Gemeente Wommelgem

 

Notulen GR van 15 06 2023

 

 

Aanwezig:

Frank Gys, wnd. voorzitter;

Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Kelly Joris, schepenen;

Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, raadsleden;

Marijke Deroover, algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Hilde Berckmans, voorzitter;

Dirk Somers, Eric Willems, Peter Wouters, raadsleden;

Afwezig:

Bert Peeters, Bart Van Scharen, Rudy Roodhooft, raadsleden;

 

 

Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Notulen vorige zitting: Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het ontwerp van notulen van de gemeenteraad van 17 mei 2023.

 

Argumentatie

Voor de gedane tussenkomsten en vragen over de geagendeerde punten wordt verwezen naar het audioverslag dat terug te vinden is op de gemeentelijke website.

 

Er worden geen opmerkingen geformuleerd over het ontwerp van notulen.

 

Besluit

Notulen vorige zitting: Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Enig artikel

De notulen van de gemeenteraad van 17 mei 2023 worden zonder opmerkingen goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 15 06 2023

 

Deontologische code voor de mandatarissen van het lokaal bestuur: Aanpassing - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het besluit van de gemeenteraad over de deontologische code voor de mandatarissen van het lokaal bestuur, goedgekeurd in zitting van 24 januari 2019 en gewijzigd in zitting van 24 oktober 2019.

 

Vanaf 2 maart 2023 zijn alle gemeenteraden en raden voor maatschappelijk welzijn verplicht om een deontologische commissie te hebben. De deontologische commissie van de gemeenteraad is bevoegd voor de gemeenteraad inclusief haar voorzitter, het college van burgemeester en schepenen en de voorzitter. De deontologische commissie van de raad voor maatschappelijk welzijn is tevens bevoegd voor de OCMW-raadsleden en hun voorzitter, het vast bureau en diens voorzitter, het bijzonder comité van de sociale dienst en diens voorzitter. De samenstelling, werking en bevoegdheden van de deontologische commissie moeten verankerd worden in de deontologische code. Zowel de deontologische commissie van de gemeenteraad en als die van de OCMW-raad bestaat minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad, eventueel aangevuld met experten en niet-gemeenteraadsleden.

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, gewijzigd op 3 februari 2023 (BS 20 februari 2023), met in het bijzonder de artikelen 39 (gemeenteraad) en 55 (college van burgemeester en schepenen).

 

Argumentatie

Door het bestaan van een deontologische commissie gaat de deontologie in een gemeente automatisch deel uitmaken van regelmatig debat. In de huidige tijdsgeest en met de stijgende aandacht voor het integer en deontologisch uitoefenen van een politiek mandaat en het belang daarvan, maakt dat een gespecialiseerd orgaan nodig is dat zich uitspreekt over de toepassing van de deontologische code. Deze deontologische commissie is geen gemeenteraadscommissie zoals de andere commissies van de gemeenteraad (en zoals bedoeld in artikel 37 van het Decreet Lokaal Bestuur). De samenstelling gebeurt volgens andere regels: naast minstens één lid van elke fractie in de raad is er eventueel plaats voor onafhankelijke experten en getuigen.

 

Er wordt voorgesteld om onderstaande aanvullingen en wijzigingen op te nemen in de deontologische code voor de mandatarissen van het lokaal bestuur (zie bijlage).

 

Artikel 44 ‘Het lokaal bestuur stelt regels op over het omgaan met de deontologische code en mogelijke schendingen ervan.’ wordt vervangen door:

'§ 1. De gemeenteraad / raad voor maatschappelijk welzijn (verder ‘raad’ genoemd) richt een deontologische commissie op die wordt samengesteld zoals bepaald in artikel 45.


§ 2. De deontologische commissie (verder ‘commissie’ genoemd) onderzoekt de meldingen en klachten over vermeende schendingen van de deontologische code door personen zoals vermeld in artikel 1 van deze code, voor zover zij op het moment van de melding of klacht effectief nog in functie zijn.'
 

Artikel 45 wordt artikel 48, waarbij een alinea bovenaan wordt ingevoegd:

‘De raad ziet erop toe dat de fracties en de individuele lokale mandatarissen volgens de deontologische code handelen.’

 

‘Er zijn verschillende fasen te onderscheiden die spelen bij het toezien op de naleving van de deontologische code, namelijk:

       het voorkomen van mogelijke schendingen;

       het signaleren van vermoedens van schendingen van de deontologische code;

       het eventueel onderzoeken van vermoedens van schendingen van de deontologische code;

       het eventueel zich uitspreken over schendingen van de deontologische code.’

 

Artikel 45 wordt volledig vervangen met als titel ‘Samenstelling’:

'§ 1. De commissie bestaat uit 7 leden. Deze 7 leden worden voorgedragen vanuit de fracties. De voorzitter van de raad maakt automatisch deel uit van deze commissie als één van deze 7 leden. Zowel raadsleden als niet-raadsleden kunnen worden voorgedragen als lid van de commissie. Onafhankelijke raadsleden vormen geen fractie en zijn niet vertegenwoordigd in de commissie.

 

§ 2. De raad verdeelt de mandaten evenredig volgens de berekeningswijze die voor de andere commissies geldt:

        het aantal bekomen zetels van de fracties wordt gedeeld door het aantal raadsleden;

        dit quotiënt wordt vervolgens vermenigvuldigd met het aantal leden van de commissie.

De eenheden van dit resultaat geeft het aantal bekomen zetels weer. De overgebleven zetels worden toegekend aan de fractie met de grootste overschotten. De evenredigheid vereist in elk geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties.

 

Concreet verloopt de berekeningswijze als volgt:

N-VA (11 : 23 X 7 = 3,35) of 3 mandaten

Open VLD (4 : 23 X 7 = 1,22) of 1 mandaat

Gemeentebelangen (3 : 23 X 7 = 0,91) of 1 mandaat

Groen (3 : 23 X 7 = 0,91) of 1 mandaat

Vlaams Belang (2 : 23 X 7 = 0,61) of 1 mandaat

 

§ 3. Op basis van deze berekening wijst elke fractie de mandaten in de commissie toe met een voordracht gericht aan de voorzitter van de raad. Als de raadsvoorzitter voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

Bij deze voordracht mogen ook één of meer plaatsvervangers aangeduid worden die in opgesomde volgorde het commissielid kunnen vervangen. Een plaatsvervanger is een kandidaat-lid voorgedragen door dezelfde fractie, tenzij de fractie maar één lid telt. In dat geval kan ook een kandidaat-lid van een andere fractie voorgesteld worden. Een fractie kan tijdens de bestuursperiode steeds beslissen om een ander lid voor te dragen en/of één of meer plaatsvervangers te vervangen of toe te voegen.

 

§ 4. Gaat het om een mogelijke schending van de code door de voorzitter van de commissie, dan wordt tijdens de hele procedure daarover de voorzitter vervangen conform artikel 7, §5, derde lid van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§ 5. Gaat het om een mogelijke schending van de code door een lid van de commissie, dan wordt tijdens de hele procedure daarover het lid vervangen door een plaatsvervanger in volgorde van hoe ze door de fractie werden voorgedragen.
 

§ 6. Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de raad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissie te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.'

 

Artikelen 46 tot en met 48 worden ingevoegd:

‘Werkingsprincipes

Artikel 46

§ 1. De voorzitter van de commissie is verantwoordelijk voor de oproeping en stelt de agenda op.

 

De commissie wordt bijeengeroepen wanneer dat nodig is conform artikel 52 van deze code. De voorzitter is daarenboven gehouden de commissie bijeen te roepen op vraag van minstens een derde van haar leden.

 

De oproeping vermeldt de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en wordt ten minste 8 dagen voor de vergadering aan de leden bezorgd. Bij hoogdringendheid, te beoordelen door de voorzitter, wordt de bijeenroeping ten minste 3 dagen voor de vergadering bezorgd. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. Voor elk agendapunt wordt het dossier dat erop betrekking heeft, ter beschikking gesteld van de commissieleden vanaf de verzending van de agenda.

 

De bezorging van de oproeping, de agenda en het dossier gebeurt op dezelfde wijze als dat gebeurt in de raad, met als verschil dat enkel de commissieleden deze oproep, agenda en dossiers ontvangen.

 

§ 2. Het ambt van secretaris wordt waargenomen door de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangeduid.

 

§ 3. De vergaderingen van de commissie zijn niet openbaar.

 

§ 4. De commissie kan geldig vergaderen ongeacht het aantal aanwezige leden.
 

§ 5. De commissie mag getuigen oproepen.


§ 6. De leden van de commissie werken volgens volgende principes:

        de handhaving is onpartijdig;

        terughoudend met publiciteit;

        men gaat zorgvuldig om met de vermeende schender.

 

Bevoegdheden

Artikel 47

De commissie is bevoegd voor:

        Het formuleren van een gemotiveerd advies aan de raad over het vermoeden van een schending van deze code door personen die door deze code gevat worden zoals voorzien in de procedure van artikel 51 tot 53 van deze code.

        Het geven van adviezen en aanbevelingen aan de raad over de inhoud van deze code met het oog op het bijsturen ervan. Dat kan op eigen initiatief van de commissie of minstens één keer per bestuursperiode op vraag van de raad conform artikel 54 van deze code.

 

Artikel 48

De raad ziet erop toe dat de fracties en de individuele lokale mandatarissen volgens de deontologische code handelen.

 

Er zijn verschillende fasen te onderscheiden die spelen bij het toezien op de naleving van de deontologische code, namelijk:

       het voorkomen van mogelijke schendingen;

       het signaleren van vermoedens van schendingen van de deontologische code;

       het eventueel onderzoeken van vermoedens van schendingen van de deontologische code;

       het eventueel zich uitspreken over schendingen van de deontologische code.’

 

Artikel 46 wordt artikel 49.

 

Artikel 47 wordt artikel 50.

 

Artikel 48 wordt artikel 51, waarbij de tweede alinea wordt geschrapt en vervangen:

‘Indien het vermoeden van een schending blijft bestaan, meldt de lokale mandataris dit aan de voorzitter van de gemeenteraad, respectievelijk de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, die dan meteen doorverwijst naar de daartoe aangewezen persoon of instantie om een vooronderzoek te doen.’

 

Wordt vervangen door:

‘Indien na het gesprek met de algemeen directeur (of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen) het vermoeden van een schending blijft bestaan, meldt de lokale mandataris dat aan de voorzitter van de raad en aan de algemeen directeur die samen een vooronderzoek starten. De algemeen directeur kan een personeelslid aanwijzen om dat in haar plaats te doen.’

 

Artikel 49 wordt artikel 52, waarbij de inhoud wordt geschrapt en vervangen:

‘Wanneer er na vooronderzoek door de aangewezen instantie een concreet vermoeden bestaat dat een lokale mandataris een regel van de deontologische code heeft overtreden, kan opdracht gegeven worden tot het verrichten van een uitgebreid onderzoek hiernaar.’

 

Wordt vervangen door:

‘Wanneer de raadsvoorzitter en de algemeen directeur (of het daartoe aangewezen personeelslid) besluiten dat de melding onontvankelijk is dan betekent dit meteen het einde van de procedure die gestart werd naar aanleiding van dit vermoeden. De commissieleden worden daarover wel geïnformeerd.

 

Is de melding ontvankelijk dan onderzoekt de commissie dat grondig. In dat geval roept de commissievoorzitter de commissie bijeen binnen de dertig dagen na de melding. De periode van dertig dagen wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus.

 

De commissie onderzoekt de melding en geeft zowel de melder als de vermeende schender de kans zich te laten horen. Ook mogelijke getuigen kunnen gehoord worden. Niemand kan daartoe verplicht worden.

 

Na het horen van betrokkenen bespreekt de commissie het vermoeden van schending en wordt een gemotiveerd advies overgemaakt aan de raad.’

 

Artikel 50 wordt artikel 53, waarbij de inhoud wordt geschrapt en vervangen:

‘Wanneer vaststaat dat er sprake is van overtreding van een regel van de deontologische code, kan dit leiden tot een uitspraak van het lokaal bestuur, respectievelijk de raad voor maatschappelijk welzijn, over de betreffende mandataris die de schending heeft begaan.’

 

Wordt vervangen door:

‘Enkel de raad kan zich uitspreken of een lokale mandataris een schending heeft begaan. Dat kan op basis van het gemotiveerd advies van de commissie. Als de raad beslist om af te wijken van het advies dan moet de vermeende schender de kans krijgen om door de raad zelf gehoord te worden vooraleer de raad ten gronde besluit.

 

Wanneer de raad vaststelt dat deze code geschonden werd door een lokale mandataris, dan kan de raad:

        zich uitdrukkelijk distantiëren van het gedrag van het raadslid;

        vragen dat het raadslid zich verontschuldigt;

        beslissen om dat te melden aan het parket of aan Audit Vlaanderen;

        bij een kennelijk wangedrag of grove nalatigheid van de burgemeester, een lid van het vast bureau, het college of het bijzonder comité, alsook de voorzitter van de raden en het BCSD een dossier overmaken aan de Vlaamse regering zodat die een tuchtonderzoek kan instellen.'

 

Artikel 51 wordt artikel 54, waarbij de inhoud wordt geschrapt en vervangen:

‘Minimaal één keer per bestuursperiode evalueren de fractievoorzitters tijdens een overleg deze deontologische code. Ze bekijken of de code nog actueel is, nog goed werkt en of ze nageleefd wordt. Het fractievoorzittersoverleg brengt hierover verslag uit aan de algemeen directeur.’

 

Wordt vervangen door:

‘Minimaal één keer per bestuursperiode evalueert de raad de deontologische code. De raad vraagt daarvoor eerst advies aan de commissie. Daarbij wordt onder andere bekeken of de code nog actueel is, nog goed werkt en of ze nageleefd wordt.’

 

Na artikel 54 wordt nog een artikel 55 toegevoegd met als titel ‘Vergoedingen commissieleden’: ‘Aan de commissieleden wordt geen presentiegeld verleend voor de vergaderingen van de commissie waarop zij aanwezig zijn.’

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Deontologische code voor de mandatarissen van het lokaal bestuur: Aanpassing - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1

Het gemeenteraadsbesluit van 24 oktober 2019 aangaande goedkeuring van de deontologische code voor de mandatarissen van het lokaal bestuur wordt met onmiddellijke ingang opgeheven en vervangen door dit reglement.

 

Artikel 2

De deontologische code voor de mandatarissen van het lokaal bestuur als volgt vast te stellen:

 

Deontologische code voor de mandatarissen van het lokaal bestuur

 

Toepassingsgebied

 

Artikel 1

De deontologische code is van toepassing op alle mandatarissen van het lokaal bestuur.

Hieronder wordt begrepen:

- de leden van de gemeenteraad

- de voorzitter van de gemeenteraad

- de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn

- de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn

- de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst

- de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst

- de burgemeester

- de schepenen

- de voorzitter van het vast bureau

- de leden van het vast bureau

 

Deze code is bij uitbreiding eveneens van toepassing op de medewerkers van de lokale mandatarissen, welke ook hun statuut of hoedanigheid is (kabinets- en fractiemedewerkers), en op de vertrouwenspersonen.

 

Lokale mandatarissen die namens het lokaal bestuur andere mandaten bekleden, zijn in die hoedanigheid eveneens ertoe gehouden de bepalingen van de deontologische code na te leven. Dit geldt zowel voor de mandaten die rechtstreeks in verband staan met hun ambt als voor alle hiervan afgeleide mandaten.

 

Indien een mandaat namens het lokaal bestuur wordt opgenomen door een extern persoon, dus niet vermeld onder de eerste paragraaf van dit artikel, zal bij diens aanstelling gevraagd worden deze deontologische code te onderschrijven.

 

Zij zullen er tevens over waken dat zij, ook buiten het kader van deze mandaten, geen dienstverlenende activiteiten ontplooien die afbreuk doen aan de eer en de waardigheid van hun ambt.

 

Belangenvermenging en de schijn ervan

 

Artikel 2

Een lokale mandataris mag zijn/haar invloed en stem niet gebruiken voor het eigen persoonlijk belang. Dat mag ook niet voor het persoonlijk belang van een ander persoon of het belang van een organisatie bij wie hij/zij een directe of indirecte betrokkenheid heeft.

 

Artikel 3

Een lokale mandataris gaat actief en uit zichzelf alle vormen van belangenvermenging, en zelfs de schijn daarvan, tegen. Een lokale mandataris neemt geen deel aan de bespreking en de stemming wanneer er sprake is van een beslissing waarbij belangenvermenging speelt.

 

Artikel 4

Een lokale mandataris beseft dat mogelijke belangenvermenging niet beperkt is tot de bespreking en stemming. Daarom zorgt een lokale mandataris dat er ook geen enkele beïnvloeding is tijdens de andere fases van het besluitvormingsproces.

 

Artikel 5

Een lokale mandataris zorgt dat bij contacten met de burger nooit de schijn gewekt wordt dat particuliere belangen begunstigd (kunnen) worden.

 

Artikel 6

Een lokale mandataris mag de in artikel 10 van het Decreet Lokaal Bestuur genoemde functies niet uitoefenen.

 

Artikel 7

Een lokale mandataris mag de in artikel 27 §2 van het Decreet Lokaal Bestuur genoemde overeenkomsten en handelingen niet aangaan.

 

Artikel 8

Ter bevordering van de transparantie en om schijn van partijdigheid te voorkomen, meldt een lokale mandataris aan de algemeen directeur welke betaalde en onbetaalde mandaten hij/zij vervult naast het politiek mandaat bij het lokaal bestuur.

 

Artikel 9

Een lokale mandataris meldt aan de algemeen directeur wanneer hij/zij substantiële financiële belangen heeft (bijvoorbeeld aandelen of opties) in een onderneming waarmee het lokaal bestuur zaken doet of waarin het lokaal bestuur een belang heeft.

 

Artikel 10

De door een lokale mandataris gemelde mandaten en substantiële financiële belangen zijn openbaar en worden ter inzage gelegd. Ook een tussentijds ontstaan mandaat of belang moet meegedeeld worden. De algemeen directeur of een personeelslid dat daartoe door de algemeen directeur werd aangewezen, draagt zorg voor een geactualiseerde openbare lijst van gemelde mandaten en belangen.

 

Corruptie en de schijn ervan

 

Artikel 11

Een lokale mandataris mag zijn/haar invloed en stem niet laten kopen of beïnvloeden door geld, goederen, diensten of andere gunsten die hem/haar gegeven of beloofd werden.

 

Artikel 12

Een lokale mandataris moet actief en uit zichzelf de schijn van corruptie tegengaan.

 

Het aannemen van geschenken, uitnodigingen, voordelen en diensten

 

Artikel 13

Een lokale mandataris neemt geen geschenken, uitnodigingen, voordelen of diensten aan die hem/haar door zijn/haar functie worden aangeboden, uitgezonderd de incidentele, kleine attenties (zoals een bloemetje of een fles wijn) en geschenken, uitnodigingen, voordelen of diensten waarbij aan één van de onderstaande voorwaarden voldaan wordt:

        De schijn van corruptie en beïnvloeding is minimaal.

        Het weigeren of teruggeven van het geschenk, uitnodiging, dienst of voordeel zou de gever kwetsen of bijzonder in verlegenheid brengen.

        De overhandiging van het geschenk of de uitnodiging vindt in het openbaar plaats.

        Het terugbezorgen van het geschenk of het weigeren van de uitnodiging is onmogelijk of praktisch onwerkbaar.

        Het gaat om een prijs die door de lokale mandataris gewonnen wordt bij een tombola of activiteit.

        De uitnodiging behoort tot de uitoefening van het raadswerk.

        De aanwezigheid kan worden beschouwd als functioneel (protocollaire en representatieve taken, formele vertegenwoordiging van het lokaal bestuur, …).

 

Artikel 14

Als geschenken, voordelen of diensten in het bezit komen van een lokale mandataris en die niet kunnen gecategoriseerd worden onder artikel 13, wordt dit door de lokale mandataris gemeld aan de algemeen directeur.

 

Afhankelijk van de aard van het geschenk en de omstandigheden waarin het gegeven werd, wordt het ofwel alsnog terugbezorgd, ofwel eigendom van het lokaal bestuur. De algemeen directeur registreert deze giften en geeft ze in alle transparantie een bestemming in het lokaal bestuur.

 

Artikel 15

De raad van het lokaal bestuur kan in concrete gevallen afwijken van de regels die gelden over het aannemen van geschenken. Dit kan enkel in volledige openbaarheid.

 

Het gebruik van faciliteiten en middelen van het lokaal bestuur

 

Artikel 16

Een lokale mandataris houdt zich aan de regels die vastgelegd zijn over het gebruik van faciliteiten en middelen van het lokaal bestuur.

 

Artikel 17

Een lokale mandataris houdt zich aan de regels die vastgesteld zijn voor het gebruik van interne voorzieningen die voor het raadswerk worden voorzien zoals opgenomen in het huishoudelijk reglement.

 

Artikel 18

Een lokale mandataris houdt zich aan de regels over onkostenvergoedingen zoals vastgesteld in het huishoudelijk reglement.

 

Omgaan met informatie

 

Artikel 19

De gemeenteraad, respectievelijk de raad voor maatschappelijk welzijn, werkt onder het principe van principiële openbaarheid. Zij ziet erop toe dat het college van burgemeester en schepenen, respectievelijk het vast bureau, alle relevante informatie aangaande dossiers, stukken en akten openbaar toegankelijk maakt.

 

Artikel 20

Een lokale mandataris communiceert eerlijk over de redenen en motieven op basis waarvan hij/zij individueel gestemd heeft. Daarnaast communiceert een lokale mandataris eerlijk over de reden en motieven op basis waarvan de raad als geheel de beslissing genomen heeft.

 

Artikel 21

Een lokale mandataris is gebonden aan het beroepsgeheim wanneer hij/zij door de functie van lokale mandataris kennis krijgt van geheimen die door personen aan het lokaal bestuur zijn toevertrouwd. Bekendmaking van deze geheimen is verboden, behalve wanneer de wet de openbaring oplegt of mogelijk maakt.

 

Artikel 22

Naast het strenge beroepsgeheim geldt eveneens een geheimhoudingsplicht voor lokale mandatarissen. Deze plicht beschermt wat besproken wordt tijdens een besloten vergadering (feiten, meningen, overwegingen, …).

 

Artikel 23

Een lokale mandataris heeft een algemene discretieplicht. Hij/zij gaat op discrete en voorzichtige wijze om met de informatie die hem/haar toekomt in de uitoefening van zijn/haar functie.

 

Artikel 24

Een lokale mandataris gebruikt de informatie die hij/zij kreeg door de uitoefening van zijn/haar functie enkel voor zijn/haar raadswerk en niet voor zijn/haar persoonlijk belang of voor het persoonlijk belang van anderen.

 

Artikel 25

Een lokale mandataris maakt brieven niet openbaar en stuurt e-mails niet door wanneer het niet zeker is dat de afzender daarmee zou instemmen. Bij twijfel over de bedoeling van de afzender wordt de expliciete toestemming gevraagd.

 

Onderlinge omgang en afspraken over vergaderingen

 

Artikel 26

De mandatarissen van het lokaal bestuur gaan respectvol om met elkaar en de personeelsleden van het lokaal bestuur.

 

Artikel 27

De mandatarissen van het lokaal bestuur richten zich tot elkaar, de algemeen – en financieel directeur en de andere personeelsleden van het lokaal bestuur op een correcte wijze en dit zowel verbaal, non-verbaal als schriftelijk, inclusief de elektronische communicatie.

 

Artikel 28

Lokale mandatarissen houden zich tijdens vergaderingen van de politieke organen aan het huishoudelijk reglement en volgen de aanwijzingen van de voorzitter hierover op.

 

Artikel 28bis

Raadsleden worden verwacht om deel te nemen aan de stemming en bij de meerderheid van de te bespreken agendapunten aanwezig te zijn om aanspraak te kunnen maken op een presentievergoeding.

 

Artikel 29

Lokale mandatarissen onthouden zich in het openbaar, dus ook in openbare raads- en commissievergaderingen, van negatieve uitlatingen over individuele personeelsleden.

 

Algemene bepalingen

 

Artikel 30

De lokale mandatarissen zullen voor de omschrijving van hun dienstverlenende activiteiten geen termen gebruiken die verwarring kunnen scheppen met officiële, door de overheden ingestelde instanties belast met het verstrekken van informatie of met de behandeling van klachten. Het gebruik van de termen ‘ombuds’, ‘klachtendienst’ en andere afleidingen of samenstellingen is verboden.

 

Artikel 31

De lokale mandatarissen maken in hun verkiezingscampagnes en -mailings die gericht zijn op individuen geen melding van de diensten die zij eventueel voor de betrokkenen hebben verricht. In geen geval mogen zij de indruk wekken dat zij om steun vragen in ruil voor bewezen diensten.

 

Artikel 32

Bij hun optreden op en buiten het lokale bestuursniveau en in hun contacten met individuen, groepen, instellingen en bedrijven, geven de lokale mandatarissen principieel voorrang aan het algemeen boven het particulier belang.

 

Artikel 33

Elke vorm van rechtstreekse dienstverlening, informatiebemiddeling, doorverwijzing of begeleiding gebeurt zonder enige materiële of geldelijke tegenprestatie van welke aard of omvang ook en mag geen vorm van cliëntenwerving inhouden.

 

Artikel 34

De lokale mandatarissen staan op dezelfde gewetensvolle manier ten dienste van alle burgers zonder onderscheid van geslacht, huidskleur, afstamming, sociale stand, nationaliteit, filosofische en/of religieuze overtuiging, ideologische voorkeur of persoonlijke gevoelens.

 

Informatiebemiddeling

 

Artikel 35

Het behoort tot de wezenlijke taken van de lokale mandataris informatie te ontvangen en te verstrekken, in het bijzonder over de diensten die instaan voor informatieverstrekking en over de manier waarop de burger zelf informatie kan opvragen in het kader van de openbaarheid van bestuur.

 

Artikel 36

De lokale mandatarissen stellen informatie ter beschikking van de burger met betrekking tot de werking van de ombudsdiensten en van de diensten die instaan voor de behandeling van klachten over het optreden of het niet-optreden van de overheid.

 

Artikel 37

Informatie waarop de vraagsteller geen recht heeft, die de goede werking van de administratie kan doorkruisen of die de privacy van anderen in het gedrang kan brengen, mogen door de lokale mandatarissen niet worden doorgegeven.

 

Artikel 38

De lokale mandatarissen verwijzen de vragensteller, waar mogelijk, naar de bevoegde administratieve dienst(en). Waar het gaat om de behandeling van klachten en/of conflicten, worden de belanghebbenden in eerste instantie doorverwezen naar de bevoegde klachten- of ombudsdienst.

 

Administratieve begeleiding en ondersteuning

 

Artikel 39

De lokale mandatarissen kunnen de burgers ondersteunen en begeleiden in hun relatie met de administratie of met de betrokken instanties. Zij kunnen de burgers helpen om, via de daartoe geëigende kanalen en procedures, een aanvraag te richten tot de overheid, informatie te verkrijgen over de stand van zaken in een dossier, daarover nadere uitleg en toelichting te vragen en vragen te stellen over de administratieve behandeling van dossiers.

 

Artikel 40

Bij de administratieve begeleiding en ondersteuning van de burgers respecteren de lokale mandatarissen de onafhankelijkheid van de diensten en van de personeelsleden, de objectiviteit van de procedures en de termijnen die als redelijk moeten worden beschouwd voor de afhandeling van soortgelijke dossiers.

 

Artikel 41

De briefwisseling met de overheid, gevoerd in het kader van de administratieve begeleiding en ondersteuning, wordt uitsluitend op naam van de burger gesteld. Er wordt op geen enkele wijze melding gemaakt van de begeleidende en ondersteunende rol van de lokale mandataris.

 

Bespoedigings- en begunstigingstussenkomsten

 

Artikel 42

Een gelijke behandeling van burgers is erg belangrijk, daarom moet er bedachtzaam omgesprongen worden met:

        Bespoedigingstussenkomsten, met name tussenkomsten waarbij lokale mandatarissen een administratieve procedure proberen te bespoedigen in gevallen of in dossiers die zonder die tussenkomst een regelmatige afloop of resultaat zouden krijgen, maar dan na verloop van een langere verwerkings- of behandelingstermijn.

        Begunstigingstussenkomsten, met name tussenkomsten waarbij de lokale mandataris zijn voorspraak aanwendt om de afloop of het resultaat van een zaak of van een dossier te beïnvloeden in de door de belanghebbende burger gewenste zin.

        Tussenkomsten bij selectievoerende instanties: lokale mandatarissen die om steun gevraagd worden door of voor kandidaten die een functie, aanstelling of bevordering ambiëren, delen betrokkene mee dat de aanstelling, de benoeming of de bevordering gebeurt op basis van de geldende normen en procedures. Zij verwijzen de belanghebbende naar de bevoegde dienst of instantie.

 

Artikel 43

De volgende handelingen worden niet beschouwd als tussenkomsten die in het administratief dossier dienen te worden opgenomen:

        louter informatieve vragen van algemene of technische aard,

        vragen en/of tussenkomsten van uitvoerende mandatarissen in het kader van hun functionele en hiërarchische relaties ten aanzien van de behandelende personeelsleden of diensten.

 

Naleving en handhaving van de deontologische code

 

Artikel 44

§ 1. De gemeenteraad / raad voor maatschappelijk welzijn (verder ‘raad’ genoemd) richt een deontologische commissie op die wordt samengesteld zoals bepaald in artikel 45.

 

§ 2. De deontologische commissie (verder ‘commissie’ genoemd) onderzoekt de meldingen en klachten over vermeende schendingen van de deontologische code door personen zoals vermeld in artikel 1 van deze code, voor zover zij op het moment van de melding of klacht effectief nog in functie zijn.

 

Samenstelling

Artikel 45

§ 1. De commissie bestaat uit 7 leden. Deze 7 leden worden voorgedragen vanuit de fracties. De voorzitter van de raad maakt automatisch deel uit van deze commissie als één van deze 7 leden. Zowel raadsleden als niet-raadsleden kunnen worden voorgedragen als lid van de commissie. Onafhankelijke raadsleden vormen geen fractie en zijn niet vertegenwoordigd in de commissie.

 

§ 2. De raad verdeelt de mandaten evenredig volgens de berekeningswijze die voor de andere commissies geldt:

        het aantal bekomen zetels van de fracties wordt gedeeld door het aantal raadsleden;

        dit quotiënt wordt vervolgens vermenigvuldigd met het aantal leden van de commissie.

De eenheden van dit resultaat geeft het aantal bekomen zetels weer. De overgebleven zetels worden toegekend aan de fractie met de grootste overschotten. De evenredigheid vereist in elk geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties.

 

Concreet verloopt de berekeningswijze als volgt:

N-VA (11 : 23 X 7 = 3,35) of 3 mandaten

Open VLD (4 : 23 X 7 = 1,22) of 1 mandaat

Gemeentebelangen (3 : 23 X 7 = 0,91) of 1 mandaat

Groen (3 : 23 X 7 = 0,91) of 1 mandaat

Vlaams Belang (2 : 23 X 7 = 0,61) of 1 mandaat

 

§ 3. Op basis van deze berekening wijst elke fractie de mandaten in de commissie toe met een voordracht gericht aan de voorzitter van de raad. Als de raadsvoorzitter voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

Bij deze voordracht mogen ook één of meer plaatsvervangers aangeduid worden die in opgesomde volgorde het commissielid kunnen vervangen. Een plaatsvervanger is een kandidaat-lid voorgedragen door dezelfde fractie, tenzij de fractie maar één lid telt. In dat geval kan ook een kandidaat-lid van een andere fractie voorgesteld worden. Een fractie kan tijdens de bestuursperiode steeds beslissen om een ander lid voor te dragen en/of één of meer plaatsvervangers te vervangen of toe te voegen.

 

§ 4. Gaat het om een mogelijke schending van de code door de voorzitter van de commissie, dan wordt tijdens de hele procedure daarover de voorzitter vervangen conform artikel 7, §5, derde lid van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§ 5. Gaat het om een mogelijke schending van de code door een lid van de commissie, dan wordt tijdens de hele procedure daarover het lid vervangen door een plaatsvervanger in volgorde van hoe ze door de fractie werden voorgedragen.

 

§ 6. Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de raad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissie te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

 

Werkingsprincipes

Artikel 46

§ 1. De voorzitter van de commissie is verantwoordelijk voor de oproeping en stelt de agenda op.


De commissie wordt bijeengeroepen wanneer dat nodig is conform artikel 52 van deze code. De voorzitter is daarenboven gehouden de commissie bijeen te roepen op vraag van minstens een derde van haar leden.

 

De oproeping vermeldt de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en wordt ten minste 8 dagen voor de vergadering aan de leden bezorgd. Bij hoogdringendheid, te beoordelen door de voorzitter, wordt de bijeenroeping ten minste 3 dagen voor de vergadering bezorgd. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. Voor elk agendapunt wordt het dossier dat erop betrekking heeft, ter beschikking gesteld van de commissieleden vanaf de verzending van de agenda.

 

De bezorging van de oproeping, de agenda en het dossier gebeurt op dezelfde wijze als dat gebeurt in de raad, met als verschil dat enkel de commissieleden deze oproep, agenda en dossiers ontvangen.

 

§ 2. Het ambt van secretaris wordt waargenomen door de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangeduid.

 

§ 3. De vergaderingen van de commissie zijn niet openbaar.

 

§ 4. De commissie kan geldig vergaderen ongeacht het aantal aanwezige leden.
 

§ 5. De commissie mag getuigen oproepen.

 

§ 6. De leden van de commissie werken volgens volgende principes:

        de handhaving is onpartijdig;

        terughoudend met publiciteit;

        men gaat zorgvuldig om met de vermeende schender.

 

Bevoegdheden

Artikel 47

De commissie is bevoegd voor:

        Het formuleren van een gemotiveerd advies aan de raad over het vermoeden van een schending van deze code door personen die door deze code gevat worden zoals voorzien in de procedure van artikel 51 tot 53 van deze code.

        Het geven van adviezen en aanbevelingen aan de raad over de inhoud van deze code met het oog op het bijsturen ervan. Dat kan op eigen initiatief van de commissie of minstens één keer per bestuursperiode op vraag van de raad conform artikel 54 van deze code.

 

Artikel 48

De raad ziet erop toe dat de fracties en de individuele lokale mandatarissen volgens de deontologische code handelen.

 

Er zijn verschillende fasen te onderscheiden die spelen bij het toezien op de naleving van de deontologische code, namelijk:

       het voorkomen van mogelijke schendingen;

       het signaleren van vermoedens van schendingen van de deontologische code;

       het eventueel onderzoeken van vermoedens van schendingen van de deontologische code;

       het eventueel zich uitspreken over schendingen van de deontologische code.

 

Het voorkomen van mogelijke schendingen

 

Artikel 49

Wanneer een lokale mandataris twijfelt of een handeling die hij/zij wil verrichten een overtreding van de code zou kunnen zijn, wint het lid hierover advies in bij de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen.

 

Artikel 50

Wanneer een lokale mandataris twijfelt over een nog niet uitgevoerde handeling van een andere lokale mandataris, dan waarschuwt hij/zij die persoon. De lokale mandataris verwoordt de twijfels en verwijst de betrokkene zo nodig door naar de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen.

 

Het signaleren van vermoedens van schendingen

 

Artikel 51

Wanneer een lokale mandataris vermoedt dat een regel van de deontologische code is overtreden door een andere lokale mandataris, dan kan hij/zij hiervan melding van maken bij de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen.

 

Indien na het gesprek met de algemeen directeur (of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen) het vermoeden van een schending blijft bestaan, meldt de lokale mandataris dat aan de voorzitter van de raad en aan de algemeen directeur die samen een vooronderzoek starten. De algemeen directeur kan een personeelslid aanwijzen om dat in haar plaats te doen.

 

Het onderzoeken van vermoedens van schendingen

 

Artikel 52

Wanneer de raadsvoorzitter en de algemeen directeur (of het daartoe aangewezen personeelslid) besluiten dat de melding onontvankelijk is dan betekent dit meteen het einde van de procedure die gestart werd naar aanleiding van dit vermoeden. De commissieleden worden daarover wel geïnformeerd.

 

Is de melding ontvankelijk dan onderzoekt de commissie dat grondig. In dat geval roept de commissievoorzitter de commissie bijeen binnen de dertig dagen na de melding. De periode van dertig dagen wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus.

 

De commissie onderzoekt de melding en geeft zowel de melder als de vermeende schender de kans zich te laten horen. Ook mogelijke getuigen kunnen gehoord worden. Niemand kan daartoe verplicht worden.

 

Na het horen van betrokkenen bespreekt de commissie het vermoeden van schending en wordt een gemotiveerd advies overgemaakt aan de raad.

 

Het zich uitspreken over schendingen

 

Artikel 53

Enkel de raad kan zich uitspreken of een lokale mandataris een schending heeft begaan. Dat kan op basis van het gemotiveerd advies van de commissie. Als de raad beslist om af te wijken van het advies dan moet de vermeende schender de kans krijgen om door de raad zelf gehoord te worden vooraleer de raad ten gronde besluit.
 

Wanneer de raad vaststelt dat deze code geschonden werd door een lokale mandataris, dan kan de raad:

        zich uitdrukkelijk distantiëren van het gedrag van het raadslid;

        vragen dat het raadslid zich verontschuldigt;

        beslissen om dat te melden aan het parket of aan Audit Vlaanderen;

        bij een kennelijk wangedrag of grove nalatigheid van de burgemeester, een schepen of de raadsvoorzitter / de voorzitter of een lid van het vast bureau, de voorzitter of een lid van het bijzonder comité of de raadsvoorzitter een dossier overmaken aan de Vlaamse regering zodat die een tuchtonderzoek kan instellen.

 

Evalueren van de deontologische code

 

Artikel 54

Minimaal één keer per bestuursperiode evalueert de raad de deontologische code. De raad vraagt daarvoor eerst advies aan de commissie. Daarbij wordt onder andere bekeken of de code nog actueel is, nog goed werkt en of ze nageleefd wordt.

 

Vergoedingen commissieleden

 

Artikel 55

Aan de commissieleden wordt geen presentiegeld verleend voor de vergaderingen van de commissie waarop zij aanwezig zijn.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 15 06 2023

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad: Aanpassing - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 25 april 2019.

 

Door een wijziging van de deontologische code voor de mandatarissen van het lokaal bestuur, is ook een aanpassing van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad nodig.

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, gewijzigd op 3 februari 2023 (BS 20 februari 2023), met in het bijzonder de artikelen 39 (gemeenteraad) en 55 (college van burgemeester en schepenen).

 

Het besluit van de gemeenteraad over de deontologische code voor de mandatarissen van het lokaal bestuur, goedgekeurd in zitting van 24 januari 2019 en gewijzigd in zitting van 24 oktober 2019.

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld om onderstaande wijzigingen op te nemen in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad (zie bijlage).

 

Onder artikel 35 ‘Raadscommissies’ wordt na § 1. een extra paragraaf toegevoegd met als inhoud:

‘Naast deze 3 commissies richt de gemeenteraad ook een deontologische commissie op.

Dat is een gespecialiseerd orgaan dat toeziet op een verantwoordelijke invulling van de lokale mandaten en zich uitspreekt over de toepassing van de deontologische code. De deontologische commissie is geen gemeenteraadscommissie zoals de andere commissies van de gemeenteraad. De samenstelling, werking en bevoegdheden verlopen volgens andere regels, die vervat zijn in artikelen 45 tot en met 55 van de deontologische code voor mandatarissen van het lokaal bestuur.’

 

Zodoende wordt § 2. nu § 3. en worden de daaropvolgende paragrafen opnieuw genummerd tot en met § 8.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad: Aanpassing - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1

Het gemeenteraadsbesluit van 25 april 2019 aangaande goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wordt met onmiddellijke ingang opgeheven en vervangen door dit reglement.

 

Artikel 2

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad als volgt vast te stellen:

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

 

BIJEENROEPING

 

Art.1, § 1.

De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.

 

§ 2.

De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op met minstens de agendapunten voorgedragen door het college van burgemeester en schepenen.

 

§ 3.

De oproeping wordt via Meeting.Mobile gepubliceerd en zo ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. De raadsleden worden hiervan per e-mail in kennis gesteld. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden eveneens elektronisch ter beschikking gesteld via Meeting.Mobile. De nodige apparatuur hiervoor wordt ter beschikking gesteld van de raadsleden.

 

§ 4.

De voorzitter van de gemeenteraad moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:

1° een derde van de zittinghebbende leden;

2° een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

3° het college van burgemeester en schepenen;

4° de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

 

In hun schriftelijke of elektronische (via info@wommelgem.be) aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur bezorgt vervolgens de voorstellen aan de gemeenteraadsvoorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen bepaald in art. 2 van dit reglement, kan nakomen.

 

De voorzitter roept de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.

 

Art. 2, § 1.

De oproeping wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de gemeenteraadsleden.

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

 

§ 2.

De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

 

 

Art. 3, § 1.

Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur per e-mail via info@wommelgem.be , die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter. Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen, noch het college als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

 

§ 2.

De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.

 

OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

 

Art. 4, § 1.

De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.

 

§ 2.

De vergadering is niet openbaar als:

1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

De vergaderingen over de beleidsrapporten (= het meerjarenplan, de aanpassingen van het meer-jarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.

 

Art. 5.

De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de gemeenteraad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

Als tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.

 

Art. 6.

De gemeenteraadsleden, als ook alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK

 

Art. 7, § 1.

Plaats, dag en uur van de vergadering van de gemeenteraad en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de webstek van de gemeente. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering.

Indien raadsleden punten aan agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijzebekendgemaakt.

 

§ 2.

De agenda van de vergadering van de raad wordt bezorgd aan alle lokale perscorrespondenten.

 

Art. 8, § 1.

De gemeente maakt, aan iedere natuurlijke persoon en aan iedere rechtspersoon of groepering die erom verzoekt, de agenda van de gemeenteraad openbaar door er inzage in te verlenen, er uitleg over te verschaffen of er een afschrift van te overhandigen overeenkomstig de regels in verband met openbaarheid van bestuur.

 

§ 2.

Enkele exemplaren van de agenda liggen ter beschikking van het publiek.

 

§ 3.

De beslissingen van de gemeenteraad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de webstek van de gemeente zoals bepaald in art. 285 tot 287 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Art. 9, § 1.

Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, elektronisch via Meeting.Mobile ter beschikking gesteld van de raadsleden.

 

§ 2.

Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd via Meeting.Mobile. De raadsleden worden hiervan per e-mail in kennis gesteld.

Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.

Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden zoals de oproeping in art. 1, §3 van dit reglement.

 

§ 3.

Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad.

De raadsleden richten hun verzoek mondeling of per e-mail aan de algemeen directeur.

 

Art. 10, § 1.

De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen.

 

§ 2.

De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de gemeenteraadsleden. Dit gebeurt door publicatie via Meeting.Mobile. De raadsleden worden hiervan per e-mail in kennis gesteld.

 

§ 3.

De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden.

 

§ 4.

Alle andere documenten en dossiers dan die in art. 9 en art. 10, § 2 en § 3, die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, kunnen door de raadsleden, na afspraak, ter plaatse geraadpleegd worden.

Om het college in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, delen de raadsleden aan het college schriftelijk mee welke documenten zij wensen te raadplegen.

Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen tien werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien.

Het raadslid, dat de in deze § bedoelde stukken niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op het tijdstip waarop hem is meegedeeld dat ze ter inzage liggen, wordt geacht af te zien van inzage.

 

§ 5.

De gemeenteraadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs.

 

§ 6.

De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken.

Om het college in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens tien werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur. Tijdens het bezoek van een gemeentelijke inrichting mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.

 

Art. 11.

De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord. Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste de volgende zitting geantwoord.

 

QUORUM

 

Art. 12.

Vooraleer aan de vergadering van de gemeenteraad deel te nemen, tekenen de leden de aanwezigheidslijst. De namen van de leden die deze lijst tekenden, worden in de notulen vermeld.

 

Art. 13, § 1.

De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende leden van de gemeenteraad aanwezig is.

 

§ 2.

De gemeenteraad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen.

 

WIJZE VAN VERGADEREN

 

Art. 14, § 1.

De voorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, opent en sluit de vergaderingen.

 

§ 2.

Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het DLB. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en /of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

 

Art. 15, § 1.

De voorzitter van de gemeenteraad geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

De gemeenteraad vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de op de agenda bepaalde volgorde, tenzij de raad, vooraleer de dagorde aangevat wordt, er anders over beslist.

 

§ 2.

Een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Art. 16, § 1.

Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter van de gemeenteraad welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen.

 

§ 2.

Indien de gemeenteraad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de raad wanneer ze aan het woord komen.

De voorzitter kan aan de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.

 

Art. 17.

Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

 

In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst :

1° om te vragen dat men niet zal besluiten;

2° om de verdaging te vragen;

3° om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie;

4° om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden;

5° om te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;

6° om naar het reglement te verwijzen.

 

Art. 18.

De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd. Na de stemming over de subamendementen en de amendementen wordt het in voorkomend geval het aangepast voorstel ter stemming gelegd.

 

Art. 19.

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

Als een gemeenteraadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Art. 20, § 1.

De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering.

 

§ 2.

De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

 

Art. 21.

Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.

 

Art. 22.

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat zij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit zij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Art. 23.

Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien zij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.

 

WIJZE VAN STEMMEN

 

Art. 24, § 1.

Voor elke stemming in de gemeenteraad omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

 

§ 2.

De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

Art. 25, § 1.

De gemeenteraad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

 

Nadat zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de OCMW-raad. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de OCMW-raad niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

§ 2.

De gemeenteraad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.

 

In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport.  In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

 

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de OCMW-raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de OCMW-raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

Art. 26, § 1.

De leden van de gemeenteraad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 4.

 

§ 2.

Er zijn drie mogelijke werkwijzen van stemmen:

1° de elektronisch uitgebrachte naamstemming;

2° de mondelinge stemming;

3° de geheime stemming.

 

§ 3.

De gemeenteraadsleden stemmen elektronisch behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt.

 

§ 4.

Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

1° de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;

2° het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3° individuele personeelszaken.

 

Art. 27, § 1.

De mondelinge stemming geschiedt door, elk raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. Zij doen dat in volgorde bepaald door de voorzitter.

 

§ 2.

De voorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.

Wanneer er na de stem van de voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen(behalve in de gevallen van art. 30 van dit reglement). De stem van de voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen.

 

Art. 28.

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld.

De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.

Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste twee raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

 

Art. 29.

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Art. 30.

Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG

 

Art. 31, § 1.

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

 

§ 2.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden.

 

§ 3.

De gemeenteraad beslist om het zittingsverslag te vervangen door een audio- opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

§ 4.

Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

 

Art. 32, § 1.

De notulen van de vergadering van de gemeenteraad wordt onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld, overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§ 2.

De notulen van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via Meeting.Mobile. De audio-opname die het zittingsverslag van de vergadering vervangt, wordt binnen de vijf werkdagen na de vergadering op de webstek van het lokaal bestuur geplaatst.

 

§ 3.

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

§ 4.

Zo dikwijls de gemeenteraad het wenst, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door de algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.

 

Art. 33, § 1.

De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§ 2.

De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

FRACTIES

 

Art. 34.

Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie. Een onderlinge vereniging tot één fractie of de vorming van twee fracties is mogelijk, uiterlijk op de installatievergadering, in de gevallen en op de wijze vastgelegd in art. 36, §2 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

RAADSCOMMISSIES

 

Art. 35, § 1.

De gemeenteraad richt 3 commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden.  De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.  De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.  De gemeenteraad beschikt over de mogelijkheid om later nog bijkomende commissies op te richten.

De bevoegdheden van deze commissies worden als volgt bepaald :

 

Tuchtcommissie:

- voeren van tuchtprocedures met betrekking tot de decretale graden

 

Mobiliteitscommissie:

- verstrekken adviezen met betrekking tot mobiliteitsaangelegenheden

 

Commissie algemene bestuurlijke aangelegenheden:

- bespreking dossiers met een belangrijke impact op de werking, de financiën of de organisatie van het bestuur

 

§ 2.

Naast deze 3 commissies richt de gemeenteraad ook een deontologische commissie op.

Dat is een gespecialiseerd orgaan dat toeziet op een verantwoordelijke invulling van de lokale mandaten en zich uitspreekt over de toepassing van de deontologische code. De deontologische commissie is geen gemeenteraadscommissie zoals de andere commissies van de gemeenteraad. De samenstelling, werking en bevoegdheden verlopen volgens andere regels, die vervat zijn in artikelen 45 tot en met 55 van de deontologische code voor mandatarissen van het lokaal bestuur.

 

§ 3.

De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies. De berekeningswijze is als volgt:

De verdeling van de mandaten gebeurt door het aantal bekomen zetels van de fracties te delen door het aantal gemeenteraadsleden. Dit quotiënt wordt vervolgens vermenigvuldigd met het aantal leden van de commissie. De eenheden van dit resultaat geeft het aantal bekomen zetels weer. De overgebleven zetels worden toegekend aan de fractie met de grootste overschotten.

De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

De tuchtcommissie en de mobiliteitscommissie bestaan uit 7 leden.

De commissie algemene bestuurlijke aangelegenheden bestaat uit 13 leden.

 

Voor de periode 2019- 2024 geeft dit volgend resultaat:

Tuchtcommissie en mobiliteitscommissie

N-VA (11:23x7 = 3,35) of 3 mandaten

Open VLD (4:23x7 = 1,22) of 1 mandaat

Gemeentebelangen (3:23x7 = 0,91) of 1 mandaat

Groen (3:23x7 = 0,91) of 1 mandaat

Vlaams Belang (2:23x7 = 0,61) of 1 mandaat

 

Commissie algemene bestuurlijke aangelegenheden

N-VA (11:23x13 = 6,22) of 6 mandaten

Open VLD (4:23x13 = 2.26) of 2 mandaten

Gemeentebelangen (3:23x13 = 1,70) of 2 mandaten

Groen (3:23x13 = 1,70) of 2 mandaten

Vlaams Belang (2:23x13 = 1,13) of 1 mandaat

 

§ 4.

Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

 

§ 5.

Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat- commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

 

§ 6.

Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

§ 7.

Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De commissie kiest op de installatievergadering onder de leden een voorzitter. De installatievergadering van de commissie gebeurt op initiatief van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

§ 8.

De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kan de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen. De oproeping vermeldt de agenda en wordt beschikbaar gesteld aan alle raadsleden door publicatie via Meeting.Mobile. De raadsleden worden hiervan in kennis gesteld via e-mail. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de webstek van de gemeente.

De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.

De vergaderingen van de commissies zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 t/m 6 van dit reglement).

De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 26 §4 van dit reglement.

De raadsleden kunnen, weliswaar zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen.

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.

Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door een of meer personeelsleden van de gemeente aangeduid door de algemeen directeur.

 

VERGOEDINGEN RAADSLEDEN

 

Art. 36, § 1.

Aan de raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en schepenen, wordt presentiegeld verleend voor de vergaderingen van de gemeenteraad waarop zij aanwezig zijn.

 

§ 2.

Het presentiegeld bedraagt € 124,98, gekoppeld aan de spilindex 138,01

De voorzitter van de gemeenteraad ontvangt een dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die zij voorzit.

 

§ 3.

Aan de leden van de commissies, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor de vergaderingen van de commissie waarop zij aanwezig zijn.

 

§ 4.

Het presentiegeld bedraagt € 62,49, gekoppeld aan de spilindex 138,01.

De voorzitter van de commissie ontvangt een dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de commissie die hij voorzit.

 

§ 5.

De leden met raadgevende stem ontvangen eveneens presentiegeld zoals vastgesteld voor de vaste leden. Indien het lid met raadgevende stem lid is van meerdere commissies, mag het toegekende presentiegeld jaarlijks niet hoger zijn dan het presentiegeld dat theoretisch toegekend kan worden aan een vast lid. Voor de berekening van dit maximumbedrag wordt rekening gehouden met het aantal commissievergoedingen die voor een vast lid recht geven op presentiegeld.

 

Art. 37, § 1.

Conform de dienstverlening, zoals bepaald in dit reglement, hebben de gemeenteraadsleden op het gemeentehuis toegang tot telefoon en internet, en kunnen ze kopieën bekomen van gemeentelijke bestuursdocumenten. In een daartoe voorbehouden lokaal kunnen de diverse gemeenteraadsfracties alle nodige informatie inkijken.

Alle raadsleden krijgen ook een beveiligde toegang tot Meeting.Mobile van de gemeente.

 

§ 2.

Gemeenteraadsleden kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen, (ingericht door overheidsinstanties, onderwijsinstellingen of de VVSG), terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken.

 

De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor de personeelsleden van het lokaal bestuur. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.

De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur.

 

§ 3.

Verplaatsingskosten van raadsleden, noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, worden door het gemeentebestuur terugbetaald na voorlegging van bewijsstukken, op basis van de wettelijk vastgestelde tarieven.

Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dat document is openbaar.

 

§ 4.

De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de gemeenteraadsleden. De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de gemeenteraadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.

 

VERZOEKSCHRIFTEN

 

Art. 38, § 1.

Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk aan het secretariaat of per e-mail via info@wommelgem.be in te dienen. Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn. Het secretariaat staat in voor de verdeling van het verzoekschrift.

 

§ 2.

De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

 

§ 3.

Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.

Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd

2° het louter een mening is en geen concreet verzoek

3° de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend

4° het taalgebruik ervan beledigend is

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Zij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

Art. 39, § 1.

Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan plaatst de voorzitter van de gemeenteraad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen.  Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

 

§ 2.

De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

§ 3.

De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente.  In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

§ 4.

Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

Art. 40.

Voorafgaand aan het begin van de gemeenteraad wordt aan het publiek de kans geboden vragen te stellen aan de gemeenteraad. Onmiddellijk na het beantwoorden van de vragen of bij ontstentenis van een vraag, start de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 15 06 2023

 

Organisatiebeheersing: Rapportage 2022-2023 - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De gemeenteraad van 24 juni 2014 en de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 maart 2011 keurden het kader voor het interne controlesysteem goed. Er werd een interne audit uitgevoerd op basis waarvan een aantal acties werden opgezet. Er werd over deze acties gerapporteerd aan respectievelijk de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn op 27 juni 2019.

Op 27 juni 2019 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn een nieuw gezamenlijk kader goed, met name "Leidraad Organisatiebeheersing" van Audit Vlaanderen.

Op 16 april 2020 namen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kennis van het auditrapport van Audit Vlaanderen.

Op 25 juni 2020 keurde de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn een uitbreiding van het algemeen kader van organisatiebeheersing goed en namen ze kennis van de rapportage over het organisatiebeheersingssyteem. 

Op 24 juni 2021 en op 23 juni 2022 namen de raden kennis van de voortgang.

 

Juridische gronden

Artikel 219 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Adviezen

Het managementteam van 25 mei 2023 gaf een positief advies over de rapportering van de gerealiseerde acties in het kader van de organisatiebeheersing in de periode juni 2022 - juni 2023.

 

Argumentatie

De rapportering en planning gebeurt vanuit een overkoepelend strategisch standpunt dat het volledige bestuur bevat, zowel gemeente als OCMW. Audit Vlaanderen en VVSG hebben vastgelegd uit welke elementen de jaarlijkse rapportering minstens moet bestaan.

De geplande acties in het kader van de organisatiebeheersing voor de periode juni 2022-2023 werden grotendeels gerealiseerd. Een aantal acties werden bijgestuurd op basis van interne evoluties en noden. Een beperkt aantal acties werden nog niet volledig gerealiseerd wegens o.m. tijdsgebrek maar worden opgenomen in de planning juni 2022 - juni 2023.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Organisatiebeheersing: Rapportage 2022-2023 - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Enig artikel

Het rapport inzake organisatiebeheersing voor de periode juni 2022 - juni 2023 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Intercommunale: Algemene vergadering IKA - 29 juni 2023 - Agendapunten - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het aangetekend schrijven van 31 maart 2023 ter uitnodiging voor deelname aan de algemene vergadering van IKA die op 29 juni 2023 plaatsvindt om 19.30 u. in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee.

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

De agenda van de Algemene Vergadering van IKA van 29 juni 2022 bevat volgende agendapunten:

  1. Kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.
  2. Goedkeuring van de jaarrekening 2022 afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 en volgend WVV.
  4. Verhoging inbreng aandelen kengetal 5g, 9e en 10.
  5. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2022.
  6. Statutaire benoemingen.
  7. (Her)benoeming van een commissaris.
  8. Statutaire mededelingen.

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Alex Helsen, schepen, als vertegenwoordiger

en

Frank Gys, burgemeester, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Op 22 mei 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om enkel in te tekenen op de kapitaalverhoging 2023 Publi-T.

 

Er wordt niet ingetekend op de aandelen van Storm Zoersel/Zandhoven en Pampero Wind.

 

Juridische gronden

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Financiële weerslag

Deze kapitaaloperatie heeft géén financiële impact op het budget.

 

De aankoop van de 30 aandelen kengetal 5g (Publi-T) via IKA met nominale waarde per aandeel van € 1.934,00 voor een totale waarde € 58.020,00 kunnen volstort worden met beschikbare middelen op de rekening courant bij IKA (€ 5.189,11) en de uitkering van reserves bij IKA (€ 52.830,89).

 

Besluit

Intercommunale: Alg. verg. IKA - 29 juni 2023 - Agendapunten - Goedkeuring
13 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Kelly Joris en Frank Gys.
3 onthoudingen: Jan Herthogs, Eva Pierets en Koen Roskams.
Artikel 1

Na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring te hechten aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA van 29 juni 2023;

 

  1. Kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.
  2. Goedkeuring van de jaarrekening 2022 afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 en volgend WVV.
  4. Verhoging inbreng aandelen kengetal 5g, 9e en 10.
  5. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2022.
  6. Statutaire benoemingen en mededelingen.
  7. (Her)Benoeming van een commissaris.
  8. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

In te tekenen op de verhoging van de inbreng voor 30 aandelen kengetal 5g (Publi-T) van IKA met nominale waarde per aandeel van € 1.934,00 voor een totale waarde € 58.020,00.

Deze te volstorten met € 5.189,11 beschikbaar op rekening courant en € 52.830,89 uitkering van reserves IKA.

 

Artikel 3

Niet in te tekenen op 7 aandelen kengetal 9e (Storm Zoersel/Zandhoven) van IKA met nominale waarde per aandeel van € 500,00  voor een totale waarde € 3.500,00.

 

Niet in te tekenen op 9 aandelen kengetal 10 (Pampero Wind) van IKA met nominale waarde per aandeel van € 500,00  voor een totale waarde € 4.500,00.

 

Artikel 4

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering alsook jaarvergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 29 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 5

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secre­tariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres lieven.ex@fluvius.be

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Intercommunales: De Ideale Woning - Uitnodiging buitengewone algemene vergadering - 28 juni 2023 - Agenda - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op woensdag 28 juni 2023 om 9.30 u. organiseert De Ideale Woning een buitengewone algemene vergadering.

Deze vindt plaats op de maatschappelijke zetel, Diksmuidelaan 276 te Berchem.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering is als volgt:

  1. Onderzoek van de documenten en verslagen die kosteloos ter beschikking van de aandeelhouders werden gesteld overeenkomstig de bepalingen van de artikelen 12:61, 12:62 en 12:64 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.
  2. Partiële splitsing
  3. Goedkeuring van statutenwijzigingen ingevolge de partiële splitsing door overneming
  4. Vaststelling van de totstandkoming van de partiële splitsing onder opschortende tijdsbepaling zodat de partiële splitsing uitwerking zal hebben op 1 juli 2023 om 0u00 (middernacht) en opschortende voorwaarde van goedkeuring/aanvaarding door de algemene vergaderingen van de respectievelijke overnemende vennootschappen.
  5. Ontslag van de bestuurders van De Ideale Woning en kwijting aan de bestuurders, en dit onder opschortende tijdsbepaling zodat de beslissing uitwerking zal hebben op 1 juli 2023 om 0u00 (middernacht).
  6. Benoeming van de bestuurders van de besloten vennootschap Thuisrand, en dit onder opschortende tijdsbepaling zodat de beslissing uitwerking zal hebben op 1 juli 2023 om 0u00 (middernacht).
  7. Bezoldiging van de bestuurders van de besloten vennootschap Thuisrand, onder voormelde opschortende tijdsbepaling.
  8. Machtiging aan de bestuurders voor de uitvoering van de genomen besluiten.
  9. Opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te maken en neer te leggen.

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Hilde Berckmans, voorzitter, als vertegenwoordiger

en

Peter Wouters, raadslid, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Intercommunales: De Ideale Woning - BAV - 28 juni 2023 - Agenda  - Goedkeuring
13 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Kelly Joris en Frank Gys.
3 onthoudingen: Jan Herthogs, Eva Pierets en Koen Roskams.
Enig artikel

Aan de vertegenwoordiger wordt volmacht gegeven om de gemeente te representeren op voormelde buitengewone algemene vergadering van De Ideale Woning op 28 juni 2023.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Intercommunales: Woonhaven - Uitnodiging buitengewone algemene vergadering - 28 juni 2023 - Agenda - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op woensdag 28 juni 2023 om 11 u. organiseert De Woonhaven een buitengewone algemene vergadering.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering is als volgt:

  1. Onderzoek van de documenten en verslagen die kosteloos ter beschikking van de aandeelhouders werden gesteld overeenkomstig de bepalingen van de artikelen 12:61, 12:62 en 12:64 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen
  2. Partiële splitsing
  3. Goedkeuring van statutenwijzigingen ingevolge de partiële splitsing door overneming
  4. Vaststelling van de totstandkoming van de partiële splitsing onder opschortende tijdsbepaling zodat de partiële splitsing uitwerking zal hebben op 1 juli 2023 om 0u00 (middernacht)
  5. Machtiging aan de bestuurders voor de uitvoering van de genomen besluiten
  6. Opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te maken en neer te leggen.

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Intercommunales: Woonhaven - Aanduiden Vertegenwoordiger
aangenomen na geheime stemming: 10 stemmen voor; 6 onthoudingen;
 

 

Intercommunales: Woonhaven - BAV - 28 juni 2023 - Agenda  - Goedkeuring
13 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Kelly Joris en Frank Gys.
3 onthoudingen: Jan Herthogs, Eva Pierets en Koen Roskams.
Artikel 1

De heer Frank Gys als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de raad van bestuur van De Woonhaven voor te stellen in een geheime stemming.

 

Artikel 2

Aan de vertegenwoordiger wordt volmacht gegeven om de gemeente te representeren op voormelde buitengewone algemene vergadering van De Woonhaven op 28 juni 2023.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Intercommunales: ARRO - Uitnodiging buitengewone algemene vergadering - 28 juli 2023 - Agenda - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op vrijdag 28 juli 2023 om 14 u. organiseert ARRO een buitengewone algemene vergadering.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering is als volgt:

  1. Onderzoek van de documenten en verslagen die kosteloos ter beschikking van de aandeelhouders werden gesteld overeenkomstig de bepalingen van de artikelen 12:61, 12:62 en 12:64 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.
  2. Partiële splitsing
  3. Goedkeuring van eventuele statutenwijzigingen ingevolge de partiële splitsing door overneming.
  4. Vaststelling van de totstandkoming van de partiële splitsing onder opschortende voorwaarde van goedkeuring / aanvaarding door de algemene vergaderingen van de respectievelijke overnemende vennootschappen.
  5. Machtiging aan de bestuurders voor de uitvoering van de genomen besluiten.
  6. Opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te maken en neer te leggen.

 

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Vera Govaerts, raadslid, als vertegenwoordiger

en

Ann Gillis, raadslid, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Intercommunales: ARRO - BAV - 28 juli 2023 - Agenda  - Goedkeuring
13 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Kelly Joris en Frank Gys.
3 onthoudingen: Jan Herthogs, Eva Pierets en Koen Roskams.
Enig artikel

Aan de vertegenwoordiger wordt volmacht gegeven om de gemeente te representeren op voormelde buitengewone algemene vergadering van ARRO op 28 juli 2023.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Intercommunales: De Voorkempen - Uitnodiging buitengewone algemene vergadering - 28 juni 2023 - Agenda - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op woensdag 28 juni 2023 om 11u45 organiseert De Voorkempen een buitengewone algemene vergadering. De vergadering vindt plaats in de Jan Denucéstraat 23, 2020 Antwerpen.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering is als volgt:

  1.  Onderzoek van de documenten en verslagen die kosteloos ter beschikking van de aandeelhouders werden gesteld overeenkomstig de bepalingen van de artikelen 12:61, 12:62 en 12:64 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen
  2. Partiële splitsing
  3. Goedkeuring van statutenwijzigingen ingevolge de partiële splitsing door overneming
  4. Vaststelling van de totstandkoming van de partiële splitsing onder opschortende tijdsbepaling zodat de partiële splitsing uitwerking zal hebben op 1 juli 2023 om 0u00 (middernacht)
  5. Machtiging aan de bestuurders voor de uitvoering van de genomen besluiten
  6. Opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te maken en neer te leggen
  7.  

De raadszitting van 28 februari 2019 waarbij:

Lode Stevens, raadslid, als vertegenwoordiger

en

Dirk Somers, raadslid, als plaatsvervanger

werden aangeduid voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Intercommunales: De Voorkempen - BAV - 28 juni 2023 - Agenda  - Goedkeuring
13 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Kelly Joris en Frank Gys.
3 onthoudingen: Jan Herthogs, Eva Pierets en Koen Roskams.
Enig artikel

Aan de vertegenwoordiger wordt volmacht gegeven om de gemeente te representeren op voormelde buitengewone algemene vergadering van De Voorkempen op 28 juni 2023.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Personeel lokaal bestuur: Rechtspositieregeling - Wijziging - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De beslissing van de raden van 25 juni 2020 waarbij het arbeidsreglement voor het personeel van het lokaal bestuur werd goedgekeurd.

De beslissing van de raden van 24 september 2020 waarbij de rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur werd goedgekeurd.

De beslissing van de raden van 20 januari 2022 waarbij de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement voor het personeel van het lokaal bestuur werd goedgekeurd.

Igean milieu & veiligheid heeft een raamovereenkomst afgesloten om een deel van de eindejaarspremie om te zetten in een fietsleaseformule, geplaatst met Europese aankondiging 2021/S 181-469759, waar de gemeente gebruik van mag maken.

De beslissing van de raad van 16 maart 2023 om toe te treden tot de raamovereenkomst van IGEAN voor de introductie van fietslease voor het personeel, geplaatst met Europese aankondiging 2021/S 181- 469759.

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Positief advies van het managementteam van 25 mei 2023.

Akkoord ontvangen van vakorganisatie ACV van 31 mei 2023.

Akkoord ontvangen van vakorganisatie ACOD van 1 juni 2023.

 

Argumentatie

Aan artikel 217 van de rechtspositieregeling wordt toegevoegd:

2° De eindejaarstoelage kan op vraag van het personeelslid geheel of gedeeltelijk worden omgezet in een theoretisch budget waarmee het personeelslid voordelen ter bevordering van fietsmobiliteit kan kiezen. De gekozen voordelen zijn gelijkwaardig aan het bedrag van de eindejaarstoelage in geld. In voorkomend geval is er geen of gedeeltelijk geen recht meer op de eindejaarstoelage in geld.

Het theoretisch budget waarvan sprake in voorgaande lid is niet opeisbaar.

De voordelen die het personeelslid vrij kiest binnen de grenzen van dit theoretisch budget, worden wel opeisbaar van zodra ze opgenomen worden in een individueel akkoord tussen het personeelslid en zijn bestuur. Bij gebrek aan een individueel akkoord, blijft het recht op de eindejaarstoelage onverkort van toepassing.

Het personeelslid moet zijn keuze om de eindejaarstoelage geheel om te zetten maken op een moment dat er nog geen verworven rechten op die eindejaarstoelage bestaan. Wanneer het personeelslid kiest voor een gedeeltelijke omzetting van de eindejaarstoelage, vermindert hiermee het bruto bedrag van de eindejaarstoelage.

Indien het theoretisch budget meer was dan nodig voor de gekozen voordelen, wordt het saldo aan het personeelslid overgemaakt na afhouding van de noodzakelijke bijdragen.

3° De concrete modaliteiten over fietsmobiliteit worden vastgelegd in een apart reglement (fietspolicy) dat als bijlage aan het arbeidsreglement wordt gevoegd.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Personeel lokaal bestuur: Rechtspositieregeling - Wijziging - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1

De aangepaste rechtspositieregeling goed te keuren.

 

Artikel 2

De fietspolicy, dat als bijlage wordt toegevoegd aan het arbeidsreglement, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 15 06 2023

 

Aanvullend verkeersreglement: Dasstraat  - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 8 november 1988 besliste de gemeenteraad om alle voorgaande aanvullende verkeersreglementen voor de Dasstraat in te trekken en te vervangen door:

        de Dasstraat is een hoofdweg t.o.v. de Adolf Mortelmansstraat;

        éénrichtingsverkeer tussen Kerkplaats en Echelveldstraat-Sportstraat;

        parkeerverbod, onpare kant, tussen Kerkplaats en Handboogstraat en tussen Echelveldstraat tot nr 107, en pare kant tussen nr 28 en Sportstraat;

        parkeren toegelaten voor personenwagens, onpare kant, t.h.v. nrs 109-11 en 113, pare kant tussen Kerkplaats en nr 28 en tussen Sportstraat en nr 98;

        plaatsing verkeerslicht t.g.v. nr 28, bediend bij brandalarm vanuit de brandweerkazerne;

        een oversteekplaats voor voetgangers t.h.v. Kerkplaats, nr 28 en nr 34-36;

        een fietspad op verhoogde berm, onpare kant, van nr 113 tot 103 en een fietspad op de rijbaan, onpare kant, van nr 103 over een lengte van 10 meter.

 

Op 19 oktober 2004 besliste de gemeenteraad om in de Dasstraat beperkt éénrichtingsverkeer in te voeren tussen de Kerkplaats en de Hoevenstraat en tussen de Hoevenstraat en de Sportstraat.

 

Op 12 maart 2005 besliste de gemeenteraad om op vrijdag tussen 4 uur en 14 uur het verkeer voor alle bestuurders in beide richtingen te verbieden, uitgezonderd marktvoertuigen:

        op de Kerkplaats tussen de Adolf Mortelmansstraat en de Dasstraat;

        op de Kerkplaats tussen de Dasstraat en de Kaakstraat;

        in de Dasstraat tussen de Hoevenstraat en de Kerkplaats.

 

Op 28 april 2016 besliste de gemeenteraad volgend aanvullend verkeersreglement voor de Dasstraat goed te keuren:

        er werd op verschillende plaatsen een stilstaan- en parkeerverbod opgelegd;

        op andere plaatsen werd parkeren toegelaten, al dan niet voorbehouden voor bepaalde categoriën voertuigen of met een beperking in tijd;

        er werd éénrichtingsverkeer ingesteld van huisnummer 34 tot 69, en van de rotonde tot de Kerkplaats;

        bestuurders op de Dasstraat hadden voorrang op het kruispunt met de Adolf Mortelmansstraat;

        bestuurders op de rotonde hadden voorrang op bestuurders rijdend op de Dasstraat en andere daarop uitmondende wegen.

 

Op 16 september 2021 ging de gemeenteraad akkoord met opdracht nr. GOW/WOM/26-20 “Wegen- en rioleringswerken Dasstraat (deel) en Ternesselei (deel)" en het hiervoor opgemaakte bestek en bijhorende raming, opgesteld door de ontwerper, Gowaco BVBA, Sint Gummarusstraat 7 te 2520 Emblem.

Hierin werden aanpassingen aan de verkeerscirculatie in de Ternesselei, Dasstraat en omgeving voorzien.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

Op 22 maart 2021 ging de gemeenteraadscommissie mobiliteit akkoord met het voorgestelde verkeerscirculatieplan en aangepast snelheidsregime voor de Ternesselei en Dasstraat bij de herinrichting van de Dasstraat (deel) en Ternesselei (deel).

 

Op 30 mei 2023 adviseerde de hoofdinspecteur Dienst Nabijheidspolitie, wijk Wommelgem, van de politiezone Minos positief op het voorstel van het aanvullende reglement voor de Dasstraat.

 

Er werd advies gevraagd aan Brandweerzone Hulpverleningszone RAND, Brandweerpost Wommelgem, dit werd tot op heden nog niet ontvangen.

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld het aanvullend reglement voor de Dasstraat te wijzigen en goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Aanvullend verkeersreglement: Dasstraat  - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1

Het aanvullend verkeersreglement voor de Dasstraat goedgekeurd door de gemeenteraad op 8 november 1988, 19 oktober 2004 en 28 april 2016 op te heffen.

 

Artikel 2

In de Dasstraat in de richting van de Ternesselei geldt:

verboden rijrichting voor iedere bestuurder;

de maatregel geldt niet voor fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speed pedelecs.

In de tegenovergestelde richting geldt:

toegelaten rijrichting op de openbare weg met eenrichtingsverkeer;

fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speed pedelecs mogen in de twee richtingen rijden.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden C1 met onderborden M12

        verkeersbroden F19 met onderborden M18

 

Artikel 3

In de Dasstraat, op het kruispunt met de Echelveldstraat, in de richting van de Kerkplaats, geldt:

het is verboden rechts af te slaan;

de maatregel geldt niet voor fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speed pedelecs.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord C31b met onderbord M12

 

Artikel 4

In de Dasstraat, op het kruispunt met de Adolf Mortelmansstraat, in de richting van de Kerkplaats, geldt:

het is verboden links af te slaan;

de maatregel geldt niet voor fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speed pedelecs.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord C31a met onderbord M12

 

Artikel 5

In de Dasstraat, vanaf het kruispunt met de Hoevenstraat - Handboogstraat tot de Kerkplaats geldt:

het parkeren is verboden;

de maatregel geldt op vrijdag van 4 uur tot 14 uur;

het begin van de parkeerreglementering wordt aangeduid;

het einde van de parkeerreglementering wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden E1 met onderbord GV met opschrift "op vrijdag van 04 tot 14u", aangevuld met onderborden GXa, GXb en GXd.

 

Artikel 6

In de Dasstraat vanaf de Adolf Mortelmanstraat tot het kruispunt met de Hoevenstraat - Handboogstraat geldt:

de fietszone wordt afgebakend.

Het begin van de fietszone wordt aangeduid; ook het einde van de fietszone wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden F111 en F113

 

Artikel 7

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 15 06 2023

 

Aanvullend verkeersreglement: Echelveldstraat  - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 2 juli 1995 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed voor de Echelveldstraat:

        éénrichtingsverkeer tussen de Dasstraat en de Hoevenstraat, uitgezonderd voor fietsers en bromfietsers klasse A, met toegelaten rijrichting naar de Hoevenstraat;

        parkeerverbod langs de pare zijde vanaf de Dasstraat over een lengte van 10 meter en langs de onpare zijde vanaf de Dasstraat tot pand nr. 3, aangeduid door een gele onderbroken streep;

        parkeren wordt toegelaten, uitgezonderd vrijdag tussen 7 en 13 uur, langs beide zijden vanaf de Hoevenstraat tot de Luit. Karel Caluwaertsstraat;

        een oversteekplaats voor voetgangers wordt afgebakend door witte banden, evenwijdig met de as van de rijbaan, ter hoogte van de Dasstraat.

 

Op 19 oktober 2004 wijzigde de gemeenteraad artikel 1 van het aanvullende verkeersreglement van 2 juli 1995 voor de Echelveldstraat:

éénrichtingsverkeer tussen de Dasstraat en de Hoevenstraat, met toegelaten rijrichting naar de Hoevenstraat, uitgezonderd voor fietsers.

 

Op 16 september 2021 ging de gemeenteraad akkoord met opdracht nr. GOW/WOM/26-20 “Wegen- en rioleringswerken Dasstraat (deel) en Ternesselei (deel)" en het hiervoor opgemaakte bestek en bijhorende raming, opgesteld door de ontwerper, Gowaco BVBA, Sint Gummarusstraat 7 te 2520 Emblem.

Hierin werden aanpassingen aan de verkeerscirculatie in de Ternesselei, Dasstraat en omgeving voorzien.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

Op 22 maart 2021 ging de gemeenteraadscommissie mobiliteit akkoord met het voorgestelde verkeerscirculatieplan voor de Ternesselei en Dasstraat bij de herinrichting van de Dasstraat (deel) en Ternesselei (deel).

 

Op 30 mei 2023 adviseerde de hoofdinspecteur Dienst Nabijheidspolitie, wijk Wommelgem, van de politiezone Minos positief op het voorstel van het aanvullende reglement voor de Echelveldstraat.

 

Er werd advies gevraagd aan Brandweerzone Hulpverleningszone RAND, Brandweerpost Wommelgem, dit werd tot op heden nog niet ontvangen.

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld het aanvullend reglement voor de Echelveldstraat te wijzigen en goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Aanvullend verkeersreglement: Echelveldstraat  - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1

Het aanvullend verkeersreglement voor de Echelveldstraat goedgekeurd door de gemeenteraad op 2 juli 1996 en op 19 oktober 2004 op te heffen.

 

Artikel 2

Op de Echelveldstraat vanaf het kruispunt met de Adolf Mortelmansstraat tot het kruispunt met de Hoevenstraat in de richting van de Hoevenstraat geldt:

verboden rijrichting voor iedere bestuurder;

de maatregel geldt niet voor fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speed pedelecs.

Op de Echelveldstraat vanaf het kruispunt met de Hoevenstraat tot het kruispunt met de

Adolf Mortelmansstraat in de richting van de Adolf Mortelmansstraat geldt:

toegelaten rijrichting op de openbare weg met eenrichtingsverkeer;

fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speed pedelecs mogen in de twee richtingen rijden.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden C1 met onderbord M12

        verkeersborden F19 met onderbord M18

 

Artikel 3

Op de Echelveldstraat vanaf het kruispunt met de Hoevenstraat tot het kruispunt met de Luit. Karel Caluwaertsstraat aan beide kanten van de straat, geldt:

het parkeren is voorbehouden voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen;

het begin van de parkeerreglementering wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden E9b met onderborden GXa

 

Artikel 4

Op de Echelveldstraat aan het kruispunt met de Hoevenstraat, aan beide zijden van het kruispunt, geldt:

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        Wegmarkeringen in de vorm van witte banden, evenwijdig met de as van de rijbaan, zoals bepaald in art. 76§3 van de wegcode

 

Artikel 5

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 15 06 2023

 

Aanvullend verkeersreglement: Ternesselei  - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 5 juni 1989 besliste de gemeenteraad de voorgaande aanvullende verkeersreglementen voor de Ternesselei in te trekken en te vervangen door:

        de toegang tot de Autolei wordt verboden voor iedere bestuurder;

        de toegang tot het gedeelte van Draaiboomstyraat tot Autolei, in de richting van de Autolei, wordt verboden voor iedere bestuurder, uitgezonderd plaatselijk verkeer;

        stilstaan en parkeren wordt verboden langs de onpare zijde, van nr 105 t.e.m. nr 121;

        parkeren wordt verboden langs de pare zijde, van nr 2 tot de Doornaardstraat, en langs de onpare zijde van nr 235 tot nr 237;

        parkeren wordt verplicht op de verhoogde berm langs de pare zijde van nr 64 t.e.m. nr 90;

        parkeren wordt uitsluitend toegelaten voor personenwagens langs de onpare zijde, van nr 1 tot Doornaardstraat;

        parkeren wordt uitsluitend toegelaten voor voertuigen gebruikt door mindervaliden t.h.v. nr 45;

        de rijbaan wordt verdeeld in rijstroken tussen Draaiboomstraat en Hoevenstraat; voorsorteringspijlen worden aangebracht voor het kruispunt met de Nijverheidsstraat en voor het klruispunt met de Hoevenstraat;

        de denkbeeldige rand van de rijbaan wordt aangeduid met een doorlopende witte streep van nr 108 t.e.m. nr 120;

        een verplicht fietspad wordt aangelegd op eigen bedding, langs beide zijden, tussen nr 1 en de Hoevenstraat en tussen nr 28 en de Hoevenstraat, met t.h.v. de zijstraten een oversteekplaats voor fietsers en tweewielige bromfietsers;

        een fietspad wordt afgebakend door 2 evenwijdige witte onderbroken- strepen, langs de pare zijde van Hoevenstraat tot Autolei en langs de onpare zijde van Autolei tot Hoevenstraat;

        een oversteekplaats voor fietsers en tweewielige bromfietsers, gevormd door twee onderbrogen strepen, wordt afgebekend t.h.v. de Hoevenstraat en de Draaiboomstraat;

        een oversteekplaats voor voetgangers wordt afgebakend t.h.v. de Autolei, Nijverheidsstraat, Van Tichelenlei, Guddegemstraat en Hoevenstraat;

        parkeervakken voor haaks parkeren worden afgebakend aan de pare zijde tussen Draaiboomstraat en Autolei.

 

Op 22 oktober 2020 keurde de gemeenteraad een aanvullend verkeersreglement goed om de zones af te bakenen waar de toegang verboden is voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 3,5 ton, uitgezonderd laden en lossen.

 

Op 22 december 2022 besliste de gemeenteraad om in het gebied Wommelgem Noord een zone in te stellen waar het verboden is voor bestuurders om sneller te rijden dan 50 km per uur.

 

Op 16 september 2021 ging de gemeenteraad akkoord met opdracht nr. GOW/WOM/26-20 “Wegen- en rioleringswerken Dasstraat (deel) en Ternesselei (deel)" en het hiervoor opgemaakte bestek en bijhorende raming, opgesteld door de ontwerper, Gowaco BVBA, Sint Gummarusstraat 7 te 2520 Emblem.

Hierin werden aanpassingen aan de verkeerscirculatie in de Ternesselei, Dasstraat en omgeving voorzien.

 

Juridische gronden

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

 

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

Adviezen

Op 22 maart 2021 ging de gemeenteraadscommissie mobiliteit akkoord met het voorgestelde verkeerscirculatieplan voor de Ternesselei en Dasstraat bij de herinrichting van de Dasstraat (deel) en Ternesselei (deel).

 

Op 1 juni 2023 adviseerde de hoofdinspecteur Dienst Nabijheidspolitie, wijk Wommelgem, van de politiezone Minos positief op het voorstel voor de Ternesselei.

 

Er werd advies gevraagd aan Brandweerzone Hulpverleningszone RAND, Brandweerpost Wommelgem, dit werd tot op heden nog niet ontvangen.

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld het aanvullend reglement voor de Ternesselei te wijzigen en goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Aanvullend verkeersreglement: Ternesselei  - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1

Het aanvullend verkeersreglement voor de Ternesselei goedgekeurd door de gemeenteraad op 5 juni 1989 op te heffen.

 

Artikel 2

Op de Ternesselei ter hoogte van het kruispunt met de Uilenbaan geldt:

de bestuurders hebben voorrang.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden B15.

 

Artikel 3

Op de Ternesselei op het fietspad ter hoogte van het kruispunt met de Autolei geldt:

de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord B1;

        wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken, haaks op de rand van de rijbaan, overeenkomstig art.76.2 van de wegcode.

 

Artikel 4

Op de Ternesselei van huisnummer 1 tot kruispunt Terstraetenweg geldt:

verboden rijrichting voor iedere bestuurder;

de maatregel geldt niet voor fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speed pedelecs.

In de tegenovergestelde richting geldt:

toegelaten rijrichting op de openbare weg met eenrichtingsverkeer;

fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speed pedelecs mogen in de twee richtingen rijden.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden C1, aangevuld met onderborden M12;

        Verkeersborden F19, aangevuld met onderborden M18.

 

Artikel 5

Op de Ternesselei ter hoogte van het kruispunt met de Autolei geldt:

verboden rijrichting voor iedere bestuurder.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord C1.

 

Artikel 6

Op de Ternesselei op de rotonde aan het kruispunt met de Hoevenstraat geldt:

verplicht rondgaand verkeer.

De bestuurders zijn verplicht de inrichting bestemd om het verkeer te leiden aan hun linkerhand te laten;

Op de Ternesselei in beide richtingen ter hoogte van de rotonde geldt:

de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden;

de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden D5;

        verkeersborden B1;

        wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken, haaks op de rand van de rijbaan, overeenkomstig art.76.2 van de wegcode.

 

Artikel 7

Op de Ternesselei op de rotonde aan het kruispunt met de Nijverheidsstraat en Van Tichelenlei geldt:

verplicht rondgaand verkeer.

De bestuurders zijn verplicht de inrichting bestemd om het verkeer te leiden aan hun linkerhand te laten;

Op de Ternesselei in beide richtingen ter hoogte van de rotonde geldt:

de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden;

de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden D5;

        verkeersborden B1;

        wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken, haaks op de rand van de rijbaan, overeenkomstig art.76.2 van de wegcode.

 

Artikel 8

Op de Ternesselei vanaf huisnummer 24 tot huisnummer 140 aan de noordzijde en vanaf huisnummer 140 tot de rotonde Ternesselei-Hoevenstraat aan de zuidzijde in beide richtingen geldt:

voetgangers moeten de weg die voor hen is voorbehouden volgen.

De toegang is verboden voor bestuurders van rijwielen.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden D11;

        verkeersborden C11.

 

Artikel 9

Op de Ternesselei, vanaf de Hoevenstraat tot huisnummer 170, in beide richtingen, geldt:

voetgangers, fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het deel van de openbare weg dat voor hen is voorbehouden volgen.

Voetgangers moeten daarbij het gedeelte rechts volgen, fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A het gedeelte links .

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord D9a ter hoogte van huisnummer 169.

 

Artikel 10

Op de Ternesselei, ter hoogte van de rotonde aan het kruispunt met de Nijverheidsstraat en Van Tichelenlei, in beide richtingen, geldt:

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het dubbelrichtings- fietspad volgen, voor zover het in de door hen gevolgde rijrichting is gesignaleerd.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden D7.

 

Artikel 11

Op de Ternesselei, vanaf huisnummer 330 tot het kruispunt met de Autolei, in beide richtingen, geldt:

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het enkelrichtings- fietspad volgen, voor zover het in de door hen gevolgde rijrichting is gesignaleerd.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden D7.

 

Artikel 12

Op de Ternesselei ter hoogte van

- de verhoogde verkeersgeleider aan huisnummer 206, in de richting van de Hoevenstraat,

- de verhoogde verkeersgeleider aan huisnummer 250, in de richting van de Autolei,

- de verhoogde verkeersgeleider bij het afrijden van de rotonde aan het kruispunt met de Van Tichelenlei, in de richting van de Hoevenstraat,

- de verhoogde verkeersgeleider bij het afrijden van de rotonde aan het kruispunt met de Nijverheidsstraat, in de richting van de Autolei,

- de verhoogde verkeersgeleider voor de rotonde aan het kruispunt met de Nijverheidsstraat en Van Tichelenlei in de richting van de Hoevenstraat

geldt:

de bestuurders zijn verplicht de hindernis langs rechts voorbij te rijden.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden D1d.

 

Artikel 13

Op de Ternesselei ter hoogte van huisnummer 287 en 301, in de richting van de Hoevenstraat, geldt:

het parkeren is verboden;

de parkeerreglementering geldt over een afstand van 20 m.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersbord E1 aangevuld met onderbord GXc "20m".

 

Artikel 14

Op de Ternesselei ter hoogte van huisnummers 10 (2 plaatsen), 64 (2 plaatsen) en overkant 134 (2 plaatsen) geldt:

het parkeren is toegelaten;

het parkeren is voorbehouden voor het laden van elektrische of hybride voertuigen.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden E9a "elektrisch laden".

 

Artikel 15

Op de Ternesselei ter hoogte van huisnummers 1 (1 plaats), 320 (1 plaats) en 326 (1 plaats) geldt:

het parkeren is toegelaten;

het parkeren is voorbehouden voor voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        verkeersborden E9a "personen met een handicap".

 

Artikel 16

Op de Ternesselei ter hoogte van de brug onder de autostrade geldt:

het is iedere bestuurder verboden de doorlopende streep te overschrijden, alsook links van de streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van een doorlopende witte streep overeenkomstig artikel 72.2 van de wegcode.

 

Artikel 17

Op de Ternesselei vanaf

- de rotonde aan de Hoevenstraat tot de rotonde aan het kruispunt met de Nijverheidsstraat en Van Tichelenlei,

- de rotonde aan het kruispunt met de Nijverheidsstraat en Van Tichelenlei tot de brug onder de autostrade,

- de brug onder de autostrade tot de Draaiboomstraat,

geldt:

het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep die de rijbaan in rijstroken verdeelt te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van een onderbroken witte streep overeenkomstig artikel 72.3 van de wegcode.

 

Artikel 18

Op de Ternesselei vanaf huisnummer 170 (rotonde Hoevenstraat) tot en met huisnummer 330 (kruispunt Autolei), in beide richtingen, geldt

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het fietspad volgen voor zover het rechts in hun rijrichting ligt.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van twee evenwijdige witte onderbroken strepen overeenkomstig artikel 74 van de wegcode.

 

Artikel 19

Op de Ternesselei vanaf

- huisnummer 170 tot de rotonde aan het kruispunt met de Nijverheidsstraat en Van Tichelenlei,

- het kruispunt met de Uilenbaan tot huisnummer 330

geldt:

de denkbeeldige rand van de rijbaan wordt aangeduid. Het deel van de openbare weg dat gelegen is aan de andere kant van deze streep is voorbehouden voor het stilstaan en parkeren, behalve op autosnelwegen en autowegen.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van een witte doorlopende streep die de denkbeeldige rand van de rijbaan aanduidt overeenkomstig artikel 75.2 van de wegcode.

 

Artikel 20

Op de Ternesselei ter hoogte van

- de rotonde van de Hoevenstraat, aan beide kanten,

- de Guddegemstraat

- rotonde van de Nijverheidsstraat - Van Tichelenlei, aan beide kanten,

- de Autolei

geldt:

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van witte banden evenwijdig met de as van de rijbaan, overeenkomstig art.76.3 van de wegcode.

 

Artikel 21

Op de Ternesselei ter hoogte van de rotonde aan het kruispunt met de Nijverheidsstraat en Van Tichelenlei geldt:

- fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken. Zij mogen in beide richtingen de oversteekplaats oprijden.

- de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden; de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van twee onderbroken strepen gevormd door witte vierkanten of parallellogrammen overeenkomstig artikel 76.4 van de wegcode;

        verkeersborden B1;

        wegmarkeringen in de vorm van een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken, haaks op de rand van de rijbaan, overeenkomstig art.76.2 van de wegcode.

 

Artikel 22

Op de Ternesselei ter hoogte van
- de rotonde aan het kruispunt met de Hoevenstraat, in beide richtingen,
- de Uilenbaan, om de Uilenbaan over te steken,
- de Draaiboomstraat, om de Draaiboomstraat over te steken,
- de Autolei, om de Ternesselei over te steken
geldt:

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van twee onderbroken strepen gevormd door witte vierkanten of parallellogrammen overeenkomstig artikel 76.4 van de wegcode.

 

Artikel 23

Op de Ternesselei ter hoogte van het kruispunt met de Uilenbaan, in de richting van de Hoevenstraat, geldt:

de bestuurders moeten de rijstrook volgen om in de door de pijlen aangewezen richting te rijden. Op het kruispunt moeten de bestuurders bovendien de richting volgen die aangewezen is op de rijstrook waarin zij zich bevinden.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van witte voorsorteringspijlen overeenkomstig artikel 77.1 van de wegcode.

 

Artikel 24

Op de Ternesselei ter hoogte van

- huisnummer 170 in de richting van de Autolei,

- huisnummer 192 in de richting van de Autolei,

- huisnummer 229 in de richting van de Hoevenstraat,

- huisnummer 251 in de richting van de Hoevenstraat,

- de verhoogde verkeersgeleider voor de rotonde van het kruispunt met de Nijverheidsstraat en Van Tichelenlei, in de richting van de Hoevenstraat,

- voor en na de bushalte voorbij de Nijverheidsstraat in de richting van Autolei,

- de verhoogde verkeersgeleider voor huisnummer 301 in de richting van de Hoevenstraat,

- voor en na de bushalte aan huisnummer 331 in de richting van de Hoevenstraat

geldt:

bestuurders mogen niet rijden, stilstaan of parkeren op de markeringen van de verkeersgeleider of het verdrijvingsvlak.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        wegmarkeringen in de vorm van witte evenwijdige schuine strepen overeenkomstig artikel 77.4 van de wegcode.

 

Artikel 25

Op de Ternesselei vanaf de Draaiboomstraat tot de Autolei aan de pare zijde geldt: voertuigen moeten parkeren binnen de afgebakende plaatsen.

 

Dit wordt gesignaleerd door:

        witte wegmarkeringen die de plaatsen afbakenen waar de voertuigen moeten staan overeenkomstig artikel 77.5 van de wegcode.

 

Artikel 26

Op de Ternesselei ter hoogte van de rotonde aan het kruispunt met de Nijverheidsstraat en Van Tichelenlei geldt in beide richtingen alvorens de rotonde op te rijden:

bestuurders moeten de verkeersdrempel dubbel voorzichtig en met matige snelheid naderen, zodat zij erover rijden met een snelheid die niet meer bedraagt dan 30 km per uur.

 

Artikel 27

Op de Ternesselei ter hoogte het kruispunt met de Autolei geldt:

bestuurders moeten de verkeersdrempel dubbel voorzichtig en met matige snelheid naderen, zodat zij erover rijden met een snelheid die niet meer bedraagt dan 30 km per uur.

 

Artikel 28

Het aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid te Brussel.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Wegen: Aanleg dubbelrichtingsfietspad Draaiboomstraat - Ternesselei (deel) en aanleg deel fiets-o-strade F107 Antwerpen - Ranst ter hoogte van Hoogveld - Samenwerkingsovereenkomst Lantis - Wommelgem - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

LANTIS werd opgericht op basis van het decreet van 13 december 2002, zoals laatst gewijzigd bij decreet van 13 juli 2012.

 

LANTIS is belast met de financiering, de realisatie, het beheer en de exploitatie van verkeersinfrastructuur in de Antwerpse regio met het oog op het bevorderen van de mobiliteit, in het bijzonder van de Oosterweelverbinding, dat bij beslissingen van de Vlaamse Regering van 24 september 2010 en 14 februari 2014 werd vastgelegd.

 

Met de Oosterweelverbinding zal de Ring (R1) om Antwerpen gesloten worden door de verbinding te maken tussen de R1 (Kennedytunnel) - E17 - E34/N49 op de Linkerscheldeoever en de R1 (Viaduct Merksem) - E19 - A12 noord op de Rechterscheldeoever.

 

Niettegenstaande LANTIS betracht om onder meer door de fasering van deze werken de verkeershinder zo veel als mogelijk te beperken, dient rekening gehouden te worden met mogelijke  hinder o.a. door langere reistijden en lokaal sluipverkeer, zo ook op grondgebied Wommelgem.

 

Op 27 april 2023 werd een ontwerp van samenwerkingsovereenkomst door LANTIS overgemaakt aan het gemeentebestuur Wommelgem.

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het decreet van 26 maart 2004 over de openbaarheid van bestuur.

 

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Fasering

Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst - GR     15 juni 2023

Goedkeuring plannen / bestek

Goedkeuring rooilijn en zaak der wegen

Goedkeuring omgevingsvergunning

Aanstellen Aannemer

Werken nutsvoorzieningen en wegenis

Voorlopige oplevering

Definitieve oplevering

 

Argumentatie

Met het oog op de vermindering van de hinder en de bevordering van duurzame mobiliteit

tussen de gemeente Wommelgem en de Antwerpse stads- en havenregio, wordt voornamelijk gekeken naar het verbeteren van fietsinfrastructuur op volgende locaties:

        Draaiboomstraat en deel Ternesselei

        Hoogveld

 

Na overleg wordt voorgesteld:

        een dubbelrichtingsfietspad met breedte 3 m aan te leggen tussen de Autolei en Ternesselei met aansluiting op de Ternesselei tot het kruispunt Uilenbaan/Ternesselei. Ter hoogte van het kruispunt Uilenbaan/Ternesselei wordt de oversteek op de Ternesselei geoptimaliseerd.

        een fietssnelweg van ca. 3,5 m breedte aan te leggen tussen Ruggeveldbrug en de aansluiting van het fietspad ter hoogte van de afrit 18 van de E34 naar de R11 richting Mortsel.

 

Het is aangewezen om hiervoor duidelijke afspraken te maken en deze afspraken te formaliseren in een Samenwerkingsovereenkomst (SWO) tussen LANTIS en het gemeentebestuur van Wommelgem.

 

Met huidige overeenkomst beogen partijen afspraken te treffen over flankerende maatregelen. Met flankerende maatregelen wordt een pakket aan maatregelen bedoeld ter bevordering van duurzame mobiliteit tussen de gemeente Wommelgem en de Antwerpse stads- en havenregio met tot doel een modal shift te realiseren ten voordele van het fietsverkeer en het openbaar vervoer, dit met zowel harde infrastructurele als zachte maatregelen.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Wegen: Fietspad Draaiboomstr en Hoogveld - SWO - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt de Samenwerkingsovereenkomst (SWO) betreffende de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad langsheen de Draaiboomstraat vanaf de Autolei tot het kruispunt Uilenbaan - Ternesselei inclusief de optimalisatie van de oversteek Ternesselei en de aanleg van een deel van de fiets-o-strade F107 Antwerpen - Ranst ter hoogte van Hoogveld i.k.v. goed.

 

Artikel 2

De gemeenteraad vaardigt de burgemeester en de algemeen directeur af om namens de gemeente de voormelde overeenkomst te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Lokale economie: Visienota Detailhandel - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 4 maart 2019 besliste het schepencollege om in te gaan op het aanbod van de POM Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, om een begeleidingstraject "Coachoperatie detailhandel" van 75 à 110 adviesdagen op te starten en hiervoor preferentieel samen te werken met de gemeenten Borsbeek en Wijnegem.

 

Op 26 september 2019 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst met de POM Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, in het kader van het project COach-OPeratie Detailhandel (COOP-DH) goed, die POM-gemeenten ondersteunt bij de opmaak van een Beleidsvisie Detailhandel. Dit traject werd opgestart met de gemeenten Wijnegem en Borsbeek.

 

Op 3 september 2021 werd ingeschreven voor ondersteuning inzake versterking van het kernwinkelgebied door de Profploeg, een initiatief van VLAIO. Het project is gestart op 10 februari 2022.

 

Op 27 oktober 2021 bezorgde POM Antwerpen de Beleidsvisie Detailhandel - conceptnota 3.0 in het kader van het project COach-OPeratie Detailhandel (COOP-DH).

 

Op 2 mei 2022 leverde het schepencollege een gunstig advies zonder opmerkingen af in het kader van de voorlopige vaststelling van het Gemeentelijk RUP 'Kernversterking' (Borsbeek).

 

Op 12 mei 2022 bezorgde POM Antwerpen een voorstel van vragenlijst voor de handelaren.

 

Op 16 mei 2022 werd de Beleidsvisie Detailhandel - conceptnota goedgekeurd door het schepencollege.

 

In augustus 2022 werden de handelaars bevraagd.

 

Op 9 februari 2023 werden de handelaars uitgenodigd op een infoavond over de Beleidsvisie Detailhandel - conceptnota.

 

Op 22 mei 2023 bezorgde POM Antwerpen de finale Beleidsvisie Detailhandel (versie juni 2023) in het kader van het project COach-OPeratie Detailhandel (COOP-DH).

 

Juridische gronden

Het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid dd. 15 juli 2016.

 

De artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur dd. 22 december 2017 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De artikelen 392 en 393 van het decreet over het lokaal bestuur dd. 22 december 2017 betreffende intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zonder rechtspersoonlijkheid en zonder beheersoverdracht.

 

Fasering

Goedkeuring Beleidsvisie Detailhandel - conceptnota CBS mei 2022

Overleg handelaren (tweesporig: generalistische vragenlijst en overleg) februari 2023

Goedkeuring Beleidsvisie Detailhandel GR juni 2023

Uitwerking in praktische leidraad POM juni 2023

Opmaak Plan van aanpak POM na juni 2023

 

Argumentatie

In Vlaanderen en ook in Wommelgem is er een trend naar minder winkels, maar met een grotere vloeroppervlakte. Hierdoor vindt er een verschuiving van de handelsactiviteiten plaats van de dorpskernen (Centrum en Kandonklaar) naar de grote invalswegen.
De gemeente Wommelgem ging in op het aanbod van de Provincie Antwerpen / POM Antwerpen om een begeleidingstraject op te starten bij het uitwerken van een beleidsvisie voor detailhandel.

De Dienst Detailhandel van de Provincie Antwerpen ondersteunde de gemeente in de opmaak van een strategisch commercieel plan met inbegrip van een ruimtelijk-economische analyse van detailhandel, afbakening van het kernwinkelgebied en onderzoek naar ruimtelijke ontwikkelingsperspectieven voor detailhandel.

Deze geactualiseerde visie kan door strategische en operationele doelstellingen worden waargemaakt. De principes van kernversterking vormen de leidraad in deze visie. Het voorgestelde actieplan zorgt voor de vertaling van de visie en de doelstellingen. In de praktijk zorgen maatregelen en instrumenten voor de uitvoering van deze acties.

Gerichte planningsinitiatieven worden ondersteund door de gemeentelijke kleinhandelsvisie. Het strategisch commercieel plan is een verdere vertaling van het decreet integraal handelsvestigingsbeleid en de provinciale visie detailhandel.

 

De beleidsvisie maakt deel uit van een intergemeentelijke visie met de gemeenten Borsbeek en Wijnegem. De clustergemeenten stellen dezelfde doelstellingen voorop en streven naar maximale synergie, complementariteit en transparantie.


De Beleidsvisie Detailhandel kan hierin richting geven en basis zijn voor de uitwerking van een plan van aanpak om het kernwinkelgebied te versterken.

 

Aangezien in het RUP Kernversterking Borsbeek de afbakening iets verder gaat dan wat in de Wommelgemse Beleidsvisie Detailhandel - conceptnota voorzien werd, kan voor de Wommelgemse zijde best worden beslist om het winkelgebied daar af te bakenen tot Herentalsebaan nr. 274.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Lokale economie: Visienota Detailhandel - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Enig artikel

De Beleidsvisie Detailhandel in het kader van het project COach-OPeratie Detailhandel (COOP-DH), goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Grondruil: Ternesselei 108 - Ontwerp van akte - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het gedeelte van het perceel gelegen te Wommelgem, Ternesselei 108, kadastraal gekend als sectie C, nr. 573L2, gelegen vóór de rooilijn, met een oppervlakte volgens meting van 95 m², wordt geruild met het perceel gelegen te Wommelgem, Ternesselei 108, gelegen achter de rooilijn, met een oppervlakte volgens meting van 202 m².

 

Het opmetingsplan, opgemaakt door Glenn Bertels op 24 februari 2023.

 

Het ontwerp van akte, opgemaakt door notaris Evi Jansen.

 

Juridische gronden

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

De financieel directeur verleende op 31 mei 2023 een visum met nummer 2023/52.

 

Argumentatie

In het ontwerp van akte zijn geen bepalingen opgenomen die de belangen van de gemeente kunnen schaden.

 

De overdracht geschiedt voor openbaar nut, met name het afgestane grondgedeelte wordt ingelijfd bij de openbare wegenis.

 

Financiële weerslag

Investeringsbudget

Omschrijving

Bedrag

Grondruil Ternesselei 108

€ 2.000,00

 

Deze uitgave is voorzien op:

budget:

2023

 

investeringsproject:

WEGEN

BOH Wegen, riolering en toebehoren

algemene rekening:

22401007

Grondwerken en verhardingen van de rijweg

beleidsitem:

020000

Wegen

actie:

2/1/1/1

Lokaal herstellen van wegen, fietspaden en voetpaden op basis van bemerkingen en vaststellingen binnen de budgettaire mogelijkheden, in eigen beheer of via beperkte opdrachten (variabel)

voorzien:

€ 169 377,10

 

beschikbaar:

€ 167 777,10

 

 

 

 

Deze uitgave zal ingeboekt worden op:

budget:

2023

 

investeringsproject:

WEGEN

BOH Wegen, riolering en toebehoren

algemene rekening:

22008000

Terreinen van wegen

beleidsitem:

020000

Wegen

actie:

2/1/2/18

Heraanleggen van de Dasstraat en Ternesselei (tot Hoevenstraat) met bijhorende rioleringswerken

 

Besluit

Grondruil: Ternesselei 108 - Ontwerp van akte - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1

De ruil van een perceel grond, gelegen vóór de rooilijn te Wommelgem, Ternesselei 108, kadastraal gekend als sectie C, nr. 573L2, met een oppervlakte volgens meting van 95 m², met een perceel grond, gelegen achter de rooilijn te Wommelgem, Ternesselei 108, met een oppervlakte van 202 m², te aanvaarden.

 

Artikel 2

De kosteloze grondafstand geschiedt voor openbaar nut, met name om ingelijfd te worden bij de openbare wegenis.

 

Artikel 3

Het ontwerp van akte goed te keuren.

 

Artikel 4

De burgemeester en de algemeen directeur af te vaardigen om namens de gemeente de akte van kosteloze grondafstand te ondertekenen.

 

Artikel 5

De nodige budgetten te zullen verschuiven in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Kosteloze grondafstand: Ternesselei 45 - Ontwerp van akte - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het gedeelte van het perceel gelegen te Wommelgem, Ternesselei 45, kadastraal bekend als sectie C, nr. 434F3, gelegen vóór de rooilijn, met een oppervlakte volgens meting van

28 m², wordt kosteloos overgedragen aan de gemeente.

 

Het opmetingsplan, opgemaakt door Glenn Bertels op 22 februari 2023.

 

Het ontwerp van akte, opgemaakt door notaris Evi Jansen.

 

Juridische gronden

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

De financieel directeur verleende op 31 mei 2023 een visum met nummer 2023/53.

 

Argumentatie

In het ontwerp van akte zijn geen bepalingen opgenomen die de belangen van de gemeente kunnen schaden.

 

De overdracht geschiedt voor openbaar nut, met name het afgestane grondgedeelte wordt ingelijfd bij de openbare wegenis.

 

Financiële weerslag

Investeringsbudget

Omschrijving

Bedrag

Grondafstand Ternesselei 45

€ 3.000,00

 

Deze uitgave is voorzien op:

budget:

2023

 

investeringsproject:

WEGEN

BOH Wegen, riolering en toebehoren

algemene rekening:

22401007

Grondwerken en verhardingen van de rijweg

beleidsitem:

020000

Wegen

actie:

2/1/1/1

Lokaal herstellen van wegen, fietspaden en voetpaden op basis van bemerkingen en vaststellingen binnen de budgettaire mogelijkheden, in eigen beheer of via beperkte opdrachten (variabel)

voorzien:

€ 169 377,10

 

beschikbaar:

€ 165 777,10

 

 

 

 

Deze uitgave zal ingeboekt worden op:

budget:

2023

 

investeringsproject:

WEGEN

BOH Wegen, riolering en toebehoren

algemene rekening:

22008000

Terreinen van wegen

beleidsitem:

020000

Wegen

actie:

2/1/2/18

Heraanleggen van de Dasstraat en Ternesselei (tot Hoevenstraat) met bijhorende rioleringswerken

 

Besluit

Kosteloze grondafstand: Ternesselei 45 - Ontwerp van akte - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1

De kosteloze grondafstand van een perceel grond, gelegen vóór de rooilijn gelegen te Wommelgem, Ternesselei 45, kadastraal gekend als sectie C, nr. 434F3, met een oppervlakte volgens meting van 28 m², te aanvaarden.

 

Artikel 2

De kosteloze grondafstand geschiedt voor openbaar nut, met name om ingelijfd te worden bij de openbare wegenis.

 

Artikel 3

Het ontwerp van akte goed te keuren.

 

Artikel 4

De burgemeester en de algemeen directeur af te vaardigen om namens de gemeente de akte van kosteloze grondafstand te ondertekenen.

 

Artikel 5

De nodige budgetten te zullen verschuiven in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Kosteloze grondafstand: Vremdesteenweg 45 - Ontwerp van akte - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het gedeelte van het perceel gelegen te Wommelgem, Vremdesteenweg 45, kadastraal bekend als sectie D, nr. 188H7, gelegen vóór de rooilijn, met een oppervlakte volgens meting van 5 m², wordt kosteloos overgedragen aan de gemeente.

 

Het opmetingsplan, opgemaakt door Glenn Bertels op 28 februari 2023.

 

Het ontwerp van akte, opgemaakt door notaris Evi Jansen.

 

Juridische gronden

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

De financieel directeur verleende op 31 mei 2023 een visum met nummer 2023/54.

 

Argumentatie

In het ontwerp van akte zijn geen bepalingen opgenomen die de belangen van de gemeente kunnen schaden.

 

De overdracht geschiedt voor openbaar nut, met name het afgestane grondgedeelte wordt ingelijfd bij de openbare wegenis.

 

Financiële weerslag

Investeringsbudget

Omschrijving

Bedrag

Grondafstand Vremdesteenweg 45

€ 3.000,00

 

Deze uitgave is voorzien op:

budget:

2023

 

investeringsproject:

WEGEN

BOH Wegen, riolering en toebehoren

algemene rekening:

22008000

Terreinen van wegen - Gemeenschapsgoederen

beleidsitem:

020000

Wegen

actie:

2/1/2/10

 Aanleggen van fietspad op de Vremdesteenweg tot gemeentegrens Boechout, het heraanleggen van de weg en heraanleggen van de riolering vanaf kruispunt Stommehoevenstraat tot gemeentegrens

voorzien:

€ 10 000,00

 

beschikbaar:

€ 10 000,00

 

 

 

 

Deze uitgave zal ingeboekt worden op:

budget:

2023

 

investeringsproject:

WEGEN

BOH Wegen, riolering en toebehoren

algemene rekening:

22008000

Terreinen van wegen

beleidsitem:

020000

Wegen

actie:

2/1/2/10

Aanleggen van fietspad op de Vremdesteenweg tot gemeentegrens Boechout, het heraanleggen van de weg en heraanleggen van de riolering vanaf kruispunt Stommehoevenstraat tot gemeentegrens

 

Besluit

Kosteloze grondafstand: Vremdesteenweg 45 - Ontwerp van akte - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1

De kosteloze grondafstand van een perceel grond, gelegen vóór de rooilijn gelegen te Wommelgem, Vremdesteenweg 45, kadastraal gekend als sectie D, nr. 188H7, met een oppervlakte volgens meting van 5 m², te aanvaarden.

 

Artikel 2

De kosteloze grondafstand geschiedt voor openbaar nut, met name om ingelijfd te worden bij de openbare wegenis.

 

Artikel 3

Het ontwerp van akte goed te keuren.

 

Artikel 4

De burgemeester en de algemeen directeur af te vaardigen om namens de gemeente de akte van kosteloze grondafstand te ondertekenen.

 

Artikel 5

De nodige budgetten te zullen verschuiven in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Kosteloze grondafstand: Vremdesteenweg 47 - Ontwerp van akte - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het gedeelte van het perceel gelegen te Wommelgem, Vremdesteenweg 47, kadastraal bekend als sectie D, nr. 188L5 gelegen vóór de rooilijn, met een oppervlakte volgens meting van 7 m², wordt kosteloos overgedragen aan de gemeente.

 

Het opmetingsplan, opgemaakt door Glenn Bertels op 28 februari 2023.

 

Het ontwerp van akte, opgemaakt door notaris Evi Jansen.

 

Juridische gronden

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

De financieel directeur verleende op 31 mei 2023 een visum met nummer 2023/55.

 

Argumentatie

In het ontwerp van akte zijn geen bepalingen opgenomen die de belangen van de gemeente kunnen schaden.

 

De overdracht geschiedt voor openbaar nut, met name het afgestane grondgedeelte wordt ingelijfd bij de openbare wegenis.

 

Financiële weerslag

Investeringsbudget

Omschrijving

Bedrag

Grondafstand Vremdesteenweg 47

€ 3.000,00

 

Deze uitgave is voorzien op:

budget:

2023

 

investeringsproject:

WEGEN

BOH Wegen, riolering en toebehoren

algemene rekening:

22008000

Terreinen van wegen - Gemeenschapsgoederen

beleidsitem:

020000

Wegen

actie:

2/1/2/10

 Aanleggen van fietspad op de Vremdesteenweg tot gemeentegrens Boechout, het heraanleggen van de weg en heraanleggen van de riolering vanaf kruispunt Stommehoevenstraat tot gemeentegrens

voorzien:

€ 10 000,00

 

beschikbaar:

€ 7 000,00

 

 

 

 

Deze uitgave zal ingeboekt worden op:

budget:

2023

 

investeringsproject:

WEGEN

BOH Wegen, riolering en toebehoren

algemene rekening:

22008000

Terreinen van wegen

beleidsitem:

020000

Wegen

actie:

2/1/2/10

 Aanleggen van fietspad op de Vremdesteenweg tot gemeentegrens Boechout, het heraanleggen van de weg en heraanleggen van de riolering vanaf kruispunt Stommehoevenstraat tot gemeentegrens

 

Besluit

Kosteloze grondafstand: Vremdesteenweg 47 - Ontwerp van akte - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1

De kosteloze grondafstand van een perceel grond, gelegen vóór de rooilijn gelegen te Wommelgem, Vremdesteenweg 47, kadastraal gekend als sectie D, nr. 188L5, met een oppervlakte volgens meting van 7 m², te aanvaarden.

 

Artikel 2

De kosteloze grondafstand geschiedt voor openbaar nut, met name om ingelijfd te worden bij de openbare wegenis.

 

Artikel 3

Het ontwerp van akte goed te keuren.

 

Artikel 4

De burgemeester en de algemeen directeur af te vaardigen om namens de gemeente de akte van kosteloze grondafstand te ondertekenen.

 

Artikel 5

De nodige budgetten te zullen verschuiven in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Kosteloze grondafstand: Vremdesteenweg 49 - Ontwerp van akte - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Het gedeelte van het perceel gelegen te Wommelgem, Vremdesteenweg 49, kadastraal bekend als sectie D, nr. 188Z7, gelegen vóór de rooilijn, met een oppervlakte volgens meting van 37 m², wordt kosteloos overgedragen aan de gemeente.

 

Het opmetingsplan, opgemaakt door Glenn Bertels op 28 februari 2023.

 

Het ontwerp van akte, opgemaakt door notaris Evi Jansen.

 

Juridische gronden

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

De financieel directeur verleende op 31 mei 2023 een visum met nummer 2023/56.

 

Argumentatie

In het ontwerp van akte zijn geen bepalingen opgenomen die de belangen van de gemeente kunnen schaden.

 

De overdracht geschiedt voor openbaar nut, met name het afgestane grondgedeelte wordt ingelijfd bij de openbare wegenis.

 

Financiële weerslag

Investeringsbudget

Omschrijving

Bedrag

Grondafstand Vremdesteenweg 49

€ 3.000,00

 

Deze uitgave is voorzien op:

budget:

2023

 

investeringsproject:

WEGEN

BOH Wegen, riolering en toebehoren

algemene rekening:

22008000

Terreinen van wegen - Gemeenschapsgoederen

beleidsitem:

020000

Wegen

actie:

2/1/2/10

 Aanleggen van fietspad op de Vremdesteenweg tot gemeentegrens Boechout, het heraanleggen van de weg en heraanleggen van de riolering vanaf kruispunt Stommehoevenstraat tot gemeentegrens

voorzien:

€ 10 000,00

 

beschikbaar:

€ 4 000,00

 

 

 

 

Deze uitgave zal ingeboekt worden op:

budget:

2023

 

investeringsproject:

WEGEN

BOH Wegen, riolering en toebehoren

algemene rekening:

22008000

Terreinen van wegen

beleidsitem:

020000

Wegen

actie:

2/1/2/10

 Aanleggen van fietspad op de Vremdesteenweg tot gemeentegrens Boechout, het heraanleggen van de weg en heraanleggen van de riolering vanaf kruispunt Stommehoevenstraat tot gemeentegrens

 

Besluit

Kosteloze grondafstand: Vremdesteenweg 49 - Ontwerp van akte - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1

De kosteloze grondafstand van een perceel grond, gelegen vóór de rooilijn gelegen te Wommelgem, Vremdesteenweg 49, kadastraal gekend als sectie D, nr. 188Z7, met een oppervlakte volgens meting van 37 m², te aanvaarden.

 

Artikel 2

De kosteloze grondafstand geschiedt voor openbaar nut, met name om ingelijfd te worden bij de openbare wegenis.

 

Artikel 3

Het ontwerp van akte goed te keuren.

 

Artikel 4

De burgemeester en de algemeen directeur af te vaardigen om namens de gemeente de akte van kosteloze grondafstand te ondertekenen.

 

Artikel 5

De nodige budgetten te zullen verschuiven in een volgende budgetherziening.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Zaak der wegen: Rooilijnplan Mariastraat - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

De aanvraag ingediend door LWRSN bvba, gevestigd De Pont 30 te 2970 Schilde, aangaande het ontwerp van een nieuw rooilijnplan en het vestigen van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid in functie van een semi-publiek park, op het perceel, gelegen Mariastraat.

 

Juridische gronden

Het Decreet over het lokaal bestuur, van 22 december 2017.

 

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, van 20 augustus 2009 (VCRO) en de bijbehorende uitvoeringsbesluiten.

 

Het Decreet houdende de gemeentewegen, van 3 mei 2019.

 

Argumentatie

De beoogde bouwwerken houden de aanleg van een nieuwe rooilijn in, in functie van het verbreden van het openbaar domein ter hoogte van de Mariastraat. Verder wordt ook de aanleg van een semi-publiek park ter hoogte van de Mariastraat beoogd. Daarbij is het decretaal bepaald dat de gemeenteraad een beslissing treft betreffende het tracé van de ontworpen gemeenteweg alvorens een beslissing te nemen over de omgevingsvergunnings- aanvraag.

 

In het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 7 februari 2023 tot en met 8 maart 2023. Dit openbaar onderzoek werd vroegtijdig stopgezet en een nieuw openbaar onderzoek werd georganiseerd van 17 februari 2023 tot en met 18 maart 2023. Er werd één bezwaarschrift ingediend. Het bezwaarschrift bevat geen elementen met betrekking tot de zaak der wegen. De gemeenteraad heeft hierin dan ook geen bevoegdheid. Dit bezwaarschrift zal besproken worden in de uiteindelijke beslissing van het college van burgemeester en schepenen betreffende de omgevingsvergunningsaanvraag.

 

De nieuwe rooilijn ter hoogte van de Mariastraat zorgt voor een praktisch beter inrichtbaar openbaar domein, waardoor ruimte vrijkomt om de nodige verbindingen voor zwakke weggebruikers te realiseren en de ontsluiting tot de nieuwe ontwikkeling van de voorliggende vergunningsaanvraag op een degelijke en verkeersveilige manier te organiseren. Het semi-publiek park ligt volledig ingesloten in het bouwblok en biedt zowel voor het bouwblok zelf als voor de omgeving de mogelijkheid tot doorsteken voor zwakke weggebruikers, ruimte om op een kwalitatieve manier te vertoeven, ... De voorliggende beslissing over de zaak der wegen kadert in die zin dan ook in het algemeen belang.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Zaak der wegen: Rooilijnplan Mariastraat - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Enig artikel

De nieuwe rooilijn ter hoogte van de Mariastraat en de vestiging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid, in functie van de aanleg van een semi-publiek park, zoals aangeduid op de bij de aanvraag gevoegde plannen, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Notulen GR van 15 06 2023

 

Voorlopige aanduiding WORG Kapelleveld II: Advies

 

Motivering

Feiten en context

Aan de gemeenteraad wordt advies gevraagd over de voorlopige aanduiding van het watergevoelig openruimtegebied (WORG) Kapelleveld II. Het advies kan worden uitgebracht tot en met 4 augustus 2023.

 

Er wordt steeds meer ruimte bebouwd en verhard in Vlaanderen. Het water kan daardoor moeilijker in de bodem dringen en er blijft minder ruimte vrij om het water tijdelijk op te vangen bij hevige regenbuien. Om Vlaanderen beter te beschermen, wil de Vlaamse Regering het waterbergend vermogen van bepaalde watergevoelige gebieden vrijwaren en voldoende ruimte voorzien voor water. De Vlaamse Regering wil deze gebieden herbestemmen naar een openruimtefunctie via een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) of door aanduiding als watergevoelig openruimtegebied.

 

Op 5 mei 2023 besliste de Vlaamse Regering tot de voorlopige aanduiding van de eerste twaalf watergevoelige openruimtegebieden. Eén van deze gebieden betreft Kapelleveld II, volledig gelegen op het grondgebied van de gemeente Wommelgem. Dit gebied werd eerder door de Vlaamse Regering reeds aangeduid als Signaalgebied. Signaalgebieden zijn nog niet ontwikkelde watergevoelige gebieden met een harde bestemming, waarvoor de Vlaamse Regering besliste dat het beter is om deze niet meer te ontwikkelen en te herbestemmen. De herbestemming gebeurt via een ruimtelijk uitvoeringsplan of door aanduiding als watergevoelig openruimtegebied.

 

Een aanduiding als watergevoelig openruimtegebied heeft als gevolg dat de huidige bestemming van het gebied (industriegebied met openbaar karakter) niet meer gerealiseerd kan worden. In deze gebieden kunnen dus geen vergunningen meer verleend worden voor bijvoorbeeld nieuwe woningen of bedrijven. In de plaats krijgt het gebied de bestemming van de bij Decreet vastgelegde stedenbouwkundige voorschriften voor watergevoelig openruimtegebied.

 

Met de procedure voor de aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden wordt dezelfde vergoeding voor planschade voorzien als bij ruimtelijke uitvoeringsplannen. Na de definitieve herbestemming tot watergevoelig openruimtegebied hebben eigenaars twee jaar de tijd om van de mogelijkheid tot planschade gebruik te maken. De planschade is ten laste van de plannende overheid, in dit geval de Vlaamse overheid. De herziening van de planschaderegeling is opgenomen in het Instrumentendecreet van 26 mei 2023. De Vlaamse Regering zal de watergevoelige openruimtegebieden pas definitief goedkeuren nadat deze planschaderegeling in voege is opdat eigenaars van deze herziene berekening gebruik kunnen maken.

 

Juridische gronden

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 15 juni 2018 houdende nadere regels voor de aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden.

 

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, van 20 augustus 2009 (VCRO) en de bijbehorende uitvoeringsbesluiten.

 

Argumentatie

De beslissing van de Vlaamse Regering voor de aanduiding van het betreffende gebied ter hoogte van Kapelleveld II als watergevoelig openruimtegebied (WORG) ligt in lijn met de reeds eerdere beslissingen over de toekomst van dit gebied, met name de beslissing om het gebied aan te duiden als Signaalgebied. Het lokaal bestuur kon zich toen ook reeds vinden in deze beslissing en kan dan ook de voorlopige aanduiding van Kapelleveld II als WORG gunstig beoordelen.

 

Het ontwikkelingsperspectief voorgesteld door de Algemene Bekkenvergadering op 6 mei 2011 stelt voor deelgebied 2, niet mee opgenomen in het WORG, het volgende:

 

'Deelgebied 2, het hoger gelegen interfluvium tussen Diepe Beek en Keerbeek, wordt in de huidige toestand veel minder aangesproken vanuit het watersysteem. De claim vanuit water is hier dan ook opvallend kleiner. Een doordachte ontwikkeling, die het huidig waterbufferend vermogen van de gronden niet hypothekeert (cfr bepalingen gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor hemelwater, geen ophogingen, minimale bodemverharding,…), is hier mogelijk. De vraag is evenwel of een dergelijke ontwikkeling te rijmen valt met een bestemming als regionaal bedrijventerrein met openbaar karakter.'

 

Dit laatste verdient de nodige aandacht. Het lijkt, door het aanduiden van het deel van Kapelleveld II ten noorden van de beek (deelgebied 1) als WORG, niet gewenst om nog een ontwikkeling mogelijk te maken binnen deelgebied 2. Dit zou immers tot een weinig ruimtelijk samenhangend geheel leiden en zal ook enkel toegankelijk zijn via de Keerbaan, die voor een significante toename van het verkeer niet is uitgerust. De impact van een dergelijke ontwikkeling op de onmiddellijke omgeving, met name de woningen in de Keerbaan, lijkt niet te kunnen worden verantwoord. Er wordt in die zin dan ook op aangedrongen bij de Vlaamse Regering om in het lopende planningsproces van het GRUP Groenpool het volledige industrieterrein met openbaar karakter (zoals voorzien in het gewestplan) om te zetten naar openruimtegebied.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Voorlopige aanduiding WORG Kappeleveld II: Advies
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1

Een gunstig advies uit te brengen aan de Vlaamse Regering over de voorlopige aanduiding als watergevoelig openruimtegebied van Kapelleveld II.

 

Artikel 2

Er bij de Vlaamse Regering op aan te dringen om in het lopende planningsproces van het GRUP Groenpool het volledige industriegebied met openbaar karakter, zoals opgenomen in het gewestplan, om te zetten naar openruimtegebied.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 15 06 2023

 

BKO 't Evertje: Huishoudelijk reglement - Aanpassing - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

In gemeenteraadszitting van 25 februari 2021 werd het huishoudelijk reglement van buitenschoolse kinderopvang 't Evertje goedgekeurd. Het huishoudelijk reglement is aan een herziening toe. De aangepaste regelgeving en wijzigingen in vergelijking met de buurgemeenten maken dit noodzakelijk.

 

Juridische gronden

Het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2021 betreffende goedkeuring van het huishoudelijk reglement van buitenschoolse kinderopvang 't Evertje.

 

Adviezen

Het gunstig advies van Team Kind (lokaal overleg kinderopvang), verleend in zitting van 2 mei 2023.

 

Argumentatie

In het voorgestelde reglement wordt rekening gehouden met de noodzakelijke aanpassingen in vergelijking met de andere buurgemeenten op vlak van de voorrangsregels.

 

Er wordt voorgesteld om onderstaande aanvullingen en wijzigingen op te nemen in het huishoudelijk reglement (zie bijlage).

 

Artikel 1.2 Kinderopvanglocatie

Adres wordt toegevoegd en telefoonnummer

"Telefoon: 0475-22 84 87

(bereikbaar tussen 10u-12u en 13u-18u, in vakanties tussen 7.30u-18u)"

 

Artikel 2.1 De aangeboden kinderopvang

Aanpassing dat we ons niet meer enkel richten op kinderen woonachtig in Wommelgem, maar ook op schoolgaande kinderen buiten onze gemeente volgens specifieke voorrangsregels.

"BKO ’t Evertje richt zich tot alle schoolgaande kinderen van het kleuter- en lager onderwijs uit alle onderwijsnetten in de gemeente Wommelgem, maar hanteert enkele voorrangsregels die u onder punt 2.2.3 kan terugvinden."

 

Artikel 2.2.2 Een plaats reserveren

De timingen voor inschrijven en annuleren werden aangepast zodat er minder verwarring mogelijk is. Op schooldagen tot dag ervoor 23.59u en in schoolvakanties tot 1 week voor de start van de vakantieperiode.

 

Artikel 2.2.3 Voorrangsregels

Ook kinderen die in Wommelgem naar school gaan, maar niet in Wommelgem wonen zullen als laatste de kans krijgen om in te schrijven indien er nog plaats beschikbaar is. En personeelsleden van de BKO zullen steeds beschouwd worden als inwoner van Wommelgem. Deze aanpassing voeren we door omdat deze werkwijze ook in buurgemeenten zo worden toegepast en we geen personeelsleden wensen te verliezen.

        "48u op voorhand opengezet worden voor kleuters (aan de hand van het geboortejaar). Dit omdat deze jonge kinderen een nog grotere behoefte aan een ‘veilig nest’, zorg en begeleiding hebben.

        24u op voorhand opengezet voor lagere school kinderen woonachtig in Wommelgem.

        Nadien bieden we ook de mogelijkheid aan kinderen die in Wommelgem naar school gaan, maar niet in Wommelgem wonen de kans om in te schrijven.

 

Personeelsleden van de BKO worden in deze voorrangsregels altijd beschouwd als inwoners van Wommelgem."

 

Artikel 2.6 Medicatie

Een doktersattest is niet langer wettelijk verplicht om medicatie toe te dienen in de kinderopvang, dus passen we dit gedeelte aan.

"Moet de opvang toch medicatie geven? Dan volstaat de informatie van de apotheker met vermelding van de naam van het kind, naam voorschrijver en de dosering en wijze van toediening. Geef de medicatie steeds af aan een begeleider (niet in boekentas of brooddoos). Bij wijzigingen aan de dosering/timing/… verwachten wij steeds een duidelijke e-mail met alle noodzakelijke info."

 

Artikel 3.2 Kortingen

De kinderopvang is verplicht om een reductie te geven indien er meerdere kinderen uit één gezin tegelijk aanwezig zijn in de opvang, dus dit werd ook toegevoegd.

"Bij opvang van twee of meerdere kinderen uit hetzelfde gezien die gelijktijdig aanwezig zijn, op eenzelfde dag, wordt er 25% korting gegeven op de totale ouderbijdrage. Deze vermindering is niet te combineren met het sociaal tarief."

 

Artikel 3.3 Boetetarieven

Steeds vaker werken kinderopvanginitiatieven met een jokersysteem, waarbij we ouders de kans bieden eens iets te vergeten zonder hiervoor onmiddellijk een boete te moeten innen.

"Omdat iedereen wel eens iets kan vergeten voorzien we (vanaf september 2023) per schooljaar, voor ieder kind 2 jokers die ingezet kunnen worden om een boete te voorkomen (uitgezonderd boete voor laattijdige afhaling). Ongebruikte jokers kunnen niet worden opgespaard of doorgegeven. "

 

Artikel 3.4 Betalingswijze

We bekijken de functionaliteit om de facturatie meer te automatiseren door het aanbieden van een domiciliëringsoptie. Dit als service naar de ouders toe en om de kans op vergeten betalingen te verkleinen.

"Facturen worden enkel per mail verzonden. Betalingen via een domiciliëring kunnen worden aangeboden van zodra deze functionaliteit in werking is."

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

BKO 't Evertje: Huishoudelijk reglement - Aanpassing - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
 

Artikel 1

Het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2021 aangaande goedkeuring van het huishoudelijk reglement van BKO ‘t Evertje wordt met onmiddellijke ingang opgeheven en vervangen door dit reglement.

 

Artikel 2

De tarieven zijn geldig twee maanden na het gemeenteraadsbesluit van 15 juni 2023, meer bepaald vanaf 1 september 2023.

 

Artikel 3

Het huishoudelijk reglement van BKO ‘t Evertje als volgt vast te stellen:

 

Huishoudelijk reglement BKO ‘t Evertje

 

Inhoudstafel

 

1 ALGEMENE INFORMATIE 

1.1 Organisator 

1.2 Kinderopvanglocatie

1.3       Openingsuren en sluitingsdagen  

1.4  Samenwerking met basisscholen  in Wommelgem

1.5 Opgroeien (Kind en Gezin) 

 

2 HET BELEID 

2.1 De aangeboden kinderopvang 

2.1.1 Het pedagogisch beleid: waarden, missie en visie 

2.1.2 Afspraken over eten en drinken 

2.1.3 Afspraken rond kleding

2.1.4 Afspraken over opvolging van de kinderen 

2.2 Inschrijving en plaatsen reserveren 

2.2.1    Inschrijving

2.2.2    Plaats reserveren

2.2.3    Voorrangsregels 

2.3 Brengen en ophalen van je kind

2.4 Ziekte of ongeval van een kind 

2.5 Medicatie

2.6 Veiligheid 

2.6.1 Veilige toegang

2.6.2  Afspraken over verplaatsing

 

3 TARIEVEN 

3.1 Hoeveel betaal je 

3.2 Kortingen 

3.3  Boetetarieven

3.4 Betalingswijze 

3.5       Wanbetalingen

3.6 Fiscaal attest

 

4 RECHTEN VAN HET GEZIN 

4.2 Meldingen of klachten

4.3 Respect voor de privacy en bescherming van de persoonlijke levenssfeer 

 

5 ANDERE DOCUMENTEN 

5.1 Verzekeringen 

5.2 Inlichtingenfiche en het aanwezigheidsregister 

 

6 WIJZIGINGEN IN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT EN OPZEGMODALITEITEN

6.1 Werkwijze bij wijziging van het huishoudelijk reglement

6.2.1 Opzegmodaliteiten voor het gezin

6.2.2 Opzegmodaliteiten voor de organisator 

 

7 TOT SLOT

 

1 ALGEMENE INFORMATIE

 

1.1 Organisator

Lokaal Bestuur Wommelgem is de organisator van buitenschoolse kinderopvang BKO ’t Evertje.

Rechtsvorm: Gemeentebestuur

Ondernemingsnummer: BE0207.535.161

Adres: Kaakstraat 2 te 2160 Wommelgem

Telefoon: 03-355 50 50

E-mail: info@wommelgem.be

Website: www.wommelgem.be

 

1.2 Kinderopvanglocatie

Naam: BKO 't Evertje

Adres: Brieleke 16 te 2160 Wommelgem

E-mail: bko@wommelgem.be

Telefoon: 0475-22 84 87 (bereikbaar tussen 10u-12u en 13u-18u, in vakanties tussen 7.30u-18u)

Website: https://www.wommelgem.be/dienst/3497/buitenschoolse-kinderopvang-t-evertje

 

1.3    Openingsuren en sluitingsdagen

Openingsuren:

        Op schooldagen

        Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: van 15u30 tot 18u00

        Woensdag: van 12u15 tot 18u00

        Op schoolvrije dagen van maandag tot en met vrijdag van 7u30 tot 18u00

(schoolvrije dag = pedagogische studiedag, facultatieve verlofdag en dagen van de schoolvakanties)

 

Sluitingsdagen:

- Zaterdag en zondag

- Nieuwjaarsdag = 1 januari

- 2 januari

- Paasmaandag

- Dag van de Arbeid = 1 mei

- O.H. Hemelvaart

- Vrijdag na Hemelvaartsdag

- Pinkstermaandag

- Feest van de Vlaamse Gemeenschap = 11 juli

- Nationale feestdag = 21 juli

- 15 augustus

- Allerheiligen = 1 november

- Wapenstilstand = 11 november

- 24 december vanaf 13u00

- Week tussen Kerstmis en Nieuwjaar

 

1.4 Samenwerking met basisscholen in Wommelgem

        Basisschool ’t Oogappeltje: Dasstraat 26, 2160 Wommelgem

        Basisschool’t Laar: Maria Clarastraat 60, 2160 Wommelgem

        Vrije basisschool Sint-Johanna: Torenstraat 30, 2160  Wommelgem

        Basisschool De Boomgaard: Lt. K. Caluwaertsstraat 41, 2160 Wommelgem

 

De voorbewaking organiseren de scholen zelf. Op maandagen, dinsdagen, donderdagen en vrijdagen voorzien ze ook een ‘korte’ naschoolse opvang tot 16u30.

 

BKO ’t Evertje verzorgt de ‘lange’ naschoolse kinderopvang op schooldagen tot 18u00.

 

Voor basisschool ’t Laar zal de ‘lange’ naschoolse opvang op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag op de school zelf gebeuren tot 18u. Op woensdagnamiddag en schoolvrije dagen zal de opvang voor deze kinderen steeds op ’t Evertje doorgaan.

 

1.5 Opgroeien (Kind en Gezin)

Het lokaal bestuur van Wommelgem heeft een erkenning voor de kinderopvanglocatie en voldoet aan de wettelijke voorwaarden.

 

Naam: Opgroeien (Kind en Gezin)

Adres: Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel

Telefoon: 078-150 100

E-mail: info@kindengezin.be

Website: http://www.kindengezin.be/contact-en-help/adressen

Contact kan je opnemen via het contactformulier op de website van Kind en Gezin:

http://www.kindengezin.be/formulieren/contact.jsp

 

2. HET BELEID

 

2.1 De aangeboden kinderopvang

Op schooldagen

BKO ’t Evertje richt zich tot alle schoolgaande kinderen van het kleuter- en lager onderwijs uit alle onderwijsnetten in de gemeente Wommelgem.

Kinderen die in de gemeente wonen maar elders naar school gaan, kunnen eveneens gebruik maken van de opvang. Deze dienen zelf naar ’t Evertje gebracht te worden door een volwassene die het kind aanmeldt bij een kinderbegeleider.

 

Tijdens de schoolvakanties

BKO ’t Evertje richt zich tot alle schoolgaande kinderen van het kleuter- en lager onderwijs uit alle onderwijsnetten in de gemeente Wommelgem, maar hanteert enkele voorrangsregels die u onder punt 2.2.3 kan terugvinden.

 

Opmerkingen:

        Niemand wordt op basis van cultuur, afkomst, nationaliteit, geslacht, geloof of levensovertuiging gediscrimineerd.

        Kinderen mogen geen eigen speelgoed meenemen naar de opvang.

        De buitenschoolse kinderopvang staat open voor kinderen met een beperking die een extra of specifieke zorgbehoefte nodig hebben. Samen met het team wordt de aard van de specifieke zorg bekeken en wordt er beslist of het kind op een verantwoorde manier kan opgevangen worden. Op regelmatige basis worden het gedrag en de noden van het kind geëvalueerd binnen het team en teruggekoppeld naar de ouders.

        Het gebruik van het Nederlands heeft een cruciale plaats. De kinderopvang zet in op de taalontwikkeling van de kinderen en de verwerving van de Nederlandse taal.

 

2.1.1 Het pedagogisch beleid: onze waarden, missie en visie

 

WAARDEN: actief / betrokken / stimuleren / warm / open / vrijheid / diversiteit

 

MISSIE: waar staan we voor?

Wij zijn een plek waar in de eerste plaats kinderen, maar ook teamleden en ouders graag zijn en zichzelf kunnen zijn. Een plek waar kinderen echte vrije tijd hebben: tijd voor vrij spel en keuze-activiteiten, tijd om te ontdekken en creatief te zijn, zich te ontwikkelen en te durven, maar ook om tot rust te komen.

 

VISIE: waar gaan we voor?

Kinderen voelen zich goed

Wij gaan 100% voor een buitenschoolse opvang waar kinderen in alle vrijheid kunnen spelen, waar elk kind kan kiezen om te doen wat het graag doet, waar kinderen zich thuis voelen, zich gehoord en geborgen voelen maar waar ze ook uitdaging vinden, creatief kunnen zijn en kunnen ravotten.

We gaan voor een buitenschoolse opvang waar er een helder kader is waarbinnen kinderen functioneren en waar kinderen weten waarom er grenzen zijn. 

Een zorgzame en stimulerende begeleidershouding

Wij gaan voor een buitenschoolse opvang waar begeleiders luisteren naar kinderen, ouders en elkaar. Een plaats waar ze tijd, begrip en aandacht hebben voor elk individu, waar begeleiders warm en lief zijn en kinderen stimuleren om zichzelf uit te dagen en initiatief te nemen.

Geëngageerde teamleden

We gaan voor een buitenschoolse opvang waar teamleden zich goed voelen, waar ze graag en met goesting kunnen doen waar ze goed in zijn, waar er een cultuur is van open communicatie en inspraak, waar er tijd en ruimte is om te overleggen, te verbinden en bij te scholen.

Samen met ouders en buurt

We gaan voor een buitenschoolse opvang waar ouders zich welkom voelen, waar er tijd is voor een dagelijkse babbel en ouders weten wat hun kinderen doen.

We gaan voor een buitenschoolse opvang die verbonden is met de wereld rondom. Waar we samenwerken met de buurt en lokale organisaties en waar we duurzame keuzes maken. 

Opmerking: op schooldagen wordt er een ruimte voorzien waar de kinderen zelfstandig hun huiswerk kunnen maken. Indien ze de concentratie van andere kinderen storen, kunnen ze na een waarschuwing, uitgesloten worden van het huiswerklokaal waardoor het huiswerk thuis dient gemaakt te worden.

 

2.1.2 Afspraken over eten en drinken

Tussendoortjes

Als 10-uurtje (op schoolvrije dagen) geef je verplicht een stuk fruit of rauwe groentjes mee. Als 4-uurtje mag je je kind een droge koek, een stuk fruit of yoghurt (met lepeltje) meegeven.

 

Middageten

Op woensdagen en schoolvrije dagen brengt je kind een gezond lunchpakket mee (boterhammetjes).

 

Drinken: Kinderen drinken in ’t Evertje enkel plat- of bruisend water zonder toegevoegd smaakje. Hiervoor brengt elk kind een drinkbus mee die in ’t Evertje kan bijgevuld worden. Ze mogen doorlopend water drinken.

 

Opmerking in verband met ons milieubeleid
Het gebruik van hervulbare doosjes en flesjes is verplicht. Verpakkingsmateriaal wordt terug mee naar huis gegeven.

 

Wil je eens trakteren?

Je mag trakteren voor bijv. een verjaardag of een andere gelegenheid. Als je wil trakteren, laat dit dan weten aan de verantwoordelijke of de kinderbegeleiders. Zo kunnen we hierover samen afspraken maken.

 

2.1.3 Afspraken rond kleding

        De jongste kleuters brengen eigen reservekledij en/of oefen-pamperbroekjes mee (alles naamgetekend). Indien er reservekleding van de BKO mee naar huis gaat, dient dit gewassen teruggegeven te worden.

        De ouders zorgen er zelf voor dat hun kind gepaste kledij aan heeft (schilderen, buiten spelen, …) en dit aangepast aan het weer.

        Zorg dat in elk kledingstuk de naam van je kind staat of een symbool (ook in schoenen).

 

2.1.4 Afspraken over opvolging van de kinderen

We kijken naar jouw kind: hoe reageert het op andere kinderen? Hoe speelt jouw kind? Hoe verloopt de zindelijkheid, … Zo volgen we de ontwikkeling op en weten we of je kind zich goed voelt. Als we denken dat jouw kind een probleem heeft met zijn ontwikkeling of met zijn/haar gedrag, dan zeggen we dat.

 

2.2 Inschrijving en plaatsen reserveren

 

2.2.1  Inschrijving

Bij een eerste kennismaking geven we je graag een rondleiding. Wij vertellen je over hoe we werken. Je krijgt info over hoe je kan inschrijven en een plaats kan krijgen in de opvang.

 

Wil je je kind naar onze opvang laten komen? Dan kan je je kind bij ons inschrijven door de schriftelijke overeenkomst en de inlichtingenfiche in te vullen, alsook de gevraagde bijlages (foto + kleefbriefje ziekenfonds) te bezorgen. Dat alles kan digitaal, maar wie dit liever ter plaatse doet, maakt hiervoor telefonisch of per mail een afspraak.

 

2.2.2   Plaats reserveren

We werken voor de inschrijvingen enkel met een online inschrijvingsprogramma: Tjek Ouderportaal. Maandelijks ontvang je een mail van Tjek Ouderportaal met hierin een unieke code. Via deze code en je mailadres open je rechtstreeks het online inschrijvingsformulier om je kind(eren) in te schrijven.

Wanneer inschrijven?

 

Schooldagen

Schoolvrije dag/schoolvakantie (m.u.v. de zomervakantie)

Juli/augustus

Tot wanneer kan je inschrijven?  = tevens datum tot wanneer je kan annuleren (incl. schrappen van reservelijst)

Dag ervoor tot 23.59u

 

 

Tot 1 week voor de start van de hele vakantieperiode

Tot 1 week voor de start van de desbetreffende vakantiemaand

 

Hoe krijg je een bevestiging?

Wanneer je inschrijft, ontvang je hiervan meteen een confirmatiemail. Deze zegt alleen dat we jouw aanvraag ontvangen hebben, maar nog niet dat de opvang OK is.

Wanneer jouw aanvraag verwerkt is, krijg je van ons een bevestigingsmail. Hierop staat of de opvang OK is en op welke dagen je kind (eventueel) op onze reservelijst staat.

 

Wat als je wil annuleren?

Je annuleert zelf online tot de uiterste inschrijvingsdatum, je moet niet betalen voor deze geannuleerde dag.

Wanneer je toch later annuleert, meld je dit per mail vóór de start van de opvang zodat de administratie je annulering kan verwerken. Je moet hiervoor een boete betalen, behalve mits mailen van een doktersattest of bewijs van technische werkloosheid binnen 5 werkdagen (met inbegrip van de eerste geannuleerde dag) naar bko@wommelgem.be.

 

Wat als er geen plaats meer is?

Indien de opvang volzet is, word je op de reservelijst geplaatst. Indien er plaatsen vrijkomen, krijg je een mail.

Staat je kind op de reservelijst dan kan hij/zij die dag niet naar de opvang komen. Indien je deze reserveplaats toch niet nodig hebt, moet je ook nog steeds deze aanvraag annuleren om geen boete te verkrijgen. Voor deze annulatie heb je tijd tot de uiterste inschrijvingsdatum van die periode.

 

Opmerking: staat minstens 1 kind van het gezin ingeschreven (de anderen op de wachtlijst), zijn de andere kinderen van het gezin eveneens welkom op ’t Evertje. We gaan geen gezinnen splitsen. Het is dus wel de moeite om broers/zussen op de wachtlijst te zetten.

 

2.2.3  Voorrangsregels

Tijdens de schoolvakanties geeft de organisator voorrang aan de opvang van kleuters die al naar de kleuterschool  gaan. Hiervoor gaan de online inschrijvingen 24u op voorhand open voor kleuters (aan de hand van het geboortejaar). Dit omdat deze jonge kinderen een nog grotere behoefte aan een ‘veilig nest’, zorg en begeleiding hebben.

 

        48u op voorhand opengezet worden voor kleuters (aan de hand van het geboortejaar). Dit omdat deze jonge kinderen een nog grotere behoefte aan een ‘veilig nest’, zorg en begeleiding hebben.

        24u op voorhand opengezet voor lagere school kinderen woonachtig in Wommelgem.

        Nadien bieden we ook de mogelijkheid aan kinderen die in Wommelgem naar school gaan, maar niet in Wommelgem wonen de kans om in te schrijven.

 

Personeelsleden van de BKO worden in deze voorrangsregels altijd beschouwd als inwoners van Wommelgem.

 

2.3  Brengen en ophalen van je kind

Op schooldagen haal je je kind op:

      maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: tussen 16u30 en 17u55

      woensdag: tussen 12u45 en 17u55

Op schoolvrije dagen breng en haal je je kind op tussen 7u30 en 17u55

 

Wat als je je kind te laat ophaalt?

Je moet je kind ten laatste 5 minuten voor sluitingstijd afhalen.

Kan je je kind niet afhalen voor sluitingstijd en kan je niemand contacteren om je kind voor jou op te halen? Bel dan naar de opvang. Indien dit regelmatig voorvalt, kan dit leiden tot het beëindigen van de dienstverlening voor de opvang van jouw kind.

Indien je niet verwittigt, wordt je kind om 18u15 naar het politiekantoor van Mortsel gebracht.

 

Personen die je kind mogen afhalen

Enkel de personen van wie de naam op de inlichtingenfiche staat, mogen je kind in de opvang komen halen. Als er toch een andere persoon je kind komt afhalen, verwittig je met een brief of e-mail wie je kind komt afhalen en wanneer. Verandert het ouderlijk gezag, het verblijfsrecht of het bezoekrecht? Meld dit zo snel mogelijk aan de verantwoordelijke. De verantwoordelijke past dan de inlichtingenfiche aan. Eventueel wordt ook de schriftelijke overeenkomst aangepast.

 

Zelfstandig de opvang verlaten of aankomen op de opvang op een schoolvrije dag

Wanneer je kind zelfstandig naar de opvanglocatie komt op een schoolvrije dag, bezorg je hiervoor een schriftelijke toestemming aan de verantwoordelijke. Wanneer je toelaat dat je kind de opvanglocatie zelfstandig verlaat om naar huis te gaan of deel te nemen aan activiteiten buitenshuis, dan bezorg je hiervoor eveneens een schriftelijke toestemming aan de verantwoordelijke. Je kind is zo verzekerd voor lichamelijke ongevallen op de kortste weg van en naar de opvanglocatie. Je kan enkel gebruikmaken van deze verzekering als je kind de kortste weg volgt, anders komt de verzekering niet tussen voor eventuele vergoedingen. 

 

2.4 Ziekte of ongeval van een kind

Is je kind ziek? Dan kan je kind niet in de opvang terecht. Zoek best vooraf een oplossing voor als je kind onverwacht ziek wordt. Een ziek kind heeft extra zorgen nodig die het niet kan krijgen in de opvang. Een ziek kind kan ook andere kinderen ziek maken.

 

Komt je kind na een ziekte opnieuw naar de opvang? Dan kan de opvang een doktersattest vragen. Daarin bevestigt de arts dat je kind genezen is.

 

Is er een besmettelijke ziekte of stellen we luizen vast in de opvang? Dan verwittigt de opvang jou. Om de privacy van de ouders en het kind te beschermen zijn deze waarschuwingen anoniem. Heeft je kind een besmettelijke ziekte of luizen, gelieve ons dan ook zo snel mogelijk hiervan te informeren.

 

Meld alle medische problemen van je kind die we niet kunnen zien. Zeker als we extra moeten opletten of er een gevaar kan zijn voor anderen.

 

Wordt je kind tijdens de opvang ziek? Dan belt de verantwoordelijke of één van de kinderbegeleiders je op. Samen maken jullie dan afspraken over de zorg van je kind. Soms moet je je kind zo snel mogelijk ophalen. Ben je niet bereikbaar? Dan bellen we één van de personen op die vermeld staan op de inlichtingenfiche of je huisarts (inlichtingenfiche). Deze dag wordt aangerekend als een aanwezigheidsdag voor de uren waarop het kind effectief in de opvang aanwezig was.

 

In geval van nood bellen we onmiddellijk een arts of de hulpdiensten. We brengen je zo snel mogelijk op de hoogte. Bij een ongeval volgen we dezelfde procedure.

 

Je betaalt voor alle kosten voor medische hulp die de kinderopvang maakt, behalve bij een ongeval.

 

2.5 Medicatie

Dien medicatie zoveel mogelijk thuis toe. Vraag je arts om medicatie voor te schrijven die je zelf ‘s morgens en ’s avonds kan toedienen. De opvang geeft enkel medicatie als het echt nodig en haalbaar is.

 

Meld altijd wanneer je kind medicatie krijgt.

 

Moet de opvang toch medicatie geven? Dan volstaat de informatie van de apotheker met vermelding van de naam van het kind, naam voorschrijver en de dosering en wijze van toediening. Geef de medicatie steeds af aan een begeleider (niet in boekentas of brooddoos).Bij wijzigingen aan de dosering/timing/… verwachten wij steeds een duidelijke e-mail met alle noodzakelijke info.

 

2.6 Veiligheid

’t Evertje zorgt voor een veilige opvang. Met een risicoanalyse schat de kinderopvang risico’s in en tracht deze te voorkomen en weg te werken. De kinderopvang leeft de regels over brandveiligheid, voedselveiligheid, veilige speeltoestellen en speelterreinen, … nauw na.

 

De opvang is voorbereid op gevaar. Een procedure legt de stappen en de manier van communiceren vast bij een crisis. De crisis wordt zo snel mogelijk aan Opgroeien (Kind en Gezin) gemeld. Grensoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd. Hiervoor voeren wij een preventief beleid.

* Definitie grensoverschrijdend gedrag (Kwaliteitsbesluit Buitenschoolse Opvang van 16 mei 2014, art. 17): een situatie waarin een kind in relatie tot een persoon die aanwezig is tijdens de kinderopvang, slachtoffer is of dreigt te worden van bedreigingen of geweld.

 

2.6.1  Veilige toegang

We zorgen voor een veilige toegang waarbij we waakzaam zijn op wie de lokalen en buitenruimte betreedt. Meld je steeds aan bij de balie. Sluit altijd de deur als je binnenkomt en weggaat en laat zelf ook geen andere mensen binnen, bij het binnen- of buitengaan van de opvang.

 

2.6.2 Afspraken over verplaatsing

De verplaatsingen tijdens de opvang gebeuren op een veilige manier en onder gepaste begeleiding. Voorbeelden: van en naar de school, naar een speeltuin, … Met de scholen worden onderlinge afspraken gemaakt tijdens de schoolperiode in verband met het brengen en halen.

 

Opmerking:

        Omwille van de veiligheid van alle kinderen, is het niet toegestaan dat een ouder een kind uit de rij haalt.

        Enkel kinderen van de lagere school mogen hun fiets meenemen in de rij van de school naar ‘t Evertje.

 

3 TARIEVEN

 

3.1 Hoeveel betaal je?

De prijs die je betaalt voor buitenschoolse opvang is gekoppeld aan de verblijfsduur van je kind in de opvanglocatie. Dat bedrag kan jaarlijks aangepast worden aan de index. Ouders worden hiervan per mail op de hoogte gebracht.

 

De tarieven zijn als volgt:

        Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag na de schooluren: € 1,00 per begonnen ½ uur.

        Op schoolvrije dagen en op woensdagnamiddag bedraagt de ouderbijdrage voor de opvang:

- Per periode van minder dan 3 uur: € 4,50

- Per periode van 3 tot 6 uur: € 7,00

- Per periode van 6 tot 9 uur: € 12,50

 

3.2   Kortingen

        Sociaal tarief (50% van het normale tarief) kan verkregen worden indien de financiële situatie daartoe aanleiding geeft. Dit gebeurt mits voorlegging van een bewijs van “verhoogde tegemoetkoming” verkregen bij het ziekenfonds of in overleg met de sociale dienst (OCMW). Om van het sociaal tarief gebruik te kunnen maken, dient jaarlijks vóór 31 januari een nieuw bewijs binnengeleverd te worden voor het lopende kalenderjaar. Ouders worden hier niet voor verwittigd.

 Laattijdig ingebrachte bewijzen geven pas recht op de korting ‘sociaal tarief’ vanaf de

 ingebrachte maand (er wordt geen korting verleend met terugwerkende kracht).

        Pleegkinderen krijgen een korting van 25%. Bezorg hiervoor het bewijs van de plaatsing met startdatum, opgemaakt door de dienst voor pleegzorg, aan de administratie van ’t Evertje. Indien de situatie zich wijzigt, zijn de pleegouders verplicht om dat dezelfde maand nog te melden.

        Bij opvang van twee of meerdere kinderen uit hetzelfde gezin die gelijktijdig aanwezig zijn, op eenzelfde dag, wordt er 25% korting gegeven op de totale ouderbijdrage. Deze vermindering is niet te combineren met het sociaal tarief.

 

3.3  Boetetarieven

Bij ophalen van je kind na het sluitingsuur: € 5 per gezin per 15 minuten.

 

        Bij laattijdige annulatie: wanneer er nog geannuleerd wordt nadat de inschrijvingsperiode afgesloten werd, wordt er toch opvang voor die dag aangerekend:

        op een schooldag tot 18u00: € 2,50

        op een schoolvrije dag (schoolvakanties, pedagogische studiedagen en facultatieve verlofdagen) wordt het tarief van een volle dag opvang aangerekend: € 12,50.

        Laattijdige annulatie is kosteloos indien je een doktersattest van iemand uit hetzelfde gezin of het bewijs van (technische) werkloosheid van één van de ouders binnen 5 werkdagen (met inbegrip van de eerste geannuleerde dag) mailt naar bko@wommelgem.be.

        Indien je een plaats reserveerde maar je kind komt niet naar de opvang (een ‘no-show’) wordt er opvang voor die dag aangerekend:

        op een schooldag tot 18u00: € 2,50

        op een schoolvrije dag (schoolvakanties, pedagogische studiedagen en facultatieve verlofdagen) wordt het tarief van een volle dag opvang aangerekend: € 12,50

Hier bovenop wordt per gezin een boete van € 5,00 aangerekend.

 

Opmerking:

        Recht op korting geldt niet voor het boetetarief.

        Omdat iedereen wel eens iets kan vergeten voorzien we (vanaf september 2023) per schooljaar, voor ieder kind 2 jokers die ingezet kunnen worden om een boete te voorkomen (uitgezonderd boete voor laattijdige afhaling). Ongebruikte jokers kunnen niet worden opgespaard of doorgegeven. 

 

3.4  Betalingswijze

Maandelijks krijg je als ouder per mail een factuur voor de periodes dat we je kind opgevangen hebben. Die wordt opgemaakt aan de hand van onze dagregisters die je op vraag kan inzien. Indien er een foute berekening werd gemaakt, heb je 14 dagen na het verzenden van de factuur, tijd om te reageren.

Betaal je te laat? Dan krijg je daarover een herinnering, een aanmaning. Een tweede aanmaning gebeurt met een aangetekende brief. De kosten voor de aanmaningen betaal je met de volgende factuur. Betaal je niet, dan kunnen we je schorsen of de overeenkomst stopzetten.

 

De invordering van de gefactureerde bedragen zal desnoods overeenkomstig de wetsbepalingen van de burgerlijke rechtsvordering, geschieden door middel van een dwangbevel.

 

Facturen worden enkel per mail verzonden. Betalingen via een domiciliëring kunnen worden aangeboden van zodra deze functionaliteit in werking is.

 

3.5  Wanbetalingen

Wanneer je de maandelijks te betalen facturen niet tijdig vereffent, kan je kind uitgesloten worden van de opvang. Het niet betalen van de facturen wordt beschouwd als eenzijdige verbreking van de overeenkomst door de gebruiker. De betaling van de facturen moet gebeuren binnen de 30 dagen na factuurdatum.

 

Wijzigingen in het prijsbeleid (uitgezonderd indexering opgelegd door Opgroeien) worden 2 maanden vooraf per mail bekend gemaakt. Als bewijs dat je op de hoogte bent van de wijziging, moet je online je akkoord geven alvorens nieuwe plaatsen te kunnen reserveren. Ga je niet akkoord? Dan mag je de overeenkomst opzeggen zonder kosten.

 

3.6 Fiscaal attest

Daar wij erkend zijn door Opgroeien (K&G), kunnen we een correct fiscaal attest afleveren voor de opvang van kinderen tot de leeftijd van 14 jaar. Je ontvangt dat in het tweede trimester van het volgende kalenderjaar. Het bedrag op het fiscaal attest kan je fiscaal aftrekken, extra kosten en boetes niet.

 

4 RECHTEN VAN HET GEZIN

 

Als ouder ben je de eerste opvoeder. We respecteren je waarden, wensen en verwachtingen. Kinderopvang helpt in de opvoeding van jonge kinderen.

 

’t Evertje is open en wil met je praten. Daarom geven we info over hoe we werken (via het huishoudelijk reglement, facebookpagina, website enz.) en maken we graag een afspraak met je als je nood hebt aan een gesprek over je kind en/of de opvang.

 

Met elke ouder maken wij een schriftelijke overeenkomst over de opvang van je kind en een inlichtingenfiche met alles over de gezondheid van je kind op.

 

Wij informeren je graag over de opvang van jouw kind door: dagelijkse korte gesprekken bij het brengen en halen; de kans om te praten met kinderbegeleiders en verantwoordelijke. Je kan steeds per telefoon of mail een afspraak maken met een teamlid.

 

We willen weten of je tevreden bent over onze opvang. Daarom vragen we je op verschillende momenten een vragenlijst in te vullen. Als we jouw verwachtingen, opmerkingen en voorstellen kennen, kunnen wij onze werking verbeteren.

 

4.2 Meldingen of klachten

Heb je bedenkingen, opmerkingen of klachten? Bespreek ze met de kinderbegeleiders of de verantwoordelijke. Samen zoeken we naar een oplossing. Ben je niet tevreden met de oplossing? Dan kan je een klacht indienen. Je kan je klacht in een brief of per mail bezorgen aan de verantwoordelijke of bezorgen aan de organisator, het lokaal bestuur van Wommelgem. Meer informatie over de klachtenprocedure en het indienen van een klacht via het digitaal loket vind je op https://www.wommelgem.be/klachtenprocedure

Elke klacht wordt discreet en efficiënt geregistreerd, behandeld en beantwoord.

 

Ben je niet tevreden over hoe we je vraag of klacht behandelden?

Meld het aan de Klachtendienst van Opgroeien Kind en Gezin, Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel.

E-mail: klachtendienst@kindengezin.be

Telefoonnummer klachtendienst: 02-533 14 14

 

4.3 Respect voor de privacy en bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De opvang heeft verschillende persoonsgegevens van je kind en je gezin nodig.

 

Doel van de verwerking van de persoonsgegevens

De persoonsgegevens van de kinderen en de gezinnen worden gebruikt in het kader van de klantenadministratie, de facturatie, het ontwikkelen van het kinderopvangbeleid van de organisator en de naleving van de vergunnings- en subsidievoorwaarden voor kinderopvang.

 

Categorieën van verzamelde persoonsgegevens

In het kader van onze werking verzamelen wij verschillende persoonsgegevens: contactgegevens, niet-gevoelige persoonsgegevens zoals leeftijd en eetgewoontes van kinderen en gevoelige persoonsgegevens zoals medische gegevens van kinderen.

 

Foto’s, filmpjes, beeldmateriaal

        Wij maken foto’s en filmpjes in de kinderopvang. Dat materiaal gebruiken we om informatie te verstrekken over de activiteiten en de werking van de opvang, zoals onder andere op onze facebookpagina. Het gaat om algemeen beeldmateriaal van groepsactiviteiten én om portretten van jouw kind. Voor het maken en gebruiken van deze portretten van jouw kind, vragen wij toestemming. Dat doen we aan de hand van een formulier bij inschrijving. Je mag dit weigeren. Je kan op elk moment je beslissing herzien.

        Het is verboden voor de ouders om beeldmateriaal te maken tijdens de opvang, ook niet van je eigen kind, zonder toestemming van een medewerker van de kinderopvang.

 

Rechtsgrond

We verwerken jouw persoonsgegevens in het kader van het decreet van 30 april 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin en de uitvoeringsbesluiten hiervan. Daarin staat welke gegevens we nodig hebben.

Daarnaast zijn verwerkingen noodzakelijk voor de uitvoering van de schriftelijke overeenkomst, voor de bescherming van vitale belangen van de kinderen, of in het algemeen belang. De kinderopvang gaat met deze gegevens om conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming van 25 mei 2018. Voor het verwerken van andere gegevens vragen we je toestemming. Deze toestemming kan je op elk moment intrekken of wijzigen.

 

Recht van het gezin

Als ouder heb je recht op informatie en toegang tot deze gegevens. Je kan vragen om de gegevens in te zien en er iets aan te verbeteren, door een mail te sturen naar bko@wommelgem.be. Je kan ons ook vragen om een kopie van je persoonsgegevens te bezorgen of je gegevens door te geven aan een nieuwe kinderopvang als je verandert van kinderopvangorganisator.

 

Bewaarperiode

Je gegevens worden vernietigd als de wettelijke bewaartermijn voorbij is. Gegevens waarvoor geen wettelijke termijn vastligt, worden niet langer bewaard dan nodig.

 

Overmaken aan derden

Als het noodzakelijk is worden de persoonsgegevens en vertrouwelijke informatie van jou en/of van je kind doorgegeven aan Opgroeien (Kind & Gezin, Zorginspectie, CLB, school van je kind, sociale dienst (OCMW) en/of een andere instantie indien dit kadert in het belang van je kind).
De organisator van de kinderopvang waarborgt de veiligheid en het vertrouwelijk karakter van het gebruik van de gegevens, zowel door de medewerkers van de opvang als door mogelijke onderaannemers (bv. een IT-bedrijf). Deze verwerking gebeurt conform de huidige privacywetgeving.

 

5 ANDERE DOCUMENTEN

 

5.1 Verzekeringen

BKO ’t Evertje is verzekerd voor de burgerlijke aansprakelijkheid voor de medewerkers en  de kinderen, voor lichamelijke ongevallen van de kinderen op de momenten dat het kind onder het toezicht van de kinderopvang staat. Verplaatsingen vallen onder de verzekering, stoffelijke schade niet.

 

Aangifte van schade of ongeval moet binnen de 24 uur na het ongeval per mail gemeld worden. De verantwoordelijke of plaatsvervanger brengt de verzekeringsmaatschappij op de hoogte. De aangifte van de schadegevallen wordt deels ingevuld door de ouders, deels door de kinderopvang en deels door de behandelende arts.

 

Opmerking: De schade of vernieling die door een kind opzettelijk wordt aangericht, is ten laste van de ouders. De BKO ’t Evertje is niet verantwoordelijk voor verlies, diefstal en/of beschadiging van persoonlijke bezittingen. Laat waardevolle dingen thuis. Zo kan je beschadiging of verlies voorkomen.

 

5.2 Inlichtingenfiche en het aanwezigheidsregister

Voor elk opgevangen kind wordt een inlichtingenfiche ingevuld. Dat is belangrijk voor de veiligheid van elk kind. De inhoud van de inlichtingenfiche omvat:

        de identificatiegegevens van het kind en de ouders;

        de bereikbaarheidsgegevens van de ouders en de behandelende arts;

        de specifieke aandachtspunten over de gezondheid en de manier van omgaan met het kind;

        de personen die het kind mogen ophalen.

 

Zorg ervoor dat de inlichtingenfiche over je kind altijd juist is. Geef veranderingen in de gegevens over de gezondheid van je kind, jouw telefoonnummers of de huisarts onmiddellijk door.

 

Wij vragen je toestemming om deze persoonlijke gegevens te verwerken in het kader van het naleven van de erkenningsvoorwaarden. Wij garanderen een zorgvuldige omgang met de inlichtingenfiche.

 

De inlichtingenfiche kan op elk moment geraadpleegd worden door:

        de organisator als het echt noodzakelijk is;

        de verantwoordelijke;

        de kinderbegeleider die het kind begeleidt;

        de toezichthouders voor controle op de naleving van de erkenningsvoorwaarden (Zorginspectie);

        Opgroeien;

        jou, voor de gegevens over jezelf en je kind.

 

De organisator voorziet een aanwezigheidsregister. Daarin staat voor elk kind het uur van aankomst en vertrek per dag. Deze registratie gebeurt tot op de minuut nauwkeurig.

Je bevestigt deze registratie bij het ophalen van je kind. Indien je dit niet doet, wordt de opvangkost van die dag doorgetrokken tot 18u00.

 

6 WIJZIGINGEN IN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT

 

6.1 Werkwijze bij wijziging van het huishoudelijk reglement

Elke verandering in je nadeel aan het huishoudelijk reglement melden we schriftelijk minstens 2 maanden vóór de aanpassing. Andere wijzigingen melden we tot een maand op voorhand. Elke nieuwe versie van het huishoudelijk reglement moet je als ouder online ondertekenen ter kennisname.

 

6.2.1 Opzegmodaliteiten voor het gezin

Je kind is ingeschreven in de opvang tot en met het einde van het 6de leerjaar. Nadien wordt de schriftelijke overeenkomst automatisch verbroken.

 

Wil je de opvang vroeger stoppen dan afgesproken? Meld dit dan aan de verantwoordelijke.

 

Je kan op elk moment opzeggen zonder schade- of opzegvergoeding. Enkel de reeds gereserveerde dagen die niet tijdig meer geannuleerd kunnen worden, worden dan nog aangerekend.

 

6.2.2 Opzegmodaliteiten voor de organisator

Lokaal Bestuur Wommelgem kan deze overeenkomst opzeggen en de opvang stopzetten als:

        ouders het huishoudelijk reglement en/of andere contractuele bepalingen niet naleven;

        wanneer facturen niet (tijdig) betaald worden;

        wanneer geen gevolg gegeven wordt aan de mondelinge en schriftelijke verwittigingen van de verantwoordelijke van de opvang;

        wanneer de ouders de noodzakelijke documenten niet bezorgen aan de opvang;

        indien het kind de huisregels niet respecteert, dingen vernielt of verbale of lichamelijke agressie gebruikt tegen begeleiders of andere kinderen, worden de ouders hiervan op de hoogte gebracht. Als er wordt vastgesteld dat het gedrag van het kind niet betert, heeft de opvang het recht om het kind de toegang tot de opvang te weigeren.

Als de opvang beslist om de schriftelijke overeenkomst op te zeggen, krijg je een aangetekende brief met vermelding van de reden van de opzeg en met de ingangsdatum. 

 

Wanneer je kind langer dan één schooljaar geen gebruik maakt van opvang, wordt het dossier op non-actief gezet.

 

7 TOT SLOT

 

Dit huishoudelijk reglement is opgesteld op 16 mei 2023 en goedgekeurd door de gemeenteraad op 15 juni 2023 volgens de op dat moment geldende regelgeving en richtlijnen van Opgroeien (Kind en Gezin). Alle regels over kinderopvang vind je op www.kindengezin.be.

 

Dit reglement treedt in werking na goedkeuring door de gemeenteraad op 15 juni 2023. In principe is de goedkeuring voorzien op 15 juni 2023, dus de tarieven zouden dan ingaan op 1 september 2023.

 

Heb je vragen of opmerkingen bij dit reglement of bij de werking van ’t Evertje? Praat dan met de verantwoordelijke.

 

ONTVANGST EN KENNISNAME HUISHOUDELIJK REGLEMENT

 

Je verklaart dat je het huishoudelijk reglement hebt ontvangen en hiermee akkoord gaat. Je bevestigt dit online alvorens je nieuwe opvangdagen kan reserveren.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Punt bijlagen/links GR_Huishoudelijk_reglement_'t_Evertje mei 2021.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 15 06 2023

 

Fort 2: Reglement beheerraad - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 24 november 2022 werden het beheer- en herbestemmingsplan voor Fort 2 goedgekeurd door de gemeenteraad. Om hier de komende jaren concreet mee aan de slag te gaan, wordt voorgesteld een beheerraad voor Fort 2 op te richten naar analogie met de beheerraad voor de bibliotheek. In navolging van de adviesraden wordt er één reglement opgemaakt voor deze beheerraad.

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, laatst gewijzigd op 17 februari 2023, meer bepaald de artikelen 40 § 3, 41 °13, 56 § 1 en 304 § 3.

 

Wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt.

 

Argumentatie

De gemeente Wommelgem, eigenaar van Fort 2, wil met de uitwerking van een beheer- en herbestemmingsplan een integrale langetermijnvisie voor de fortsite uitrollen. Belangrijk is om natuur-, erfgoed- en gebruikswaarden elk in harmonie een plaats te geven op de site. Een opwaardering en renovatiewerken zijn noodzakelijk om het toekomstig gebruik van de site te garanderen. De budgetten dienen hiervoor te worden geconcretiseerd in de strategische meerjarenplanning van het lokaal bestuur. Gezien deze plannen een termijn van 24 jaar bestrijken, is een draagvlak over verschillende legislaturen heen noodzakelijk om deze plannen te kunnen realiseren.

 

Eén van de eerste actiepunten uit het herbestemmingsplan is de aanstelling van een coördinator voor Fort 2 en de oprichting van een beheerorgaan om de toekomstplannen in goede banen te leiden. Voor de invulling van de rol van coördinator werkt Regionaal Landschap de Voorkempen een voorstel uit. Voor de oprichting van een beheerorgaan wordt er gekeken naar een gelijkaardig orgaan zoals de beheerraad van de bib.

 

De samenstelling van de beheerraad van Fort 2 kan bestaan uit 14 leden waarvan 7 vertegenwoordigers vanuit politieke partijen en 7 afgevaardigde gebruikers en belanghebbenden waaronder:

        1 afgevaardigde van Vriendenkring Gemeentelijk Domein Fort 2 vzw;

        1 afgevaardigde van de Werkgroep Gidsen Fort 2;

        1 afgevaardigde van Natuurpunt vzw;

        1 afgevaardigde van Regionaal Landschap de Voorkempen vzw;

        3 afgevaardigden van verschillende verenigingen, buurtbewoners en/of eventorganisatoren van Fort 2.

 

Er dient bekeken te worden op welke manier informatie met ANB (Agentschap Natuur en Bos) en AOE (Agentschap Onroerend Erfgoed) uitgewisseld zal worden.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Fort 2: Reglement beheerraad - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Het reglement voor de beheerraad van Fort 2 goed te keuren als volgt:

 

Artikel 1: Oprichting

Er wordt een beheerorgaan opgericht dat als opdracht krijgt de inrichtende overheid (gemeenteraad en college van burgemeester en schepenen) bij te staan bij de uitvoering van het beheer- en herbestemmingsplan van Fort 2.

 

Artikel 2: Omvang

Fort 2, gelegen aan de Fort II straat, 2160 Wommelgem.

 

Artikel 3: Doel

De gemeente Wommelgem, eigenaar van Fort 2, wil met de uitwerking van een beheer- en herbestemmingsplan een integrale langetermijnvisie voor de fortsite uitrollen. Belangrijk is natuur, erfgoed en gebruik in harmonie elk hun plaats te geven op de site. Een opwaardering en renovatiewerken zijn noodzakelijk om het toekomstig gebruik van de site te garanderen. De budgetten dienen hiervoor te worden geconcretiseerd in de strategische meerjarenplanning van de gemeente.

 

Artikel 4: Bevoegdheden en verplichtingen

De beheerraad heeft inspraak- en adviesrecht over alle aspecten van het beheer van Fort 2  (natuur, erfgoed, gebruik, financieel beleid, …) en in het bijzonder over de beheer- en herbestemmingsplannen met betrekking tot Fort 2.

 

Om zijn bevoegdheden daadwerkelijk te kunnen uitoefenen, heeft de beheerraad recht op informatie ten aanzien van alle beleidsbeslissingen van de inrichtende overheid over Fort 2 (gemeenteraad en college van burgemeester en schepenen).

 

De beheerraad stelt, samen met de gemeentelijke ambtenaar verantwoordelijk voor Fort 2, een jaarlijks actieplan op ter uitvoering van de strategische meerjarenplanning. Dit actieplan wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. De beheerraad stelt ook, samen met de verantwoordelijke ambtenaar, jaarlijks een werkingsverslag op dat beschrijft hoe het actieplan in het voorbije jaar werd uitgevoerd en legt dat ter goedkeuring aan het college van burgemeester en schepenen voor. Eventuele afwijkingen ten aanzien van het actieplan worden uitdrukkelijk gemotiveerd.

 

Artikel 5: Samenstelling

De beheerraad bestaat uit 14 leden en wordt samengesteld volgens formule 9B van de wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt.

 

Het aantal leden van de beheerraad dat afgevaardigd wordt door het gemeentebestuur bedraagt de helft van het totaal aantal leden. De andere helft bestaat uit afgevaardigden van gebruikers en filosofische en ideologische strekkingen.

 

De politieke vertegenwoordiging wordt samengesteld op basis van de politieke verhoudingen in de gemeenteraad (toepassing systeem d’Hondt). De politieke partijen die geen vertegenwoordiger zouden toegewezen krijgen volgens dit systeem, hebben recht op één vertegenwoordiger met raadgevende stem. De aldus bekomen raadgevende vertegenwoordigers worden niet begrepen in hogergenoemd aantal leden.

Ten hoogste twee derde van de leden van de beheerraad mag van hetzelfde geslacht zijn, anders kan er niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.

 

De leden van de beheerraad worden benoemd door de gemeenteraad.

De schepen van Fort 2 en de verantwoordelijk ambtenaar zijn adviserende, niet stemgerechtigde leden van de beheerraad.

De beheerraad kan personen die geen lid zijn, omwille van hun deskundigheid / hoedanigheid uitnodigen. Zij hebben slechts een raadgevende stem.

 

Artikel 6: Voorzitter / ondervoorzitter / secretaris

Alle stemgerechtigde leden van de beheerraad kunnen zich kandidaat stellen voor het mandaat van voorzitter of ondervoorzitter. De beheerraad kiest onder de kandidaten, bij geheime stemming en bij volstrekte meerderheid, een voorzitter en een ondervoorzitter. Eén van beide behoort tot de leden uit de politieke fracties en één tot de afgevaardigden van de gebruikers.

 

De voorzitter draagt de eindverantwoordelijkheid voor de goede werking van de beheerraad. De ondervoorzitter neemt deze verantwoordelijkheid over op momenten dat de voorzitter onbeschikbaar is. Voorzitter en ondervoorzitter blijven in functie tot zij zelf ontslag nemen of door de beheerraad of gemeenteraad uit hun functie ontheven worden.

 

De verantwoordelijk ambtenaar neemt automatisch de functie van secretaris op. Bij afwezigheid van de verantwoordelijk ambtenaar kan een ander personeelslid van het lokaal bestuur de functie van secretaris opnemen.

 

Artikel 7: Lidmaatschap

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet de beheerraad opnieuw samengesteld worden. De vroegere beheerraad blijft in functie tot de nieuw samengestelde beheerraad is geïnstalleerd. Het lidmaatschap mag niet langer duren dan 6 jaar, maar is hernieuwbaar.

Zetelende leden van de beheerraad worden automatisch ontslagen wanneer de gemeenteraad een nieuwe samenstelling van de raad goedkeurt waarop hun naam niet meer voorkomt.

 

Verder kan de hoedanigheid van een lid verloren gaan door:

a) ontslag door het lid. Dit ontslag dient schriftelijk aan de voorzitter van de beheerraad meegedeeld te worden;

b) verhuis naar een andere gemeente dan Wommelgem;

c) overlijden of rechtsonbekwaamheid;

d) indiensttreding als medewerker van het lokaal bestuur.

 

Indien de beheerraad meent dat één van de leden niet meer in aanmerking komt om deel uit te maken van de vergadering, bijvoorbeeld wegens hoge absentie, kan de beheerraad beslissen om een advies in te dienen bij de gemeenteraad om het lid in kwestie te vervangen.

 

Indien aan een lidmaatschap voortijdig een einde komt, wordt zo spoedig mogelijk in de opvolging voorzien. Bij de opvolging moet rekening gehouden worden met de correcte samenstelling van de beheerraad zoals voorzien in artikel 5.

 

Alle mandaten in de beheerraad worden kosteloos waargenomen.

 

Artikel 8: Vergaderingen

De beheerraad vergadert minimaal twee keer per jaar. De voorzitter, secretaris en de schepen plannen de vergaderingen in onderling overleg. 

 

De uitnodiging met de vermelding van de agenda moeten minstens één week voor de vastgestelde datum bij de leden toekomen. Elk lid kan verzoeken om een punt op de agenda te plaatsen. Dringende punten kunnen bij 2/3de meerderheid van de aanwezige leden bij het begin van de vergadering aan de agenda toegevoegd worden.

 

Indien een lid niet aanwezig kan zijn op een vergadering dient hij/zij de secretaris vooraf op de hoogte te brengen. Indien er te veel verontschuldigingen zijn kan er beslist worden om de vergadering naar een ander tijdstip te verplaatsen.

 

De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter of door de ondervoorzitter bij afwezigheid van de voorzitter. Bij afwezigheid van beiden wordt het voorzitterschap door het oudste lid van de beheerraad waargenomen.

 

De secretaris bereidt de vergaderingen voor en is verantwoordelijk voor het verslag. Binnen redelijke termijn wordt het verslag gemaakt en opgestuurd naar alle leden. Dit verslag wordt ter goedkeuring voorgelegd op de daaropvolgende vergadering.

 

Het beheerorgaan kan enkel geldig beslissen wanneer de helft van haar stemgerechtigde leden aanwezig is. Wordt dat aantal niet bereikt dan worden de leden binnen de veertien dagen en voor dezelfde agenda opnieuw samengeroepen. De aanwezige leden bepalen datum en tijdstip van de nieuwe vergadering. Deze vergadering zal dan geldig kunnen beslissen ongeacht het aantal aanwezige leden.

 

Artikel 9: Werkgroepen

Voor de voorbereiding van complexe dossiers kunnen werkgroepen worden opgericht. Daartoe dient de beheerraad autonoom te beslissen.

 

De beheerraad beslist welke leden worden aangesteld. Alle leden hebben het recht deel te nemen aan een werkgroep.

 

De oproeping, aanwezigheid, besprekingen en eventuele beraadslagingen en stemmingen gebeuren zoals in de beheerraad zelf.

 

Van iedere werkgroepvergadering wordt verslag opgemaakt door de secretaris. Dit verslag wordt bij de agenda van de volgende vergadering gevoegd.

 

Artikel 10: Publicatie

Een exemplaar van dit reglement wordt digitaal ter beschikking gesteld van alle inwoners van Wommelgem op de website van Wommelgem.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 15 06 2023

 

Retributiereglement: Vaststelling van diverse verkoopprijzen - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 24 september 2019 keurde het college de opstart van een lokaal netwerk en vrijetijdsparticipatie voor mensen die in kansarmoede leven goed.

 

Op 19 december 2019 keurde de gemeenteraad voor de budgetjaren 2020 tot en met 2025 de 'vaststelling van de verkoopprijzen voor diverse manifestaties' goed.

 

Op 22 oktober 2020 werd door de gemeenteraad een eerste wijziging op de vaststelling van de verkoopprijzen voor diverse manifestaties goedgekeurd.

 

Op 24 juni 2021 werd door de gemeenteraad een tweede wijziging op de vaststelling van de verkoopprijzen voor diverse manifestaties goedgekeurd.

 

Op 25 mei 2022 werd door de gemeenteraad een derde wijziging op de vaststelling van de diverse verkoopprijzen goedgekeurd.

 

Juridische gronden

Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

Voor het kerstconcert werd Lisa del Bo als artieste gekozen. Dit zorgt voor hogere uitgaven die niet gebudgetteerd waren.

 

Volgende wijziging wordt ingegeven:

 

Bij cultuur en feestelijkheden:

        De inkomprijs van het kerstconcert zal verhoogd worden naar 20 euro.

 

Om deze extra uitgaven te compenseren stelde het college van burgemeester en schepenen op 22 mei 2023 voor om de inkomprijs voor het kerstconcert te verhogen.

 

Financiële weerslag

Exploitatiebudget

De ontvangsten zullen in voorkomend geval op een 7-rekening van de betreffende actie ingeboekt worden.

 

Besluit

Retributiereglement: Vaststelling van diverse verkoopprijzen - Goedkeuring
13 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
3 stemmen tegen: Lindsey Kees, Yve Staes en Ludo van der Velden.
Artikel 1

De beslissing van de gemeenteraad van 25 mei 2022 met betrekking tot de vaststelling van de diverse verkoopprijzen wordt met ingang van 1 juli 2023 opgeheven.

 

Artikel 2

Dit retributiereglement treedt in voege op 1 juli 2023 waardoor er voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025 een retributie gevestigd wordt voor diverse verkoopprijzen.

 

Artikel 3

De diverse verkoopprijzen als volgt vast te stellen:

 

 

Basistarief

Sociaal tarief

JEUGD en SPORT

 

 

Lessenreeks per sportseizoen (incl.1 gratis proefles) - inwoners

€ 30,00 / seizoen

€ 15,00 / seizoen

Lessenreeks per sportseizoen (incl.1 gratis proefles) - niet-inwoners

€ 40,00 / seizoen

€ 20,00 / seizoen

Schaatsinitiatie

€ 4,00 / per initiatiemoment

€ 2,00 / per initiatiemoment

Wandelgids

€ 4,00 / stuk

Niet van toepassing

Beweeg mee-dag

€ 10,00 / dag

€ 5,00 / dag

 

 

 

SENIOREN

 

 

Cursus

€ 5,00 / lesuur

Niet van toepassing

Daguitstap

€ 50,00

Niet van toepassing

Seniorenfeest

€ 15,00 / inkom

Niet van toepassing

 

 

 

CULTUUR en FEESTELIJKHEDEN

 

 

Thema evenement (WK-EK,...)

€ 5,00 / inkom

€ 2,50 / inkom

Kerstconcert

€ 20,00 / inkom

€ 10,00 / inkom

Filmvoorstelling scholen

€ 2,00 / inkom

Niet van toepassing

 

 

 

DRANKEN en VERSNAPERINGEN

 

 

Water

€ 1,00 / glas

Niet van toepassing

Frisdrank, warme drank en bier

€ 2,00 / glas

Niet van toepassing

Wijn en sterk bier

€ 3,00 / glas

Niet van toepassing

Cava

€ 4,00 / glas

Niet van toepassing

Versnaperingen

€ 1,00 / stuk

Niet van toepassing

 

Als sociaal tarief wordt een korting van 50% toegekend.

 

Artikel 4

De retributie is verschuldigd door de verbruiker.

 

Artikel 5

De inning van de diverse verkoopprijzen gebeurt steeds contant.

 

Artikel 6

Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij gebrek aan betaling in der minne, zal de retributie burgerrechterlijk ingevorderd worden voor wat betreft het betwiste gedeelte.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Punt bijlagen/links Retributiereglement vaststelling diverse verkoopprijzen.docx Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 15 06 2023

 

Eredienst: Kerkfabriek O.L.V. Boodschap - Jaarrekening 2022 - Schorsing

 

Motivering

Feiten en context

Het decreet van 7 mei 2004 en de wijziging van 6 juli 2012 van het eredienstendecreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, bepaalt dat de eredienstbesturen jaarlijks de rekening van het vorig dienstjaar moeten opmaken.

 

De jaarrekeningen zijn onderworpen aan een advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

 

Op 27 april 2023 ontving de gemeente Wommelgem de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek O.L.V. Boodschap, goedgekeurd door de kerkraad op 20 april 2023.

 

Juridische gronden

Het Decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004 en latere wijzigingen.

 

Het Decreet over het Lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Het Decreet tot regeling van de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen, de verplichtingen van de besturen van de eredienst en het toezicht daarop van 22 oktober 2021 en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

Na het overhandigen van de jaarrekening beschikt de gemeenteraad over een termijn van 50 dagen om het advies naar de provinciegouverneur te sturen.

 

De resultaten van de jaarrekening hebben een invloed op exploitatie- en investeringstoelagen die de gemeente Wommelgem nu of in de toekomst betaalt.

 

De ingediende jaarrekening over 2022 van vermeld eredienstbestuur geeft volgende resultaten:

 

J: Exploitatie eigen financieel boekjaar      -      6.368,34 EUR

N: Overschot exploitatie                             + 135.475,72 EUR

 

X: Investeringen eigen financieel boekjaar + 100.000,00 EUR

Z: Overschot investeringen                        +   93.900,50 EUR

 

Een gunstig advies wordt voorgesteld indien de jaarrekening voldoet aan de volgende kenmerken:

        Er zijn geen (grote) verschillen tussen het budget en de jaarrekening of ze worden gecompenseerd zodat de gemeente geen extra financiële middelen zal moeten voorzien.

        Er is voldoende informatie beschikbaar om de rekening te beoordelen en de aansluiting kastoestand en de staat van vermogen na te kijken.

        Er is afdoende verantwoording voor aanzienlijke (meer)uitgaven of (minder)inkomsten.

 

Er werd in bijlage een afpuntlijst bijgevoegd waarin de verschillende uitgevoerde controles worden opgesomd.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Eredienst: Kerkfabriek OLV Boodschap - Jaarrekening 2022 - Schorsing
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1:

Ongunstig advies te geven over de jaarrekening 2022 van kerkfabriek O.L.V. Boodschap van Wommelgem omdat het saldo van de zichtrekening verschilt met het opgegeven saldo in het kasrapport.

 

Artikel 2:

Volgende bijkomende opmerkingen mee te geven voor verdere opvolging:

-

het meerjarenplan 2020-2025 dient nog te worden opgemaakt;

-

er dient jaarlijks een budget te worden opgemaakt;

-

het is wenselijk bij de jaarrekening steeds een begeleidend schrijven met verklarende nota bij te voegen.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 15 06 2023

 

Eredienst: Kerkfabriek HH. Petrus en Paulus - Jaarrekening 2022 - Goedkeuring met opmerkingen

 

Motivering

Feiten en context

Het decreet van 7 mei 2004 en de wijziging van 6 juli 2012 van het eredienstendecreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, bepaalt dat de eredienstbesturen jaarlijks de rekening van het vorig dienstjaar moeten opmaken.

 

De jaarrekeningen zijn onderworpen aan een advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

 

Op 27 april 2023 ontving de gemeente Wommelgem de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek HH. Petrus en Paulus, goedgekeurd door de kerkraad op 21 februari 2022.

 

Juridische gronden

Het Decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004 en latere wijzigingen.

 

Het Decreet over het Lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Het Decreet tot regeling van de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen, de verplichtingen van de besturen van de eredienst en het toezicht daarop van 22 oktober 2021 en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

Na het overhandigen van de jaarrekening beschikt de gemeenteraad over een termijn van 50 dagen om het advies naar de provinciegouverneur te sturen.

 

De resultaten van de jaarrekening hebben een invloed op exploitatie- en investeringstoelagen die de gemeente Wommelgem nu of in de toekomst betaalt.

 

De ingediende jaarrekening over 2022 van vermeld eredienstbestuur geeft volgende resultaten:

 

J: Exploitatie eigen financieel boekjaar       +     5.599,07 EUR

N: Overschot exploitatie                              + 113.930,20 EUR

 

X: Investeringen eigen financieel boekjaar     - 37.260,00 EUR

Z: Tekort investeringen                                   - 28.633,05 EUR

 

Een gunstig advies wordt voorgesteld indien de jaarrekening voldoet aan de volgende kenmerken:

        Er zijn geen (grote) verschillen tussen het budget en de jaarrekening of ze worden gecompenseerd zodat de gemeente geen extra financiële middelen zal moeten voorzien.

        Er is voldoende informatie beschikbaar om de rekening te beoordelen en de aansluiting kastoestand en de staat van vermogen na te kijken.

        Er is afdoende verantwoording voor aanzienlijke (meer)uitgaven of (minder)inkomsten.

 

Er werd in bijlage een afpuntlijst bijgevoegd waarin de verschillende uitgevoerde controles worden opgesomd.

 

Financiële weerslag

Geen

 

Besluit

Eredienst: Kerkfabriek H.H. Petrus en Paulus - Jaarrekening 2022 - Goedkeuring met opmerkingen
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Artikel 1:

Gunstig advies met opmerkingen te geven over de jaarrekening 2022 van kerkfabriek HH. Petrus en Paulus van Wommelgem.

 

Artikel 2:

Volgende opmerkingen mee te geven voor verdere opvolging:

-

het gebruik van MAR 2129 (Woning bedienaar eredienst) wordt verder opgevolgd;

-

het is onduidelijk hoe het investeringstekort zal worden opgevangen (overboeking / lening / toelage /...);

-

het meerjarenplan 2020-2025 dient nog te worden aangepast;

-

het budget 2023 dient nog te worden aangepast.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 15 06 2023

 

Jaarrekening 2022: Deel gemeente - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 19 december 2019 werd het initieel meerjarenplan 2020-2025 goedgekeurd.

 

Op 24 juni 2021 werd de jaarrekening van het eerste budgetjaar 2020 van het meerjarenplan goedgekeurd.

 

Op 28 april 2022 werd de jaarrekening van het tweede budgetjaar 2021 van het meerjarenplan goedgekeurd.

 

Op 22 december 2022 werd een zesde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, tevens de laatste voor het budgetjaar 2022, goedgekeurd.

 

Argumentatie

Met de jaarrekening 2022 wordt het derde budgetjaar van het meerjarenplan 2020-2025 afgesloten.

 

Het bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota, toelichtingen, bijlagen en documentatie.

 

Deze vijf onderdelen worden uitvoerig besproken in de bijgevoegde bijlagen.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018.

 

Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 26 juni 2018.

 

 

 

Adviezen

Positief advies van het MAT op 25 mei 2023.

 

Positief advies van het college van burgemeester en schepenen op 30 mei 2023.

 

Financiële weerslag

GECONSOLIDEERD

Exploitatiesaldo 2022:       2.610.608 euro

Investeringssaldo 2022:              -   2.087.833 euro

Financieringssaldo 2022:                     376.098 euro

 

Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar:    4.313.467 euro

Beschikbaar budgettair resultaat:      5.212.340 euro

 

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge 2022:    2.610.608 euro

 

Besluit

Jaarrekening 2022: Deel gemeente - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Enig artikel

Het gedeelte van de jaarrekening 2022, dat betrekking heeft op de gemeente, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Notulen GR van 15 06 2023

 

Jaarrekening 2022: Geconsolideerd - Goedkeuring

 

Motivering

Feiten en context

Op 19 december 2019 werd het initieel meerjarenplan 2020-2025 goedgekeurd.

 

Op 24 juni 2021 werd de jaarrekening van het eerste budgetjaar 2020 van het meerjarenplan goedgekeurd.

 

Op 28 april 2022 werd de jaarrekening van het tweede budgetjaar 2021 van het meerjarenplan goedgekeurd.

 

Op 22 december 2022 werd een zesde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, tevens de laatste voor het budgetjaar 2022, goedgekeurd.

 

Argumentatie

Met de jaarrekening 2022 wordt het derde budgetjaar van het meerjarenplan 2020-2025 afgesloten.

 

Het bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota, toelichtingen, bijlagen en documentatie.

 

Deze vijf onderdelen worden uitvoerig besproken in de bijgevoegde bijlagen.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018.

 

Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 26 juni 2018.

 

 

 

Adviezen

Positief advies van het MAT op 25 mei 2023.

 

Positief advies van het college van burgemeester en schepenen op 30 mei 2023.

 

Financiële weerslag

GECONSOLIDEERD

Exploitatiesaldo 2022:       2.610.608 euro

Investeringssaldo 2022:              -   2.087.833 euro

Financieringssaldo 2022:                     376.098 euro

 

Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar:    4.313.467 euro

Beschikbaar budgettair resultaat:      5.212.340 euro

 

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge 2022:    2.610.608 euro

 

Besluit

Jaarrekening 2022: Geconsolideerd - Goedkeuring
16 stemmen voor: Ann Theys, Ludo Neyens, Alex Helsen, Lise Poelemans, Jan Herthogs, Lode Stevens, Lindsey Kees, Ann Gillis, Jonas Celis, Vera Govaerts, Yve Staes, Ludo van der Velden, Eva Pierets, Koen Roskams, Kelly Joris en Frank Gys.
Enig artikel

De geconsolideerde jaarrekening 2022, die betrekking heeft op het gehele lokaal bestuur, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Punt bijlagen/links RK 2022 (deel 1 - Beleidsevaluatie (Jnl. 47837) (1).pdf Download
RK 2022 (deel 2 - Fin. nota) (Jnl. 47837).pdf Download
RK 2022 (deel 3 - Toelichting) (Jnl 47837).pdf Download
RK 2022 (deel 4 - Bijlagen OC-GE) (Jnl. 47837).pdf Download
RK 2022 (deel 5 - Documentatie) (Jnl. 47837).pdf Download
RK 2022 ( Inhoudstafel) (Jnl. 47837) (1).pdf Download
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.