,00 €/uur16,00 €/uur

Voetbalveld – training (sep-maa vanaf 16u)6,00 €/uur24,00 €/uur

Voetbalveld – wedstrijd 8,00 €/wedstrijd32,00 €/wedstrijd

Voetbalveld – wedstrijd (sep-maa vanaf 16u)12,00 €/wedstrijd48,00 €/wedstrijd

 

Artikel 5

Per vereniging wordt 1 sleutel/button gratis voorzien. Voor bijkomende sleutels/buttons zal een bedrag aangerekend worden van 25,00 €/sleutel en 15,00 €/button met een maximum van 5 sleutels/buttons per vereniging. Hiervoor zal een sleutel-/buttoncontract ondertekend worden. Indien een sleutel/button niet wordt ingeleverd of verloren gaat, zal 25,00 €/sleutel of 15,00 €/button aangerekend worden via factuur.

 

Hoofdstuk 3: Procedure

 

Artikel 6                  

De modaliteiten van een aanvraag, de betaling van deze retributie en een annulatie worden bepaald in het gebruiksreglement van de gemeentelijke sportinfrastructuur.

 

Artikel 7

De retributie is verschuldigd door de gebruiker. De gebruiker is verantwoordelijk voor de betaling van de retributie en van de onkosten in geval van schade aan de accommodatie en/of het materiaal. Bij het niet netjes achterlaten van de ter beschikking gestelde sportinfrastructuur zullen ook bijkomende kosten aangerekend worden.

 

Artikel 8

Facturen dienen binnen de dertig dagen na facturatiedatum te worden betaald.

1)      Jaarverhuur

Facturatie gebeurt halfjaarlijks.

2)      Losse verhuur

Facturatie gebeurt op het moment van de aanvraag via het loket van de dienst vrije tijd.

 

Artikel 9

Indien wordt vastgesteld dat andere of bijkomende sportinfrastructuur wordt gebruikt, wordt de huur van de gebruikte accommodatie aangerekend en verhoogd met een boete van 25,00 € per vaststelling.

 

Artikel 10

In geval van overmacht, gemeentelijke activiteiten of wanneer dringende onderhouds- of herstellingswerken nodig zijn, kan het lokaal bestuur steeds een reservatie intrekken.

In de mate van het mogelijke wordt in dat geval een andere gemeentelijke infrastructuur ter beschikking gesteld aan een tarief dat niet hoger ligt dan het originele tarief.

 

Artikel 11

Bij gebrek aan betaling in der minne, zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden voor wat betreft het betwiste gedeelte. De invordering van het niet-betwiste gedeelte zal door middel van een dwangbevel, voorzien in artikel 177 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, geschieden.

 

Artikel 12

Bij niet betaling van een openstaande retributie of schadevergoeding op de vervaldag van de aanmaning, wordt aan de betrokkenen automatisch de toegang tot de accommodatie ontzegd.

 

Artikel 13

Dit retributiereglement is van toepassing vanaf 1 juli 2020 tot en met 31 december 2025.

 

Hoofdstuk 4: Overgangsbepalingen

 

Artikel 14

Na oplevering van de polyvalente zaal is het niet meer mogelijk om de sportinfrastructuur te gebruiken voor horecagerelateerde activiteiten. Tot de oplevering betaalt de uitbater van de cafetaria 100,00 € per activiteit. Dit wordt halfjaarlijks gefactureerd.

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten

Notulen GR van 25 03 2021

 

Vrijetijdscentrum Brieleke: Uitbreiding overeenkomst voor uitbating van een cafetaria - Goedkeuring addendum

 

Motivering

Feiten en context

Op 20 april 2017 keurde de gemeenteraad de lastvoorwaarden en gunningswijze van de overeenkomst voor uitbating van de cafetaria van het gemeentelijk sportcentrum Brieleke goed.

Op 13 juni 2017 gunde het college van burgemeester en schepenen de overeenkomst voor uitbating van de cafetaria van gemeentelijk sportcentrum Brieleke aan Sieglinde Segers. Daartoe geldt sinds 22 augustus 2017 een concessieovereenkomst. In het laatste lid van artikel 8 van deze overeenkomst werd voorzien dat die zou aangepast worden na de bouw van het vrijetijdscentrum. Deze werken worden binnenkort gefinaliseerd.

De concessieovereenkomst voor uitbating van de cafetaria van gemeentelijk sportcentrum Brieleke wordt daarom uitgebreid voor wat het leveren van dranken en het toezicht in het vrijetijdscentrum betreft. Deze uitbreiding wordt voorzien in een addendum, dat aan de gemeenteraad dient te worden voorgelegd. Het vrijetijdscentrum Brieleke omvat alle socio- culturele infrastructuur van het gebouwencomplex Brieleke met uitzondering van het jeugd- ontmoetingscentrum.

 

Juridische gronden

De overeenkomst voor uitbating van een cafetaria van het gemeentelijk sportcentrum Brieleke, opgemaakt op 22 augustus 2017.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, vooral artikels 40 en 41, over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, vooral artikels 326 tot en met 341 over het bestuurlijk toezicht.

De wet van 15 juni 2006 over de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, vooral artikel 25 en artikel 26, §1, 2°, a.

De wet van 17 juni 2013 over de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Het KB van 15 juli 2011 over plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

De financieel directeur verleende op 10 maart 2021 een visum met nummer 2021/32.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

Omschrijving

Jaarbedrag (incl. btw)

Vergoeding toezicht concessionaris

€ 21.600,00

Deze uitgave is voorzien op:

budget:2021

algemene rekening:64300000Diverse werkingskosten

beleidsitem:070520Infrastructuur - Polyvalent Centrum Brieleke

actie:4/5/2/23Uitbaten van het polyvalent centrum

voorzien:€ 168.000,00

beschikbaar:€ 168.000,00

 

Deze uitgave zal ingeboekt worden op:

budget:2021

algemene rekening:61499000Andere prestaties

beleidsitem:070500Gemeenschapscentrum

actie:4/5/2/23Uitbaten van het polyvalent centrum

 

Besluit

Goedkeuring addendum
14 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
6 onthoudingen: Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

Het addendum van de concessieovereenkomst goed te keuren als volgt:

 

Uitbreiding overeenkomst uitbating van een cafetaria van het gemeentelijke sportcentrum Brieleke

 

TUSSEN:

 

De GEMEENTE WOMMELGEM, met administratieve zetel aan de Kaakstraat nr. 2, 2160 Wommelgem; hier vertegenwoordigd door de burgemeester, de heer Frank Gys en de Algemeen Directeur, mevrouw Marijke Deroover handelend in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 25 maart 2021 en in uitvoering van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 maart 2021.

 

Hierna aangeduid als het “bestuur”

 

EN:

 

Mevrouw SIEGLINDE SEGERS, Lievevrouwestraat 74, 2160 Wommelgem

 

Hierna aangeduid als de “concessionaris”

 

Het bestuur en de concessionaris worden samen aangeduid als “partijen”.

 

WORDT UITEENGEZET HETGEEN VOLGT:

 

A. Tussen het bestuur en de concessionaris werd op 22 augustus 2017 een overeenkomst afgesloten voor uitbating van een cafetaria van het gemeentelijk sportcentrum ‘Brieleke’ (hierna “overeenkomst van 22 augustus 2017”).

 

In het laatste lid van artikel 8 van de overeenkomst van 22 augustus 2017 werd voorzien dat deze overeenkomst zou aangepast worden na de bouw van het polyvalent centrum; verder ook het vrijetijdscentrum genoemd. Het vrijetijdscentrum is momenteel volop in aanbouw.

 

B. Partijen zijn in onderhavig addendum de modaliteiten overeengekomen voor de uitbreiding met het vrijetijdscentrum. Deze modaliteiten worden uiteengezet in onderhavig addendum.

 

De uitbating van de cafetaria blijft geregeld door de overeenkomst van 22 augustus 2017; voor het vrijetijdscentrum wordt het leveren van dranken en de uitbreiding van het toezicht opgedragen aan de concessionaris zoals geregeld in onderhavig addendum.

 

C. In geval van tegenstrijdigheid wordt voor de uitbating van de cafetaria verwezen naar de overeenkomst van 22 augustus 2017 en voor het vrijetijdscentrum naar dit addendum. Indien dit geen oplossing biedt, primeert de overeenkomst van 22 augustus 2017 op dit addendum.

 

EN WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:

 

Hoofdstuk 1: Algemeen

 

OMSCHRIJVING VAN DE OPDRACHT

Artikel 1: Het bestuur geeft het leveren van dranken en het uitoefenen van toezicht van het vrijetijdscentrum, gelegen te 2160 Wommelgem - Brieleke 16 in uitbreiding op de overeen- komst voor uitbating van de cafetaria van het gemeentelijk sportcentrum Brieleke, zijnde de overeenkomst van 22 augustus 2017.

 

Het vrijetijdscentrum Brieleke omvat alle socioculturele infrastructuur van het gebouwen- complex Brieleke met uitzondering van het jeugdhuis.

 

De uit te voeren opdracht wordt in de hoofdstukken 2 en 3 verder gespecificeerd.

 

BESTEMMING

Artikel 2: De concessionaris kan de bestemming van het vrijetijdscentrum en de specifieke bestemming van de verschillende lokalen van het vrijetijdscentrum niet wijzigen.

 

De ruimtes van het vrijetijdscentrum behelzen:

          Theaterzaal

          Foyer

          2 artiestenloges / vergaderzalen

          Industriële keuken

          Terras

          Toiletten

          Vestiaire

          Inkom

          Vrijetijdsloket

          Grote danszaal

          Kleine danszaal

          Sporthal

          Sportcafé

          JOC

          BKO

          Kinesist

 

STAAT VAN HET VRIJETIJDSCENTRUM

Artikel 3: De concessionaris verklaart de volledige infrastructuur van het vrijetijdscentrum bezichtigd te hebben en deze goed te kennen om akkoord te gaan met de staat waarin het zich bevindt en het als zodanig te aanvaarden.

 

DUUR

Artikel 4: De uitbreiding van de concessie wordt toegestaan voor de termijn van de lopende concessie. Zij neemt een aanvang op 1 september 2021 en eindigt op 30 juni 2026. De overeenkomst kan niet verlengd worden, ook niet stilzwijgend.

 

Indien de overeenkomst van 22 augustus 2017 vervroegd zou worden beëindigd, wordt onderhavig addendum eveneens op dezelfde datum beëindigd. De beëindiging van de overeenkomst van 22 augustus 2017 geldt ook voor dit addendum. Indien onderhavig addendum vervroegd wordt beëindigd, wordt eveneens de overeenkomst van 22 augustus 2017 vervroegd beëindigd.

 

Artikel 5: Beide partijen hebben steeds de mogelijkheid om een einde te stellen aan deze overeenkomst mits het respecteren van een opzegtermijn van 8 maanden die ingaat de 1ste van de volgende maand na de betekening van de opzeg per aangetekende brief.

 

Artikel 6: Het bestuur kan de concessie opzeggen in uitzonderlijke gevallen zoals:

          bij stopzetting van de werking van het vrijetijdscentrum;

          bij het geheel of gedeeltelijk in eigen beheer uitvoeren van één of meerdere opdrach- ten uit de concessieovereenkomst;

          bij overmacht (brand, …).

 

CAPACITEIT VAN DE LOKALEN

Artikel 7: Voor de verschillende lokalen van het vrijetijdscentrum (gedeelte nieuwbouw) is de volledige maximumcapaciteit als volgt bepaald:

          Theaterzaal: max. 1.282 personen

          Foyer: 215 personen

          Theaterzaal + foyer: 1.497 personen staand, 671 personen in rijopstelling en 580 personen in banketopstelling

          Vergaderzaal 1: 100 personen

          Vergaderzaal 2: 100 personen

De maximale bezetting van alle compartimenten samen bedraagt 1.500 personen. Indien er een dus een concert doorgaat met maximumcapaciteit kunnen de andere zalen niet apart gebruikt worden vanwege de volledige maximumcapaciteit.

 

Artikel 8: Indien de maximumcapaciteit van het vrijetijdscentrum, om gelijk welke reden, dient aangepast te worden, zowel naar boven als naar beneden, kan de concessionaris geen schadevergoeding eisen van het bestuur. De concessionaris dient evenwel rekening te houden met de gewijzigde maximumcapaciteit voor de inrichting en de uitrusting van het vrijetijdscentrum.

 

TOEGANG TOT HET VRIJETIJDSCENTRUM

Artikel 9: De concessionaris heeft vrije toegang tot alle lokalen van het vrijetijdscentrum, noodzakelijk voor het uitvoeren van de opdracht. De concessionaris beschikt over de badges van deze lokalen. De ter beschikking gestelde badges blijven eigendom van het bestuur en dienen na beëindiging van de overeenkomst terug bezorgd te worden aan het bestuur.

 

De ter beschikking gestelde badges mogen onder geen enkele voorwaarde doorgegeven worden aan de gebruikers van het vrijetijdscentrum of derden. De ter beschikking gestelde badges mogen onder geen enkele voorwaarde gekopieerd worden.

 

INRICHTING TOOG

Artikel 10: De inrichting van de toog werd door het bestuur voorzien zoals beschreven in het bestek voor vast meubilair van het vrijetijdscentrum.

 

Zo werd onder meer voorzien:

a. In de theaterzaal:

          wateraansluiting en afvoer voor mobiele toog.

b. In de foyer:

          een berging voor de opslag van de drankvoorraad;

          2 doorgeefflessenkoelers die de berging verbinden met de vaste toog;

          inox werkvlak met dubbele spoelbak met verlek;

          inox werkvlak met uitsparing voor tabinstallatie, bestaande uit tap met 2 afname- punten en verlek, met dubbelzijdig een extra verlekzone en dubbele spoelbak (naar analogie met sportcafé).

 

Artikel 11: De concessionaris verbindt er zich toe de verdere inrichting van de toog van de foyer en mobiele toog in de theaterzaal te voorzien. Minimaal dient voorzien te worden:

a. In de theaterzaal:

          mobiele toog en koeling op vraag van de gebruikers indien dranken afgenomen worden bij de concessionaris. Zes maanden na opstart volgt een evaluatie in functie van de frequentie van gebruik van de mobiele installatie.

b. In de foyer:

          één debiet- en koelinstallatie, uitgerust met drie tapkranen en voorzien van de nodige bierleidingen, aansluitingen, drukmeters, spoelsystemen, …;

          één verlek en een dubbele spoelbak, telkens met de nodige toe- en afvoerleidingen;

          één waterkoker en koffiemachine (type perculator).

 

Artikel 12: De inrichting die voorzien wordt door de concessionaris blijft eigendom van de concessionaris, ook na afloop van de concessieovereenkomst. Een gedetailleerde beschrij- ving van de inrichting die door de concessionaris zal geleverd worden met vermelding van de waarde ervan, zal als bijlage aan deze overeenkomst gevoegd worden.

 

KOSTEN, TAKSEN EN BELASTINGEN

Artikel 13: De kosten voor aansluiting, abonnementen en gebruik van nutsvoorzieningen zoals onder meer water, elektriciteit, gas, telefoon en internet zijn ten laste van het bestuur. Het bestuur staat evenwel niet garant voor eventuele pannes bij de nutsmaatschappijen.

 

Artikel 14: Alle en gelijk welke, huidige en toekomstige belastingen en taksen die door de staat, het gewest, de provincie, de gemeente of eventueel andere autoriteiten en instellingen geheven worden of zullen worden met betrekking tot het gebouwencomplex Brieleke en de exploitatie van het vrijetijdscentrum, zijn ten laste van het bestuur.

 

Artikel 15: De concessionaris zal zich op zijn kosten en verantwoordelijkheid in regel stellen met alle wetten, voorschriften en regels die moeten nageleefd worden in verband met het leveren van dranken en desgevallend het inschakelen van personeel, dit ter volledige ont- lasting van het bestuur. De concessionaris wordt verondersteld voor de afsluiting van deze overeenkomst alle nuttige inlichtingen omtrent zijn verplichtingen, van welke aard ook, te hebben ingewonnen.

 

VERZEKERING

Artikel 16: De concessionaris is verplicht om voor de ganse duur van de overeenkomst een verzekeringscontract af te sluiten tot dekking van alle risico’s inzake burgerlijke aansprake- lijkheid. Deze verzekeringspolis moeten afgesloten worden bij een in België erkende verze- keringsmaatschappij en moet uiterlijk worden aangegaan bij de inwerkingtreding van deze overeenkomst. In de verzekeringspolis dient opgenomen te worden dat hij niet kan eindigen, om welke reden ook, zonder dat het bestuur daarvan minstens één maand op voorhand per aangetekende brief verwittigd is. De concessionaris verbindt er zich toe binnen dertig dagen na de inwerkingtreding van deze overeenkomst en op elk verzoek van het bestuur de verze- keringspolis en de kwijtschriften voor te leggen.

Bij het in gebreke blijven van de concessionaris is het bestuur gemachtigd om alle maat- regelen te treffen om een verzekering af te sluiten of te doen voortlopen en premies te betalen waarvan de concessionaris alle kosten draagt.

 

Artikel 17: Het bestuur neemt in zijn brandverzekeringspolis van het gebouw de clausule “afstand van verhaal” op. De meerpremie die het bestuur als gevolg van deze clausule zal betalen kan integraal, zonder meerkost doorgerekend worden aan de concessiehouder. Voor de eventuele inboedel die eigendom is van de concessionaris of door derden aan hem ter beschikking gesteld wordt, dient de concessionaris een afzonderlijke verzekering af te slui- ten.

 

ONDERHOUD, HERSTELLINGEN EN WERKEN

Artikel 18: De concessionaris staat in voor het toezicht in het vrijetijdscentrum met het oog op het behoud van de goede staat ervan. Hij zal alle beschadigingen en vernielingen de eerstvolgende werkdag volgend op de vaststelling melden aan het bestuur met uitzondering van het interieur van het JOC, de BKO en de kinesist. Hier zijn de gebruikers  zelf verantwoordelijk voor het melden van vaststellingen.

 

Artikel 19: Het bestuur staat in voor het uitvoeren van alle herstellingen aan het vrijetijds- centrum. Het bestuur verbindt er zich toe het uitzicht en de inrichting van de berging en het tooggedeelte niet te veranderen zonder de concessionaris vooraf te horen. De concessio- naris wordt op regelmatige basis op de hoogte gehouden van uit te voeren en uitgevoerde werken in het vrijetijdscentrum.

 

Artikel 20: Het is de concessionaris niet toegestaan infrastructuur-, verbouwings-, verbeterings- of nieuwbouwwerken uit te voeren.

 

ALGEMENE VOORWAARDEN

Artikel 21: Het bestuur of zijn afgevaardigde is steeds gerechtigd om de nodige controle uit te oefenen op de stipte eerbiediging van de bepalingen van de overeenkomst. Hiertoe kan onder andere controle uitgevoerd worden op de aanwezige drankvoorraad, het aantal glazen en accessoires, de tijdige levering van dranken, de verbruikte drankhoeveelheid, het regel- matig onderhoud van de installaties, …

 

Artikel 22: Het is de concessionaris verboden deze concessie geheel of gedeeltelijk over te dragen, aan derden toe te vertrouwen of af te staan of het goed met enige hypotheek te bezwaren.

 

Artikel 23: De concessionaris regelt de uitvoering van de opdracht zelfstandig en zorgt ervoor dat de dienst in alle gevallen naar behoren verzekerd is. De concessionaris kan geen beroep doen, zelfs niet occasioneel, op het personeel van het bestuur voor de uitvoering van zijn opdrachten. Het is de concessionaris wel toegestaan om op zijn kosten en verantwoor- delijkheid een uitbater en/of personeel aan te werven staande onder zijn gezag en/of een zelfstandige uitbater aan te stellen. In dat geval moet het bestuur zijn instemming betuigen met de persoon/personen, die door de concessionaris hiervoor wordt/worden voorgesteld.

 

Het bestuur kan zich verzetten tegen aanwerving of het verder in dienst houden van per- soneelsleden of tegen de aanstelling van een uitbater die wegens onvoldoende bekwaam- heid, hun houding jegens de bezoekers of om morele grond niet de waarborg bieden die vereist is. Dit verzet dient schriftelijk door het bestuur aan de concessionaris te worden meegedeeld. De concessionaris kan verzoeken om gehoord te worden.

De uitbater en / of het personeel dient Nederlandstalig en neutraal te zijn. De uitbater en / of het personeel moeten lichamelijk gezond zijn en beschikken over een uittreksel uit het straf- register - model 2, dat niet ouder is dan 3 maanden, waaruit blijkt dat de kandidaat-conces- sionaris van goed zedelijk gedrag is. De concessionaris is verantwoordelijk voor de over- tredingen van de uitbater en / of het personeel. De concessionaris mag geen personeel aanwerven dat in dienst is van of ontslagen werd door het bestuur.

 

Artikel 24: Het plaatsen van consumptieautomaten van gelijk welke aard in het vrijetijds- centrum is bespreekbaar. De aanvraag verloopt via het lokaal bestuur.

 

Artikel 25: Het plaatsen van kansspelautomaten, caféspelen e.d. in het vrijetijdscentrum is niet toegelaten.

 

Artikel 26: De concessionaris mag in het vrijetijdscentrum geen reclame voeren, noch voor zichzelf, noch voor de merken van de geleverde bieren, frisdranken, wijnen, koffie, thee en snoepgoed. Enkel op de mobiele toog en bijhorende koelkasten, glazen en op de accessoires mag onder bescheiden vorm reclame gevoerd worden.

 

Artikel 27: Gedurende de zes maanden voorafgaand aan het einde van de concessie- overeenkomst, moet de concessionaris toelaten dat binnen en buiten berichten voor her- concessiegeving aangeplakt worden en dat het vrijetijdscentrum kan bezichtigd worden door kandidaat-concessionarissen. De tijdstippen voor deze bezoeken worden in onderling over- leg ingepland.

 

Artikel 28: In ruil voor zo laag mogelijke dranktarieven voor het verenigingsleven (categorie B) kan de concessionaris max. 3 keer per trimester voor lastminuteboekingen gebruik maken van de foyer en keuken indien dit niet in conflict komt met andere verhuringen.

 

Artikel 29: Deze concessieovereenkomst geeft verder geen bijzondere rechten of voordelen bij het gebruik van het vrijetijdscentrum zelf.

 

Artikel 30: De concessionaris houdt zich bij het uitvoeren van zijn opdracht aan alle vigerende veiligheidsvoorschriften.

 

Hoofdstuk 2: Leveren van dranken

 

OMSCHRIJVING VAN DE OPDRACHT EN ASSORTIMENT

Artikel 31: De concessionaris staat in voor het leveren van bieren, wijnen, schuimwijnen, champagnes, sterke en gedestilleerde dranken, frisdranken, koffie, thee en snoepgoed in het vrijetijdscentrum Brieleke.

 

Artikel 32: Het assortiment van de te leveren van bieren, wijnen, schuimwijnen, champag- nes, sterke en gedestilleerde dranken, frisdranken, koffie, thee en snoepgoed wordt bepaald in de aan deze overeenkomst gevoegde assortimentslijst met vermelding van de merk- namen en prijzen. In de loop van de overeenkomst kan deze lijst in onderling overleg aangepast worden.

 

EXCLUSIVITEIT VOOR DE CONCESSIONARIS

Artikel 33: Het bestuur verbindt zich ertoe in zijn contracten met de gebruikers van het vrijetijdscentrum op te nemen dat alle bieren, frisdranken, koffie, thee en snoepgoed enkel en alleen geleverd kunnen worden door de concessionaris en dat het meebrengen en/of verbruiken van eigen bieren, frisdranken, koffie, thee en snoepgoed verboden is.

 

Artikel 34: De concessionaris kan geen schadevergoeding eisen van het bestuur indien een gebruiker toch eigen bieren, frisdranken, koffie, thee en snoepgoed meebrengt en/of verbruikt in het vrijetijdscentrum.

 

Artikel 35: Het leveren van wijnen, schuimwijnen, champagnes, sterke en gedestilleerde dranken, valt niet onder de exclusiviteit van de concessionaris. Het staat de gebruiker van het vrijetijdscentrum vrij deze zelf mee te brengen dan wel deze af te nemen van de conces- sionaris. De concessionaris kan een samenwerking aangaan met een lokale wijnhandelaar. Indien de gebruiker zelf voor wijnen wenst te zorgen, dient de gebruiker ook eigen glaswerk te voorzien en staat de gebruiker in voor het verwijderen van leeggoed.

 

PROCEDURE

Artikel 36: De gebruiker van het vrijetijdscentrum kan ten laatste tot 2 weken voor het evenement aan de hand van een vastgestelde bestellijst een bestelling plaatsen van de te leveren bieren, wijnen, schuimwijnen, champagnes, sterke en gedestilleerde dranken, frisdranken, koffie, thee en snoepgoed voor zijn activiteit, hierna de bestelde goederen genoemd.

 

Artikel 37: De concessionaris plaatst de bestelde goederen (met uitzondering van rode wij- nen, sterke en gedestilleerde dranken, koffie, thee en snoepgoed) ruim voor aanvang van de activiteit in de daartoe voorziene berging en frigo’s zodat de danken voldoende gekoeld zijn bij de start van de activiteit.

 

Artikel 38: Bij uitputting van een of meerdere van de bestelde goederen zal de concessio- naris op verzoek van de gebruiker en in de mate van het mogelijke tijdens het evenement bijkomende goederen leveren.

 

Artikel 39: Voor de start van het evenement zal de concessionaris in aanwezigheid van de gebruiker van het vrijetijdscentrum een inventaris opmaken van de aanwezige goederen.

 

Artikel 40: Na het evenement zal de concessionaris in aanwezigheid van de gebruiker van het vrijetijdscentrum een inventaris opmaken van de verbruikte goederen.

 

Artikel 41: De concessionaris verbindt zich ertoe om na het evenement het leeggoed op te halen voor de aanvang van het volgende evenement, eventueel ook ’s avonds, tijdens het weekend of op feestdagen.

 

Artikel 42: De concessionaris factureert het verbruik rechtstreeks aan de gebruiker van het vrijetijdscentrum, ten laatste binnen de 2 weken na het evenement, volgens de verkoop- prijzen zoals bepaald in artikel 32. Enkel de effectief verbruikte of geopende producten worden aangerekend. De concessionaris kan aan de gebruiker geen kortingen toestaan op deze verkoopprijzen. Deze facturen worden op vraag van het bestuur of een financieel afgevaardigde ter beschikking gesteld ter inzage.

 

VASTGESTELDE VERKOOPPRIJZEN EN PRIJSVERHOGINGEN

Artikel 43: De verkoopprijzen moeten steeds marktconform zijn én worden als bijlage aan deze overeenkomst gevoegd. De vastgestelde verkoopprijzen zijn inclusief btw.

 

Artikel 44: De vastgestelde verkoopprijzen zijn automatisch en van rechtswege gebonden aan de index van de consumptieprijzen. De indexaanpassing wordt berekend volgens de formule in artikel 61.

 

Partijen kunnen de jaarlijkse indexering in onderling overleg vervangen door een periodieke verhoging van de prijzen (bijv. een aanpassing na enkele jaren i.p.v. van jaarlijks).

 

COMMISSIE VOOR HET BESTUUR

Artikel 45: Het bestuur wenst de verkoopprijzen voor de verenigingen zo laag mogelijk te houden en vraagt daarom geen commissie op de standaard verkoopprijzen.

 

GLAZEN

Artikel 46: De concessionaris verbindt zich ertoe om gratis voldoende glazen en/of bekers ter beschikking te stellen voor alle soorten dranken die geleverd worden, nodig voor de vlotte exploitatie van het vrijetijdscentrum. Kapotte of gestolen glazen en/of bekers kunnen door de concessionaris tegen kostprijs aangerekend worden aan de gebruiker van het vrijetijdscen- trum en moeten door de concessionaris onmiddellijk vervangen worden zodat het aantal beschikbare glazen behouden blijft. De glazen blijven eigendom van de concessionaris.

 

TASSEN, ONDERTASSEN, KOFFIELEPELTJES

Artikel 47: De concessionaris verbindt zich ertoe om gratis voldoende tassen, ondertassen en koffielepeltjes ter beschikking te stellen voor zowel koffie als thee en eventuele andere warme dranken, nodig voor de vlotte exploitatie van het vrijetijdscentrum.

 

Kapotte of gestolen tassen, ondertassen en koffielepeltjes kunnen door de concessionaris tegen kostprijs aangerekend worden aan de gebruiker van het vrijetijdscentrum en moeten door de concessionaris onmiddellijk vervangen worden zodat het aantal beschikbare tassen, ondertassen en koffielepeltjes behouden blijft. De tassen, ondertassen en koffielepeltjes blijven eigendom van de concessionaris.

 

ACCESSOIRES

Artikel 48: De concessionaris verbindt zich er toe om gratis voldoende accessoires ter beschikking te stellen, bestaande uit dienbladen, glazenborstels, afschuimmessen, kurken- trekkers en stoppentrekkers, nodig voor de vlotte exploitatie van het vrijetijdscentrum.

 

Kapotte of gestolen accessoires kunnen door de concessionaris tegen kostprijs aangere- kend worden aan de gebruiker van het vrijetijdscentrum en moeten door de concessionaris onmiddellijk vervangen worden zodat het aantal beschikbare accessoires behouden blijft. De accessoires blijven eigendom van de concessionaris.

 

KOOLZUURGAS, ONDERHOUD EN KWALITEITSCONTROLE

Artikel 49: De concessionaris verbindt zich ertoe om gratis te voorzien in koolzuurgas, noodzakelijk voor de werking van de tapinstallaties. Tevens zal de concessionaris instaan voor de tijdige levering van nieuw koolzuurgas.

 

Artikel 50: De concessionaris verbindt zich ertoe om op regelmatige basis en zonder bijkomende kosten te voorzien in het onderhoud van de door hem ter beschikking gestelde materialen en installaties. Zo dienen alle bierleidingen regelmatig gecontroleerd en gereinigd te worden, conform de gebruiken in de horeca en/of de eventuele wettelijke bepalingen ter zake. De concessionaris voorziet zonder bijkomende kosten in de vervanging van defecte of verouderde onderdelen van de door hem ter beschikking gestelde materialen en installaties, in geval van nood en in de mate van het mogelijke ook ‘s avonds, tijdens het weekend of op feestdagen.

 

Artikel 51: Met het oog op de kwaliteitscontrole van de geleverde producten, dient de concessionaris op eenvoudige vraag van het bestuur gratis een staal ter beschikking te stellen, dat onderworpen kan worden aan de controle van een jury.

 

Artikel 52: De concessionaris dient voor de geleverde materialen en installaties de nodige kwaliteitsgaranties te bieden en verbindt zich ertoe enkel die materialen te leveren die beantwoorden aan de meest recente markt- en technologische ontwikkelingen.

 

BOETECLAUSULE

Artikel 53: Het leveren van bieren, wijnen, schuimwijnen, champagnes, sterke en gedestil- leerde dranken, frisdranken, koffie, thee en snoepgoed aan gebruikers van het vrijetijds- centrum zonder dat deze gefactureerd worden of aan andere tarieven gefactureerd worden dan bepaald in de prijslijst in bijlage is niet toegelaten. Bij vaststelling zal de concessionaris in afwijking van artikel 65 een forfaitaire boete moeten betalen van € 5.000,00 en kunnen de bepalingen zoals vermeld in artikel 67 onverminderd worden toegepast.

 

Hoofdstuk 3: Uitoefenen toezicht

 

OMSCHRIJVING VAN DE OPDRACHT

Artikel 54: De concessionaris staat in voor het toezicht tijdens de opbouw, de repetitie(s), het verloop en de afbraak van evenementen die plaatsvinden in het vrijetijdscentrum zoals in de volgende artikels verder bepaald. De concessionaris moet er op toezien dat het huishou- delijk reglement van het vrijetijdscentrum op elk ogenblik door de gebruiker(s) wordt geres- pecteerd.

 

Artikel 55: De concessionaris dient voor het uitoefenen van het toezicht niet permanent aanwezig te zijn, tenzij de omstandigheden dit zouden vereisen. Hij dient evenwel telefo- nisch permanent oproepbaar te zijn en indien noodzakelijk ter plaatse aanwezig te zijn binnen de 15 minuten na een oproep.

 

Artikel 56: Het toezicht wordt opgesplitst in een “basistoezicht” en een “opstart- en afsluit- toezicht”. Bij alle activiteiten die doorgaan in het vrijetijdscentrum, zowel de een- als meer- daagse, is tijdens elke activiteitsdag (opbouw- en afbraakdagen, repetitiedagen, … inbe- grepen) het “basistoezicht” van toepassing. Daarenboven wordt voor elke activiteit eenmalig een “opstart- en afsluittoezicht” uitgevoerd. In gevallen waarbij de activiteit georganiseerd wordt door een vereniging of organisatie die al meerdere keren gebruik heeft gemaakt van het vrijetijdscentrum en waarbij weinig of geen drank zal verbruikt worden, kan het bestuur beslissen dat het “opstart- en afsluittoezicht” niet uitgevoerd dient te worden.

 

Artikel 57: Het “basistoezicht” bestaat minimaal uit volgende taken:

          Deuren openen, alarm uitschakelen.

          Toegang verlenen aan de gebruikers op het afgesproken aanvangsuur.

          Afstellen verlichting en verwarming volgens de wensen van de gebruiker(s).

          Toezicht houden op het veilig opstellen van tafels, stoelen, podia, verlichting en geluid en op het eigenlijk gebruik van de materialen.

          Erop toezien dat de gebruikers zorgvuldig omgaan met het materiaal.

          Toezien op het correct gebruik van de toestellen en materialen.

          Controleren of de juiste deuren geopend en/of gesloten zijn.

          Controle op het correcte gebruik van de bestelde dranken.

          Toezien op de veiligheid.

          Misbruiken vaststellen en signaleren.

          Tijdens een activiteit op elk ogenblik ter beschikking staan van de gebruiker(s), hetzij door fysieke aanwezigheid, hetzij binnen de 15 minuten na een telefonische oproep.

          Tijdens het evenement op vraag of wanneer nodig volgende taken vervullen: het aanvullen van toiletpapier; het vervangen van de handdoekrollen in de wc’s; het openstellen of afsluiten van een bepaalde zone; het verlenen van EHBO; het vervan- gen of aansluiten van de vaten voor de tapinstallatie; het aan- of uitschakelen van de verwarming en/of verluchting; het bedienen van de verlichting; het vaststellen van beschadigingen; het ter beschikking stellen van gereedschap, het voorzien van extra materialen (kurkentrekkers, stoppentrekkers, dienbladen, …) enz.

          Na het vertrek van de gebruikers de buitendeuren afsluiten.

          De nooddeuren afsluiten, de verwarmings- en beveiligingsinstallaties controleren en de verlichting uitschakelen.

          Een laatste maal nakijken of alle gebruikers vertrokken zijn, de deur(en) sluiten en het alarm inschakelen.

 

Artikel 58: Het “opstart- en afsluittoezicht” bestaat minimaal uit volgende taken:

          Ervoor zorgen dat de verantwoordelijken beschikken over het gsm-nummer van de toezichter en vice versa.

          Opmaken van de inventaris van de staat van de zaal en de materialen en vervolgens de inventaris ter goedkeuring voorleggen aan de verantwoordelijke van de gebrui- kers.

          Opmaken van de inventaris van de beginstock van de dranken en vervolgens de inventaris ter goedkeuring voorleggen aan de verantwoordelijke van de gebruikers.

          Ter beschikking stellen van de bestelde materialen (stock) aan de gebruiker(s).

          Wegwijs maken van de gebruikers in de structuur van de zaal en in de gebruiks- mogelijkheden van verlichting, geluid en verwarming.

          Verstrekken van informatie met het oog op een correct gebruik van materialen, dranken, schoonmaakproducten en andere toestellen.

          Aanwijzingen geven met betrekking tot het vullen van de frigo's, het correct aanslui- ten van de tapinstallaties, het gebruik van de percolators, het aanwenden van het glaswerk.

          Indien de keuken wordt gebruikt, toelichting geven bij het gebruik van de diverse keukentoestellen, materialen en schoonmaakproducten.

          Ter beschikking stellen van de benodigde keerborstels, aftrekkers, dweilen, emmers, blikken en handborstels.

          Na het evenement toezicht houden en aanwijzingen geven bij het opruimen van de zaal zodat de zaal in zijn oorspronkelijke toestand wordt hersteld. De toezichter gaat na of: tafels en stoelen correct worden gestapeld; de losse theatertechnieken op de juiste manier worden gedemonteerd en gestockeerd; de vloeren netjes worden uit- geborsteld, het afval in de juiste containers wordt gestoken, schoonmaakmaterialen en producten correct worden gebruikt, aangebrachte reclame en mededelingen worden verwijderd enz.

          Ter beschikking stellen van schoonmaakproducten en -materialen voor het opruimen van de zaal.

          Uitoefenen van controle op de staat van de zaal, op de gebruikte lokalen en mate- rialen, op de keuken, de koelkamer, de frigo's, de toog, de tapinstallatie, de truss- structuur, de geluidsinstallatie, de beamer enz.

          Samen met de verantwoordelijke(n) van de gebruikers een inventaris opmaken van de vastgestelde beschadigingen en ontbrekende materialen. Deze inventaris moet de eerstvolgende werkdag worden overgemaakt aan de administratief bediende van het vrijetijdscentrum.

          Samen met de verantwoordelijke(n) van de gebruikers een inventaris van de eind- stock van de dranken opmaken.

 

BIJZONDERE TAKEN BIJ INCIDENTEN

De concessionaris staat in voor het oplossen van probleemsituaties en voorziet minimaal in volgende taken:

          Bij het uitvallen van de elektriciteit de fouten opsporen en de installatie opnieuw op- starten.

          Bij brand of andere (levens)gevaarlijke situaties het brandalarm activeren en de ont- ruiming coördineren op basis van het evacuatieplan.

          Bij loos inbraak- of brandalarm volgende stappen ondernemen: 1) foutmelding(en) opsporen; 2) alarm uitschakelen; 3) contact opnemen met de meldkamer; 4) contact opnemen met de administratief bediende en/of het hoofd van het vrijetijdscentrum en 5) alarm opnieuw instellen.

          Bij noodgevallen desgewenst de hulpdiensten, de administratief bediende en het hoofd van het vrijetijdscentrum verwittigen en toezicht houden op het verdere verloop van de situatie.

          Bij niet-oplosbare technische storingen en/of defecten moet de toezichter contact opnemen met de administratief bediende en/of het hoofd van het vrijetijdscentrum en indien nodig, na overleg met de administratief bediende en/of het hoofd van het vrijetijdscentrum, een bevoegd technieker inschakelen.

 

BIJKOMENDE DIENSTEN OP VRAAG VAN DE GEBRUIKER

Artikel 59: Indien de gebruiker dit minstens twee weken voor de activiteit uitdrukkelijk vraagt, kan de concessionaris bijkomende diensten aan de gebruiker leveren zoals:

          het klaarzetten van een lokaal of ruimte,

          het opruimen van een lokaal of ruimte,

          het leveren van toilet- en/of vestiairepersoneel,

          het leveren van zaal- en/of toogpersoneel.

 

De concessionaris zal de bijkomende diensten rechtstreeks aan de gebruiker factureren op basis van de tarieven vastgelegd de prijslijst in bijlage.

 

Hoofdstuk 4: Vergoedingen

 

VERGOEDING TOEZICHT

Artikel 60:

De vergoeding voor het uitvoeren van toezicht zoals gedefinieerd in hoofdstuk 3 wordt berekend op maandbasis aan het tarief van € 1.800,00 euro per maand (incl. btw).

 

De concessionaris maakt maandelijks 1 factuur op met vermelding van de vergoeding voor zijn tussenkomsten inzake toezicht in het vrijetijdscentrum Brieleke van de maand voordien. Deze factuur is door het bestuur betaalbaar binnen de 3 maanden na factuurdatum. De vergoeding moet door het bestuur gestort worden op het rekeningnummer XX op naam van de concessionaris. Bij niet-tijdige betaling van de concessievergoeding dient op het achter- stallige bedrag van rechtswege intrest te worden betaald, te rekenen vanaf de vervaldag tot aan de dag van de betaling en dit zonder ingebrekestelling. Deze intrest is gelijk aan de vigerende intrest door Belfius toegepast voor beleggingen op 6 maanden.

 

INDEXAANPASSING

Artikel 61: De vastgestelde vergoedingen zijn automatisch en van rechtswege gebonden aan de index van de consumptieprijzen. De vergoedingen zijn voor het eerst indexeerbaar op 1 december 2021 en vervolgens op 1 december van elk volgend jaar.

 

Nieuwe vergoeding = basisvergoeding x nieuwe index / aanvangsindex (aanvangsindex is het gezondheidscijfer van de maand januari 2021).

 

Hoofdstuk 5: Slotbepalingen

 

OPNEMEN VAN TOEZICHT DOOR HET BESTUUR

Artikel 62: Het bestuur kan bij vergaderingen en eventuele andere activiteiten van de gemeentelijke diensten, instellingen, adviesraden en commissies en bij wijze van uitzon- dering voor bepaalde externe evenementen beslissen om zelf de taken van toezicht op te nemen.

 

Artikel 63: Ook tijdens de jaarlijkse sluitingsperiode, tussen kerstmis en nieuwjaar en de laatste week van juli en eerste week van augustus, is het bestuur vrij om zelf de uitbating en taken van toezicht over te nemen. Aanvraag tot uitbating door de concessionaris tijdens deze verlofperiodes gebeurt via aanvraag bij het lokaal bestuur.

 

DOMEINCONCESSIE

Artikel 64: Beide partijen erkennen dat:

          deze overeenkomst geen handelshuurovereenkomst betreft;

          deze overeenkomst geen concessieovereenkomst van bouwwerken betreft;

          er bij de beëindiging van de overeenkomst geen uitwinnings- of andere vergoeding zal worden toegekend.

 

SCHADEBEDING

Artikel 65: Het bestuur heeft, onverminderd de bepalingen van artikel 68 van deze overeen- komst, het recht om, ingeval van overtreding van één der bepalingen van deze overeen- komst door de concessionaris, van deze laatste een schadevergoeding te eisen, die hierbij wordt vastgesteld op € 250,00 per overtreding.

 

Artikel 66: De concessionaris kan geen aanspraak maken op een vergoeding en/of verlen- ging van de overeenkomst indien het vrijetijdscentrum voor een bepaalde periode voor het publiek niet toegankelijk zou zijn en dit om gelijk welke reden.

 

Artikel 67: De concessionaris kan geen aanspraak maken op een vergoeding en/of verlenging van de overeenkomst wegens moeilijke exploitatie, hinder, schade, afwijkingen, toevallige onderbrekingen of alle andere ongemakken die met de exploitatie verband houden, van welke aard ook.

 

VERBREKING VAN DE OVEREENKOMST

Artikel 68: Het bestuur heeft steeds het recht eenzijdig, van rechtswege en zonder dat enige opzeg of schadeloosstelling vereist is, deze concessie te verbreken indien de concessionaris in gebreke zou blijven bij het naleven van de voorwaarden van deze concessie. Na de eerste 6 maanden en na het eerste werkingsjaar wordt een evaluatie ingepland zodat deze concessieovereenkomst waar nodig bijgestuurd kan worden.

 

Worden in het bijzonder beschouwd als redenen tot verbreking van de overeenkomst:

1)      niet-betaling van verschuldigde bedragen;

2)      slechte uitvoering van de opdracht;

3)      faling/faillissement van de concessionaris en overlijden van de concessionaris;

4)      eerrovende strafrechtelijke of correctionele veroordelingen van de concessionaris;

5)      overtredingen die in strijd zijn met de openbare orde en de goede zeden, vastgesteld lastens de concessionaris of het dulden van deze feiten door de concessionaris;

6)      blijken van onbekwaamheid om het beroep uit te oefenen.

Deze opsomming is niet limitatief.

 

Als bewijs van de feiten die aanleiding geven tot het verbreken van de concessie, volstaat de vaststelling van deze feiten door het bestuur. Voor de redenen vermeld onder 2 en 4 is echter een gerechtelijke toetsing noodzakelijk. Vaststelling van de feiten dienen door het bestuur binnen de 15 werkdagen aan de concessionaris te worden meegedeeld door middel van een aangetekend schrijven.

 

Artikel 69: In geval van verbreking blijft de gestorte waarborgsom van de basisconcessie toebehoren aan het bestuur als schadevergoeding, onverminderd alle andere rechten van het bestuur.

 

Artikel 70: De overeenkomst van 22 augustus 2017 en dit addendum vormen samen één geheel en moeten dan ook samen gelezen worden.

 

REGISTRATIE EN HYPOTHEEKKANTOOR

Artikel 71: Eventuele kosten bij registratie en overschrijving bij het hypotheekkantoor van deze overeenkomst zijn ten laste van de concessionaris.

 

 

Artikel 2

De nodige budgetten te zullen verschuiven in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 25 03 2021

 

Vrije tijd: Gebruikersreglement cultureel ontmoetingscentrum Brieleke - Wijziging - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Dit jaar gaat de werking van het cultureel ontmoetingscentrum aan het Brieleke van start. Het lokaal bestuur stelt hier verschillende ruimten aan diverse organisaties en particulieren ter beschikking.

Op 17 december 2020 keurde de gemeenteraad een reglement goed dat het gebruik van deze infrastructuur regelt voor de organisatie van activiteiten en evenementen. De punten 2.6 ‘Horeca’ en 2.7 ‘Bijkomende diensten’ werden echter nog niet ingevuld. Nu deze modaliteiten gekend zijn, kunnen zij in onderhavig reglement verwerkt worden, samen met nog andere wijzigingen.

 

Na het eerste werkingsjaar volgt nog een evaluatie en mogelijke bijsturing van dit gebrui- kersreglement.

 

Juridische gronden

Cultuurpactwet van 16 juli 1973.

Cultuurpactdecreet van 28 januari 1974. Het cultuurpactdecreet strekt ertoe de diverse

levensbeschouwelijke en ideologische strekkingen op een goede manier te betrekken bij het

uitwerken van het cultuurbeleid en om discriminatie omwille van een ideologische, politieke of filosofische overtuiging te verhinderen.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 40, §3, artikel 41, 23°, artikelen 286 t.e.m. 288 en artikel 330.

 

Argumentatie

Voor de culturele infrastructuur wordt voortaan de benaming ‘Cultureel ontmoetingscentrum Brieleke’, kortweg ‘COC Brieleke’, gebruikt.

 

Volgende artikelen dienen verder aangepast of aangevuld te worden:

Bij artikel 1.1 ‘Infrastructuur en indeling’ wordt telkens de maximumcapaciteit van de zalen vermeld:

          Theaterzaal met theatervloer en uitschuifbare tribune met max. 200 zitplaatsen (313 m², backstage en podium 230 m²).

Maximumcapaciteit theaterzaal: 1.282 personen staand.

Maximumcapaciteit theaterzaal en foyer: 1.497 personen staand, 671 personen in rijopstelling en 580 personen in banketopstelling.

          Foyer met bar (215 m²), 215 personen staand.

          Artiestenloge / vergaderzaal 1 of 2 (100 m² volledig / 50 m² met scheidingswand), met bezettingscapaciteit 100 personen per zaal.

          Keuken (47 m²)

De maximale bezetting van alle compartimenten samen bedraagt 1.500 personen. Dat betekent dat wanneer er een concert plaatsvindt met maximale bezetting, de andere zalen niet apart gebruikt kunnen worden.

 

Bij artikel 1.3 ‘Categorieën van gebruikers’ worden onder categorie C bijkomend de seniorenverenigingen opgenomen: ‘Erkende Wommelgemse verenigingen en senio- renverenigingen voor niet-publieksactiviteiten (feitelijke verenigingen of vzw’s)'.

 

Bij artikel 2.5.2 ‘Tijdens het gebruik’ wordt de tekst onder ‘Taksen en bijkomende vergoe- dingen’ volledig geschrapt en aangepast als volgt:

‘De gebruiker is aansprakelijk voor het aangeven en betalen van alle heffingen (zoals belastingen en auteursrechten) die voortvloeien uit de organisatie van de activiteit. Verder is de gebruiker uiteraard gebonden zich te houden aan alle wettelijke voorschriften en regle- menten en zorgt zelf voor alle nodige vergunningen.

Het lokaal bestuur voorziet bepaalde jaarlijkse tarieven ter dekking van de billijke vergoeding. Deze jaarlijkse tarieven betekenen geenszins dat gebruikers eventuele overtredingen buiten de dekking van de jaarlijkse tarieven kunnen verhalen op het lokaal bestuur. Informatie over de precieze regelingen kunnen aan de gebruiker worden verstrekt.’

 

Artikel 2.6 ‘Horeca’ wordt ingevuld als volgt:

          'De gebruiker van het COC kan ervoor kiezen om de toog in de foyer zelf uit te baten. Bestellingen van dranken zijn dan enkel mogelijk via de concessionaris; hij staat in voor levering ervan en neemt het stockbeheer van deze leveringen op zich. De leve- ring van drank gebeurt tegen aankoopprijs van deze goederen. De prijslijst kan jaar- lijks wijzigen en is terug te vinden in bijlage.

          De gebruiker kan, mits toelating van het lokaal bestuur, initiatieven organiseren met etenswaren die niet door de concessionaris worden geleverd, zonder dat daarvoor enige vergoeding aan de concessionaris verschuldigd is.

          De facturatie en concrete afspraken rond bestellingen en stocktellingen ter plaatse gebeuren rechtstreeks tussen de concessionaris en de gebruiker.'

 

Artikel 2.7 ‘Bijkomende diensten’ wordt ingevuld als volgt:

'Tijdens de kantooruren is de dienst vrije tijd verantwoordelijk voor het toezicht in het COC. Tijdens de avonden en weekenddagen is de concessionaris verantwoordelijk voor het basis- toezicht (enkel aanwezig bij opstart en afsluiten van het evenement) en is er een telefo- nische permanentie bij dringende vragen tijdens het event. Op uitdrukkelijke vraag van de gebruiker kan de concessionaris van het COC of diens aangestelde(n) bepaalde diensten aan de gebruiker leveren. De gebruiker is niet verplicht deze diensten bij de concessionaris af te nemen. De tarieven voor deze bijkomende diensten en minimale afname zijn eveneens in de prijslijst in bijlage terug te vinden.'

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Goedkeuring gebruiksreglement
14 stemmen voor: Frank Gys, Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Rudy Roodhooft, Hilde Berckmans en Kelly Joris.
6 onthoudingen: Jan Herthogs, Bart Van Scharen, Annemie Dierckx, Jef Vervaele-Breugelmans, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Het gewijzigde gebruikersreglement van cultureel ontmoetingscentrum Brieleke goed te keuren als volgt:

 

Artikel 1

Lokaal Bestuur Wommelgem verhuurt ruimten in cultureel ontmoetingscentrum Brieleke (afgekort tot COC Brieleke), gelegen aan Brieleke 16. Dit reglement regelt het gebruik van deze infrastructuur voor de organisatie van activiteiten en evenementen.

 

1. Algemeen

1.1 Infrastructuur en indeling

COC Brieleke bestaat uit volgende infrastructuur:

          Theaterzaal met theatervloer en uitschuifbare tribune met max. 200 zitplaatsen (313 m², backstage en podium 230 m²).

Maximumcapaciteit theaterzaal: 1.282 personen staand.

Maximumcapaciteit theaterzaal en foyer: 1.497 personen staand, 671 personen in rijopstelling en 580 personen in banketopstelling.

          Foyer met bar (215 m²), 215 personen staand.

          Artiestenloge / vergaderzaal 1 of 2 (100 m² volledig / 50 m² met scheidingswand), met bezettingscapaciteit 100 personen per zaal.

          Keuken (47 m²)

De maximale bezetting van alle compartimenten samen bedraagt 1.500 personen. Dat betekent dat wanneer er een concert plaatsvindt met maximale bezetting, de andere zalen niet apart gebruikt kunnen worden.

 

1.2 Openingsuren en sluitingsdagen

          COC Brieleke is, na aanvraag, beschikbaar voor gebruikers:

- tussen 08.00 uur ’s ochtends en 01.00 uur ‘s nachts op weekdagen (ma-do);

- tussen 08.00 uur ’s ochtends en 03.00 uur ’s nachts op weekenddagen (vr-zo).

          Het lokaal bestuur legt jaarlijks de sluitingsdagen van het COC vast.

 

1.3 Categorieën van gebruikers

We hanteren verschillende categorieën van gebruikers.

 

A

Diensten van Lokaal Bestuur Wommelgem

Gemeentelijke adviesraden

Rode Kruis Borsbeek-Wommelgem voor de bloedinzamelingen

Wommelgemse scholen

Kunstenaars voor inrichting van een tentoonstelling (1)

 

 

B

Erkende Wommelgemse verenigingen en seniorenverenigingen voor publieksactiviteiten (2) (feitelijke verenigingen of vzw’s)

Publieke en semi-publieke instellingen

 

 

C

Erkende Wommelgemse verenigingen en seniorenverenigingen voor niet-publieksactiviteiten (feitelijke verenigingen of vzw’s)

Niet-erkende Wommelgemse verenigingen voor publieksactiviteiten (feitelijke verenigingen of vzw’s)

Commerciële organisaties uit Wommelgem

Inwoners van Wommelgem

 

 

D

Niet-erkende verenigingen van buiten Wommelgem (feitelijke verenigingen of vzw’s)

Commerciële organisaties van buiten Wommelgem

Niet-inwoners

1 De modaliteiten worden vastgesteld door de dienst vrije tijd. Hierin worden alle praktische schikkingen opgenomen, waaronder ook de periode dat de kunstwerken gehangen mogen worden. Indien de kunstenaar of het kunstgezelschap een vernissage, openingsreceptie of finissage aanbiedt, dient een huurprijs te worden betaald volgens de prijscategorie die van toepassing is.

2 Een publieksactiviteit is:

- een openbaar toegankelijke activiteit, gepromoot via UiT in Vlaanderen,

- van tijdelijke aard,

- doelbewust georganiseerd om een ruim publiek aan te trekken en niet enkel de leden van

  een vereniging.

 

2. Gebruik

 

2.1 Aanvragen

2.1.1 Formele verplichtingen

          Aanvragen voor infrastructuur in COC Brieleke zijn mogelijk:

- via het online reservatiesysteem,

- via het vrijetijdsloket met het daartoe bestemde aanvraagformulier.

          Het indienen van het formulier bevestigt de aanvaarding van dit gebruikersreglement, het bedrag van de huur en vergoedingen inbegrepen.

          De reservatieaanvraag gebeurt door een meerderjarige en dit namens een wel- bepaalde organisatie of in eigen naam. Bij een aanvraag voor een (erkende) vereniging dient de aanvrager lid en/of gevolmachtigde te zijn van deze vereniging.

 

2.1.2 Procedure en termijnen

Indieningstermijnen

          Het lokaal bestuur heeft het recht om de kalender van de ruimten in het COC bij voorrang te beheren voor de eigen programmatie en voor organisaties van het lokaal bestuur.

          Tot eind maart van kalenderjaar X blokkeert de dienst vrije tijd de kalender van deze ruimten voor de eigen seizoensprogrammatie (periode 1 september van kalenderjaar X t.e.m. 31 augustus van kalenderjaar X + 1) en voor organisaties van het lokaal bestuur. Vanaf 1 april van kalenderjaar X worden de ruimten vrijgegeven voor gebruik door derden:

- Categorie B: vanaf 1 april van kalenderjaar X voor podiumactiviteiten

- Categorie B: vanaf 15 april van kalenderjaar X voor overige activiteiten

- Categorie C: vanaf 1 mei van kalenderjaar X

- Categorie D: vanaf 1 juni van kalenderjaar X

Aanvragen van deze categorieën voor het volgende seizoen zijn mogelijk voor activiteiten t.e.m. 31 augustus van kalenderjaar X + 1.

          Podiumactiviteiten (theater-, muziek-, film- en dansvoorstellingen) hebben steeds voorrang op andere activiteiten.

          Minimum 1 maand voor de geplande activiteit dient de aanvraag ingediend te zijn bij de dienst vrije tijd van Lokaal Bestuur Wommelgem. Eventuele latere aanvragen kunnen alsnog worden toegekend indien de ruimte nog vrij is en dit organisatorisch geen problemen oplevert.

Optietermijn

Een optie is een reservatie onder voorbehoud. De duur ervan bedraagt maximum 1 week.

Behandeltermijnen

          Aanvragen tot reservaties worden behandeld in volgorde van ontvangst.

          Binnen 14 kalenderdagen krijgt de aanvrager een antwoord op zijn aanvraag.

          Vanaf het moment dat de aanvrager de bevestiging ontvangen heeft, is de reservatie bindend en dient de betaling onmiddellijk in orde gebracht te worden.

          Dat betekent dat de gebruiker:

- zich akkoord verklaart met de bepalingen van dit reglement;

- verklaart dat alle ingevulde gegevens volledig en correct zijn. Indien blijkt dat de

  gegevens niet waarheidsgetrouw zijn, kan het lokaal bestuur afzien van de

  verhuring zonder recht op schadevergoeding voor de organisator;

- extra informatie ontvangt (o.m. handleidingen en technische fiches).

 

2.2 Verantwoordelijkheden

2.2.1 Vóór het gebruik

          De gebruiker controleert het lokaal of de zaal bij het betreden. Tekortkomingen en/of schade worden onmiddellijk gemeld aan een medewerker van de dienst vrije tijd. Latere klachten worden niet meer aanvaard.

          De volledige organisatie van een activiteit zoals klaarzetten van de zaal, in- en uitladen, opstellen en afbreken van de discobar … moet binnen de huurperiode gebeuren.

 

2.2.2 Tijdens het gebruik

Voorkomen van schade en aansprakelijkheid

          De gebruiker neemt steeds de nodige maatregelen om beschadiging, inbraak en/of diefstal te voorkomen.

          Het is verboden ramen, deuren, panelen, muren, vloeren en plafond te voorzien van een hechtingsmiddel. Het aanbrengen van onder andere decoratie, informatie, inkleding dient zo te gebeuren dat er geen schade aan de infrastructuur wordt aangericht.

          Materiaal dat gebruikt wordt en niet eigen is aan de infrastructuur moet voldoen aan de wettelijke normen op vlak van technische keuringen en milieu-, veiligheids- en brandvoorschriften. Bij gebrek aan de vereiste attesten kan de overeenkomst opgezegd worden en/of de activiteit stilgelegd worden zonder recht op schade- vergoeding voor de gebruiker.

          De gebruiker mag geen herstellingen/wijzigingen aan de infrastructuur (laten) uitvoe- ren of gebruiksmateriaal vervangen.

          Het is verboden onrechtmatig te parkeren.

Veiligheid

          De maximumcapaciteit van de zaal of de lokalen mag niet overschreden worden.

          Alle toegangswegen moeten bereikbaar blijven voor de hulpdiensten en nooduitgangen moeten steeds vrij blijven van obstakels. De blustoestellen en de toegang tot de technische ruimte dienen steeds gevrijwaard te worden.

Geluidsnormen

De gebruiker waakt erover dat de regelgeving over geluidsnormen voor muziekactiviteiten nageleefd wordt. De muziek mag niet luider zijn dan 95 dB(A) LAeq,15min.

Algemene voorwaarden:

          Het geluidsniveau wordt gedurende de volledige activiteit (elektronisch versterkte muziek en andere geluiden in de inrichting) gemeten ter hoogte van de mengtafel of een andere representatieve meetplaats.

          Toetsen mag aan ofwel 102 dB(A) LAmax,slow ofwel 95 dB(A) LAeq,15min.

          Een duidelijke visuele indicatie van het geluidsniveau dient minstens zichtbaar te zijn voor de verantwoordelijke voor het geluidsniveau.

          De gebruiker dient gratis oordopjes ter beschikking te stellen.

Bijzondere voorwaarden:

          Ramen en deuren blijven gesloten om geluidsoverlast voor de buren te vermijden. De nachtrust van de buren moet gerespecteerd worden.

Specifieke bepalingen bij het organiseren van fuiven en feesten

          Als de burgemeester het nodig acht, organiseert de dienst vrije tijd een veiligheids- overleg met de organisator van het evenement.

          Fuiven of dansmanifestaties met elektronisch versterkte muziek in COC Brieleke zijn beperkt tot maximum 12 per jaar. Het college van burgemeester en schepenen kan op verzoek van dit aantal afwijken.

Algemene gezondheidsbepalingen

          In alle lokalen en zalen geldt een algemeen rookverbod.

          Illegale drugs zijn ten strengste verboden. Het tolereren als inrichter kan leiden tot weigering bij een volgende activiteit.

          Er mogen geen alcoholische dranken geschonken worden aan jongeren onder de 16 jaar en aan ogenschijnlijk dronken personen. Tevens is het verboden om sterke dranken, inclusief alcoholpops, te schenken aan personen onder de 18 jaar.

          Wanneer iemand alcohol wil kopen of zich laten verstrekken, mag men een bewijs vragen dat deze persoon ouder is dan 16 of 18 jaar.

Herbruikbare bekers en cateringmateriaal

De gebruiker dient de voorschriften zoals opgenomen in de OVAM-wetgeving van de Vlaamse regering rond het gebruik van herbruikbare bekers en cateringmateriaal, in voege sinds 1 januari 2020, te respecteren.

Dieren

Dieren zijn niet toegelaten in de ruimten van het COC. Een uitzondering wordt gemaakt voor assistentiedieren en dieren die een wezenlijk onderdeel vormen van een activiteit of voor- stelling.

Openbare orde en goede zeden

          Haatdragende of opruiende activiteiten zijn niet toegelaten in het COC.

          Bij elke aanvraag dient men steeds aan te geven voor welke activiteit de infrastruc- tuur zal aangewend worden. Het college van burgemeester en schepen is steeds gemachtigd te beslissen of een bepaalde activiteit al dan niet mag plaatsvinden.

          Het lokaal bestuur is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de boodschappen die door de gebruiker in het centrum worden verspreid en distantieert zich hier bij voorbaat van.

          Organisatoren mogen op geen enkele wijze, noch in hun communicatie noch tijdens de activiteit, zelf de indruk wekken dat hun activiteit kadert binnen de officiële programmatie van het COC.

Bestemming en onderverhuring

          Het is niet toegelaten om in de infrastructuur een tijdelijke of vaste vestigingsplaats in te richten voor zuiver commerciële activiteiten.

          De gebruiker mag geen andere bestemming geven aan de gebruikte infrastructuur dan die waarvoor het gebruik werd toegestaan.

          Het onderverhuren aan derden is niet toegelaten.

Taksen en bijkomende vergoedingen

De gebruiker is aansprakelijk voor het aangeven en betalen van alle heffingen (zoals belas- tingen en auteursrechten) die voortvloeien uit de organisatie van de activiteit. Verder is de gebruiker uiteraard gebonden zich te houden aan alle wettelijke voorschriften en reglemen- ten en zorgt zelf voor alle nodige vergunningen.

Het lokaal bestuur voorziet bepaalde jaarlijkse tarieven ter dekking van de billijke vergoe- ding. Deze jaarlijkse tarieven betekenen geenszins dat gebruikers eventuele overtredingen buiten de dekking van de jaarlijkse tarieven kunnen verhalen op het lokaal bestuur. Informatie over de precieze regelingen kunnen aan de gebruiker worden verstrekt.

 

2.2.3 Na het gebruik

Opruimen

De schoonmaak na afloop van de activiteit is in de prijs inbegrepen. De gebruiker dient er evenwel over te waken dat:

          de ruimte(n) worden opgeruimd en in originele opstelling worden achtergelaten;

          tafels en stoelen netjes worden achtergelaten en volgens plan terug in de berging worden geplaatst;

          de toog in de foyer en/of de keuken netjes worden achtergelaten als daarvan gebruik gemaakt werd;

          materialen of voorwerpen die niet tot de infrastructuur behoren, verwijderd worden;

          de lichten gedoofd worden (uitgezonderd de veiligheidsverlichting);

          alle ramen en deuren gesloten worden.

De gebruiker sorteert het afval en gebruikt daarvoor de beschikbare containers (gft, pmd, glas, papier/karton, restafval). Bij sluikstorten wordt een boete aangerekend van € 150, inclusief btw.

Meldingsplicht bij gebreken, schade of verlies

Eventuele schade, diefstal en/of andere tekortkomingen dient de gebruiker onmiddellijk na de activiteit te melden aan de dienst vrije tijd.

 

2.3 Verzekeringen en aansprakelijkheid

          Het lokaal bestuur heeft volgende verzekeringen afgesloten:

- een algemene verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor het gebruik van de

  infrastructuur;

- een brandverzekering;

- een verzekering objectieve aansprakelijkheid, brand en ontploffing.

          Het lokaal bestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor:

- lichamelijke en stoffelijke schade aan derden naar aanleiding van het toegestane

  gebruik;

- voor verlies, beschadiging of diefstal van persoonlijke bezittingen van gebruikers en

  bezoekers.

 

2.4 Toegangssysteem

          Sleutels/buttons worden afgehaald en teruggebracht bij de dienst vrije tijd binnen de openingsuren.

          Sleutels/buttons worden op persoonsniveau overhandigd door de dienst vrije tijd en uiterlijk één werkdag voor de geplande activiteit. Per gebruiker worden geen  bijkomende sleutels/buttons verstrekt. Indien een sleutel/button niet wordt ingeleverd of verloren gaat, zal € 25/sleutel of € 15/button aangerekend worden via factuur.

          De persoon die de sleutels/buttons komt halen, is verantwoordelijk voor het correcte gebruik hiervan.

 

2.5 Tickets en inkomkaarten

De organisator staat zelf in voor de ticketverkoop van zijn activiteit / evenement.

 

2.6 Horeca

          De gebruiker van het COC kan ervoor kiezen om de toog in de foyer zelf uit te baten. Bestellingen van dranken zijn dan enkel mogelijk via de concessionaris; hij staat in voor levering ervan en neemt het stockbeheer van deze leveringen op zich. De levering van drank gebeurt tegen aankoopprijs van deze goederen. De prijslijst kan jaarlijks wijzigen en is terug te vinden in bijlage.

          De gebruiker kan, mits toelating van het lokaal bestuur, initiatieven organiseren met etenswaren die niet door de concessionaris worden geleverd, zonder dat daarvoor enige vergoeding aan de concessionaris verschuldigd is.

          De facturatie en concrete afspraken rond bestellingen en stocktellingen ter plaatse gebeuren rechtstreeks tussen de concessionaris en de gebruiker.

 

2.7 Bijkomende diensten

Tijdens de kantooruren is de dienst vrije tijd verantwoordelijk voor het toezicht in het COC. Tijdens de avonden en weekenddagen is de concessionaris verantwoordelijk voor het basistoezicht (enkel aanwezig bij opstart en afsluiten van het evenement) en is er een telefonische permanentie bij dringende vragen tijdens het event. Op uitdrukkelijke vraag van de gebruiker kan de concessionaris van het COC of diens aangestelde(n) bepaalde diensten aan de gebruiker leveren. De gebruiker is niet verplicht deze diensten bij de concessionaris af te nemen. De tarieven voor deze bijkomende diensten en minimale afname zijn eveneens in de prijslijst in bijlage terug te vinden.

 

2.8 Technische apparatuur en ondersteuning

De bediening van de geluids-, licht-, beeld- en andere theatertechnische apparatuur gebeurt enkel door de gemeentelijke theatertechnicus, desgevallend een extern professioneel technicus of door een technisch onderlegd persoon waarvoor gebruiksfiches voorhanden zijn.

 

2.9 Betwistingen en niet-voorziene gevallen

          Betwistingen met betrekking tot de toepassing van dit reglement moeten schriftelijk of per e-mail bezorgd worden, uiterlijk vijf werkdagen nadat de gebruiker over het betwiste feit in kennis is gesteld.

          Het college van burgemeester en schepenen neemt een beslissing over alle betwiste en in dit reglement niet-voorziene gevallen.

 

Publicatiedatum: 30/04/2021