Gemeente Wommelgem

 

Notulen GR van 21 09 2023

 

 

Aanwezig:

Frank Gys, wnd. voorzitter;

Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, schepenen;

Bert Peeters, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams, Steven Goorden, raadsleden;

Marijke Deroover, algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Hilde Berckmans, voorzitter;

Kelly Joris, schepen;

Rudy Roodhooft, Eva Pierets, raadsleden;

Afwezig:

Bart Van Scharen, raadslid;

 

Vanaf punt 2 vervoegt Steven Goorden, raadslid de zitting.

Vanaf punt 3 verlaat Steven Goorden, raadslid de zitting.

Vanaf punt 4 vervoegt Steven Goorden, raadslid de zitting.

Vanaf punt 12 vervoegt Bert Peeters, raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

Notulen GR van 21 09 2023

 

Notulen vorige zitting: Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het ontwerp van notulen van de gemeenteraad van 15 juni 2023

 

Argumentatie

Voor de gedane tussenkomsten en vragen over de geagendeerde punten wordt verwezen naar het audioverslag dat terug te vinden is op de gemeentelijke website.

 

Er worden geen opmerkingen geformuleerd over het ontwerp van notulen.

 

Besluit

Notulen vorige zitting: Goedkeuring
17 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams en Frank Gys.
Enig artikel

De notulen van de gemeenteraad van 15 juni 2023 worden zonder opmerkingen goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 21 09 2023

 

Mandatarissen: Ontslag Hilde Berckmans als gemeenteraadslid en voorzitter - Kennisneming

 

Kennisneming

Het schrijven van 12 september 2023, uitgaande van Hilde Berckmans, gemeenteraadslid en voorzitter, waarbij zij haar ontslag indient als gemeenteraadslid en voorzitter.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 21 09 2023

 

Mandatarissen: Nazicht van de geloofsbrieven van het opvolgend gemeenteraadslid Steven Goorden ter vervanging van Hilde Berckmans - Eedaflegging

 

Motivering

Feiten en context

In zitting van heden werd kennis genomen van het ontslag als gemeenteraadslid van Hilde Berckmans, ingevolge het schrijven van 12 september 2023.

 

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 14.

 

Argumentatie

Er dient in haar vervanging voorzien te worden.

 

Het is nodig over te gaan tot het nazicht van de geloofsbrieven van het plaatsvervangend raadslid dat op de geschikte plaats komt op lijst 2 van de op 14 oktober 2018 verkozen kandidaten.

 

De eerste in aanmerking komende plaatsvervanger van voornoemde lijst, Steven Goorden heeft niet opgehouden de bij de wet voorgeschreven verkiesbaarheidsvoorwaarden te vervullen.

 

De voorzitter geeft uiteenzetting in openbare vergadering.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Mandatarissen Eedaflegging Steven Goorden
17 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams en Frank Gys.
Artikel 1

De geloofsbrieven voor de hoedanigheid van gemeenteraadslid van Steven Goorden, geboren te Antwerpen op 14 mei 1973, wonende te Wommelgem, Oelegemsteensweg 88, goed te keuren.

 

Artikel 2

De heer Steven Goorden, voornoemd, gaat vervolgens over tot het afleggen van de eed in openbare zitting van de raad, in handen van de voorzitter, in volgende bewoordingen:

“Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen”.

 

Artikel 3

Daarna verklaart de voorzitter de heer Steven Goorden aangesteld als titelvoerend lid van de gemeenteraad van Wommelgem, ter vervanging van mevrouw Hilde Berckmans, ontslagnemend.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 21 09 2023

 

Intercommunales: Algemene vergadering - Cipal - 12 oktober 2023 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De oproeping tot de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023.

 

Het ontwerp van statutenwijziging van Cipal, goedgekeurd door de raad van bestuur in zitting van 13 juli 2023.

 

Overwegende dat de statuten van Cipal dienen gewijzigd te worden om deze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en met de bepalingen van het DLB.

 

Overwegende dat voormeld ontwerp van statutenwijziging ook het voorstel omvat om (i) de maatschappelijke doelstellingen van Cipal te actualiseren als gevolg van de uitbreiding van de dienstverlening van Cipal en (ii) de zetel van de vereniging te verplaatsen.

 

Overwegende dat voormeld ontwerp van statutenwijziging tevens het voorstel omvat om de statuten op diverse punten te wijzigen om in het bijzonder de leesbaarheid te verhogen.

 

De toelichtende nota van Cipal betreffende voormeld ontwerp van statutenwijziging en betreffende de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

 

Het voorstel van de raad van bestuur van Cipal, om voormeld ontwerp van statutenwijziging en de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering goed te keuren.

 

De gemeenteraad kan instemmen met voormeld ontwerp van statutenwijziging en met de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Ann Theys, schepen, als vertegenwoordiger

en

Hilde Berckmans, voorzitter gemeenteraad, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (“DLB”), in het bijzonder art. 40 inzake de

bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking.

De statuten van Cipal.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Intercommunales: Algemene vergadering - Cipal - 12 oktober 2023 - Agendapunten - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Steven Goorden en Frank Gys.
2 onthoudingen: Jan Herthogs en Koen Roskams.
Artikel 1

De wijzigingen aan artikel 4 van de statuten van Cipal (agendapunten 1 en 2 van de vergadering: wijziging maatschappelijke doelstellingen van Cipal) worden goedgekeurd.

 

Artikel 2

De wijzigingen aan artikel 5 van de statuten van Cipal (agendapunt 3 van de vergadering: verplaatsing van de zetel van Cipal) worden goedgekeurd.

 

Artikel 3

De overige wijzigingen aan de statuten van Cipal overeenkomstig voormeld ontwerp van statutenwijziging (agendapunten 4 tot en met 61 van de vergadering: andere wijzigingen aan de statuten overeenkomstig het aan de deelnemers verstuurde ontwerp) worden goedgekeurd.

 

Artikel 4

Het voorstel tot wijziging aan het opschrift van de statuten van Cipal om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten (agendapunt 62 van de vergadering) wordt goedgekeurd.

 

Artikel 5

Het voorstel tot het verlenen van machten tot uitvoering van de genomen besluiten (agendapunt 63 van de vergadering) wordt goedgekeurd.

 

Artikel 6

De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze buitengewone algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Artikel 7

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig

besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 21 09 2023

 

Lokale economie: Betcenter Group nv - Kansspelinrichtingen klasse IV - Convenant Autolei 98-102 - Weigering

 

Motivering

Feiten en context

Op 17 mei 2023 keurde de gemeenteraad een overwegingskader goed voor het afsluiten van een convenant met kansspelinrichtingen klasse IV (vaste wedkantoren) waarvan de inrichting gevestigd is of zich wil vestigen op het grondgebied van de gemeente Wommelgem.

 

De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet op grond van artikel 43/4, §1, en 43/5, 6° van de Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (verder: ‘de Kansspelwet’) immers geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Dat convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd, alsook de nadere voorwaarden. In het convenant worden de openings- en sluitingsuren en de openings- en sluitingsdagen bepaald van de kansspelinrichtingen klasse IV en wordt vastgelegd wie het gemeentelijk toezicht waarneemt. Het afsluiten van dergelijke convenant is tevens noodzakelijk voor het afleveren van een F2-vergunning en dit sinds de wijziging van de Kansspelwet op 7 mei 2019. Het aannemen van weddenschappen vereist deze vergunning klasse F2, die om de drie jaar hernieuwd dient te worden.

 

Op 31 mei 2023 diende de heer Seydi Tekin, namens Betcenter Group nv, met maatschappelijke zetel Leopoldplein 16 bus 2 te 3500 Hasselt, een aanvraag in tot het afsluiten van een convenant voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, gelegen aan de Autolei 98-102 te Wommelgem. Sinds 2019 maakt Betcenter deel uit van de internationele Duitse groep Gauselmann-Merkur Sportwetten. De activiteiten van Betcenter Group nv zijn gericht op fysieke wedkantoren (sportweddenschappen) die, in mindere mate, ook online worden aangeboden.

 

De burgemeester bracht op 20 juli 2023 negatief advies uit aangaande het afsluiten van een convenant. In het kader van de beginselen van behoorlijk bestuur is Betcenter Group nv op 16 augustus zijn aanvraag tot het afsluiten van een convenant mondeling komen toelichten en motiveren. De burgemeester was op deze hoorzitting aanwezig tezamen met de algemeen directeur. Betcenter Group nv werd vertegenwoordigd door de heren Sidney Van Nieuwenhove en Erind Baba.

 

Juridische gronden

Kansspelinrichtingen klasse IV zijn, op basis van artikel 43/4, §1 van de Kansspelwet, plaatsen die uitsluitend bestemd zijn voor het aannemen van weddenschappen. Het aannemen van weddenschappen vereist een kansspelvergunning F2. Behoudens de uitzonderingen bepaald in §5 van voormeld artikel, is het verboden weddenschappen aan te nemen buiten een kansspelinrichting klasse IV. De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd alsook de nadere voorwaarden. In het convenant worden de openings- en sluitingsuren en de openings- en sluitingsdagen bepaald van de kansspelinrichtingen klasse IV en wordt vastgelegd wie het gemeentelijk toezicht waarneemt.

 

Om een kansspelvergunning klasse F2 te kunnen verkrijgen moet de aanvrager volgens artikel 43/5 van de Kansspelwet:

  1. indien het gaat om een natuurlijk persoon, onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie; indien het gaat om een rechtspersoon, deze hoedanigheid naar Belgisch recht of naar het recht van een lidstaat van de Europese Unie bezitten;
  2. indien het gaat om een natuurlijk persoon, volledig zijn burgerlijke en politieke rechten genieten en zich gedragen op een wijze die beantwoordt aan de vereisten van de functie; indien het gaat om een rechtspersoon, moeten de bestuurders en zaakvoerders volledig hun burgerlijke en politieke rechten genieten en zich gedragen op een wijze die beantwoordt aan de vereisten van de functie;
  3. het reglement van de weddenschappen, evenals iedere wijziging hiervan aan de commissie meedelen en zich ertoe verbinden hiervan een exemplaar uit te hangen;
  4. een advies overleggen van de Federale Overheidsdienst Financiën en de gewestelijke belastingadministratie waaruit blijkt dat alle vaststaande en onbetwiste belastingschulden werden voldaan;
  5. ervoor zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, behoudens een met redenen omklede afwijking toegestaan door de gemeente;
  6. het convenant kunnen voorleggen dat werd gesloten tussen de kansspelinrichting klasse IV en de gemeente waar die inrichting gevestigd is onder de voorwaarde dat de vergunning van klasse F2 wordt verkregen.

 

Beslissingsbevoegdheid:

        Artikel 43/4 van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers, gewijzigd op 7 mei 2019.

        Artikel 40 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Het advies van de burgemeester, uitgebracht op 20 juli 2023, waarin hij bezwaar maakt tot de aanneming van weddenschappen en elektronische kansspelen van het type klasse IV.

 

Dit advies, waarbij een onderzoek werd gevoerd naar zowel de instelling, de gedelegeerd bestuurder als het betreffende pand, maakt integraal deel uit van onderhavig besluit.

 

Argumentatie

Betcenter Group nv vraagt de gemeente om een convenant met haar af te sluiten voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, gelegen aan de Autolei 98-102 te Wommelgem.

Artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet bepaalt ondubbelzinnig dat ‘De aanvrager van het convenant ervoor moet zorgen dat een kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan.’

 

Er moet bij de beoordeling om al dan niet over te gaan tot het afsluiten van een convenant nagegaan worden of de voorgestelde locatie al dan niet in de nabijheid van dergelijke inrichtingen gelegen is. De ingevoerde bepaling strekt er namelijk toe de risico’s in verband met de ligging van een vaste kansspelinrichting klasse IV te beperken en kwetsbare spelers te beschermen. Dit principe werd in het verleden reeds bevestigd door de Raad van State in het kader van de convenantverplichting voor speelautomatenhallen. Dergelijk nabijheidsonderzoek is een determinerend motief in de afweging van de gemeente om in een individueel dossier te beslissen om al dan niet het convenant af te sluiten.

 

Onderzoek toont immers aan dat het in contact komen met middelen of verslavende gedragingen op jonge leeftijd, het risico op verslaving op latere leeftijd verhoogt. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen. Problematisch gokgedrag start vaak in de (vroege) adolescentie en jonge problematische gokkers startten vaker vroeger met gokken, vaak al rond de leeftijd van 10 jaar, dan hun leeftijdsgenoten die niet problematisch gokken (https://www.vad.be/assets/dossier-gokken-1 - pagina 38).

 

De gemeente Wommelgem wil een beleid voeren dat de nadelige effecten van problematisch gokken en gokverslaving bestrijdt en potentiële risico’s wil vermijden en wenst geen gokverslavingen in de hand te werken. Zij stelde dan ook, in het kader van het voorzichtigheidsprincipe, op 17 mei 2023 een overwegingskader vast voor de afsluiting van een convenant met kansspelinrichtingen klasse IV (vaste wedkantoren) waarvan de inrichting gevestigd is of zich wil vestigen op het grondgebied van de gemeente Wommelgem.

 

De voorgenomen inrichting is gevestigd aan de Autolei 98-102 te Wommelgem.

 

Voor wat betreft deze gevraagde vestiging dient, in de lijn met het reeds vastgestelde overwegingskader en het ondubbelzinnige artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet, gewezen te worden op volgende organisaties op ‘wandelafstand’:

1) Onderwijsinstellingen:

        Basisschool ’t Laar, Wommelgem: 200 m;

        Basisschool De Klinker, Borsbeek: 1,3 km;

        Basisschool De Mozaïek, Deurne: 1,2 km;

        Basisschool Sint-Jozefsinstituut, Borsbeek: 1,4 km.

2) Ziekenhuizen:

        AZ Sint-Monica, Antwerpen: 1,4 km.

3) Bibliotheek:

        Bibliotheek, Borsbeek: 1,2 km.

4) Trekpleisters jongeren:

        Fort 2, Wommelgem: 250 m;

        Chiro Woka, Wommelgem: 400 m;

        Basic Fit, Wommelgem: 200 m;

        Speeltuin Volkaertslei: 400 m.

 

De nabijheid van deze inrichtingen is contestabel en baart het lokaal bestuur zorgen, met bijzondere aandacht voor de zeer nabije aanwezigheid van Basisschool ‘t Laar en Fort 2, Chiro Woka en het speelplein aan de Volkaertslei.

 

Het vooropgestelde wedkantoor is gelegen nabij diverse onderwijsinstellingen en inrichtingen waar zich regelmatig kinderen en jongeren kunnen bevinden of die attractiepolen zijn voor jongeren, wat op zich volstaat om het convenant te weigeren op grond van artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet.

 

Dit wordt tevens bevestigd door de rechtspraak van de Raad van State:

‘Te dezen vermeldt de bestreden beslissing de afstanden van de onderwijsinstellingen tot de
kansspelinrichting en aldus doet zij blijken van een in concreto onderzoek. Het
nabijheidsverbod voor onderwijsinstellingen wil de scholieren behoeden voor de verleiding
om een speelautomatenhal op te zoeken omdat zij de inrichting niet ver verwijderd weten of
omdat het slechts een minimale inspanning vergt om ze te bereiken. De concrete beoordeling van de nabijheid betreft ipso facto de aantrekkingskracht van de kansspelinrichting en van de inspanning om er te geraken. De gedetailleerde opgave van de afstand tot de kansspelinrichting voor wat onder meer een aantal onderwijsinstellingen betreft, volstaat om te gewagen van een aantrekkingskracht die van de kansspelinrichting op die scholieren uitgaat.
(…)
De verzoekende partij maakt ook niet aannemelijk dat de vermelde afstanden voldoende ruim zijn opdat de scholieren een zekere inspanning moeten doen om de kansspelinrichting te bereiken. Het motief betreffende de nabijheid van onderwijsinstellingen, dat de wettigheidstoetsing heeft doorstaan, volstaat op zich om de weigering van het gevraagde
convenant te verantwoorden.’ (RvS nr. 208.789 van 9 november 2010)

 

De nabijheid van elk van bovengenoemde plaatsen, waar tevens veel jongeren samenkomen, volstaat derhalve om het sluiten van het convenant te weigeren op grond van artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet.

 

Vanwege de nagestreefde sociale bescherming van jongeren betreft de vestigingsplaats van het wedkantoor aldus een ongeschikte locatie gezien de wet uitdrukkelijk verbiedt dat kansspelinrichtingen gelegen zijn in de buurt van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht. Dit wordt ook uitdrukkelijk door de Raad van State bevestigd:

‘Tevergeefs brengt verzoekster tegen die beoordeling in dat er dan blijkbaar geen enkele locatie in het centrum van Kortrijk aan de voorwaarden voor het sluiten van een convenant kan voldoen. Daargelaten de feitelijke juistheid hiervan, gaat verzoekster er blijkbaar van uit dat een kansspelinrichting in het centrum mogelijk moet zijn. De Raad van State is geen dergelijk voorschrift bekend. Daarentegen bestaat er wel een wetsvoorschrift dat kansspelinrichtingen in de buurt van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, verbiedt.

(…)

Wanneer dan ook de weigering op dat motief berust volstaat het ten aanzien van de formele motiveringseis dat de prohibitieve nabijheid afdoende met redenen wordt omkleed. Te dezen is daaraan voldaan. Immers preciseert de bestreden beslissing welke door het voorschrift bedoelde inrichtingen of plaatsen te dicht bij de vestigingsplaats van verzoekster gelegen zijn en waarom, namelijk op welke afstand ze zich ten opzichte van de kansspelinrichting (slechts) bevinden.’ (RvS nr. 197.781 van 13 november 2009)

 

Het is immers net deze groep van jongeren die de wetgever wil beschermen, en terecht. De fysieke nabijheid of makkelijke beschikbaarheid van gokgelegenheden verhoogt de participatie aan gokken bij de bewoners uit de buurt.

 

Gelet op het geheel van deze omstandigheden is er geen enkele reden om af te wijken van de wettelijke nabijheidsregels. Door de aanvrager wordt thans op geen enkele wijze verduidelijkt hoe kan worden geremedieerd aan deze nabijheidsrisico’s.

 

In de hoorzitting van 16 augustus 2023 roept Betcenter Group nv volgende argumenten in ter verdediging:

  1. De keuze van de locatie: verschillende panden in Antwerpen moeten sluiten, waardoor Betcenter een oplossing zoekt voor hun vast personeel en vast cliënteel. Ca. 70 à 80% van hun cliënteel is vast en bestaat ook uit ouder cliënteel. Slechts 4% is tussen 18 en 21 jaar.
  2. Er wordt rekening gehouden met de nieuwe wetgeving reclame: Betcenter wil enkel bestickering en geen grote reclameverlichting plaatsen. De fysieke wedkantoren en de beleving zijn belangrijk, waarbij er nog steeds sociale controle is.
  3. Aangaande het negatief advies van de burgemeester wordt opgemerkt dat Betcenter niet op de hoogte is van de inhoud van de PV’s. Fotokopieën van de PV’s werden opgevraagd bij het parket maar werden nog niet ontvangen. Er zijn echter nog geen veroordelingen gevolgd uit deze PV’s.
  4. In het advies wordt enkel gesproken over ‘vogelvlucht’ en niet over ‘wandelafstand’. Bovendien is er enkel een lagere school effectief in de buurt, maar dit vormt geen ‘potentieel’ cliënteel. Daarenboven kan er ook steeds online gegokt worden. Tijdens de openingsuren van Chiro Woka, die tevens in de nabijheid ligt, zou het gokkantoor gesloten kunnen worden.
  5. Wellicht volgen er nog aanvragen van concurrenten uit Antwerpen. Door de kilometerregel kan er mogelijk maar één kantoor gevestigd worden. De Autolei is buiten het centrum wellicht een goede oplossing. Er zijn 6 à 7 parkeerplaatsen voorzien aan de voorkant, wat voldoende is voor vaste klanten. Tot op heden zijn er bij de andere kantoren nooit problemen geweest met de buren. Er waren ook geen opmerkingen m.b.t. veiligheid en hygiëne na controle.

 

De huidige samenstelling van het cliënteel van Betcenter Group nv biedt geenszins een garantie op de sociale bescherming van jongeren, zoals vooropgesteld door de Kansspelwet en het overwegingskader van de gemeente. Deze samenstelling is immers niet vaststaand en kan steeds wijzigen. Door Betcenter Group nv werd ook niet aangegeven niet verder te willen inzetten op haar cliënteel tussen de 18 en 21 jaar.

 

Het gegeven dat Betcenter Group nv geen grote reclame wil plaatsen is positief, doch verhindert de zichtbare aanwezigheid van het gokkantoor op de Autolei niet.

 

De aanwezigheid van een gokkantoor kan ontegensprekelijk een trigger zijn voor jeugdorganisaties en sportclubs met een jeugdafdeling, gevestigd in en rondom Fort 2. Deze verenigingen liggen alle op ‘wandelafstand’. De afstanden werden immers ondertussen omgezet van vogelvlucht naar wandelafstanden. Vele van deze verenigingen hebben een werking tijdens het weekend en hebben leden met leeftijden tussen 6 en 18 jaar. Er kan bezwaarlijk gesteld worden dat een wedkantoor hiermee rekening kan houden bij het bepalen van zijn openingsuren. Dat is immers niet realistisch. Chiro Woka ontplooit zijn werking telkens op zondagnamiddag, Scouts op zondagvoormiddag, maar daarnaast zijn er ook leidingsvergaderingen op vrijdagavond. Jeugdhuis Wommel is bijvoorbeeld geopend op vrijdag- en/of zaterdagavond. Daarnaast zijn er nog de diverse uren van de clubs met jonge sporters.

 

De ligging van een wedkantoor op een drukke invalsweg of verkeersader zorgt er bovendien voor dat er dagelijks duizenden voorbijgangers, waaronder veel jongeren, langs het wedkantoor passeren op weg naar hun bestemming, in veel gevallen een van de nabijgelegen plaatsen zoals eerder vermeld. Jongeren kunnen hierdoor getriggerd worden om het wedkantoor te bezoeken. Bijzondere aandacht dient hierbij gevestigd te worden op de bushalte ‘Wommelgem Fort II straat’ die op 220 meter wandelafstand van het vooropgestelde gokkantoor gelegen is.

 

Ten overvloede dient te worden opgemerkt dat de volgens Betcenter Group nv op korte termijn opnieuw ingevoerde verplichting voor wedkantoren om te voorzien in toepassing van het ‘Excluded Persons Information System’ (EPIS), op zich geen voldoende remediërende factor is. Met dit elektronische identificatiesysteem zouden alle spelers die niet mogen deelnemen aan kansspelen en weddenschappen (vanwege beroepsredenen, maar ook kwetsbare groepen zoals minderjarigen, personen met een gokverslaving, spelers die op eigen aanvraag werden geschrapt enz.) de toegang ontzegd worden. Het wordt in de aanvraag van Betcenter Group nv niet toegelicht hoe ze dit systeem zullen gaan toepassen. Daarenboven moet worden opgemerkt dat de gebeurlijke toegangsbeperking van de in nabijheid aanwezige kwetsbare personen niet verhindert dat zij langsheen de Autolei zullen worden geconfronteerd met de aanwezigheid van een zichtbaar wedkantoor, wat op zich al kan aanzetten tot gokken. De loutere invoering van het EPIS-systeem volstaat derhalve niet om de risico’s die de kansspelwetgeving wil indijken, volledig in te dammen.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

LE: Betcenter Group nv - Kansspelinrichtingen klasse IV - Convenant Autolei 98-102 - Weigering - Goedkeuring
18 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
Enig artikel

Het afsluiten van een convenant met Betcenter Group nv (0877.184.856), met maatschappelijke zetel Leopoldplein 16 bus 2 te 3500 Hasselt, voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV aan de Autolei 98-102 te 2160 Wommelgem, te weigeren.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 21 09 2023

 

Veiligheid: GAS - Aanstelling sanctionerend ambtenaar - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De gemeente heeft een politiereglement, waarvan de overtredingen kunnen worden bestraft met gemeentelijke administratieve sancties. Deze administratieve sancties worden opgelegd door een sanctionerend ambtenaar.

 

De sanctionerend ambtenaar kan volgens het KB van 21 december 2013 een personeelslid zijn van de samenwerkingsverbanden die tot stand werden gebracht overeenkomstig het decreet van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking.

 

De statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepalen dat volgende activiteiten met het oog op de realisatie van haar doelstelling door de deelnemers op basis van één of meerdere beheersoverdrachten aan de vereniging kunnen worden toevertrouwd: (…) “7. Juridische en technische ondersteuning inzake handhaving evenals de daarbij horende communicatie en het initiëren, coördineren en realiseren van nieuwe initiatieven inzake gemeentelijke administratieve sancties.” In uitvoering hiervan heeft de gemeente beheersoverdracht gedaan aan IGEAN milieu & veiligheid voor het optreden als sanctionerend ambtenaar en het behandelen van de GAS-dossiers.

 

In zitting van 30 maart 2022 keurde de raad van bestuur van IGEAN milieu & veiligheid de evaluatienota en het bijhorend addendum over de intergemeentelijke GAS-werking goed met een concreet voorstel voor het verderzetten van de werking evenals de daarbij horende tarieven en wijze van aanrekening vanaf 2022.

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, en latere wijzigingen.

 

De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (o.m. artikel
6 §3)

 

Het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding geven tot opleggen van GAS.

 

Het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de GAS.

 

Het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de nadere voorwaarden en het model van protocolakkoord tussen de gemeente en het parket (gemengde inbreuken en inbreuken stilstaan en parkeren)

 

Het KB van 9 maart 2014 betreffende de GAS voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen op de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen

 

De statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Argumentatie

In de kostenraming werd uitgegaan van de extra inzet van een sanctionerend ambtenaar om het stijgend aantal dossiers (voornamelijk stilstaan en parkeren) te kunnen behandelen en de dienstverlening te garanderen. IGEAN is intussen overgegaan tot de aanwerving van een extra sanctionerend ambtenaar. Dat is Nils Vanhees, een medewerker die eind 2022 met succes de daartoe vereiste opleiding heeft gevolgd en begin 2023 een (verplicht) gunstig advies kreeg van de procureur des Konings.

 

Hierdoor voldoen volgende personeelsleden van IGEAN milieu & veiligheid aan de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete, zoals bepaald in het betrokken KB van 21 december 2013:

     Lobke Goormans

     Hilde Boydens

     Nils Vanhees

 

Artikel 6 §3 van de GAS-wet van 24 juni 2013 bepaalt evenwel dat de effectieve aanstelling van de sanctionerend ambtenaar dient te gebeuren door de gemeenteraad. Met voorliggend ontwerpbesluit wordt aan de gemeenteraad gevraagd de aanstelling van de extra sanctionerend ambtenaar goed te keuren en de aanstelling van de andere sanctionerende ambtenaren te (her)bevestigen, zodat er één beslissing is voor alle sanctionerende ambtenaren van IGEAN milieu & veiligheid.

De aanstelling van de sanctionerend ambtenaar gebeurt met een geheime stemming (artikel 34 van het decreet lokaal bestuur).

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Aanstelling Nils Vanhees
aangenomen na geheime stemming: 18 stemmen voor;
 

 

Aanstelling Lobke Goormans
aangenomen na geheime stemming: 18 stemmen voor;
 

 

Aanstelling Hilde Boydens
aangenomen na geheime stemming: 18 stemmen voor;
Artikel 1

In uitvoering van artikel 6 §3 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de GAS-wet, wordt de aanstelling van volgende personeelsleden van IGEAN milieu & veiligheid als sanctionerend ambtenaar (her)bevestigd:

     Nils Vanhees

     Lobke Goormans

     Hilde Boydens

 

Artikel 2

Een uittreksel van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zal aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 21 09 2023

 

Mobiliteit: Opstart GAS 5 - Aanpassing politiereglement - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Sinds de inwerkingtreding van artikel 29quater op 1 februari 2021, heeft de gemeente de mogelijkheid om in zijn reglementen of verordeningen administratieve geldboetes vast te stellen voor beperkte snelheidsovertredingen op plaatsen waar de snelheid gelimiteerd is tot 30 of 50 km per uur (GAS 5). Daartoe keurde de gemeenteraad op 17 mei 2023 het politiereglement betreffende de beperkte snelheidsovertredingen goed. Op die manier kunnen voor deze overtredingen administratieve sancties worden opgelegd.

 

Voor de afhandeling van deze gemeentelijke administratieve geldboetes kan de gemeente beroep doen op de sanctionerend ambtenaar van IGEAN. In overleg met de gemeenten werd bij beslissing van de raad van bestuur van 22 juni 2022 van IGEAN besloten om in eerste instantie een pilootproject op te zetten voor de opstart van GAS 5. GAS 5 zal gefaseerd opstarten en steeds in overleg met de gemeente, de politiezone en IGEAN.

 

Juridische gronden

De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijk administratieve sancties.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

Het (herstel)decreet van 23 maart 2023 houdende diverse bepalingen over het gemeenschappelijk vervoer, het algemeen mobiliteitsbeleid, de weginfrastructuur en het wegenbeleid, en de waterinfrastructuur en het waterbeleid, meer bepaald artikel 2 dat de inhoud van artikel 29quater van de Wegverkeerswet wijzigt.

 

De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, met aanpassing van artikel 29quater, §4 en in werking getreden op 1 mei 2023.

 

Adviezen

De financieel directeur verleende op 4 mei 2023 een voorwaardelijk visum met nummer 2023/47 VW.

 

Argumentatie

Ondertussen heeft het hersteldecreet GAS 5 een aantal wijzigingen doorgevoerd aan de procedure van GAS 5. Een belangrijke wijziging is dat de sanctionerend ambtenaar nu 90 dagen de tijd krijgt om te antwoorden op verweermiddelen in plaats van 30 dagen.

 

Om te vermijden dat latere wetswijzigingen m.b.t. het verloop van de procedure telkens een nieuwe beslissing van de gemeenteraad vereisen, koos politiezone MINOS ervoor om het procedureverloop niet meer integraal op te nemen in het politiereglement, maar enkel te verwijzen naar artikel 29quater §4 van de Wegverkeerswet.

 

Volgende aanpassingen worden voorgesteld:

Artikel 4 ‘De vaststeller bezorgt zijn proces-verbaal binnen de 14 dagen na vaststelling van de overtreding aan de sanctionerend ambtenaar.’

wordt vervangen door:

‘De administratieve procedure verloopt overeenkomstig artikel 29quater §4 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer.’

 

Artikelen 5 tot en met 7 worden geschrapt.

 

Artikel 8 wordt nu artikel 5; de daaropvolgende artikelen worden bijgevolg hernummerd.

 

Artikel 11 wordt aangevuld / gewijzigd met (tussen teksthaken):

Het politiereglement betreffende de beperkte snelheidsovertredingen 'vervangt het eerdere politiereglement betreffende de beperkte snelheidsovertredingen en' treedt in werking op '1 oktober 2023'.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

Omschrijving

Raming jaarbedrag

GAS 5-boetes via Igean

 

Ontvangsten (15.000 overtredingen)

€ 975.000,00

Uitgaven (15.000 overtredingen)

-€ 495.000,00

Netto-ontvangst

€ 480.000,00

 

Deze uitgaven voor de GAS-werking zullen verrekend worden via de jaarlijkse afrekening van Igean op:

budget:

2023

 

algemene rekening:

61599003

Andere prestaties (Igean)

beleidsitem:

048000

Bestuurlijke preventie (incl. GAS)

actie:

2/2/1/3

Uitvoeren van het handhavingsbeleid via GAS (Gemeentelijke Administratieve Sanctie)

voorzien:

€ 10 570,00

 

beschikbaar:

€ 10 570,00

 

 

De ontvangsten zullen ingeboekt worden op:

budget:

2023

 

algemene rekening:

73900000

Boetes

beleidsitem:

048000

Bestuurlijke preventie (incl. GAS)

actie:

2/2/1/3

Uitvoeren van het handhavingsbeleid via GAS (Gemeentelijke Administratieve Sanctie)

 

Besluit

Mobiliteit: Opstart GAS 5 - Aanpassing politiereglement - Goedkeuring
18 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
Artikel 1

Het gemeenteraadsbesluit van 17 mei 2023 over het politiereglement betreffende de beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5) wordt met onmiddellijke ingang opgeheven en vervangen door dit reglement.

 

Artikel 2

Het politiereglement over de beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5) als volgt goed te keuren:

 

Politiereglement betreffende de beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5)

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1

Het lokaal bestuur voert krachtens artikel 29quater van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, verder Wegverkeerswet genoemd, de gemeentelijke administratieve sancties in voor de bestraffing van de beperkte snelheidsovertredingen en past de procedure toe zoals hierin bepaald.

 

Hoofdstuk 2. Toepassingsgebied

Artikel 2

Op basis van deze politieverordening en conform artikel 29quater van de Wegverkeerswet kunnen gemeentelijke administratieve sancties opgelegd worden ten aanzien van beperkte snelheidsovertredingen wanneer cumulatief aan volgende voorwaarden is voldaan:

  1. Het betreft een snelheidsovertreding waarbij de toegelaten maximumsnelheid met niet meer dan 20 kilometer per uur is overschreden (na correctie met de technische tolerantiemarge);
  2. Het betreft een snelheidsovertreding begaan op een plaats waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 kilometer per uur;
  3. Het betreft een snelheidsovertreding vastgesteld volgens de voorwaarden, vermeld in artikel 62 van de Wegverkeerswet, met uitzondering van het zesde en achtste lid, met automatisch werkende toestellen, die volledig worden gefinancierd door de lokale overheid;
  4. Het betreft een snelheidsovertreding begaan door een meerderjarige natuurlijke persoon of door een rechtspersoon.
  5. Het betreft een snelheidsovertreding waarbij niet gelijktijdig een andere overtreding wordt vastgesteld.

 

Hoofdstuk 3. Administratieve geldboete

Artikel 3

§ 1. De sanctionerende ambtenaar kan overeenkomstig dit reglement bij wijze van administratieve sanctie overgaan tot het opleggen van een administratieve geldboete voor de beperkte snelheidsovertredingen.

§ 2. De bedragen van de administratieve geldboetes die van toepassing zijn op de beperkte snelheidsovertredingen zijn gelijk aan de bedragen die de Vlaamse Regering bepaalt ter uitvoering van artikel 65, § 1, tweede lid van de Wegverkeerswet.

§ 3. De administratieve geldboete wordt betaald op de wijze die in het betalingsverzoek is bepaald.

 

Hoofdstuk 4. Administratieve procedure

Afdeling 1. Verloop procedure

Artikel 4

De administratieve procedure verloopt overeenkomstig artikel 29quater §4 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer.

 

Artikel 5

De beslissing om een administratieve geldboete op te leggen, heeft uitvoerbare kracht als ze definitief geworden is. De voormelde beslissing is definitief op een van de volgende tijdstippen:
1) dertig dagen na de kennisgeving van de administratieve geldboete, vermeld in het tweede lid van artikel 29quater, als er geen beroep is aangetekend;
2) dertig dagen na de kennisgeving van de beslissing, vermeld in het vierde lid van

artikel 29quater, als er geen beroep is aangetekend.

 

Artikel 6

Als de sanctionerend ambtenaar tijdens de procedure vaststelt dat de voorwaarden om een administratieve geldboete op te leggen niet vervuld zijn, brengt hij de vaststeller van de overtreding daarvan op de hoogte zodat de strafrechtelijke procedure kan worden gevolgd.

 

Afdeling 2. Sanctionerend ambtenaar

Artikel 7

De sanctionerend ambtenaar, aangesteld door de gemeenteraad, staat in voor en waakt over de verwerking en afhandeling van de dossiers omtrent de beperkte snelheidsovertredingen die het voorwerp uitmaken van voorliggend reglement. De sanctionerend ambtenaar neemt in volledige onafhankelijkheid de beslissingen.

 

Afdeling 3. Vaststeller

Artikel 8

De vaststelling van de beperkte snelheidsovertredingen moet gebeuren door de bevoegde personen, vermeld in artikel 3 van het koninklijk besluit 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer [en van het gebruik van de openbare weg].

 

Afdeling 4. Beroepsprocedure

Artikel 9

Tegen een beslissing van de sanctionerend ambtenaar waarbij een administratieve geldboete wordt opgelegd, kan de overtreder, binnen een maand na de kennisgeving van de beslissing beroep aantekenen bij de politierechtbank. De politierechtbank oordeelt over de wettelijkheid en de proportionaliteit van de opgelegde administratieve geldboete. Hij kan de opgelegde administratieve geldboete bevestigen of herzien. De beslissing van de politierechtbank is niet vatbaar voor hoger beroep.

 

Afdeling 5. Identificatie bestuurder van het voertuig

Artikel 10

Indien de bestuurder bij de vaststelling van de overtreding niet geïdentificeerd werd, zijn de artikelen 67bis en 67ter van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer van toepassing.

 

Hoofdstuk 5. Inwerkingtreding

Artikel 11

Het politiereglement betreffende de beperkte snelheidsovertredingen vervangt het eerdere politiereglement betreffende de beperkte snelheidsovertredingen en treedt in werking op 1 oktober 2023.

 

Hoofdstuk 6. Slotbepalingen

Artikel 12

Een uittreksel van de gemeenteraadsbeslissing zal aan de sanctionerend ambtenaar van

IGEAN worden bezorgd, alsook aan de korpschef van de politiezone, de griffie van de

politierechtbank van Antwerpen en de procureur des Konings.

 

Artikel 13

De nodige budgetten te voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Punt bijlagen/links 20230823 Geconsolideerd politiereglement.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 21 09 2023

 

Aanvullend verkeersreglement: De Keer - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 22 februari 1966 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement voor De Keer goed. In dat reglement staat dat de straat moet afgesloten zijn voor voertuigen waarvan het gewicht in beladen toestand hoger is dan 20 ton.

 

Op 28 september 1999 voerde de gemeenteraad een tonnagebeperking van 3,5 ton in, uitgezonderd laden en lossen, voor de zones Centrum, Zuid, Hooiland, Rooibos en Den Tip, waarbij zone Centrum o.a. begrensd wordt in De Keer, t.h.v. de Oelegemsteenweg.

 

Op 27 december 2019 werd brug B5 op de Wijnegemsteenweg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Vanaf de Oelegemsteenweg en vanaf de Torenstraat - Keerbaan werd De Keer gebruikt als omleidingsweg. Deze weg is echter niet geschikt voor drukker verkeer. Vanaf 17 januari 2020 werd De Keer verboden toegang in beide richtingen, uitgezonderd voor plaatselijk verkeer en uitgezonderd voor fietsers, bromfietsers en speedpedelecs. De signalisatie werd vaak genegeerd, er waren heel wat meldingen en bovendien werd een enquête van de bewoners ontvangen. Daarom werd vanaf 11 maart 2020 De Keer afgesloten ter hoogte van het kruispunt met de Oelegemsteenweg.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

Op 28 juni 2023 adviseerde de dienst Verkeer en Mobiliteit van politiezone MINOS positief op het voorstel van aanvullend verkeersreglement voor De Keer.

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld het aanvullend verkeersreglement voor De Keer goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Aanvullend verkeersreglement: De Keer - Goedkeuring
18 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
Artikel 1

Het aanvullend verkeersreglement voor De Keer, goedgekeurd door de gemeenteraad op 21 februari 1966, op te heffen.

 

Artikel 2

Op De Keer ter hoogte van het kruispunt met de Oelegemsteenweg geldt:

        de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden;

        fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen rijden in de twee rijrichtingen op de dwarslopende openbare weg die men gaat oprijden;

        de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord B1 aangevuld met onderbord M10;

        wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep, gevormd door witte driehoeken, die de plaats aanduiden waar de bestuurders zo nodig moeten stoppen om voorrang te verlenen ingevolge een verkeersbord B1, volgens artikel 76.2 van de wegcode.

 

Artikel 3

Op De Keer ter hoogte van huisnummer 79 (adres Oelegemsteenweg 79) geldt:

de weg is doodlopend, uitgezonderd voor fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen, speedpedelecs en voetgangers.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord F45b

 

Artikel 4

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 21 09 2023

 

Aanvullend verkeersreglement: Echelveldstraat - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 16 september 2021 ging de gemeenteraad akkoord met opdracht nr. GOW/WOM/26-20 “Wegen- en rioleringswerken Dasstraat (deel) en Ternesselei (deel)" en het hiervoor opgemaakte bestek en bijhorende raming, opgesteld door de ontwerper, Gowaco bvba, Sint Gummarusstraat 7 te 2520 Emblem.

Hierin werden aanpassingen aan de verkeerscirculatie in de Ternesselei, Dasstraat en omgeving voorzien.

 

Op 15 juni 2023 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed voor de Echelveldstraat.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Argumentatie

Bij het plaatsen van de signalisatie ter uitvoering van het op 15 juni 2023 goedgekeurde aanvullende verkeersreglement voor de Echelveldstraat werd vastgesteld dat de verkeersborden om aan te duiden dat het verboden is om linksaf te slaan naar de Dasstraat, uitgezonderd voor fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speedpedelecs, ontbraken. Hiervoor werd artikel 3 toegevoegd.

 

Er wordt voorgesteld het aangepast aanvullend verkeersreglement voor de Echelveldstraat goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Aanvullend verkeersreglement: Echelveldstraat - Goedkeuring
18 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
Artikel 1

Het aanvullend verkeersreglement voor de Echelveldstraat, goedgekeurd door de gemeenteraad op 15 juni 2023, op te heffen.

 

Artikel 2

In de Echelveldstraat vanaf het kruispunt met de Adolf Mortelmansstraat tot het kruispunt met de Hoevenstraat in de richting van de Hoevenstraat geldt:

        verboden rijrichting voor iedere bestuurder;

        de maatregel geldt niet voor fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speedpedelecs.

 

Op de Echelveldstraat, in tegengestelde richting, vanaf het kruispunt met de Hoevenstraat tot het kruispunt met de Adolf Mortelmansstraat in de richting van de Adolf Mortelmansstraat geldt:

        toegelaten rijrichting op de openbare weg met eenrichtingsverkeer;

        fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speedpedelecs mogen in de twee richtingen rijden.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden C1 met onderbord M12;

        verkeersborden F19 met onderbord M18.

 

Artikel 3

In de Echelveldstraat, op het kruispunt met de Dasstraat, in de richting van de Ternesselei, geldt:

        het is verboden links af te slaan;

        de maatregel geldt niet voor fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speedpedelecs.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord C31a met onderbord M12

 

Artikel 4

Op de Echelveldstraat vanaf het kruispunt met de Hoevenstraat tot het kruispunt met de Lt. Karel Caluwaertsstraat aan beide kanten van de straat, geldt:

        het parkeren is voorbehouden voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen;

        het begin van de parkeerreglementering wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden E9b met onderborden GXa

 

Artikel 5

Op de Echelveldstraat aan het kruispunt met de Hoevenstraat, aan beide zijden van het kruispunt, geldt:

        voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van witte banden, evenwijdig met de as van de rijbaan, zoals bepaald in artikel 76 §3 van de wegcode

 

Artikel 6

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 21 09 2023

 

Aanvullend verkeersreglement: Koralenhoeve - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 19 september 1995 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed voor de Koralenhoeve:

        bestuurders op de Koralenhoeve genieten voorrang op bestuurders komend uit alle daarop uitkomende wegen; verkeersborden B15 worden geplaatst;

        een verplicht fietspad wordt aangelegd op eigen bedding, in beide richtingen; verkeersborden D7 worden geplaatst;

 

Op 21 december 1999 besliste de gemeenteraad om bijkomend een snelheidsbeperking op te leggen van maximum 50 km per uur, en om de ganse rijbaan in rijstroken te verdelen.

 

Op 17 november 2016 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed om parkeerverbod in te voeren over een afstand van 20 meter ter hoogte van:

        Ternesselei 285-287

        Nijverheidsstraat 94 (tegenover Koralenhoeve)

        Koralenhoeve 35

 

Op 22 december 2022 keurde de gemeenteraad een snelheidsbeperking van maximum 50 km per uur goed in de hele zone Noord, waartoe ook de Koralenhoeve behoort. Het aanvullend verkeersreglement van 21 december 1999 werd opgeheven.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

Op 31 juli 2023 adviseerde de dienst Verkeer en Mobiliteit van politiezone MINOS positief op het voorstel van het aanvullende reglement voor de Koralenhoeve.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld het aanvullend verkeersreglement voor de Koralenhoeve goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Aanvullend verkeersreglement: Koralenhoeve - Goedkeuring
18 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
Artikel 1

Het aanvullend verkeersreglement voor de Koralenhoeve, goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 september 1995, op te heffen.

 

Artikel 2

Op de Koralenhoeve ter hoogte van het kruispunt met de Wijnegemsteenweg geldt:

        de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden;

        de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord B1;

        wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken volgens artikel 76.2 van de wegcode.

 

Artikel 3

Op de Koralenhoeve ter hoogte van de kruispunten met

        de Antoon van der Pluymstyraat,

        de Kapelstraat,

        het Sint-Jansveld,

        het Krijtersveld,

        Nijverheidsstraat 106 (links)

geldt, in beide richtingen:

de bestuurders hebben voorrang.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden B15.

 

Artikel 4

Op de Koralenhoeve, in beide richtingen, geldt:

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het enkelrichtingsfietspad volgen, voor zover het in de door hen gevolgde rijrichting is gesignaleerd.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden D7.

 

Artikel 5

Op de Koralenhoeve ter hoogte van huisnummer 35, in de richting van de Nijverheidsstraat, geldt:

        het parkeren is verboden;

        de parkeerreglementering geldt over een afstand van 20 m.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord E1, aangevuld met X-bord GXc.

 

Artikel 6

Op de Koralenhoeve geldt:

het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van een overlangse onderbroken witte streep die de rijbaan in rijstroken verdeelt, volgens artikel 72.3 van de wegcode.

 

Artikel 7

Op de Koralenhoeve, in beide richtingen, geldt:

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het fietspad volgen voor zover het rechts in hun rijrichting ligt.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van twee overlangse evenwijdige witte onderbroken strepen, niet breed genoeg voor autoverkeer, volgens artikel 74 van de wegcode.

 

Artikel 8

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 21 09 2023

 

Aanvullend verkeersreglement: Nijverheidsstraat - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 19 september 1995 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed voor de Nijverheidsstraat:

        bestuurders in de Nijverheidsstraat genieten voorrang op bestuurders komend uit alle daarop uitkomende wegen; verkeersborden B15 worden geplaatst;

        een verplicht fietspad wordt aangelegd op eigen bedding, in beide richtingen, tussen de Doornaardstraat en Koralenhoeve; verkeersborden D7 worden geplaatst;

        een verplicht fietspad wordt afgebakend door twee evenwijdige, witte onderbroken strepen, langs beide zijden, tussen de Ternesselei en Doornaardstraat;

        een oversteekplaats voor voetgangers wordt afgebakend door witte banden, evenwijdig met de as van de rijbaan, ter hoogte van de Ternesselei.

 

Op 21 december 1999 besliste de gemeenteraad bijkomend om:

        een snelheidsbeperking op te leggen van maximum 50 km per uur;

        de ganse rijbaan in rijstroken te verdelen;

        het parkeren toe te laten aan de zijde van de autosnelweg, verkeersborden E9a worden aangebracht.

 

In 2015 en 2016 kreeg de dienst mobiliteit meldingen van vrachtwagens en opleggers die vaak langdurig parkeren in de Nijverheidsstraat ter hoogte van nummers 94 - 98.

In 2021 en 2022 kreeg de dienst dezelfde meldingen voor Krijtersveld en nadien ook voor het Sint-Jansveld.

 

Op 17 november 2016 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed om parkeerverbod in te voeren over een afstand van 20 meter ter hoogte van:

        Ternesselei 285-287

        Nijverheidsstraat 94 (tegenover Koralenhoeve)

        Koralenhoeve 35

 

Op 23 juni 2022 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed voor het Krijtersveld met parkeerverbod aan beide zijden voor voertuigen meer dan 3,5 ton, geldig van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 18 u.

 

Op 22 december 2022 keurde de gemeenteraad een snelheidsbeperking van maximum 50 km per uur goed in de hele zone Noord, waartoe ook de Nijverheidsstraat behoort. Het aanvullend verkeersreglement van 21 december 1999 werd opgeheven.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

Op 31 juli 2023 adviseerde de dienst Verkeer en Mobiliteit van de politiezone MINOS positief op het voorstel van aanvullend verkeersreglement voor de Nijverheidsstraat.

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld om het aanvullend verkeersreglement voor de Nijverheidsstraat goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

Omschrijving

Bedrag ( incl. BTW)

Aankoop signalisatie

€ 900,00

 

Deze uitgave is niet voorzien op:

budget:

2023

 

algemene rekening:

61035010

Onderhoudsbenodigdheden voor wegen en waterlopen

beleidsitem:

020000

Wegen

actie:

2/1/5/1

Plaatsen en vervangen van verkeersborden

voorzien:

€ 12 370,00

 

beschikbaar:

€ 0,00

 

 

Besluit

Aanvullend verkeersreglement: Nijverheidsstraat - Goedkeuring
18 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
Artikel 1

Het aanvullend verkeersreglement voor de Nijverheidsstraat, goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 september 1995, op te heffen.

 

Artikel 2

Op de Nijverheidsstraat ter hoogte van

        het doodlopend zijstraatje aan huisnummer 4;

        het kruispunt met de Koralenhoeve, komende van het doodlopend gedeelte aan huisnummer 106

geldt:

        de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die op de openbare weg rijdt of de rijbaan die ze oprijden;

        de plaats waar de bestuurders zo nodig moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

 

Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:

        verkeersbord B1;

        wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep, gevormd door witte driehoeken, volgens artikel 76.2 van de wegcode.

 

Artikel 3

Op de Nijverheidsstraat ter hoogte van de kruispunten met

        de Guddegemstraat,

        de inrit naar het industriepark

        de Doornaardstraat

        Nijverheidsstraat 92 (richting huisnummers 94 -106)

geldt, in beide richtingen:

de bestuurders hebben voorrang.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden B15.

 

Artikel 4

Op de Nijverheidsstraat ter hoogte van de afsluiting na huisnummer 102 geldt:

        de toegang is verboden in beide richtingen, voor iedere bestuurder;

        de maatregel geldt niet voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord C3, aangevuld met onderbord M3.

 

Artikel 5

In de Nijverheidsstraat aan de rotonde op het kruispunt met de Ternesselei, ter hoogte van de oversteekplaats voor voetgangers, op het fietspad aan de onpare zijde, in de richting van de Koralenhoeve, geldt:

de toegang is verboden voor bestuurders van rijwielen.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord C11.

 

Artikel 6

Op de Nijverheidsstraat ter hoogte van het kruispunt met de Ternesselei geldt:

        verplicht rondgaand verkeer. De bestuurders zijn verplicht de inrichting bestemd om het verkeer te leiden aan hun linkerhand te laten;

        de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die op de openbare weg rijdt of de rijbaan die ze oprijden;

        de plaats waar de bestuurders zo nodig moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord D5;

        verkeersbord B1;

        wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep, gevormd door witte driehoeken, volgens artikel 76.2 van de wegcode.

 

Artikel 7

Op de Nijverheidsstraat ter hoogte van

        de verhoogde verkeersgeleider bij het afrijden van de rotonde aan het kruispunt met de Ternesselei, in de richting van de Koralenhoeve;

        de verhoogde verkeersgeleider voor het oprijden van de rotonde aan het kruispunt met de Ternesselei, in de richting van de rotonde;

        de verhoogde verkeersgeleider ter hoogte van huisnummer 4, in de richting van de Koralenhoeve;

geldt:

de bestuurders zijn verplicht de hindernis langs rechts voorbij te rijden.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden D1d

 

Artikel 8

Op de Nijverheidsstraat ter hoogte van de rotonde geldt:

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het dubbelrichtings- fietspad volgen, voor zover het in de door hen gevolgde rijrichting is gesignaleerd.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden D7.

 

Artikel 9

Op de Nijverheidsstraat,

        vanaf de rotonde aan het kruispunt met de Ternesselei tot huisnummer 4;

        en vanaf de Doornaardstraat tot de Koralenhoeve en tot Nijverheidsstraat 94,

geldt in beide richtingen:

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het enkelrichtings- fietspad volgen, voor zover het in de door hen gevolgde rijrichting is gesignaleerd.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden D7.

 

Artikel 10

Op de Nijverheidsstraat ter hoogte van huisnummer 94, in de richting van de

Koralenhoeve, geldt:

        het parkeren is verboden;

        de parkeerreglementering geldt over een afstand van 20 m.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord E1 aangevuld met onderbord GXc "20m".

 

Artikel 11

Op de Nijverheidsstraat ter hoogte van nummer 94, 96, 98, langs beide zijden van de weg, geldt:

        het parkeren is verboden;

        het verbod geldt van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 18 u.;

        het verbod geldt voor volgende categorie van voertuigen: +3,5 ton;

        het begin van de parkeerreglementering wordt aangeduid;

        het einde van de parkeerreglementering wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden E1;

        de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type VIIa en VII;

        de verkeersborden worden aangevuld met x-borden Xa, Xb, Xd.

 

Artikel 12

Op de Nijverheidsstraat, op de kasseistroken, aan de zijde van de autosnelweg, van nummer 8 tot 10, van nummer 26 tot 38 en van nummer 42 tot 76, geldt:

het parkeren is toegelaten.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden E9a.

 

Artikel 13

        Op de Nijverheidsstraat ter hoogte van huisnummer 4 wordt aan het zijweggetje richting Ternesselei een doodlopende weg aangeduid.

        Op de Nijverheidsstraat ter hoogte van huisnummer 94, in de richting van huisnummers 94 t.e.m. 106, wordt een doodlopende weg aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord F45b.

 

Artikel 14

Op de Nijverheidsstraat ter hoogte van de rotonde aan het kruispunt met de Ternesselei geldt:

        fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken. Zij mogen in beide richtingen de oversteekplaats oprijden;

        de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die op de openbare weg rijdt of de rijbaan die ze oprijden;

        de plaats waar de bestuurders zo nodig moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van twee evenwijdige onderbroken strepen, gevormd door witte vierkanten, of parallellogrammen overeenkomstig artikel 76.4 van de wegcode;

        verkeersborden B1;

        wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken, haaks op de rand van de rijbaan, overeenkomstig artikel 76.2 van de wegcode.

 

Artikel 15

Op de Nijverheidsstraat voor de rotonde aan het kruispunt met de Ternesselei vanaf 20 meter voor de verkeersgeleider geldt:

het is iedere bestuurder verboden de doorlopende streep te overschrijden,

alsook links van de streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van een doorlopende witte streep overeenkomstig artikel 72.2 van de wegcode.

 

Artikel 16

Op de Nijverheidsstraat vanaf de doorlopende streep ter hoogte van huisnummer 2 tot aan het kruispunt met de Koralenhoeve geldt:

het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep die de rijbaan in rijstroken verdeelt

te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook

te veranderen.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van een onderbroken witte streep overeenkomstig artikel 72.3 van de wegcode.

 

Artikel 17

Op de Nijverheidsstraat van huisnummer 4 tot en met het kruispunt met de Doornaardstraat, in beide richtingen geldt:

        fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het fietspad volgen voor zover het rechts in hun rijrichting ligt;

        de denkbeeldige rand van de rijbaan wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van twee overlangse evenwijdige witte onderbroken strepen, niet breed genoeg voor autoverkeer, volgens artikel 74 van de wegcode;

        wegmarkeringen in de vorm van een witte doorlopende streep die de denkbeeldige rand van de rijbaan aanduidt overeenkomstig artikel 75.2 van de wegcode.

 

Artikel 18

Op de Nijverheidsstraat ter hoogte van de rotonde aan het kruispunt met de Ternesselei

geldt:

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van witte banden evenwijdig met de as van de rijbaan, overeenkomstig artikel 76.3 van de wegcode.

 

Artikel 19

Op de Nijverheidsstraat ter hoogte van de verhoogde verkeersgeleider voor de rotonde aan het kruispunt met de Ternesselei, in de richting van de Ternesselei, geldt:

bestuurders mogen niet rijden, stilstaan of parkeren op de markeringen van de

verkeersgeleider of het verdrijvingsvlak.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van witte evenwijdige schuine strepen overeenkomstig artikel 77.4 van de wegcode.

 

Artikel 20

Op de Nijverheidsstraat ter hoogte van de rotonde aan het kruispunt met de Ternesselei geldt in beide richtingen alvorens de rotonde op of af te rijden:

bestuurders moeten de verkeersdrempel dubbel voorzichtig en met matige snelheid naderen, zodat zij erover rijden met een snelheid die niet meer bedraagt dan 30 km per uur.

 

Artikel 21

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Artikel 22

De nodige budgetten te voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 21 09 2023

 

Aanvullend verkeersreglement: Sint-Jansveld - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

In 2021 en begin 2022 kreeg de dienst mobiliteit verschillende meldingen van zowel politie als van Bewora en bedrijven over vrachtwagens en opleggers die vaak langdurig geparkeerd staan in het Krijtersveld. Ze belemmerden het zicht en bemoeilijkten het in- en uitrijden van de opritten van de bedrijven. Dit probleem werd meermaals op een intern overleg besproken.

 

Op 23 juni 2022 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed voor het Krijtersveld met parkeerverbod aan beide zijden voor voertuigen van +3,5 ton, geldig van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 18 u.

 

Op 9 december 2022 kreeg de dienst mobiliteit via Bewora de melding over gevaarlijke situaties door geparkeerde vrachtwagens en opliggers in het Sint-Jansveld. Eenzelfde oplossing als in het Krijtersveld werd gevraagd voor het Sint-Jansveld.

 

Op 9 januari 2023 werd tijdens een intern overleg voorgesteld dezelfde bordencombinatie te plaatsen in het Sint-Jansveld als in het Krijtersveld.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

Op 31 juli 2023 adviseerde de dienst Verkeer en Mobiliteit van politiezone MINOS positief op het voorstel van aanvullend verkeersreglement voor het Sint-Jansveld.

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld om het aanvullend verkeersreglement voor het Sint-Jansveld goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

Omschrijving

Bedrag ( incl. BTW)

Aankoop signalisatie

€ 1 800,00

 

Deze uitgave is niet voorzien op:

budget:

2023

Onderhoudsbenodigdheden voor wegen en waterlopen

algemene rekening:

61035010

Wegen

beleidsitem:

020000

Plaatsen en vervangen van verkeersborden

actie:

2/1/5/1

 

voorzien:

€ 12 370,00

 

beschikbaar:

€ 0,00

 

 

Beraadslaging

Vraag van Alex Helsen om een amendement toe te voegen in artikel 2: "uitgezonderd feestdagen".

 

Besluit

toevoegen amendement
18 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
1 niet gestemd: Bert Peeters.
 

 

Aanvullend verkeersreglement: Sint-Jansveld - Goedkeuring
19 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Bert Peeters, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
Artikel 1

Op het Sint-Jansveld ter hoogte van het kruispunt met de Koralenhoeve geldt:

        de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die op de openbare weg rijdt of de rijbaan die ze oprijden;

        de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord B1;

        wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep, gevormd door witte driehoeken, volgens artikel 76.2 van de wegcode.

 

Artikel 2

Op het Sint-Jansveld langs beide zijden van de weg geldt:

        het parkeren is verboden;

        het verbod geldt van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 18 u.;

        uitgezonderd feestdagen;

        het verbod geldt voor volgende categorie van voertuigen: +3,5 ton;

        het begin van de parkeerreglementering wordt aangeduid;

        het einde van de parkeerreglementering wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden E1;

        de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type VIIa en IV en VII;

        de verkeersborden worden aangevuld met x-borden Xa, Xb, Xd.

 

Artikel 3

Op het Sint-Jansveld ter hoogte van het kruispunt met de Koralenhoeve wordt een

doodlopende weg aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord F45.

 

Artikel 4

Op het Sint-Jansveld ter hoogte van het kruispunt met de Koralenhoeve geldt:

het is iedere bestuurder verboden de doorlopende streep te overschrijden, alsook links van de streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van een witte doorlopende streep die de rijbaan in twee rijstroken verdeeld, volgens artikel 72.2 van de wegcode.

 

Artikel 5

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Artikel 6

De nodige budgetten te voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 21 09 2023

 

Aanvullend verkeersreglement: Uilenbaan - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 14 juni 1988, aangepast op 21 december 1988, keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed voor de Uilenbaan betreffende een snelheidsbeperking tot 60 km per uur, een tonnagebeperking voor voertuigen van meer dan 3,5 ton en een oversteekplaats voor voetgangers ter hoogte van de Ternesselei.

 

Op 21 september 2017 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement voor de Uilenbaan goed betreffende de voorrangsregeling aan de wegversmallingen ter hoogte van de Rollebeek, ter hoogte van huisnummer 72 en ter hoogte van de Dorpsloop.

 

Op 25 april 2019 besliste de gemeenteraad om op de Uilenbaan een parkeerverbod in te stellen aan de oneven zijde van huisnummer 61 tot na de Doornaardstraat en aan de even zijde van huisnummer 62 tot en met 84, en in de Doornaardstraat aan beide zijden van huisnummer 72 tot en met 86.

 

Op 24 november 2022 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed voor de Doornaardstraat waarbij het aanvullend verkeersreglement van 25 april 2019 opgeheven werd.

 

Op 23 december 2022 wordt aan de gemeenteraad gevraagd om de snelheden in onze gemeente aan te passen en het aanvullend verkeersreglement van 14 juni 1988 en 21 december 1988 op te heffen met ingang van 1 februari 2023.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

Op 13 juli 2023 werd gunstig advies uitgebracht door politiezone MINOS, dienst Verkeer en Mobiliteit, aangaande het voorstel van aanvullend reglement voor de Uilenbaan.

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld het aanvullend verkeersreglement voor de Uilenbaan goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Aanvullend verkeersreglement: Uilenbaan - Goedkeuring
19 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Bert Peeters, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
Artikel 1

Het aanvullend verkeersreglement voor de Uilenbaan, goedgekeurd door de gemeenteraad op 21 september 2017, wordt opgeheven.

 

Artikel 2

Op de Uilenbaan, op de rijbaan en op het fietspad, ter hoogte van het kruispunt met de Ternesselei geldt:

        de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden;

        de plaats waar de bestuurders zo nodig moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord B1;

        wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken overeenkomstig art.76.2 van de wegcode.

 

Artikel 3

Op de Uilenbaan, op de rijbaan en op het fietspad, ter hoogte van het kruispunt (rotonde) met de Wijnegemsteenweg en Oelegemsteenweg geldt:

        verplicht rondgaand verkeer. De bestuurders zijn verplicht de inrichting bestemd om het verkeer te leiden aan hun linkerhand te laten;

        de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die op de openbare weg rijdt of de rijbaan die ze oprijden;

        de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord D5;

        verkeersbord B1;

        wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep, gevormd door witte driehoeken, overeenkomstig artikel 76.2 van de wegcode.

 

Artikel 4

Op de Uilenbaan ter hoogte van het kruispunt met de Doornaardstraat, in beide richtingen, geldt:

de bestuurders hebben voorrang.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden B15

 

Artikel 5

Op de Uilenbaan aan de wegversmallingen te hoogte van:

        de Rollebeek, komende van de Ternesselei;

        huisnummer 72, komende van de Doornaardstraat;

        de Dorpsloop, komende van de Wijnegemsteenweg/Oelegemsteenweg;

geldt:

de bestuurders moeten voorrang verlenen aan de bestuurders die uit de tegenovergestelde richting komen.

 

In de tegenovergestelde richting geldt:

de bestuurders hebben voorrang ten opzichte van de bestuurders die uit de tegenovergestelde richting komen.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden: B19

        verkeersborden: B21

 

Artikel 6

Op de Uilenbaan ter hoogte van het kruispunt met de Doornaardstraat, in de richting van de Wijnegemsteenweg en Oelegemsteenweg,

geldt:

        het is verboden rechts af te slaan;

        de maatregel geldt niet voor fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speedpedelecs;

        de maatregel geldt niet voor het plaatselijk verkeer.

 

In de tegenovergestelde richting geldt:

        het is verboden links af te slaan;

        de maatregel geldt niet voor fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speedpedelecs;

        de maatregel geldt niet voor plaatselijk verkeer.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden C31b en C31a;

        onderborden M12;

        onderborden GIV "uitgezonderd plaatselijk verkeer".

 

Artikel 7

Op de Uilenbaan, in beide richtingen, geldt:

het is verboden voor bestuurders een gespan of een voertuig met meer dan twee wielen links in te halen.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden C35

 

Artikel 8

Op de Uilenbaan geldt:

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het dubbelrichtings- fietspad volgen, voor zover het in de door hen gevolgde rijrichting is gesignaleerd.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden D7

 

Artikel 9

Op de Uilenbaan, vanaf huisnummer 61/62 tot aan het kruispunt met de Doornaardstraat, in beide richtingen,
geldt:

        het stilstaan en parkeren is verboden;

        het begin en het einde van de parkeerreglementering worden aangeduid;

        de maatregel geldt van maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 17.30 u., met uitzondering van feestdagen.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden E3;

        Onderborden type GV;

        Onderborden type GWa en GXb.

 

Artikel 10

Op de Uilenbaan, op de rijbaan en op het fietspad, ter hoogte van

        het kruispunt met de Ternesselei;

        de rotonde/kruispunt met de Wijnegemsteenweg en Oelegemsteenweg;

geldt:

        het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep die het naderen van de doorlopende streep aankondigt te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen;

        het is iedere bestuurder verboden de doorlopende streep te overschrijden, alsook links van de streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van een witte onderbroken streep volgens artikel 72.3 van de wegcode;

        wegmarkeringen in de vorm van een witte ononderbroken streep volgens artikel 72.2 van de wegcode.

 

Artikel 11

Op de Uilenbaan vanaf huisnummer 51 tot huisnummer 59 in beide richtingen geldt:

        het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep die het naderen van de doorlopende streep aankondigt te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen;

        het is iedere bestuurder verboden de doorlopende streep te overschrijden, alsook links van de streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van een witte onderbroken streep volgens artikel 72.3 van de wegcode

        wegmarkeringen in de vorm van een witte ononderbroken streep volgens artikel 72.2 van de wegcode.

 

Artikel 12

Op de Uilenbaan ter hoogte van het kruispunt met de Beemdkant, geldt:

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen moeten in beide richtingen de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van twee onderbroken strepen gevormd door witte vierkanten of parallellogrammen volgens artikel 76.4 van de wegcode.

 

Artikel 13

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 21 09 2023

 

Mobiliteit: Deelname De Pendelproeverij - Samenwerkingsovereenkomst - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

NV van publiek recht Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, hierna vernoemd als Lantis, zette een testaanbod in de markt om werknemers van bedrijven en inwoners van gemeenten in de Vervoerregio Antwerpen te laten kennismaken met alternatieve vervoersmodi zoals de (elektrische) fiets, speedpedelec, plooifiets, bakfiets, deelfietssystemen of het openbaar vervoer. Dit testaanbod werd gelanceerd onder de naam De Pendelproeverij. Lantis werkt hiervoor samen met partner B2Bike nv.

 

Met De Pendelproeverij heeft Lantis als doel om inwoners en werknemers in de Vervoerregio Antwerpen te laten kennismaken met alternatieve vervoersmiddelen dan de wagen. Dit met het oog op een duurzame modal shift in (woon-werk)verplaatsingen zowel tijdens als na de Oosterweelwerken. Inwoners van deelnemende gemeenten kunnen gedurende 4 weken een door hen gekozen vervoersmiddel gratis uittesten. De Pendelproeverij wordt volledig kosteloos aangeboden aan de deelnemende gemeentebesturen.

 

Een vergelijkbaar proefaanbod werd al met succes ingezet als flankerende maatregel voor de modal shift in de provincies West- en Oost-Vlaanderen (De Testkaravaan) en Vlaams-Brabant (de Fietstest). Sinds 2017 maakt dit proefaanbod ook deel uit van het programma van 'Slim naar Antwerpen', waarbij maar liefst 28,7% van de deelnemers het geteste vervoersmiddel heeft aangekocht na afloop van de proefperiode. Ruim 50% plant een aankoop van het geteste vervoersmiddel. Dergelijk testaanbod is dus een succesformule dat gedragsverandering stimuleert. 

 

De officiële lancering van De Pendelproeverij voor bedrijven vond plaats op 15 mei 2023 in Wommelgem. De lancering voor gemeenten vindt plaats tijdens de Week van de Mobiliteit in Brasschaat, waarna De Pendelproeverij verder wordt uitgerold bij gemeenten in de Vervoerregio Antwerpen.

 

Op 26 juni 2023 bezorgde Lantis:

        een voorstel van samenwerkingsovereenkomst Pendelproeverij tussen de gemeente Wommelgem en Lantis,

        de gebruiksvoorwaarden,

        een communicatiepakket.

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van de bestuurshandelingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Argumentatie

Inwoners van Wommelgem kunnen intekenen voor De Pendelproeverij van 24 oktober tot en met 22 november 2023. Ze kunnen hun gekozen vervoersmiddel ophalen en inleveren op een gekozen moment:

        dinsdag 24 oktober 2023 (ophalen) en maandag 20 november 2023 (inleveren);

        woensdag 25 oktober 2023 (ophalen) en dinsdag 21 november 2023 (inleveren);

        donderdag 26 oktober 2023 (ophalen) en woensdag 22 november 2023 (inleveren).

 

De levering en ophaling, alsook de organisatie wordt voorzien door Lantis en diens partner B2Bike.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Mobiliteit: Deelname De Pendelproeverij - Goedkeuring en Samenwerkingsovereenkomst - Goedkeuring
19 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Bert Peeters, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
Artikel 1

De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Wommelgem en de NV van publiek recht Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel goed te keuren.

 

Artikel 2

Opdracht te geven aan de dienst mobiliteit om de verbintenissen van de gemeente Wommelgem, zoals opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst, op te nemen.

 

Artikel 3

Opdracht te geven aan de dienst communicatie om de verbintenissen met betrekking tot communicatie, zoals opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst, op te nemen.

 

Artikel 4

Opdracht te geven aan de dienst bevolking om de verbintenissen met betrekking tot identificatie van deelnemers, zoals opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst, op te nemen.

 

Artikel 5

De burgemeester en de algemeen directeur af te vaardigen om namens de gemeente de voormelde overeenkomst te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 21 09 2023

 

Omgeving: Herbruikbare goederen en AEEA - De Kringwinkel - Addendum overeenkomst - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 4 februari 1997 keurde de gemeenteraad de basisovereenkomst en de subovereenkomsten goed (optie 5 - participatie aan een kringloopcentrum en optie 6 - uitvoering van het GNOP van de Gemeentelijke milieuconvenant).

 

Op 9 september 1997 keurde de gemeenteraad in het kader van afval: Participatie aan een Kringloopcentrum, de overeenkomst met Vitamine W tijdelijk goed, lopende van 1 september 1997 tot en met 31 december 1997.

 

Op 20 februari 1998 keurde de gemeenteraad in het kader van afval: Inzameling van herbruikbare goederen, de overeenkomst met Vitamine W goed.

 

Op 16 mei 2000 keurde de gemeenteraad de basisovereenkomst en de subovereenkomsten 4. (Preventie en selectieve inzameling van huishoudelijke afvalstoffen), 5. (Hergebruik van huishoudelijke afvalstoffen), 6. (Uitvoering van het GNOP ) en 10., deel a) (Betoelaging voor hergebruik en/of infiltratie van hemelwater) van de gemeentelijke milieuconvenant 2000-2001 goed.

 

Op 4 juli 2000 keurde de gemeenteraad de uitgebreide samenwerking met Vitamine W goed.

 

Op 15 april 2003 keurde de gemeenteraad de overeenkomst tussen de gemeente Wommelgem en de sociale werkplaats de kringwinkel Antwerpen vzw goed.

 

Op 24 juni 2021 keurde de gemeenteraad de aanpassing van het politiereglement GP PZ Minos_Wommelgem_Deel B goed.

 

Op 25 mei 2022 bevestigde het Maatwerkbedrijf Kringwinkel Antwerpen vzw per brief dat ze formeel per 1 juni 2022, met een opzegtermijn van 6 maanden, de activiteiten voor het ophalen van het grof huisvuil (niet-AEEA) op het grondgebied 2160 Wommelgem stopzetten.

 

Op 13 juni 2022 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de stopzetting en besliste een nieuwe overeenkomst te sluiten voor herbruikbare goederen (niet-AEEA en AEEA) alsook de ophaling van niet-herbruikbare goederen (AEEA) op te starten met Maatwerkbedrijf de Kringwinkel Antwerpen vzw.

 

Op 15 september 2022 ging de gemeenteraad akkoord om de beheersoverdracht met IGEAN milieu & veiligheid uit te breiden met de selectieve inzameling van grofvuil per 1 januari 2023.

 

Op 13 oktober 2022 keurde de gemeenteraad de retributie voor de inzameling (op afroep) van het groot huisvuil goed.

 

Op 22 december 2022 keurde de gemeenteraad de nieuwe overeenkomst met Maatwerkbedrijf de Kringwinkel Antwerpen vzw voor de inzameling van herbruikbare goederen en afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) goed.

 

Op 13 juni 2023 kreeg het lokaal bestuur de melding van Kringwinkel Antwerpen vzw dat er in de nieuwe afgesloten overeenkomst verkeerdelijk de tarieven van 2016 (i.p.v. 2022) werden opgenomen en stelden zij de vraag om de geïndexeerde prijzen (met basis 2022) te mogen toepassen.

 

Juridische gronden

Gemeentelijk milieuconvenant II-bis, optie 5,a) de participatie aan een kringloopcentrum.

 

Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022, inclusief de wijziging in mei 2019.

 

Het Materialendecreet van 23 december 2011 implementeert de Europese kaderrichtlijn (EG) 2008/98 voor het beheer van afvalstoffen in Vlaanderen, meer bepaald artikel 26 waarbij aan de gemeenten de opdracht wordt gegeven om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen en artikel 10 dat bepaalt dat de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval moeten verhalen op de afvalproducenten.

 

Het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen, VLAREMA van 17 februari 2012, bevat o.a. voorschriften voor de selectieve inzameling van afvalstoffen. Artikel 5.1.1 van het VLAREMA bepaalt dat de gemeenten het principe “de vervuiler betaalt” moeten toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moet worden betaald.

 

Adviezen

De financieel directeur verleende op 8 augustus 2023 een voorwaardelijk visum met nummer 2023/87 VW.

 

Argumentatie

Tot en met eind 2022 factureerde de Kringwinkel volgens de geïndexeerde eenheidsprijzen uit de vorige overeenkomst.

 

Vanaf 1 januari 2023 is de overeenkomst, goedgekeurd door de gemeenteraad van 22 december, van toepassing. Hierin werden verkeerdelijk de (lagere) tarieven van 2016 opgenomen. Daarin hadden als basis echter de tarieven van 2022 moeten worden opgenomen. Het betreft een materiële vergissing.

 

Gezien de kosten om herbruikbare goederen en AEEA in te zamelen sterk zijn toegenomen stelt de Kringwinkel de vraag om alsnog de tarieven van 2022 (als basis) te mogen toepassen en de vergissing met een addendum te mogen rechtzetten met terugwerkende kracht.

 

 

Tarief 2022

Tarief 2016 (foutief opgenomen in overeenkomst 2023)

Tarief 2022 (basis voor overeenkomst 2023)

Geïndexeerd tarief 2023 (obv tarief 2022)

Tonnage vergoeding

0,2609

0,2250

0;2609

0,3207

Transport vergoeding

0,2050

0,1768

0,2050

0,2520

Prijzen in EUR, excl. BTW

 

Ter informatie werden de geïndexeerde tarieven voor 2023 op basis van tarief 2022 opgenomen in bovenstaande tabel.

 

Het is verplicht herbruikbare goederen en AEEA selectief in te zamelen. Het is aangewezen hiervoor een dienstverlening te voorzien.

 

Er wordt voorgesteld om de verdere samenwerking met het Maatwerkbedrijf Kringwinkel Antwerpen vzw te verzekeren voor de inzameling van herbruikbare goederen en afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA), om met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 het addendum met aangepaste tarieven aan de overeenkomst goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

Omschrijving

Bedrag (incl. BTW)

Aankoop signalisatie Nijverheidsstraat

€ 900,00

 

Deze uitgave is gedeeltelijk voorzien op:

budget:

2023

 

algemene rekening:

61399900

Andere prestaties

beleidsitem:

030000

Ophalen van huisvuil

actie:

2/6/1/10

Verderzetten van de samenwerking met De Kringwinkel Antwerpen

voorzien:

€ 25 250,00

 

beschikbaar:

€ 25 250,00

 

 

Besluit

Omgeving: Herbruikbare goederen en AEEA - De Kringwinkel - Addendum overeenkomst - Goedkeuring
18 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
1 onthouding: Bert Peeters.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023, het addendum met aangepaste tarieven aan de overeenkomst, met Maatwerkbedrijf De Kringwinkel Antwerpen vzw voor de inzameling van herbruikbare goederen en afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA), goed.

 

Artikel 2

De nodige budgetten worden voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 21 09 2023

 

Zaak der wegen: Rooilijnplan Hoogveld zn (Autolei 285) - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De aanvraag ingediend door de heer Bart Van Camp namens Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel NV PR gevestigd Sint-Pietersvliet 7, 2000 Antwerpen, omvattende het ontwerp van een nieuw rooilijnplan voor het aanleggen van een fietssnelweg, gelegen aan het Hoogveld zn, Autolei 285, kadastraal bekend als afdeling 1, sectie A, nrs. 86N3, 87C, 88E, 88F, 165C, 166A en 167.

 

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 20 augustus 2009 (VCRO) en de bijbehorende uitvoeringsbesluiten.

 

Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Argumentatie

De aanleg van een nieuwe rooilijn, in functie van het aanleggen van een fietssnelweg gelegen langs Hoogveld zn, Autolei 285.

 

De vergunningverlenende overheid betreft de deputatie van de provincie Antwerpen. Het is decretaal bepaald dat de gemeenteraad een beslissing treft betreffende het tracé van de ontworpen gemeenteweg alvorens de vergunningverlenende overheid een beslissing kan nemen over de omgevingsvergunningsaanvraag.

 

In het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 10 juni 2023 tot en met 9 juli 2023. Er werden geen bezwaarschriften ontvangen.

 

De nieuwe rooilijn ter hoogte van de Autolei 285 zorgt voor een praktisch beter inrichtbaar openbaar domein, waardoor ruimte vrijkomt om de nodige verbindingen voor zwakke weggebruikers te realiseren zoals voorzien in de voorliggende vergunningsaanvraag. De voorliggende beslissing over de zaak der wegen kadert in die zin dan ook in het algemeen belang. Het nieuwe tracé voldoet aan de vereisten omtrent verkeersveiligheid en zorgt voor een verbeterd comfort van de fietsers.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Zaak der wegen: Rooilijnplan Mariastraat - Goedkeuring
19 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Bert Peeters, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
Enig artikel

De nieuwe rooilijn langs de Autolei 285, in functie van het aanleggen van een fietssnelweg, zoals aangeduid op de bij de aanvraag gevoegde plannen, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 21 09 2023

 

ICT: Digibank - Reglement uitleendienst Digibank Zora Werkt - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De Vlaamse overheid keurde op 13 december 2022 het project 'Digibank Zora Werkt' van de gemeenten Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel en Wommelgem goed.

 

Eén van de onderdelen van het project is de uitbouw van een gratis uitleendienst van de laptops voor de doelgroep van personen met het risico op digitale uitsluiting of achterstand. Om een wettelijk kader voor deze uitleendienst te creëren, dient een uitleenreglement te worden opgesteld dat aan alle betrokken gemeenteraden ter goedkeuring wordt voorgelegd.

 

Juridische gronden

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 december 2021 tot vaststelling van de regels voor de toekenning van projectfinanciering voor digibanken.

 

Argumentatie

Het project heeft als doel de toegang tot digitale technologieën te vergemakkelijken, de digitale vaardigheden te verhogen en het gebruik van essentiële dienstverlening te verbeteren. De doelgroep van het project zijn volwassenen met een risico op digitale uitsluiting of achterstand, met bijzondere aandacht voor kortgeschoolden, huishoudens met een laag inkomen en werkzoekenden.

 

Het project focust op drie acties:

        de organisatie van laagdrempelige cursussen en vormingen;

        de uitbouw van digipunten waar inwoners met hun digitale vragen terechtkunnen voor gratis een-op-eenbegeleiding;

        de organisatie van een gratis uitleendienst van laptops voor de doelgroep van personen met het risico op digitale uitsluiting of achterstand.

 

Reglement uitleendienst

Om een wettelijk kader voor de uitleendienst te creëren, dient ook een uitleenreglement te worden opgemaakt dat aan alle betrokken gemeenteraden ter goedkeuring wordt voorgelegd (zie bijlage).

 

Het reglement omvat volgende onderdelen:

1) voorwerp, duur en beëindiging van de uitleendienst;

2) aanvraagprocedure;

3) ondersteuning;

4) voorwaarden;

5) niet naleven van voorwaarden;

6) GDPR.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

ICT: Digibank - Reglement uitleendienst Digibank Zora Werkt - Goedkeuring
18 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Yve Staes, Ludo van der Velden, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
1 onthouding: Bert Peeters.
Enig artikel

Het ontwerp van uitleenreglement voor de gratis uitleendienst van laptops in het kader van het project 'Digibank Zora Werkt', goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Punt bijlagen/links Ontwerp Reglement uitleendienst Digibank ZORA Werkt.pdf Download
Overzicht punten

Notulen GR van 21 09 2023

 

Vrije Tijd: Tegemoetkoming huur sportzaal 't Laar – Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Sinds januari 2023 kreeg de dienst vrije tijd verschillende meldingen van de sportclubs omtrent slecht functionerend sanitair en verwarming sinds het begin van het sportseizoen. Deze meldingen werden telkens rechtstreeks overgemaakt aan de directie van de school aangezien die instaat voor het onderhoud en reparaties.

 

Op 29 maart 2023 liet de school weten dat zij in samenspraak met de scholengroep hebben besloten om de douches, vanwege de hoge kostprijs, niet meer te herstellen.

Na communicatie met de sportclubs vragen zij een tegemoetkoming voor het voorbije seizoen aangezien ze de accommodatie hebben gehuurd met douchemogelijkheid maar hier een volledig seizoen geen gebruik van hebben kunnen maken.

 

Juridische gronden

Het retributiereglement voor het gebruik van gemeentelijke sportinfrastructuur, laatst goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad op 17 maart 2022.

 

Argumentatie

Omdat de sportclubs een volledig sportseizoen geen gebruik hebben kunnen maken van de douches, wordt een korting van 10% op de factuur van het komende seizoen 2023-2024 voorgesteld. Dat betekent dat een eenmalige afwijking op het huidige retributiereglement wordt toegestaan.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

Omschrijving

Raming

Schadevergoeding omwille van niet werkend sanitair

€ 500,00

 

Deze uitgave is niet voorzien op:

budget:

2023

 

algemene rekening:

64303000

Schadevergoedingen

beleidsitem:

074211

Sportinfrastructuur - BS 't Laar

actie:

5/1/1/11

Opvolgen van allerlei inkomsten en uitgaven met betrekking tot de verhuur van patrimonium

voorzien:

€ 0,00

 

beschikbaar:

€ 0,00

 

 

Besluit

Vrije Tijd: Tegemoetkoming huur sportzaal 't Laar – Goedkeuring
15 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
4 onthoudingen: Bert Peeters, Lindsey Kees, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

De sportclubs die in het seizoen 2022-2023 gebruik hebben gemaakt van sportzaal 't Laar krijgen een eenmalige korting van 10% op de factuur voor het seizoen 2023-2024.

 

Artikel 2

De sportinfrastructuur zonder doucheinfrastructuur, gebruikt tijdens het sportseizoen 2023-2024, wordt aan dezelfde tarieven verhuurd als de sportinfrastructuur in basisschool Het Oogappeltje.

 

Artikel 3

De nodige budgetten te voorzien in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 21 09 2023

 

Opvolgingsrapportering 2023: Gemeente - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Jaarlijks dient er voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering van het eerste semester van het lopend boek/budgetjaar voorgelegd te worden.

De bedoeling van deze opvolgingsrapportering is een tussentijdse foto te nemen van het lopend budgetjaar 2023 op datum van 30 juni 2023.

 

Hierbij wordt er steeds een stand van zaken van de prioritaire acties opgemaakt. Ook dient er een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven van het lopende budgetjaar te worden bijgevoegd. Als er wijzigingen zijn in de assumpties bij de opmaak van het meerjarenplan en/of de financiële risico's, worden deze uiteraard ook meegegeven. De wettelijke schema's J1 (Doelstellingenrealisatie) en T2 (Ontvangsten en uitgaven naar economische aard) zitten ook standaard in dit rapport.

Naar analogie met de recentste beleidsrapporten (meerjarenplan, aanpassingen en jaarrekeningen) wordt er in de opvolgingsrapportering ook bijkomende documentatie bijgevoegd die deze foto helderder kan maken.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018.

 

Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 26 juni 2018.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Opvolgingsrapportering 2023: Gemeente - Goedkeuring
15 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
4 onthoudingen: Bert Peeters, Lindsey Kees, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Enig artikel

De opvolgingsrapportering 2023 voor het gedeelte van de gemeente goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 21 09 2023

 

Opvolgingsrapportering 2023: Geconsolideerd - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Jaarlijks dient er voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering van het eerste semester van het lopend boek/budgetjaar voorgelegd te worden.

Het lukte uitzonderlijk niet om deze vroeger voor te leggen. De bedoeling van deze opvolgingsrapportering is een tussentijdse foto te nemen van het lopende budgetjaar 2023 op datum van 30 juni 2023.

 

Hierbij wordt er steeds een stand van zaken van de prioritaire acties opgemaakt. Ook dient er een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven van het lopende budgetjaar te worden bijgevoegd. Als er wijzigingen zijn in de assumpties bij de opmaak van het meerjarenplan en/of de financiële risico's, worden deze uiteraard ook meegegeven. De wettelijke schema's J1 (Doelstellingenrealisatie) en T2 (Ontvangsten en uitgaven naar economische aard) zitten ook standaard in dit rapport.

Naar analogie met de recentste beleidsrapporten (meerjarenplan, aanpassingen en jaarrekeningen) wordt er in de opvolgingsrapportering ook bijkomende documentatie bijgevoegd die deze foto kan verhelderen.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018.

 

Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 26 juni 2018.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Opvolgingsrapportering 2023: Geconsolideerd - Goedkeuring
15 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Dirk Somers, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eric Willems, Peter Wouters, Koen Roskams, Steven Goorden en Frank Gys.
4 onthoudingen: Bert Peeters, Lindsey Kees, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Enig artikel

De geconsolideerde opvolgingsrapportering 2023 van het gehele lokaal bestuur goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 21 09 2023

 

Rapportering financieel directeur: Verlenen voorafgaand visum - Dienstjaar 2022 - Kennisneming

 

Kennisneming

Van het rapport over het dienstjaar 2022 opgemaakt door de financieel directeur met betrekking tot het verlenen van een voorafgaand visum.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 21 09 2023

 

Rapportering financieel directeur: Debiteurenbeheer - Dienstjaar 2022 - Kennisneming

 

Kennisneming

Van het rapport over het dienstjaar 2022 opgemaakt door de financieel directeur met betrekking tot het debiteurenbeheer.

 

Publicatiedatum: 20/11/2023